Πως να δημιουργείς και να πουλάς τα δικά σου eBooks (2024)

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Ένας καινούργιος οδηγός για το πως να δημιουργήσεις το πρώτο σου eBook, ποια προγράμματα να χρησιμοποιήσεις για να το γράψεις και πως να το πουλήσεις online.
Πως να δημιουργείς και να πουλάς τα δικά σου eBooks (2023)
Kindle eBook Reader / © Balázs Kétyi στο Unsplash.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Αν και το να δημιουργήσεις ένα παθητικό εισόδημα είναι δύσκολο στην αρχή, αρκετοί δημιουργοί περιεχομένου κατάφεραν να αποκτήσουν μεγάλο αριθμό πωλήσεων από τα eBooks τους. Φυσικά, όσα πιο πολλά eBooks γράφεις και δημοσιεύεις, τόσο πιο γρήγορα θα αυξηθούν και τα χρήματα που θα βγάζεις από τις πωλήσεις.

Το καλό με τα eBooks είναι πως μπορεί να τα δημιουργήσει ο καθένας, αρχάριος ή ειδικευμένος, εντελώς δωρεάν και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Παρέχονται πλέον εκατοντάδες εργαλεία, προγράμματα και πλατφόρμες οι οποίες σου επιτρέπουν να γράφεις, να μορφοποιείς και να εξάγεις τα eBooks σου στις κατάλληλες διαστάσεις και μορφές αρχείων.

Πως να δημιουργείς και να πουλάς eBooks με 6 απλά βήματα

Μέσα από αυτό τον οδηγό θα δούμε με ποιον τρόπο μπορείς να γράφεις, να μορφοποιείς και να πουλάς τα δικά σου eBooks online.

1. Κάνε μια μελέτη γύρω από τη ζήτηση που υπάρχει αυτή την στιγμή

Μπορείς να γράψεις το καλύτερο και πιο μοναδικό eBook, με πανέμορφο εξώφυλλο, πιασάρικους τίτλους και με ωραίο συνδυασμό στις παλέτες χρωμάτων, και πάλι να μην δεις ούτε μια πώληση. Προτού ξεκινήσεις να γράφεις για ένα θέμα, είναι σημαντικό να ελέγξεις πρώτα για την ζήτηση που υπάρχει στην αγορά.

  • Πόσοι ψάχνουν κάθε μέρα ή μήνα γι ‘αυτό το θέμα;
  • Πόσοι θα ενδιαφερόντουσαν να το αγοράσουν σε μορφή eBook;
  • Πως ακριβώς αναζητούν το συγκεκριμένο θέμα;
  • Υπάρχουν παρόμοια ανταγωνιστικά eBooks; Και αν ναι, τι μπορείς να παρέχεις που δεν παρέχουν αυτά στους αναγνώστες τους;
  • Ποιο είναι το κόστος που πουλάνε οι ανταγωνιστές τα eBooks τους και με ποιους τρόπους τα προωθούν online;
  • Ποιες πλατφόρμες χρησιμοποιούν οι ανταγωνιστές για να πωλήσουν τα eBooks τους;

Οποιαδήποτε πληροφορία μπορείς να συλλέξεις για την ζήτηση που υπάρχει γύρω από το θέμα που σκέφτεσαι να γράψεις, θα είναι σημαντική για να πάρεις μια τελική απόφαση.

Αν δεν έχεις κάποιο συγκεκριμένο θέμα στο μυαλό σου, τότε μπορείς να ελέγξεις όλα τα viral topics στο Google Trends, ενώ μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις browser πρόσθετα όπως το Keywords Everywhere για να ελέγχεις την ζήτηση που υπάρχει για οποιαδήποτε λέξη-κλειδί.

2. Ξεκίνα να γράφεις το eBook

Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστείς είναι ένα πρόγραμμα για να γράφεις τα κείμενα. Προσωπικά λατρεύω και χρησιμοποιώ το Notion γι ‘αυτό τον σκοπό, αλλά ορισμένες άλλες εναλλακτικές είναι το Microsoft Word και το Google Docs.

Μπορείς επίσης να γράψεις το eBook σου και από το εργαλείο που θα χρησιμοποιήσεις για να το σχεδιάσεις, για το οποίο θα αναφερθώ στην επόμενη ενότητα, αλλά συχνά αυτά τα εργαλεία δεν φημίζονται για τους κειμενογράφους τους.

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να ξεκινήσεις είναι προσθέτοντας πρώτα όλες τις ενότητες που θα υπάρχουν στο eBook. Αυτές είναι οι κύριες επικεφαλίδες οι οποίες διαχωρίζουν όλο το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού μας βιβλίου, ενώ συχνά τις βλέπουμε με αριθμούς, όπως στο παρακάτω παράδειγμα:

Δημιουργία eBook στο Notion
Δημιουργία eBook στο Notion.

