Τι είναι το ChatGPT (GPT-4) της OpenAI και πως λειτουργεί;

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Το ChatGPT είναι ένα εργαλείο επεξεργασίας φυσικής γλώσσας που κατασκευάστηκε από την OpenAI. Λειτουργεί και καθοδηγείται από την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), με την οποία οι χρήστες μπορούν να δημιουργούν συζητήσεις οι οποίες μοιάζουν ανθρώπινες.
Τι είναι το ChatGTP (GPT-4) της OpenAI και πως λειτουργεί;
ChatGPT | © Sanket Mishra στο Unsplash.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Το ChatGPT είναι ένα εργαλείο επεξεργασίας φυσικής γλώσσας που κατασκευάστηκε από την OpenAI. Λειτουργεί και καθοδηγείται από την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), με την οποία οι χρήστες μπορούν να δημιουργούν συζητήσεις οι οποίες μοιάζουν ανθρώπινες. Το γλωσσικό μοντέλο μπορεί να απαντά με ευκρίνεια σε περίπλοκες ερωτήσεις και να παρέχει απαντήσεις με οδηγίες, κώδικα, βήματα, μελέτες, συνδέσμους και πολλά ακόμα.

Ποιος έφτιαξε το ChatGPT;

Το ChatGPT δημιουργήθηκε από την OpenAI, μια αμερικανική ερευνητική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης. Το ερευνητικό εργαστήριο τρέχει από τη μη κερδοσκοπική OpenAI Incorporated και την κερδοσκοπική θυγατρικής της εταιρεία, OpenAI Limited Partnership.

Η OpenAI ιδρύθηκε το 2015 από τους Ilya Sutskever, Greg Brockman, Trevor Blackwell, Vicki Cheung, Andrej Karpathy, Durk Kingma, Jessica Livingston, John Schulman, Pamela Vagata και Wojciech Zaremba, με τους Sam Altman και Elon Musk να υπηρετούν ως αρχικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Μερικοί από τους ιδρυτές είναι επίσης εξέχοντες επιχειρηματίες και επενδυτές στον κλάδο της τεχνολογίας, όπως ο Peter Thiel, ο οποίος ίδρυσε την PayPal και την Palantir Technologies, και ο Reid Hoffman, ο οποίος ίδρυσε το LinkedIn

Η εταιρεία παρουσίασε το ChatGPT στις 30 Νοεμβρίου του 2022, και από τότε εκατομμύρια χρήστες ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν το chatbot και εκατοντάδες προγράμματα, υπηρεσίες και εφαρμογές άρχισαν να το εισάγουν ή να κατασκευάζονται πάνω στο γλωσσικό αυτό μοντέλο.

Τι είναι το GPT-3 και GPT-4;

Τα GPT-3 και GPT-4 είναι μεγάλα γλωσσικά μοντέλα εκπαιδευμένα σε terabytes δεδομένων που διατίθενται στο Διαδίκτυο και δίνουν στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης την δυνατότητα να δημιουργούν κείμενα. Είναι μερικά από τα μεγαλύτερα διαθέσιμα νευρωνικά δίκτυα: Το GPT-3 έχει 175 δισεκατομμύρια παραμέτρους που του επιτρέπουν να εισαγάγει και να αναπαράγει κείμενα που ταιριάζουν καλύτερα στις ερωτήσεις των χρηστών.

Η OpenAI κυκλοφόρησε το GPT-4 στις 14 Μαρτίου 2023. Ο μόνος τρόπος για να αποκτήσεις δωρεάν πρόσβαση στο GPT-4 μοντέλο είναι είτε με τη χρήση του Bing Chat, το οποίο σύμφωνα με αποκαλύψεις της Microsoft, χρησιμοποιεί το νεότερο μοντέλο [GPT-4] στο AI chatbot της. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το νεότερο μοντέλο μόνο με το συνδρομητικό πακέτο του ChatGPT, για το οποίο θα δούμε στην ερχόμενη ενότητα.

