Το Canva αποτελεί τη νούμερο ένα στάση για εκατομμύρια δημιουργούς περιεχομένου, γραφίστες, επιχειρήσεις και influencers που θέλουν να δημιουργούν ψηφιακά σχέδια με ευκολία και ταχύτητα. Ωστόσο, εκτός απ’ τα βασικά εργαλεία που προσφέρει, αρκετοί άνθρωποι έχουν καταφέρει να μετατρέψουν τις γνώσεις τους πάνω στην εφαρμογή σε μια πηγή εισοδήματος, πουλώντας τα σχέδια που δημιουργούν μέσω τρίτων πλατφορμών.
Είτε είσαι ερασιτέχνης είτε επαγγελματίας γραφίστας/ρια, είτε σου αρέσει να δημιουργείς σχέδια και γραφικά και θέλεις να κερδίζεις χρήματα πουλώντας τα online, μέσα από αυτό το άρθρο θα δούμε βήμα προς βήμα πως να πουλάς τα σχέδια που δημιουργείς μέσω του Canva.
Τι είναι το Canva;
Το Canva.com είναι μια ιστοσελίδα που μπορείς να επισκεφτείς στο Canva.com, η οποία προσφέρει και τις δικές της εφαρμογές για Windows, Android και iOS συσκευές.
Το εργαλείο προσφέρει ένα εύκολο διαχειριστικό περιβάλλον, μέσα από το οποίο οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να δημιουργούν εκατοντάδες σχέδια, πρότυπα, λογότυπα, social media posts, υπολογιστικά φύλλα, παρουσιάσεις, ebooks, εξώφυλλα και εκατοντάδες άλλες μορφές αρχείων.
Η εφαρμογή κάνει εύκολη την διαχείριση όλων των σχεδίων που έχεις δημιουργήσει, ενώ σου παρέχει έναν κατάλογο με χιλιάδες διαθέσιμα έτοιμα πρότυπα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, αλλάζοντας με ευκολία τα χρώματα, τις γραμματοσειρές, τα κείμενα, τις φωτογραφίες και κάθε άλλο στοιχείο που περιλαμβάνει το εκατοστέ template.
Οι χρήστες που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε πιο ειδικευμένα εργαλεία και στα premium templates της εφαρμογής, μπορούν να αποκτήσουν το Canva Pro πακέτο, το οποίο κοστίζει αυτή την στιγμή είτε 11.99€ μηνιαίως, είτε 109.99€ ετησίως για ένα άτομο.
Τι είναι τα Canva Templates και Bundles;
Κάθε πρότυπο που παρέχεται μέσα από τη βιβλιοθήκη προτύπων του Canva και μπορεί ένας χρήστης να το επεξεργαστεί και να το μορφοποιήσει ονομάζεται ως Template. Τα απλά templates περιλαμβάνουν συχνά από 1 έως 3 σελίδες. Όταν ένα template έχει πολλαπλές σελίδες μέσα για διαφορετικούς σκοπούς, τότε ονομάζεται Bundle.
Μέσα από το Canva θα βρεις εκατοντάδες διαθέσιμα templates που θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις εντελώς δωρεάν, με κάποια να παρέχονται μόνο στους premium χρήστες. Για να βρεις ωστόσο ειδικευμένα και πιο επαγγελματικά bundles, τότε θα χρειαστεί να επισκεφτείς τρίτες πλατφόρμες οι οποίες προσφέρουν εκατοντάδες bundles προτύπων για το Canva από διαφορετικούς γραφίστες και δημιουργούς.
Με ποιους τρόπους μπορώ να βγάζω χρήματα από το Canva;
Αν και ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων χρησιμοποιούν τρίτες πλατφόρμες για να κερδίζουν χρήματα από τις πωλήσεις των προτύπων και σχεδίων τους, το Canva παρέχει συνολικά μόλις δύο τρόπους για να βγάζεις λεφτά και έναν τρόπο για να αποκτάς premium σχέδια και γραφικά εντελώς δωρεάν.
Ως δημιουργός ή απλός χρήστης, έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις είτε έναν, είτε πολλαπλούς τρόπους μαζί ώστε να αυξήσεις τις πιθανότητες να κερδίζεις περισσότερα χρήματα.
- Πουλώντας τα σχέδια σου εντός του Canva.
- Πουλώντας τα σχέδια σου μέσω τρίτων πλατφορμών.
- Κάνοντας εγγραφή στο Affiliate Πρόγραμμα του Canva.
- Προσκαλώντας άλλα μέλη για δωρεάν premium γραφικά.
