Κατασκευή eshop με το Squarespace | Οδηγός 2024

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Ένας οδηγός για να κατασκευάσεις το δικό σου ηλεκτρονικό κατάστημα (eshop) μέσω του Squarespace, ένα από τα γνωστότερα εργαλεία κατασκευής ιστοσελίδων.
Κατασκευή eshop με το Squarespace
Squarespace © Annie Spratt στο Unsplash.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Ενδιαφέρεσαι να ανοίξεις ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, αλλά δεν γνωρίζεις πως; Πες γεια στο Squarespace, μια πλατφόρμα για κατασκευή eshop και άλλου είδους ιστοσελίδων που παρέχει ένα μοντέρνο και προσεγμένο builder εργαλείο για να σχεδιάζεις γρήγορα και εύκολα επαγγελματικές σελίδες.

Πάνε οι μέρες όπου έπρεπε να απευθυνθείς αναγκαστικά σε μια εταιρεία ή σε έναν ελεύθερο επαγγελματία για να σου κατασκευάσει ένα eshop. Πλέον, με πλατφόρμες όπως το Squarespace, καθένας έχει την δυνατότητα να σχεδιάζει τις δικές του ιστοσελίδες, ή να χρησιμοποιεί τα έτοιμα πρότυπα που του παρέχονται και να τα μορφοποιεί ανάλογα με τις ανάγκες του/ης.

Είτε θέλεις να ανοίξεις ένα eshop για να πουλάς τα φυσικά ή ψηφιακά σου προϊόντα, είτε ένα που να παρέχεις τις υπηρεσίες σου ή membership πακέτα, είτε ακόμα και για να δημιουργήσεις ένα παθητικό εισόδημα μέσω τεχνικών όπως το Dropshipping, με το Squarespace θα είσαι σε θέση να στήσεις την δική σου ιστοσελίδα μέσα στα επόμενα λεπτά.

Τι είναι το Squarespace και πως λειτουργεί;

Η Squarespace ιδρύθηκε στον κοιτώνα του Anthony στο Πανεπιστήμιο του Maryland. Από τότε, το Squarespace έχει εξελιχθεί σε μια ομάδα με περισσότερα από 1.640 ταλαντούχα άτομα, ενώ εκατομμύρια ιστοσελίδες φιλοξενούνται και βασίζονται στην πασίγνωστη πλατφόρμα.

Το 2022, κυκλοφόρησε δεκάδες νέα προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν στα δημιουργικά νέες ροές εσόδων, θέτοντας το σε ανταγωνισμό με το Shopify. Η πλατφόρμα δημιουργίας ιστοτόπων έδωσε επίσης τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργούν paywalled (κλειδωμένο) περιεχόμενο βίντεο, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να μετατραπούν σε συνδρομητές που πληρώνουν.

Αυτές οι ενημερώσεις – με ορισμένες άλλες – επέτρεψαν στην Squarespace να αυξήσει τα έσοδα για τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2022 κατά 10% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 862 εκατομμύρια δολάρια.

Τι ιστοσελίδες μπορώ να κατασκευάσω με το Squarespace;

Με το Squarespace θα έχεις την δυνατότητα να κατασκευάσεις σχεδόν κάθε είδους ιστοσελίδας. Η πλατφόρμα προσφέρει ένα μοντέρνο και προσεγμένο διαχειριστικό περιβάλλον μέσα από το οποίο θα έχεις την δυνατότητα να κατασκευάσεις ηλεκτρονικά καταστήματα, portfolios, blogs, landing-pages και πολλά ακόμα.

Για να διευκολύνει ακόμα περισσότερο το στήσιμο μιας νέας ιστοσελίδας, το Squarespace προσφέρει μια λίστα με έτοιμα προ-σχεδιασμένα πρότυπα τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις με ένα κλικ. Κάθε πρότυπο μπορεί να διαμορφωθεί με πολλούς τρόπους, όπως αλλάζοντας τα κείμενα, τις γραμματοσειρές, τα χρώματα, τις φωτογραφίες και κάθε άλλο στοιχείο.

