12 Τρόποι για να Βγάλεις Λεφτά γράφοντας (2024)

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Αν ενδιαφέρεσαι να μετατρέψεις το πάθος σου για το γράψιμο σε μια πηγή εισοδήματος, τότε μέσα από αυτό το άρθρο θα δούμε με ποιους τρόπους μπορείς να βγάλεις λεφτά κάνοντας αυτό που αγαπάς.
Τρόποι για να Βγάλεις Λεφτά γράφοντας
© Melanie Deziel στο Unsplash.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Αν λατρεύεις το γράψιμο και βλέπεις τον εαυτό σου να κάθεται με τις ώρες πληκτρολογώντας, τότε υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους έχεις την δυνατότητα να βγάλεις λεφτά από το ίντερνετ, γράφοντας άρθρα, μεταφράζοντας κείμενα, ή παρέχοντας συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Ως συντάκτης για περισσότερα από 14 χρόνια, έχοντας γράψει σε διάφορες ιστοσελίδες, περιοδικά και εφημερίδες και έχοντας δημιουργήσει το δικό μου παθητικό εισόδημα, έχω ασχοληθεί με αρκετούς τρόπους τα τελευταία χρόνια ώστε να γνωρίζω με ποιους αξίζει να ασχοληθείς και με ποιους όχι.

Έτσι, αν δεν θέλεις να χάσεις άδικα τον χρόνο σου, τότε παρακάτω θα βρεις ορισμένους απ’ τους πιο αξιόπιστους τρόπους για να βγάλεις λεφτά γράφοντας άρθρα, καθώς επίσης και περίπου ποιο θα είναι το χρονικό διάστημα στο οποίο θα δεις τα πρώτα σου χρήματα.

1. Άνοιξε το δικό σου blog

Δημιούργησε ένα blog για οργανική κίνηση
© Glenn Carstens-Peters στο Unsplash.

Αν σου αρέσει το γράψιμο, τότε δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να συνεχίσεις να γράφεις και παράλληλα να χτίζεις κάτι δικό σου. Ένα blog δεν θα αποτελεί μόνο τον δικό σου δημιουργικό και προσωπικό χώρο, αλλά και ένα μέσο για να αυξήσεις το εισόδημα σου, να γνωρίσεις νέους ανθρώπους και να ξεκινήσεις από μικρές έως και μεγάλες συνεργασίες με εκατοντάδες αγαπημένα brands.

 • Γιατί; Είναι εύκολο να ξεκινήσεις πλέον με το blogging. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι να ακολουθήσεις τα βήματα που δείχνω στον οδηγό για το πως να δημιουργήσεις ένα blog, και θα έχεις το πρώτο σου WordPress site μέσα στα επόμενα μόλις λεπτά.
 • Πόσο θα μου κοστίσει; Για να ξεκινήσεις ένα καινούργιο blog με το δικό σου domain name και το δικό σου web hosting πακέτο, δεν θα σου κοστίσει περισσότερα από 100€ ετησίως.
 • Σε πόσο καιρό θα δω τα πρώτα μου χρήματα; Δυστυχώς, το blogging απαιτεί αρκετή υπομονή, έξυπνες SEO πρακτικές και σωστή βελτιστοποίηση των κειμένων και του σχεδιασμού ώστε να μπορέσει ένα blog να βγάλει τα πρώτα του χρήματα μέσα στο πρώτο έτος. Αρκετοί bloggers δεν έχουν δει τα πρώτα τους χρήματα έως και χρόνια αργότερα, οπότε αν αποφασίσεις να ασχοληθείς επαγγελματικά, θα πρέπει να μάθεις τα πάντα γύρω απ’ τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων.

Αν το ξεκινήσεις σωστά και δημιουργήσεις ένα πλάνο, τότε μπορείς να μετατρέψεις το blog σου μελλοντικά και σε μια ισχυρή πηγή παθητικού εισοδήματος, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τρόπους όπως με την Google AdSense και την Linkwise.

