Οι 13 καλύτερες Blogging Πλατφόρμες για να φτιάξεις ένα blog

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Ρίχνουμε μια κοντινότερη ματιά στις δημοφιλέστερες CMS και blogging πλατφόρμες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις ένα ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό blog το 2024.
Οι καλύτερες Blogging Πλατφόρμες για να φτιάξεις ένα blog

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Σκέφτεσαι να φτιάξεις το δικό σου blog, αλλά δεν μπορείς να αποφασίσεις σε ποια blogging πλατφόρμα θέλεις να ξεκινήσεις; Ανάλογα με τις ανάγκες και τις προσωπικές σου προτιμήσεις, καθώς επίσης και με τα σχέδια που έχεις για το νέο σου blog, υπάρχουν ορισμένα βασικά πράγματα που πρέπει να επιλέξεις προτού καταλήξεις σε μια CMS πλατφόρμα.

Περιεχόμενα Απόκρυψη
3) Οι 10 καλύτερες Blogging Πλατφόρμες για το 2024

Τι είναι οι blogging πλατφόρμες (CMS Platforms);

Οι blogging πλατφόρμες, αλλιώς γνωστές και ως “Content Management Systems” ή απλώς “CMS”, μας προσφέρουν ένα διαχειριστικό περιβάλλον μέσα από το οποίο έχουμε την δυνατότητα να δημιουργούμε, να σχεδιάζουμε και να παρέχουμε στον κόσμο ένα blog.

Επιπλέον, μας παρέχουν έναν κειμενογράφο για να γράφουμε άρθρα και να δημιουργούμε σελίδες και εκατοντάδες δυνατότητες και χαρακτηριστικά που αφορούν την δημιουργία και τη διαχείριση περιεχομένου. Μας επιτρέπουν να κατηγοριοποιούμε το περιεχόμενο μας σε κατηγορίες, ετικέτες ή και τα δύο, να συνδέουμε newsletter υπηρεσίες για την email marketing στρατηγική μας κ.ά.

Πως μπορώ να επιλέξω την σωστή blogging πλατφόρμα;

Υπάρχουν ορισμένοι βασικοί παράγοντες που κάνουν μια blogging πλατφόρμα να είναι ιδανική για την κατασκευή και την διαχείριση ενός blog. Αν είσαι όμως καινούργιος/α στο χώρο του blogging, τότε ορισμένα από τα βασικότερα πράγματα που θα πρέπει να ελέγξεις προτού επιλέξεις μια CMS πλατφόρμα είναι τα εξής:

  • Διαθέσιμα πρότυπα: Τα πρότυπα, αλλιώς γνωστά και ως “themes” ή “templates”, μας προσφέρουν έτοιμους σχεδιασμούς για κάθε θεματολογία τους οποίους μπορούμε να μορφοποιήσουμε με διάφορους τρόπους, από τα χρώματα, τις γραμματοσειρές, τις φωτογραφίες μέχρι και κάθε άλλο στοιχείο. Όσα πιο πολλά πρότυπα προσφέρει μια πλατφόρμα, τόσες πιο πολλές δομές έχουμε διαθέσιμες ώστε να ξεκινάμε εύκολα και γρήγορα.
  • Κειμενογράφος: Κάθε CMS πλατφόρμα προσφέρει διαφορετικό κειμενογράφο ώστε να γράφεις και να μορφοποιείς τα άρθρα και τις σελίδες σου. Σιγουρέψου πως έχεις επιλέξει μια πλατφόρμα με μοντέρνο, προσεγμένο και πλούσιο σε δυνατότητες κειμενογράφο. Κάποιες πλατφόρμες εστιάζουν στον μινιμαλισμό, ενώ άλλες σου επιτρέπουν να δημιουργείς σχεδόν τα πάντα.
  • Search Engine Optimization: Μια σύγχρονη blogging πλατφόρμα θα πρέπει να σου παρέχει όλα τα απαραίτητα SEO εργαλεία ώστε να βελτιστοποιείς την ιστοσελίδα και το περιεχόμενο της για τις μηχανές αναζήτησης.
  • Πρόσθετα και ενσωματώσεις: Τα πρόσθετα και οι ενσωματώσεις αφορούν τις blogging πλατφόρμες που σου επιτρέπουν να εγκαθιστάς τρίτα πρόσθετα ή να συνδέεις την ιστοσελίδα σου σε τρίτα εργαλεία και υπηρεσίες με σκοπό να επεκτείνεις τις δυνατότητες της, να παρακολουθείς τα στατιστικά, να εισάγεις φόρμες επικοινωνίας και πολλά πολλά ακόμα.

Εκτός από τα παραπάνω, είναι σημαντικό να ελέγξεις και το κόστος της κάθε πλατφόρμας, καθώς επίσης και οτιδήποτε επιπρόσθετο θελήσεις να αγοράσεις ώστε να επεκτείνεις τις δυνατότητες της.

Οι 10 καλύτερες Blogging Πλατφόρμες για το 2024

Κάθε blogging πλατφόρμα έρχεται με τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία της, ενώ κάποιες είναι ιδανικές μόνο για συγκεκριμένους σκοπούς. Μέσα από αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τις γνωστότερες blogging πλατφόρμες και όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που έρχονται με τη καθεμία.

1. WordPress.org

WordPress.org
WordPress.org

Το WordPress.org είναι η μεγαλύτερη και γνωστότερη CMS πλατφόρμα παγκοσμίως, με το 43.6% όλων των ιστοσελίδων να τρέχουν πάνω σε αυτό. Πρόκειται για την πλατφόρμα χωρίς περιορισμούς, καθώς μπορείς να δημιουργείς κάθε είδους ιστοσελίδας, από ερασιτεχνικά και επαγγελματικά blogs μέχρι και forums, portfolios, landing-σελίδες, ηλεκτρονικά καταστήματα έως και κοινωνικά δίκτυα.

Το WordPress.org ωστόσο δεν σου επιτρέπει να φτιάξεις ένα blog απευθείας. Αντίθετα, απαιτεί να έχεις αγοράσει πρώτα ένα domain name και ένα web hosting πακέτο, καθώς αυτά τα δύο είναι απαραίτητα για να φιλοξενείται η ιστοσελίδα σου σε έναν server και να είναι διαθέσιμη προς όλους. Το WordPress κατέχει την πρώτη θέση σε αριθμό διαθέσιμων πρόσθετων και προτύπων και έχει την μεγαλύτερη κοινότητα παγκοσμιως.

