Πως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) αλλάζει τον κόσμο μας

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Η Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκεται πλέον σε οτιδήποτε κι αν χρησιμοποιούμε, από τις εφαρμογές και τις συσκευές μας, έως και στους αγαπημένους μας ραδιοφωνικούς σταθμούς. Αλλά πως αλλάζει το διαδίκτυο και το περιεχόμενο που τόσα χρόνια διαβάζαμε από ανθρώπους;
Πως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) αλλάζει τον κόσμο μας
© DeepMind στο Unsplash.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Η επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence ή απλά AI) στην τεχνολογία οφείλεται εν μέρει στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τους υπολογιστές. Μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, οι υπολογιστές έχουν την ικανότητα να αξιοποιούν τεράστιες ποσότητες δεδομένων και να χρησιμοποιούν τη μαθημένη νοημοσύνη τους για να λαμβάνουν βέλτιστες αποφάσεις και ανακαλύψεις σε κλάσματα του δευτερολέπτου, κάτι το οποίο δεν θα ήταν εφικτό για τους ανθρώπους.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει προχωρήσει πολύ από το 1951, όταν γράφτηκε η πρώτη τεκμηριωμένη επιτυχία ενός προγράμματος υπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης από τον Christopher Strachey, του οποίου το πρόγραμμα ολοκλήρωσε ένα ολόκληρο παιχνίδι στον υπολογιστή Ferranti Mark I στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Ο Strachey έχει επίσης πιστωθεί ως ο πρώτος προγραμματιστής βιντεοπαιχνιδιού.

Έκτοτε, η τεχνητή νοημοσύνη έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην αλληλουχία του RNA για εμβόλια, στο μοντέλο της ανθρώπινης ομιλίας και τεχνολογίες που βασίζονται στη μηχανική μάθηση που βασίζεται σε μοντέλα και αλγόριθμους και εστιάζουν όλο και περισσότερο στην αντίληψη, τη συλλογιστική και τη γενίκευση. Με καινοτομίες όπως αυτές, η τεχνητή νοημοσύνη έχει ξαναμπεί στο επίκεντρο όπως ποτέ άλλοτε – και δεν να αφήσει τα φώτα της δημοσιότητας σύντομα.

Πες “γεια” στο ChatGPT και τη νέα Bing

Το πρώτο μεγάλο βήμα για να εισέλθει η τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινότητα μας πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο καιρό και όταν η OpenAI κυκλοφόρησε το ChatGPT.

Με τη ραγδαία άνοδο του ChatGPT – ένα AI Chat Bot που βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη και μπορεί να παρέχει πλήρως ειδικευμένες και έξυπνες απαντήσεις – και την ενσωμάτωση του στη νέα Bing, τη δεύτερη γνωστότερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο, το περιεχόμενο και τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαμε όλα αυτά τα χρόνια έχουν αλλάξει ριζικά. Αλλά κατά πόσο μπορούμε να προλάβουμε την άνοδο και την ανάπτυξη της τεχνολογίας προτού μας πάρει η μπάλα;

Τεράστιες CMS πλατφόρμες όπως το WordPress, στο οποίο βασίζεται πάνω από το 43% όλων των ιστοσελίδων που υπάρχουν στο διαδίκτυο, να ξεκίνησαν να ενσωματώνουν διάφορες λειτουργίες που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, είναι εύκολο απ’ την αρχή ακόμη να καταλάβουμε πόσοι δημιουργοί περιεχομένου θα πάψουν να γράφουν τα κείμενα τους. Σε αρκετές συζητήσεις που είχα ήδη με αρκετούς bloggers και άλλους δημιουργούς περιεχομένου που βασίζονται στο γραπτό κείμενο, φαίνεται πως οι περισσότεροι κάνουν ήδη χρήση του ChatGPT μέσω της Bing.

