Dropshipping ή Affiliate Marketing; Ποιο να επιλέξω; (2024)

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Το Dropshipping και το Affiliate Marketing είναι και τα δύο δημοφιλή διαδικτυακά επιχειρηματικά μοντέλα, αλλά διαφέρουν ως προς τον τρόπο λειτουργίας, τους ρόλους που εμπλέκονται και τις στρατηγικές που χρησιμοποιούνται. Μέσα από αυτό το άρθρο ρίχνουμε μια κοντινότερη ματιά και στα δύο επιχειρηματικά μοντέλα.
Dropshipping ή Affiliate Marketing; Ποιο να επιλέξω; (2023)
© Magnet.me στο Unsplash.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Εάν ενδιαφέρεσαι να δημιουργήσεις ένα παθητικό εισόδημα, τότε δύο εξαιρετικά αποδοτικοί τρόποι για να ξεκινήσεις είναι το dropshipping και το affiliate marketing. Ενώ και οι δύο τρόποι είναι ιδιαίτερα παρόμοιοι μεταξύ τους, καθένας έρχεται με τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Μέσα από αυτό το άρθρο θα δούμε ακριβώς τι είναι και τι παρέχει το dropshipping και το affiliate marketing, ποιες είναι οι διαφορές τους, ποια είναι τα βήματα για να ξεκινήσεις, πόσα χρήματα θα πρέπει να επενδύσεις στην αρχή και εάν αυτά τα δύο μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους ώστε να παράγεις ακόμα περισσότερα χρήματα.

Τι είναι το Dropshipping και το Affiliate Marketing;

Τι είναι το Dropshipping και πως λειτουργεί; (2023)
Shopify / © Roberto Cortese στο Unsplash.

Τόσο το dropshipping όσο και το affiliate marketing μοιράζονται τον ίδιο κοινό στόχο: Τις online πωλήσεις. Όσες πιο πολλές πωλήσεις πραγματοποιούνται μέσω του ηλεκτρονικού σου καταστήματος ή των affiliate συνδέσμων σου, τόσα πιο πολλά χρήματα θα βγάζεις. Ωστόσο, η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο είναι πως με το ένα θα πρέπει να αναλάβεις τα πάντα γύρω από ένα συγκεκριμένο προϊόν, ενώ με το δεύτερο θα έχεις στη διάθεση σου μια πληθώρα επιλογών.

Τι είναι το Dropshipping;

Το dropshipping είναι μια μέθοδος εκπλήρωσης παραγγελιών όπου μια επιχείρηση δεν διατηρεί σε απόθεμα τα προϊόντα που πουλά. Αντίθετα, ο πωλητής αγοράζει απόθεμα όπως απαιτείται από ένα τρίτο μέρος – συνήθως χονδρέμπορο ή κατασκευαστή – για να αποστείλει στη συνέχεια τις παραγγελίες.

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ του dropshipping και του τυπικού μοντέλου λιανικής είναι ότι ο έμπορος που πουλάει τα προϊόντα, δεν τα διαθέτει σε απόθεμα, ενώ ενεργεί ως μεσάζων.

Επομένως, αν έχεις μια επιχείρηση και σκοπεύεις να υιοθετήσεις το μοντέλο του Dropshipping, τότε θα ενεργείς ως “βιτρίνα” από την οποία θα σε επισκέπτονται πελάτες και θα ολοκληρώνουν τις παραγγελίες τους. Για κάθε επιβεβαιωμένη παραγγελία, εσύ θα χρεώνεις τον αποστολέα και ο drop shipper θα χρεώνει εσένα.

Σχετικά άρθρα:

Τι είναι το Affiliate Marketing;

Το affiliate marketing είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να κερδίζεις προμήθειες από κάθε ολοκληρωμένη πώληση που γίνεται για ένα προϊόν ή μια online υπηρεσία. Κάθε brand παρέχει διαφορετικό ποσοστό προμήθειας ανά πώληση, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις πληρώνουν ακόμη και για απλές εγγραφές που γίνονται στην ιστοσελίδα τους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα λάβεις την προμήθεια μόλις η αγορά ολοκληρωθεί. Ωστόσο, κάποια affiliate προγράμματα σου επιτρέπουν να κερδίζεις χρήματα από τα leads (εγγραφές), από τους χρήστες που δοκιμάζουν μια υπηρεσία ακόμη και όταν χρησιμοποιούν τις δωρεάν δοκιμαστικές ημέρες που τους παρέχονται, από κλικ σε ιστοσελίδες μέχρι και για τη λήψη ενός προγράμματος, μιας εφαρμογής ή οποιουδήποτε λογισμικού.