2. Μετέφραζε κείμενα για πελάτες

Αν γνωρίζεις κάποια άλλη γλώσσα εκτός απ’ τη μητρική σου, τότε μπορείς να μεταφράζεις κείμενα είτε σε κάποιο γραφείο, είτε δουλεύοντας ως ελεύθερος επαγγελματίας online. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις διάφορες πλατφόρμες για να ανεβάσεις τις υπηρεσίες σου, ενώ έαν έχεις ένα blog όπως αναφέρθηκα στην πρώτη ενότητα, τότε μπορείς να τις προωθείς και από εκεί.

Υπάρχουν επίσης αρκετές ιστοσελίδες οι οποίες είναι πολύγλωσσες και χρειάζονται μεταφραστές για να μεταφράζουν όλο το περιεχόμενο τους. Αυτό σημαίνει πως όταν ο συντάκτης θα ολοκληρώνει ένα άρθρο, στη συνέχεια θα μεταφράζεις οτιδήποτε έγραψε για να δημοσιευθεί σε πολλαπλές γλώσσες.

 • Γιατί; Η μετάφραση κειμένων είναι συχνά πιο εύκολη απ΄ τη γραφή κειμένων, μιας και θα έχεις πάντοτε όλα τα κείμενα μπροστά σου και θα πρέπει απλά να τα μεταφράσεις.
 • Πόσο θα μου κοστίσει; Τίποτα απολύτως.
 • Σε πόσο καιρό θα δω τα πρώτα μου χρήματα; Ανάλογα με τους τρόπους που θα επιλέξεις να προωθήσεις τη δουλειά σου και το κόστος που παρέχεις για τις υπηρεσίες σου.

Αν γνωρίζεις από HTML κώδικα (κάτι το οποίο μπορείς να μάθεις σε λιγότερο από 7 ημέρες), τότε μπορείς να ασχοληθείς και με τη μετάφραση εφαρμογών, πρόσθετων και άλλων λειτουργιών. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις δωρεάν προγράμματα όπως το Poedit για να μεταφράζεις με ευκολία ολόκληρες ιστοσελίδων, themes, plugins κ.α.

3. Δούλεψε ως Τεχνικός Συγγραφέας

Στον τομέα της γραφής και της δημιουργίας περιεχομένου, όροι όπως copywriting (κειμενογράφιση), creative writing (δημιουργική γραφή) ή copy editing (επιμέλεια κειμένων) είναι από τους πιο δημοφιλείς και οικείους. Τι είναι όμως technical writing (τεχνική γραφή) και γιατί η τεχνική γραφή είναι σημαντική;

Από την τεχνολογία και την μηχανική έως την ιατρική και την επιστήμη των υπολογιστών, η τεχνική γραφή είναι απαραίτητη σε πολλούς τομείς και μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητά μας. Στο κείμενο εξερευνούμε ποια είναι η σημασία της τεχνικής γραφής, τι κάνει ένας τεχνικός συγγραφέας και ποιες είναι οι βασικές δεξιότητες που χρειάζεται να έχει.

 • Γιατί; Είναι ενδιαφέρον, θα βελτιώσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο έγραφες τα κείμενα σου όλα αυτά τα χρόνια, ενώ θα πρέπει να βρεις νέους τρόπους για να παρέχεις συγκεκριμένες οδηγίες, βήματα, πληροφορίες κ.ο.κ.
 • Πόσο θα μου κοστίσει; Τίποτα απολύτως, μπορείς να ξεκινήσεις άμεσα αναζητώντας για διαθέσιμες θέσεις εργασίας.
 • Σε πόσο καιρό θα δω τα πρώτα μου χρήματα; Εξαρτάται απ’ το πότε θα σε προσλάβει μια εταιρεία.

Διάβασε το κείμενο της Πόλας Δρακοπούλου παρακάτω για να δεις 5 παραδείγματα της Τεχνητής Γραφής, και τι ακριβώς είναι πιο αναλυτικά.

4. Βγάλε λεφτά γράφοντας SEO περιεχόμενο

Το Search Engine Optimization (Ελλ: Βελτιστοποίηση για τις Μηχανές Αναζήτησης), ή αλλιώς SEO, είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιούν οι bloggers για να φροντίσουν πως το περιεχόμενο τους θα εμφανίζεται σε υψηλές θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης. Όσο πιο καλά βελτιστοποιηθεί ένα άρθρο, τόσο πιο μεγάλη κίνηση θα φέρνει σε μια ιστοσελίδα, και επομένως αρκετές μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις αναζητούν για SEO content writers.

Ακόμα κι αν στοχεύσεις στην Ελλάδα, υπάρχουν αρκετές θέσεις που αφορούν τη δημιουργία βελτιστοποιημένου περιεχομένου για τις μηχανές αναζήτησης. Αρκετές μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, blogs και ηλεκτρονικά περιοδικά αναζητούν συνεχώς συντάκτες που γνωρίζουν πως να γράφουν άρθρα τα οποία εμφανίζονται στις πρώτες σελίδες των μηχανών αναζήτησης.

 • Γιατί; Το SEO αποτελεί τον ιδανικότερο τρόπο για να αυξήσεις την οργανική κίνηση σε κάθε ιστοσελίδα. Επομένως, έχει μεγάλη ζήτηση από μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και σου διδάσκει πως διαβάζουν και κατανοούν τα bots των μηχανών αναζήτησης τα κείμενα σου, πως τα αναζητάει στην πραγματικότητα ο κόσμος, και πως μπορείς να τα γράφεις και για τα δύο μέρη.
 • Πόσο θα μου κοστίσει; Αν επιλέξεις να ακολουθήσεις κάποια σειρά μαθημάτων (online course), τότε η πληρωμή θα ‘ναι ανάλογα με τον εκατοστέ εκπαιδευτή. Μπορείς να διαβάσεις μια πληθώρα άρθρων και οδηγών για το SEO στο Inkstory.gr για να ξεκινήσεις εντελώς δωρεάν και να μάθεις ορισμένες απ’ τις καλύτερες SEO τακτικές.
 • Σε πόσο καιρό θα δω τα πρώτα μου χρήματα; Δυστυχώς το SEO απαιτεί αρκετό χρόνο, υπομονή, επιμονή και εκατοντάδες δοκιμές έως ότου καταφέρεις να μάθεις ακριβώς πως λειτουργεί και ποιες στρατηγικές αποδίδουν. Μιας και κάθε περιεχόμενο είναι διαφορετικό, δεν λειτουργούν όλες οι στρατηγικές το ίδιο για κάθε ιστοσελίδα, και έτσι είναι δύσκολο στην αρχή να καταλάβεις τι ακριβώς δεν πάει καλά με το περιεχόμενο.

Το SEO παρόλα αυτά απαιτεί αρκετό χρόνο και αφοσίωση, ενώ θα χρειαστεί να ελέγχεις αν η δόμηση των άρθρων σου είναι σωστή προτού ξεκινήσεις να αναλαμβάνεις τους πρώτους σου πελάτες. Για να το κάνεις αυτό, μπορείς να δημιουργήσεις ένα blog, στοχεύοντας στο να γράφεις μόνο βελτιστοποιημένα άρθρα τα οποία αποφέρουν υψηλή κίνηση. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε το blog σου για να το μετατρέψεις σε ένα επαγγελματικό portfolio για όσους ενδιαφέρονται να δουν προηγούμενες δουλειές σου.

5. Γράφε και πούλα τα δικά σου eBooks και Guidebooks

Όχι μόνο υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ξεκινήσεις να γράφεις, να επεξεργάζεσαι και να παρέχεις προς πώληση online τα δικά σου eBooks και Guidebooks, αλλά μέχρι και να δημιουργήσεις ένα παθητικό εισόδημα απ’ τις πωλήσεις που θα κάνεις. Μπορείς να επίσης να ξεκινήσεις εντελώς δωρεάν, μιας και υπάρχουν αρκετά προγράμματα και πλατφόρμες που κάνουν τη γραφή και τη σχεδίαση ενός eBook ή Guidebook πιο εύκολη από ποτέ άλλοτε.

Αν σου αρέσει το γράψιμο, τότε θα χαρείς να μάθεις πως τόσο με τα eBooks όσο και με τα Guidebooks θα έχεις την δυνατότητα να βγάλεις από μερικά έως και εκατοντάδες λεφτά, ανάλογα με τη ζήτηση που θα έχει το περιεχόμενο τους. Φυσικά, προτού ξεκινήσεις να γράφεις ένα eBook, το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνεις είναι μια έρευνα αγοράς. Χωρίς αυτές τις αναφορές, δεν θα έχεις την δυνατότητα να γνωρίζεις αν το eBook που ετοιμάζεσαι να γράψεις θα έχει ζήτηση.

 • Γιατί; Μπορείς να γράφεις και να σχεδιάζεις όσα eBooks επιθυμείς, εντελώς δωρεάν και με μεγάλη ευκολία (αρκεί να χρησιμοποιήσεις τα κατάλληλα προγράμματα).
 • Πόσο θα μου κοστίσει; Αν αποφασίσεις να ανεβάσεις για πώληση το eBook σου σε κάποια συνδρομητική πλατφόρμα, τότε το κόστος θα διαφέρει ανάλογα την εταιρεία και το πακέτο. Αν επιλέξεις να προωθείς τα eBooks/Guidebooks μέσα από ένα δικό σου online eshop, τότε το κόστος θα διαφέρει ανάλογα την πλατφόρμα που θα επιλέξεις. Εναλλακτικά, υπάρχουν αρκετοί εναλλακτικοί και δωρεάν τρόποι.
 • Σε πόσο καιρό θα δω τα πρώτα μου χρήματα; Μπορείς να δεις τα πρώτα σου λεφτά από την πώληση ενός eBook ή Guidebook εντός του πρώτου λεπτού αφότου το δημοσιεύσεις. Φυσικά, κάτι τέτοιο για να γίνει θα πρέπει να έχεις ήδη ένα κοινό το οποίο έχει ενημερωθεί και αναμένει να το διαβάσει, ή γνωρίζεις πως έχει μεγάλη ζήτηση και ξέρεις πως να το προωθήσεις σωστά.

Σε όσο αφορά τα eBooks, δεν υπάρχει περιορισμός στη θεματολογία που μπορείς να πιάσεις ή στο πόσο μεγάλο ή μικρό θα είναι το περιεχόμενο. Με τα Guidebooks από την άλλη πλευρά θα πρέπει όχι μόνο να στοχεύσεις σε κάτι που έχει υψηλή ζήτηση, αλλά και σε κάτι που γνωρίζεις αρκετά καλά ώστε να το διδάξεις και σε άλλους ανθρώπους μέσω της γραφής.

6. Δημιούργησε affiliate περιεχόμενο

Affiliate Marketing
Affiliate Marketing / © RawPixel.com

Το affiliate marketing παραμένει μέχρι και σήμερα ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να βγάλεις και γρήγορα τα πρώτα σου χρήματα, αλλά και για να χτίσεις ένα παθητικό εισόδημα απ’ τις συνεχείς πωλήσεις. Το ίδιο άλλωστε κάνουν και οι περισσότεροι δημιουργοί περιεχομένου, οι influencers και αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες.

Στο εξωτερικό θα πετύχεις αρκετούς γνωστούς δημιουργούς να προωθούν προϊόντα με affiliate συνδέσμους από γνωστά ηλεκτρονικά καταστήματα όπως το Amazon. Στην Ελλάδα, θα βρεις από καταστήματα όπως τα Public, τα MediaMarkt, ο Κωτσόβολος και άλλα. Το καλύτερο απ’ όλα; Μπορείς να ξεκινήσεις άμεσα και εντελώς δωρεάν!

