Πως να γίνεις Instagram Influencer και να βγάλεις χρήματα

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Ένας οδηγός για το τι είναι οι Instagram Influencers και με ποιους τρόπους βγάζουν χρήματα από το κοινωνικό δίκτυο.
Πως να γίνεις Instagram Influencer και να βγάλεις χρήματα
Influencer / © Laura Chouette στο Unsplash.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Αν βαρέθηκες να παρακολουθείς όλους τους γνωστούς celebrities και άσχετους ανθρώπους να γίνονται viral στο Instagram και παράλληλα έχεις κάποια ιδέα που θεωρείς πως θα πιάσει, τότε αυτή είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να ξεκινήσεις ως Influencer στο κοινωνικό δίκτυο. Αλλά τι ακριβώς κάνουν οι influencers στο Instagram και πως βγάζουν χρήματα από την πλατφόρμα;

Τι ακριβώς είναι οι Instagram Influencers;

Instagram Influencers αποκαλούμε τους χρήστες του κοινωνικού δικτύου που δημιουργούν περιεχόμενο και βγάζουν χρήματα χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους εισοδήματος, όπως για παράδειγμα το affiliate marketing και τη συνεργασία με άλλα brands για sponsored περιεχόμενο.

Ένας influencer δεν έχει ιδιαίτερες διαφορές από έναν παραδοσιακό χρήστη, καθώς το μόνο που διαφέρει είναι το περιεχόμενο και ο σκοπός χρήσης της πλατφόρμας. Καθένας έχει την δυνατότητα να γίνει influencer, αλλά λίγοι καταφέρνουν να βγάλουν αρκετά χρήματα ώστε να παρατήσουν τις παραδοσιακές τους δουλειές και να ασχοληθούν full-time με την δημιουργία περιεχομένου.

Αν και οι influencers χρησιμοποιούν συχνά πολλαπλά διαφορετικά κοινωνικά δίκτυα, αποκαλούμε Instagram influencers όσους χρησιμοποιούν αποκλειστικά το κοινωνικό δίκτυο του Facebook για να βγάζουν χρήματα από το περιεχόμενο τους. Αν και κανένας δεν σε περιορίζει στα κοινωνικά δίκτυα που θα χρησιμοποιείς, σε όσα πιο πολλά είσαι μέλος, τόσο πιο μεγάλες θα είναι οι πιθανότητες να δεις κάποια από τις αναρτήσεις σου να γίνεται viral, και τόσο πιο εύκολα θα μαζεύεις νέους followers.

Πως μπορώ να γίνω Instagram Influencer;

Όπως προαναφέρθηκε, δεν χρειάζεται κάτι συγκεκριμένο για να γίνεις influencer στο Instagram, ενώ μπορείς να ξεκινήσεις επίσης από το μηδέν. Μιας και αυτός είναι ένας οδηγός για αρχάριους, θα αναφερθεί κυρίως σε όσους ξεκινάνε τώρα, όχι πως ένας ήδη υπάρχοντας χρήστης δεν θα έχει την δυνατότητα να ακολουθήσει τα ίδια βήματα.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί επίσης πως δεν μπορεί να τεθεί ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα δεις τα πρώτα σου χρήματα. Κάθε άνθρωπος παράγει διαφορετικό περιεχόμενο και διαχειρίζεται διαφορετικά τα κοινωνικά δίκτυα, οπότε οι πιθανότητες διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

1. Βρες μια θεματολογία που γνωρίζεις καλά

Οι περισσότεροι influencers καλύπτουν συγκεκριμένες θεματολογίες με το περιεχόμενο τους, και το ίδιο προτείνεται να κάνεις κι εσύ. Για παράδειγμα, αν σου αρέσει η μαγειρική, ξεκίνα ένα food προφίλ και ξεκίνα να δείχνεις βήμα προς βήμα την εκτέλεση συνταγών, ή να ανεβάζεις τις οδηγίες σε φωτογραφίες. Αν σου αρέσει το Podcasting, τότε μπορείς να μιλάς γι ‘αυτό, να παρέχεις συμβουλές, οδηγίες και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί ένας podcaster για να ξεκινήσει.