Πως λειτουργεί το Dropshipping και το Affiliate Marketing;

Affiliate Marketing - Online Πωλήσεις
© Joshua Mayo στο Unsplash.

Και το dropshipping αλλά και το affiliate marketing λειτουργούν με έναν ιδιαίτερα παρόμοιο τρόπο, μιας και στις δύο περιπτώσεις εστιάζεις στο να παράγεις πωλήσεις και να προωθείς τα προϊόντα, αλλά το ξεκίνημα τους είναι ιδιαίτερα διαφορετικό.

Για παράδειγμα, ως dropshipper απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κατασκευάσεις ένα ηλεκτρονικό κατάστημα ώστε να πουλάς τα προϊόντα. Ως affiliate από την άλλη πλευρά, μπορείς να μοιράζεσαι τους affiliate συνδέσμους μέχρι και στα social media, χωρίς απαραίτητα να είσαι κάτοχος e-shop.

Μπορείς να δεις τα βήματα τα οποία ακολουθεί ένας dropshipper ή ένας affiliate για να κερδίσει χρήματα:

Dropshipping:

 1. Ο dropshipper δημιουργεί ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με τα προϊόντα που θέλει να πουλάει.
 2. Όταν ένας πελάτης ολοκληρώνει μια παραγγελία απ’ το dropshipping κατάστημα, ο dropshipper στη συνέχεια μεταφέρει την παραγγελία στον προμηθευτή του, ο οποίος αναλαμβάνει να την ετοιμάσει και να την στείλει στον πελάτη.
 3. Ο dropshipper κερδίζει χρήματα διατηρώντας μια προμήθεια από κάθε πώληση που ολοκληρώνεται επιτυχώς.

Affiliate Marketing:

 1. Ο affiliate βρίσκει και εγγράφεται σε ένα ή πολλαπλά affiliate δίκτυα, μέσα από τα οποία στέλνει στη συνέχεια αιτήσεις στις εταιρείες με τις οποίες θέλει να συνεργαστεί.
 2. Μόλις μια εταιρεία αποδεχτεί το αίτημα, ο affiliate έχει στη διάθεση του όλους τους affiliate συνδέσμους και τα γραφικά που θα χρειαστεί για να προωθήσει τα προϊόντα της εκατοστέ εταιρείας.
 3. Ο affiliate είτε μοιράζεται τους affiliate συνδέσμους μέσω των social media, δημιουργώντας περιεχόμενο γι ‘αυτά, είτε τα ανεβάζει στο δικό του affiliate e-shop μέσα από το οποίο αντί ο πελάτης να αγοράσει απευθείας το προϊόν, μεταφέρετε σε τρίτη ιστοσελίδα.
 4. Όταν ένας πελάτης ολοκληρώσει μια αγορά μέσω ενός affiliate συνδέσμου, ο affiliate λαμβάνει αυτόματα την προμήθεια που του αναλογεί.

Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του Dropshipping

16 Τρόποι για να αυξήσεις τις πωλήσεις στο eshop σου
© Cottonbro Studio στο Pexels.

Ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματα του dropshipping είναι πως δεν χρειάζεται να επενδύσεις στην αγορά αποθέματος για τα προϊόντα που θα πουλάς, μιας τις παραγγελίες θα τις αναλαμβάνει πλήρως ο προμηθευτής σου. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεις να επενδύεις πάνω σε προϊόντα τα οποία τελικά μπορεί να μην έχουν τόσο υψηλή ζήτηση.

Ως dropshipper θα έχεις επίσης την δυνατότητα να κατασκευάσεις ένα online store από το οποίο θα πουλάς, θα διαχειρίζεσαι και θα παρουσιάζεις όλα τα προϊόντα σου. Υπάρχουν αρκετές πλατφόρμες οι οποίες κάνουν την διαδικασία υπόθεση μόλις μερικών λεπτών ή ωρών και δεν απαιτούν απολύτως καμία γνώση γύρω από γλώσσες προγραμματισμού.