Στον κατάλογο προτύπων (γνωστά και ως “templates) θα βρεις σχεδιασμούς για εστιατόρια, για υγεία και ομορφιά, για gaming, για γάμους, για μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, για φαγητό, για κοσμήματα, για τέχνη, για τεχνολογία, για media και podcasts, για φωτογράφους, marketers, μουσικούς, εκπαιδευτές και για αρκετές ακόμα διαφορετικές θεματολογίες.

Μπορείς να κατασκευάσεις μέχρι και μια ιστοσελίδα με membership μέλη, παρέχοντας παρόμοια συνδρομητικά πακέτα με αυτά που βλέπεις να παρέχουν άλλες πλατφόρμες στους χρήστες τους, όπως το YouTube στους YouTubers, το Twitch στους streamers κ.ο.κ. Είτε θέλεις λοιπόν να κατασκευάσεις ένα eshop, είτε ένα blog, είτε ένα portfolio για να αναδείξεις την δουλειά σου, το Squarespace αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όλους, μα ειδικότερα για αρχάριους χρήστες.

Πόσο κοστίζει το Squarespace;

Το Squarespace παρέχει συνολικά τέσσερα διαφορετικά συνδρομητικά πακέτα, τα οποία στοχεύσουν στο να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες. Το οικονομικότερο πακέτο βρίσκεται στα 11.00€ μηνιαίως (εφόσον πληρωθεί ετησίως) και αφορά μόνο όσους ενδιαφέρονται να ανοίξουν μια στατική σελίδα, ένα portfolio, ένα blog και ούτω καθεξής.

Το Business πακέτο στα 17.00€ μηνιαίως είναι το οικονομικότερο που θα βρουν όσοι ενδιαφέρονται να ανοίξουν ένα eshop. Παρόλα αυτά, ανάλογα με το πακέτο που θα επιλέξεις, θα διατηρεί το Squarespace μια μικρή προμήθεια ανά παραγγελία. Επιλέγοντας ένα από τα eCommerce πακέτα μηδενίζεται ταυτόχρονα και η προμήθεια που κρατάει η πλατφόρμα, πράγμα που σημαίνει πως μπορείς να μείνεις ήρεμος/η απ’ τις έξτρα χρεώσεις.

PersonalBusinessCommerce (Basic)Commerce (Advanced)
€11/μηνιαίως€17/μηνιαίως€24/μηνιαίως€36/μηνιαίως
Το θεμελιώδες σχέδιο με πρόσβαση σε πλήρως προσαρμόσιμα, τα καλύτερα στην κατηγορία πρότυπα.Για όσους θέλουν να αυξήσουν το κοινό τους και να αρχίσουν να λαμβάνουν πληρωμές.Πώληση εργαλείων που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της επιχείρησής σας. Χωρίς τέλη συναλλαγής.Όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τον πιο προηγμένο πωλητή. Χωρίς τέλη συναλλαγής.
Βελτιστοποιημένες ιστοσελίδες για κινητάΒελτιστοποιημένες ιστοσελίδες για κινητάΒελτιστοποιημένες ιστοσελίδες για κινητάΒελτιστοποιημένες ιστοσελίδες για κινητά
Πρότυπα για κάθε σκοπόΠρότυπα για κάθε σκοπόΠρότυπα για κάθε σκοπόΠρότυπα για κάθε σκοπό
Δωρεάν Domain NameΔωρεάν Domain NameΔωρεάν Domain NameΔωρεάν Domain Name
Προηγμένα αναλυτικά στοιχεία ιστότοπουΠροηγμένα αναλυτικά στοιχεία ιστότοπουΠροηγμένα αναλυτικά στοιχεία ιστότοπου
Πλήρως ενσωματωμένο ηλεκτρονικό εμπόριο
3% προμήθεια συναλλαγής
Πλήρως ενσωματωμένο ηλεκτρονικό εμπόριο
0% προμήθεια συναλλαγής
Πλήρως ενσωματωμένο ηλεκτρονικό εμπόριο
0% προμήθεια συναλλαγής
Ολοκλήρωση αγοράς στο domain σουΟλοκλήρωση αγοράς στο domain σου
Ισχυρό merchandisingΙσχυρό merchandising
Προηγμένη αποστολή
Προχωρημένη έκπτωση
Πώληση συνδρομών