Για ποιους είναι το WordPress;

  • Για αρχάριους και επαγγελματίες bloggers που θέλουν ένα ερασιτεχνικό και απλό ή ένα περίπλοκο blog.
  • Για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που θέλουν να κατασκευάσουν ένα επαγγελματικό blog.
  • Για όσους θέλουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο της ιστοσελίδας τους, από την συντήρηση, την ασφάλεια, την ταχύτητα μέχρι και κάθε στοιχείο της.
  • Για όσου αναζητούν για μια αξιόπιστη και γνωστή blogging πλατφόρμα που να τους προσφέρει όλα όσα χρειάζονται, και ακόμα περισσότερα.

Τα πλεονεκτήματα του WordPress:

  • Προσφέρεται εντελώς δωρεάν.
  • Σου επιτρέπει να κατασκευάσεις κάθε είδους ιστοσελίδας.
  • Παρέχονται χιλιάδες διαθέσιμα πρόσθετα.
  • Παρέχονται χιλιάδες διαθέσιμα θέματα.
  • Θα βρεις εκατοντάδες SEO εργαλεία.

Τα μειονεκτήματα του WordPress:

  • Απαιτεί επένδυση χρόνου για να μάθεις πως λειτουργεί και που βρίσκονται όλες οι επιλογές.
  • Θα πρέπει να αγοράσεις ένα domain name και ένα web hosting πακέτο και στη συνέχεια να εγκαταστήσεις το WordPress.
  • Συνήθως είσαι υπεύθυνος/η για την ασφάλεια, την ταχύτητα και την βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σου.

Εν ολίγης, το WordPress είναι η πλατφόρμα που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι προγραμματιστές και οι εταιρείες κατασκευής ιστοσελίδων, ενώ αποτελεί την ιδανική λύση για το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων bloggers.

Μπορείς να ξεκινήσεις διαβάζοντας τα reviews που έγραψα για την Hostinger και την Bluehost, δύο πασίγνωστες hosting εταιρείες που προσφέρουν WordPress hosting πακέτα σε προσιτές τιμές.

2. WordPress.com

WordPress.com
WordPress.com

Μιας και το WordPress.org προσφέρεται εντελώς δωρεάν, η Automattic, η εταιρεία πίσω απ’ την πασίγνωστη CMS πλατφόρμα, προσφέρει και το WordPress.com, το οποίο σε αντίθεση με το .org, μας προσφέρει ένα domain name και ένα web hosting πακέτο μέσα από μια διαδικασία που διαρκεί μόλις μερικά λεπτά.

Μπορείς να επισκεφτείς το WordPress.com, να δημιουργήσεις έναν λογαριασμό, να επιλέξεις ένα από τα διαθέσιμα themes, να εισάγεις μια ονομασία και στη συνέχεια να επιλέξεις ένα από τα συνδρομητικά πακέτα που παρέχονται.

Το δωρεάν πακέτο σε περιορίζει στο 1GB αποθηκευτικού χώρου και το όνομα σου αντί σε .gr ή .com θα τελειώνει σε .wordpress.com. Επιπλέον, θα έχεις λιγότερες επιλογές και δυνατότητες εκτός κι αν αναβαθμίσεις στα μεγαλύτερα πακέτα, όπως για παράδειγμα για να έχεις πρόσβαση στα premium themes ή ακόμα και στα δωρεάν πρόσθετα.

Για ποιους είναι το WordPress.com;

  • Το WordPress.com είναι μια εξαιρετική επιλογή για ερασιτέχνες bloggers που δεν θέλουν να ασχοληθούν με την διαδικασία της αγοράς ενός domain name και ενός web hosting, με την ασφάλεια ή την βελτιστοποίηση του blog τους και αναζητούν μια εύκολη και γρήγορη λύση.
  • Μπορείς να ξεκινήσεις μέσα σε λίγα λεπτά, απλά δημιουργώντας έναν λογαριασμό.

Τα πλεονεκτήματα του WordPress:

  • Είναι εύκολο στη χρήση και σου επιτρέπει να φτιάξεις ένα blog σε λίγα λεπτά.
  • Παρέχεται ένας μοντέρνο και προσεγμένο διαχειριστικό περιβάλλον.
  • Σου επιτρέπει να διαχειρίζεσαι με ευκολία πολλαπλές ιστοσελίδες.
  • Δεν χρειάζεται να ανησυχείς για την ασφάλεια της ιστοσελίδας σου.
  • Δεν χρειάζεται να ασχολείσαι με τεχνικά ζητήματα.

Τα μειονεκτήματα του WordPress:

  • Τα συνδρομητικά πακέτα είναι σχετικά ακριβά για νέους bloggers.
  • Τα οικονομικά πακέτα δεν περιλαμβάνουν την εγκατάσταση plugins.
  • Στα οικονομικά πακέτα δεν μπορείς να εγκαταστήσεις themes από τρίτους.
  • Το περιεχόμενο σου θα πρέπει να ακολουθεί αυστηρά τους κανονισμούς της Automattic, εναλλακτικά έχουν την δυνατότητα να κατεβάσουν το blog.
  • Δεν έχεις πρόσβαση σε όλες τις δυνατότητες και τις λειτουργίες που προσφέρει το WordPress σε όσους χρησιμοποιούν το WordPress.org.

Συμπερασματικά, το WordPress.com είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους δεν θέλουν να ασχοληθούν καθόλου με χειροκίνητες διαδικασίες και αλλαγές. Επιπλέον, η εταιρεία ασχολείται επίσης με την ασφάλεια των ιστοσελίδων που φιλοξενεί, που σημαίνει πως θα μπορείς να εστιάσεις αποκλειστικά στον σχεδιασμό και το γράψιμο.

Παρόλα αυτά, τα συνδρομητικά πακέτα είναι αυτά που προσφέρουν τα πρόσθετα και τα premium themes, τα οποία έρχονται για να κάνουν όλη τη μεγάλη διαφορά στο WordPress και τις δυνατότητες που θα έχεις ως blogger. Με αυτά κατά νου, συνήθως το WordPress.org προτείνεται περισσότερο καθώς δεν έχει περιορισμούς.