Πλάκα μου κάνεις; Βγάζει τα καλύτερα και πιο έξυπνα στιχάκια και ποιήματα που έχω δει, και ο κόσμος τα λατρεύει”, μου είπε ένας δημιουργός με περισσότερους από 200 χιλιάδες followers στο Facebook και περισσότερους από 50 χιλιάδες followers στο Instagram. Με μια blogger πελάτισσα και πάνω σε ένα meeting που είχαμε για τις αλλαγές που θα κάναμε στο blog της, πιάσαμε τη συζήτηση γύρω από τα AI εργαλεία, μόνο για να μου αποκαλύψει πως είχε αγοράσει ήδη δύο WordPress plugins που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να συμπληρώνουν κείμενα ή να γράφουν ολόκληρα άρθρα.

Έχοντας περισσότερα από 14 χρόνια εμπειρίας στον χώρο του blogging και του web developent και εκατοντάδες πελάτες για τους οποίους παρέχω τεχνική υποστήριξη στις ιστοσελίδες τους, μου είναι εύκολο να καταλάβω γρήγορα πότε κάποια πράγματα αλλάζουν. Η νέα Bing και το ChatGPT AI Bot ήταν σίγουρα κάτι που περιμέναμε, αλλά σε καμία περίπτωση τόσο νωρίς.

Άλλωστε, πρόκειται για τη πρώτη φορά στα χρονικά που μηχανή αναζήτησης της Microsoft έχει ξεκινήσει να παρουσιάζει ανταγωνιστικό πρόβλημα για την Google, η οποία μέχρι και σήμερα διατηρεί το μονοπώλιο στην αγορά των μηχανών αναζήτησης.

Τι είναι το ChatGPT και πως αλλάζει τις μηχανές αναζήτησης;
ChatGPT

Θα μπορούσε η Τεχνητή Νοημοσύνη να καταστρέψει την ανθρωπότητα;

Σύμφωνα με ένα άρθρο του Benj Edwards που δημοσιεύθηκε στο Ars Technica, η OpenAI (η εταιρεία πίσω από το ChatGPT) πραγματοποίησε ορισμένες δοκιμές για να ελέγξει αν το GPT-4 (η νέα έκδοση του AI Chat Bot της) θα επιχειρούσε ποτέ να καταστρέψει την ανθρωπότητα.

Ως μέρος των δοκιμών ασφαλείας πριν από την κυκλοφορία του νέου μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης GPT-4, η OpenAI επέτρεψε σε μια ομάδα δοκιμών τεχνητής νοημοσύνης να αξιολογήσει τους πιθανούς κινδύνους των αναδυόμενων δυνατοτήτων του μοντέλου – συμπεριλαμβανομένης της «συμπεριφοράς αναζήτησης ισχύος», της «αυτοαναπαραγωγής» και της «αυτοβελτίωσης».

Την τελευταία δεκαετία, ορισμένοι ερευνητές της τεχνητής νοημοσύνης έχουν σημάνει συναγερμούς ότι αρκετά ισχυρά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, εάν δεν ελέγχονται σωστά, θα μπορούσαν να αποτελέσουν υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα (συχνά αποκαλείται ως “x-risk”, για υπαρξιακό κίνδυνο).

Συγκεκριμένα, το «AI takeover» είναι ένα υποθετικό μέλλον στο οποίο η τεχνητή νοημοσύνη ξεπερνά την ανθρώπινη νοημοσύνη και γίνεται η κυρίαρχη δύναμη στον πλανήτη. Σε αυτό το σενάριο, τα συστήματα AI αποκτούν την ικανότητα να ελέγχουν ή να χειραγωγούν την ανθρώπινη συμπεριφορά, τους πόρους και τους θεσμούς, οδηγώντας συνήθως σε καταστροφικές συνέπειες.