 • Γιατί; Μπορείς να ξεκινήσεις άμεσα, ενώ θα έχεις την δυνατότητα να επιλέγεις ποια προϊόντα / υπηρεσίες θα προωθείς, και από ποιες εταιρείες.
 • Πόσο θα μου κοστίσει; Όλα τα affiliate δίκτυα που αναζητούν για νέους publishers σου επιτρέπουν να δημιουργήσεις ένα δωρεάν λογαριασμό και να ξεκινήσεις να κάνεις αιτήσεις για να μπεις σε προγράμματα εταιρειών εντός των επόμενων λεπτών ή ωρών.
 • Σε πόσο καιρό θα δω τα πρώτα μου χρήματα; Μπορείς να δεις τα πρώτα σου λεφτά απ’ τα πρώτα κιόλας λεπτά που θα δημοσιεύσεις ένα affiliate προϊόν στα κοινωνικά σου δίκτυα, στα άρθρα σου ή οπουδήποτε αλλού. Οι δημιουργοί που έχουν ήδη το δικό τους κοινό δεν θα δυσκολευτούν να αποκτήσουν τις πρώτες τους πωλήσεις εντός των πρώτων ωρών, εφόσον έκαναν μια σωστή έρευνα αγοράς και κυκλοφόρησαν κάτι με μεγάλη ζήτηση.

Στο άρθρο παρακάτω αναφέρω τα πάντα γύρω από το affiliate marketing, αλλά μπορείς να ελέγξεις και τη λίστα με τα καλύτερα και πιο αξιόπιστα affiliate δίκτυα. Για κάθε πώληση που θα γίνεται από ένα δικό σου affiliate σύνδεσμο, θα λαμβάνεις και την ανάλογη προμήθεια που παρέχει η εκατοστέ επιχείρηση.

7. Μετέτρεψε τα Podcasts σε άρθρα

Με το podcasting να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στη χώρα μας, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ξεκινήσαν να δημιουργούν τα δικά τους podcast κανάλια, μοιράζοντας μοναδικές ιστορίες, εμπειρίες, διηγήματα και εκπομπές με καλεσμένους που μοιράζουν τις γνώσεις τους και παρέχουν συμβουλές που συχνά είναι σημαντικές για το εκατοστέ θέμα.

Πρόκειται για ένα τρόπο δημιουργικότητας και ελευθερίας για να εκφράζεις όλα αυτά που έχεις στο μυαλό σου, ή ακόμα και για να το χρησιμοποιήσεις για digital marketing σκοπούς. Και με ένα σωρό streaming υπηρεσίες να έχουν εισάγει ήδη καταλόγους με εκατοντάδες χιλιάδες podcasts, αυτή θα έλεγε κανείς πως είναι η χρυσή εποχή του podcasting.

 • Γιατί;
 • Πόσο θα μου κοστίσει; Εκτός κι αν επιλέξεις να αγοράσεις κάποιο πρόγραμμα ή να αποκτήσεις κάποια συνδρομητική υπηρεσία η οποία ακούει και αναγνωρίζει τα λόγια και στη συνέχεια τα μετατρέπει σε κείμενο αυτόματα, απαιτώντας μόλις μερικές διορθώσεις, τότε δεν θα χρειαστείς τίποτα περισσότερο για να ξεκινήσεις.
 • Σε πόσο καιρό θα δω τα πρώτα μου χρήματα; Ανάλογα με τη συμφωνία που θα κλείσετε με το Podcast Κανάλι.

Μιας και υπάρχουν πλέον αρκετά podcasts, δεν είναι λίγοι οι δημιουργοί ή οι εταιρείες που δεν έχουν τον διαθέσιμο χρόνο για να μετατρέψουν τις συζητήσεις των podcast επεισοδίων τους σε μορφή κειμένου. Επομένως, προσλαμβάνουν αρθρογράφους για να αναλάβουν να γράφουν οτιδήποτε αναφέρεται στη συζήτηση των επεισοδίων, παρέχοντας επίσης και τις απαραίτητες σημειώσεις του παρουσιαστή.

Στην περίπτωση που ενδιαφέρεσαι να ασχοληθείς με το podcasting, τότε διάβασε τον οδηγό μας για το πως να ξεκινήσεις το πρώτο σου Podcast Κανάλι.

8. Γράφε σενάρια για YouTube βίντεο

Πως να βγάλεις χρήματα από το YouTube το 2022
YouTube / Image Credits: Oberon Copeland στο Unsplash.

