Αγορά και Πώληση Κρυπτονομισμάτων: Απλός Οδηγός | 2024

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Ένας βασικός και απλός οδηγός για την αγορά και πώληση κρυπτονομισμάτων (όπως Bitcoin, Eutherium κ.λπ) online από αρχάριους.
Αγορά και Πώληση Κρυπτονομισμάτων: Οδηγός για αρχάριους 2023
Κρυπτονόμισμα Bitcoin / © Art Rachen στο Unsplash.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Οι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων έχουν αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια και για καλό λόγο. Προσφέρουν στους ανθρώπους μια ευκαιρία να επενδύσουν σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και να αποκομίσουν δυνητικά σημαντικά κέρδη. Ωστόσο, η αγορά και πώληση κρυπτονομισμάτων μπορεί να φανεί ένα βουνό σε κάποιον που μόλις ξεκινάει.

1. Μάθε τα πάντα για τα κρυπτονομίσματα

Όταν σκοπεύεις να επενδύσεις πάνω σε κάτι, τότε το πρώτο και σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να μάθεις τα πάντα γύρω από αυτό. Τα κρυπτονομίσματα πιθανότατα να φανούν ένα βουνό για αρχάριους που δεν έχουν ξανά ασχοληθεί με αυτά, οπότε είναι σημαντικό να κατανοήσουν τα βασικά.

Από την τεχνολογία blockchain, τα ψηφιακά πορτοφόλια, τα ανταλλακτήρια και τους διαφορετικούς τύπους κρυπτονομισμάτων, θα πρέπει να μένεις συνεχώς ενημερωμένος/η γύρω από τις τάσεις της αγοράς, τις εξελίξεις και οτιδήποτε καινούργιο αναπτύσσεται και κυκλοφορεί.

Έχω γράψει έναν βασικό για αρχάριους που θέλουν να μάθουν περισσότερα σχετικά με τα κρυπτονομίσματα, την τεχνολογία πίσω από αυτά και ποιες πλατφόρμες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να ξεκινήσουν με την αγορά και πώληση κρυπτονομισμάτων. Σιγουρέψου πως έχεις διαβάσει το άρθρο ώστε να ενημερωθείς σωστά επί του θέματος προτού ξεκινήσεις να επενδύεις χρήματα.

2. Επέλεξε ένα αξιόπιστο Exchange

Ένα crypto exchange είναι ουσιαστικά ένα ανταλλακτήριο ψηφιακών νομισμάτων που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για την αγορά και πώληση κρυπτονομισμάτων. Τα αξιόπιστα και γνωστά ανταλλακτήρια σου δίνουν την δυνατότητα να αγοράζεις, να πουλάς και να ανταλλάζεις τα κρυπτονομίσματα σου εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια.

Η επιλογή του σωστού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων είναι ζωτικής σημασίας. Αναζήτησε για πλατφόρμες με ισχυρή φήμη, ισχυρά μέτρα ασφαλείας, φιλική προς τον χρήστη διεπαφή και μεγάλη ποικιλία υποστηριζόμενων κρυπτονομισμάτων. Ορισμένα δημοφιλή ανταλλακτήρια περιλαμβάνουν το Coinbase, το Binance, το Kraken και το Bitstamp.

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφερθεί πως ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσεις την αξιοπιστία μιας τέτοιας πλατφόρμας είναι από τις κριτικές που έχουν αφήσει πελάτες της. Μπορείς τόσο να δεις τις κριτικές που αφήνουν οι χρήστες στην Google όσο και από τεράστιες πλατφόρμες όπως το TrustPilot.

3. Δημιούργησε ένα λογαριασμό

Αφού επιλέξεις ένα αξιόπιστο ανταλλακτήριο για αγορά και πώληση κρυπτονομισμάτων, στη συνέχεια θα χρειαστεί να δημιουργήσεις ένα λογαριασμό στην πλατφόρμα. Φυσικά, θα χρειαστεί να παρέχεις ορισμένα βασικά προσωπικά σου στοιχεία και να ολοκληρώσεις όλες τις διαδικασίες για την επαλήθευση της ταυτότητας σου.

Κάθε πλατφόρμα έχει τους δικούς της κανονισμούς (γνωστοί συνήθως ως Know Your Customer ή “KYC”) οι οποίοι απαιτούν από όλους τους πελάτες της εταιρείας να επαληθεύσουν την πραγματική τους ταυτότητα.