Από την πλευρά των μειονεκτημάτων, ως dropshipper θα τείνεις να βγάζεις λιγότερα χρήματα από την πώληση κάθε προϊόντος συγκριτικά με ένα τοπικό κατάστημα, εκτός κι αν καταφέρεις να κλείσεις καλές συμφωνίες με προμηθευτές. Όσο πιο χαμηλό είναι το κόστος για την αγορά ενός προϊόντος, τόσα πιο πολλά χρήματα θα κερδίζεις από κάθε πώληση.

Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ολόκληρη η επιχείρηση σου θα βασίζεται αποκλειστικά και μόνο από την αξιοπιστία των προμηθευτών σου. Εάν ένας προμηθευτείς τείνει να μην ενημερώνει αρκετά συχνά το απόθεμα των προϊόντων του ή να καθυστερεί με τις παραδόσεις, αυτό μπορεί να αποτελέσει σε αρκετά αρνητικά reviews προς το ηλεκτρονικό σου κατάστημα.

Επομένως, το να βρεις και να συνεργαστείς με αξιόπιστους προμηθευτές είναι ύψιστης σημασίας. Προτού ξεκινήσεις μια συνεργασία, σιγουρέψου πως έχεις διαβάσει όλες τις κριτικές που έχει λάβει ο προμηθευτής απ’ τους πελάτες του, τα χρόνια που είναι ενεργός στο χώρο και οποιαδήποτε άλλη σημαντική πληροφορία καταφέρεις να συλλέξεις.

Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του Affiliate Marketing

Linkwise: Βγάλε Χρήματα με το Affiliate Marketing (2023)
Linkwise Affiliate Δίκτυο

Τα πλοενεκτήματα του affiliate marketing ξεκινάνε με το γεγονός πως έχεις απόλυτη ελευθερία για την επιλογή των προϊόντων, ενώ δεν είσαι υπεύθυνος για απολύτως καμία παραγγελία. Στέλνοντας όλους τους πελάτες σου απευθείας στην affiliate ιστοσελίδα, σημαίνει πως χρησιμοποιούν την επίσημη ιστοσελίδα για να ολοκληρώσουν τις αγορές σου, ενώ δεν χρειάζεται να ανησυχείς για αρνητικά σχόλια προς δικής σου πλευράς στην περίπτωση που καθυστερήσει μια παράδοση.

Από την άλλη πλευρά, οι νέοι affiliates δεν χρειάζεται να επενδύσουν απαραίτητα στην κατασκευή ιστοσελίδας, μιας και μπορούν να μοιράζουν τους affiliate συνδέσμους τους σε κάθε κοινωνικό δίκτυο, forum ή online κοινότητα. Ένας affiliate έχει την δυνατότητα να δημιουργεί περιεχόμενο για κάθε προϊόν και να το προωθεί με διαφορετικούς τρόπους, όπως μέσω άρθρων, βίντεο, podcast επεισοδίων και άλλου ψηφιακού περιεχομένου.

Σε όσο αφορά τα μειονεκτήματα του affiliate marketing, οι νέοι affiliates θα πρέπει να γνωρίζουν πως ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, ενώ η επιτυχία και οι πωλήσεις που θα κάνεις βρίσκονται στις προσπάθειες και τις σωστές στρατηγικές που θα ακολουθήσεις. Επιπλέον, ανάλογα με τα affiliate δίκτυα και τις εταιρείες που θα σε δεχτούν, ο αριθμός των προϊόντων και υπηρεσιών που θα έχεις στη διάθεση σου μπορεί να διαφέρει αρκετά.

Οι προμήθειες που δίνει κάθε προμηθευτής διαφέρουν επίσης αρκετά, πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει πρώτα να κάνεις μια έρευνα αγοράς και στη συνέχεια να επιλέξεις τα ανάλογα. Επιπλέον, αν αποφασίσεις να ξεκινήσεις το affiliate marketing χωρίς μια ιστοσελίδα από πίσω ώστε να γλιτώσεις επιπλέον χρήματα κατά το ξεκίνημα σου, τότε θα δυσκολευτείς περισσότερο στη δημιουργία ενός παθητικού εισοδήματος.