Αν και στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σωστή και λάθος επιλογή, κάποιοι τρόποι μπορούν να σου αποφέρουν υψηλότερα κέρδη από άλλους. Φυσικά, όλα απαιτούν να έχεις κάνει πρώτα μια έρευνα αγοράς ώστε να γνωρίζεις ποια templates έχουν την υψηλότερη ζήτηση, και να έχεις θέσει μια digital marketing στρατηγική ώστε να προωθήσεις τα σχέδια σου στους κατάλληλους ανθρώπους που τα χρειάζονται.
Πως να ξεκινήσεις να βγάζεις χρήματα πουλώντας τα σχέδια σου απ’ το Canva
Μιας και είναι εύκολο για τον καθένα να δημιουργεί και να πουλάει τα σχέδια που έχει φτιάξει μέσω του Canva, ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Επιπλέον, εάν δεν γνωρίζεις τι πραγματικά ζητάνε οι χρήστες της εφαρμογής και ποιες κατηγορίες έχουν την υψηλότερη ζήτηση, τότε ακόμα και 100 επαγγελματικά σχέδια να ανεβάσεις, πιθανότατα δεν θα δεις τις πωλήσεις που θα ήθελες.
Όπως και σε οτιδήποτε άλλο κι αν ξεκινάς, έτσι και η πώληση ψηφιακών σχεδίων και προτύπων απαιτεί ορισμένες έξυπνες κινήσεις. Άλλωστε, ο στόχος δεν είναι να αποκτήσουμε μόλις μερικές πωλήσεις στην αρχή, και στη συνέχεια να κοιτάμε μηδενικά στατιστικά, αλλά να έχουμε σταθερές πωλήσεις οι οποίες μας παράγουν ένα ισχυρό παθητικό εισόδημα.
1. Κάνε μια έρευνα αγοράς
Ο πιο έξυπνος και πρακτικός τρόπος για να ξεκινήσεις κάθε νέο σου project είναι να κάνεις πρώτα μια έρευνα αγοράς. Η έρευνα αγοράς θα σου δείξει τι πραγματικά έχει ζήτηση στον κλάδο σου, ποιοι είναι οι ανταγωνιστές σου, τι κάνουν καλά και τι λάθος, πως τους βρίσκει ο κόσμος και τι αναζητάνε αρκετοί μα δεν το βρίσκουν.
Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα αγοράς σου θα πρέπει να περιλαμβάνει τις εξής πληροφορίες:
- Τι έχει υψηλή ζήτηση; Θα χρειαστεί να ελέγξεις ποια πρότυπα, σχέδια και γραφικά έχουν την υψηλότερη ζήτηση στο Canva. Μπορείς να ελέγξεις τα δημοφιλείς δωρεάν πρότυπα, καθώς επίσης και τις δημοφιλέστερες κατηγορίες της εφαρμογής ώστε να πάρεις μια πρώτη ιδέα.
- Πως δημιουργούν και πουλάνε άλλοι χρήστες τα templates τους; Συνήθως, για κάθε εφαρμογή υπάρχει και μια διαφορετική διαδικασία για τη δημιουργία και τη πώληση των προτύπων που δημιουργούνται μέσω αυτής. Θα πρέπει να δεις πως οι ανταγωνιστές σου δημιουργούν και παρέχουν τα πρότυπα τους, κι αν υπάρχει κάτι που δεν άφησε ευχαριστημένους τους πελάτες τους.
- Ποιες είναι οι κατάλληλες πλατφόρμες; Ποιες τρίτες πλατφόρμες χρησιμοποιούν οι δημιουργοί γραφικών του Canva για να προωθούν και να πουλάνε τα πρότυπα τους;
- Σε ποια social media εστιάζουν περισσότερο; Υπάρχουν εκατοντάδες γκρουπ και κοινότητες στο Facebook και στο Reddit στα οποία καθένας έχει την δυνατότητα να ανεβάσει και να προωθήσει τα σχέδια που δημιουργεί. Επιπλέον, υπάρχουν τεράστια boards στο Pinterest που επίσης προωθούν δωρεάν και premium Canva templates, οπότε φρόντισε να τα βρεις όλα και να τους προωθήσεις και τη δική σου δουλειά.
