Influencer Marketing: Τι είναι και πως λειτουργεί; (2024)

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Ανακάλυψε τη δύναμη του influencer marketing μέσα από έναν ολοκληρωμένο οδηγό γύρω από τις επιχειρήσεις και τους freelancers. Βρες συμβουλές, στρατηγικές και πληροφορίες για το πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις το influencer marketing ως επιχείρηση ή ως ελεύθερος επαγγελματίας.
Influencer Marketing: Τι είναι και πως λειτουργεί
© Παναγιώτης Σακαλάκης

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Από την αναγνωρισιμότητα μιας εταιρείας, την προσέγγιση νέων πελατών και την αύξηση του εισοδήματος, μέχρι και την επιχειρηματική ή προσωπική ανεξάρτητη επιτυχία, το influencer marketing μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από freelancers όσο και από επιχειρήσεις που θέλουν να πάνε ένα βήμα παραπέρα την digital marketing στρατηγική τους.

Όπως και κάθε άλλος τύπους του digital marketing, έτσι και το influencer marketing μπορεί να βοηθήσει τόσο την επιχειρηματική όσο και την προσωπική ανεξάρτητη επιτυχία. Μέσα από αυτό το άρθρο ρίχνουμε μια κοντινότερη ματιά στις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές του influencer marketing, στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, στα πρώτα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις και πως μπορείς να κερδίζεις χρήματα ως influencer.

Τι είναι το Influencer Marketing;

Το Influencer Marketing είναι ένας τύπος στρατηγικής μάρκετινγκ που εστιάζει στην προώθηση προϊόντων, υπηρεσιών και brand names από “influencers”. Οι influencers είναι συνήθως άτομα που έχουν δημιουργήσει ένα δυναμικό κοινό από χιλιάδες ακολούθους που τους εμπιστεύονται πάνω σε ένα συγκεκριμένο κλάδο, όπως τη μόδα, την ομορφιά, την υγεία και τη διατροφή, το gaming, το lifestyle και πολλά ακόμα.

Ορισμένα από τα γνωστότερα κοινωνικά δίκτυα που χρησιμοποιούν οι influencers για να προωθήσουν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία είναι τα:

Άλλα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να περιλαμβάνουν το Facebook, το Pinterest, ή ακόμα και σε forums όπως το Reddit, εφόσον υπάρχει μεγάλη απήχηση από το κοινό τους εκεί. Οι τρόποι προώθησης συχνά περιλαμβάνουν sponsored άρθρα, reviews προϊόντων, διαγωνισμούς και shorts βίντεο. Ο στόχος είναι να αξιοποιηθεί σωστά το κοινό του εκατοστέ influencer ώστε να υπάρξει απήχηση στις πωλήσεις, την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας και την προσέγγιση νέων πελατών.

Το Influencer Marketing έχει αποκτήσει σημαντική δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξανόμενης χρήσης των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης και της αυξανόμενης επιρροής των διαδικτυακών προσωπικοτήτων. Προσφέρει μια πιο αυθεντική και σχετική προσέγγιση στο μάρκετινγκ, χρησιμοποιώντας αξιόπιστα άτομα που έχουν ήδη δημιουργήσει πιστούς ακόλουθους.

Ωστόσο, είναι σημαντικό για τις επωνυμίες να επιλέγουν προσεκτικά τους influencers με τους οποίους σκοπεύουν να συνεργαστούν, λαμβάνοντας υπόψη σημαντικούς παράγοντες όπως τον κλάδο, το κοινό και τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει ο/η influencer κάθε προϊόν ή υπηρεσία στο κοινό του.