Μόλις συμπληρώσεις τις βασικές επικεφαλίδες του eBook σου, συνέχεια έχει να ξεκινήσεις να τις καλύπτεις με κείμενα. Κατά πάσα πιθανότητα θα σου πάρει αρκετές ημέρες έως ότου ολοκληρώσεις όλα τα κείμενα και γράψεις εντελώς το eBook σου, ενώ είναι σημαντικό να ελέγξεις στη συνέχεια για τυχόν συντακτικά ή ορθογραφικά λάθη.

3. Ξεκίνα να μορφοποιείς τον σχεδιασμό του eBook

Canva eBook Templates
Δωρεάν και Premium eBook Templates (Πρότυπα) στο Canva.

Μόλις ολοκληρώσεις το γράψιμο του eBook σου, συνέχεια έχει να το μορφοποιήσεις με εικόνες, συνδέσμους, πίνακες, σχέδια, χρώματα, γραμματοσειρές και πολλά πολλά ακόμα. Το καλό με τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι πως μπορούν να μορφοποιηθούν εύκολα και συχνά γρήγορα, ενώ υπάρχει μια πληθώρα επιλογών από προγράμματα και εφαρμογές.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες στον χώρο χρησιμοποιούν το Adobe InDesign για να σχεδιάζουν τα πρότυπα των eBooks τους. Παρόλα αυτά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και δωρεάν εργαλεία όπως το Canva, με τα οποία θα είσαι σε θέση να δημιουργείς γρήγορα και εύκολα πανέμορφα εξώφυλλα, λογότυπα και πρότυπα ηλεκτρονικών βιβλίων.

Αν είσαι κάτοχος MacBook, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις και την εφαρμογή Pages της Apple. Το Visme είναι επίσης άλλη μια εξαιρετική επιλογή, αλλά θα χρειαστεί να αποκτήσεις ένα από τα συνδρομητικά τους πακέτα για να έχεις την δυνατότητα να εξάγεις τα eBooks σου. Παρόλα αυτά, με το δωρεάν πακέτο θα έχεις την δυνατότητα να δημιουργήσεις το πρώτο σου eBook, να μάθεις πως λειτουργεί η πλατφόρμα και μόλις είσαι έτοιμος/η, τότε μπορείς να αποκτήσεις το συνδρομητικό πακέτο.

4. Κάνε εξαγωγή του eBook σε PDF μορφή

Τα ηλεκτρονικά βιβλία έρχονται σε διαφορετικές μορφές αρχείων. Από την μια έχεις τα AZW και AZW3 της Amazon, ενώ υπάρχει και η μορφή ΜΟΒΙ που χρησιμοποιείται στα περισσότερα δημοφιλείς Kindles. Η μορφή αρχείων EPUB είναι επίσης ιδιαίτερα γνωστή και υποστηρίζεται από μια πληθώρα ιστοσελίδων και πλατφορμών.

Παρόλα αυτά, η μορφή PDF είναι η γνωστότερη απ’ όλες, ενώ καθένας έχει την δυνατότητα να ανοίξει ένα PDF αρχείο σχεδόν από οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα ή συσκευή κι αν χρησιμοποιεί. Μιας και τα PDFs είναι τόσο πασίγνωστα, τείνουν να υποστηρίζονται επίσης και από τις περισσότερες πλατφόρμες, κάτι το οποίο τα κάνει ιδανικά σχεδόν για κάθε περίπτωση.

Με όλα αυτά κατά νου, τα περισσότερα προγράμματα που αναφέρθηκαν στο άρθρο σου επιτρέπουν να εξάγεις το ηλεκτρονικό σου βιβλίο σε PDF μορφή, οπότε δεν θα δυσκολευτείς να βρεις την επιλογή μόλις τελειώσεις.

5. Επέλεξε μια eCommerce πλατφόρμα και ένα κόστος

Μόλις το eBook σου είναι έτοιμο, συνέχεια έχει να βάλεις ένα κόστος. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές τιμές που θα δεις σε μια πλατφόρμα με ηλεκτρονικά βιβλία, αλλά αν ακολούθησες την πρώτη ενότητα και έκανες μια αναλυτική έρευνα αγοράς, τότε γνωρίζεις ήδη τι τιμές έχουν οι ανταγωνιστές σου και παρόμοια eBooks σε eCommerce πλατφόρμες.

Οι eCommerce πλατφόρμες σου επιτρέπουν ουσιαστικά να δημιουργήσεις ένα λογαριασμό, να ανεβάσεις το eBook σου, να θέσεις ένα κόστος και στη συνέχεια να το δημοσιεύσεις. Από εκεί, καθένας θα έχει την δυνατότητα να το δει και να το αγοράσει online. Υπάρχουν αρκετές eCommerce πλατφόρμες που πουλάνε eBooks, καθεμία με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της.