Οτιδήποτε κι αν είναι αυτό που σκοπεύεις να κάνεις, επέλεξε μια θεματολογία την οποία γνωρίζεις καλά και δεν πρόκειται να την βαρεθείς μέσα στα επόμενα χρόνια. Η θεματολογία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει διαφορετικά πράγματα συνδυασμένα σωστά μεταξύ τους, αλλά προσπάθησε να κρατάς πάντα μια αυθεντικότητα και να διατηρείς την πραγματική σου “φωνή”. Μην ασχολείσαι με πράγματα τα οποία δεν γνωρίζεις, γιατί το Instagram είναι επίσης γνωστό για τους spammers.

2. Δημιούργησε έναν επαγγελματικό λογαριασμό

Στατιστικά στο Instagram
Στατιστικά στο Instagram / © Georgia de Lotz στο Unsplash.

Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να δημιουργήσεις ένα λογαριασμό στο Instagram. Και αφότου επιβεβαιώσεις το νέο σου λογαριασμό και προσθέσεις το 2-Factor authorization για μεγαλύτερη ασφάλεια, στη συνέχεια θα χρειαστεί να μετατρέψεις τον λογαριασμό σου από προσωπικό σε επαγγελματικό.

Οι επαγγελματικοί λογαριασμοί ξεκλειδώνουν ορισμένες ακόμα λειτουργίες της πλατφόρμας. Τα αναλυτικά στατιστικά για να παρακολουθείς την πρόοδο των αναρτήσεων σου, οι πληροφορίες για την επιχείρηση σου ή την δουλειά σου και η δυνατότητα να εισαχθείς στις διαθέσιμες κατηγορίες επιχειρήσεων και influencers του Instagram είναι μόλις μερικά από αυτά.

Μπορείς να μετατρέψεις τον προσωπικό σου λογαριασμό σε επαγγελματικό από τις ρυθμίσεις της εφαρμογής.

3. Μάθε από επεξεργασία φωτογραφιών ή βίντεο

Δωρεάν και Pro προγράμματα για επεξεργασία βίντεο
Επεξεργασία Βίντεο / Φωτογραφία από: Marc-Olivier Paquin

Ανάλογα με τον τύπο του περιεχομένου που θα δημιουργείς, θα πρέπει να μάθεις πως να χρησιμοποιείς και τα ανάλογα προγράμματα. Φυσικά, θα χρειαστεί να επενδύσεις λίγα χρήματα στην αγορά ενός laptop ή σταθερού υπολογιστή για να μπορείς να χρησιμοποιείς αυτά τα προγράμματα.

Αν σκοπεύεις να ασχοληθείς με την δημιουργία φωτογραφιών, τότε online εργαλεία όπως το Canva πιθανότητα να σε καλύψουν. Παρόλα αυτά, αν θέλεις να δημιουργείς επαγγελματικό περιεχόμενο, τότε είναι απαραίτητο να μάθεις πως χρησιμοποιούνται προγράμματα όπως τα Adobe Photoshop, Adobe Illustrator και Adobe Lightroom. Υπάρχουν επίσης και δωρεάν προγράμματα όπως το GIMP (αντί για Photoshop) και το DarkTable (αντί για το Lightroom).

Αν αποφασίσεις να ασχοληθείς με επεξεργασία βίντεο, τότε μπορείς να διαβάσεις το άρθρο με τίτλο “12 Δωρεάν και Pro προγράμματα για επεξεργασία βίντεο” ώστε να επιλέξεις το κατάλληλο για εσένα και το περιεχόμενο που θα δημιουργείς.

