Τι είναι το Fiverr και μπορείς να βγάλεις χρήματα το 2024;

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Το Fiverr συνδέει πωλητές και αγοραστές απ' όλο τον κόσμο μέσα από μια πλατφόρμα. Αλλά πως βγάζουν χρήματα οι πωλητές του και πως μπορείς να εργαστείς κι εσύ ως ελεύθερος επαγγελματίας;
Τι είναι το Fiverr και μπορείς να βγάλεις χρήματα το 2023;
Fiverr

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Το να εργάζεσαι ως ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να καταντήσει ιδιαίτερα κουραστικό κάποιες φορές, ειδικά όταν προσπαθείς να προωθήσεις τη δουλειά σου ή να αυξήσεις τους πελάτες που έχεις. Και εκεί έρχεται και “δένει” το Fiverr, μια πλατφόρμα η οποία επιτρέπει σε εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες να βρουν νέους πελάτες και να δημιουργήσουν μια ισχυρή online παρουσία.

Δεν είναι εύκολο να χτίσεις ένα μεγάλο πελατολόγιο όταν ξεκινάς από το μηδέν, και αυτό είναι κάτι που γνωρίζει κάθε ελεύθερος επαγγελματίας ο/η οποίος/α πάλεψε για να καταφέρει να φτάσει ένα επίπεδο όπου οι πελάτες έρχονται πλέον από μόνοι τους. Και εδώ έρχεται και “δένει” τέλεια το Fiverr, μια πλατφόρμα η οποία επιτρέπει σε εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες να βρουν νέες πελάτες και να δημιουργήσουν ένα σταθερό εισόδημα παρέχοντας τις υπηρεσίες τους.

Το καλό με πλατφόρμες όπως το Fiverr είναι πως σου δίνουν όλη την ελευθερία για να δημιουργήσεις τα δικά σου πακέτα, να δουλεύεις όποιες ώρες θεωρείς καλύτερες και μόνο πάνω σε projects τα οποία έχεις επιλέξει εσύ. Για την ακρίβεια, αν δεν θέλεις να αναλάβεις ένα πελάτη, τότε μπορείς να ακυρώσεις την παραγγελία που έκανε για κάποια απ’ τις υπηρεσίες σου.

Τι είναι το Fiverr και πως λειτουργεί;

Το Fiverr έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση του στις 1 Φεβρουαρίου του 2010 από τον Micha Kaufman και τον Shai Wininger. Σήμερα, η εταιρεία τους απασχολεί περισσότερους από 780 εργαζομένους σε ολόκληρο τον κόσμο και σύμφωνα με τη τελευταία αναφορά του 2021, το εισόδημα του Fiverr έφτασε τα 298 εκατομμύρια δολάρια.

Με απλά λόγια, το Fiverr είναι μια πλατφόρμα η οποία επιτρέπει σε οποιονδήποτε άνθρωπο να εγγραφεί και να παρέχει τις υπηρεσίες του (γνωστές ως “Gigs“), ξεκινώντας από το ελάχιστο ποσό των 5 δολαρίων. Οι επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να προσλάβουν ελεύθερους επαγγελματίες που εργάζονται μέσω του Fiverr, κλείνοντας τα πακέτα που παρέχουν.

Εκτός όμως από τις υπηρεσίες, το Fiverr χρησιμοποιείται και από εκατοντάδες άλλους ελεύθερους επαγγελματίες που προσλαμβάνουν άτομα για συγκεκριμένες εργασίες. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια έχω γνωρίσει bloggers που έχουν πληρώσει για να τους σχεδιάσουν το λογότυπο του blog τους, και podcasters που πληρώνουν για να επεξεργάζονται τα επεισόδια τους ή να τους δημιουργούν επαγγελματικά intro και outros.

Χρήση της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή: Θα πρέπει υποχρεωτικά να δημιουργήσεις ένα λογαριασμό, και στη συνέχεια είτε να γίνεις seller (πωλητής), είτε να σερφάρεις στις διαθέσιμες υπηρεσίες που παρέχουν άλλοι χρήστες μέσω της πλατφόρμας και να πληρώσεις για οποιαδήποτε δουλειά θέλεις.

Πως μπορώ να γίνω Seller στο Fiverr;

Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως σύμφωνα με τους κανονισμούς της εταιρείας, θα πρέπει να είσαι τουλάχιστον 18 χρόνων για να γίνεις seller και να ανεβάσεις τις υπηρεσίες σου. Εφόσον είσαι άνω των 18 ετών, στη συνέχεια είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η πλατφόρμα λειτουργεί με παγκόσμιο κοινό, άρα απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζεις καλά αγγλικά.