Η Εξέλιξη και η Ανάπτυξη του Influencer Marketing

Το Influencer Marketing έχει αποκτήσει μια αξιοσημείωτη εξέλιξη και σημαντική ανάπτυξη όλα αυτά τα χρόνια, μεταμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο οι επωνυμίες συνδέονται με το κοινό τους και πετυχαίνουν τους στόχους τους. Ορισμένοι από τους βασικούς παράγοντες που συμβάλουν στην άνοδο του influencer marketring είναι:

 • Η άνοδος των Social Media: Η εμφάνιση των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το YouTube, το Instagram και το Twitter, δημιούργησε έναν εξαιρετικό τρόπο ώστε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα να συγκεντρώνουν μεγάλους αριθμούς ακολούθων, να καθιερώνονται ως experts στο πεδίο ή τον κλάδο τους και να μετατρέπουν αυτές τις ιστοσελίδες σε μια πηγή εισοδήματος.
 • Η αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών: Οι αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών μετατοπίστηκαν από την παραδοσιακή διαφήμιση στην αναζήτηση συστάσεων από αξιόπιστες πηγές. Οι influencers, με την αυθεντικότητα και τη συνάφειά τους, έγιναν μια αξιόπιστη πηγή πληροφοριών και έμπνευσης για τους followers τους. Η ικανότητά τους να επηρεάζουν τις αποφάσεις της αγοράς οδήγησε στην αναγνώριση του influencer marketing ως μια αποτελεσματική στρατηγική.
 • Η άνοδος του user-generated περιεχομένου: Η άνοδος του περιεχομένου που δημιουργείται από χρήστες στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης άνοιξε το δρόμο για τους influencers να δημιουργούν ελκυστικό και αυθεντικό περιεχόμενο. Δείχνοντας τον τρόπο ζωής τους, μοιράζοντας τις προσωπικές τους εμπειρίες και ιστορίες και αναθεωρώντας διάφορα προϊόντα, υπηρεσία και brands, αρκετοί κέρδισαν την εμπιστοσύνη και τον τίτλο αξιοπιστίας από το κοινό τους.
 • Μετατόπιση στις στρατηγικές μάρκετινγκ: Οι επωνυμίες αναγνώρισαν τη δύναμη του influencer marketing και άλλαξαν τις στρατηγικές τους για να αξιοποιήσουν την προσέγγιση και την επιρροή αυτών των δημιουργών περιεχομένου. Άρχισαν να συνεργάζονται με influencers για να προωθήσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους, επιτρέποντάς τους να αξιοποιήσουν το αφοσιωμένο κοινό τους και να δημιουργήσουν αυθεντικές σχέσεις.
 • Δεδομένα και στατιστικά: Η διαθεσιμότητα των στατιστικών και των εργαλείων ανάλυσης έχει βοηθήσει ιδιαίτερα τα brands τα τελευταία χρόνια με την αποτελεσματικότητα των digital marketing καμπανιών τους. Πλέον, οι επωνυμίες έχουν την δυνατότητα να μετράνε την αφοσίωση, την προσέγγιση και τις μετατροπές που πραγματοποιούνται από τη συνεργασία τους με έναν ή μια influencer.
 • Κανονισμοί και Διαφάνεια: Με την ανάπτυξη του influencer marketing, οι ρυθμιστικοί φορείς άρχισαν να εφαρμόζουν νόμους για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της αποκάλυψης. Οι influencers και τα brands πρέπει πλέον να αποκαλύπτουν όταν πρόκειται για χορηγούμενο περιεχόμενο, ενισχύοντας τη διαφάνεια και χτίζοντας εμπιστοσύνη μεταξύ των καταναλωτών.

Συμπερασματικά, η εξέλιξη του influencer marketing μπορεί να αποδώσει στην άνοδο των social media, στην αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών, στην αυθεντικότητα των influencers, στις τεχνολογικές εξελίξεις και στην ικανότητα μέτρησης της αποτελεσματικότητας για κάθε διαφημιστική καμπάνια ή συνεργασία.