4. Χρησιμοποίησε τα σωστά hashtags

Τα hashtags συνεχίζουν να αποτελούν ισχυρό εργαλείο για όσους θέλουν να αυξήσουν την ορατότητα των αναρτήσεων τους σε περισσότερες κατηγορίες και αναζητήσεις της πλατφόρμας. Παρόλα αυτά, τα πολλά και ανούσια hashtags θα ρίξουν την ορατότητα των αναρτήσεων σου και όχι το αντίθετο, καθώς θα θεωρηθούν ως ανεπιθύμητα από τον αλγόριθμο του Instagram.

Προσπάθησε να διατηρείς τα βασικά hashtags σε κάθε ανάρτηση σου, χωρίς να ξεπερνάς τα 8-10 για κάθε post. Επιπλέον, φρόντισε πως όλα τα hashtags σε κάθε ανάρτηση σχετίζονται απευθείας με την φωτογραφία ή το βίντεο, καθώς ο αλγόριθμος εκτός απ’ τα hashtags μπορεί να αναγνωρίσει και το περιεχόμενο που βλέπει εκείνη την στιγμή. Με πιο απλά λόγια, μην προσπαθείς να ξεγελάσεις τον αλγόριθμο του Instagram για να δουν τις αναρτήσεις περισσότεροι χρήστες, καθώς είναι αρκετά έξυπνο ώστε να ανταποδώσει στους spammers.

5. Ανέβαζε τακτικά νέο περιεχόμενο και stories

Όσο πιο συχνά δημιουργείς και ανεβάσεις καινούργιο περιεχόμενο, τόσο πιο γρήγορα θα αποκτήσεις νέους followers και τόσο πιο συχνά θα εμφανίζεται στα προτεινόμενα προφίλ στους λογαριασμούς άλλων χρηστών. Οι ιστορίες είναι επίσης σημαντικές, καθώς αναγνωρίζονται και αυτές απ’ τον αλγόριθμο ως ενέργεια από τον εκατοστέ χρήστη, με αποτέλεσμα να βοηθάνε επίσης.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να θυμάσαι πως η ποιότητα νικάει πάντοτε έναντι της ποσότητας. Επομένως είναι σημαντικό να δίνεις ύψιστη σημασία στο περιεχόμενο που δημιουργείς και ανεβάζεις, καθιστώντας το ως το νούμερο ένα παράγοντα. Τέλος, τα τελευταία χρόνια το Instagram ξεκίνησε να προωθεί περισσότερο τα βίντεο παρά τις φωτογραφίες, οπότε ίσως θελήσεις να σκεφτείς τα βίντεο ως μια στρατηγική για να αυξήσεις πιο γρήγορα τα νούμερα σου.

6. Διατήρησε την αλληλεπίδραση υψηλή

Όπως κάθε blogger, vlogger και podcaster ήδη γνωρίζει, όσο πιο υψηλά διατηρείς την αλληλεπίδραση με το κοινό σου, τόσο πιο γρήγορα μαζεύεις καινούργιους subscribers και τόσο πιο καλή offline διαφήμιση σε κάνουν. Επιπλέον, το ίδιο το Instagram είναι κοινωνικό δίκτυο, οπότε είναι σημαντικό να κάνεις νέες γνωριμίες και να απαντάς στα σχόλια που σου αφήνουν.

Εκτός όμως από την αλληλεπίδραση με τους δικούς σου followers, δεν είναι ποτέ κακή ιδέα να παίρνεις μέρος σε συζητήσεις αναρτήσεων άλλων ανθρώπων που κάνουν παράγουν παρόμοιο περιεχόμενο με εσένα. Έτσι, και θα σε βλέπουν περισσότεροι άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα, ενώ παράλληλα μπορεί να κάνεις γνωριμίες με άλλους influencers της πλατφόρμας οι οποίες να εξελιχθούν σε μελλοντικές συνεργασίες.

7. Παρέμεινε ενημερωμένος/η για νέες αλλαγές στον αλγόριθμο

Instagram Blog
Το επίσημο blog του Instagram.

