Παθητικό Εισόδημα

Πως να δημιουργήσεις το δικό σου Παθητικό Εισόδημα χωρίς λεφτά.

Τι είναι το Παθητικό Εισόδημα;

Αλλιώς γνωστό και ως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βγάζεις λεφτά καθώς κοιμάσαι, το παθητικό εισόδημα μπορεί να σου αποφέρει από μόλις μερικά ευρώ κάθε μέρα, έως και εκατομμύρια το μήνα.

Κατέβασε το δωρεάν eBook

Σύντομα διαθέσιμο!

Το παθητικό εισόδημα αφορά το εισόδημα που απαιτεί λίγη προσπάθεια για να διατηρηθεί. Για παράδειγμα, η ενοικίαση καταλυμάτων, το χρηματιστήριο, ή μια εταιρεία στην οποία δεν συμμετέχεις ενεργά, είναι όλα παραδείγματα του παθητικού εισοδήματος. Μπορείς να το σκεφτείς και ως έναν εξαιρετικό τρόπο για να βγάζεις λεφτά καθώς κοιμάσαι, ή να κοιμάσαι ήρεμος γνωρίζοντας πως κάθε μέρα θα βγάζεις ένα βασικό εισόδημα με λίγη προσπάθεια.

Μιας και υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να δημιουργήσεις το δικό σου παθητικό εισόδημα, στον σημερινό οδηγό θα εστιάσουμε σε πολλαπλούς τρόπους, υπολογίζοντας στο περίπου και το budget που θα χρειαστείς για να ξεκινήσεις. Θα δούμε επίσης ποιοι τρόποι απαιτούν αρκετή δουλειά και ποιοι είναι οι ιδανικότεροι για αρχάριους χρήστες, για ανθρώπους με μηδενικό budget και για όσους δεν γνωρίζουν πολλά γύρω απ’ το παθητικό εισόδημα μέσω του ίντερνετ.


Τρόποι για να δημιουργήσεις το δικό σου παθητικό εισόδημα

Οι καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί τρόπο για να δημιουργήσεις ένα παθητικό εισόδημα online, είτε ξεκινάς με κάποιο budget, είτε με μηδέν ευρώ στη τσέπη.


Συχνές Ερωτήσεις για το Παθητικό Εισόδημα

Τι είναι το Παθητικό Εισόδημα με απλά λόγια;

Το παθητικό εισόδημα αφορά το εισόδημα που απαιτεί λίγη προσπάθεια για να διατηρηθεί. Για παράδειγμα, η ενοικίαση καταλυμάτων, το χρηματιστήριο, μια εταιρεία στην οποία δεν συμμετέχεις ενεργά, η πώληση φυσικών ή ψηφιακών προϊόντων online, η δημιουργία ψηφιακών μαθημάτων και η παροχή υπηρεσιών που δεν απαιτεί αρκετές ώρες εργασίας είναι όλα παραδείγματα του παθητικού εισοδήματος.

Με ποιους τρόπους μπορώ να δημιουργήσω ένα παθητικό εισόδημα;

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να δημιουργήσεις ένα παθητικό εισόδημα. Κάποιοι απαιτούν να επενδύσεις μερικά χρήματα, ενώ άλλοι σου επιτρέπουν να ξεκινήσεις εντελώς δωρεάν. Από την πώληση φωτογραφιών, online courses, e-books, μέχρι και τη δημιουργία και καταχώρηση templates, illustrations και βίντεο σε διάφορα marketplaces, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επιλέξεις αυτό που σου αρέσει περισσότερο και γνωρίζεις καλύτερα.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για τη δημιουργία ενός παθητικού εισοδήματος;

Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να δεις τα πρώτα σου χρήματα να καταθέτονται στον τραπεζικό σου λογαριασμό μπορεί να διαφέρει ιδιαίτερα. Ο τρόπος που θα επιλέξεις για να δημιουργήσεις ένα παθητικό εισόδημα, το πόσο καλή και αναλυτική θα είναι η έρευνα αγοράς σου και οι τρόποι που θα επιλέξεις για να προωθήσεις αυτό που με το οποίο θα ασχοληθείς, είναι όλοι βασικοί παράγοντες για το πόσο γρήγορα θα επιτύχεις ή θα αποτύχεις.

Κάποιοι δημιουργοί περιεχομένου κατάφεραν να δουν τα πρώτα τους χρήματα μέσα στις πρώτες κιόλας ώρες, ενώ άλλοι μήνες ή χρόνια αργότερα.

Πόσα χρήματα πρέπει να επενδύσω για να δημιουργήσω ένα παθητικό εισόδημα;

Δεν είναι απαραίτητο να επενδύσεις χρήματα για να ξεκινήσεις να δημιουργείς το πρώτο σου παθητικό εισόδημα. Ένας όμως ισχυρός προϋπολογισμός από πίσω μπορεί να σε βοηθήσει αρκετά ώστε να ξεκινήσεις να βλέπεις τα πρώτα σου χρήματα αρκετά πιο γρήγορα. Η επένδυση είναι απαραίτητη όταν πρόκειται για να μπούμε σε χώρους όπως η αγορά και η παροχή ακινήτων σε πλατφόρμες όπως το Airbnb ή το Booking.com, ή όταν θέλουμε να προωθήσουμε κάτι που δημιουργήσαμε ή παρέχουμε.