Πόσο κοστίζει το ChatGPT;

Το ChatGPT παρέχεται αυτή την στιγμή σε δύο διαφορετικές εκδόσεις, εκ των οποίων η μια παρέχεται εντελώς δωρεάν και η άλλη κοστίζει 20.00$ μηνιαίως. Η δωρεάν έκδοση σου επιτρέπει να ξεκινάς συνομιλίες και να λαμβάνεις απαντήσεις που βασίζονται στο GPT-3.5. Ωστόσο, η δωρεάν έκδοση έχει ορισμένους περιορισμούς, όπως πιο αργούς χρόνους απόκρισης και περιορισμένη διαθεσιμότητα στις ώρες αιχμής.

Η συνδρομητική έκδοση του ChatGPT, αλλιώς γνωστή και ως ChatGPT Plus, σου δίνει πρόσβαση στα νεότερα μοντέλα της OpenAI, όπως στο GPT-4, παρέχει ταχύτερους χρόνους απόκρισης, άμεση πρόσβαση στις ώρες αιχμής και πρόσβαση σε όλες τις νέες δυνατότητες και λειτουργίες που παρέχει η εταιρεία στο γλωσσικό της μοντέλο.

Μπορείς να προχωρήσεις σε αναβάθμιση από το δωρεάν στο συνδρομητικό πακέτο, κάνοντας κλικ στην επιλογή “Upgrade to Plus“, που βρίσκεται στην πλαϊνή γραμμή του ChatGPT.

Τι είναι το ChatGTP (GPT-4) της OpenAI και πως λειτουργεί;
ChatGPT | © Viralyft στο Unsplash.

Πως χρησιμοποιώ το ChatGPT;

Για να χρησιμοποιήσεις το ChatGPT, θα πρέπει πρώτα να δημιουργήσεις ένα λογαριασμό στην ιστοσελίδα της OpenAI και στη συνέχεια να συνδέεσαι κάθε φορά που θα θέλεις να αναζητήσεις κάτι. Από την άλλη πλευρά, μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις το GPT-4 μέσω του Bing Chat, το οποίο και παρέχεται εντελώς δωρεάν, αλλά και δεν απαιτεί από τον χρήστη να συνδεθεί στον Microsoft λογαριασμό του ώστε να έχει πρόσβαση στο chatbot.

 1. Επισκέψου το ChatGPT στο chat.openai.com ή κατέβασε την εφαρμογή για iOS.
 2. Κάνε κλικ στο κουμπί “Sign up“.
 3. Συμπλήρωσε το email σου ή χρησιμοποίησε τον Microsoft, Google ή Apple λογαριασμό σου για να εγγραφείς.
 4. Μόλις συνδεθείς, κάνε κλικ στο πεδίο “Send a message…” και ξεκίνα να γράφεις τις ερωτήσεις σου, ακριβώς όπως θα έκανες στην Google ή την Bing.
 5. Το ChatGPT θα ξεκινήσει να απαντάει, παρέχοντας σου την δυνατότητα είτε να συνεχίσεις την ίδια συζήτηση, είτε να ξεκινήσεις μια καινούργια.

Μπορείς να ξεκινάς και να συνεχίζεις διαφορετικές συζητήσεις παράλληλα ανάλογα με την δουλειά σου. Μπορείς να εναλλάσσεις μεταξύ των συζητήσεων από τα διαθέσιμα ενεργά παράθυρα που παρέχονται στο αριστερό πλαϊνό μέρος της οθόνης. Οι χρήστες του Android λειτουργικού συστήματος θα χρειαστεί προς το παρόν είτε να χρησιμοποιούν την ιστοσελίδα, είτε να κατεβάσουν το Bing για Android, το οποίο περιλαμβάνει μέσα το Bing Chat.

Πόσο αξιόπιστο είναι το ChatGPT;

Σύμφωνα με την OpenAI, “Ενώ διαθέτουμε διασφαλίσεις, το σύστημα ενδέχεται περιστασιακά να παράγει εσφαλμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες και να παράγει προσβλητικό ή μεροληπτικό περιεχόμενο. Δεν έχει σκοπό να δίνει συμβουλές“.

ChatGPT Προειδοποίηση
Η προειδοποίηση της OpenAI για το ChatGPT.