Ως Instagram influencer ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να κάνεις είναι να παρακολουθείς τακτικά για νέες αλλαγές στον αλγόριθμο της πλατφόρμας. Οι influencers που μένουν ενημερωμένοι τείνουν να προετοιμάζονται γρηγορότερα και καλύτερα για νέες αλλαγές που επηρεάζουν αρνητικά το περιεχόμενο τους.

Ως παράδειγμα θα δεις αρκετούς λογαριασμούς που ενώ κάνουν ένα δυναμικό ξεκίνημα και μαζεύουν έναν υψηλό αριθμό από followers, μετά από μια αλλαγή στον αλγόριθμο μένουν τόσο στάσιμοι, που τείνουν να χάνουν στη συνέχεια περισσότερους followers απ’ όσους κερδίζουν. Όπως και οι bloggers με την Google και την Bing, έτσι και οι Instagram influencers πρέπει να γνωρίζουν ακριβώς πως λειτουργεί η πλατφόρμα που χρησιμοποιούν και τι αλλαγές φέρνει κάθε φορά.

Αν είσαι influencer σε πολλαπλά κοινωνικά δίκτυα, τότε η απαραίτητη ενημέρωση για κάθε πλατφόρμα είναι ύψιστης σημασίας. Μάλιστα, αρκετοί influencers προσπαθούν να βρουν πως λειτουργεί ο αλγόριθμος κάθε κοινωνικού δικτύου, χρησιμοποιώντας το καθένα με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί ώστε να έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Μπορείς να διαβάζεις όλα τα νέα της πλατφόρμας από το επίσημο blog τους.

Πως βγάζουν οι χρήματα οι Instagram Influencers;

Όπως και αρκετοί άλλοι δημιουργοί περιεχομένου σε άλλες πλατφόρμες, έτσι και οι influencers στο Instagram χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους εισοδήματος για να κερδίζουν περισσότερα χρήματα. Κάποιοι τρόποι μπορούν μάλιστα να οδηγήσουν σε ένα μηνιαίο και σταθερό παθητικό εισόδημα, ένας στόχος που φαίνεται αρκετοί influencers να βάζουν ως νούμερο ένα στα σχέδια τους.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να βγάλεις χρήματα από το Instagram. Ορισμένοι απ’ τους γνωστότερους τρόπους είναι οι παρακάτω που αναφέρονται, καθώς αυτοί τείνουν να παρέχουν το μεγαλύτερο εισόδημα στους influencers της πλατφόρμας.

Για να καταφέρεις να κεντρίσεις το ενδιαφέρον των brands ώστε να επικοινωνήσουν μαζί σου για να δημοσιεύεις το δικό τους sponsored περιεχόμενο, θα πρέπει πρώτα να αποκτήσεις τουλάχιστον 50,000 followers. Από εκεί και πέρα θα είσαι σε θέση να βγάζεις από 400€ έως και 1,000€ για κάθε ανάρτηση που ανεβάζεις στο προφίλ σου.

Παρόλα αυτά, το sponsored περιεχόμενο αποτελεί έναν από τους τελευταίους και πιο δύσκολους στόχους που θα θέσεις εξαιτίας του μεγάλου αριθμού από followers που προϋποθέτουν τα περισσότερα brands. Έως τότε όμως, θα έχεις την δυνατότητα να κάνεις monetize το περιεχόμενο σου χρησιμοποιώντας έναν από τους παρακάτω τρόπους που θα αναφερθούν.

Affiliate Marketing

Για το affiliate marketing είχα αναφερθεί στο προηγούμενο άρθρο για το πως μπορείς να βγάλεις λεφτά από το σπίτι μέσω του ίντερνετ. Το affiliate marketing χρησιμοποιείται από εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι ο ιδανικός τρόπος για να βγάλεις χρήματα από το TikTok, το Instagram, το Pinterest, το Facebook και κάθε άλλο κοινωνικό δίκτυο.