Η ασφάλεια είναι ύψιστης σημασίας εδώ, καθώς θα επενδύεις πραγματικά χρήματα. Επομένως, το πρώτο και σημαντικότερο βήμα που θα πρέπει να ακολουθήσεις μετά την δημιουργία του νέου σου λογαριασμού είναι να ενεργοποιήσεις τη σύνδεση δύο παραγόντων. Αλλιώς γνωστή και ως “Two-Factor Authorization”, η σύνδεση δύο παραγόντων είναι αυτή που για να συνδεθεί στον λογαριασμό σου μια νέα ή άγνωστη συσκευή, θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί η σύνδεση από μια εφαρμογή ή μέσω SMS ή email.

4. Απέκτησε ένα ψηφιακό πορτοφόλι (Crypto Wallet)

Τα ψηφιακά πορτοφόλια, γνωστά και ως crypto wallets, είναι ουσιαστικά εργαλεία που επιτρέπουν στους χρήστες τους να διαχειρίζονται τα κρυπτονομίσματα τους. Αυτά τα εργαλεία δεν αποθηκεύουν τα πραγματικά κρυπτονομίσματα σε αυτά, αλλά τα ιδιωτικά κλειδιά που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση και να ελέγχουν τα ψηφιακά τους στοιχεία στο blockchain.

Τα ιδιωτικά κλειδιά είναι ουσιαστικά κρυπτογραφικά κλειδιά που αποδεικνύουν την ιδιοκτησία και εξουσιοδοτούν τις συναλλαγές στο blockchain. Συνήθως, τα περισσότερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων προσφέρουν τα δικά τους ενσωματωμένα ψηφιακά πορτοφόλια, αλλά όσοι αναζητούν για πλήρη ασφάλεια, προτείνεται να αποκτήσουν τα δικά τους εξωτερικά πορτοφόλια.

Τα ψηφιακά πορτοφόλια είναι πιο ασφαλείς για όλους τους καλούς λόγους, μα κυρίως γιατί τα χρησιμοποιείς όποτε πραγματικά τα χρειάζεσαι και η ασφάλεια τους δεν βρίσκεται στα χέρια μιας πλατφόρμας. Εξωτερικά πορτοφόλια που έχουν γίνει πασίγνωστα τα τελευταία χρόνια είναι το Ledger και το Trezor, ενώ τα πορτοφόλια λογισμικού όπως το Exodus και το Trust Wallet είναι κατάλληλα για χρήση σε φορητές συσκευές και σταθερούς υπολογιστές.

5. Κατέθεσε μερικά χρήματα στον λογαριασμό σου

Για να μπορέσεις να κάνεις μια συναλλαγή ή να επενδύσεις πάνω σε κάποιο κρυπτονόμισμα, θα πρέπει πρώτα να υπάρχουν χρήματα στον λογαριασμό σου. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να σκεφτείς πόσα χρήματα θέλεις να επενδύσεις και πόσα σου επιτρέπει το budget σου.

Για να καταχωρήσεις χρήματα στον λογαριασμό σου, συχνά σου παρέχονται διαφορετικοί τρόποι πληρωμής όπως μέσω τραπεζικής μεταφοράς, με τη χρήση της πιστωτικής/χρεωστικής ή προ-πληρωμένης κάρτας σου, ή ακόμα και αγοράζοντας κρυπτονομίσματα απευθείας μέσα από το σύστημα πληρωμών της πλατφόρμας.

Μιας και κάθε πλατφόρμα έχει κατασκευαστεί από διαφορετικές εταιρείες και εξυπηρετεί διαφορετικές κοινότητες ανθρώπων, είναι σημαντικό να ελέγξεις ποιες καλύπτουν όλες τις ανάγκες σου, ανάλογα με την χώρα στην οποία μένεις.