Εφόσον έχεις καλύψει τις παραπάνω δύο βασικές προϋποθέσεις, στη συνέχεια θα χρειαστεί να δημιουργήσεις ένα λογαριασμό και να το μετατρέψεις σε λογαριασμό πωλητή.

  1. Επισκέψου το Fiverr.com και κάνε κλικ στο “Join” τέρμα επάνω δεξιά.
  2. Συμπλήρωσε το email σου ή κάνε σύνδεση με το Google, Facebook, ή Apple λογαριασμό σου.
  3. Πρόσθεσε ένα username που θέλεις να χρησιμοποιείς στην πλατφόρμα.
  4. Επιβεβαίωσε το λογαριασμό σου κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο που σου στάλθηκε στο email.
  5. Κάνε σύνδεση στο λογαριασμό σου, κάνε κλικ στη φωτογραφία του προφίλ σου και στη συνέχεια κάνε κλικ στην επιλογή “Become a Seller“.
  6. Στη σελίδα που θα μεταφερθείς, θα έχεις την δυνατότητα να παρακολουθήσεις 3 βασικά βίντεο για το πως να ξεκινήσεις ως πωλητής στο Fiverr. Στη συνέχεια, κάνε κλικ στο “Continue” για να συνεχίσεις με τη διαδικασία.
  7. Συμπλήρωσε όλα τα υποχρεωτικά πεδία της φόρμας με ακριβείς και αληθείς πληροφορίες για την εκπαίδευση, την εργασιακή σου εμπειρία και τις δεξιότητες σου.
  8. Στη συνέχεια θα σου δοθεί η επιλογή να συνδέσεις τους social media λογαριασμούς σου στο Fiverr προφίλ σου. Είτε σύνδεσε τους, είτε παράλειψε τους πατώντας “Continue” για να συνεχίσεις. (Σημείωση: Όταν συνδέεις τους λογαριασμούς σου, βοηθάς την ομάδα του Fiverr να σε εγκρίνει γρηγορότερα).
  9. Μόλις ολοκληρώσεις τη σύνδεση των λογαριασμών σου, στη συνέχεια επιβεβαίωσε το email (αν δεν το έκανες πριν) και τον αριθμό τηλεφώνου σου.
  10. Τέλος, θα χρειαστεί να δημιουργήσεις το πρώτο σου Gig, το οποίο είναι μια απ’ τις υπηρεσίες που θα παρέχεις ως πωλητής στο Fiverr.

Μιας η πλατφόρμα του Fiverr χρησιμοποιεί όλες τις πληροφορίες που βρίσκει μέσα στα προφίλ των πωλητών και των Gigs που ανεβαίνουν, όσες πιο πολλές, αναλυτικές και ακριβείς πληροφορίες εισάγεις, τόσο πιο συχνά θα εμφανίζεσαι στα αποτελέσματα αναζήτησης της ιστοσελίδας κάθε φορά που οι χρήστες αναζητούν για εργασίες που παρέχεις.

Τι υπηρεσίες να ανεβάσω στο Fiverr για να βγάλω χρήματα;

Ένα από τα συχνότερα και μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι νέοι sellers στο Fiverr είναι να προσπαθούν απεγνωσμένα να παρέχουν μόνο οτιδήποτε πουλάει περισσότερο. Παρόλα αυτά, η πλατφόρμα παρέχει περισσότερες από 500 διαφορετικές κατηγορίες υπηρεσιών, που σημαίνει πως ακόμα κι αν κάτι συγκεκριμένο πουλάει περισσότερο, υπάρχει μια πληθώρα επιλογών για όλους.

Ανάλογα με τις υπηρεσίες που θα παρέχεις, το κόστος που θα έχουν και το χρόνο που θα χρειαστεί να διαθέσεις για να ολοκληρώσεις κάθε εργασία, το τελικό ποσό χρημάτων που θα βγάζεις θα διαφέρει ιδιαίτερα από άλλους sellers στην πλατφόρμα. Συχνά, υπηρεσίες όπως η κατασκευή ιστοσελίδων, ο σχεδιασμός λογοτύπων, η δημιουργία εξωφύλλων για eBooks, η επεξεργασία βίντεο και ήχου είναι δουλειές που έρχονται και με τα ανάλογα οφέλη.

Για να ξεκινήσεις σωστά, σιγουρέψου πως χρησιμοποιείς το Fiverr τόσο για να βγάλεις χρήματα γρήγορα, όσο και για να μεγαλώνεις με το καιρό το βιογραφικό σου. Για παράδειγμα, αν έχεις τελειώσει γραφιστική, τότε στόχευσε στο να δημιουργήσεις όσα περισσότερα λογότυπα, εξώφυλλα και άλλου είδους illustrations μπορείς ώστε στη συνέχεια να τα προσθέσεις στο portfolio σου.