Το ChatGPT είναι ένα ισχυρό και καινοτόμο εργαλείο που μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στους χρήστες του. Κι ενώ το εργαλείο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αύξηση της παραγωγικότητας, της δημιουργικότητας και της μάθησης, το ChatGPT έρχεται επίσης με περιορισμούς και κινδύνους για τους οποίους οι χρήστες θα πρέπει να λάβουν υπόψη.

 • Διαρροές απορρήτου και δεδομένων: Το ChatGPT συλλέγει και αποθηκεύει τα δεδομένα των χρηστών του, όπως τα στοιχεία επικοινωνίας και σύνδεσης, το ιστορικό συναλλαγών, τη δραστηριότητα δικτύου, το περιεχόμενο και την τοποθεσία. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να κοινοποιηθούν σε συνδεδεμένες εταιρείες, πωλητές, παρόχους υπηρεσιών, αρχές επιβολής του νόμου και μέρη που εμπλέκονται σε συναλλαγές για διάφορους σκοπούς.
 • Ακρίβεια και λάθη: Το ChatGPT ενδέχεται να μην παρέχει σωστές ή σχετικές απαντήσεις σε ορισμένες ερωτήσεις, ειδικά εάν είναι περίπλοκες ή συγκεκριμένες. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει λανθασμένο ή παραπλανητικό κείμενο ή κώδικα που δεν ταιριάζει με την πρόθεση ή τις προσδοκίες του χρήστη. Οι χρήστες δεν πρέπει να εμπιστεύονται πλήρως το ChatGPT και να επαληθεύουν τα αποτελέσματα του από άλλες πηγές προτού τα χρησιμοποιήσουν.
 • Κοινή λογική και ηθικά ζητήματα: Το ChatGPT δεν διαθέτει κοινή λογική ή ηθική κρίση σε ανθρώπινο επίπεδο. Μπορεί να μην καταλαβαίνει το νόημα ή τον τόνο ορισμένων μηνυμάτων, όπως το σαρκασμό, το χιούμορ ή την ενσυναίσθηση. Μπορεί επίσης να παρέχει παράλογες ή ακατάλληλες απαντήσεις σε ορισμένες καταστάσεις. Οι χρήστες θα πρέπει να είναι σεβαστοί και υπεύθυνοι όταν αλληλεπιδρούν με το ChatGPT και να αποφεύγουν να του ζητούν να κάνει επιβλαβή ή παράνομα πράγματα.
 • Κυβερνοασφάλεια και απειλές πειρατείας: Το ChatGPT μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κακόβουλους παράγοντες για τη δημιουργία απατών ηλεκτρονικού ψαρέματος, κακόβουλου λογισμικού ή άλλων κυβερνοεπιθέσεων. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εκμάθηση δεξιοτήτων hacking ή πληροφοριών σχετικά με την υποδομή δικτύου. Οι χρήστες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν λαμβάνουν μηνύματα ή αρχεία από άγνωστες πηγές που ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούν το ChatGPT ή προσφέρουν εργαλεία που βασίζονται σε αυτό.

Οι συνομιλίες ενδέχεται να εξετάζονται από τους εκπαιδευτές AI μας για τη βελτίωση των συστημάτων μας. Μην κοινοποιείτε ευαίσθητες πληροφορίες στις συνομιλίες σας.

OpenAI

Μιας και πρόκειται για την αρχή του γλωσσικού μοντέλου, υπάρχουν ακόμα αρκετοί τομείς του που χρειάζονται βελτίωση, ενώ είναι πολύ νωρίς για να υποθέσουμε έστω και τα βασικά από αυτά που θα δούμε στο μέλλον. Το μόνο σίγουρο είναι πως το ChatGPT θα συνεχίζει να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται, ενώ δεν θα αργήσει να έρθει η στιγμή όπου θα ενσωματωθούν περισσότερες δυνατότητες και χαρακτηριστικά στο AI chatbot.

Εργαλεία και εφαρμογές με το ChatGPT

TypingMind
TypingMind.