Ως αποτέλεσμα αυτού του πιθανού κινδύνου x, φιλοσοφικά κινήματα όπως ο Αποτελεσματικός Αλτρουισμός (“ΕΑ”) αναζητούν τρόπους για να αποτρέψουν την κατάληψη της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό συχνά περιλαμβάνει ένα ξεχωριστό αλλά συχνά αλληλένδετο πεδίο που ονομάζεται «Έρευνα Ευθυγράμμισης AI».

Πως οι άνθρωποι καταστρέφουν το “ανθρώπινο άγγιγμα”

Η τεχνητή νοημοσύνη σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να κατακρινόταν ως κάτι αρνητικό, μιας και η χρήση της βασίζεται καθαρά και μόνο από το κάθε άτομο ξεχωριστά. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για καλούς σκοπούς, όσο και για κακούς σκοπούς, ανάλογα με την εταιρεία ή τον άνθρωπο που το αναπτύσσει και το διαχειρίζεται.

Έχοντας ωστόσο υπόψιν πως ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων θα αφήσει την τεχνητή νοημοσύνη να κάνει τη “σκληρή δουλειά”, το περιεχόμενο που έχει δημιουργηθεί από ανθρώπινα χέρια θα ξεκινήσει να μειώνεται ολοένα και περισσότερο καθώς περνάνε τα χρόνια. Και όσο πιο γρήγορα αναπτύσσονται οι πλατφόρμες και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν AI, τόσο πιο συχνά θα βλέπουμε νέο περιεχόμενο που έχει σχεδιαστεί από κάποιο έξυπνο bot.

Ήδη έχουν ξεκινήσει εκατοντάδες άνθρωποι να αναφέρουν όλα όσα καταφέραν να επιτύχουν χάρη στις δυνατότητες του ChatGPT και της νέας Bing. Κάποιοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν ολόκληρα WordPress plugins, εκ των οποίων όλος ο κώδικας γράφτηκε από το AI Bot. Αν και από τη μια πλευρά αυτό αποτελεί ύψιστη βοήθεια, παράλληλα ο άνθρωπος δεν ξέρει τι κώδικα χρησιμοποίησε, τι ακριβώς κάνει κάθε μέρος του, ή ακόμα και πως να το παραλλάξει.

Αυτό μπορεί να φέρει καταστροφικά αποτελέσματα σε καταλόγους με χιλιάδες πρόσθετα όπως το WordPress, αλλά και σε άλλες πλατφόρμες που χρησιμοποιούν add-ons και πρόσθετα τρίτων. Επομένως, αυτές οι πλατφόρμες θα πρέπει να αναπτύξουν κάποιοι είδους ελέγχου για τους προγραμματιστές που ανεβάζουν εκεί τα πρόσθετα τους, αλλά και οι απλοί χρήστες να αναπτύξουν περισσότερες γνώσεις γύρω απ’ το τι ακριβώς πρέπει να χρησιμοποιούν και από ποιον.

Το πρόβλημα ωστόσο ξεκινάει αρχικά με όλους τους αρθρογράφους (bloggers), τους συγγραφείς και κάθε δημιουργό που έχει αφήσει ήδη την τεχνητή νοημοσύνη να αναλάβει το μεγαλύτερο και δυσκολότερο μέρος των κειμένων του. Εκατοντάδες φωτογραφίες και βίντεο υπάρχουν επίσης ήδη διαθέσιμα στο διαδίκτυο τα οποία έχουν δημιουργηθεί μέσω AI εργαλείων, ενώ παρέχονται μέχρι και δωρεάν και επί πληρωμής υπηρεσίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και δημιουργούν εικόνες βάση των κειμένων που θα πληκτρολογήσεις.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη σε κάθε γωνιά

Το ChatGPT, η ενσωμάτωση του στη νέα Bing και όλα τα νέα AI εργαλεία που αναπτύσσονται και κυκλοφορούν στο ευρύ κοινό επρόκειτο να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο μέσα στα ερχόμενα χρόνια. Περισσότερες εταιρείες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη θα κάνουν επίσης την εμφάνιση τους με νέα καινοτομικά εργαλεία που θα αλλάξουν αρκετές συνήθειες μας, είτε βελτιώνοντας την καθημερινότητα μας, είτε απλοποιώντας κάποιες διαδικασίες περισσότερο.