Αυτό θα σε βοηθήσει αύριο-μεθαύριο να πιάσεις εργασία σε μια εταιρεία ως γραφίστας/ρια χάρη στην εργασιακή σου εμπειρία με πελάτες απ’ όλο τον κόσμο.

Σημείωση: Πριν από μερικά χρόνια όταν εργάστηκα για μερικούς μήνες ως HR, σε ένα από τα βιογραφικά που είχα ανοίξει για μια προγραμματίστρια, είχε προσθέσει μέσα όλα τα reviews (θετικά και αρνητικά) που τις είχαν αφήσει εκατοντάδες αγοραστές στο Fiverr, ως έναν εξαιρετικό τρόπο για να αναδείξει τη δουλειά που κάνει.

Πως θα πληρώνομαι από το Fiverr;

Όταν ένας αγοραστής ολοκληρώνει μια αγορά, πληρώνει απευθείας στο Fiverr. Στη συνέχεια, μόλις η παραγγελία ολοκληρωθεί επιτυχώς και η εργασία έχει παραδοθεί, το Fiverr σου επιτρέπει να αναλήψεις το 80% του ποσού, κρατώντας το υπόλοιπο 20% ως προμήθεια.

Κάθε παραγγελία που πραγματοποιείται, το ποσό των χρημάτων μπαίνει σε μια αναμονή 14 ημερών, έως ότου ο αγοραστής και ο πωλητής δηλώσουν πως η συνεργασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Με αυτό το χρονοδιάγραμμα η πλατφόρμα διαχειρίζεται καλύτερα την οικονομική επεξεργασία που γίνεται για κάθε παραγγελία, ενώ παρέχει εγγύηση ικανοποίησης στους αγοραστές της.

Μόλις μια συνεργασία δηλωθεί ως “cleared“, τα χρήματα είναι διαθέσιμα στο λογαριασμό του πωλητή προς ανάληψη. Παρόλα αυτά, οι Top-Rated Sellers (TRS), οι Seller Plus sellers και οι Pro sellers έχουν την δυνατότητα να κάνουν ανάληψη των χρημάτων εντός 7 ημερών. Επομένως, όσες πιο πολλές πωλήσεις και θετικές κριτικές έχει ένας πωλητής, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να κάνει ανάληψη των χρημάτων.

Μέχρι και αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο, το Fiverr μπορεί να σου καταθέσει τα χρήματα που έβγαλες είτε μέσω PayPal, είτε μέσω Κατάθεσης σε Τραπεζικό Λογαριασμό, είτε ακόμα και με τη χρήση των Revenue Cards που παρέχει για αγορές εντός της πλατφόρμας.

Πως μπορώ να βγάλω χρήματα προωθώντας το Fiverr;

Το Fiverr παρέχει τη δική του affiliate πλατφόρμα μέσα από την οποία καθένας έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει ένα δωρεάν λογαριασμό και να ξεκινήσει να προωθεί την πλατφόρμα. Πιο συγκεκριμένα, το Fiverr παρέχει στους affiliaters του μοναδικούς συνδέσμους, φωτογραφίες, banners και βίντεο τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την προώθηση της πλατφόρμας.

Κάθε φορά που κάποιος θα εγγράφεται και θα ολοκληρώνει μια πώληση στο Fiverr από τους συνδέσμους σου, θα κρατάς και την ανάλογη προμήθεια. Μπορείς επίσης να κερδίζεις προμήθεια προσκαλώντας άλλους ανθρώπους και δημιουργούς περιεχομένου να εγγραφούν στο δίκτυο ως affiliaters.

Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσεις να βγάζεις χρήματα από το Fiverr χωρίς να παρέχεις τις δικές σου υπηρεσίες (gigs). Θα έχεις επίσης την δυνατότητα να προωθείς τους συνδέσμους μέσα από κοινωνικά δίκτυα, μέσω email marketing, μέσω του blog σου, από το Podcast κανάλι σου, από τα βίντεο σου στο YouTube και με οποιονδήποτε άλλο digital marketing τρόπο θέλεις.

Κάνε εγγραφή στο affiliate δίκτυο του Fiverr για να ξεκινήσεις να κερδίζεις χρήματα μέσω των affiliate συνδέσμων σου. Μπορείς να μάθεις περισσότερα για το Affiliate Marketing στον προηγούμενο οδηγό που είχα γράψει.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Σχολιάστε