Συμβουλές για αρχάριους/ες που μόλις ξεκίνησαν

  • Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να δημιουργήσεις ένα παθητικό εισόδημα από το σαλόνι του σπιτιού σου. Φρόντισε πως έχεις μάθει όλους αυτούς τους τρόπους, έχεις μελετήσει το καθένα που σε ενδιέφερε περισσότερο και είσαι πλέον σίγουρος/η για το ποιοι λειτουργούν, ποιοι έχουν ζήτηση και ποιοι είναι οι κατάλληλοι για εσένα.
  • Συνδύασε 2-3 διαφορετικούς τρόπους μεταξύ τους ώστε να αυξήσεις ακόμα περισσότερο το εισόδημα σου. Για παράδειγμα, το affiliate marketing με το content marketing / blogging, το vlogging, το podcasting και το influecing μπορούν εύκολα να συνδυαστούν μεταξύ τους. Οι bloggers συχνά συνδυάζουν τις διαφημίσεις που προβάλουν με το affiliate marketing και το sponsored περιεχόμενο.
  • Σιγουρέψου πως μπορείς να επενδύσεις τον απαραίτητο χρόνο. Η δημιουργία παθητικού εισοδήματος συχνά απαιτεί αρκετό χρόνο ώστε να χτιστεί σωστά και να διατηρηθεί, επομένως θα πρέπει να αφιερώνεις (στην αρχή) τουλάχιστον μερικές ώρες μέσα στη μέρα.
  • Μην βασίζεσαι μόνο σε μια πηγή εισοδήματος. Αντίθετα, προσπάθησε να δημιουργείς συνεχώς νέες πηγές εισοδήματος. Αν για παράδειγμα όλο το παθητικό σου εισόδημα πηγάζει αποκλειστικά από το Instagram και μια μέρα η πλατφόρμα κάνει μια αλλαγή στον αλγόριθμο ή χάσει τον κόσμο της, παράλληλα θα χάσεις κι εσύ το εισόδημα σου. Σιγουρέψου πως έχεις πάντοτε και άλλες πηγές που παράγουν εισόδημα.
  • Η Βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης θα πρέπει να ‘ναι προτεραιότητα για τη digital marketing στρατηγική σου. Αν ασχολείσαι με το dropshipping, θέλεις να κατασκευάσεις ένα e-shop με affiliate προϊόντα, ή ακόμα και να προωθείς φυσικά ή ψηφιακά προϊόντα, τότε εστίασε στο Search Engine Optimization (SEO) για να φροντίσεις πως ό,τι κι αν καταχωρήσεις online, θα εμφανίζεται πάντοτε στις πιο ψηλές θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης της ίδιας της πλατφόρμας αλλά και των μηχανών αναζήτησης.
  • Χρησιμοποίησε το Email Marketing για να φροντίζεις πως όλοι όσοι ενδιαφέρθηκαν να αγοράσουν κάτι που προώθησες στο παρελθόν, θα ‘ναι εκεί για να δουν οτιδήποτε καινούργιο ξεκινήσεις να παρέχεις μελλοντικά. Μέσα από τα emails ή τα newsletters που θα στέλνεις, όσους πιο πολλούς subscribers αποκτήσεις, τόσο πιο ισχυρές θα είναι οι επόμενες προωθητικές σου καμπάνιες.
  • Σιγουρέψου πως έχεις μια επαγγελματική online παρουσία και γίνε μέλος σε όσα πιο πολλά κοινωνικά δίκτυα μπορείς. Προώθησε τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που παρέχεις με τη χρήση όμορφων φωτογραφιών, βίντεο και GIF εικόνων, ανάλογα με το κάθε κοινωνικό δίκτυο και το κοινό που έχει. Αν έκανες αναλυτική έρευνα αγοράς, τότε γνωρίζεις ήδη ποια κοινωνικά δίκτυα λειτουργούν καλύτερα γι ‘αυτά που παρέχεις.
  • Κατασκεύασε τη δική σου ιστοσελίδα ή το δικό σου ηλεκτρονικό κατάστημα με ευκολία, χρησιμοποιώντας πλατφόρμες όπως το WooCommerce, το Squarespace, το Shopify και το Gumroad. Χρησιμοποίησε το SEO που ανέφερα παραπάνω για να ξεκινήσεις να προωθείς τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου μέσω των μηχανών αναζήτησης όπως η Google και η Bing.

Χρήσιμα Εργαλεία για τη δημιουργία Παθητικού Εισοδήματος

Όλα τα εργαλεία, οι υπηρεσίες, τα προγράμματα και οι εφαρμογές που θα χρειαστείς για να ξεκινήσεις μια έρευνα αγοράς, να δημιουργείς γραφικά για το περιεχόμενο ή τα προϊόντα σου, καθώς επίσης και δίκτυα για να συνεργάζεσαι με τα αγαπημένα σου brands με ένα κλικ.

Affiliate Δίκτυα

Όλα τα affiliate δίκτυα λειτουργούν στην Ελλάδα, αλλά δεν περιλαμβάνουν όλα ελληνικές επιχειρήσεις.

Χρήσιμα Εργαλεία


Ακολούθησε το TechGuides

Στα αγαπημένα σου κοινωνικά δίκτυα ώστε να λαμβάνεις περισσότερες συμβουλές και ιδέες για τη δημιουργία παθητικού εισοδήματος!


Διάβασε Περισσότερα άρθρα στην ετικέτα Παθητικό Εισόδημα του TechGuides. ↩