Τι είναι το Affiliate Marketing και πως βγάζεις χρήματα;

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Ένας οδηγός για να ξεκινήσεις να ασχολείσαι με το Affiliate Marketing και να δημιουργήσεις ένα παθητικό εισόδημα, βγάζοντας χρήματα με διαφορετικούς τρόπους.
Τι είναι το Affiliate Marketing και πως βγάζεις χρήματα;
Image Credits: Content Pixie στο Unsplash.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να δημιουργήσεις ένα παθητικό εισόδημα είναι το affiliate marketing. Ως affliate marketer θα έχεις την δυνατότητα να ξεκινήσεις εντελώς δωρεάν και να προωθείς μόνο προϊόντα και υπηρεσίες που χρησιμοποιήσεις από επιχειρήσεις που εμπιστεύεσαι. Δεν υπάρχει επίσης κάποιος περιορισμός στα χρήματα που μπορείς να βγάζεις καθημερινά από τις πωλήσεις που ολοκληρώνονται. Αλλά τι ακριβώς είναι και πως λειτουργεί;

Τι είναι το Affiliate Marketing;

Το affiliate marketing είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να κερδίζεις προμήθειες από κάθε ολοκληρωμένη πώληση που γίνεται για ένα προϊόν ή μια online υπηρεσία. Κάθε brand παρέχει διαφορετικό ποσοστό προμήθειας ανά πώληση, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις πληρώνουν ακόμη και για απλές εγγραφές που γίνονται στην ιστοσελίδα τους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα λάβεις την προμήθεια μόλις η αγορά ολοκληρωθεί. Ωστόσο, κάποια affiliate προγράμματα σου επιτρέπουν να κερδίζεις χρήματα από τα leads (εγγραφές), από τους χρήστες που δοκιμάζουν μια υπηρεσία ακόμη και όταν χρησιμοποιούν τις δωρεάν δοκιμαστικές ημέρες που τους παρέχονται, από κλικ σε ιστοσελίδες μέχρι και για τη λήψη ενός προγράμματος, μιας εφαρμογής ή οποιουδήποτε λογισμικού.

Πως λειτουργεί το Affiliate Marketing;

Όταν εγγράφεσαι σε ένα affiliate δίκτυο και εγκρίνεσαι από μια εταιρεία, στη συνέχεια θα έχεις την δυνατότητα να αποκτήσεις πρόσβαση στους affiliate συνδέσμους που σου παρέχει το εκατοστέ brand. Μπορείς να δημοσιεύεις τους affiliate συνδέσμους σου οπουδήποτε θέλεις στο διαδίκτυο, όπως σε κοινωνικά δίκτυα, στο blog σου, στο YouTube Κανάλι σου, ή ακόμα και στο Podcast Κανάλι σου. Κάθε φορά που ένας επισκέπτης θα ολοκληρώνει μια αγορά από έναν απ’ τους συνδέσμους σου, θα λαμβάνεις την αντίστοιχη προμήθεια που παρέχει το brand.

Μιας και οι περισσότεροι affiliate σύνδεσμοι λειτουργούν με τη χρήση των cookies, αν ο επισκέπτης που θα μπει σε μια ιστοσελίδα για να αποκτήσει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία από τον affiliate σύνδεσμο σου προχωρήσει την επόμενη ημέρα ή αρκετές ημέρες αργότερα στην παραγγελία, θα λάβεις και πάλι την προμήθεια που σου αντιστοιχεί. Ωστόσο, αν ο χρήστης διαγράψει τα cookies από το πρόγραμμα περιήγησης του, τότε δεν θα λάβεις την προμήθεια, κάτι το οποίο σπανίζει αρκετά.

Τα περισσότερα affiliate δίκτυα σου επιτρέπουν επίσης να χρησιμοποιήσεις τα διαθέσιμα banners και widgets ενός brand. Για παράδειγμα, αν προωθείς τα προϊόντα ενός ηλεκτρονικού καταστήματος και είσαι blogger, θα έχεις την δυνατότητα να προσθέσεις σε διάφορα σημεία του blog σου είτε τα διαθέσιμα banners που σου παρέχονται, είτε ακόμη και τα αυτοματοποιημένα widgets τα οποία ανανεώνονται αυτόματα με νέα προϊόντα.

