Είτε το άκουσες στο παρελθόν και ενδιαφέρεσαι να του δώσεις μια ευκαιρία, είτε στο πρότεινε κάποιος γνωστός, το UpWork είναι ένα από τα γνωστότερα και δημοφιλέστερα marketplaces για ελεύθερους επαγγελματίες που ενδιαφέρονται να βρουν νέους πελάτες και να χτίσουν ένα δυναμικό portfolio.
Είτε μόλις ξεκίνησες τη δική σου online επιχείρηση και αναζητάς για νέους πελάτες, είτε σκοπεύεις να χτίσεις μια solo καριέρα ως ελεύθερος επαγγελματίας (αλλιώς και freelancer), αναβαθμίζοντας το βιογραφικό σου με νέα projects, το UpWork είναι μια από τις πρώτες στάσεις που πρέπει να κάνεις.
Παρόλα αυτά, πρόκειται για ένα marketplace το οποίο είναι διαθέσιμο σε παγκόσμια κλίμακα, που σημαίνει πως θα πρέπει να έχεις καλές γνώσεις αγγλικών για να χρησιμοποιείς την πλατφόρμα και να αναλαμβάνεις νέους πελάτες.
Τι είναι το UpWork;
Το UpWork είναι ένα από τα μεγαλύτερα και γνωστότερα marketplaces για ελεύθερους επαγγελματίες που λατρεύουν το γράψιμο, το graphic design, το web development, το podcasting, και οτιδήποτε άλλο γνωρίζουν και μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες του γι ‘αυτό.
Αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας και έχεις γνώσεις πάνω σε κάτι συγκεκριμένο το οποίο μπορείς να παρέχεις διαδικτυακά, όπως για παράδειγμα να σχεδιάσεις λογότυπα, να κατασκευάζεις ιστοσελίδες, να μεταφράζεις κείμενα και ούτω καθεξής, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις την πλατφόρμα του UpWork για να βρεις νέους πελάτες.
Και παρόλο που το UpWork έχει εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες και φαίνεται σαν έναν εύκολο και απλό τρόπο ώστε να σε βρίσκουν νέοι πελάτες απ’ όλο τον κόσμο, στην πραγματικότητα υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι που πιθανότατα να παρέχουν ήδη τις ίδιες ή παρόμοιες υπηρεσίες με τις δικές σου. Επομένως, ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και συχνά οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τη καλύτερη βαθμολόγηση λαμβάνουν και τις περισσότερες αιτήσεις για νέες δουλειές.
Πως λειτουργεί το UpWork;
Για τις επιχειρήσεις, το UpWork αποτελεί το ιδανικό μέρος ώστε να βρίσκουν και να συνεργάζονται με εκατοντάδες κορυφαία ταλέντα, μεταξύ τους ελεύθεροι επαγγελματίες, πρακτορεία και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Μιας και είναι ιδιαίτερα απλό για τον καθένα ώστε να ξεκινήσει στην πλατφόρμα, καθένας έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει ένα λογαριασμό γρήγορα και εύκολα.
Αν είσαι επιχείρηση, τότε μπορείς να δημιουργήσεις έναν Enterprice λογαριασμό και να ξεκινήσεις να ψάχνεις για τους επόμενους ελεύθερους επαγγελματίες που θα αναλάβουν τα projects σου. Ακόμα κι αν είσαι ιδιώτης που αναζητάει freelancers, πρόκειται για μια εξαιρετική πλατφόρμα ώστε να βρεις αυτό που ψάχνεις στην τιμή που το ψάχνεις.
Αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας (freelancer), τότε έχεις την δυνατότητα να δημιουργήσεις ένα λογαριασμό στο UpWork και να ξεκινήσεις να καταχωρείς όλες τις υπηρεσίες που θα παρέχεις διαδικτυακά, είτε με μια fix τιμή, είτε χρεώνοντας ανά ώρα.
Είναι το UpWork νόμιμο;
Ομολογουμένως, απ’ ότι φαίνεται αρκετοί άνθρωποι είχαν μεγάλες αμφιβολίες για το UpWork όταν το άκουσαν για πρώτη φορά. Παρόλα αυτά, όχι μόνο πρόκειται για μια νόμιμη και αξιόπιστη πλατφόρμα, αλλά και για μια εταιρεία που έκλεισε το 2021 με 503 εκατομμύρια δολάρια σε τζίρο.
Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές, στο UpWork υπάρχουν περισσότεροι από 771 χιλιάδες πελάτες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ξεπέρασαν σε τζίρο τα 3.3 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για το έτος του 2021 (μέχρι στιγμής οι freelancers έχουν βγάλει περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια απ’ την αρχή).
Επιπλέον, με μια γρήγορη αναζήτηση στην Google ή την Bing, θα βρεις αρκετές ιστορίες επιτυχίας από ελεύθερους επαγγελματίες που έκαναν καριέρα μέσω του UpWork.
Με πιο απλά λόγια: Ναι, το UpWork είναι μια νόμιμη εταιρεία η οποία χρησιμοποιείται από εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και περιλαμβάνει μια βάση με περισσότερους από 771 χιλιάδες χρήστες.
Πως να βγάλεις χρήματα μέσω του UpWork
Ενδιαφέρεσαι να εγγραφείς στην πλατφόρμα και να ξεκινήσεις να καταχωρείς τις δικές σου παροχές υπηρεσιών; Αν η απάντηση είναι ‘ναι’, τότε παρακάτω θα βρεις όλα τα βήματα για να ξεκινήσεις με το πασίγνωστο marketplace.
1. Δημιούργησε ένα αξιόλογο προφίλ
Η ίδια σημασία που έχει ένα βιογραφικό που στέλνεις σε μια εταιρεία για να σε προσλάβει, έχουν και οι πληροφορίες που θα εισάγεις στο προφίλ σου. Καθένας θα έχει την δυνατότητα να δει ποιος/α είσαι, με τι ασχολείσαι και τι υπηρεσίες παρέχεις στο UpWork. Για να σιγουρευτείς πως θα παρέχεις μια καλή πρώτη εμπειρία, σιγουρέψου πως έχεις δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό και αναλυτικό προφίλ.
Ξεκίνα συμπληρώνοντας όλα όσα σου ζητάει το UpWork, συμπεριλαμβανομένων του τύπου εργασίας που θα ήθελες να κάνεις και συγκεκριμένους τομείς στους οποίους είσαι ειδικευμένος/η. Στη συνέχεια, θα έχεις την δυνατότητα να προσθέσεις συνδέσμους προς το portfolio σου ή projects τα οποία έχεις αναλάβει και έχεις ολοκληρώσει.
Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα portfolio με προηγούμενες δουλειές σου, καθώς αυτό εμπνέει περισσότερη εμπιστοσύνη και παρέχει στους πιθανούς πελάτες μια καθαρότερη “ματιά” ως προς την δουλειά σου.
Μπορείς επίσης να συμπληρώσεις την εκπαίδευση σου, αν έχεις εργαστεί σε προηγούμενες εταιρείες, πόσες ώρες τη βδομάδα δουλεύεις, σε ποια τοποθεσία βρίσκεσαι και πολλά ακόμα. Συνήθως χρειάζονται περίπου 24 ώρες έως ότου η ομάδα του UpWork ελέγξει και επιβεβαιώσει το αίτημα σου ως freelancer.
Τέλος, μπορείς είτε να χρησιμοποιήσεις το προσωπικό ή επαγγελματικό σου email για να εγγραφείς στην πλατφόρμα, ή ακόμα και το Google ή Apple λογαριασμό σου. Κάνε κλικ στο κουμπί “Sign Up“, επέλεξε αν είσαι πελάτης που ενδιαφέρεται να εντοπίσει νέα ταλέντα ή αν είσαι freelancer που αναζητάει για νέους πελάτες.
Κατά τη διάρκεια της εγγραφής σου, θα έχεις την δυνατότητα να κατεβάσεις το βιογραφικό που έχεις στο LinkedIn προφίλ σου και να το ανεβάσεις στο UpWork. Με αυτόν τον τρόπο, εάν έχεις ένα ολοκληρωμένο προφίλ στο LinkedIn, θα γλιτώσεις τουλάχιστον 15-20 λεπτά που χρειάζονται για να συμπληρώσεις όλη την προϋπηρεσία σου, τα projects που έχεις αναλάβει κ.λπ.
2. Επέλεξε ένα από τα membership πακέτα
Το UpWork παρέχει μέχρι και αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο δύο βασικά πακέτα: Το “Basic” πακέτο, το οποίο είναι δωρεάν αλλά σε περιορίζει σε ορισμένες βασικές λειτουργίες, και το “Plus” πακέτο, το οποίο κοστίζει 14.99$ μηνιαίως και μειώνει σημαντικά τους περιορισμούς του δωρεάν πακέτου.