Σε κάποιες πλατφόρμες θα βρεις eBooks που ξεκινάνε από μόλις 0,99€, ενώ σε άλλες θα βρεις αρκετά που ξεκινάνε από τα 2.99€ και φτάνουν τα 5.00€. Η γνωστότερη απ’ όλες είναι φυσικά η Amazon, η οποία είναι και ο κατασκευαστής των πασίγνωστων Kindle ebook readers.

eCommerce πλατφόρμες για πώληση eBooks

Στην περίπτωση που αποφασίσεις να εκδόσεις το eBook σου και ως audiobook, τότε μπορείς να το ανεβάσεις στο Audible, μια υπηρεσία της Amazon και πιθανότατα η γνωστότερη παγκοσμίως.

Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος για να προωθήσεις το ηλεκτρονικό σου βιβλίο (και όσα άλλα ακολουθήσουν μετά από αυτό) και να αποκτήσεις περισσότερες πωλήσεις με καθαρότερο κέρδος, είναι μέσω της δικής σου ιστοσελίδας.

Έχοντας την δική σου ιστοσελίδα σημαίνει πως μπορείς να γράφεις άρθρα μέσα από τα οποία να προωθείς το eBook σου από τις μηχανές αναζήτησης. Μπορείς επίσης να έχεις ένα eshop για να πουλάς τα eBooks σου ή να παρέχεις ορισμένα δωρεάν.

Δημιούργησε επίσης ένα newsletter ώστε να αποκτήσεις ένα δυναμικό κοινό και να προωθείς όλα τα νέα σου ηλεκτρονικά βιβλία. Το email marketing είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αυξήσεις την αλληλεπίδραση με το κοινό σου, να λαμβάνεις απαντήσεις σε διάφορες ερωτήσεις και για να λαμβάνεις feedback για τα eBooks σου.

Website Builders και CMS Πλατφόρμες για κατασκευή ιστοσελίδων

Για να κάνεις την ζωή σου πιο εύκολη από ποτέ άλλοτε, υπάρχουν ορισμένες πασίγνωστες πλατφόρμες οι οποίες σου επιτρέπουν να κατασκευάζεις ιστοσελίδες με ευκολία και χωρίς γνώσεις πάνω σε γλώσσες προγραμματισμού.

  • WordPress & WooCommerce – Το WordPress αποτελεί την ιδανική επιλογή σε κάθε περίπτωση, καθώς όχι μόνο είναι εύκολο στην χρήση, αλλά η δημοφιλέστερη πλατφόρμα για κατασκευή ιστοσελίδων παγκοσμίως.
  • Squarespace – Μια από τις ευκολότερες πλατφόρμες για να κατασκευάσεις ένα blog, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, ή ένα portfolio.
  • Wix – Ένας εύκολος στη χρήση website builder για να κατασκευάζεις κάθε είδους ιστοσελίδα με ευκολία και drag-and-drop λειτουργίες.
  • Shopify – Το Shopify εστιάζει κυρίως στα ηλεκτρονικά καταστήματα και όσους στοχεύουν να ανεβάσουν αρκετά προϊόντα και να διαχειρίζονται μεγάλες αποθήκες, αλλά μπορεί να λειτουργήσει και ως ένα eBook store.

..

Κατασκευή Ιστοσελίδων πάνω στο WordPress

Μια σειρά μαθημάτων για το πως να κατασκευάζεις ιστοσελίδες πάνω στο WordPress, χωρίς γνώσεις προγραμματισμού! Παρακολούθησε όλα τα μαθήματα σε μορφή βίντεο με 4K ποιότητα, ολοκλήρωσε τα κουίζ γνώσεων και λάβε βοήθεια αφήνοντας τις ερωτήσεις σου σε κάθε μάθημα.

Instructor-Inkstory-Courses

6. Ξεκίνα να προωθείς το eBook σου

Και ενώ κάπου εδώ θα έλεγε κανείς πως το δύσκολο κομμάτι με τη δημιουργία και τον σχεδιασμό του νέου σου ηλεκτρονικού βιβλίου έχει ολοκληρωθεί, στη συνέχεια έρχεται το Digital Marketing. Αλλιώς γνωστό και ως ψηφιακό μάρκετινγκ, πρόκειται για όλους τους τρόπους που θα πρέπει να ακολουθήσεις για να προωθήσεις το eBook σου online και να αποκτήσεις πωλήσεις, ή να δημιουργήσεις ένα παθητικό εισόδημα.

Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα σε σχετικό άρθρο που είχα γράψει για το Digital Marketing και τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να ξεκινήσεις ως digital marketer. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένα βασικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να προωθήσεις το νέο σου ηλεκτρονικό βιβλίο. Θα χρειαστεί παρόλα αυτά να επενδύσεις ένα συνολικά μεγάλο ποσό χρόνου για να καταφέρεις να φτάσεις σε ένα επίπεδο ώστε τα βιβλία να πωλούνται μόνα τους.

Γίνε μέλος σε όσα περισσότερα κοινωνικά δίκτυα γίνεται, προωθώντας και αναφέροντας το eBook σου σε όσα πιο πολλά σχετικά γκρουπ και σελίδες μπορείς. Ορισμένες εξαιρετικές επιλογές είναι τα γκρουπ στο Facebook και αρκετές κοινότητες στο Reddit. Το Pinterest είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή, αρκεί να χρησιμοποιείς τα σωστά #hashtags και να ανεβάζεις κάθετες πιασάρικες φωτογραφίες.

Αν θέλεις να το πας ένα βήμα παραπέρα, τότε χρησιμοποίησε το LinkedIn για να έρθεις σε επαφή με άλλους αρθρογράφους και δημιουργούς eBooks. Σιγουρέψου πως έχεις δημιουργήσει ένα επαγγελματικό προφίλ και έχεις συμπληρώσει όλο το βιογραφικό σου, ενώ παρέχεις συνδέσμους και πληροφορίες για το eBook σου. Μιας και το LinkedIn χρησιμοποιείται από αρκετές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, πρακτορεία και κυνηγούς ταλέντων, υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα να κάνεις νέες γνωριμίες, συνεργασίες και followers.

Μιας και τα short videos (Ελλ: Σύντομα βίντεο) αποτελούν το επίκεντρο του Digital Marketing τα τελευταία χρόνια, πλατφόρμες όπως το TikTok, το Instagram και το YouTube είναι απ’ τις καλύτερες για να προωθείς τα eBooks σου. Βγάλε μικρά διαφημιστικά βιντεάκια και ανέβαζε τα σε όλες τις πλατφόρμες με τις ίδιες διαστάσεις (ναι, και στα YouTube Shorts).

Μπορείς να δημιουργείς τέτοιου είδους βίντεο μέσω του Canva, ή ακόμα και να χρησιμοποιήσεις πιο ειδικευμένα προγράμματα για επεξεργασία βίντεο, όπως το Shotcut ή το DaVinci Resolve.

Ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προωθήσεις το νέο σου eBook παρόλα αυτά είναι μέσω του content marketing. Γράφοντας άρθρα στο δικό σου blog και στοχεύοντας σε συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά που βρίσκονται μέσα στα πλαίσια της θεματολογίας του ηλεκτρονικού σου βιβλίου, θα ανεβάσεις τόσο την οργανική κίνηση στο blog σου, όσο και τις πωλήσεις του eBook σου. Μπορείς επίσης να γράφεις guest άρθρα σε άλλα blogs που φιλοξενούν κοινό το οποίο θα ενδιαφερόταν να αγοράσει το eBook σου.

Συνέχισε να δημιουργείς νέο περιεχόμενο

Η δημιουργία και η πώληση ενός και μόνο eBook δεν είναι πάντοτε επαρκή για να δημιουργηθεί ένα παθητικό εισόδημα. Θα χρειαστεί να συνεχίσεις να γράφεις και να δημοσιεύεις καινούργια eBooks όσο πιο συχνά μπορείς, ενώ θα πρέπει στη συνέχεια να τα προωθείς και αυτά με τους ίδιους τρόπους που αναφέρθηκαν στο άρθρο.

Μιας και γνωρίζεις πως να δημιουργείς eBooks και πως να τα σχεδιάζεις, με τον ίδιο τρόπο μπορείς να δημιουργήσεις και Guidebooks, τα οποία είναι ουσιαστικά εκπαιδευτικά PDF αρχεία με οδηγίες για συγκεκριμένα θέματα. Για παράδειγμα, υπάρχουν ταξιδιωτικά Guidebooks που παρέχουν πληροφορίες και οδηγίες για μια τοποθεσία, καθώς επίσης και Guidebooks μαγειρικής, ή ακόμα και για το πως να κάνεις συγκεκριμένα πράγματα στο διαδίκτυο.

Συνέχισε να δημιουργείς νέο περιεχόμενο και στη συνέχεια να το προωθείς. Αν δεν ξεκινήσεις να βλέπεις πωλήσεις το πρώτο διάστημα, παρέμεινε συνεπής και έλεγξε ξανά αν οι τρόποι που προωθείς τα eBooks σου είναι σωστοί. Το παθητικό εισόδημα δεν γεννιέται μέσα σε ένα βράδυ άλλωστε, αλλά ξεκινάει απ’ τη μια στιγμή στην άλλη.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Σχολιάστε