Τι είναι τα Affiliate Δίκτυα και τα Affiliate Προγράμματα;

Τα affiliate δίκτυα είναι πλατφόρμες οι οποίες σου επιτρέπουν να εγγραφείς δωρεάν, να καταχωρήσεις τα στοιχεία σου και τον τρόπο με τον οποίο θέλεις να πληρώνεσαι, και εφόσον εγκριθείς σου δίνουν την δυνατότητα να στείλεις αίτηση ώστε να εγγραφείς στα brands με τα οποία συνεργάζονται ώστε να προωθείς τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους.

Ένα καλό και αξιόπιστο affiliate δίκτυο συχνά κάνει όλες τις πληρωμές μια ή δύο φορές το μήνα και συνεργάζεται με αρκετά brands ώστε να έχεις μια πληθώρα διαθέσιμων επιλογών.

Μιας και το affiliate δίκτυο απλά συνεργάζεται με τα brands, μόνο η εκατοστέ επιχείρηση θα έχει την δυνατότητα να ελέγξει την αίτηση σου και την αποδεχθεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποια brands προτιμούν να δέχονται μόνο τις αιτήσεις από κατόχους ιστοσελίδων που έχουν αρκετές χιλιάδες μηνιαίες επισκέψεις, όπως οι bloggers για παράδειγμα.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύ για το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων και αν ξεκινάς τώρα, δεν θα δυσκολευτείς ιδιαίτερα να αποκτήσεις πρόσβαση σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες που θα μπορείς στη συνέχεια να προωθήσεις.

Κάθε affiliate δίκτυο παρέχει επίσης διαφορετικά brands, καθώς καθένα κλείνει τις δικές του συμφωνίες και συνεργασίες. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να βρεις ποιο affiliate δίκτυο συνεργάζεται με τα περισσότερα brands που θέλεις να συνεργαστείς.

Μιας και δεν υπάρχουν κανόνες και προϋποθέσεις, θα έχεις πάντοτε την δυνατότητα να εγγραφείς σε πολλαπλά affiliate δίκτυα και προγράμματα, έτσι ώστε να έχεις ακόμα πιο πολλές επιλογές.

Τέλος, ‘affiliate δίκτυο’ αναφέρουμε μια πλατφόρμα η οποία σου δίνει την δυνατότητα να εγγραφείς και να προωθείς προϊόντα από διάφορα brands, ενώ άλλες επιχειρήσεις όπως ηλεκτρονικά καταστήματα συχνά παρέχουν τα δικά τους affiliate προγράμματα, τα οποία τρέχουν μέσα από το δικό τους σύστημα και δεν συνεργάζονται με κάποιο affiliate δίκτυο.

Πως να ξεκινήσεις να βγάζεις χρήματα από το Affiliate Marketing

10 Τρόποι να Βγάλεις Χρήματα από το Blog σου (2023)
Online Εισόδημα / © Karolina Grabowska στο Pexels.

Το καλό με το affiliate marketing είναι πως μπορείς να ξεκινήσεις εντελώς δωρεάν, ενώ μπορείς να δεις τα πρώτα σου κέρδη λίγα λεπτά αφότου δημοσιεύσεις έναν affiliate σύνδεσμο.

Τα μειονεκτήματα ωστόσο είναι εξίσου μεγάλα, καθώς μπορεί να πάρει αρκετό καιρό έως ότου δεις τα πρώτα χρήματα να γίνονται διαθέσιμα στον λογαριασμό σου, ενώ πολλές φορές χρειάζεται αρκετή επένδυση χρόνου, υπομονή και επιμονή.

Η διαδικασία για να ξεκινήσεις ωστόσο είναι ιδιαίτερα εύκολη, ενώ με τα παρακάτω βήματα θα είσαι σε θέση να ξεκινήσεις μέσα στα επόμενα λεπτά γρήγορα, εύκολα και χωρίς να δώσεις ευρώ.