Γνωρίζοντας τι πραγματικά πουλάει, ποιοι είναι οι ανταγωνιστές σου και τι πόρους χρησιμοποιούν για να προσφέρουν τα πρότυπα τους, πως τα πουλάνε και πως τους βρίσκουν, είναι σημαντικές πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να κάνεις μια δυναμική αρχή. Άλλωστε, πως θα ξεκινήσεις να βγάζεις χρήματα πουλώντας τα σχέδια που δημιουργείς, όταν περπατάς στα τυφλά;
2. Δημιούργησε τα πρώτα σου templates
Γνωρίζοντας ποια templates έχουν υψηλή ζήτηση στο Canva και έχοντας μια λίστα με όλα όσα σκοπεύεις να δημιουργήσεις τις επόμενες ημέρες, άνοιξε την εφαρμογή και ξεκίνα τη δουλειά! Θα χρειαστείς αρκετά πρότυπα εάν θέλεις να αυξήσεις τις πιθανότητες να δεις πιο γρήγορα νέες πωλήσεις, οπότε φρόντισε πως έχεις δημιουργήσει τουλάχιστον 40-60 πρότυπα προτού ξεκινήσεις να τα παρέχεις online.
Μπορείς να δημιουργείς μεμονωμένα templates τα οποία προσφέρουν μια σελίδα, ή templates τα οποία περιλαμβάνουν πολλαπλές σελίδες μέσα. Για παράδειγμα, μπορείς να φτιάξεις μια collection η οποία στοχεύει σε ηλεκτρονικά καταστήματα και influencers που προωθούν ρούχα, εισάγοντας μέσα 5 διαφορετικές σελίδες, 3 για προϊόντα, 1 με τα στοιχεία της επιχείρησης και 1 για να τους κάνουν follow.
Τα πρότυπα που περιλαμβάνουν πολλαπλές σελίδες τείνουν να κοστίζουν περισσότερα χρήματα, ενώ είναι αλλιώς γνωστά και ως “Canva Template Kits” ή “Canva Template Bundles“. Τείνουν επίσης να έχουν υψηλή ζήτηση, μιας και δίνουν την δυνατότητα στον καθένα να δημιουργήσει ένα bundle από τα δικά του templates, όλα εκ των οποίων θα τα έχει διαμορφωμένα για οτιδήποτε θέλει να δημιουργήσει.
3. Αποφάσισε πως θα πουλάς τα σχέδια που φτιάχνεις στο Canva
Όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να πουλάς τα σχέδια που φτιάχνεις, είτε εντός του Canva είτε μέσω τρίτων πλατφορμών. Κάθε τρόπος έρχεται με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του, οπότε είναι σημαντικό να επιλέξεις από την αρχή σε ποιους τρόπους θα εστιάσεις περισσότερο.
Πωλήσεις σχεδίων εντός του Canva:
- Canva Creators: Το Canva Creators είναι ένα σχετικά καινούργιο πρόγραμμα που έχει δημιουργήσει η εταιρεία ώστε να επιτρέπει στον καθένα να δημιουργεί και να πουλάει τα δικά του templates (με μια ή πολλαπλές σελίδες) εντός της εφαρμογής. Ωστόσο, το πρόγραμμα βρίσκεται προς το παρόν σε παύση και η εταιρεία επιλέγει μόνο συγκεκριμένους δημιουργούς και γραφίστες. Αν και αυτό αναμένεται να αλλάξει, μπορείς να κάνεις μια αίτηση στην σελίδα τους.
- Πώληση Υλικού: Αν δεν σκοπεύεις να δημιουργείς σχέδια και templates στο Canva, αλλά θέλεις να πουλάς τις φωτογραφίες, τα σχέδια, τα γραφικά, τα αυτοκόλλητα ή ακόμα και τα βίντεο σου, τότε μπορείς να κάνεις αίτηση από την σελίδα “Contributors” του Canva. Παρόλα αυτά, σε αρκετές περιπτώσεις θα πέσεις πάνω σε προσωρινή παύση των εγγραφών, όπου η υπηρεσία έχει τον μέγιστο αριθμό δημιουργούν που θέλει και δεν επιτρέπει νέες εγγραφές.
Πωλήσεις σχεδίων εκτός του Canva:
- WordPress & WooCommerce: Με το WordPress και το WooCommerce καθένας έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει με ευκολία το δικό του ηλεκτρονικό κατάστημα, πουλώντας είτε φυσικά είτε ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες. Είναι ο καλύτερος τρόπος καθώς σου επιτρέπει να έχεις την πλήρη διαχείριση του ηλεκτρονικού σου καταστήματος και μηδαμινές κρατήσεις.
- Creative Market: Το Creative Market είναι ένα από τα πιο γνωστά marketplaces για την αγορά ψηφιακών προϊόντων, όπως social media posts, banners, λογότυπα, πρότυπα, παρουσιαστικά φύλλα, themes για CMS πλατφόρμες όπως το WordPress, εξώφυλλα και πολλά ακόμα. Η πλατφόρμα φιλοξενεί εκατομμύρια μηνιαίους επισκέπτες και αποτελεί μια απ’ τις καλύτερες πλατφόρμες για την πώληση Canva σχεδίων.