6. Μάθε πως λειτουργεί η αγορά και πώληση κρυπτονομισμάτων

Η αγορά και πώληση κρυπτονομισμάτων είναι μια εύκολη διαδικασία μέσω των περισσότερων πλατφορμών, μα υπάρχουν ορισμένα σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πρώτα. Αρχικά, υπάρχουν τρεις τύποι συναλλαγών που μπορείς αξιοποιήσεις:

  • Market Orders: Άμεση εκτέλεση συναλλαγής στην τρέχουσα τιμή της αγοράς.
  • Limit Orders: Καθόρισε μια τιμή στην οποία θέλεις να αγοράσεις ή να πουλήσεις και η συναλλαγή θα εκτελεστεί όταν η αγορά φτάσει σε αυτήν την τιμή.
  • Stop Orders: Ενεργοποίησε μια συναλλαγή αγοράς ή πώλησης όταν η αγορά φτάσει σε μια συγκεκριμένη τιμή.

Είναι σημαντικό ωστόσο να ελέγχεις πάντα τις συναλλαγές σου, ειδικά προτού τις επιβεβαιώσεις και όταν πρόκειται για μεγάλα ποσά. Άλλωστε, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές τράπεζες όπου υπάρχει τρόπος να γλιτώσεις από μια λάθος συναλλαγή, με τα κρυπτονομίσματα δεν ισχύει το ίδιο. Στην περίπτωση που κάνεις μια λάθος συναλλαγή, δεν θα έχεις την δυνατότητα να ακυρώσεις αυτή την συναλλαγή ή να γίνει επιστροφή χρημάτων.

7. Παρακολούθα την αγορά

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων κινείται με ραγδαίους ρυθμούς μέχρι και σήμερα, οπότε είναι ζωτικής σημασίας να παραμένεις ενημερωμένος/η για τις αλλαγές των τιμών και τα νέα, τα γεγονότα και τις εξελίξεις της αγοράς. Καινούργιες πλατφόρμες και ψηφιακά πορτοφόλια αναπτύσσονται επίσης συνεχώς, με τα υπάρχοντα να κάνουν από μικρές και μέχρι τεράστιες αλλαγές στον τρόπο χρήσης τους και το διαχειριστικό τους περιβάλλον.

Εάν ενδιαφέρεσαι να επενδύσεις στα κρυπτονομίσματα με στόχο να κερδίζεις χρήματα, τότε θα πρέπει να μάθεις πως να χρησιμοποιείς συγκεκριμένες τεχνικές και αναλύσεις ώστε να λαμβάνεις σωστές αποφάσεις με τις συναλλαγές σου. Πολλά χρηματιστήρια προσφέρουν διάφορα διαγράμματα συναλλαγών και δείκτες για να σε βοηθήσουν, οπότε σιγουρέψου πως όχι μόνο τα βλέπεις όλα αυτά και τα διατηρείς κάπου, αλλά τα καταλαβαίνεις κιόλας.

Η αγορά κρυπτονομισμάτων είναι εξαιρετικά ασταθής και εξελίσσεται συνεχώς. Θα πρέπει να παραμένεις ενημερωμένος/η γύρω από τα κρυπτονομίσματα, να προσαρμόζεις γρήγορα τις στρατηγικές σου ανάλογα με τις εξελίξεις και να είσαι προσεκτικός/ή με τις γνωστές απάτες.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Εκπτωτικά Κουπόνια & Προσφορές

50% ΕΚΠΤΩΣΗ
Hostinger
Προσφορές
Hostinger - Έως και 50% έκπτωση στο Cloud Hosting
Απέκτησε έως και 50% έκπτωση σε όλα τα Cloud Hosting...Εμφάνιση περισσότερων
Απέκτησε έως και 50% έκπτωση σε όλα τα Cloud Hosting πακέτα της Hostinger και 2 μήνες δωρεάν. Εμφάνιση λιγότερων
45% για 36 μήνες
BlueHost
BlueHost - WordPress Hosting από 2.95$
Απέκτησε έως 45% έκπτωση αποκτώντας ένα WordPress hosting...Εμφάνιση περισσότερων
Απέκτησε έως 45% έκπτωση αποκτώντας ένα WordPress hosting πακέτο για 36 μήνες. Εμφάνιση λιγότερων
69% Έκπτωση
NordVPN
Προσφορές
NordVPN - 69% έκπτωση και 3 μήνες δωρεάν
Λάβε 69% έκπτωση και 3 μήνες δωρεάν για το πλάνο των...Εμφάνιση περισσότερων
Λάβε 69% έκπτωση και 3 μήνες δωρεάν για το πλάνο των 2 ετών. Εμφάνιση λιγότερων

Σχολιάστε