3. Ghost

Ghost Blogging Platform
© Ghost

Το Ghost εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2013, ως ένα project το οποίο κατάφερε να μαζέψει αρκετά χρήματα μέσω του Kickstarter ώστε να κατασκευαστεί. Η καμπάνια ξεπέρασε τα £196,000, περισσότερα από τον αρχικό της στόχο. Από τότε, η blogging πλατφόρμα έχει δει μεγάλες βελτιώσεις και αλλαγές, ενώ πλέον καθίσταται ως μια απ’ τις καλύτερες λύσεις για bloggers που θέλουν κάτι εύκολο, γρήγορο και μινιμαλιστικό που δεν απαιτεί ουδεμία γνώση γύρω από γλώσσες προγραμματισμού.

Όπως και το WordPress, έτσι και το Ghost σου επιτρέπει είτε να κατεβάσεις εντελώς δωρεάν την CMS πλατφόρμα και στη συνέχεια να την εγκαταστήσεις και να την ρυθμίσεις στον δικό σου server με το δικό σου domain name, είτε να χρησιμοποιήσεις ένα από τα συνδρομητικά τους πακέτα.

Στην προκειμένη περίπτωση, δεν υπάρχουν αρκετές web hosting εταιρείες που να προσφέρουν βελτιστοποιημένα πακέτα φιλοξενίας για το Ghost όπως συμβαίνει και με το WordPress, οπότε η δεύτερη επιλογή αποτελεί καλύτερη λύση. Εναλλακτικά, θα βρεις web hosting πακέτα για το Ghost στην Digital Ocean.

Για ποιους είναι το Ghost;

  • Για αρχάριους bloggers που αναζητούν μια CMS πλατφόρμα που είναι εύκολη στη χρήση.
  • Για τους λάτρεις του μινιμαλισμού και της απλότητας.
  • Για όσους δεν θέλουν να ασχοληθούν με γλώσσες προγραμματισμού και κώδικα.

Τα πλεονεκτήματα του Ghost:

  • Ίσως η πιο εύκολη πλατφόρμα για αρχάριους bloggers.
  • Μινιμαλιστικό και προσεγμένο διαχειριστικό περιβάλλον.
  • Μοντέρνος κειμενογράφος για την σύνταξη άρθρων.
  • Μια πληθώρα διαθέσιμων θεμάτων εντός και εκτός του Ghost.
  • Μπορείς να εγκαταστήσεις την πλατφόρμα σε δικό σου server.

Τα μειονεκτήματα του Ghost:

  • Τα συνδρομητικά πακέτα στο Ghost.com είναι σχετικά ακριβά για να ξεκινήσεις, αλλά μπορείς πάντοτε να επιλέξεις μια τρίτη web hosting εταιρεία.
  • Δεν υπάρχουν πάρα πολλές υπηρεσίες που υποστηρίζουν το Ghost, αλλά θα βρεις μια πληθώρα διαθέσιμων επιλογών εντός της πλατφόρμας.

4. Squarespace

Squarespace
Squarespace πρότυπα για blogs.

Με το Squarespace θα έχεις την δυνατότητα να κατασκευάσεις σχεδόν κάθε είδους ιστοσελίδας. Η πλατφόρμα προσφέρει ένα μοντέρνο και προσεγμένο διαχειριστικό περιβάλλον μέσα από το οποίο θα έχεις την δυνατότητα να κατασκευάσεις ηλεκτρονικά καταστήματα, portfolios, blogs, landing-pages και πολλά ακόμα.

Για να διευκολύνει ακόμα περισσότερο το στήσιμο μιας νέας ιστοσελίδας, το Squarespace προσφέρει μια λίστα με έτοιμα προ-σχεδιασμένα πρότυπα τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις με ένα κλικ. Κάθε πρότυπο μπορεί να διαμορφωθεί με πολλούς τρόπους, όπως αλλάζοντας τα κείμενα, τις γραμματοσειρές, τα χρώματα, τις φωτογραφίες και κάθε άλλο στοιχείο.

Στον κατάλογο προτύπων (γνωστά και ως “templates) θα βρεις σχεδιασμούς για εστιατόρια, για υγεία και ομορφιά, για gaming, για γάμους, για μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, για φαγητό, για κοσμήματα, για τέχνη, για τεχνολογία, για media και podcasts, για φωτογράφους, marketers, μουσικούς, εκπαιδευτές και για αρκετές ακόμα διαφορετικές θεματολογίες.

Για ποιους είναι το Squarespace;

  • Για όσους αναζητούν μια μινιμαλιστική και εύκολη στη χρήση blogging πλατφόρμα.
  • Για όσους θέλουν να συνδυάσουν ένα blog με ένα eshop.

Τα πλεονεκτήματα του Squarespace:

  • Εύκολο στη χρήση με προσεγμένο διαχειριστικό περιβάλλον.
  • Εύκολος κειμενογράφος με πολλαπλές επιλογές και δυνατότητες.
  • Μπορείς να σχεδιάσεις σελίδες με ευκολία.

Τα μειονεκτήματα του Squarespace:

  • Δεν προσφέρονται πρόσθετα, η δυνατότητα να ανεβάσεις themes από τρίτα marketplaces, ή ακόμα και να δημιουργήσεις πολύπλοκα blogs.
  • Το διαχειριστικό περιβάλλον μπορεί να γίνει ιδιαίτερα δύσχρηστο σε blogs με χιλιάδες άρθρα, εκατοντάδες κατηγορίες και πολλαπλές σελίδες.

5. Wix

Δημιουργία Blog στο Wix
Δημιουργία Blog στο Wix.

Το Wix είναι μια πασίγνωστη blogging πλατφόρμα η οποία προτείνεται κυρίως σε αρχάριους bloggers που αναζητάνε για κάτι απλό και εύχρηστο. Η πλατφόρμα προσφέρει τα δικά της συνδρομητικά πακέτα και ένα διαχειριστικό περιβάλλον μέσα από το οποίο θα μπορείς να διαχειρίζεσαι όλες τις σελίδες, τα άρθρα και οτιδήποτε άλλο θα περιλαμβάνει το blog σου.

