Λεφτά από το Σπίτι: 29 Τρόποι για να κερδίζεις χρήματα (2024)

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Με την απομακρυσμένη εργασία να έχει υιοθετηθεί πλέον από εκατοντάδες επιχειρήσεις και την Τεχνητή Νοημοσύνη να βρίσκεται σε κάθε γωνία του διαδικτύου, υπάρχουν πλέον εκατοντάδες τρόποι για να βγάζεις λεφτά από το σπίτι.
Λεφτά από το Σπίτι: 22 Τρόποι για να κερδίζεις χρήματα (2023)
© Sasun Bughdaryan στο Unsplash.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Είτε βρίσκεσαι στην αναζήτηση εργασίας, είτε σκοπεύεις να ξεκινήσεις κάτι καινούργιο, υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να βγάλεις λεφτά από το σπίτι. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι ένας υπολογιστής ή ένα laptop, μια σταθερή σύνδεση στο ίντερνετ, και τους κατάλληλους τρόπους για να μετατρέψεις την ιδέα ή τα skills σου σε μια πηγή εισοδήματος.

Περιεχόμενα Απόκρυψη

Σε μια εποχή όπου η απομακρυσμένη εργασία (remote working) φαίνεται να έχει κυριαρχήσει μεταξύ εκατομμυρίων επιχειρήσεων, με την Τεχνητή Νοημοσύνη να αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και τα AI Chat Bots να διατίθενται ήδη προς το ευρύ κοινό, αυτή είναι η “χρυσή εποχή για όσους ενδιαφέρονται να μετατρέψουν τον υπολογιστή ή το laptop σου σε μια πηγή εισοδήματος.

Αν και υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να βγάλεις λεφτά από το σπίτι, σε αυτό το άρθρο θα επισημάνω μόνο όσους γνωρίζω πως λειτουργούν και είναι αξιόπιστοι. Θα αναφερθώ τόσο σε εύκολους όσο και σε δύσκολους τρόπους, οπότε τις λεπτομέρειες για το τι θα χρειαστείς και πως λειτουργεί κάθε τρόπος θα το βρεις στις περιγραφές της κάθε ενότητας.

1. Βγάλε λεφτά γράφοντα άρθρα ή ανοίγοντας ένα blog

Δημιούργησε ένα blog για οργανική κίνηση
© Glenn Carstens-Peters στο Unsplash.

Το blogging είναι ένας από τους γνωστότερους τρόπους για να βγάλεις λεφτά από το σπίτι μέσω ίντερνετ. Ως blogger, θα πρέπει να δημιουργείς συνεχώς νέο περιεχόμενο και να το ανεβάζεις στο προσωπικό σου blog. Μπορείς να γράφεις για οτιδήποτε θέλεις, αλλά προτείνεται να εστιάσεις σε μια βασική θεματολογία την οποία γνωρίζεις καλά.

Χρειάζονται μόλις μερικά λεπτά για να αποκτήσεις το πρώτο σου όνομα (domain name) και ένα πακέτο φιλοξενίας (web hosting) ώστε να ξεκινήσεις το πρώτο σου blog. Επιπλέον, θα χρειαστείς λιγότερα από 100€ για το όνομα και το hosting, οπότε πρόκειται για μια μικρή επένδυση.

Μόλις δημιουργήσεις το πρώτο σου blog και δημοσιεύσεις τουλάχιστον 20-30 άρθρο σε αυτό, στη συνέχεια μπορείς να κάνεις αίτηση στο δίκτυο της Google AdSense. Μόλις σε εγκρίνουν, θα έχεις την δυνατότητα να προσθέσεις τις διαφημίσεις της υπηρεσίας σε διάφορα σημεία του blog σου (ή ακόμα και να χρησιμοποιήσεις τις αυτόματες διαφημίσεις τους).

Οι διαφημίσεις της AdSense πληρώνουν για κάθε κλικ που γίνεται πάνω σε αυτές, αλλά μην δοκιμάσεις να κάνεις κλικ μόνος/η σου ή αναφέρεις σε άλλα άτομα να κλικάρουν, καθώς θα δεις γρήγορα τον λογαριασμό σου να μπλοκάρεται παντοτινά. Ο αλγόριθμος είναι πλέον αρκετά έξυπνος για να καταλαβαίνει πότε ένα κλικ είναι πραγματικό και πότε όχι.

Παράλληλα, οι bloggers χρησιμοποιούν και το Affiliate Marketing για να αυξήσουν το εισόδημα τους περισσότερο. Μάλιστα, αρκετοί bloggers βγάζουν περισσότερα χρήματα από τους affiliate συνδέσμους που προσθέτουν στα άρθρα τους, παρά από τις διαφημίσεις. Υπάρχουν επίσης αρκετές εταιρείες που πληρώνουν αρκετά χρήματα για να διαφημιστούν σε διάφορα blogs.

Αυτά τα brands είτε θα σου στέλνουν έτοιμα άρθρα και θα σε πληρώνουν για να τα δημοσιεύσεις, είτε θα σου στέλνουν τα προϊόντα τους ή θα σου δίνουν πρόσβαση στις premium υπηρεσίες τους για να τις αξιολογείς με τη μορφή άρθρων.

2. Ξεκίνα το δικό σου YouTube και TikTok Κανάλι

Πως να βγάλεις χρήματα από το YouTube το 2022
YouTube / Image Credits: Oberon Copeland στο Unsplash.

Το vlogging είναι ένας από τους καλύτερους και πιο διαδεδομένους τρόπους για να ξεκινήσεις να βγάζεις λεφτά από το σπίτι μέσω ίντερνετ. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δημιουργήσεις ένα YouTube Κανάλι και στη συνέχεια να ξεκινήσεις να δημιουργείς περιεχόμενο και να το ανεβάζεις στην πλατφόρμα. Παρόλα αυτά, δεν είναι από τους γρηγορότερους τρόπους και υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις για να μπορέσεις να ξεκινήσεις να βγάζεις χρήματα από τα βίντεο σου.

Αλλιώς γνωστοί και ως YouTubers, οι vloggers δημιουργούν βίντεο και στη συνέχεια τα ανεβάζουν στην πλατφόρμα του YouTube ώστε να βγάλουν χρήματα από τις διαφημίσεις που προβάλλονται. Κάποιοι vloggers επιλέγουν και άλλες πλατφόρμες, όπως το Vimeo, ενώ άλλοι δημιουργούν τις δικές τους ιστοσελίδες και τα ανεβάζουν εκεί. Παρόλα αυτά, πλατφόρμες όπως το YouTube κάνουν την διαδικασία πιο εύκολη από ποτέ άλλοτε και έτσι συστήνονται από τους περισσότερους ανθρώπους.

Θα βρεις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που βγάζουν ένα σταθερό μηνιαίο εισόδημα από το YouTube παράγοντας περιεχόμενο σε μορφή βίντεο. Τόσο από άλλες εθνικότητες όσο και Έλληνες και Ελληνίδες YouTubers, αυτό που χρειάζεσαι είναι μια καλή ιδέα και τον απαραίτητο εξοπλισμό για να ξεκινήσεις.

Αρχικά, οι νέοι YouTubers καλούνται να καλύψουν δύο βασικές προϋποθέσεις του YouTube: Να έχουν 1.000 subscribers εγγεγραμμένους στο Κανάλι τους και να έχουν παρακολουθηθεί συνολικά 4.000 ώρες των βίντεο τους από άλλους χρήστες της πλατφόρμας. Μόλις καλύψεις αυτές τις δύο βασικές προϋποθέσεις, τότε το YouTube θα σου επιτρέψει να κάνεις αίτηση ώστε να αποκτήσεις πρόσβαση στο monetization σύστημα.

Το TikTok είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή για να προωθείς εκεί σύντομες εκδόσεις των βίντεο σου και στη συνέχεια να τους μεταφέρεις στο YouTube. Το TikTok με τη σειρά του απαιτεί να φτάσεις τους 1,000 followers για να ξεκινήσεις να βγάζεις τα πρώτα σου χρήματα από το περιεχόμενο που ανεβάζεις και τα live streamings σου.