Οι βιομηχανίες και τα εργοστάσια επωφελούνται επίσης από την τεχνητή νοημοσύνη εδώ και χρόνια. Με ρομποτικούς βραχίονες που έχουν AI δυνατότητες και άλλα ρομπότ κατασκευής που χρονολογούνται από τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, η βιομηχανία έχει προσαρμοστεί καλά στις δυνάμεις της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτά τα βιομηχανικά ρομπότ συνήθως εργάζονται [ακόμα] μαζί με ανθρώπους για να εκτελούν ένα περιορισμένο εύρος εργασιών, όπως η συναρμολόγηση και η στοίβαξη, ενώ οι αισθητήρες προγνωστικής ανάλυσης διατηρούν την ομαλή λειτουργία του εξοπλισμού.

Επιπλέον, ως κοινωνία έχουμε πολλά να κάνουμε για τον μετριασμό των κοινωνικοοικονομικών απειλών που θέτει η κλιματική αλλαγή. Πολλές υποσχόμενες αναδυόμενες ιδέες απαιτούν την τεχνητή νοημοσύνη για να γίνουν εφικτές. Μια πιθανή προσέγγιση περιλαμβάνει μέχρι και τη δημιουργία μιας “δίδυμης Γης”, μια προσομοίωση που θα βοηθήσει αφάνταστα και χωρίς την τεχνητή νοημοσύνη θα απαιτούσε εκπληκτικές ποσότητες δεδομένων και υπολογισμών να τρέχουν παράλληλα σε πραγματικό χρόνο.

Το ChatGPT και το AI έρχονται στα ραδιόφωνα

Η Futuri πήρε τον τίτλο της πρώτης εταιρείας που παρουσίασε το πρώτο ραδιόφωνο το οποίο λειτουργεί με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης. Πιο συγκεκριμένα, το RadioGPT – όπως ονομάζεται – μπορεί θεωρητικά να αντικαταστήσει τους ανθρώπους, παίζοντας ασταμάτητα μουσική. Με άλλα λόγια, βάζει ένα τέλος σε όλους τους δημιουργούς και DJs που μέχρι σήμερα εργαζόντουσαν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, τα AI bots βασίζονται στο GPT-4 και μπορούν όχι απλά να δημιουργούν μουσικές λίστες, αλλά να αναφέρουν και τον καιρό, τα νέα, ή ακόμα και να απαντάνε στις ερωτήσεις των ακροατών. Το RadioGPT μπορεί επίσης να δημιουργεί τα δικά του άρθρα, να μετατρέπει τα live shows σε podcasts και να παρέχει ενημερώσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Το συγκεκριμένο project αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2023 και επρόκειτο να αναλάβει περισσότερους από 250 ραδιοφωνικούς σταθμούς που βασίζονται στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Αν και η εταιρεία αναφέρει πως η Τεχνητή Νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί για να αναλάβει εργασίες που ένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε να αναλάβει για τόσες ώρες και δεν πρόκειται για να χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει τα ανθρώπινα χέρια, λίγο-πολύ όλοι γνωρίζουμε πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Είναι θέμα χρόνου για να δούμε και να καταλάβουμε κατά πόσο μπορεί η ανθρωπότητα να κινείται με τους ίδιους ραγδαίους ρυθμούς με τους οποίους εξελίσσεται η τεχνητή νοημοσύνη. Το μόνο σίγουρο είναι πως αρκετά πράγματα θα απλοποιηθούν περισσότερο από ποτέ άλλοτε, όπως συμβαίνει και με κάθε άλλο τεχνολογικό εργαλείο, συσκευή ή μηχανή που κυκλοφορεί πλέον.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides, του Norpan Gaming και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Σχολιάστε