Πιο συγκεκριμένα, με το δωρεάν πακέτο του UpWork θα λαμβάνεις ως freelancer έως 10 δωρεάν “connects” κάθε μήνα, τα οποία ουσιαστικά σε βοηθάνε για να συνδεθείς με νέους πελάτες. Μπορείς επίσης να πληρώνεις 0.15$ για κάθε επιπλέον connect χρησιμοποιώντας τα tokens της πλατφόρμας, ενώ μπορείς να αγοράζεις μόνο μαζικούς αριθμούς, ξεκινώντας από 10, 20, 40 και 60, και φτάνοντας έως τα 80 connects.
Αν ένας πελάτης επικοινωνήσει μαζί σου, τότε δεν θα ξοδευτεί ένα connect. Γι ‘αυτό είναι ύψιστης σημασίας οι ελεύθεροι επαγγελματίες να δημιουργούν όσο πιο “ρομποτικά” και καλοστημένα προφίλ γίνεται, παρέχοντας όλες τις προηγούμενες δουλειές τους και όλες τις σημαντικές πληροφορίες που θα χρειαστούν για να πείσουν έναν πελάτη να κλείσει ένα από τα πακέτα τους.
Με το Plus πακέτο ωστόσο θα έχεις έως και 80 connects μηνιαίως, θα έχεις πρόσβαση στη μέση τιμή που χρησιμοποιούν στα πακέτα τους οι ανταγωνιστές σου, την επιλογή να κερδίζεις χρήματα εμπιστευτικά, την δυνατότητα να μορφοποιήσεις το σύνδεσμο URL του προφίλ σου και μια λειτουργία η οποία αποτρέπει το προφίλ σου να μπαίνει σε ανενεργή κατάσταση όταν δεν συνδέεσαι συχνά (η οποία εξαφανίζεται το λογαριασμό από τα αποτελέσματα της πλατφόρμας).
3. Εντόπισε νέους πελάτες
Ξεκίνα αρχικά με τα διαθέσιμα connects που έχεις. Αν είσαι στο Basic πακέτο, τότε έχεις μέχρι 10 connects από τα οποία μπορείς να επωφεληθείς. Υπόβαλε τις προτάσεις για θέσεις εργασίας και σιγουρέψου πως έχεις συμπληρώσει όλα τα απαραίτητα πεδία, όπως μια εισαγωγική επιστολή, την επιθυμητή αμοιβή που αναζητάς, καθώς επίσης και απαντήσεις στις συχνότερες ερωτήσεις.
Αν έχεις ένα δυναμικό portfolio και αρκετές προηγούμενες δουλειές που βασίζονται πάνω στις υπηρεσίες που παρέχεις στο UpWork, τότε σιγουρέψου πως έχεις στείλει όλα τα παραδείγματα σε κάθε σου αίτηση. Στη συνέχεια, ξόδεψε τα connects σου μόνο σε πελάτες που είτε έχουν καλή βαθμολογία στην πλατφόρμα του UpWork, είτε τους αναζήτησες και είδες καλές κριτικές σε τρίτες ιστοσελίδες όπως η Google και η Bing.
Όπως και με άλλες υπηρεσίες όπως το Airbnb, έτσι και τώρα και οι δύο πλευρές έχουν την δυνατότητα να αφήσουν μια κριτική. Αυτό σημαίνει πως κάθε φορά που θα ολοκληρώνεις μια εργασία με έναν πελάτη, και οι δύο θα έχετε την δυνατότητα να αφήσετε μια κριτική ο ένας για τον άλλον, η οποία θα γίνεται άμεσα διαθέσιμη και ορατή προς όλους τους χρήστες του UpWork. Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βρίσκεις μόνο πελάτες με καλές κριτικές.
4. Θέσε ένα κόστος και ξεκίνα να δουλεύεις
Εφόσον έχεις ολοκληρώσει τη δημιουργία του νέου σου λογαριασμού, σε έχει εγκρίνει η πλατφόρμα, έχεις δημιουργήσει ένα δυναμικό προφίλ και ξόδεψες τα διαθέσιμα connects σου, σειρά έχει να θέσεις μια τιμή και να ξεκινήσεις να δουλεύεις. Για να καταφέρεις ωστόσο να βγάλεις μια ανταγωνιστική και συμφέρουσα τιμή για τις υπηρεσίες που θα παρέχεις, θα πρέπει πρώτα να κάνεις μια μελέτη γύρω από τους ανταγωνιστές σου και τα πακέτα που παρέχουν στο UpWork.
Θα πρέπει επίσης να συμπεριλάβεις στις τιμές σου και την προμήθεια που θα λαμβάνει το UpWork από κάθε σου ολοκληρωμένη συνεργασία. Έως και αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο, το UpWork λαμβάνει τις παρακάτω προμήθειες:
- 20% προμήθεια για τα πρώτα 500$ που θα ξοδέψει ένας πελάτης σε εσένα.
- 10% προμήθεια από τις συνολικές χρεώσεις αυτού του πελάτη που έχει ξεπεράσει τα 500.01$.
- 5% προμήθεια από τις συνολικές χρεώσεις αυτού του πελάτη που έχουν ξεπεράσει τα 10,000$.
Μπορείς επίσης να χρεώνεις την εργασία σου είτε με ένα fix κόστος, είτε χρεώνοντας ανά ώρα. Για παράδειγμα, αν επιλέξεις να χρεώνεις ανά ώρα και το κόστος είναι στα 20,00$/ώρα, τότε θα βγάζεις περίπου 16$ την ώρα αφαιρώντας την προμήθεια που κρατάει το UpWork. Μόλις ένας πελάτης ξεπεράσει τα 500$ σε χρεώσεις, τότε το ποσοστό προμήθειας θα κατέβει στο 10%.
Συμβουλή: Αν σε πλησιάσει ένας πελάτης για μια δουλειά, αλλά σου παρέχει χαμηλό μισθό, τότε έχεις κάθε δικαίωμα είτε να απορρίψεις την εργασία, είτε να διαπραγματευτείς καλύτερη τιμή.
5. Ξεκίνα να πληρώνεσαι
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες στο UpWork λαμβάνουν ασφαλείς πληρωμές μέσω PayPal, μέσω απευθείας τραπεζικής κατάθεσης και μέσω τραπεζικού εμβάσματος. Όλες οι ωριαίες υπηρεσίες σου θα χρεώνονται κάθε βδομάδα, ενώ θα μπορείς να κάνεις ανάληψη των χρημάτων από μια εργασία 10 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της.
Η αναμονή των δέκα ημερών για την πληρωμή αποτελεί μέλος του κανονισμού του UpWork ώστε να παρέχει ύψιστη προστασία τόσο στον πελάτη, όσο και στον ελεύθερο επαγγελματία, μα κυρίως στο πρώτο μέρος. Ως ελεύθερος επαγγελματίας ωστόσο, θα έχεις πάντοτε την δυνατότητα να ξεκινήσεις μια διαφωνία με το UpWork για έναν πελάτη ο οποίος αρνείται να πληρώσει για μια εργασία την οποία θεωρείς πως έχεις ολοκληρώσει.
Πως βρίσκω δουλειά στο UpWork;
Υπάρχουν τρεις κύριοι τρόποι με τους οποίους μπορούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες του UpWork να βρουν νέες θέσεις εργασίας στην πλατφόρμα.
- Jobs Feed: Η σελίδα “Job Feed” θυμίζει αρκετά τα γνωστά “feeds” των κοινωνικών δικτύων, με τη διαφορά πως αντί για δημοσιεύσεις φίλων μας, στο UpWork θα βρίσκουμε νέες θέσεις εργασίας. Οι freelancers έχουν την δυνατότητα να αναζητούν για όλες τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας που υπάρχουν στο UpWork μέσω του Jobs Feed.
- Project Catalog: Το Project Catalog προστέθηκε σχετικά πρόσφατα στο UpWork και επιτρέπει στους ελεύθερους επαγγελματίες να δημιουργούν ένα σύνολο συγκεκριμένων υπηρεσιών και πακέτων, τα οποία στη συνέχεια θα έχουν την δυνατότητα να δουν οι πελάτες.
- Job Invites: Τέλος, έχουμε τις προσκλήσεις για εργασία. Οι πελάτες έχουν επίσης τη δυνατότητα να προσκαλούν απευθείας συγκεκριμένους ελεύθερους επαγγελματίες για να υποβάλουν αίτηση για εργασία, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για μια θέση εργασίας, συμπληρώνοντας παράλληλα και μια συνοδευτική επιστολή.