3. Βγάλε λεφτά από το Podcasting ηχογραφώντας

Πως να ξεκινήσεις ένα Podcast: Οδηγός 10 βημάτων
© Blake Connally στο Unsplash.

Με την άφιξη της καραντίνας, ο αριθμός των ανθρώπων που ξεκίνησαν να ακούν και να δημιουργούν podcasts απογειώθηκε. Το podcasting αποτελεί πλέον έναν εξαιρετικό τρόπο για να δημιουργείς περιεχόμενο και να μοιράζεσαι τις γνώσεις, τις απόψεις και τις ιστορίες σου με τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι επίσης ένα εξαιρετικό μέσο για να προωθείς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της επιχείρησης σου, ή για να σπάσεις την ρουτίνα με τους φίλους σου.

Η σωστή προετοιμασία και η κατάλληλη οργάνωση είναι σημαντικά για να καταφέρεις να ξεκινήσεις δυναμικά και χωρίς να χάνεις χρόνο. Ας ξεκινήσουμε με το πιο βασικό απ’ όλα: Την ονομασία που θα έχει το Podcast Κανάλι σου. Δεν υπάρχουν λέξεις για να εξηγήσω τη σημασία που έχει η ονομασία ενός podcast, καθώς θα πρέπει να “μιλάει” στους ακροατές σου και να απευθύνεται κατευθείαν στην θεματολογία σου. 

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις εφαρμογές όπως το Notion για να διατηρείς το πρόγραμμα των επεισοδίων σου, να δημιουργείς to-do λίστες, να κρατάς σημειώσεις και να στέλνεις τις ερωτήσεις των συνεντεύξεων ή την δομή των επεισοδίων σου στους καλεσμένους που προσκαλείς να μιλήσουν. Στη συνέχεια θα χρειαστεί να επιλέξεις τη δομή των επεισοδίων σου.

Για παράδειγμα, τι ακριβώς θα περιλαμβάνει μέσα το podcast σου; Θα είναι εκπαιδευτικά; θα παίρνεις συνεντεύξεις; Μήπως ειδησεογραφικά; Κάθε podcast είναι διαφορετικό και καθώς θα ανεβάζεις τα επεισόδια σου σε streaming υπηρεσίες, θα πρέπει να επιλέξεις και από εκεί τις κατηγορίες στις οποίες θα ανήκει το περιεχόμενο σου. Μπορείς να ρίξεις μια ματιά στον κατάλογο του Inkstory Dispatch, το οποίο περιλαμβάνει μόνο Ελληνικά Podcast Κανάλια.

Τέλος, ετοίμασε το πρώτο σου επεισόδιο. Ξεκίνα από την αρχή, θα παιχτεί πρώτα ένα intro και στη συνέχεια θα ξεκινήσεις να μιλάς; Μήπως θα ξεκινήσεις με την παρουσίαση του επεισοδίου και στη συνέχεια θα παιχτεί το intro προτού προχωρήσεις στην γενική συζήτηση; Χώρισε επίσης τα θέματα σε ενότητες και πρόσθεσε στη καθεμία σημαντικές πληροφορίες που θέλεις να συζητήσεις στο επεισόδιο και δεν θέλεις να ξεχάσεις.

Διάβασε τον οδηγό μας για το πως να ξεκινήσεις το δικό σου Podcast με 8 βήματα.

4. Βγάλε λεφτά από affiliate πωλήσεις (affiliate marketing)

Affiliate Marketing - Online Πωλήσεις
© Joshua Mayo στο Unsplash.

Το affiliate marketing είναι ίσως η μοναδική δουλειά αυτή την στιγμή που μπορεί να σου αποφέρει γρήγορα και εύκολα χρήματα. Με το affiliate marketing θα έχεις επίσης την δυνατότητα να δημιουργήσεις ένα παθητικό εισόδημα, αρκεί να έχεις το κατάλληλο κοινό που θα ενδιαφερθεί να αγοράσει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που θα προωθείς.

Ο λόγος όμως που το affiliate marketing μπορεί να σου αποφέρει γρήγορα χρήματα, είναι επειδή το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να εγγραφείς σε ένα affiliate δίκτυο και στη συνέχεια να ξεκινήσεις να προωθείς επιλεγμένα προϊόντα ή υπηρεσίες με τη χρήση μοναδικών affiliate συνδέσμων που θα λαμβάνεις από τη κάθε συνεργαζόμενη εταιρεία.

Με απλά λόγια, το affiliate marketing λειτουργεί με τον εξής απλό τρόπο: Δημιουργείς λογαριασμό σε ένα affiliate δίκτυο (περισσότερα για τα affiliate δίκτυα παρακάτω), κάνεις εγγραφή στις εταιρείες που παρέχουν προϊόντα ή υπηρεσίες που ενδιαφέρεσαι να προωθήσεις, και στη συνέχεια ξεκινάς και δημοσιεύεις όλα τα αυτά τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες στο blog σου, στις περιγραφές των βίντεο σου, στα κοινωνικά σου δίκτυα ή όπου αλλού επιθυμείς.

Αν ένα άτομο αγοράσει ένα προϊόν ή μια συνδρομητική υπηρεσία από κάποιον σύνδεσμο που έχεις ανεβάσει, τότε θα λάβεις το ανάλογο ποσοστό προμήθειας. Κάθε εταιρεία παρέχει διαφορετικές προμήθειες ανά πώληση, οπότε είναι δύσκολο να υπολογίσεις πόσες πωλήσεις θα έχεις και ποιο θα είναι το τελικό κέρδος.

Επιπλέον, αυτοί οι σύνδεσμοι λειτουργούν μέσω των γνωστών cookies, που σημαίνει πως αν κάποιος κάνει κλικ αλλά αποφασίσει να αγοράσει το προϊόν λίγες ημέρες αργότερα, εσύ θα λάβεις πάλι την προμήθεια από την αγορά του. Ωστόσο, η προμήθεια μετράει μόνο για την πρώτη αγορά και όχι για τις υπόλοιπες.

5. Βγάλε λεφτά πουλώντας online προϊόντα (dropshipping)

Τι είναι το Dropshipping και πως λειτουργεί; (2023)
Shopify / © Roberto Cortese στο Unsplash.

Το Dropshipping είναι μια μέθοδος εκπλήρωσης παραγγελιών όπου μια επιχείρηση δεν διατηρεί σε απόθεμα τα προϊόντα που πουλά. Αντίθετα, ο πωλητής αγοράζει απόθεμα όπως απαιτείται από ένα τρίτο μέρος – συνήθως χονδρέμπορο ή κατασκευαστή – για να αποστείλει στη συνέχεια τις παραγγελίες.

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ του dropshipping και του τυπικού μοντέλου λιανικής είναι ότι ο έμπορος που πουλάει τα προϊόντα, δεν τα διαθέτει σε απόθεμα, ενώ ενεργεί ως μεσάζων.

Επομένως, αν έχεις μια επιχείρηση και σκοπεύεις να υιοθετήσεις το μοντέλο του Dropshipping, τότε θα ενεργείς ως “βιτρίνα” από την οποία θα σε επισκέπτονται πελάτες και θα ολοκληρώνουν τις παραγγελίες τους. Για κάθε επιβεβαιωμένη παραγγελία, εσύ θα χρεώνεις τον αποστολέα και ο drop shipper θα χρεώνει εσένα.

Dropshipper αποκαλούμε ένα άτομο ή μια επιχείρηση που χρησιμοποιεί το μοντέλο του dropshipping για την αγορά αποθέματος από ένα τρίτο μέρος, αντί να αποθηκεύει και να αποστέλλει τα προϊόντα ο/η ίδιος/α. Επειδή το dropshipping βασίζεται σε τρίτο προμηθευτή για τη διαχείριση της αποθήκευσης αποθεμάτων και την εκπλήρωση παραγγελιών, μια τέτοια εργασία θα μπορούσε να αποτελείται είτε από ένα και μοναδικό άτομο, είτε από δεκάδες εργαζομένους.