Τι είναι αυτό που θέλει κάθε επιτυχημένος/η YouTuber; Περισσότερο περιεχόμενο το οποίο θα του αυξήσει και τις προβολές, και τους subscribers, αλλά και τις προτάσεις για νέες συνεργασίες από καινούργια brands. Αρκετοί έχουν πάντοτε μια ομάδα από πίσω που τους βοηθάει με τα σενάρια και τα γυρίσματα, ενώ αναζητούνται πάντοτε δημιουργοί άνθρωποι που έχουν αρκετές έξυπνες ιδέες.

Αν θεωρείς πως το να γράφεις μοναδικά, ποιοτικά και με μεγάλη ζήτηση σενάρια για διάφορους YouTubers, τότε μπορείς να έρθεις σε επαφή μαζί τους. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε το email που παρέχουν συχνά στις πληροφορίες του προφίλ τους, είτε ακόμα και μέσω του LinkedIn. Οι περισσότεροι θα σου ζητήσουν να τους στείλεις κάποιο παραδειγματικό σενάριο. Για να κάνεις καλύτερη εντύπωση, πάνε έτοιμος/η με 2-3 σενάρια τα οποία έχεις γράψει αποκλειστικά γι ‘αυτούς.

 • Γιατί; Είναι ενδιαφέρον, δημιουργικό και καθόλου βαρετό (αρκεί να έχεις μια διασκεδαστική θεματολογία).
 • Πόσο θα μου κοστίσει; Αν δεν έχεις γνώσεις από video editing, τότε θα χρειαστεί να ξεκινήσεις τα πρώτα σου μαθήματα. Ευτυχώς, θα βρεις εκατοντάδες δωρεάν στο YouTube. Θα πρέπει ωστόσο να επενδύσεις χρήματα σε ένα επαγγελματικό πρόγραμμα για επεξεργασία βίντεο, καθώς επίσης και σε ένα ισχυρό υπολογιστή που μπορεί να αντέξει τις απαιτητικές εργασίες.
 • Σε πόσο καιρό θα δω τα πρώτα μου χρήματα; Ανάλογα με τη συμφωνία που θα κλείσετε με τον YouTuber.

Σε κάθε περίπτωση, ένας δημιουργός το λιγότερο που χρειάζεται είναι κάποιον που να μην μπορεί να του αποφέρει το τελικό αποτέλεσμα που επιθυμεί. Βάζοντας απ’ την αρχή ακόμη “στο τραπέζι” τα δυνατά σου χαρτιά, τα οποία είναι το γράψιμο και οι ιδέες που έχεις για σενάρια, όχι μόνο δείχνεις πως δεν βαρέθηκες να μπεις στην διαδικασία, αλλά και πως έχεις να τους παρέχεις κάτι ουσιώδες.

9. Γράφε περιγραφές προϊόντων και υπηρεσιών

Στις μέρες μας κάθε μικρή και μεγάλη επιχείρηση έχει το δικό της ηλεκτρονικό κατάστημα, μέσα από το οποίο πραγματοποιούνται online αγορές με ασφάλεια και ταχύτητα. Άλλωστε, είναι ο μόνος τρόπος για να έχει μια ισχυρή online παρουσία, να μαθευτεί πιο γρήγορα και να λαμβάνει νέες πωλήσεις καθώς το κατάστημα βρίσκεται κλειστό.

Ως προγραμματιστής στην Ελλάδα και έχοντας κατασκευάσει πλέον αμέτρητα ηλεκτρονικά καταστήματα, ένα απ’ τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε πάντοτε ήταν η έλλειψη ανθρώπων για να γράφουν περιγραφές στα προϊόντα. Το πρόβλημα φυσικά είναι πως πρόκειται για μια δουλειά η οποία δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, ενώ έχει σχετικά υψηλή ζήτηση απ’ τους περισσότερους καταστηματάρχες που είχα τη χαρά να γνωρίσω.

