Τι είναι το PayPal; Πως κάνω και λαμβάνω πληρωμές; (2024)

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Το PayPal παραμένει μέχρι και σήμερα ένας από τους ασφαλέστερους και γρηγορότερους τρόπους για να στέλνεις και να λαμβάνεις χρήματα, αλλά αξίζει η υπηρεσία το 2023 για νέους χρήστες; Ρίχνουμε μια καλύτερη ματιά στις υπηρεσίες και τις δυνατότητες του PayPal.
Τι είναι το PayPal; Πως κάνω και λαμβάνω πληρωμές; (2023)
PayPal Mobile App / © Marques Thomas στο Unsplash.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Το PayPal είναι μια εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το PayPal για να στέλνεις και να λαμβάνεις χρήματα, να πληρώνεις για αγαθά και υπηρεσίες, ή ακόμα και να απολαμβάνεις τις υπηρεσίες εμπόρων εάν έχεις την δική σου επιχείρηση. Αλλά αξίζει να χρησιμοποιήσεις την υπηρεσία το 2023;

Τι είναι το PayPal;

Η ιστορία του PayPal ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν οι διαδικτυακές πωλήσεις είχαν ξεπεράσει τις πωλήσεις μέσω τηλεφώνου και τις παραγγελίες μέσω των περιοδικών. Αυτό οφείλεται εν μέρη στο άνοιγμα της ηλεκτρονικής αγοράς μετά την κυκλοφορία του eBay. Ενώ υπήρχαν άλλοι διαδικτυακοί λιανοπωλητές εκείνη την εποχή, το eBay ήταν ο βασιλιάς των διαδικτυακών αγορών στα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Τον Οκτώβριο του 2002, το eBay εξαγόρασε το PayPal για 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας το το επίσημο σύστημα πληρωμών για την πλατφόρμα του. Το PayPal συνέχισε να αναπτύσσεται και να επεκτείνει τις υπηρεσίες του, λανσάροντας νέες υπηρεσίες όπως το PayPal Mobile το 2006, το PayPal Credits το 2008 και το PayPal Here το 2012. Το 2015, το PayPal διασπάστηκε σε μια ανεξάρτητη εταιρεία από το eBay.

Το PayPal εξαγόρασε επίσης άλλες εταιρείες, όπως τις Braintree, Venmo, Xoom, iZettle και Honey, για να βελτιώσει τις προσφορές της και να φτάσει σε νέες αγορές. Σήμερα, το PayPal είναι μια από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές υπηρεσίες πληρωμών στον κόσμο, με περισσότερους από 400 εκατομμύρια ενεργούς κατόχους λογαριασμών και πάνω από 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικό όγκο πληρωμών μόνο για το 2022.

Ποιος ίδρυσε το PayPal;

Το PayPal ιδρύθηκε αρχικά από τους Max Levchin, Peter Thiel και Luke Nosek τον Δεκέμβριο του 1998 ως Confinity, μια εταιρεία που ξεκίνησε να αναπτύσσει ένα λογισμικό ασφάλειας για συσκευές χειρός. Ωστόσο, αφού δεν είχε επιτυχία με αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο, άλλαξε τους στόχους της και εστίασε σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι.

Τον Μάρτιο του 2000, η Confinity συγχωνεύτηκε με την X.com, μια διαδικτυακή τραπεζική εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Elon Musk. Στη συνέχεια, η X.com απέκτησε την υπηρεσία PayPal της Confinity και μετονομάστηκε σε PayPal το 2001. Η εταιρεία κατάφερε να γίνει γρήγορα γνωστή επειδή επέτρεπε στους χρήστες του eBay να ολοκληρώνουν τις αγορές τους με ύψιστη ταχύτητα και πλήρης ασφάλεια.