Διάβασε επίσης:

Πως μπορώ να κατασκευάσω ένα e-shop εύκολα και γρήγορα;

Κατασκευή eshop με το WooCommerce
© WooCommerce

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να κατασκευάσεις ένα e-shop (ηλεκτρονικό κατάστημα) χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία και χωρίς να περάσεις τα επόμενα χρόνια μαθαίνοντας τις απαραίτητες γλώσσες προγραμματισμού.

Στο TechGuides υπάρχουν αρκετοί οδηγοί γύρω από την κατασκευή ιστοσελίδων τόσο για ηλεκτρονικά καταστήματα με φυσικά και ψηφιακά προϊόντα, όσο και για νέους dropshippers και affiliate marketers. Η πλατφόρμα ωστόσο που θα επιλέξεις θα παίξει σημαντικό παράγοντα στις πωλήσεις που θα έχεις.

 • WooCommerce: Η ιδανική πλατφόρμα τόσο για dropshipping όσο και για ένα ηλεκτρονικό κατάστημα μόνο με affiliate συνδέσμους που οδηγούν σε τρίτες ιστοσελίδες.
 • Shopify: Μια απ’ τις γνωστότερες επιλογές για νέους dropshippers που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν ένα μοντέρνο και προσεγμένο ηλεκτρονικό κατάστημα μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.
 • Squarespace: Ιδανικό για όσους αναζητούν ένα dropshipping κατάστημα που να είναι εύχρηστο και πλήρως μινιμαλιστικό.
 • Gumroad: Για όσους θέλουν να ξεκινήσουν εντελώς δωρεάν, αλλά χάνοντας 2% προμήθεια από την πλατφόρμα για κάθε πώληση που ολοκληρώνεται.

Υπάρχουν και άλλες πλατφόρμες τις οποίες μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να κατασκευάσεις το δικό σου ηλεκτρονικό κατάστημα, αλλά οι παραπάνω είναι οι δημοφιλέστερες και πιο αξιόπιστες έως και αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο.

Ως affiliate, θα πρέπει να εστιάσεις σε μια πλατφόρμα που σου δίνει την δυνατότητα να έχεις affiliate προϊόντα και όχι μόνο φυσικά. Ίσως η καλύτερη επιλογή για τους περισσότερους να είναι το WooCommerce, με το οποίο μπορείς να ξεκινήσεις και οικονομικά και να χτίσεις κάτι άκρως επαγγελματικό.

Dropshipping ή Affiliate Marketing; Ποιο είναι για εμένα;

Η επιλογή μεταξύ του dropshipping και του affiliate marketing εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως των πόρων, των δεξιοτήτων, των προτιμήσεων και των επιχειρηματικών σου στόχων. Και τα δύο μοντέλα έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους, όπως είδαμε παραπάνω.

Το dropshipping είναι ιδανικό για όσους θέλουν να εστιάσουν σε ορισμένα ή μόλις ένα προϊόν, αναλαμβάνοντας να κλείνουν νέες συμφωνίες με τους προμηθευτές, να διαχειρίζονται ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και τις παραγγελίες, καθώς επίσης και οτιδήποτε σχετίζεται με την τεχνική υποστήριξη των πελατών.

Το affiliate marketing από την άλλη πλευρά είναι αρκετά πιο απλό για να ξεκινήσεις, ενώ σου επιτρέπει να εστιάζεις στο marketing και όχι στη διαχείριση των παραγγελιών. Η affiliate ιστοσελίδα αναλαμβάνει όλη τη διαχείριση των παραγγελιών και της εξυπηρέτησης πελατών όσο οι προμήθειες εισάγονται αυτόματα από το σύστημα. Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα ωστόσο μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις και να δημιουργήσει ένα σταθερό και αποδοτικό εισόδημα.


Εν τέλη, η επιτυχία οποιουδήποτε επιχειρηματικού μοντέλου εξαρτάται από την ικανότητα σου να προσδιορίσεις τι είναι κερδοφόρο και τι έχει μεγάλη ζήτηση. Άλλοι σημαντικοί παράγοντες όπως το να εκτελείς και να στοχεύσεις στις κατάλληλες στρατηγικές πωλήσεων, να ενημερώνεσαι συνεχώς γύρω από οτιδήποτε καινούργιο εμφανίζεται στον κλάδο σου και να έχεις επιμονή και συνέπεια είναι εξίσου ζωτικής σημασίας για την επιτυχία σου ως dropshipper ή affiliate.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης