Τι είναι η εφαρμογή appodixi και πως την κατεβάζω;

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Με έως 3.000 ευρώ ως χρηματικό έπαθλο για τους πολίτες που καταγγέλλουν επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν, η εφαρμογή appodixi ήρθε για να κάνει μερικούς πολίτες ιδιαίτερα χαρούμενους. Εμείς, ρίχνουμε μια κοντινότερη ματιά στο appodixi και πως μπορείς να το κατεβάσεις και να το χρησιμοποιείς.
Εφαρμογή appodixi στο Android
Η εφαρμογή appodixi στο Android. | © Παναγιώτης Σακαλάκης για το TechGuides.gr.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Με περισσότερους από 230 χιλιάδες ανθρώπους να έχουν κατεβάσει ήδη την εφαρμογή appodixi στα κινητά τους, το κράτος υπόσχεται αμοιβή έως 3.000 ευρώ για όσους καταγγείλουν επιχειρήσεις και καταστήματα που φοροδιαφεύγουν. Αλλά πως κατεβάζεις και χρησιμοποιείς το appodixi στο κινητό σου;

Τι είναι η εφαρμογή appodixi;

Εφαρμογή appodixi στο Android
Η εφαρμογή appodixi στο Android. | © Παναγιώτης Σακαλάκης για το TechGuides.gr.

Ως έναν τρόπο για να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή, η Ελληνική Κυβέρνηση κυκλοφόρησε την εφαρμογή appodixi. Με απλά λόγια, πρόκειται για την επίσημη ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ, η οποία δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα ελέγχου των αποδείξεων, που λαμβάνουν σε κάθε τους συναλλαγή.

Μέσω αυτής, σκανάρεται κάθε απόδειξη, που έχει εκδοθεί με QR code. Εφόσον οι πολίτες διαπιστώσουν μη-διαβίβαση ή απόκλιση στα στοιχεία της απόδειξης, έχουν την δυνατότητα να την αποστείλουν στην ΑΑΔΕ – ανώνυμα ή επώνυμα – για περαιτέρω έλεγχο. Με αυτή την δυνατότητα, κάθε πολίτης έχει την δυνατότητα να ελέγξει την γνησιότητα των αποδείξεων που λαμβάνει σε κάθε του συναλλαγή εύκολα και γρήγορα.

Στόχος της εφαρμογής appodixi είναι να ενδυναμωθεί η άσκηση του δικαιώματος του πολίτη να ελέγχει κάθε φορά τη νομιμότητα των πληρωμών του, είτε πρόκειται για συναλλαγές αγαθών ή υπηρεσιών.

Πως κατεβάσω την εφαρμογή appodixi στο κινητό μου;

Η εφαρμογή appodixi είναι αυτή την στιγμή διαθέσιμη μέσω του Google Play Store για Android συσκευές και μέσω του AppStore για iOS συσκευές (Apple).

  1. Άνοιξε το Play Store ή το AppStore και αναζήτησε την εφαρμογή “appodixi”.
  2. Κάνε κλικ στο κουμπί “Εγκατάσταση” για να ξεκινήσει το κατέβασμα και η εγκατάσταση.
  3. Άνοιξε την εφαρμογή appodixi και δώσε στην εφαρμογή τα απαραίτητα δικαιώματα στην συσκευή που χρειάζεται για να λειτουργεί.
  4. Κάνε κλικ στην επιλογή “ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟ QR” για να εισάγεις χειροκίνητα μια απόδειξη, ή σκάναρε με την κάμερα της συσκευής σου το QR κώδικα.
  5. Αν επέλεξες τον χειροκίνητο τρόπο, στην επόμενη σελίδα πρόσθεσε μια φωτογραφία της απόδειξης, τις παρατηρήσεις, το ΑΦΜ του εκδότη, την οδό, την πόλη και τον νομό του καταστήματος.
  6. Τέλος, επέλεξε εάν θέλεις να στείλεις την αίτηση ανώνυμα ή επώνυμα, με τη δεύτερη επιλογή να απαιτεί να κάνεις σύνδεση με τα στοιχεία του Taxisnet σου.

Η εφαρμογή προσφέρει μόλις μερικές επιλογές και είναι εύκολη στη χρήση. Παρόλα αυτά, μιας και είναι ιδιαίτερα καινούργια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σε κάποιες συσκευές να εμφανίζονται διάφορα σφάλματα ή να μην λειτουργεί σωστά.

Οι πολίτες αναμένεται να αναφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την εφαρμογή στις συσκευές τους είτε αφήνοντας μια κριτική στο Store από το οποίο την κατέβασαν, είτε να στείλουν ένα email στο aade.messages@aade.gr.

Πόσα χρήματα κερδίζω από το appodixi;

Σύμφωνα με τις τελευταίες ενημερώσεις, όσοι έχουν σκανάρει και στείλει αποδείξεις μέχρι στιγμής μέσω της εφαρμογής appodixi και έχει διαπιστωθεί φοροδιαφυγή, δεν θα λάβουν το χρηματικό έπαθλο, μιας και δεν οριζόταν μέχρι τώρα η αναδρομική ισχύς του μέτρου.

Παρόλα αυτά, μετά τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ, θα ενεργοποιηθεί η εν λόγω διάταξη και οι πολίτες θα λαμβάνουν αμοιβή έως 3.000 ευρώ.

Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα η οποία ξεκίνησε να προσφέρει χρηματικές αμοιβές στους πολίτες που δηλώνουν τις φοροδιαφυγές επιχειρήσεων. Σύμφωνα με έρευνα της διεθνούς δικηγορικής εταιρείας RPC, η ΗΠΑ πλήρωσε το 2022 περισσότερα από 34 εκατομμύρια ευρώ στην IRS σε συνολικά 132 καταγγέλλοντες, ενώ η Μεγάλη Βρετανία έδωσε 596 χιλιάδες ευρώ για το έτος 2022-2023.

Συνοψίζοντας για το appodixi

Συνοψίζοντας, το 2024 θα υπάρχει άλλη μια εφαρμογή από την οποία θα μπορείς να κερδίζεις λεφτά, αλλά αυτή τη φορά με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο απ’ όσους έχουν συνηθίσει να αξιολογούμε εδώ στο TechGuides.

Επιπλέον, οι περισσότεροι τρόποι για να δημιουργήσεις ένα παθητικό εισόδημα, να ξεκινήσεις μια online επιχείρηση ή κάθε άλλη εφαρμογή που έχουμε αναφέρει για να κερδίζεις χρήματα από το σπίτι σου, δεν ήταν ποτέ κάποιας Κυβέρνησης, και πόσο μάλλον της Ελληνικής.


Εσύ έχεις χρησιμοποιήσει την εφαρμογή appodixi στο κινητό σου για να καταγγείλεις μια επιχείρηση που φοροδιαφεύγει; Αν όχι, τι σε σταματάει απ’ το να χρησιμοποιήσεις την εφαρμογή; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις και τις εμπειρίες σου στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Σχολιάστε