Εκατοντάδες εταιρείες έχουν ξεκινήσει να ενσωματώνουν τις χρήσιμες λειτουργίες του ChatGPT στα λογισμικά και τις υπηρεσίες που παρέχουν στους πελάτες τους. Το καλύτερο παράδειγμα είναι η Microsoft, η οποία έχει ήδη εισάγει το Bing Chat σχεδόν σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένων στο Microsoft Edge, την Bing, στο Microsoft Teams, στο Skype, μεταξύ αρκετών άλλων.

Επιπλέον, η εταιρεία ετοιμάζεται να εισάγει το Bing Chat και στο λειτουργικό της σύστημα (με φήμες να θέλουν τα Windows 12 βασισμένα στο AI). Άλλες γνωστές εταιρείες όπως ο Opera browser, ο οποίος έχει εισάγει το ChatGPT απευθείας στο αριστερό πλαϊνό μενού, το οποίο καθένας μπορεί να ανοίξει και να ξεκινήσει να γράφει με μόλις ένα κλικ.

Γνωστά εργαλεία που βασίζονται ή χρησιμοποιούν το γλωσσικό μοντέλο είναι τα ChatGPT Translator, AI Subtitle Translator, TypingMind, AI Chat Plus Pro, AI Smart Writing PB 4, ChatSonic Alissu, Rapid ChatGPT, ChatOn, ChatGOD Open Chat, Chat AI: Personal AI Assistant, μεταξύ αρκετών άλλων.

Νέα εργαλεία και εφαρμογές θα δημιουργούνται συνεχώς μέσα στα ερχόμενα χρόνια και θα βασίζονται είτε αποκλειστικά, είτε κάποια μέροι τους στο ChatGPT και άλλα γλωσσικά μοντέλα που πιθανότατα να δούμε να αναπτύσσονται στο σύντομο μέλλον. Καθένα έρχεται με τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, όπως για παράδειγμα το TypingMind, το οποίο μπορεί να εκτελεστεί σε κάθε web browser, δεν απαιτεί σύνδεση και δεν έχει κάποια μηνιαία συνδρομή.

Σε τι μπορεί να με βοηθήσει το ChatGPT;

Είτε είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, είτε δημιουργός περιεχομένου, είτε καλλιτέχνης, είτε φοιτητής, είτε ένας απλός χρήστης, το ChatGPT μπορεί να σε βοηθήσει σε εκατοντάδες διαφορετικούς τομείς.

Οι απαντήσεις που λαμβάνεις σε περίπλοκες απαντήσεις, η αυτοματοποιημένη γραφή κειμένων και κώδικα και οι άμεσες απαντήσεις που λαμβάνεις για οποιαδήποτε πληροφορία αποτελούν τους κύριους παράγοντες για να χρησιμοποιήσεις το ChatGPT.

Ορισμένοι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις το ChatGPT είναι οι εξής:

 • Πιο αναλυτικές απαντήσεις: Το ChatGPT μπορεί να παρέχει πιο αναλυτικές απαντήσεις απ’ ότι οι παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης όπως η Google. Επιπλέον, εκτός απ’ τις απαντήσεις που θα λαμβάνεις, θα διατίθενται και σύνδεσμοι από τις ιστοσελίδες που χρησιμοποιήθηκαν ως πηγές για τη κάθε απάντηση.
 • Δημιουργία AI περιεχομένου: Το ChatGPT μπορεί να δημιουργήσει περιεχόμενο υψηλής ποιότητας για ιστοσελίδες και blogs ή πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Μπορείς επίσης να το χρησιμοποιήσεις για να γράψεις στοίχους τραγουδιών, ποίηση, ιστορίες, βιογραφικά, περιγραφές και πολλά ακόμα.
 • Εκπαίδευση: Το ChatGPT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία διαδραστικών μαθησιακών εμπειριών, όπως κουίζ, παιχνίδια, προσομοιώσεις ή μαθήματα. Μπορείς επίσης να το χρησιμοποιήσεις για να δημιουργείς περιλήψεις, περιγράμματα ή σημειώσεις για οποιοδήποτε θέμα.
 • Το ChatGPT για προγραμματιστές: Το μεγαλύτερο ποσοστό των προγραμματιστών έχει ξεκινήσει ήδη να χρησιμοποιεί το ChatGPT και τις δυνατότητες του. Μιας και το γλωσσικό μοντέλο έχει την δυνατότητα να γράφει κώδικα σε πολλαπλές γλώσσες προγραμματισμού, καθίσταται ο ιδανικός τρόπος για να γλιτώνουν ώρες γράφοντας όλες τις σειρές κώδικα μόνοι τους.
 • Το ChatGPT για έρευνες αγορών: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το γλωσσικό μοντέλο και τις γνώσεις που έχει συλλέξει απ’ το Διαδίκτυο ώστε να δημιουργείς αναλυτικές έρευνες αγορών, να παρακολουθείς λέξεις-κλειδιά, να ελέγξεις τη ζήτηση και τους ανταγωνιστές σου και πολλά ακόμα.
 • Το ChatGPT για τεχνικούς συγγραφείς: Στη λίστα με μερικά από τα πιο κοινά εργαλεία για δημιουργία τεχνικού περιεχομένου, η Πόλα Δρακοπούλου ανέφερε και το ChatGPT, το οποίο φαίνεται να χρησιμοποιείται και στον κλάδο του technical writing.
 • Προσωπικός βοηθός: Το ChatGPT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σε βοηθήσει με διάφορες εργασίες, όπως τον προγραμματισμό ενός πάρτι ή μιας εκδήλωσης, την κράτηση πτήσεων ή ξενοδοχείων, τις online παραγγελίες, τη διαχείριση του ημερολογίου και του email σου και πολλά ακόμα που πρέπει να κάνεις χειροκίνητα κάθε φορά και τακτικά.

Αυτοί είναι μόλις μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ChatGPT. Θα έχεις την δυνατότητα να μάθεις καλύτερα την λειτουργία και τις δυνατότητες του μόλις ξεκινήσεις να κάνεις τις πρώτες σου ερωτήσεις.

Συχνές Ερωτήσεις

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το ChatGPT δωρεάν;

Ναι, το ChatGPT παρέχεται δωρεάν τόσο από την επίσημη ιστοσελίδα της OpenAI, όσο και από την Microsoft Bing. Άλλες υπηρεσίες, εφαρμογές και εργαλεία τρίτων που έχουν εισάγει το ChatGPT ή βασίζονται σε αυτό μπορεί επίσης να παρέχουν δωρεάν τις δυνατότητες του.

Σε τι χρησιμοποιείται το ChatGPT;

Το ChatGPT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκατοντάδες διαφορετικούς σκοπούς, όπως για την εκπαίδευση και την εκμάθηση, για τη δημιουργεία υψιλής ποιότητας περιεχομένου, για έρευνες αγορών και άλλες μελέτες, για στρατηγικές που αφορούν το digital marketing, από τεχνικούς συγγραφείς και εκατοντάδες άλλους ανθρώπους και επιχειρήσεις που ανήκουν σε διαφορετικούς κλάδους.

Πόσο κοστίζει το ChatGPT;

Το ChatGPT με την έκδοση GPT-3 παρέχεται εντελώς δωρεάν προς όλους μέσα από την επίσημης ιστοσελίδα της OpenAI. Η νεότερη έκδοση GPT-4 με έξτρα δυνατότητες, περισσότερες λειτουργίες και λιγότερους περιορισμούς, ονομάζεται ChatGPT Plus και κοστίζει 20,00$ μηνιαίως.

Είναι το ChatGPT εφαρμογή ή κάτι άλλο;

Το ChatGPT είναι ένα εργαλείο που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις από την ιστοσελίδα της OpenAI. Τρέχει απευθείας από το πρόγραμμα περιήγησης (web browser), ενώ παρέχεται και ως iOS εφαρμογή στο App Store της Apple. Μέχρι στιγμής δεν παρέχεται επίσημη εφαρμογή για Android συσκευές.

Εσύ χρησιμοποιείς το ChatGPT; Και αν ναι, τότε με ποιους τρόπους το χρησιμοποιείς και σε τι έχει βοηθήσει περισσότερο; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις και τις εμπειρίες σου στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Σχολιάστε