Αν και η πλατφόρμα εστιάζει ιδιαίτερα στην ταχύτητα και τους μοντέρνους σχεδιασμούς, υπάρχουν αρκετά εργαλεία, δυνατότητες και λειτουργίες που δεν προσφέρει σε αντίθεση με άλλες γνωστές CMS πλατφόρμες όπως το WordPress. Επιπλέον, το διαχειριστικό της περιβάλλον μπορεί να γίνει ιδιαίτερα δύσχρηστο όταν έχουμε να κάνουμε με χιλιάδες άρθρα και σελίδες.

Για ποιους είναι το Wix;

  • Για όσους αναζητούν να ξεκινήσουν ένα ερασιτεχνικό blog.
  • Για όσους δεν θέλουν πολλαπλά διαφορετικά πρότυπα.
  • Για όσους δεν επιθυμούν να ασχοληθούν με την αγορά domain και hosting.

Τα πλεονεκτήματα του Wix:

  • Εύκολο για αρχάριους.
  • Προσφέρει περισσότερα από 800 πρότυπα.
  • Εστιάζει στην ταχύτητα και τον μοντέρνο σχεδιασμό.

Τα μειονεκτήματα του Wix:

  • Είναι ελλιπής σε όσο αφορά σημαντικές δυνατότητες και χαρακτηριστικά που προσφέρουν άλλες blogging πλατφόρμες.
  • Απαιτεί να εισάγεις πολλαπλά στοιχεία με τη χρήση HTML κώδικα.

6. Drupal

Drupal

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες blogging πλατφόρμες της λίστας, το Drupal – όπως και το WordPress – εστιάζει σε bloggers που θέλουν να κατασκευάσουν περίπλοκα blogs με πολλαπλές δυνατότητες και λειτουργίες. Είναι μια ανοιχτού κώδικα πλατφόρμα που προσφέρεται δωρεάν προς όλους, αλλά προϋποθέτει ένα domain name και ένα web hosting πακέτο ώστε να τρέξει.

Υπάρχουν αρκετές web hosting εταιρείες που υποστηρίζουν πλήρως το Drupal και σου επιτρέπουν να εγκαταστήσεις την πλατφόρμα με λίγα μόλις κλικ. Επιπλέον, θα βρεις μια πληθώρα διαθέσιμων προτύπων εντός και εκτός της πλατφόρμας και εκατοντάδες πρόσθετα τα οποία θα επεκτείνουν τις δυνατότητες περαιτέρω.

Για ποιους είναι το Drupal;

  • Για ειδικευμένους bloggers και επιχειρήσεις που θέλουν να κατασκευάσουν επαγγελματικά και περίπλοκά blogs.
  • Για όσους θέλουν πλήρη έλεγχο του blog τους και θέλουν να το στήσουν πάνω στον δικό τους server.

Τα πλεονεκτήματα του Drupal:

  • Σου επιτρέπει να φτιάχνεις περίπλοκα και επαγγελματικά blogs.
  • Σου επιτρέπει να ρυθμίσεις τα πάντα με διάφορους τρόπους, παρέχοντας πλήρη έλεγχο.
  • Προσφέρονται εκατοντάδες πρότυπα και πρόσθετα.
  • Υποστηρίζεται από ένα μεγάλο ποσοστό web hosting εταιρειών.
  • Ιδανικό για όσους επιθυμούν να έχουν ένα blog σε πολλαπλές γλώσσες.
  • Προσφέρει μια πληθώρα από τύπους άρθρων, πρότυπα σελίδων, μπλοκς και πολλά ακόμα.

Τα μειονεκτήματα του Drupal:

  • Είναι περίπλοκο στην χρήση και εστιάζει αποκλειστικά σε ειδικευμένους χρήστες.
  • Η διαδικασία της εγκατάστασης, της διαμόρφωσης των θεμάτων, η εγκατάσταση και η ρύθμιση των modules είναι μόλις μερικά απ’ τα κύρια μέρη της διαδικασίας και απαιτούν να επενδύσεις αρκετό χρόνο ως αρχάριος/α blogger.

7. Weebly

Weebly

Το Weebly ιδρύθηκε το 2007 και από τότε η Αμερικανική εταιρεία προσφέρει σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ιστοσελίδων ένα διαχειριστικό περιβάλλον ώστε να σχεδιάζουν τις δικές τους ιστοσελίδες, τα δικά τους ηλεκτρονικά καταστήματα ή τα δικά τους blogs. Τα ισχυρά εργαλεία που προσφέρει η πλατφόρμα κάνουν την σχεδίαση ιστοσελίδων υπόθεση λεπτών, ενώ όλες οι επιλογές βρίσκονται πάντοτε μπροστά σου.

Το διαχειριστικό περιβάλλον του Weebly μπορεί να γίνει ιδιαίτερα περίπλοκο για τους αρχάριους bloggers, ενώ η πλατφόρμα δεν προτείνεται για όσους σκοπεύουν να γράψουν χιλιάδες άρθρα ή να κατασκευάσουν ένα περίπλοκο blog. Προσφέρονται επίσης χιλιάδες διαθέσιμα πρότυπα που εστιάζουν σε διάφορες θεματολογίες και τα οποία μπορείς να προσαρμόσεις με διάφορους τρόπους.

Για ποιους είναι το Weebly;

  • Για όσους αναζητούν να φτιάξουν ένα blog εύκολα, γρήγορα και ξεκινώντας εντελώς δωρεάν.
  • Για όσους θέλουν να σχεδιάζουν ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά καταστήματα με ευκολία και χωρίς κώδικα.
  • Για όσους δεν θέλουν να ασχολούνται με web hosting πακέτα.

Τα πλεονεκτήματα του Weebly:

  • Σχετικά γρήγορες ταχύτητες ιστοσελίδων.
  • Προσφέρονται αρκετές δυνατότητες για τον σχεδιασμό.
  • Εύκολος στη χρήση κειμενογράφος.
  • Προσφέρεται mobile εφαρμογή για να διαχειρίζεσαι το blog σου.

Τα μειονεκτήματα του Weebly:

  • Περιορισμένα εργαλεία και δυνατότητες για bloggers.

8. Pixpa

Pixpa

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες blogging πλατφόρμες, το Pixpa εστιάζει κυρίως σε όσους θέλουν να κατασκευάσουν ένα portfolio και να αναδείξουν τις δουλειές τους. Παρόλα αυτά, η πλατφόρμα επιτρέπει επίσης την δημιουργία blog και ηλεκτρονικών καταστημάτων, με τη χρήση ενός drag-and-drop builder.