 • Γιατί; Αν και ο αριθμός των προϊόντων που θα πρέπει να αναλάβεις θα τείνει να είναι σχετικά υψηλός στα περισσότερα ηλεκτρονικά καταστήματα, οι περιγραφές συχνά είναι σύντομες και ξεκούραστες στη γραφή. Αυτό ωστόσο μπορεί να διαφέρει από κατάστημα σε κατάστημα και ανάλογα τα προϊόντα που διαθέτει, αλλά το κόστος ανά καταχώρηση αυξάνεται.
 • Πόσο θα μου κοστίσει; Τα περισσότερα ηλεκτρονικά καταστήματα συχνά τρέχουν πάνω σε πλατφόρμες όπως το WordPress και το Shopify, δύο πλατφόρμες εκ των οποίων η πρώτη παρέχεται εντελώς δωρεάν και η δεύτερη για 3 μήνες δωρεάν δοκιμαστικής χρήσης.
 • Σε πόσο καιρό θα δω τα πρώτα μου χρήματα; Ανάλογα με τη συμφωνία που θα κλείσεις με την εκατοστέ επιχείρηση.

Με απλά λόγια, θα πρέπει να γράφεις συνεχώς διαφορετικές περιγραφές για προϊόντα που ανήκουν σε κάθε είδους κατηγορίας. Αν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα έχει συγκεκριμένα προϊόντα, τότε θα γράφεις και συγκεκριμένες περιγραφές. Αυτό φυσικά απαιτεί συχνά την προϋπόθεση να γνωρίζεις μερικά πράγματα γύρω από το SEO (για το οποίο αναφέρθηκα παραπάνω).

10. Βγάλε λεφτά ως freelancer writer

Τι είναι το Fiverr και μπορείς να βγάλεις χρήματα το 2023;
Fiverr

Και αν τίποτα από τα παραπάνω δεν σε κάλυψε, τότε μπορείς να θέσεις τα δικά σου πακέτα, τους δικούς σου κανόνες και τους δικούς σου όρους, δουλεύοντας ως ελεύθερος επαγγελματίας (freelancer). Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να δημιουργήσεις ένα portfolio ώστε να μπορείς να παρουσιάζεις από κάπου τη δουλειά σου. Μόλις το κάνεις, συνέχεια έχει να αποφασίσεις με ποιες πλατφόρμες για freelancers ενδιαφέρεσαι να εστιάσεις και να ανεβάσεις τις υπηρεσίες σου.

Πασίγνωστες πλατφόρμες όπως το UpWork και το Fiverr σου επιτρέπουν να δημιουργήσεις ένα δωρεάν λογαριασμό, να συμπληρώσεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και να ξεκινήσεις να παρέχεις τις υπηρεσίες σου μέσα από διαφορετικά πακέτα με τις τιμές και τους όρους που θα επιλέξεις εσύ. Θα έχεις επίσης πάντοτε την δυνατότητα να απορρίψεις την πληρωμή ενός πελάτη, να επικοινωνείς μαζί τους και να πληρώνεσαι κάθε φορά που θα ολοκληρώνεις την εργασία σου.

 • Γιατί; Θέτεις τις δικές σου τιμές, τους δικούς σου κανόνες και τους δικούς σου όρους. Αναλαμβάνεις μόνο τα projects που θέλεις, θα σε βρίσκουν απ΄ όλο τον κόσμο και θα αν παρέχεις υπηρεσίες με ζήτηση, τότε θα δεις το πελατολόγιο σου να αυξάνεται ραγδαία.
 • Πόσο θα μου κοστίσει; Αυτές οι πλατφόρμες συχνά σου επιτρέπουν να εγγραφείς εντελώς δωρεάν, ενώ διατηρούν στη συνέχεια μια μικρή προμήθεια από κάθε συμφωνία που κλείνεις με έναν πελάτη.
 • Σε πόσο καιρό θα δω τα πρώτα μου χρήματα; Μπορείς να δεις τα πρώτα σου χρήματα από τις πρώτες κιόλας ώρες που θα καταχωρήσεις τις υπηρεσίες σου, μιας και αυτές οι πλατφόρμες έχουν ήδη εκατομμύρια μηνιαίες επισκέψεις. Παρόλα αυτά, ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα μεγάλος, οπότε θα πρέπει να σιγουρευτείς πως οι υπηρεσίες σου είναι εξίσου ανταγωνιστικές.