6. Παρείχε τις υπηρεσίες σου ως ελεύθερος επαγγελματίας

Τι είναι το UpWork και πως να Βγάλεις Χρήματα ως Freelancer
© Sherise Van Dyk στο Unsplash.

Αν θέλεις να βγάλεις λεφτά από το σπίτι ως ελεύθερος επαγγελματίας και έχεις ήδη εμπειρία και γνώσεις πάνω σε ένα αντικείμενο, τότε μπορείς να καταχωρήσεις τις υπηρεσίες που παρέχεις σε διάφορες πλατφόρμες ελεύθερων επαγγελματιών. Παρόλα αυτά, μιας και αυτές οι πλατφόρμες απευθύνονται σε ολόκληρο τον κόσμο, θα πρέπει να έχεις καλές γνώσεις αγγλικών.

Πιο συγκεκριμένα, πλατφόρμες όπως το Fiverr, το UpWork και το Freelancer σου επιτρέπουν να καταχωρήσεις τα δικά σου πακέτα, με το δικό σου κόστος, αναγράφοντας τι ακριβώς παρέχεις με κάθε υπηρεσία. Στη συνέχεια μπορείς να τα δημοσιεύσεις και να είναι ορατά στους εκατομμύρια χρήστες που επισκέπτονται την εκατοστέ πλατφόρμα κάθε μήνα.

Μιας και μιλάμε για ορισμένες απ’ τις γνωστότερες του χώρου, ο ανταγωνισμός που υπάρχει μεταξύ των freelancers είναι τεράστιος. Θα πρέπει να βρεις έξυπνους τρόπους για να διαφέρεις και να παρέχεις μοναδικά πακέτα σε ανταγωνιστικές τιμές ή με ανταγωνιστικές παροχές. Σιγουρέψου πως έχεις αναδείξει μέσα από το προφίλ σου τις προηγούμενες δουλειές σου, μιας και θα είναι σημαντικές για το ξεκίνημα σου.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες λαμβάνουν επίσης κριτικές απ’ τους πελάτες τους μετά την ολοκλήρωση μιας εργασίας. Όσες πιο πολλές και καλές βαθμολογίες έχει ένας ελεύθερος επαγγελματίες, τόσο πιο συχνά προτείνεται στις πλατφόρμες, τόσο πιο συχνά εμφανίζεται και τόσους πιο πολλούς πελάτες λαμβάνει σε καθημερινή βάση.

7. Βελτιστοποίησε τα newsletters σου (Email Marketing)

Email Marketing με το MailChimp
© MailChimp στο Unsplash.

Το email marketing είναι ένας από τους παλαιότερους τρόπους προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (ή αλλιώς, emails). Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια το email marketing για να προωθούν πιο αποτελεσματικά τις νέες καταχωρήσεις προϊόντων τους, για να προωθούν συγκεκριμένες υπηρεσίες ή συνδρομητικά πακέτα, καθώς επίσης και για να παρέχουν ενημερώσεις σχετικά με το brand.

Τα τελευταία χρόνια το email marketing έχει υποστεί επίσης ορισμένες μεγάλες αλλαγές, ενώ πλέον είναι πιο εύκολο και γρήγορο ώστε να ξεκινήσει ένας αρχάριος απ’ ότι ήταν κάποτε. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι ορισμένες αξιόπιστες πλατφόρμες και μερικά βασικά εργαλεία για να δημιουργείς, να διαχειρίζεσαι και να στέλνεις emails.

Όταν στοχεύεις στο να αυξήσεις την επισκεψιμότητα που λαμβάνεις από κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, το Instagram και το Twitter, δημιουργώντας παράλληλα περιεχόμενο και για νέες social εφαρμογές που έγιναν γρήγορα διάσημες όπως το TikTok, και ταυτόχρονα γράφεις περιεχόμενο για να αυξήσεις την οργανική κίνηση από τις μηχανές αναζήτησης, είναι δύσκολο να βρεις ελεύθερο χρόνο ώστε να ασχοληθείς και με κάτι άλλο.

Καλώς ή κακώς όμως το email marketing παραμένει μέχρι και σήμερα ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να προωθείς προϊόντα και υπηρεσίες, για να αυξήσεις την αλληλεπίδραση μεταξύ του brand και του κοινού του και να προωθείς με μεγαλύτερη ευκολία και άνεση οτιδήποτε καινούργιο παρουσιάζεις, απλά με την αποστολή ενός και μόνο email.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Email Marketing για να βγάλεις λεφτά από το σπίτι, οπότε σιγουρέψου πως έχεις διαβάσει όλα τα άρθρα του TechGuides για να ξεκινήσεις πιο αποτελεσματικά και γρήγορα από ποτέ άλλοτε.

8. Μάθε πως να δημιουργείς αναλυτικές έρευνες αγορών

Τι είναι και πως να κάνεις μια Έρευνα Αγοράς
© Devon Janse van Rensburg στο Unsplash.

Με απλά λόγια, η έρευνα αγοράς είναι μια συστηματική διαδικασία συλλογής, ανάλυσης και ερμηνείας πληροφοριών σχετικά με μια συγκεκριμένη αγορά ή στόχο, τους καταναλωτές, τους ανταγωνιστές και τον κλάδο. Μια σωστά δομημένη έρευνα αγοράς μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο κάθε επιτυχημένης επιχείρησης, και αυτό είναι που τις κάνει τόσο σημαντικές για κάθε ξεκίνημα.

Αν και η έρευνα αγοράς μπορεί να απαντήσει σε εκατοντάδες σημαντικές ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση ενός κλάδου ή μιας επιχείρησης, μπορεί να χρειαστούν από βδομάδες έως και μήνες ή χρόνια για να αναπτυχθεί μια αξιόπιστη και σωστά αναλυμένη έρευνα. Επιπλέον, οι ερευνητές αγοράς θα πρέπει να ελέγξουν αρκετά διαφορετικά πράγματα που αφορούν ένα κλάδο, κάτι το οποίο όχι μόνο είναι χρονοβόρο, αλλά πολλές φορές και ιδιαίτερα δύσκολο για να λάβουν αξιόπιστα αποτελέσματα.

Είτε σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις την έρευνα αγοράς για τη δική σου startup online επιχείρηση, είτε ενδιαφέρεσαι να ασχοληθείς επαγγελματικά με αυτό τον κλάδο, οι έρευνες αγορών έχουν μεγάλη ζήτηση στις μέρες μας – και ειδικότερα στην Ελλάδα, όπου πλέον όλοι αναζητούν να δημιουργήσουν μια επαγγελματική online παρουσία.

Ξεκίνα από εδώ: Τι είναι και πως να κάνεις μια Έρευνα Αγοράς

9. Είσαι φωτογράφος; Βγάλε λεφτά πουλώντας φωτογραφίες

Πώληση Φωτογραφιών
Γυναίκα Τραβάει Φωτογραφίες / © Szabo Viktor στο Unsplash.

Το μεγαλύτερο ποσοστό που αγοράζει stock φωτογραφίες από το ίντερνετ είναι οι bloggers, οι μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες άλλου τύπου ιστοσελίδων, οι εφημερίδες, τα περιοδικά, οι influencers και άλλου τύπου ανθρώπων που ασχολούνται με τη δημιουργία περιεχομένου σε φυσική ή ψηφιακή μορφή.

Όπως κι εμείς εδώ στο TechGuides, έτσι και εκατομμύρια άλλες ιστοσελίδες χρησιμοποιούν αυτά τα marketplaces για να κατεβάζουν και να χρησιμοποιούν νόμιμα τις φωτογραφίες στα άρθρα τους. Το ίδιο κάνουν και οι vloggers στα βίντεο τους, και οι podcasters για τη μουσική που χρησιμοποιούν, αλλά και οι επιχειρήσεις που αγοράζουν διάφορα αρχεία συνεχώς.