Τα πλεονεκτήματα του influencer marketing για επιχειρήσεις

Το Influencer Marketing μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό για τις επιχειρήσεις με πολλούς τρόπους:

 • Brand Awareness: Η συνεργασία με influencers επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το καθιερωμένο κοινό τους, επεκτείνοντας την έκθεση της επωνυμίας τους σε ένα ευρύτερο φάσμα πιθανών πελατών. Οι ακόλουθοι των Influencers εμπιστεύονται τις συστάσεις τους, καθιστώντας το έναν αποτελεσματικό τρόπο δημιουργίας αναγνωσιμότητας της επωνυμίας και προσέγγισης νέου κοινού.
 • Βελτιωμένη αξιοπιστία και εμπιστοσύνη: Οι influencers έχουν δημιουργήσει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία με τους ακόλουθούς τους μέσω του αυθεντικού και ελκυστικού περιεχομένου που παρέχουν. Όταν ένας influencer προωθεί ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, το κοινό του είναι πιο πιθανό να εμπιστευτεί τη σύσταση, κάτι που μπορεί να επηρεάσει θετικά την αντίληψη της επωνυμίας και να ενισχύσει την αξιοπιστία της.
 • Στοχευμένη προσέγγιση χρηστών: Οι influencers καλύπτουν συγκεκριμένες θέσεις και δημογραφικά στοιχεία, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να στοχεύουν πιο αποτελεσματικά τα ιδανικά τμήματα πελατών τους. Συνεργαζόμενοι με influencers των οποίων το κοινό ευθυγραμμίζεται με την αγορά-στόχους τους, οι επιχειρήσεις μπορούν να προσεγγίσουν ένα πολύ σχετικό κοινό που είναι πιο πιθανό να ενδιαφέρεται για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους.
 • Βελτιωμένη δημιουργία περιεχομένου: Οι influencers είναι ικανοί δημιουργοί περιεχομένου που κατανοούν τις προτιμήσεις του κοινού τους και δημιουργούν ελκυστικό περιεχόμενο που τους παρέχει απήχηση. Οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν τη δημιουργικότητα και την τεχνογνωσία τους για να παράγουν υψηλής ποιότητας και ελκυστικό περιεχόμενο που ευθυγραμμίζεται με την ταυτότητα της επωνυμίας τους.
 • Αυξημένη δέσμευση: Το μάρκετινγκ που επηρεάζει δημιουργεί υψηλότερα ποσοστά αφοσίωσης σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους διαφήμισης. Οι influencers έχουν ενεργό και αφοσιωμένο κοινό και οι ακόλουθοί τους είναι πιο πιθανό να τους αρέσει, να σχολιάζουν και να μοιράζονται περιεχόμενο που δημιουργείται από influencers, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αφοσίωση και προβολή μιας επωνυμίας.
 • Αυθεντικές συστάσεις και προτάσεις: Το influencer marketing επιτρέπει πιο αυθεντικές συστάσεις προϊόντων. Οι influencers ενσωματώνουν το επώνυμο περιεχόμενο απρόσκοπτα στο δικό τους περιεχόμενο, κάνοντάς το να αισθάνεται σαν μια γνήσια σύσταση και όχι μια κραυγαλέα διαφήμιση. Αυτή η αυθεντικότητα έχει απήχηση στο κοινό τους και μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά αφοσίωσης και μετατροπών.
 • Δυνατότητα μετατροπής πωλήσεων: Οι influencers έχουν την ικανότητα να επηρεάζουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών και τις αγοραστικές αποφάσεις. Όταν ένας influencer προτείνει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία και παρέχει έναν μοναδικό κωδικό έκπτωσης ή affiliate σύνδεσμο, μπορεί να οδηγήσει σε μετατροπές άμεσων πωλήσεων, καθώς οι ακόλουθοί του είναι πιο πιθανό να κάνουν μια αγορά βάσει της σύστασής τους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επιτυχία μιας διαφημιστικής καμπάνιας με έναν ή μια influencer ποικίλλει ανάλογα. Από την επιλογή των κατάλληλων influencers, τους στόχους που έχεις και πόσο καλά σχετίζεται το κοινό τους με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της επιχείρησης σου είναι όλοι σημαντικοί παράγοντες για μια αποτελεσματική προωθητική καμπάνια.