1. Αποφάσισε ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα προωθείς

Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να δημιουργήσεις ένα πλάνο. Τι προϊόντα και υπηρεσίες θα ήθελες να προωθείς; Ασχολείσαι με μια συγκεκριμένη θεματολογία ή μπορείς να αναλάβεις πολλαπλές διαφορετικές; Αν έχεις κάποιο blog, τι θεματολογία έχει και τι προτιμούν οι αναγνώστες σου; Αν έχεις ένα YouTube Κανάλι, για τι θέματα αναφέρεσαι συνήθως και ποια brands μπορείς να προωθήσεις που σχετίζονται με το κοινό σου;

Αν καταφέρεις να βρεις τα κατάλληλα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θέλει να αγοράσει το κοινό σου, τότε βρίσκεσαι σε μια καλή αρχή για ένα δυναμικό ξεκίνημα. Αν πάλι ξεκινάς τώρα, η καλύτερη επιλογή θα ήταν να επιλέξεις μόνο τα brands τα οποία έχεις ξανά χρησιμοποιήσει και εμπιστεύεσαι, ή όσα παρέχουν πράγματα για τα οποία έχεις αρκετές γνώσεις.

Ένα καλό παράδειγμα θα ήταν αν ξεκινάς τώρα με το podcasting και δεν είσαι σίγουρος/η τι affiliate προϊόντα να προσθέσεις στις περιγραφές των επεισοδίων σου. Για αρχή, μπορείς να βάλεις με affiliate συνδέσμους τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείς, όπως για παράδειγμα το μικρόφωνο, τα ακουστικά και το λογισμικό (αν είναι premium).

Το ίδιο μπορείς να κάνεις και ως YouTuber, παρέχοντας συνδέσμους για όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν την ίδια κάμερα ή το πρόγραμμα που χρησιμοποιείς για να επεξεργάζεσαι το περιεχόμενο σου. Ενώ αν είσαι blogger, τότε μπορείς γράφεις αξιολογήσεις (reviews) για τα συγκεκριμένα προϊόντα ή τις υπηρεσίες, να βάζεις affiliate banners και widgets, ή ακόμη και να προσθέτεις συνδέσμους σε διάφορες λέξεις μέσα στα άρθρα σου.

Μιας και δεν υπάρχει περιορισμός στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που μπορείς να προωθήσεις, μπορείς να επιλέξεις όποιο brand προτιμάς περισσότερο. Ωστόσο, το να προτείνεις και να προωθείς προϊόντα και υπηρεσίες που χρησιμοποιείς και εμπιστεύεσαι είναι πάντοτε η καλύτερη στρατηγική ώστε να χτίσεις εμπιστοσύνη με το κοινό σου.

2. Βρες τα κατάλληλα Affiliate Δίκτυα και κάνε εγγραφή

Αφότου καταλήξεις στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα προωθείς, συνέχεια έχει να εντοπίσεις και να εγγραφείς στα κατάλληλα affiliate δίκτυα και προγράμματα. Κάθε affiliate δίκτυο είναι διαφορετικό και συνεργάζεται με διαφορετικές επιχειρήσεις, που σημαίνει πως θα πρέπει να ψαχτείς ώστε να βρεις το κατάλληλο για εσένα και τη θεματολογία που έχεις επιλέξει.

Στην Ελλάδα είναι επίσης πολύ λίγες οι επιλογές, αλλά για να βρεις το κατάλληλο δίκτυο ρίξε μια ματιά στην παρακάτω λίστα.

Linkwise

Linkwise Affiliate Δίκτυο
Το διαχειριστικό περιβάλλον με τα διαθέσιμα προγράμματα συνεργατών της Linkwise.

Ως πρώτη και καλύτερη επιλογή είναι η Linkwise. Το συγκεκριμένο affiliate δίκτυο συνεργάζεται τόσο με ορισμένες από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις (βλέπε Κωτσόβολος, Media Markt, Public, e-Shop.gr, μεταξύ αρκετών άλλων) όσο και με ορισμένα πασίγνωστα brands του εξωτερικού (βλέπε AliExpress).

Η πλατφόρμα παρέχει επίσης ένα φιλικό περιβάλλον χρήσης το οποίο είναι ιδανικό για αρχάριους και νέους affiliate marketers, ενώ παρέχεται επίσης μια γρήγορη και μοντέρνα έκδοση για να συνδέεσαι από το κινητό ή το tablet σου.