Αν ασχοληθείς με ελληνικό κοινό, τότε η Linkwise είναι μονόδρομος. Το affiliate δίκτυο συνεργάζεται με αρκετές μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ενώ περιλαμβάνει και γνωστά brands του εξωτερικού. Αν θέλεις να προωθείς προϊόντα και υπηρεσίες από τα γνωστότερα brands παγκοσμίως, τότε affiliate δίκτυα όπως το ShareASale είναι η νούμερο ένα επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους.

Διάβασε τον οδηγό μας: Τι είναι το Affiliate Marketing και πως βγάζεις χρήματα; για να μάθεις περισσότερα και να βρεις μια λίστα από affiliate δίκτυα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να ξεκινήσεις να βγάζεις χρήματα άμεσα.

Άνοιξε το δικό σου Shop στο Instagram

Είτε σκοπεύεις να πουλάς το δικό σου merchandise, είτε τα προϊόντα των συνεργαζόμενων brands, είτε ακόμα και affiliate προϊόντα, η δημιουργία ενός Shop στο Instagram παραμένει ένας εξαιρετικός τρόπος για να δημιουργήσεις ένα παθητικό εισόδημα. Τα brands λατρεύουν επίσης να προωθούνται δωρεάν, ενώ αν δημιουργείς καλό περιεχόμενο γι ‘αυτά, πιθανότατα να τα δεις να αναδημοσιεύονται.

Γι ‘αυτό θα χρειαστείς έναν διαφορετικό λογαριασμό, τον οποίο να μετατρέψεις από τις ρυθμίσεις σε επαγγελματικό και στη συνέχεια σε κατάστημα. Στη συνέχεια, θα έχεις την δυνατότητα να ανεβάζεις προϊόντα με τίτλους, περιγραφές και κόστος. Τα προϊόντα μπορούν είτε να μεταφέρουν σε ένα δικό σου ηλεκτρονικό κατάστημα, είτε να προσθέτεις affiliate συνδέσμους ώστε να κερδίζεις την ανάλογη προμήθεια για κάθε ολοκληρωμένη πώληση.

Συχνές ερωτήσεις για τους influencers στο Instagram

Πόσους followers χρειάζομαι στο Instagram για να βγάλω χρήματα;

Όσους πιο πολλούς followers έχεις στο Instagram, τόσα πιο πολλά χρήματα μπορείς να βγάλεις για κάθε ανάρτηση που δημοσιεύεις. Το στάνταρ κόστος αναφέρεται στα 10,00€ για κάθε 1,000 followers, αλλά μπορεί να διαφέρει ανάλογα την θεματολογία, τον influencer και το συνεργαζόμενο brand.

Πόσα χρήματα μπορώ να βγάλω με 10 χιλιάδες followers στο Instagram;

Γνωστοί και ως “micro-influencers”, ή οι λογαριασμοί με 10,000 followers ή λιγότερους, μπορούν να βγάλουν μεταξύ 70-90€ για κάθε ανάρτηση που δημοσιεύουν. Με αυτό τον αριθμό από followers είναι επίσης πιο πιθανό να ξεκινήσουν να βλέπουν τις πρώτες τους δυναμικές πωλήσεις μέσω του affiliate marketing.

Με πληρώνει το ίδιο το Instagram ως influencer;

Όχι, το Instagram δεν παρέχει μέχρι στιγμής κάποιο εργαλείο για να βγάζουν χρήματα οι influencers και δημιουργοί περιεχομένου. Για να βγάλεις χρήματα θα πρέπει είτε να συνεργαστείς με άλλα brands, είτε να χρησιμοποιήσεις μεθόδους όπως το affiliate marketing για να κερδίζεις προμήθειες από τις πωλήσεις που παράγεις μέσω του Instagram σου.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Σχολιάστε