Οι τιμές στα παραπάνω πακέτα βασίζονται στο τωρινό τιμοκατάλογο της εταιρείας και αφορούν μόνο για όσους πληρώσουν ετησίως όλο το ποσό και όχι μηνιαίως, όπου το κόστος αυξάνεται. Περισσότερα για τα πακέτα του Squarespace μπορείς να μάθεις στη σελίδα Pricing της πλατφόρμας.

Πως να κατασκευάσεις ένα eshop στο Squarespace με 9 βήματα

Για να ξεκινήσεις να κατασκευάζεις το πρώτο σου eshop στο Squarespace, απλά ακολούθησε τα παρακάτω απλά βήματα:

 1. Επισκέψου το Squarespace.com και κάνε κλικ στο κουμπί “Get started” τέρμα επάνω δεξιά.Squarespace Get Started
 2. Επέλεξε ένα από τα διαθέσιμα πρότυπα που παρέχονται. Για να κάνεις προεπισκόπηση ενός πρότυπου ώστε να το δεις πως μοιάζει, πήγαινε το βελάκι πάνω στο πρότυπο και στη συνέχεια κάνε κλικ στην επιλογή “Preview …“. Για να προχωρήσεις με ένα πρότυπο (θα έχεις την δυνατότητα να το αλλάξεις στη συνέχεια), πήγαινε το βελάκι πάνω στο πρότυπο και στη συνέχεια κάνε κλικ στην επιλογή “Start With …“.Squarespace Templates (Πρότυπα)
 3. Αμέσως μετά θα σου ζητηθεί να δημιουργήσεις ένα καινούργιο λογαριασμό είτε με το email σου, είτε με το Google λογαριασμό σου.Squarespace Δημιουργία Λογαριασμού jpg
 4. Το Squarespace θα σου ζητήσει να εισάγεις το όνομα της νέας σου ιστοσελίδας. Μόλις το κάνεις, κάνε κλικ στο κουμπί “Continue” για να συνεχίσεις.Squarespace Εισαγωγή Ονόματος Eshop
 5. Η πλατφόρμα θα σου εμφανίσει στη συνέχεια ορισμένα βήματα για το πως να δημιουργείς τις δικές σου σελίδες. Κάνε κλικ στο “Next” και ξανά στο “Next” έως ότου σου εμφανίσει το κουμπί “Get Started” για να προχωρήσεις στα επόμενα βήματα.Squarespace Εισαγωγή Ονόματος Eshop
 6. Αμέσως μετά θα μεταφερθείς στον Πίνακα Ελέγχου του Squarespace, απ’ όπου και θα μπορείς να διαχειρίζεσαι ολόκληρη την ιστοσελίδα σου, τον σχεδιασμό της και οτιδήποτε περιλαμβάνει από σελίδες, άρθρα και προϊόντα.Squarespace Dashboard

Υπέροχα, τώρα έχεις ένα λογαριασμό στο Squarespace και μπορείς να ξεκινήσεις να καταχωρείς τα πρώτα σου προϊόντα / υπηρεσίες. Μπορείς επίσης να δημιουργήσεις και ένα blog ώστε να προωθείς το νέο σου eshop μέσω του Content Marketing.