Τα marketplaces που παρέχουν stock φωτογραφίες είναι ουσιαστικά ιστοσελίδες μέσα από τις οποίες καθένας έχει την δυνατότητα να αποκτήσει όποια φωτογραφία επιθυμεί για το ανάλογο κόστος. Τα περισσότερα marketplaces παρέχουν ορισμένα συνδρομητικά πακέτα, τα οποία συχνά εστιάζουν από ερασιτέχνες δημιουργούς περιεχομένου μέχρι και μεγάλες επιχειρήσεις.

Κάθε marketplace λειτουργεί με τους δικούς του κανόνες, που σημαίνει πως καθένα παρέχει διαφορετικές προμήθειες στους φωτογράφους που το χρησιμοποιούν για τη πώληση φωτογραφιών. Κάποια προσφέρουν υψηλότερες και άλλα χαμηλότερες προμήθειες, διαφορετικά περιβάλλοντα και διαφορετικούς όρους χρήσης.

Κάποια marketplaces παρέχουν επίσης διαφορετικά ποσοστά προμήθειας ανάλογα με το αν οι φωτογραφίες που ανεβάζει ο φωτογράφος ανεβαίνουν αποκλειστικά στις δικές τους πλατφόρμες. Για παράδειγμα, αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο, το Shutterstock αλλάζει τη προμήθεια που δίνει σε κάθε φωτογράφο ανάλογα με το επίπεδο που έχει φτάσει. Άλλα marketplaces για μπορεί να αυξήσουν έως και 30-40% το ποσοστό της προμήθειας αν ανεβάζεις αποκλειστικά σε αυτά.

Διάβασε τον οδηγό μας: Πως να βγάζεις χρήματα πουλώντας φωτογραφίες

10. Βγάλε λεφτά από το OnlyFans με αποκλειστικό περιεχόμενο

Πως να βγάλεις χρήματα από το OnlyFans | Οδηγός 2022
Image Credits: Charles Deluvio στο Unsplash.

Δεν έχει σημασία αν ξεκινάς τώρα, ή δημιουργείς περιεχόμενο αρκετά χρόνια τώρα, καθώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις τους ίδιους τρόπους για να βγάλεις χρήματα από το OnlyFans. Η πλατφόρμα παρέχει ορισμένους βασικούς τρόπους με τους οποίους μπορούν οι δημιουργοί περιεχομένου της να κερδίσουν από λίγα έως εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μηνιαίως.

Το OnlyFans είναι μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης η οποία δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τα παραδοσιακά κοινωνικά δίκτυα στα οποία συνδέεσαι καθημερινά. Για την ακρίβεια, ο σχεδιασμός του OnlyFans θυμίζει σε αρκετές περιπτώσεις το περιβάλλον του Twitter, παρέχοντας όλες τις βασικές επιλογές από το αριστερό πλαϊνό μενού, όπως την αρχική σελίδα, το προφίλ, τις ειδοποιήσεις, τα μηνύματα, τις κάρτες που έχεις συνδέσει, τις λίστες που έχεις δημιουργήσει και τις ρυθμίσεις του λογαριασμού σου.

Στο κέντρο θα βρεις όλες τις πρόσφατες αναρτήσεις από τα μέλη που ακολουθείς ή έχεις εγγραφεί, ενώ στα δεξιά θα βρεις ένα πεδίο αναζήτησης και ορισμένες από τις top προτάσεις χρηστών που δεν ακολουθείς και προτείνονται από την πλατφόρμα. Αρκετά από τα μέλη που προτείνονται στους επιτρέπουν να εγγραφείς στο προφίλ τους δωρεάν, ενώ άλλα παρέχουν μόνο συνδρομητικό περιεχόμενο.

Τα μέλη έχουν επίσης την δυνατότητα να μορφοποιήσουν τα προφίλ τους με διάφορους τρόπους, όπως προσθέτοντας μια φωτογραφία προφίλ και ένα εξώφυλλο, συνδέοντας τον Spotify λογαριασμό τους ώστε να εμφανίσουν τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες και το αγαπημένο τους κομμάτι στο OnlyFans προφίλ τους.

11. Δημιούργησε μια σελίδα στο Patreon με memberships πακέτα

TechGuides στο Patreon
Το TechGuides στο Patreon (παραδειγματικό προφίλ).

Μιας και τα συνδρομητικά memberships πακέτα ξεκίνησαν να γίνονται ολοένα και πιο trend τα τελευταία χρόνια, με ολοένα και περισσότερα blogs να παρέχουν τα δικά τους tiers και καλλιτέχνες και δημιουργούς περιεχομένου να εισέρχονται σε πλατφόρμες όπως το Patreon, αρκετά έχουν αλλάξει με τον τρόπο που κερδίζαμε κάποτε χρήματα online.

Παρέχοντας τα δικά σου συνδρομητικά πακέτα σημαίνει πως έχεις την δυνατότητα όχι απλά να δημιουργήσεις ένα παθητικό εισόδημα απ’ τους συνδρομητές σου, αλλά και να πληρώνεσαι όσα λεφτά θεωρείς πως αξίζει το περιεχόμενο σου. Έχεις την δυνατότητα να δημιουργήσεις τα δικά σου memberships πακέτα με όποιο κόστος προτιμάς και με τους δικούς σου όρους.

Το Patreon παρέχει στους δημιουργούς κάθε είδους όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να παρέχουν τα δικά τους memberships συνδρομητικά πακέτα στο κοινό τους. Είναι εύκολο για κάθε δημιουργό να ξεκινήσει στην πλατφόρμα δημιουργώντας ένα καινούργιο λογαριασμό και μορφοποιώντας το προφίλ του ανάλογα. Στη συνέχεια, το κοινό του έχει την δυνατότητα να πληρώνει για να έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο του δημιουργού.

Οι δημιουργοί διατηρούν τη δημιουργική τους ελευθερία παίρνοντας τον μισθό που τους αξίζει και οι θαυμαστές είναι ήρεμοι γνωρίζοντας ότι τα χρήματά τους πηγαίνουν απευθείας στις τσέπες των δημιουργών, επενδύοντας για περισσότερο υλικό σαν αυτό που τους αρέσει.

12. Ασχολήσου με το Influencing και εστίασε στα Social Media

Γυναίκα Food Influencer και Vlogger
© Anna Shvets στο Pexels.

Μέχρι και σήμερα, το influencer marketing παραμένει στα ύψη, με ολοένα και περισσότερους influencers να κάνουν ορατή την παρουσία τους. Ως influencer, θα έχεις την δυνατότητα να βγάζεις χρήματα με διάφορους τρόπους, να συνεργάζεσαι με brands και άλλους influencers και να αλληλοεπιδράς με το κοινό σου. Αλλά πως μπορεί να γίνει κάποιος influencer;

Με απλά λόγια, το influencer marketing αποτελεί μια υποκατηγορία του Digital Marketing, όπου ο εκάστοτε influencer συνεργάζεται με μια επιχείρηση για να προωθήσει κάποιο προϊόν, υπηρεσία, ή ακόμα και το ίδιο της το όνομα. Ifluencer αποκαλούμε συχνά ένα δημιουργό περιεχομένου που έχει χιλιάδες followers και ασκεί επιρροή στο κοινό του.

Καθένας μπορεί να γίνει influencer και να ασχοληθεί με το influencer marketing, αρκεί να ξεκινήσει μια ισχυρή παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα, μεγαλώνοντας όσο πιο πολύ γίνεται τον αριθμό των followers τους. Όσο πιο μεγάλος ο αριθμός, τόσες πιο πολλές θα είναι οι συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις και τόσα πιο πολλά θα είναι τα κέρδη με τις μεθόδους που θα αναφερθούν παρακάτω.