Για να καταφέρεις ωστόσο να αποκτήσεις περισσότερους πελάτες και να αυτοδιαφημίζεσαι, θα πρέπει να μαζέψεις αρκετές θετικές κριτικές από ολοκληρωμένες εργασίες που έχεις κάνει στο UpWork. Όσες πιο πολλές κριτικές έχεις, τόσο πιο ψηλά θα σε ανεβάζει ο αλγόριθμος της πλατφόρμας και τόσο πιο πολλοί πελάτες θα σε επιλέγουν.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που στοχεύουν στο να παρέχουν υπηρεσία για δημοφιλείς κατηγορίες μέσα στο UpWork, συχνά λαμβάνουν και τους περισσότερους πελάτες. Η πλατφόρμα σου επιτρέπει να δεις ποιες είναι οι γνωστότερες κατηγορίες εργασιών και πόσες αγγελίες ανεβαίνουν καθημερινά στην καθεμία.
Οι κατηγορίες με τη μεγαλύτερη ζήτηση στο UpWork:
- Development & IT – 20+ χιλιάδες αγγελίες εργασίας ανεβαίνουν κάθε μήνα.
- Design & Creative – 15+ χιλιάδες αγγελίες εργασίας ανεβαίνουν κάθε μήνα.
- Sales & Marketing – 10+ χιλιάδες αγγελίες εργασίας ανεβαίνουν κάθε μήνα.
- Writing & Translation – 10+ χιλιάδες αγγελίες εργασίας ανεβαίνουν κάθε μήνα.
- Admin & Customer Support – 5+ χιλιάδες αγγελίες εργασίας ανεβαίνουν κάθε μήνα.
- Finance & Accounting – 2+ χιλιάδες αγγελίες εργασίας ανεβαίνουν κάθε μήνα.
Συχνές ερωτήσεις για το UpWork
Αν έχεις περισσότερες ερωτήσεις ή προβληματισμούς σχετικά με το UpWork και τον τρόπο λειτουργίας του, τότε μη διστάσεις να αφήσεις το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου.
Πόσο κοστίζει το UpWork για ελεύθερους επαγγελματίες;
Το UpWork παρέχει ένα Basic πακέτο το οποίο παρέχεται εντελώς δωρεάν προς όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που αναζητούν νέους πελάτες. Επιπλέον, παρέχεται και το Plus πακέτο, το οποίο σου παρέχει περισσότερα connects, στατιστικά για τους ανταγωνιστές σου, και αφαιρεί όλους τους περιορισμούς του δωρεάν πακέτου.
Τι είναι τα “Connects” στο UpWork;
Τα connects είναι ένα ψηφιακό νόμισμα που αποτελεί εφεύρεση του UpWork ώστε οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα πρακτορεία να τα χρησιμοποιούν για να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Διαφορετικές εργασίες απαιτούν διαφορετικές ποσότητες από connects, ενώ άλλες πάλι καθόλου. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες (ή freelancers) λαμβάνουν κάθε μήνα ορισμένα δωρεάν connects, ενώ έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν περισσότερα για το ανάλογο κόστος. Τόσο οι freelancers όσο και οι agencies λογαριασμοί μπορούν να κερδίζουν connects κάθε φορά που λαμβάνουν μια κριτική από τους πελάτες τους.
Τι είναι τα badgets και τι σημαίνουν;
Το UpWork τοποθετεί διάφορα badgets (σήματα) στα προφίλ των ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτά τα σήματα βοηθάνε στο να γνωρίζει ένας πελάτης πόσο εμπειρία έχει ο freelancer στο UpWork. Ξεκινάς αρχικά με το Rising Talent σήμα, ενώ μπορείς να ανέβεις επίπεδο στο Top Rated σήμα ή στο Top Rated Plus σήμα, το οποίο υποδεικνύει πως έχει λάβει αρκετές καλές κριτικές και έχεις συνεργαστεί με εκατοντάδες πελάτες στο UpWork.
Αξίζει το UpWork για επιχειρήσεις;
Είτε έχεις ξεκινήσει τη δική σου online επιχείρηση, είτε έχεις ήδη μια και ενδιαφέρεσαι να βρεις νέα ταλέντα πάνω σε κάτι συγκεκριμένο, τότε το UpWork είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα που παρέχει σχεδόν οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς και βρίσκεται μέσα στα πλαίσια των διαδικτυακών εργασιών. Από προγραμματιστές, μεταφραστές, συντάκτες και σχεδιαστές, μέχρι και καθηγητές, το UpWork περιλαμβάνει σχεδόν κάθε τύπου εργασίας που μπορεί να αναζητάς.