Οι 7 καλύτερες πλατφόρμες με διαδικτυακά μαθήματα

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Ανακάλυψε τις καλύτερες, δημοφιλέστερες και πιο αξιόπιστες πλατφόρμες για να παρακολουθείς εκατοντάδες ψηφιακές σειρές μαθημάτων. Όλα τα διαδικτυακά μαθήματα προσφέρονται σε μορφή βίντεο, ενώ κάποιες φιλοξενούν και ελληνικά online courses.
Οι 7 καλύτερες πλατφόρμες με διαδικτυακά μαθήματα
Skillshare | © Lewis Keegan στο Unsplash.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Τα διαδικτυακά μαθήματα (αλλιώς και ψηφιακές σειρές μαθημάτων ή online courses) έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, και για όλους τους καλούς λόγους. Προσφέρουν μια πληθώρα δυνατοτήτων για κάθε μαθητή που ενδιαφέρεται να μάθει συγκεκριμένες δεξιότητες, αλλά και έναν τρόπο ώστε οι καθηγητές να κερδίζουν χρήματα δουλεύοντας remote.

Τι είναι οι πλατφόρμες με διαδικτυακά μαθήματα;

Online Courses: Πως να δημιουργείς και να πουλάς μαθήματα
Udemy / © Lewis Keegan στο Unsplash.

Υπάρχουν πολλές πλατφόρμες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή την στιγμή για να αγοράσεις ή να παρακολουθήσεις τα δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα που προσφέρουν. Γνωστές αλλιώς και ως “marketplaces”, αυτές οι πλατφόρμες μας επιτρέπουν να δημιουργούμε ένα λογαριασμό και στη συνέχεια να αγοράζουμε τις ψηφιακές σειρές μαθημάτων που μας ενδιαφέρουν.

Αφότου ολοκληρώσουμε την αγορά μιας σειράς μαθημάτων, στη συνέχεια μπορούμε να παρακολουθήσουμε τα μαθήματα σε μορφή βίντεο μέσα από το περιβάλλον που μας προσφέρει η εκατοστέ πλατφόρμα. Συνήθως, αυτά τα περιβάλλοντα μας μεταφέρουν στο πρώτο μάθημα και μας δίνουν έναν εύκολο τρόπο ώστε να παρακολουθούμε τα διαδικτυακά μαθήματα από τον υπολογιστή ή το κινητό μας.

Στις περισσότερες πλατφόρμες με διαδικτυακά μαθήματα θα βρεις και τις κριτικές που αφήνουν οι μαθητές, αξιολογώντας με μια βαθμολογία τη σειρά μαθημάτων που αγόρασαν και παρακολούθησαν. Με αυτό τον τρόπο, θα είσαι σε θέση να επιλέγεις ποιο “σοφά” τις ψηφιακές σειρές μαθημάτων που θα αγοράζεις.

Ποιες είναι οι δημοφιλέστερες πλατφόρμες με διαδικτυακά μαθήματα;

Όπως προαναφέρθηκε, οι πλατφόρμες με διαδικτυακά μαθήματα μας προσφέρουν μια πληθώρα επιλογών από ψηφιακές σειρές μαθημάτων που μπορούμε να αποκτήσουμε – για κάποιο ποσό ή δωρεάν – και στη συνέχεια να παρακολουθούμε τα μαθήματα με την ησυχία μας.

Αλλά ποιες είναι οι γνωστότερες και πιο αξιόπιστες πλατφόρμες με διαδικτυακά μαθήματα αυτή την στιγμή; Ορισμένες από τις δημοφιλέστερες είναι οι εξής:

1. Udemy

Udemy

Ίσως η πιο δημοφιλής διαδικτυακή πλατφόρμα εκμάθησης, το Udemy έχει περισσότερα από 130.000 διαδικτυακά μαθήματα στη βάση δεδομένων του και περισσότερους από 35 εκατομμύρια μαθητές.

Το Udemy προσφέρει τόσο δωρεάν όσο και επί πληρωμή ψηφιακές σειρές μαθημάτων σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως για το digital marketing, την γραφιστική, τον κώδικα, την προσωπική ανάπτυξη, το παραδοσιακό marketing, τις επιχειρήσεις, την φωτογραφία και πολλά άλλα.