Τα πλεονεκτήματα του influencer marketing για influencers

Αν σκοπεύεις να ασχοληθείς επαγγελματικά με το influencer marketing, καθιστώντας τον εαυτό σου ως “influencer” και αναλαμβάνοντας να καλύψεις θέματα πάνω σε ένα συγκεκριμένο κλάδο, τότε μπορείς να επωφεληθείς αρκετά ως νέος/α ελεύθερος επαγγελματίας.

Το σημαντικότερο είναι πως μέσω του influencer marketing μπορείς να δημιουργήσεις μέχρι και ένα παθητικό εισόδημα, κάτι το οποίο αποτελεί σημαντικό στόχο για το μεγαλύτερο ποσοστό των δημιουργών περιεχομένου. Για παράδειγμα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το influencer marketing για να δημιουργήσουν την δική τους προσωπική επωνυμία και να καθιερωθούν ως ειδικοί πάνω στον κλάδο τους.

Επιπλέον, ο συγκεκριμένος digital marketing τρόπος μπορεί να ανοίξει νέες πόρτες σε πιθανές ευκαιρίες δικτύωσης και σε συνεργασίες εντός του κλάδου σου. Η οικοδόμηση σχέσεων με άλλους influencers, οι συνεργασίες με άλλα brands και η αύξηση των followers σου μπορεί μόνο θετικά αποτελέσματα να αποφέρει. Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία και τις απαραίτητες υπηρεσίες ώστε να δημιουργείς νέο και μοναδικό περιεχόμενο, καθώς επίσης και όλα τα γνωστά μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να το προωθείς, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσεις.

Παρόλα αυτά, ο χώρος του influencer marketing είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός, με νέους δημιουργούς περιεχομένου να εμφανίζονται καθημερινά και να παρέχουν μοναδικό και ποιοτικό περιεχόμενο. Για να σιγουρευτείς πως δεν θα χάσεις τον χρόνο σου άδικα, σιγουρέψου πως έχεις κάνει πρώτα μια αναλυτική έρευνα αγοράς γύρω από τον κλάδο σου.

Συχνές ερωτήσεις για το influencer marketing

Παρακάτω θα βρεις τις συχνότερες ερωτήσεις που σχετίζονται με το influencer marketing και τους influencers. Αν έχεις περισσότερες απορίες ή προβληματισμούς, τότε μη διστάσεις να αφήσεις το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου.

Τι είναι το Influencer Marketing;

Το Influencer Marketing είναι μια στρατηγική όπου οι επωνυμίες συνεργάζονται με δημιουργούς περιεχομένου, γνωστοί ως influencers, για να προωθήσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους σε ένα συγκεκριμένο κοινό μέσω πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης και άλλων ψηφιακών υπηρεσιών.

Γιατί είναι αποτελεσματικό το Influencer Marketing;

Το Influencer Marketing είναι αποτελεσματικό επειδή οι influencers έχουν δημιουργήσει πιστούς ακόλουθους και εμπιστοσύνη στο κοινό τους. Οι συστάσεις και οι εγκρίσεις τους μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών, οδηγώντας σε αυξημένη αναγνωρισιμότητα μιας επωνυμίας, αυξάνοντας την αξιοπιστία της και οδηγώντας σε πιθανές πωλήσεις.

Πώς μπορώ να βρω τους κατάλληλους influencers για το brand μου;

Η εύρεση των κατάλληλων influencers περιλαμβάνει την εξέταση παραγόντων όπως η θέση τους, τα δημογραφικά στοιχεία του κοινού τους, το ποσοστό αφοσίωσης που έχουν, η ποιότητα του περιεχομένου τους και η σχετικότητα με τις αξίες της επωνυμίας σου. Χρησιμοποίησε τα γνωστότερα και μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα για να εντοπίσεις νέους influencers που σχετίζονται με τον κλάδο σου, ή βρες νέα ταλέντα μέσω του LinkedIn.