Πως να καταχωρήσεις τα πρώτα σου προϊόντα στο Squarespace

Η διαδικασία για να καταχωρείς και να δημοσιεύεις νέα προϊόντα στο ηλεκτρονικό σου κατάστημα είναι ιδιαίτερα εύκολη και γρήγορη. Τα περισσότερα marketplaces παρέχουν πλέον ανανεωμένους κειμενογράφους και website builder εργαλεία τα οποία επιτρέπουν σε αρχάριους χρήστες να σχεδιάζουν και να κατασκευάζουν τα δικά τους eshop με μεγάλη ευκολία.

Για να καταχωρήσεις το πρώτο σου προϊόν, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

 1. Από το αριστερό πλαϊνό μενού το Squarespace, κάνε κλικ στην επιλογή “Commerce“.Squarespace Commerce
 2. Στη συνέχεια, κάνε κλικ στην επιλογή “Invetory” από το αριστερό πλαϊνό μενού.Squarespace Inventory
 3. Κάνε κλικ στο κουμπί “Add product” για να εισάγεις ένα νέο προϊόν.Squarespace Add New Product
 4. Επέλεξε αν πρόκειται για φυσικό προϊόν, υπηρεσία, λήψη ψηφιακού αρχείου, δωροκάρτα, membership πακέτο ή κάποιο online ραντεβού.Squarespace Add New Product
 5. Συμπλήρωσε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, όπως τον τίτλο, μια αναλυτική περιγραφή, την κατηγορία και τις ετικέτες στις οποίες ανήκει, επιπλέον πληροφορίες, καθώς επίσης και μια ή περισσότερες φωτογραφίες.Squarespace Προσθήκη Νέου Προϊόντος
 6. Κάνε κλικ στο κουμπί “Save” για να αποθηκεύσεις το προϊόν ή την υπηρεσία ως πρόχειρη, ή κλικ στο “Publish” για να δημοσιευθεί στο eshop σου.

Αυτό ήταν, το πρώτο σου προϊόν μόλις δημοσιεύθηκε στο καινούργιο σου ηλεκτρονικό κατάστημα! Συνέχεια έχει να εισάγεις όλο τον κατάλογο προϊόντων ή υπηρεσιών που διαθέτεις ή θα παρέχεις, και στη συνέχεια θα χρειαστεί να δημιουργήσεις όλες τις βασικές σελίδες (για τις οποίες θα αναφερθώ στην αμέσως επόμενη ενότητα).

Είναι επίσης σημαντικό να προσθέσεις τουλάχιστον 15-20 προϊόντα ώστε να μπορέσεις να προσαρμόσεις τον σχεδιασμό ανάλογα με τις φωτογραφίες, τους τίτλους και τις περιγραφές που θα έχεις. Αν θέλεις να δημιουργήσεις ένα eshop μέσα από το οποίο να παρέχεις μόνο υπηρεσίες, τότε για μια υπηρεσία μπορείς να δημιουργήσεις μια Landing Page, ενώ για 2, 3, ή περισσότερες θα χρειαστεί να διαμορφώσεις το πρότυπο ανάλογα.

Δημιούργησε τις απαραίτητες σελίδες

Εκτός από το πρότυπο που θα επιλέξεις και τα προϊόντα που θα καταχωρήσεις, κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα θα πρέπει να περιλαμβάνει ορισμένες βασικές σελίδες. Μέσα από αυτές τις σελίδες οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να μάθουν περισσότερα για το eshop σου και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί.

Ορισμένες από τις βασικότερες σελίδες που πρέπει να περιλαμβάνει ένα eshop είναι οι παρακάτω:

 • Επικοινωνία
 • Σχετικά
 • Συχνές Ερωτήσεις
 • Πολιτική Επιστροφών & Ακυρώσεων
 • Μέθοδοι Πληρωμών
 • Τρόποι Αποστολής
 • Πολιτική Απορρήτου
 • Όροι Χρήσης

Μπορείς να δημιουργήσεις ακόμα περισσότερες σελίδες και να τις συνδέσεις μεταξύ τους για να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, ανάλογα με το ηλεκτρονικό κατάστημα που σκοπεύεις να ανοίξεις. Φρόντισε να προσθέσεις όλες αυτές τις σελίδες είτε στο κύριο μενού του eshop σου, είτε ακόμα και στο footer του (τέρμα κάτω).