Στα συνδρομητικά του πακέτα, το Pixpa προσφέρει δωρεάν domain και SSL πιστοποιητικό, καθώς επίσης και 24/7 τεχνική υποστήριξη για οτιδήποτε χρειαστείς. Τα συνδρομητικά τους πακέτα είναι επίσης οικονομικά, ιδιαίτερα αν αποκτήσεις κάποιο για δύο έτη.

Για ποιους είναι το Pixpa;

  • Για όσους ζητάνε να δημιουργήσουν ένα απλό blog ή ένα portfolio που έχει blog.
  • Για όσους δεν θέλουν να ασχολούνται με τεχνικά και κώδικα.
  • Για όσους ενδιαφέρονται να πουλάνε τις φωτογραφίες, τα βίντεο και άλλο υλικό τους.
  • Για όσους αναζητούν κάτι προσιτό, εύχρηστο και γρήγορο.

Τα πλεονεκτήματα του Pixpa:

  • Προσφέρει τις βασικές δυνατότητες που θα χρειαστείς ως blogger.
  • Παρέχει την PayPal και την Stripe ως μεθόδους πληρωμής.
  • Προσφέρει Client Proofing.

Τα μειονεκτήματα του Pixpa:

  • Ο αποθηκευτικός χώρος που παρέχεται είναι σχετικά μικρός.
  • Δεν μπορείς να αλλάξεις εντελώς τα πρότυπα και τους σχεδιασμούς.
  • Δεν είναι για περίπλοκες ιστοσελίδες.
  • Προτείνεται περισσότερο για portfolios παρά για blogging.

9. Medium

Παναγιώτης Σακαλάκης (Panos Sakalakis) στο Medium

Το Medium.com είναι η πιο γνωστή κοινότητα για bloggers αυτή την στιγμή. Προσφέρει σε όλους την δυνατότητα να ξεκινήσουν το δικό τους blog ή να δημιουργούν πολλαπλά publications (blogs) και να τα διαχειρίζονται μέσα από ένα κοινό διαχειριστικό περιβάλλον. Προσφέρει επίσης έναν απ’ τους πιο μινιμαλιστικούς, απλούς, μοντέρνους μα εύχρηστους κειμενογράφους για να γράφεις άρθρα.

Δυστυχώς, το Medium δεν συστήνεται αν σκοπεύεις να γράφεις τα άρθρα σου στα ελληνικά, καθώς οι γραμματοσειρές του δεν τα υποστηρίζουν πλήρως, ενώ η πλατφόρμα είναι γνωστότερη για τα αγγλικά άρθρα που θα βρεις μέσα. Πρόκειται άλλωστε για μια διεθνής πλατφόρμα η οποία έχει περισσότερους από 170 εκατομμύρια μηνιαίους αναγνώστες από ολόκληρο τον κόσμο.

Για ποιους είναι το Medium;

  • Για όσους αναζητούν μια δωρεάν blogging πλατφόρμα ώστε να ξεκινήσουν άμεσα και γρήγορα.
  • Για όσους θέλουν ένα απλό και μοντέρνο blog.
  • Για όσους αναζητούν μια blogging πλατφόρμα που λειτουργεί και ως online κοινότητα για εκατομμύρια bloggers.

Τα πλεονεκτήματα του Medium:

  • Μπορείς να ξεκινήσεις εντελώς δωρεάν το δικό σου blog.
  • Μπορείς να φτιάξεις πολλαπλά διαφορετικά blogs (γνωστά ως Publications).
  • Μπορείς να κερδίζεις χρήματα από τις προβολές και τον χρόνο ανάγνωσης του κάθε άρθρου σου.
  • Υπάρχουν περισσότεροι από 170 εκατομμύρια μηνιαίοι αναγνώστες στο Medium που καταναλώνουν συνεχώς περιεχόμενο, κάτι που κάνει την blogging πλατφόρμα ιδιαίτερα σημαντική.

Τα μειονεκτήματα του Medium:

  • Όλα τα blogs έχουν τον ίδιο σχεδιασμό, ελάχιστα παραλλαγμένο.
  • Για να βγάζεις χρήματα απ’ το περιεχόμενο σου θα πρέπει πρώτα να γίνεις συνδρομητής στην πλατφόρμα.
  • Συνολικά, οι επιλογές που σου προσφέρονται είναι πάρα πολύ λίγες, οπότε δεν προτείνεται σε καμία περίπτωση για επαγγελματίες και full-time bloggers που θέλουν πλήρη έλεγχο και κάτι δικό τους.
  • Προτείνεται μόνο για όσους γράφουν στα αγγλικά.

10. Tumblr

Tumblr Themes

Το Tumblr είναι μια από τις γνωστότερες micro-blogging πλατφόρμες παγκοσμίως, ενώ πλέον έχει εξαγοραστεί και αναπτύσσεται από την Automattic, την εταιρεία πίσω από το WordPress και το WooCommerce. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που ξεκίνησε το 2007 και από τότε φιλοξενεί περισσότερα από 518 εκατομμύρια blogs.

Εκτός όμως από μια micro-blogging πλατφόρμα, το Tumblr λειτουργεί και ως κοινωνικό δίκτυο, πράγμα που σημαίνει πως [547+] εκατομμύρια χρήστες θα έχουν άμεση πρόσβαση στο περιεχόμενο που δημοσιεύεις, το οποίο εάν βελτιστοποιήσεις σωστά μπορείς εύκολα να το δεις να πηγαίνει viral.

Για ποιους είναι το Tumblr;

  • Για micro-blogging bloggers που θέλουν κάτι απλό και διαφορετικό.
  • Για όσους ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν εντελώς δωρεάν ένα απλό blog.
  • Για όσους θέλουν να ενταχθούν στην τεράστια κοινότητα του Tumblr.

Τα πλεονεκτήματα του Tumblr:

  • Είναι εύκολο στη χρήση και σου επιτρέπει να ξεκινήσεις εντελώς δωρεάν.
  • Μπορείς να δημιουργείς πολλαπλά Tumblr blogs.
  • Προσφέρεται μια ροή και ένα explore για να ανακαλύπτεις νέο περιεχόμενο και χρήστες.

Τα μειονεκτήματα του Tumblr:

  • Δεν προσφέρονται πολλές δυνατότητες μορφοποίησης στα θέματα εκτός κι αν γνωρίζεις από HTML και CSS.
  • Δεν θα βρεις πάρα πολλά διαθέσιμα πρότυπα στη βιβλιοθήκη θεμάτων του Tumblr, αλλά υπάρχουν αρκετοί που προσφέρουν themes εκτός της πλατφόρμας.
  • Ο κειμενογράφος δεν είναι τόσο μοντέρνος και δεν προσφέρει τόσες επιλογές όσοι άλλοι αντίστοιχων πλατφορμών.
  • Προτείνεται κυρίως για micro-blogging χρήση παρά για μεγάλα και αναλυτικά άρθρα.

11. LinkedIn

LinkedIn Blog

Με περισσότερους από 930 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες, το LinkedIn είδε αύξηση περισσότερων από 60 εκατομμυρίων νέων χρηστών μόνο αυτό τον χρόνο που μας πέρασε. Επιπλέον, έχει εξαγοραστεί και αναπτύσσεται πλέον από την Microsoft, ενώ αποτελεί το μεγαλύτερο και γνωστότερο κοινωνικό δίκτυο για επαγγελματίες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αν και αρχικά ξεκίνησε με αρκετά πιο λίγες δυνατότητες, το LinkedIn τα τελευταία χρόνια προσφέρει σε όλους τους χρήστες του την δυνατότητα να γράφουν τα δικά τους άρθρα, τα οποία μπορούν να κατηγοριοποιούν σε κατηγορίες. Αν και δεν προσφέρονται δυνατότητες για τη μορφοποίηση του blog, το οποίο θα βρίσκεται μέσα στο LinkedIn προφίλ σου, ο κειμενογράφος είναι ιδιαίτερα καλός και σου επιτρέπει να γράφεις μεγάλα και αναλυτικά κείμενα με ευκολία.

Για ποιους είναι το LinkedIn;

  • Για όσους θέλουν κάτι απλό, εύχρηστο και επαγγελματικό ώστε να γράφουν μεγάλα και αναλυτικά άρθρα.
  • Για όσους δημιουργούν περιεχόμενο που θέλουν προσελκύσει επαγγελματίες ενός συγκεκριμένου κλάδου.
  • Για επαγγελματίες που θέλουν ένα απλό blog εντός του LinkedIn για να μοιράζονται τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους με το κοινό τους.
  • Για μικρές επιχειρήσεις που θέλουν ένα απλό blog ώστε να ενημερώνουν το κοινό τους σχετικά με οτιδήποτε καινούργιο κυκλοφορούν ή συμβαίνει.

Τα πλεονεκτήματα του LinkedIn:

  • Μπορείς να ξεκινήσεις άμεσα με ένα λογαριασμό στο LinkedIn και εντελώς δωρεάν.
  • Παρέχεται ένας μοντέρνος και προσεγμένος κειμενογράφος για να γράφεις τα κείμενα σου με ευκολία και ταχύτητα.
  • Προσφέρεται εξαιρετικό SEO αν βελτιστοποιήσεις τα άρθρα σου κατάλληλα.

Τα μειονεκτήματα του LinkedIn:

  • Η γραμματοσειρά στα άρθρα δεν υποστηρίζει τους ελληνικούς χαρακτήρες, κάτι που τους κάνει ιδιαίτερα αντιαισθητικούς [προσωπική προτίμηση].
  • Δεν προσφέρονται δυνατότητες για να μορφοποιήσεις το blog σου, να εισάγεις μενού, sidebars κ.α.
  • Είναι δύσκολο για έναν χρήστη να βρει και να διαβάσει τα παλαιότερα σου άρθρα χωρίς να σκρολάρει σε αυτά για αρκετή ώρα.

12. Blogger

Google Blogger Blogspot

Αν και κάποτε αποτελούσε μια από τις σημαντικότερες publishing πλατφόρμες παγκοσμίως, το Blogger της Google αποτελεί πλέον πλατφόρμα φάντασμα για το μεγαλύτερο ποσοστό των bloggers. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες blogging πλατφόρμες της λίστας, το Blogger δεν κατάφερε να αναπτυχθεί, συνεχίζοντας να παρέχει τον ίδιο πανάρχαιο κειμενογράφο και έναν σχεδιασμό που θυμίζει 2006-2010.

Σε αντίθεση με πιο ειδικευμένες και προσεγμένες CMS πλατφόρμες όπως το WordPress, το Blogger δεν σου επιτρέπει να εγκαθιστάς τρίτα πρόσθετα, τα θέματα που προσφέρονται είναι περιορισμένα, ενώ αυτά που θα βρεις σε τρίτες ιστοσελίδες είναι τις περισσότερες φορές μια φθηνή αντιγραφή από γνωστά WordPress themes. Ωστόσο, πρόκειται για μια εύκολη, γρήγορη και εντελώς δωρεάν λύση.

Για ποιους είναι το Blogger;

  • Για όσους θέλουν να φτιάξουν ένα δωρεάν blog εύκολα και γρήγορα.
  • Για όσους δεν θέλουν να ασχοληθούν ποτέ με web hosting και τεχνικά ζητήματα.

Τα πλεονεκτήματα του Blogger:

  • Προσφέρεται εντελώς δωρεάν χωρίς περιορισμούς.
  • Προσφέρει δωρεάν sub-domain σε .blogspot.gr ή .blogspot.com.
  • Είναι εύκολο στη χρήση για αρχάριους bloggers.

Τα μειονεκτήματα του Blogger:

  • Η πλατφόρμα δεν έχει δει σημαντική εξέλιξη.
  • Ο κειμενογράφος είναι παλιός, περίεργος και πολλές φορές “άβολος” στη μορφοποίηση των κειμένων μας.
  • Τα περισσότερα θέματα απαιτούν να μπεις στον HTML και CSS κώδικα τους ώστε να κάνεις αλλαγές στο μενού, στη μορφοποίηση και σε οτιδήποτε άλλο επιθυμείς να αλλάξεις.
  • Δεν προσφέρονται εργαλεία SEO για τη βελτιστοποίηση του blog ή των άρθρων σου.
  • Το μέλλον της πλατφόρμας είναι αβέβαιο.