Πόσο κοστίζει το influencer marketing;

Το κόστος του influencer marketing μπορεί να ποικίλλει ευρέως με βάση διαφορετικούς παράγοντες όπως η προσέγγιση χρηστών και η αφοσίωση του influencer, ο τύπος περιεχομένου που απαιτείται και η διάρκεια της καμπάνιας. Ορισμένοι influencers χρεώνουν ένα πάγιο τέλος, ενώ άλλοι μπορεί να διαπραγματεύονται τις τιμές με βάση το εύρος της εργασίας ή να προσφέρουν ανταλλαγές προϊόντων.

Πώς μπορώ να μετρήσω την επιτυχία μιας influencer marketing καμπάνιας;

Οι βασικοί δείκτες απόδοσης (γνωστοί και ως KPI) είναι συχνά οι προσέγγιση νέων χρηστών, η αφοσίωση, η επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα, οι μετατροπές πωλήσεων και οι αναφορές της επωνυμίας από νέους ανθρώπους. Παρέχονται αρκετά εργαλεία για τη παρακολούθηση αυτών των στατιστικών, ενώ οι influencers παρέχουν επίσης τα στατιστικά κάθε διαφημιστικής καμπάνιας μέσω των πλατφορμών που χρησιμοποιούν.

Είναι το influencer marketing μόνο για μεγάλα και γνωστά brands;

Όχι, το influencer marketing μπορεί να είναι επωφελές για επιχειρήσεις όλων των μεγεθών. Ακόμη και οι μικρότερες επωνυμίες μπορούν να συνεργαστούν με micro-influencers που έχουν μικρότερο αλλά ιδιαίτερα αφοσιωμένο και σχετικό κοινό. Οι micro-influencers προσφέρουν συχνά πιο οικονομικές ευκαιρίες για επωνυμίες με περιορισμένους προϋπολογισμούς.

Να θυμάσαι πως, ενώ οι παραπάνω συχνές ερωτήσεις παρέχουν μια γενική εικόνα γύρω από τη σημασία του influencer marketing, είναι σημαντικό να προσαρμόσεις την στρατηγική σου ανάλογα με το brand που προσπαθείς να δημιουργήσεις ή ηγείσαι ήδη. Ο influencer που θα επιλέξεις θα πρέπει να σχετίζεται με τον κλάδο σου και να έχει αφοσιωμένο κοινό.

Αν σκοπεύεις να ασχοληθείς με το influencer marketing επαγγελματικά, τότε θα πρέπει να δημιουργήσεις μια έρευνα αγοράς, να εντοπίσεις τα κατάλληλα εργαλεία και τις απαραίτητες υπηρεσίες για να τη ροή της εργασίας σου και να δημιουργείς συνεχώς νέο, ποιοτικό και μοναδικό περιεχόμενο που παρέχει κάποια αξία.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Εκπτωτικά Κουπόνια & Προσφορές

50% ΕΚΠΤΩΣΗ
Hostinger
Προσφορές
Hostinger - Έως και 50% έκπτωση στο Cloud Hosting
Απέκτησε έως και 50% έκπτωση σε όλα τα Cloud Hosting...Εμφάνιση περισσότερων
Απέκτησε έως και 50% έκπτωση σε όλα τα Cloud Hosting πακέτα της Hostinger και 2 μήνες δωρεάν. Εμφάνιση λιγότερων
45% για 36 μήνες
BlueHost
BlueHost - WordPress Hosting από 2.95$
Απέκτησε έως 45% έκπτωση αποκτώντας ένα WordPress hosting...Εμφάνιση περισσότερων
Απέκτησε έως 45% έκπτωση αποκτώντας ένα WordPress hosting πακέτο για 36 μήνες. Εμφάνιση λιγότερων
69% Έκπτωση
NordVPN
Προσφορές
NordVPN - 69% έκπτωση και 3 μήνες δωρεάν
Λάβε 69% έκπτωση και 3 μήνες δωρεάν για το πλάνο των...Εμφάνιση περισσότερων
Λάβε 69% έκπτωση και 3 μήνες δωρεάν για το πλάνο των 2 ετών. Εμφάνιση λιγότερων

Σχολιάστε