13. Δημιούργησε και πούλα τα δικά σου templates online

Πως να Βγάλεις Λεφτά πουλώντας Notion Templates
Notion / © Filip Baotić στο Unsplash.

Ήξερες ότι οι γνώσεις που έχεις διατηρήσει για τα Microsoft Office από το σχολείο, μπορούν να μετατραπούν εύκολα σε μια πηγή εισοδήματος; Ή καλύτερα, ήξερες πως μπορείς να δημιουργείς και να σχεδιάζεις templates για μια πληθώρα διαφορετικών πραγμάτων, τα οποία στη συνέχεια τα αγοράζουν και τα χρησιμοποιούν προς διευκόλυνση τους άλλοι άνθρωποι;

Τα templates είναι προ-σχεδιασμένα πρότυπα τα οποία μπορεί να κατεβάσει κάποιος/α και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσει, κάνοντας βασικές αλλαγές ώστε να τα φέρει στα μέτρα του/ης. Υπάρχουν templates για μια πληθώρα προγραμμάτων και εφαρμογών, όπως για τις εφαρμογές του Microsoft 365 και Google Workspace, για το Dropbox και πολλά ακόμα. /

Παρέχονται επίσης έτοιμα θέματα για πλατφόρμες όπως το WordPress, τα οποία είναι σχεδιασμοί ιστοσελίδων που μπορούν να τροποποιηθούν με διάφορους τρόπους, αλλά αυτό απαιτεί και τις απαραίτητες γνώσεις πάνω σε γλώσσες προγραμματισμού.

Τι μπορείς να κάνεις;

Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να σχεδιάζεις/δημιουργείς διαφορετικών ειδών ψηφιακών αρχείων, ενώ το ίδιο μπορείς να κάνεις για πολλά άλλα προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων για τη σουίτα προγραμμάτων της Adobe.

14. Ανέλαβε τη διαχείριση ηλεκτρονικών καταστημάτων

Κατασκευή eshop με το WooCommerce
© WooCommerce

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ηλεκτρονικών καταστημάτων αυτή την στιγμή τρέχουν είτε πάνω στο WordPress με το WooCommerce, είτε πάνω στο Shopify ή στο Squarespace, είτε έχουν αναπτύξει το δικό τους περιβάλλον χρήσης. Όποιο από αυτά κι αν είναι, όλες αυτές οι πλατφόρμες έχουν κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να κάνουν την διαχείριση των eshops και των προϊόντων τους παιχνιδάκι, και το ίδιο ισχύει συχνά και για τις επιχειρήσεις με τις δικές τους custom πλατφόρμες.

Μπορείς να μάθεις εύκολα πως να διαχειρίζεσαι καθεμία από αυτές τις πλατφόρμες, ενώ το WooCommerce που είναι πιο ειδικευμένο στην εγκατάσταση του, θα βρεις ένα αναλυτικό οδηγό για το πως να εγκαταστήσεις το WordPress με το XAMPP στα Windows στο Inkstory. Το Shopify και το Squarespace σου παρέχουν ορισμένες ημέρες δοκιμαστικών εκδόσεων, οπότε θα έχεις αρκετό χρόνο για να μάθεις πως λειτουργούν και τι παρέχουν.

Αν έχεις ήδη γνώσεις πάνω σε αυτές τις πλατφόρμες, τότε μπορείς να ξεκινήσεις να επικοινωνείς με ηλεκτρονικά καταστήματα που αναζητούν για νέες προσλήψεις. Θα βρεις εκατοντάδες ιστοσελίδες με θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό στο προηγούμενο άρθρο που είχα γράψει.

15. Γράψε και πούλα τα δικά σου eBooks και Guidebooks

Πως να δημιουργείς και να πουλάς τα δικά σου eBooks (2023)
Kindle eBook Reader / © Balázs Kétyi στο Unsplash.

Αν και το να δημιουργήσεις ένα παθητικό εισόδημα είναι δύσκολο στην αρχή, αρκετοί δημιουργοί περιεχομένου κατάφεραν να αποκτήσουν μεγάλο αριθμό πωλήσεων από τα eBooks τους. Φυσικά, όσα πιο πολλά eBooks γράφεις και δημοσιεύεις, τόσο πιο γρήγορα θα αυξηθούν και τα χρήματα που θα βγάζεις από τις πωλήσεις.

Το καλό με τα eBooks είναι πως μπορεί να τα δημιουργήσει ο καθένας, αρχάριος ή ειδικευμένος, εντελώς δωρεάν και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Παρέχονται πλέον εκατοντάδες εργαλεία, προγράμματα και πλατφόρμες οι οποίες σου επιτρέπουν να γράφεις, να μορφοποιείς και να εξάγεις τα eBooks σου στις κατάλληλες διαστάσεις και μορφές αρχείων.

Μπορείς να γράψεις το καλύτερο και πιο μοναδικό eBook, με πανέμορφο εξώφυλλο, πιασάρικους τίτλους και με ωραίο συνδυασμό στις παλέτες χρωμάτων, και πάλι να μην δεις ούτε μια πώληση. Προτού ξεκινήσεις να γράφεις για ένα θέμα, είναι σημαντικό να ελέγξεις πρώτα για την ζήτηση που υπάρχει στην αγορά.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα Guidebooks, τα οποία παρέχονται στην ίδια μορφή αρχείων και σχεδιάζονται με τον ίδιο τρόπο. Οι διαφορά μεταξύ των δύο είναι πως τα Guidebooks συχνά είναι αρκετά πιο σύντομα και μικρά απ’ ότι τα eBooks. Τα Guidebooks είναι ιδανικά για να εστιάζουν σε ένα συγκεκριμένο θέμα, παρέχοντας αναλυτικές οδηγίες γι ‘αυτό. Για παράδειγμα, μπορείς να δημιουργείς ταξιδιωτικά guidebooks, εκπαιδευτικά guidebooks, ή για οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο γνωρίζεις αρκετά καλά ώστε να το διδάξεις.

Διάβασε τον οδηγό μας για το “Πως να δημιουργείς και να πουλάς τα δικά σου eBooks” ώστε να ξεκινήσεις πιο δυναμικά και γρήγορα από ποτέ άλλοτε.

16. Βγάλε λεφτά συμπληρώνοντας online έρευνες

Πως να Βγάλεις Χρήματα από Έρευνες

Αλλιώς γνωστές και ως “online surveys”, οι ψηφιακές έρευνες σου επιτρέπουν να βγάζεις χρήματα καθώς συμπληρώνεις διάφορες ερωτήσεις για μια πληθώρα θεμάτων. Οι έρευνες προωθούνται επίσης από αρκετές ιστοσελίδες ως ένας απ’ τους γρηγορότερους τρόπους για να βγάλεις λεφτά online, αλλά έως πόσα μπορείς να κερδίζεις κάθε μέρα και ποιες ιστοσελίδες σου δίνουν αυτή την δυνατότητα;

Οι online έρευνες δεν εμφανίστηκαν ή έγιναν δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια. Για την ακρίβεια, υπάρχουν αρκετά χρόνια τώρα και έχουν αναπτυχθεί με αρκετούς τρόπους ώστε να προσελκύσουν περισσότερους ανθρώπους. Πρόκειται για έναν τρόπο ο οποίος παρουσιάζεται ως μια εύκολη λύση για να βγάζεις λεφτά από το σπίτι χωρίς ιδιαίτερη κούραση, αλλά κατά πόσο ισχύει;

Αν θέλεις να βγάλεις γρήγορα και εύκολα λεφτά από το σπίτι, τότε οι online έρευνες δεν πρόκειται να σε κάνουν πλούσιο/α. Για την ακρίβεια, κατά πάσα πιθανότητα θα καταφέρεις να κερδίζεις περίπου από 2,00 – 4,00€ τη μέρα. Σε μια συζήτηση που είχα με μια φίλη η οποία περνούσε αρκετές ώρες την ημέρα συμπληρώνοντας έρευνες, έβγαζε περίπου 30,00 – 40,00€ για 50 ώρες εργασίας.