Πως λειτουργεί το PayPal;

Καθένας έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει ένα λογαριασμό στην υπηρεσία, ενώ στη συνέχεια θα μπορεί να στέλνει και να λαμβάνει χρήματα χωρίς να μοιράζεται τα στατιστικά του/ης με άλλους πωλητές. Επιπλέον, το PayPal χρησιμοποιείται αυτή την στιγμή από περισσότερους από 400 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Ορισμένες από τις υπηρεσίες που παρέχει το PayPal στους χρήστες της είναι οι εξής:

 • Online πληρωμές: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις την υπηρεσία για να στέλνεις ή να λαμβάνεις χρήματα σε υπηρεσίες, ιστοσελίδες και πλατφόρμες που υποστηρίζουν το PayPal ως μέθοδο πληρωμών.
 • Κάρτες PayPal: Μπορείς να υποβάλεις αίτηση για μια πιστωτική, χρεωστική ή προπληρωμένη κάρτα PayPal. Παρέχεται επίσης και μια κάρτα επιστροφής χρημάτων.
 • Λογαριασμός ταμιευτηρίου PayPal: Μπορείς να ανοίξεις ένα λογαριασμό ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης ώστε να κερδίζεις ανταμοιβές βάση του υπολοίπου σου.
 • Δωρεές: Εκατομμύρια φιλανθρωπικές οργανώσεις, καλλιτέχνες και δημιουργοί χρησιμοποιούν το PayPal για να λαμβάνουν δωρεές.
 • Κωδικός QR: Ολοκλήρωσε τις πληρωμές σου ή λάβε μια πληρωμή χρησιμοποιώντας το QR κωδικό με τη χρήση της εφαρμογής.
 • Προστασία αγορών: Με το PayPal θα λαμβάνεις πλήρη επιστροφή χρημάτων εάν μια αγορά δεν φτάσει ποτέ στην πόρτα σου, το ηλεκτρονικό κατάστημα ήταν ψεύτικο, ή το προϊόν/υπηρεσία που έλαβες δεν είναι όπως αναφέρεται στην περιγραφή.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές τράπεζες όπου θα πρέπει να συμπληρώσεις τον τραπεζικό λογαριασμό ή το iBAN, το ονοματεπώνυμο και άλλες πληροφορίες για να ολοκληρώσεις μια πληρωμή ή για να λάβεις χρήματα, το PayPal χρησιμοποιεί μόνο τα emails των χρηστών του. Αυτό σημαίνει πως θα μπορείς να στέλνεις ή να λαμβάνεις χρήματα παρέχοντας το email που χρησιμοποίησες όταν εγγράφηκες στην υπηρεσία.

Πως δημιουργώ έναν λογαριασμό στην PayPal;

Καθένας έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει ένα λογαριασμό στην PayPal και να συνδέσει τον λογαριασμό του/ης με ιδιαίτερη ευκολία. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις για να δημιουργήσεις ένα λογαριασμό, όπως έναν τραπεζικό λογαριασμό, μια χρεωστική, προπληρωμένη ή πιστωτική κάρτα, καθώς επίσης και τα στοιχεία για να συνδεθείς στον web banking λογαριασμό σου.

Για να δημιουργήσει ένα λογαριασμό στην PayPal, ακολούθησε τα εξής βήματα:

 1. Επισκέψου τη σελίδα εγγραφών του PayPal, ή πήγαινε στην αρχική σελίδα ή στην εφαρμογή και κάνε κλικ στο κουμπί “Sign up“.
 2. Επέλεξε τον τύπο του λογαριασμού σου: Personal (Προσωπικό) ή Business (Επαγγελματικό). Κάνε κλικ στο “Συνέχεια” και αμέσως μετά συμπλήρωσε τον αριθμό τηλεφώνου σου και επαλήθευσε το συμπληρώνοντας τον κωδικό που θα λάβεις μέσω SMS μηνύματος.
 3. Κάνε κλικ στο “Συνέχεια” και συμπλήρωσε τη χώρα, τη διεύθυνση email και ένα κωδικό πρόσβασης.
 4. Ακολούθησε τις οδηγίες ώστε να ολοκληρώσεις την επαλήθευση του λογαριασμού σου (κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο που θα σου σταλθεί στο email).
 5. Κάνε σύνδεση στον λογαριασμό σου και σύνδεσε μια κάρτα ή τον τραπεζικό σου λογαριασμό συμπληρώνοντας τα στοιχεία.

Για να ξεκινήσεις να λαμβάνεις χρήματα, θα πρέπει να σιγουρευτείς πως έχεις συνδέσει ένα τραπεζικό σου λογαριασμό. Για να το κάνεις αυτό, θα χρειαστεί να συμπληρώσεις τα στοιχεία του λογαριασμού σου, όπως τον αριθμό iBAN, το ονοματεπώνυμο κ.α.