Όλα τα μαθήματα προσφέρονται διαδικτυακά από διαπιστευμένες ακαδημίες και διαδικτυακές πλατφόρμες μάθησης. Επιπλέον, καθένας έχει την δυνατότητα να εγγραφεί ως εκπαιδευτής και να ξεκινήσει να παρέχει τις δικές του ψηφιακές σειρές μαθημάτων, είτε δωρεάν είτε επί πληρωμής.

2. Skillshare

Skillshare

Το Skillshare είναι αναμφισβήτητα από τις πιο κομψές και μοντέρνες πλατφόρμες με διαδικτυακά μαθήματα που θα βρεις αυτή την στιγμή, προσφέροντας περισσότερες από 26,000 ψηφιακές σειρές μαθημάτων.

Φυσικά, θα βρεις αρκετές που παρέχονται εντελώς δωρεάν, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό επικεντρώνεται από επί πληρωμής μαθήματα που αγγίζει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Γνωστό για τα δημιουργικά και πρακτικά του μαθήματα σε θέματα όπως το σχέδιο, η φωτογραφία, η γραφή και η επιχειρηματικότητα, το SkillShare είναι περισσότερο προσανατολισμένο στην κοινότητα, με πολλές μικρότερες τάξεις που βασίζονται σε συγκεκριμένα projects.

3. Coursera

Coursera

Γνωστό για το ευρύ φάσμα μαθημάτων του από πανεπιστήμια και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, στο Coursera θα βρεις γνωστά ονόματα όπως το Stanford, η Google και η IBM. Το Coursera προσφέρει διαδικτυακά μαθήματα σε διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων διαλέξεων βίντεο, κουίζ και εργασιών.

Το Coursera προσφέρει τόσο δωρεάν όσο και επί πληρωμή μαθήματα σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η επιστήμη των υπολογιστών, η επιστήμη των δεδομένων, οι επιχειρήσεις, η υγεία και άλλα. Όλα τα μαθήματα παραδίδονται διαδικτυακά από διαπιστευμένες ακαδημίες και διαδικτυακές πλατφόρμες μάθησης.

4. LinkedIn Learning (προηγουμένως Lynda.com)

LinkedIn Learning

Το LinkedIn είναι το μεγαλύτερο και γνωστότερο κοινωνικό δίκτυο για επαγγελματίες παγκοσμίως, και έχοντας συγχωνεύσει όλο το περιεχόμενο από την πλατφόρμα ψηφιακών μαθημάτων Lynda.com στο LinkedIn Learning, πλέον αποτελεί έναν θησαυρό για όσους αναζητούν να αναπτύξουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες.

Η πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί για επαγγελματίες που θέλουν να αναπτύξουν νέες δεξιότητες ή να προωθήσουν τη σταδιοδρομία τους. Το LinkedIn Learning προσφέρει μια σειρά από δυνατότητες, όπως εξατομικευμένες προτάσεις, παρακολούθηση μαθημάτων και πιστοποιητικά ολοκλήρωσης.

Η πλατφόρμα προσφέρει επίσης μαθήματα σε πολλές γλώσσες, καθιστώντας την προσβάσιμη σε ένα παγκόσμιο κοινό.

5. Codecademy

Codecademy

Το Codecademy είναι άλλη μια πλατφόρμα με διαδικτυακά μαθήματα, αλλά ολίγο διαφορετική απ’ τις αντίστοιχες της λίστας. Το Codecademy εστιάζει κυρίως στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων σου πάνω στον κώδικα, με γλώσσες προγραμματισμού όπως οι HTML, CSS JavaScript, SQL, Python και πολλές ακόμα. Επιπλέον, θα βρεις μια συλλογή από δωρεάν ψηφιακές σειρές μαθημάτων που μπορείς να παρακολουθήσεις.

Το Codecademy είναι μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που θέλουν να μάθουν δεξιότητες κωδικοποίησης με τον δικό τους ρυθμό και με το δικό τους πρόγραμμα. Η πλατφόρμα προσφέρει επίσης εξατομικευμένες λίστες θέσεων εργασίας, συνεντεύξεις για πρακτική άσκηση και πιστοποιητικά ολοκλήρωσης των μαθημάτων.

Αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την ανάπτυξη websites χωρίς γλώσσες προγραμματισμού, τότε μη διστάσεις να ρίξεις μια ματιά στην ενότητα “Κατασκευή Ιστοσελίδων” του TechGuides.

6. YouTube

YouTube Online Courses

Μπορεί το YouTube να μην θεωρείται ως πλατφόρμα με online courses, μα αυτό δεν σημαίνει πως δεν περιλαμβάνει μια πληθώρα ψηφιακών σειρών μαθημάτων που είναι διαθέσιμα εντελώς δωρεάν προς όλους, με ή χωρίς Google λογαριασμό.

Εκατοντάδες χιλιάδες δημιουργοί περιεχομένου έχουν ανεβάσει τις δικές τους σειρές μαθημάτων στο YouTube, προσφέροντας τες εντελώς δωρεάν και κερδίζοντας χρήματα από τις διαφημίσεις που προβάλλουν, τα affiliate links και τις sponsor συνεργασίες τους.

Τα περισσότερα διαδικτυακά μαθήματα για οτιδήποτε ψάχνεις θα τα βρεις συχνά με τις λέξεις-κλειδιά “online courses”, όπως για παράδειγμα “HTML and CSS online course”, ή “Video filmaking online course” και ούτω καθεξής.

7. edX

edX

Το edX είναι μια πλατφόρμα για μάθηση και εξέλιξη σταδιοδρομίας, που προσφέρει μαθήματα και προγράμματα από 250+ κορυφαία ιδρύματα σε διάφορους τομείς και επίπεδα. Είτε θέλεις να αναπτύξεις νέες δεξιότητες, να προωθήσεις την καριέρα σου ή να αποκτήσεις ένα πτυχίο, μπορείς να εγγραφείς και να ξεκινήσεις άμεσα στην πλατφόρμα.

Μέσα στο edX θα βρεις τόσο δωρεάν όσο και επί πληρωμή διαδικτυακά μαθήματα, ενώ η εταιρεία έχει δεσμευτεί να μεταμορφώσει την παραδοσιακή εκπαίδευση αφαιρώντας όλα τα εμπόδια του κόστους, της τοποθεσίας και της πρόσβασης.

Ποια είναι η κατάλληλη πλατφόρμα με ψηφιακές σειρές μαθημάτων για εμένα;

Κάθε πλατφόρμα έρχεται με τα δυνατά και αδύναμα σημεία της. Κάποιες προσφέρουν έναν αμέτρητο αριθμό από διαθέσιμα διαδικτυακά μαθήματα, αλλά πολλά εκ των οποίων μπορεί να μην είναι τόσο υψηλής ποιότητας. Επιπλέον, υπάρχουν πλατφόρμες που εστιάζουν σε συγκεκριμένες δεξιότητες, όπως για παράδειγμα το Codeacademy για τις γλώσσες προγραμματισμού.

Σε κάθε περίπτωση, το Udemy και το Skillshare αποτελούν τις δύο κορυφές, ενώ θα βρεις σε ορισμένες περιπτώσεις και ελληνικά online courses για συγκεκριμένα θέματα. Οι περισσότερες ωστόσο πλατφόρμες φιλοξενούν διαδικτυακά μαθήματα που είναι στα αγγλικά και σε μορφή βίντεο, ενώ κάποιες εστιάζουν σε συγκεκριμένοι κοινό.

Επομένως, είναι σημαντικό να κάνεις μια έρευνα σε όλες τις πλατφόρμες ώστε να βρεις τις κατάλληλες για εσένα και αυτές που προσφέρουν τις σειρές μαθημάτων που ενδιαφέρεσαι να παρακολουθήσεις. Τέλος, αρκετοί δημιουργοί περιεχομένου και εκπαιδευτικοί επιλέγουν να δημιουργούν τις δικές τους ιστοσελίδες με online courses, που σημαίνει πως θα βρεις χιλιάδες άλλα διαθέσιμα σε τρίτες ιστοσελίδες και όχι σε αυτές τις πλατφόρμες εκμάθησης.

Αν γνωρίζεις περισσότερες αξιόπιστες πλατφόρμες με διαδικτυακά μαθήματα που αξίζει να προστεθούν στην παραπάνω λίστα, μη διστάσεις να τις αναφέρεις στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Σχολιάστε