17. Πούλα τα μεταχειρισμένα σου προϊόντα στο eBay και στο Car.gr

Είτε πρόκειται για παλιά ή σπασμένα αντικείμενα, είτε για κάτι που βρίσκεται σε καλή κατάσταση αλλά δεν το χρησιμοποιείς, οτιδήποτε κι αν έχεις μπορείς να το ανεβάσεις και να το πουλήσεις σε διάφορα marketplaces (ελληνικά και ξένα). Πλατφόρμες όπως το eBay είναι οι γνωστότερες παγκοσμίως για τη πώληση μεταχειρισμένων και καινούργιων αντικειμένων, ενώ το Car.gr αποτελεί την ιδανική και γνωστότερη επιλογή στην Ελλάδα.

Γνωρίζω αρκετούς ανθρώπους που έχουν πουλήσει εκατοντάδες πράγματα μέσω του Car.gr, όπως μεταχειρισμένα καλής μάρκας ρούχα, σκληρούς δίσκους, παλιά laptops, οθόνες και τηλεοράσεις, ηχεία, κινητά και πολλά πολλά άλλα. Δεν υπάρχει περιορισμός στις καταχωρήσεις που μπορείς να κάνεις, ενώ τα περισσότερα marketplaces παρέχονται και χρησιμοποιούνται εντελώς δωρεάν.

Άλλες εξαιρετικές ελληνικές ιστοσελίδες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να πουλάς τα μεταχειρισμένα σου αντικείμενα είναι το Vendora.gr, το Insomnia.gr, το Poula24.gr, το Pouliseto.gr και το Poulaw.gr.

18. Βγάλε λεφτά από το online streaming σε πλατφόρμες όπως το Twitch

Live Streams στο Twitch

Το live streaming αποτελεί έναν απ’ τους πιο δύσκολους και χρονοβόρους τρόπους για να βγάλεις λεφτά από το σπίτι. Παρόλα αυτά, αν καταφέρεις να χτίσεις ένα μεγάλο κοινό από followers που βρίσκονται σε κάθε live stream σου, κάνουν δωρεές και σου στέλνουν διάφορα rewards που επιβραβεύονται με χρήματα, τότε θα καταφέρεις να κερδίσεις έως και μια περιουσία, ανάλογα το κοινό σου και πως αλληλοεπιδράει μαζί σου.

Το καλό με πλατφόρμες όπως το Twitch είναι πως σου επιτρέπουν να ξεκινήσεις εντελώς δωρεάν, ενώ για το live streaming μπορείς να κατεβάσεις δωρεάν προγράμματα ανοιχτού κώδικα όπως το OBS Studio. Αν αποφασίσεις να ασχοληθείς με το gaming, τότε θα χρειαστείς φυσικά και έναν υπολογιστή ο οποίος να σηκώνει τους τελευταίους ΑΑΑ τίτλους παιχνιδιών και να αντέχει να κάνει παράλληλα streaming.

Αν και το Twitch φημίζεται κυρίως για gaming, υπάρχουν εκατοντάδες άλλα live streams που αφορούν εντελώς διαφορετικές θεματολογίες, από προγραμματιστές, ταξιδιώτες, μέχρι και food vloggers. Θα χρειαστείς φυσικά τον απαραίτητο εξοπλισμό για να ξεκινήσεις, όπως μια κάμερα που βγάζει τουλάχιστον σε 1080p και άνω, και ένα μικρόφωνο που να παράγει καθαρή φωνή.

19. Καταχώρησε τον ελεύθερο σου χώρο στο Airbnb

Πως να βγάλεις χρήματα από το Airbnb | Οδηγός 2022
Airbnb / © Cottonbro Studio στο Pexels.

Αν έχεις ένα διαμέρισμα, μια μονοκατοικία, ή ακόμα και ένα διαθέσιμο χώρο στο σπίτι σου, τότε μπορείς να βγάλεις χρήματα καταχωρώντας το κατάλυμα σου στο Airbnb. Για να ξεκινήσεις, δημιουργήσαμε αυτό τον οδηγό ο οποίος θα σε βοηθήσει παρέχοντας σου όλες τις κατάλληλες πληροφορίες και συμβουλές που θα χρειαστείς προτού καταχωρήσεις το κατάλυμα σου στην πλατφόρμα.

Η πλατφόρμα του Airbnb αποτελεί τη νούμερο ένα στάση για κάθε ταξιδιώτη, ενώ είναι διαθέσιμη τόσο ως εφαρμογή [Android & iOS] για smartphones και tablets, όσο και από υπολογιστές και laptops. Σου επιτρέπει να δημιουργήσεις ένα λογαριασμό, να συμπληρώσεις όλα τα στοιχεία σου και να κλείσεις όποια κατοικία, διαμέρισμα ή μέρος σου αρέσει περισσότερο.

Υπάρχουν επίσης εκατοντάδες χιλιάδες οικοδεσπότες σε ολόκληρο τον κόσμο που χρησιμοποιούν το Airbnb για να βγάλουν χρήματα, ενώ κάποιοι το χρησιμοποιούν και ως full-time εργασία. Επιπλέον, ακόμη κι αν είσαι blogger, vlogger, ή podcaster, μπορείς και πάλι να βγάλεις χρήματα από την πλατφόρμα προωθώντας τα διαθέσιμα καταλύματα που φιλοξενεί μέσω του affiliate marketing προγράμματος της.

Διάβασε τον οδηγό μας για να ξεκινήσεις: Πως να βγάλεις χρήματα από το Airbnb.

20. Δημιούργησε τις δικές σου σειρές μαθημάτων (online courses)

Online Courses: Πως να δημιουργείς και να πουλάς μαθήματα
Udemy / © Lewis Keegan στο Unsplash.

Τα online courses (ελλ: ψηφιακά μαθήματα ή ψηφιακές σειρές μαθημάτων) παρέχονται συχνά σε μορφή κειμένων και βίντεο και παρέχουν σημαντικές οδηγίες για ένα συγκεκριμένο θέμα. Μέσα από αυτές, ο εκπαιδευτής ή η εκπαιδεύτρια παρέχουν βήμα προς βήμα αναλυτικές οδηγίες από το μηδέν έως το 100 τοις εκατό για την εκατοστέ θεματολογία.

Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες διαθέσιμα online courses που μπορείς είτε να παρακολουθήσεις εντελώς δωρεάν, είτε να τα αγοράσεις, τα οποία καλύπτουν εκατοντάδες διαφορετικά θέματα. Από το πως να μάθεις να δημιουργείς blogs στο WordPress.com, πως να ξεκινήσεις με το Podcasting, πως να μαγειρεύεις, πως να γυμνάζεσαι και να τρέφεσαι, πως να σχεδιάζεις λογότυπα, και για εκατοντάδες άλλα θέματα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το 99.9% μιας σειράς μαθημάτων συμπεριλαμβάνεται από υλικό σε μορφή βίντεο, όπου και παρέχονται οι οδηγίες. Ως εκπαιδευτής/ρια θα έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις μεταξύ του να εμφανίζεται ή όχι στα βίντεο των μαθημάτων. Θα έχεις επίσης την επιλογή να βγάλεις όλες τις σκηνές ακριβώς όπως τις θέλεις, παρουσιάζοντας κάθε μάθημα με τον δικό σου μοναδικό τρόπο.

Μπορείς να καταχωρήσεις τα online courses σου σε πλατφόρμες όπως το Inkstory Courses και το Udemy.