13. Write.as

Write As

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες blogging πλατφόρμες της λίστας, το Write.as εστιάζει στον απόλυτο μινιμαλισμό και αποκλειστικά στις λέξεις. Όχι μόνο σου επιτρέπει να φτιάξεις ένα blog με άκρως μίνιμαλ σχεδιασμό, μα συνδέεται με το Fediverse και επιτρέπει στον καθένα να διαβάζει τα κείμενα σου χωρίς λογαριασμό, είτε από το πρόγραμμα περιήγησης τους, είτε ακόμα και μέσω email, RSS, e-reader ή από federated πλατφόρμες όπως το Mastodon.

Εκτός όμως από ένα μινιμαλιστικό blog, το Write.as σου επιτρέπει να δημιουργήσεις και το δικό σου newsletter, το οποίο έχει αντίστοιχα εξίσου έναν μινιμαλιστικό σχεδιασμό και να κάνει την δημιουργία, αποστολή και διαχείριση των newsletters σου υπόθεση λεπτών. Μια ωστόσο απ’ τις πιο ενδιαφέρουσες δυνατότητες της blogging πλατφόρμας είναι πως επιτρέπει στους bloggers της να εξάγουν όλα τα άρθρα τους σε μορφή eBook (ψηφιακό βιβλίο).

Για ποιους είναι το Write.as;

  • Για μινιμαλιστές που θέλουν να εστιάζουν στις λέξεις πάρα στα τεχνικά.
  • Για όσους αναζητούν κάτι απλό, εύχρηστο και γρήγορο για να ξεκινήσουν.
  • Για όσους θέλουν ένα απλό μα επαγγελματικό newsletter.
  • Για όσους σκοπεύουν να μετατρέπουν τα άρθρα τους σε eBooks με μερικά κλικ.

Τα πλεονεκτήματα του Write.as:

  • Είναι εύκολο στη χρήση και εστιάζει αποκλειστικά στο blogging.
  • Προσφέρει την δυνατότητα δημιουργίας newsletter.
  • Προσφέρει την δυνατότητα εξαγωγής όλων των άρθρων σε μορφή eBook.
  • Συνδέεται με το Fediverse.
  • Η πλατφόρμα σέβεται την ιδιωτικότητα των bloggers, διαγράφοντας όλα τα βασικά και ανώνυμα στατιστικά τους και συλλέγοντας όσα πιο λίγα γίνεται.

Τα μειονεκτήματα του Write.as:

  • Δεν συντείνεται για όσους θέλουν περίπλοκους σχεδιασμούς.
  • Δεν προσφέρονται πολλές δυνατότητες, καθώς εστιάζει στον μινιμαλισμό.
  • Δεν παρέχεται δωρεάν πακέτο, αλλά μπορείς να χρησιμοποιείς το Pro πακέτο για 14 ημέρες και το Team πακέτο για 30 ημέρες δωρεάν.

Ποια blogging πλατφόρμα να επιλέξω για το νέο μου blog;

Κάθε πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί ώστε να εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες και προσωπικές προτιμήσεις. Το WordPress είναι η ιδανική CMS πλατφόρμα για όποιον θέλει να κατασκευάσει από ένα απλό και ερασιτεχνικό blog, μέχρι και ένα επαγγελματικό blog το οποίο ενδιαφέρεται να μετατρέψει σε μια online επιχείρηση, ή ακόμα και ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, ένα portfolio και σχεδόν οτιδήποτε άλλο.

Το Ghost είναι επίσης μια ισχυρή επιλογή για bloggers που θέλουν να εστιάσουν αποκλειστικά στην δημοσίευση άρθρων παρά στα τεχνικά, ξεκινώντας γρήγορα και εύκολα και έχοντας ένα μοντέρνο και προσεγμένο σχεδιασμό. Επιπλέον, προσφέρεται μια πληθώρα πρότυπων εντός του Ghost και εκατοντάδες άλλα σε τρίτα marketplaces όπως το ThemeForest.

Το Wix, το Squarespace, το Weebly και το Pixpa είναι εξαιρετικές επιλογές για νέους bloggers που δεν ενδιαφέρονται να έχουν ένα blog με χιλιάδες άρθρα και αναζητούν για κάτι πιο απλό και εύχρηστο. Το ίδιο ισχύει και για άλλες blogging πλατφόρμες όπως το Tumblr, το LinkedIn και το Blogger.

Πλατφόρμες όπως το Write.as είναι εξαιρετικές για όσους αναζητάνε κάτι μινιμαλιστικό ώστε να εστιάσουν αποκλειστικά στη γραφή και τη σύνταξη παρά στη μορφοποίηση. Τέλος, το Medium.com είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα στην περίπτωση που θέλεις να εργαστείς ως freelancer αρθρογράφος, προσφέροντας τα κείμενα σου πίσω από ένα συνδρομητικό paywall.

Το Drupal από την άλλη πλευρά είναι σαν το WordPress.org, με τη διαφορά πως είναι αρκετά πιο περίπλοκο για αρχάριους bloggers και συντείνεται μόνο για όσους έχουν περισσότερες γνώσεις γύρω από την CMS πλατφόρμα και θέλουν να κατασκευάσουν κάτι περίπλοκο και μεγάλο.

Συχνές ερωτήσεις για νέους bloggers

Αν έχεις περισσότερες ερωτήσεις ή προβληματισμούς σχετικά με το ξεκίνημα σου στην μπλογκόσφαιρα, μη διστάσεις να χρησιμοποιήσεις τη φόρμα σχολίων στο τέλος του άρθρου και ευχαρίστως να σε βοηθήσω όπως μπορώ.

Ποια blogging πλατφόρμα επιλέγουν οι περισσότεροι bloggers;

Το WordPress είναι η πρώτη επιλογή για το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων και παλιών bloggers, είτε πρόκειται για ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά blogs. Το Wix, το Squarespace και το Medium είναι εξίσου γνωστές επιλογές για νέους bloggers.

Ποια είναι η καλύτερη blogging πλατφόρμα για αρχάριους;

Αν και οι απόψεις διίστανται, το WordPress.com, το Wix, το Write.as, το Blogger και φυσικά το Tumblr και το Medium αποτελούν τις ευκολότερες και γρηγορότερες λύσεις για να ξεκινήσεις ένα blog.