- Gumroad: Το Gumroad είναι μια πλατφόρμα που σου επιτρέπει να κατασκευάσεις ένα απλό ηλεκτρονικό κατάστημα με φυσικά ή ψηφιακά προϊόντα εντελώς δωρεάν. Στη συνέχεια, η πλατφόρμα διατηρεί το 2% από κάθε πώληση που κάνεις, αλλά θα πρέπει να προωθείς εσύ οτιδήποτε πουλάς.
- Etsy: Το Etsy είναι ένα πασίγνωστο marketplace το οποίο έγινε ιδιαίτερα γνωστό τα πρώτα χρόνια για τα μοναδικά χειροποίητα προϊόντα που ανέβαζαν όσοι το χρησιμοποιούσαν. Πλέον, το Etsy φιλοξενεί και ψηφιακά προϊόντα, εκ των οποίων και Canva σχέδια που δημιουργήθηκαν μέσω της εφαρμογής.
- Shopify: Το Shopify είναι μια πλατφόρμα που επιτρέπει την κατασκευή επαγγελματικών ηλεκτρονικών καταστημάτων με φυσικά ή ψηφιακά προϊόντα. Είναι μια από τις πιο γνωστές πλατφόρμες παγκοσμίως, μα μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ακριβή, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.
- Squarespace: Το Squarespace είναι εξίσου μια πλατφόρμα για την κατασκευή ηλεκτρονικών καταστημάτων, portfolios, blogs και άλλων τύπων ιστοσελίδων, η οποία προσφέρει ένα μινιμαλιστικό διαχειριστικό περιβάλλον που κάνει την διαχείριση κάθε ιστοσελίδας παιχνίδι.
Αν θέλεις να ασχοληθείς με την πώληση Canva σχεδίων και templates full-time, τότε είναι σημαντικό να έχεις ένα δικό σου ηλεκτρονικό κατάστημα και τη πλήρη διαχείριση του.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το WooCommerce είναι η καλύτερη επιλογή, μιας και σου επιτρέπει να έχεις ένα ηλεκτρονικό κατάστημα χωρίς περιορισμούς, προσφέρει εκατοντάδες χιλιάδες δωρεάν και επί πληρωμής πρότυπα και μπορείς να έχεις μέσα και ένα blog, ένα portfolio, gallery φωτογραφιών ή οτιδήποτε άλλο επιθυμείς να περιλαμβάνει η ιστοσελίδα σου.
Τέλος, μπορείς να πουλάς τα σχέδια που δημιουργήσεις μέσω του Canva σε πολλαπλές διαφορετικές πλατφόρμες. Για παράδειγμα, μπορείς να πουλάς τα σχέδια σου με ελάχιστα ανεβασμένη τιμή στο Creative Market και στο Etsy, ενώ να τα παρέχεις ελάχιστα πιο φθηνά μέσω του δικού σου ηλεκτρονικού καταστήματος, από το οποίο δεν θα έχεις τις ίδιες κρατήσεις.
4. Βελτιστοποίησε τα σχέδια σου προτού τα ανεβάσεις (SEO)
Προτού ανεβάσεις τα πρώτα σου Canva σχέδια και templates, είναι σημαντικό να τα βελτιστοποιήσεις σωστά ώστε να εμφανίζονται στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης όπως η Google και η Bing, αλλά και στα αποτελέσματα των πλατφορμών που θα τα ανεβάσεις.
Ευτυχώς, η διαδικασία για τα σχέδια είναι ιδιαίτερα απλή, ενώ μπορείς να χρησιμοποιήσεις AI εργαλεία που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη ώστε να σου παρέχουν έξυπνες πληροφορίες, προτάσεις, ιδέες, περιγραφές και τίτλους. Ορισμένα από τα καλύτερα και γνωστότερα AI Chat Bots είναι το ChatGPT της OpenAI και το Bing Chat (πλέον Microsoft Copilot).