21. Πούλα τα βίντεο που τραβάς σε stock ιστοσελίδες

Πώληση βίντεο στο Shutterstock

Είτε έχεις μια κάμερα, είτε διαθέτεις ένα drone, είτε ακόμα και να χρησιμοποιήσεις προς όφελος το Gimbal που αγόρασες πριν λίγο καιρό, υπάρχουν αρκετές πλατφόρμες που σου επιτρέπουν να πουλάς τα βίντεο σου. Όπως και με τις φωτογραφίες, έτσι και με τα βίντεο υπάρχουν αρκετές μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν έτοιμο υλικό για κάποιο διαφημιστικό τους προωθητικό βίντεο, για τα stories τους στα social media και για άλλους εμπορικούς σκοπούς.

Μιας και δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις την δυνατότητα να προσλαμβάνουν τους δικούς τους videographers και video editors, συχνά επιλέγουν να αγοράζουν διάφορα βίντεο, αποκτώντας έτσι τα πνευματικά δικαιώματα για τη χρήση τους. Αυτές οι πλατφόρμες συχνά αναφέρουν και τι αναζητάει το μεγαλύτερο ποσοστό των πελατών της, όπως για παράδειγμα βίντεο με σκύλους, drone να πετάει σε κάποια γνωστή πόλη, ανθρώπους να χαμογελάνε, άτομα να φτιάχνουν καφέ και ούτω καθεξής.

Καλύπτοντας με φωτογραφίες τις γνωστότερες αναζήτησης σημαίνει πως αυξάνεις σημαντικά τις πιθανότητες να δεις κάποια βίντεο σου να έχουν έως και χιλιάδες πωλήσεις. Αν τα καταφέρεις, τότε θα δημιουργήσεις ένα εξαιρετικό παθητικό εισόδημα από τις συνεχείς πωλήσεις των βίντεο σου. Μπορείς να πουλάς τα βίντεο σου είτε από μια δική σου ιστοσελίδα, είτε ανεβάζοντας τα και πουλώντας τα σε stock ιστοσελίδες όπως το Shutterstock.

22. Βγάλε χρήματα ως gamer παίζοντας παιχνίδια

Πως να Βγάλεις Χρήματα Παίζοντας Παιχνίδια (2023)
Γυναίκα Gamer / © Alexander Jawfox στο Unsplash.

Ήξερες ότι υπάρχουν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείς να βγάλεις λεφτά από το σπίτι παίζοντας games στον υπολογιστή σου; Κι όμως, αρκετοί νέοι gamers έχουν καταφέρει όχι απλά να βγάλουν αρκετά χρήματα παίζοντας τα αγαπημένα τους παιχνίδια, αλλά μέχρι και να δημιουργήσουν μια τεράστια βάση κοινού, να συνεργαστούν με μικρά και μεγάλα brands και να δημιουργήσουν ένα ισχυρό και σταθερό παθητικό εισόδημα.

Μπορείς να επιλέξεις φυσικά όποιον τρόπο προτιμάς περισσότερο και σε οτιδήποτε θεωρείς πως είσαι καλός/ή. Για παράδειγμα, μπορείς να ασχοληθείς με το live streaming, κάτι το οποίο απαιτεί να έχεις τον κατάλληλο εξοπλισμό και να μην φοβάσαι να βρίσκεσαι συνεχώς μπροστά από την κάμερα ψυχαγωγώντας το κοινό που σε παρακολουθεί. Μπορείς να ασχοληθείς με τη συγγραφή, γράφοντας άρθρα και reviews για τους αγαπημένους τίτλους, ή ακόμα και να ανεβάζεις walkthrough βίντεο στο YouTube, δείχνοντας τα campaigns των αγαπημένων σου ιστοριών.

Διάβασε τον οδηγό που είχα γράψει με τίτλο “Πως να Βγάλεις Χρήματα Παίζοντας Παιχνίδια“, και μάθε περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες για τους τρόπους που ανέφερα και ορισμένους ακόμα.

23. Βγάλε λεφτά χρησιμοποιώντας το ChatGPT και το Bing Chat

5 Έξυπνοι Τρόποι για να Βγάζεις Λεφτά με το ChatGPT (2023)
ChatGPT / © Emiliano Vittoriosi στο Unsplash.

Από την στιγμή που η OpenAI ανακοίνωσε το ChatGPT, ένα έξυπνο AI Chatbot που βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, και η Microsoft το ενσωμάτωσε στη μηχανή αναζήτησης της, Bing, εκατομμύρια χρήστες ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία. Αρκετοί δημιουργοί ωστόσο βρήκαν διάφορους έξυπνους τρόπους για να βγάλουν αρκετά λεφτά χάρη σε αυτά τα εργαλεία, και μέσα από αυτό το άρθρο θα δούμε πως μπορείς να κάνεις κι εσύ το ίδιο.

Ήξερες ότι υπάρχουν ήδη αρκετοί άνθρωποι οι οποίοι έχουν ξεκινήσει να βγάζουν ένα σωρό λεφτά από AI Chatbots όπως το ChatGPT και το Bing Chat; Η Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκεται πλέον στην καθημερινότητα μας, και με ολοένα και περισσότερες εφαρμογές, πλατφόρμες και προγράμματα να χρησιμοποιούν αυτά τα έξυπνα εργαλεία, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις προς όφελος σου.

Αρκετοί δημιουργοί έχουν μάλιστα καταφέρει να βγάζουν περισσότερα από 500€ και 800€ την ημέρα. Ναι, την ημέρα! Φυσικά, θα πρέπει να κάνεις ένα δυναμικό ξεκίνημα και να χρησιμοποιήσεις το ChatGPT και το Bing Chat με έξυπνους τρόπους, αλλά θα αναλύσω λεπτομερώς κάθε τρόπο στη συνέχεια του άρθρου. Επιπλέον, θα στοχεύσουμε αρχικά στο πως μπορείς να βγάλεις τα πρώτα σου χρήματα, ακόμα κι ο αριθμός δεν θα ‘ναι τόσο υψηλός το πρώτο διάστημα.

Μάθε όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να βγάλεις χρήματα με το ChatGPT και το Bing Chat.

24. Ασχολήσου με το Technical Writing

Technical Writin - Τι είναι και τι κάνει ένας Technical Writer (τεχνικός συγγραφέας)
© Nick Morrison στο Unsplash.

Στον τομέα της γραφής και της δημιουργίας περιεχομένου, όροι όπως copywriting (κειμενογράφιση), creative writing (δημιουργική γραφή) ή copy editing (επιμέλεια κειμένων) είναι από τους πιο δημοφιλείς και οικείους. Τι είναι όμως technical writing (τεχνική γραφή) και γιατί η τεχνική γραφή είναι σημαντική;

Από την τεχνολογία και την μηχανική έως την ιατρική και την επιστήμη των υπολογιστών, η τεχνική γραφή είναι απαραίτητη σε πολλούς τομείς και μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητά μας. Στο κείμενο εξερευνούμε ποια είναι η σημασία της τεχνικής γραφής, τι κάνει ένας τεχνικός συγγραφέας και ποιες είναι οι βασικές δεξιότητες που χρειάζεται να έχει.

Η τεχνική γραφή είναι ένα είδος γραφής που μεταφέρει πολύπλοκες πληροφορίες με απλό, σαφή και κατανοητό τρόπο. Ο επίσημος οργανισμός επικοινωνίας τεχνικού περιεχομένου (Society for Technical Communication, εν συντομία STC), αναφέρει στην ιστοσελίδα του πως η “επικοινωνία τεχνικού περιεχομένου” είναι ένα ευρύ πεδίο που περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως αυτά που θα βρεις στο άρθρο Technical Writing: Τι είναι και τι κάνει ένας Technical Writer (τεχνικός συγγραφέας);

25. Βγάλε λεφτά από το σπίτι ως μουσικός

Καταχώρηση Μουσικής στο Spotify

Οι καλλιτέχνες και οι μπάντες έχουν μια πληθώρα δυνατοτήτων σε όσο αφορά την online επιτυχία τους. Υπάρχουν χιλιάδες καλλιτέχνες σε ολόκληρο τον κόσμο που είτε προσφέρουν τα τραγούδια τους σε γνωστές streaming υπηρεσίες, ή τα πουλάνε σε συγκεκριμένα marketplaces.