Αν σου αρέσει το γράψιμο, τότε μπορείς να βγάλεις λεφτά γράφοντας άρθρα, βιογραφικά, σενάρια, στίχους τραγουδιών, μεταφράζοντας κείμενα, βελτιστοποιώντας τα για τις μηχανές αναζήτησης και πολλά πολλά ακόμα. Αν έχεις και άλλες δεξιότητες τις οποίες μπορείς να παρέχεις διαδικτυακά, τότε μη διστάσεις να τις εισάγεις και αυτές στα πακέτα σου.

11. Γράφε άρθρα σε πλατφόρμες όπως το Medium

Με περισσότερους από 100 εκατομμύρια μηνιαίους αναγνώστες, το Medium αποτελεί μια απ’ τις μεγαλύτερες και γνωστότερες digital publishing πλατφόρμες παγκοσμίως. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει ορισμένες απ’ τις καλύτερες ιστορίες που θα διαβάσεις online, ενώ έρχεται με ένα μοντέρνο και προσεγμένο περιβάλλον μέσα από το οποίο publishers και αναγνώστες αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους.

Οποιοσδήποτε μπορεί να γράψει στο Medium. Είτε είσαι δημοσιογράφους, ειδικός πάνω σε ένα θέμα, blogger, ή απλά ένας δημιουργός περιεχομένου που λατρεύει τη γραφή, θα έχεις την δυνατότητα να ξεκινήσεις ένα blog στο Medium μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Θα βρεις επίσης έναν εξαιρετικά μινιμαλιστικό κειμενογράφο για να εμπλουτίζεις τα άρθρα σου με φωτογραφίες, βίντεο και άλλου είδους περιεχομένου, καθώς επίσης και για να κάνεις αλλαγές μορφοποίησης στα κείμενα σου.

Για να έχουν οι αναγνώστες πλήρης πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο της πλατφόρμας, το Medium παρέχει το δικό του συνδρομητικό πακέτο, το οποίο κοστίζει 5,00$ μηνιαίως (ή 50,00$ ετησίως) και αφαιρεί όλους τους περιορισμούς και τις διαφημίσεις. Ανάλογα με τις προβολές και το χρόνο ανάγνωσης που έχουν τα άρθρα σου από τους premium membership χρήστες, θα βγάζεις και τα ανάλογα χρήματα.

12. Βγάλε λεφτά γράφοντας στο Patreon

TechGuides στο Patreon
Το TechGuides στο Patreon (παραδειγματικό προφίλ).

Είτε έχεις βαρεθεί να προσπαθείς να κάνεις monetize το περιεχόμενο σου για να αυξήσεις τα λεφτά που βγάζεις από αυτό, είτε έχεις απογοητευτεί απ’ τους αλγορίθμους των κοινωνικών δικτύων που τείνουν να κρύβουν τις δικές σου δημοσιεύσεις προωθώντας κυρίως sponsored περιεχόμενο, το Patreon αποτελεί την ιδανική λύση για να βάλεις τέλος σε αυτά τα προβλήματα.

Το Patreon παρέχει στους δημιουργούς κάθε είδους όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να παρέχουν τα δικά τους memberships συνδρομητικά πακέτα στο κοινό τους. Είναι εύκολο για κάθε δημιουργό να ξεκινήσει στην πλατφόρμα δημιουργώντας ένα καινούργιο λογαριασμό και μορφοποιώντας το προφίλ του ανάλογα. Στη συνέχεια, το κοινό του έχει την δυνατότητα να πληρώνει για να έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο του δημιουργού.

Οι δημιουργοί διατηρούν τη δημιουργική τους ελευθερία παίρνοντας τον μισθό που τους αξίζει και οι θαυμαστές είναι ήρεμοι γνωρίζοντας ότι τα χρήματά τους πηγαίνουν απευθείας στις τσέπες των δημιουργών, επενδύοντας για περισσότερο υλικό σαν αυτό που τους αρέσει.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Σχολιάστε