Η επέκταση που παρέχουν για το Google Chrome – και οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα περιήγησης βασίζεται στο Chromium, όπως ο Vivaldi και ο Opera – είναι επίσης άκρως βοηθητική, επιτρέποντας σου να αντιγράψεις τον affiliate σύνδεσμο από όποιο προϊόν, υπηρεσία ή σελίδα θέλεις για τις ιστοσελίδες στις οποίες έχεις εγγραφεί ως affiliate marketer.

Τέλος, η τεχνική υποστήριξη που σου παρέχεται από την ομάδα είναι άψογη, με λεπτομερείς πληροφορίες για οποιαδήποτε ερώτηση έχεις ή για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζεις.

Η Linkwise πληρώνει κάθε φορά που το ελάχιστο ποσό των εσόδων σου έχει φτάσει τα 20.00€, ένα εξαιρετικά μικρό ποσό αν συγκριθεί με άλλα affiliate δίκτυα που σε πληρώνουν μόλις φτάσει τα 50-100€.

ShareASale

ShareASale Affiliate
Το διαχειριστικό περιβάλλον με τα διαθέσιμα προγράμματα συνεργατών της ShareASale.

Η ShareASale είναι η νούμερο ένα στάση για όσους affiliate marketers ενδιαφέρονται να προωθούν προϊόντα και υπηρεσίες από brands του εξωτερικού.

Με περισσότερα από 4.000 διαθέσιμα affiliate προγράμματα για να εγγραφείς, η πλατφόρμα πρόκειται για τον παράδεισο των affiliate marketers που δεν απευθύνονται σε συγκεκριμένες χώρες μα σε παγκόσμιο κοινό, όχι πως αυτό θα έπρεπε να σε σταματάει απ’ το να χρησιμοποιείς το συγκεκριμένο δίκτυο.

Με το που δημιουργήσεις ένα λογαριασμό, το affiliate δίκτυο θα σου δώσει πρόσβαση σε όλα τα χιλιάδες brands με τα οποία συνεργάζεται, ενώ θα έχεις την δυνατότητα να αναζητάς τα διαθέσιμα προγράμματα μέσα από μια κατηγοριοποιημένη λίστα με περισσότερες από 30 κατηγορίες.

Παρόλα αυτά, η πλατφόρμα δεν παρέχεται στα ελληνικά και το περιβάλλον χρήσης της ναι μεν είναι εύκολο, αλλά μπορεί να δυσκολέψει έναν αρχάριο χρήστη που μόλις ξεκίνησε να ασχολείται με το affiliate marketing.

Η ShareASale πληρώνει κάθε φορά που το ελάχιστο ποσό των εσόδων σου έχει φτάσει τα 50.00€.

CJ Affiliate

CJ Affiliate
Το διαχειριστικό περιβάλλον με τα διαθέσιμα προγράμματα της CJ Affiliate.

Προηγούμενος γνωστή ως Commission Junction, η CJ Affiliate είναι ένα από τα πιο γνωστά affiliate δίκτυα σε ολόκληρο τον κόσμο. Το δίκτυο σου επιτρέπει να δημιουργήσεις ένα καινούργιο λογαριασμό με ιδιαίτερη ευκολία, αλλά για να εγκριθείς θα πρέπει να ακολουθήσεις ορισμένα βασικά βήματα, όπως την καταχώρηση των στοιχείων σου και όλα τα μέρη στα οποία σκοπεύεις να προωθείς τα affiliate προϊόντα από τα brands που θα σε δεχτούν.

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα affiliate δίκτυα, το CJ Affiliate είναι ιδανικό κυρίως για ειδικευμένους affiliate marketers. Το περιβάλλον χρήσης δεν είναι εύκολο και τα περισσότερα προγράμματα απαιτούν να έχεις ένα καλοστημένο blog και αρκετές χιλιάδες επισκέψεις μηνιαίως ώστε να σε εγκρίνουν.

Με όλα αυτά κατά νου, θα μπορείς να καταχωρήσεις ακόμη και τα κοινωνικά σου δίκτυα, έτσι ώστε να προωθείς από τις σελίδες ή τους προσωπικούς σου λογαριασμούς όσα προϊόντα ή υπηρεσίες επιθυμείς, ενώ η υπηρεσία είναι ιδανική τόσο για απλούς marketers, όσο και για προγραμματιστές και επιχειρήσεις.

Η CJ Affiliate πληρώνει κάθε φορά που το ελάχιστο ποσό των εσόδων σου έχει φτάσει τα 50.00€.

Impact

Impact Affiliate
Το marketplace με τα διαθέσιμα προγράμματα συνεργατών της Impact.

Το Impact είναι ένα από τα νεότερα affiliate δίκτυα αυτή την στιγμή. Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε πίσω στο 2008, αλλά κατάφερε μέσα ένα σύντομο χρονικό διάστημα να συνεργαστεί με ορισμένα από τα γνωστότερα brands παγκοσμίως.

Το δίκτυο παρέχει επίσης ένα από τα πιο σύγχρονα και προσεγμένα συστήματα ώστε να εγγράφεσαι σε διαφορετικά affiliate προγράμματα, να δημιουργήσεις συνδέσμους και banners, να παρακολουθείς τα στατιστικά των πωλήσεων που έχεις πραγματοποιήσει και πολλά πολλά ακόμη.

Έως και αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο, η Impact συνεργάζεται με πασίγνωστα brands όπως με την Adidas, Airbnb, Levi’s, Lenovo, American Express, Microsoft, Canva, μεταξύ αρκετών άλλων, παρέχοντας στην κυριολεξία εκατομμύρια διαθέσιμα προϊόντα και υπηρεσίες που μπορείς να προωθήσεις ως blogger, influencer ή δημιουργός περιεχομένου. Παρόλα αυτά, η πλατφόρμα δεν είναι διαθέσιμη στα ελληνικά, ενώ θα έχεις να κάνεις με παγκόσμιο επίπεδο.

Η Impact πληρώνει κάθε φορά που το ελάχιστο ποσό των εσόδων σου έχει φτάσει τα 50.00€.

Bonus Affiliate Δίκτυα

Affiliate Marketing - Online Πωλήσεις
© Joshua Mayo στο Unsplash.

Αυτά είναι μόλις μερικά από τα πιο έμπιστα και αξιόπιστα affiliate δίκτυα με τα οποία μπορείς να ξεκινήσεις να βγάζεις τα πρώτα σου χρήματα ως affiliate marketer. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλά ακόμη που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, τα οποία έχω παραθέσει στην παρακάτω λίστα.

Ωστόσο, δεν έχω χρησιμοποιήσει τα παρακάτω affiliate δίκτυα και έτσι δεν μπορώ να εγγυηθώ για την αξιοπιστία τους, αν παρέχουν φιλικό περιβάλλον, με ποιες εταιρείες συνεργάζονται και ούτω καθεξής. Χρησιμοποιώ όλα αυτά τα χρόνια μόνο τις παραπάνω πλατφόρμες που ανέφερα στο άρθρο.

Τα brands τα οποία παρέχουν τα δικά τους affiliate προγράμματα, συχνά παρέχουν και μια σελίδα μέσα στην ιστοσελίδα τους η οποία αναφέρει λεπτομερώς για το πως μπορείς να εγγραφείς στο πρόγραμμα τους.

Αν θέλεις να συνεργαστείς με ένα brand το οποίο δεν βρίσκεις πουθενά, τότε θα χρειαστεί να επικοινωνήσεις μαζί τους, καθώς δεν παρέχουν όλες οι επιχειρήσεις την δυνατότητα συνεργασίας μέσω affiliate συνδέσμων.

3. Ξεκίνα να δημιουργείς περιεχόμενο

Πως να φτιάξεις ένα blog σε λιγότερο από 10 λεπτά
© Lisa Fotios στο Pexels.

Ναι, το affiliate marketing είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να δημιουργήσεις ένα παθητικό εισόδημα. Ωστόσο, για να καταφέρεις να βγάζεις αρκετά χρήματα μηνιαίως, θα πρέπει να δημιουργείς το κατάλληλο περιεχόμενο και να προωθείς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες με έξυπνους τρόπους και με τη χρήση διαφορετικών εργαλείων, ιστοσελίδων και υπηρεσιών.