Μπορείς να εκδώσεις άδειες για όλα τα κομμάτια σου από πλατφόρμες όπως το SoundCloud και το Audiosocket εάν σε ενδιαφέρει να δημιουργήσεις ένα παθητικό εισόδημα από τις αγορές των αδειών για τη χρήση των κομματιών σου σε προσωπικά ή εμπορικά projects.

Αν θέλεις να προσφέρεις την μουσική σου απευθείας από τους δικούς σου λογαριασμούς χωρίς να μπορεί κάποιος να κατεβάζει τα τραγούδια σου, τότε προτείνεται να τα ανεβάσεις σε streaming πλατφόρμες όπως το Spotify. Αν και η πλατφόρμα δεν είναι γνωστή στο να πληρώνει πολλά χρήματα στους καλλιτέχνες, μπορείς να αυξήσεις το ποσό ανεβάζοντας τα σε πολλαπλές πλατφόρμες αλλά και στο YouTube.

Τέλος, υπάρχουν marketplaces όπως το AudioJungle που σου επιτρέπουν να καταχωρείς και να πουλάς την μουσική σου σε εκατομμύρια δημιουργούς που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα κομμάτια σου σε έργα, βίντεο, διαφημιστικά, άρθρα και γενικότερα στο περιεχόμενο τους.

26. Αγόραζε ή φτιάχνε και πούλα ιστοσελίδες

5 Πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το Shopify
Shopify | © hookle.app στο Unsplash.

Ήξερες ότι υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που επενδύουν στην αγορά ιστοσελίδων, τις οποίες στη συνέχεια αναπτύσσουν και πουλάνε ακόμα πιο ακριβά;

Υπάρχουν επίσης αρκετοί που κατασκευάζουν ιστοσελίδες σε πλατφόρμες που δεν απαιτούν γνώσεις προγραμματισμού, τις γεμίζουν με υλικό και αφότου φτάσουν ένα συγκεκριμένο αριθμό ημερησίων ή μηνιαίων επισκεπτών, στη συνέχεια τις καταχωρούν προς πώληση.

Το καλό με την αγοροπωλησία ιστοσελίδων είναι πως υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα exchange marketplaces (όπως το Flippa, το Empire Flippers και το FE International) τα οποία αναλαμβάνουν την διαδικασία της πληρωμής και της μεταφοράς της ιδιοκτησίας μεταξύ δύο μερών. Σε αυτά τα marketplaces μπορείς να πουλάς από απλά blogs μέχρι και ολόκληρα ηλεκτρονικά καταστήματα.

27. Επένδυσε σε μετοχές και κρυπτονομίσματα

Κρυπτονομίσματα: Τι είναι και πως τα αγοράζω; | Οδηγός 2023
Κρυπτονομίσματα / © Behnam Norouzi στο Unsplash.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως υπάρχουν αρκετοί πλούσιοι άνθρωποι στον πλανήτη μας, των οποίων το εισόδημα παράγεται αποκλειστικά από τις επενδύσεις που είχαν κάνει σε μετοχές εταιρειών. Η επένδυση σε μετοχές – και πλέον σε κρυπτονομίσματα για αρκετούς – αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο ώστε να δημιουργήσεις ένα ισχυρό παθητικό εισόδημα, αλλά δεν είναι εύκολη.

Μέσα σε ένα γρήγορο meeting με ανθρώπους που επενδύουν χρόνια σε μετοχές εταιρειών, ορισμένοι διαβάζουν περισσότερες από 400 και 500 σελίδες καθημερινά με ετήσιες αναφορές από τα εισοδήματα διαφόρων εταιρειών ώστε να καταλήξουν σε ποιες θα επενδύσουν τα χρήματα τους. Η έρευνα αγοράς και η ανάλυση μιας εταιρείας και των δυνατοτήτων της είναι ζωτικής σημασίας για μια επιτυχημένη επένδυση.

Υπάρχει επίσης ένας αμέτρητος αριθμός ανθρώπων που επενδύουν τα τελευταία χρόνια σε διαφορετικά κρυπτονομίσματα, πολλά εκ των οποίων δεν αφορούν το Bitcoin, το οποίο είναι πλέον ιδιαίτερα ακριβό για να επενδύσει κανείς. Ωστόσο, υπάρχει μια πληθώρα άλλων κρυπτονομισμάτων στα οποία μπορείς να επενδύσεις.

Για να ξεκινήσεις, διάβασε τον οδηγό για την αγορά και πώληση κρυπτονομισμάτων με τη χρήση των κατάλληλων πλατφορμών.

28. Δημιούργησε και πούλα τις δικές σου εφαρμογές

Πως να δημιουργήσεις την δική εφαρμογή Android ή iOS
© Fahim Muntashir στο Unsplash.

Αν σκέφτηκες ποτέ να δημιουργήσεις την δική σου εφαρμογή για Android ή iOS συσκευές, ή ακόμα και να ασχοληθείς επαγγελματικά με το app development ως freelancer, τότε υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να επιλέξεις τον συγκεκριμένο τρόπο για να βγάζεις λεφτά από το σπίτι.

Άλλωστε, δεν είναι μυστικό πως πλέον εφαρμογές πωλούνται για εκατομμύρια ή ακόμα και δισεκατομμύρια, οπότε μια καλή ιδέα μπορεί πάντοτε να αποτελέσει σε μεγάλα χρηματικά ποσά. Το ακόμα καλύτερο είναι πως υπάρχουν εξαιρετικοί τρόποι ώστε να δημιουργείς εφαρμογές με ευκολία που λειτουργούν άψογα τόσο στο Android όσο και στο iOS, ή ακόμα και να εστιάσεις σε ένα λειτουργικό σύστημα.

Όπως και με την κατασκευή ιστοσελίδων, έτσι και με τη δημιουργία εφαρμογών μπορούμε να ξεκινήσουμε χωρίς να έχουμε γνώσεις, είτε με τη χρήση no-code πλατφορμών που μας επιτρέπουν να σχεδιάζουμε εφαρμογές χωρίς κώδικα, είτε μαθαίνοντας τις απαραίτητες γλώσσες προγραμματισμού. Διάβασε τον προηγούμενο οδηγό για το πως να δημιουργήσεις την δική σου εφαρμογή για Android ή iOS.

29. Δημιούργησε το δικό σου print-on-demand eshop

16 Τρόποι για να αυξήσεις τις πωλήσεις στο eshop σου
© Cottonbro Studio στο Pexels.

Ένας ακόμα εξαιρετικός τρόπος για να βγάζεις λεφτά από το σπίτι είναι σχεδιάζοντας και πουλώντας τα δικά σου μπλουζάκια, φούτερ, κούπες, θήκες κινητών, τσάντες και οποιοδήποτε άλλο φυσικό προϊόν. Πιο συγκεκριμένα, τα print on demand ηλεκτρονικά καταστήματα εκτυπώνουν μοναδικά σχέδια σε διάφορα προϊόντα και στη συνέχεια τα προωθούν και τα πωλούν online.

Φυσικά, θα πρέπει να ασχοληθείς αρκετά με την δημιουργία σχεδίων, τα οποία θα πρέπει να έχουν ζήτηση ώστε να δεις υψηλές πωλήσεις. Μπορείς να ανοίξεις το δικό σου ηλεκτρονικό κατάστημα, ή ακόμα και να επικοινωνήσεις με αντίστοιχα print on demand ηλεκτρονικά καταστήματα για να συνεργαστείτε, διατηρώντας μια προμήθεια από κάθε προϊόν που πωλείται και περιλαμβάνει το σχέδιο σου.

Αν καταφέρεις ωστόσο να προσφέρεις σχέδια τα οποία έχουν ζήτηση και αρέσουν στον κόσμο, τότε μπορείς να δημιουργήσεις μέχρι και το δικό σου brand με τη δική σου επωνυμία προϊόντων.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Σχολιάστε