Ποια είναι η γνωστότερη CMS πλατφόρμα παγκοσμίως;

Η γνωστότερη CMS πλατφόρμα παγκοσμίως είναι το WordPress, το οποίο έως αυτή την στιγμή χρησιμοποιείται από το 43.1% όλων των ιστοσελίδων παγκοσμίως και κατέχει το 62.9% της αγοράς στις CMS πλατφόρμες. Ακολουθούν με σειρά τα Wix, Squarespace, Joomla, Drupal και το Ghost, με τις υπόλοιπες να μην κατάγονται ως CMS συστήματα.

Πόσο κοστίζει για να ξεκινήσω ένα blog;

Το κόστος μπορεί να ποικίλοι ανάλογα με την blogging πλατφόρμα που θα επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις και τις ανάγκες σου ως blogger. Για παράδειγμα, με ένα οικονομικό web hosting πακέτο, μπορείς να ξεκινήσεις με το WordPress.org για λιγότερα από 100 ευρώ ετησίως.

Αρκετές πλατφόρμες αντί για web hosting και domain name προσφέρουν τα δικά τους συνδρομητικά πακέτα, τα οποία μπορείς να αξιοποιήσεις ώστε να ξεκινήσεις γρήγορα και εύκολα, μα το κόστος διαφέρει σημαντικά σε καθεμία.

Ποια CMS πλατφόρμα να επιλέξω;

Όταν επιλέγεις μια CMS πλατφόρμα για το πρώτο σου blog, είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη τους στόχους που έχεις, τον προϋπολογισμό που θέλεις να διαθέσεις και τις τεχνικές σου δεξιότητες και κατά πόσο είσαι ανοιχτός/ή για να εξερευνήσεις περαιτέρω τον κόσμο του blogging.

Η σωστή πλατφόρμα είναι αυτή που καλύπτει τις ανάγκες σου και σου προσφέρει όλες τις δυνατότητες που χρειάζεσαι. Θα πρέπει επίσης να είναι εύκολη στη χρήση, να αρμόζει με τον προϋπολογισμό σου και να σου δίνει όλα όσα θα χρειαστείς για να συνεχίσεις να αναπτύσσεις το blog σου καθώς μεγαλώνει.

WordPress.com vs. WordPress.org: Ποια είναι καλύτερη επιλογή για νέα blogs;

Το WordPress.com και το WordPress.org είναι ιδιαίτερα παρόμοια μεταξύ τους, μα το πρώτο σου προσφέρει ορισμένα έτοιμα συνδρομητικά πακέτα, ενώ το δεύτερο παρέχεται δωρεάν αλλά προϋποθέτει να τρέχει σε ένα web hosting με ένα domain name.

Το WordPress.com έρχεται με αρκετούς περιορισμούς στα οικονομικά του πακέτα, καθώς δεν επιτρέπει στους bloggers να εγκαθιστούν πρόσθετα και θέματα. Επιπλέον, τα blogs θα πρέπει να ακολουθούν τους όρους, τις προϋποθέσεις και τους κανονισμούς της Automattic.

Στο WordPress.org δεν υπάρχουν περιορισμοί, κανόνες και κανένας δεν έχει τον έλεγχο του blog σου, εκτός από εσένα.

Αξίζει να χρησιμοποιήσω μια δωρεάν blogging πλατφόρμα;

Αν δεν σκοπεύεις να βγάλεις χρήματα από το blog σου ή να ασχοληθείς full-time επαγγελματικά με αυτό, τότε μπορείς να επιλέξεις μια δωρεάν blogging πλατφόρμα όπως το Medium, το Blogger, το Tumblr, ή ακόμα και το LinkedIn, ανάλογα με τους στόχους και τις ανάγκες σου.

Το WordPress.com προσφέρει επίσης ένα δωρεάν πακέτο, αλλά σε περιορίζει στο 1GB αποθηκευτικού χώρου.

Ποια είναι η καλύτερη blogging πλατφόρμα για SEO;

Μιας και το SEO είναι ζωτικής σημασίας ώστε ο κόσμος να μπορεί να ανακαλύπτει τα άρθρα και το blog μας από τις μηχανές αναζήτησης όπως η Google και η Bing, είναι ύψιστης σημασίας η blogging πλατφόρμα που χρησιμοποιείς να προσφέρει ορισμένα βασικά εργαλεία βελτιστοποίησης.

Αυτή την στιγμή, οι blogging πλατφόρμες που προσφέρουν εργαλεία για SEO βελτιστοποίηση είναι το WordPress, το Squarespace, το Wix, το Drupal και το Ghost.

Είναι σημαντικό να επιλέξω την σωστή πλατφόρμα απ’ την αρχή;

Ναι. Η επιλογή της σωστής πλατφόρμας από την αρχή θα σε σώσει από τυχόν μελλοντικές μεταφορές σε άλλη πλατφόρμα. Δυστυχώς ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις τέτοιες μεταφορές είναι περίπλοκες ή δύσκολες, ενώ η μορφοποίηση του περιεχομένου μας μπορεί επίσης να διαλυθεί, βάζοντας μας σε μια διαδικασία όπου θα πρέπει να φτιάξουμε κάθε άρθρο και σελίδα χειροκίνητα.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Εκπτωτικά Κουπόνια & Προσφορές

50% ΕΚΠΤΩΣΗ
Hostinger
Προσφορές
Hostinger - Έως και 50% έκπτωση στο Cloud Hosting
Απέκτησε έως και 50% έκπτωση σε όλα τα Cloud Hosting...Εμφάνιση περισσότερων
Απέκτησε έως και 50% έκπτωση σε όλα τα Cloud Hosting πακέτα της Hostinger και 2 μήνες δωρεάν. Εμφάνιση λιγότερων
45% για 36 μήνες
BlueHost
BlueHost - WordPress Hosting από 2.95$
Απέκτησε έως 45% έκπτωση αποκτώντας ένα WordPress hosting...Εμφάνιση περισσότερων
Απέκτησε έως 45% έκπτωση αποκτώντας ένα WordPress hosting πακέτο για 36 μήνες. Εμφάνιση λιγότερων
69% Έκπτωση
NordVPN
Προσφορές
NordVPN - 69% έκπτωση και 3 μήνες δωρεάν
Λάβε 69% έκπτωση και 3 μήνες δωρεάν για το πλάνο των...Εμφάνιση περισσότερων
Λάβε 69% έκπτωση και 3 μήνες δωρεάν για το πλάνο των 2 ετών. Εμφάνιση λιγότερων

Σχολιάστε