Συχνές Ερωτήσεις για το Squarespace

Αν έχεις περισσότερες ερωτήσεις ή απορίες σχετικά με το πως λειτουργεί και τι παρέχει το Squarespace, τότε μη διστάσεις να αφήσεις το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου.

Πως μπορώ να αλλάξω τη γλώσσα στα Ελληνικά;

Δυστυχώς, μέχρι και αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο, το περιβάλλον χρήσης και οι σελίδες του Squarespace δεν παρέχονται μεταφρασμένες στα ελληνικά. Αυτό παρόλα αυτά δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να κατασκευάσεις μια ιστοσελίδα που να είναι στα ελληνικά, μιας και παρέχονται εξαιρετικές γραμματοσειρές που υποστηρίζουν τους ελληνικούς χαρακτήρες.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Squarespace δωρεάν;

Ναι! Το Squarespace παρέχει έως και 14 ημέρες δωρεάν δοκιμαστικής χρήσης. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να δημιουργήσεις ένα λογαριασμό και, μόλις περάσει το χρονικό περιθώριο τότε θα μπορείς να επιλέξεις ένα από τα συνδρομητικά πακέτα της πλατφόρμας. Το καλό είναι πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτές τις ημέρες χωρίς να καταχωρήσεις τα στοιχεία της κάρτας σου για αυτόματη ανανέωση.

Έχω ήδη ένα αγορασμένο domain name, μπορώ να το χρησιμοποιήσω στο Squarespace;

Αν και τα συνδρομητικά πακέτα της πλατφόρμας σου παρέχουν ήδη ένα δωρεάν domain name, μπορείς να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς έναν τρίτο πάροχο στην περίπτωση που έχεις ήδη ένα καταχωρημένο. Παρόλα αυτά, προτείνεται να το μεταφέρεις στο Squarespace ώστε να μην το πληρώνεις άδικα. Για να το κάνεις αυτό, απλά πήγαινε στα Settings -> Domains -> Domain I Own.

Είναι το Squarespace ιδανικό για αρχάριους;

Το Squarespace είναι εξαιρετικό για αρχάριους! Ο επεξεργαστής του είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να μπορείς να προσθέτεις οτιδήποτε θέλεις χωρίς να χαλάς τον σχεδιασμό της ιστοσελίδας σου. Σύρε και πρόσθεσε με ευκολία κείμενα, βίντεο, φωτογραφίες και άλλου είδους αρχείων, illustration και σχεδίων με μεγάλη ευκολία. Δεν έχεις χρόνο να ασχοληθείς με όλα αυτά; Επέλεξε ένα από τα διαθέσιμα επαγγελματικά πρότυπα, πρόσθεσε το λογότυπο και το όνομα του καταστήματος σου, άλλαξε τα χρώματα και τις γραμματοσειρές, αποθήκευσε τις αλλαγές και είσαι έτοιμος/η!

Μπορώ να δημιουργήσω email καμπάνιες;

Ναι! Το Squarespace επιτρέπει στους πελάτες του να δημιουργούν τις δικές τους email καμπάνιες, στέλνοντας newsletters στους συνδρομητές τους με τα προϊόντα που έχουν καταχωρήσει, τα άρθρα που έχουν δημοσιεύσει και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, ενημέρωση ή έκπτωση ενδιαφέρονται να στείλουν. Με αυτό τον τρόπο δεν θα χρειάζεται να πληρώνεις έξτρα για μια email υπηρεσία.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Σχολιάστε