  • Bloggers: Αν έχεις το δικό σου blog, τότε μπορείς να γράφεις αξιολογήσεις (reviews) προϊόντων που περιλαμβάνουν τον affiliate σύνδεσμο για την αγορά. Επιπλέον, μπορείς να προσθέτεις banners και widgets σε διάφορα σημεία ώστε να αυξήσεις τις πιθανότητες των πωλήσεων. Θα πρέπει επίσης να μάθεις πως λειτουργεί το SEO, έτσι ώστε να βελτιστοποιείς το περιεχόμενο σου κατάλληλα για τις μηχανές αναζήτησης. Όσο πιο πολύ οργανική κίνηση έχεις άλλωστε, τόσο πιο εύκολα μπορείς να βγάλεις χρήματα από το affiliate marketing και τις διαφημίσεις που προβάλλεις.
  • YouTubers: Αλλιώς και ‘vloggers’, ως YouTuber μπορείς να δημιουργείς βίντεο παρουσιάζοντας προϊόντα και υπηρεσίες τις οποίες θέλεις να προωθήσεις ως affiliate marketer. Το ιδανικό μέρος είναι οι περιγραφές των βίντεο σου, στις οποίες μπορείς να προσθέτεις όσους affiliate συνδέσμους επιθυμείς για να κερδίζεις χρήματα με κάθε αγορά.
  • Podcasters: Αν ασχολείσαι με το podcasting, τότε οι περιγραφές των επεισοδίων σου είναι το κατάλληλο μέρος για να προσθέτεις τους affiliate συνδέσμους σου. Επιπλέον, μπορείς να δημιουργείς επεισόδια στα οποία απευθύνεσαι σε συγκεκριμένα brands, προϊόντα ή υπηρεσίες, ή ακόμη και να τα αναφέρεις για μερικά δευτερόλεπτα ή λεπτά. Μπορείς ακόμη να δημιουργήσεις και ένα προωθητικό σποτάκι για κάθε προϊόν ή υπηρεσία που αποδίδει καλύτερα.
  • Influencers: Ως influencer θα έχεις την δυνατότητα να προσθέτεις στις περιγραφές των αναρτήσεων σου τους affiliate συνδέσμους σου. Είτε βρίσκεται στο Facebook, στο Twitter, στο TikTok, στο Instagram, στο LinkedIn, στο Pinterest, ή ακόμα και σε συγκεκριμένα γκρουπ στο Reddit, μπορείς να προωθήσεις και να παρουσιάσεις κάθε προϊόν ή υπηρεσία με διάφορους έξυπνους τρόπους. Οι ιστορίες (stories) είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για να προωθείς affiliate προϊόντα και υπηρεσίες.

Προσπάθησε επίσης να διατηρήσεις μια οικειότητα με το κοινό σου. Ανέφερε όλες τις προσωπικές σου απόψεις για κάθε προϊόν ή υπηρεσία που χρησιμοποιείς, καθώς θα θέλεις να χτίσεις εμπιστοσύνη για να δεις τις πωλήσεις σου να αυξάνονται συνεχώς. Κανένας αναγνώστης ή ακροατής άλλωστε δεν θα αγοράσει κάτι από εσένα αν δεν σε εμπιστεύεται. Μην προωθείς ποτέ προϊόντα τα οποία δεν έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ και δεν είσαι σίγουρος/η για την αξιοπιστία τους.

Μην ξεχνάς επίσης πως το affiliate marketing δεν σου επιτρέπει απλά να βρίσκεται σε πολλά διαφορετικά affiliate δίκτυα εγγεγραμμένος/η, αλλά και να προωθείς τους μοναδικούς συνδέσμους σου σε πολλαπλά διαφορετικά μέσα, όπως σε κοινωνικά δίκτυα, forums, blogs, podcasts, βίντεο και οπουδήποτε αλλού επιθυμείς.

4. Επικεντρώσου στο email marketing

Email Marketing με το MailChimp
© MailChimp στο Unsplash.