Για να βελτιστοποιείς κάθε σχέδιο που ετοιμάζεσαι να παρέχεις, θα χρειαστείς να ακολουθήσεις τα εξής βήματα:
- Ο τίτλος του σχεδίου: Ο τίτλος είναι πολύ σημαντικός, καθώς είναι το πρώτο πράγμα που θα βλέπουν οι επισκέπτες στην πλατφόρμα ή το ηλεκτρονικό σου κατάστημα. Προσπάθησε μέσα στον τίτλο να χωρέσεις όσες πιο πολλές λέξεις-κλειδιά μπορείς, ώστε να αυξήσεις σημαντικά τις πιθανότητες να κατατάσσεται συχνότερα και σε υψηλότερες θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης. Για παράδειγμα, αν δημιουργείς ένα bundle με 30 Instagram stories για ταξιδιώτες, ο τίτλος θα ήταν κάπως έτσι: “
30 Instagram Travel Stories Collection Bundle for Canva
“. - Η περιγραφή: Γράψε μια αναλυτική περιγραφή η οποία επίσης περιλαμβάνει μέσα τις λέξεις-κλειδιά του τίτλου σου στην αρχή και ενδιάμεσα της περιγραφής. Η περιγραφή θα διαφέρει ανάλογα την πλατφόρμα στην οποία θα ανεβάζεις τα σχέδια σου, αλλά όσο πιο μεγάλη και αναλυτική είναι τόσο πιο συχνά θα κατατάσσεται στα αποτελέσματα αναζήτησης.
- Οι ονομασίες των φωτογραφιών: Μετονόμασε όλες τις φωτογραφίες σου προτού τις ανεβάσεις με τον τίτλο του προϊόντος και αυτό που παρουσιάζουν, όπως για παράδειγμα “
30-Instagram-Travel-Stories-Collection-Bundle-Canva.jpg
“. Με αυτό τον τρόπο θα εμφανίζονται και στα αποτελέσματα εικόνων της Google και της Bing, κάτι το οποίο θα αυξήσει τις πιθανότητες να βρουν και να αγοράσουν στα σχέδια σου. Πρόκειται για τις φωτογραφίες οι οποίες θα παρουσιάζουν τα σχέδια που έχεις δημιουργήσει, ώστε να τα δουν προτού τα αγοράσουν.
Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ακριβώς τι είναι το Search Engine Optimization (Ελληνικά: Βελτιστοποίηση για τις Μηχανές Αναζήτησης” και πως ορισμένα βασικά βήματα μπορούν να κατατάσσουν τα σχέδια σου στις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων.
Πως παρέχω τα Canva σχέδια μου στους πελάτες;
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Canva είναι πως επιτρέπει στους χρήστες του είτε να μοιράζουν τα σχέδια που δημιουργούν, είτε να τα μοιράζουν και να τα επεξεργάζονται παράλληλα με άλλους χρήστες. Με αυτό τον τρόπο, το εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για ερασιτεχνική χρήση από μεμονωμένα άτομα, όσο και από μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις με αρκετό προσωπικό.
Με αυτά κατά νου, για κάθε σχέδιο ή bundle που δημιουργείς, θα έχεις την δυνατότητα να δημιουργήσεις έναν μοναδικό σύνδεσμο, τον οποίο στη συνέχεια θα στέλνεις στους πελάτες που αγοράζουν ένα σχέδιο σου ώστε να το αποθηκεύσουν απευθείας στον δικό τους Canva λογαριασμό και να ξεκινήσουν να το μορφοποιούν.
Μπορείς φυσικά να αλλάζεις τον σύνδεσμο σε κάθε σχέδιο σου όποτε επιθυμείς, μα κυρίως αφότου ο πελάτης ή η πελάτισσα το αποθηκεύσουν στον λογαριασμό τους. Στη συνέχεια, αν το ξανά ζητήσουν μελλοντικά, μπορείς να τους αποστείλεις τον πρόσφατο σύνδεσμο.
Πως δικαιολογώ τα χρήματα που βγάζω απ’ τις πωλήσεις των Canva σχεδίων μου;
Τέλος, είναι σημαντικό να φροντίσεις πως δικαιολογείς όλα τα έσοδα που κερδίζεις από τις πωλήσεις των Canva σχεδίων σου στην εφορία. Επομένως, το πρώτο βήμα είναι να έρθεις σε επικοινωνία με έναν ή μια αξιόπιστη λογίστρια που γνωρίζει επί του θέματος και μπορεί να σε ενημερώσει για τα επόμενα βήματα σου.
Μπορείς να μάθεις περισσότερα σχετικά με την διαδικασία μέσα από τον οδηγό για το πως μπορείς να ξεκινήσεις τη δική σου online επιχείρηση, στο οποίο ωστόσο και πάλι συμβουλεύω τους αναγνώστες μου να βρουν έναν αξιόπιστο λογιστή. Εναλλακτικά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρεθείς αντιμέτωπος/η με τον νόμο για φοροδιαφυγή, κάτι το οποίο είναι το τελευταίο πράγμα που θέλεις να σου συμβεί.