Το email marketing παραμένει μέχρι και σήμερα ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αυξήσεις το κοινό σου και να ειδοποιείς τους followers σου για οτιδήποτε καινούργιο δημιουργείς. Για την ακρίβεια, το email marketing με το affiliate marketing μπορούν να συνδυαστούν με αρκετούς εύκολους τρόπους, δίνοντας σου την δυνατότητα να βλέπεις συνεχώς νέες πωλήσεις από τους ίδιους subscribers, ή να τις αυξάνεις με τους καινούργιους που εγγράφονται.

Μπορείς να ξεκινήσεις χρησιμοποιώντας δωρεάν newsletter υπηρεσίες όπως το Revue του Twitter, το οποίο σου επιτρέπει να έχεις απεριόριστο αριθμό από subscribers. Αν ενδιαφέρεσαι να βρεις μια email υπηρεσία με εκατοντάδες επιλογές και δυνατότητες, η οποία ωστόσο έρχεται και με τα ανάλογα συνδρομητικά πακέτα, τότε το MailChimp, η Sendinblue και η MailerLite είναι τρεις εξαιρετικές επιλογές για να ξεκινήσεις και να αναβαθμίζεις το πακέτο σου καθώς μεγαλώνει η email λίστα σου.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να προωθήσεις το newsletter σου ώστε να μαζέψεις περισσότερους subscribers, ενώ οι χρήστες που θα εγγράφονται θα λαμβάνουν συνεχώς τα νέα σου emails στα εισερχόμενα τους, έτσι ώστε να έχουν την δυνατότητα να πατάνε σε όλους τους συνδέσμους που προσθέτεις.

Το email marketing με πιο απλά λόγια, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος όχι μόνο για να αυξήσεις τις πωλήσεις και να βγάλεις περισσότερα χρήματα μέσω του affiliate marketing, αλλά και για να βλέπεις επανειλημμένες αγορές από τους ίδιους ανθρώπους που σε ακολουθούν, σε διαβάζουν και σε εμπιστεύονται.

5. Δημιούργησε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα

Τι είναι το Dropshipping και πως λειτουργεί; (2023)
Shopify / © Roberto Cortese στο Unsplash.

Όχι, δεν χρειάζεται το ηλεκτρονικό κατάστημα να περιλαμβάνει δικά σου φυσικά προϊόντα, αλλά μια συλλογή από εξωτερικά affiliate προϊόντα. Αυτό σημαίνει πως μπορείς να δημιουργήσεις ένα κανονικό ηλεκτρονικό κατάστημα με εκατοντάδες προϊόντα, όλα εκ των οποίων θα είναι από τρίτα ηλεκτρονικά καταστήματα με τα οποία συνεργάζεσαι ως affiate marketer.

Αντί για το παραδοσιακό κουμπί “προσθήκη στο καλάθι” ή “αγορά” που θα βρεις στα e-shops, ένα affiliate ηλεκτρονικό κατάστημα θα μεταφέρει τον χρήστη αυτόματα στην κατάλληλη ιστοσελίδα τρίτων ώστε να προχωρήσει στην αγορά.

Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα θα σου παρέχει ύψιστες δυνατότητες για να βελτιστοποιείς όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα προωθείς μέσω αυτού, χάρη στο SEO (Search Engine Optimization).

Οι γνώσεις πάνω στη βελτιστοποίηση των προϊόντων για τις μηχανές αναζήτησης είναι ύψιστης σημασίας, επομένως είναι ένα από τα πρώτα πράγματα τα οποία θα πρέπει να μελετήσεις σωστά. Άλλωστε, η οργανική κίνηση (η επισκεψιμότητα που λαμβάνεις από τις μηχανές αναζήτησης) παρέχει πάντοτε τα καλύτερα αποτελέσματα, ενώ μπορεί να επίσης να συνεχίζει να φέρνει νέους επισκέπτες με τη πάροδο του χρόνου.

Για να ξεκινήσεις εύκολα και γρήγορα, μπορείς να δημιουργήσεις ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με το WooCommerce στην πλατφόρμα του WordPress. Με αυτό τον τρόπο, θα έχεις το δικό σου e-shop μέσα σε λίγες μόλις ώρες, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσεις έναν προγραμματιστή ή μια εταιρεία.

Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις website builder εργαλεία όπως το Squarespace, το Wix, ή το Shopify, αλλά θα κοστίζουν περισσότερα χρήματα μηνιαίως και πολλά περισσότερα με τη πάροδο του χρόνου. Με το WordPress από την άλλη πλευρά, δεν θα έχεις περιορισμούς σε αυτά που μπορείς να δημιουργήσεις, ενώ θα σου βγαίνει και αρκετά πιο οικονομικά.

Συχνές ερωτήσεις για το Affiliate Marketing

Γνωρίζοντας τι είναι, πως λειτουργεί και πως μπορείς να βγάλεις χρήματα από το affiliate marketing είναι μόλις η αρχή. Αν έχεις σχετικές απορίες με τον τρόπο λειτουργίας, τις πληρωμές και πολλά ακόμη, ρίξε μια ματιά στις παρακάτω συχνές ερωτήσεις που μου κάνετε συνήθως όταν έρχεστε σε επικοινωνία μαζί μου.

Είναι το Affiliate Marketing νόμιμο;

Ναι, το affiliate marketing είναι νόμιμο και καθένας μπορεί να ξεκινήσει άμεσα. Παρόλα αυτά, για κάθε affiliate πρόγραμμα συμφωνείς με τους όρους και τις προϋποθέσεις του εκατοστέ brand, ενώ θα πρέπει να έρθεις επίσης σε επικοινωνία με έναν λογιστή ή μια λογίστρια ώστε να σου εξηγήσει πως θα δηλώνεις το εισόδημα που θα βγάζεις από τις affiliate πωλήσεις σου.

Σε κάποιες χώρες όπως οι ΗΠΑ, θα πρέπει επίσης να αναφέρεις σε κάθε περιεχόμενο σου που περιλαμβάνει affiliate συνδέσμους, πως πρόκειται για ένα προωθητικό περιεχόμενο και πως λαμβάνεις μια προμήθεια για κάθε ολοκληρωμένη πώληση, εγγραφή ή λήψη.

Έως πόσα χρήματα μπορώ να βγάλω από το Affiliate Marketing;

Δεν υπάρχει περιορισμός ή όριο στα χρήματα που μπορείς να βγάλεις μέσω των πωλήσεων που κάνεις από τα affiliate προγράμματα στα οποία έχεις εγγραφεί. Για παράδειγμα, μόνο η ShareASale πλήρωσε 1.3 δισεκατομμύρια δολάρια στους affiliates της το 2021. Παρόλα αυτά, για να καταφέρεις να δημιουργήσεις ένα παθητικό εισόδημα, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος, προσπάθεια και επιμονή στην δημιουργία περιεχομένου και τη σωστή προώθηση του.

Ποιο είναι το καλύτερο ελληνικό affiliate δίκτυο;

Έως και αυτή την στιγμή, η Linkwise είναι αναμφισβήτητα το καλύτερο ελληνικό affiliate δίκτυο, παρέχοντας σου την δυνατότητα να ξεκινήσεις άμεσα και να εγγραφείς σε ορισμένα από τα γνωστότερα και πιο αξιόπιστα brands. Η τεχνική υποστήριξη που παρέχεται από την πλατφόρμα είναι επίσης μια απ’ τις καλύτερες που θα βρεις, ενώ το περιβάλλον χρήσης είναι ιδανικό για νέους affiliate marketers που μόλις ξεκίνησαν.

Πως πληρώνομαι από τα affiliate δίκτυα;

Όταν οι προμήθειες από τις πωλήσεις που έχεις κάνει φτάσουν ή ξεπεράσουν το ελάχιστο όριο πληρωμής που αναφέρει το εκατοστέ affiliate δίκτυο, στη συνέχεια θα πληρωθείς είτε μέσω PayPal, είτε μέσω κατάθεσης στον τραπεζικό σου λογαριασμό. Κάθε πλατφόρμα προσφέρει διαφορετικούς τρόπους πληρωμής στους affiliates, ενώ συχνά μπορείς να εισάγεις τα στοιχεία πληρωμής μέσα από τις ρυθμίσεις του λογαριασμού σου.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Σχολιάστε