Για να ξεκινήσεις να στέλνεις χρήματα ή να πληρώνεις για αγαθά και υπηρεσίες σε ιστοσελίδες, θα πρέπει να συνδέσεις μια χρεωστική, προπληρωμένη ή πιστωτική κάρτα, γράφοντας τα στοιχεία που θα βρεις πάνω της.

Τι είναι το PayPal for Business;

Το PayPal for Business (Ελληνικά: PayPal για Επιχειρήσεις) είναι μια υπηρεσία που σου επιτρέπει να δέχεσαι πληρωμές τόσο από άλλους χρήστες που έχουν λογαριασμό στην PayPal, όσο και απ’ την εγκατάσταση του συστήματος πληρωμών της στο ηλεκτρονικό σου κατάστημα.

Για παράδειγμα, η PayPal μπορεί να ενεργοποιηθεί με μόλις μερικά κλικ ακόμα και σε ηλεκτρονικά καταστήματα που τρέχουν πάνω στο WordPress με το WooCommerce, κάνοντας την διαδικασία πιο απλή από ποτέ άλλοτε. Χάρη στην ύψιστη ασφάλεια που προσφέρει, καθώς επίσης και στην εξυπηρέτηση πελατών στην περίπτωση αναφοράς, η PayPal αποτελεί μια εξαιρετική λύση για κάθε e-Commerce κατάστημα.

Το PayPal for Business προσφέρει στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες ένα διαχειριστικό περιβάλλον από το οποίο έχουν την δυνατότητα να παρακολουθούν όλες τις πληρωμές και τις συναλλαγές που γίνονται, να διαχειρίζεται τα τιμολόγια και τις αποδείξεις, να βλέπουν τις αναφορές και τα στατιστικά και να αλλάζουν τις ρυθμίσεις του λογαριασμού τους.

Επιπλέον, λαμβάνουν το διάσημο κουμπί “Πληρωμή μέσω PayPal” της εταιρείας, το οποίο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μάθει να εμπιστεύονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Συχνές Ερωτήσεις για το PayPal

Μπορείς να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για την υπηρεσία και όλες τις δυνατότητες, τις λειτουργίες και τις υπηρεσίες που παρέχει στους πελάτες της από την FAQ σελίδα της.

Πόσο χρεώνει το PayPal για την ανάληψη χρημάτων;

Το PayPal δεν χρεώνει τους χρήστες του για να κάνουν ανάληψη τα χρήματα τους στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείς μια χρεωστική ή προπληρωμένη κάρτα για την ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ, τότε το PayPal θα σε χρεώνει από 1% έως και 10$ για κάθε μεταφορά, ή 1.50$ για αιτήσεις επιταγών από την εταιρεία.

Πως μπορώ να στείλω χρήματα μέσω PayPal;

Για να στείλεις χρήματα σε έναν άλλον χρήστη του PayPal, θα χρειαστείς το email που δήλωσε όταν δημιούργησε τον PayPal λογαριασμό του. Κάνε κλικ στο κουμπί “Send”, πρόσθεσε το email του παραλήπτη και στη συνέχεια επέλεξε το ποσό και εκτέλεσε την πληρωμή. Ο χρήστης θα δει την συναλλαγή μερικά δευτερόλεπτα αργότερα.

Πως λαμβάνω χρήματα στο PayPal;

Για να λάβεις χρήματα στον PayPal λογαριασμό σου, θα πρέπει να δώσεις το email με το οποίο δημιούργησες τον λογαριασμό σου στην υπηρεσία. Μπορείς επίσης να κάνεις αίτηση πληρωμής σε έναν PayPal χρήστη συμπληρώνοντας το email του, το οποίο του επιτρέπει να σου στείλει άμεσα το ποσό που ζήτησες, λαμβάνοντας μια ειδοποίηση από την εφαρμογή.

Πόσο κοστίζει η δημιουργία λογαριασμού στο PayPal;

Μπορείς να δημιουργήσεις ένα λογαριασμό στο PayPal εντελώς δωρεάν, ενώ δεν υπάρχουν κρυφές χρεώσεις κατά τη δημιουργία του νέου λογαριασμού. Η σύνδεση καρτών και τραπεζικών λογαριασμών πραγματοποιείται επίσης δωρεάν.

Πως συνδέω τον λογαριασμό ή την κάρτα μου στο PayPal;

Για να συνδέσεις τον τραπεζικό σου λογαριασμό ή μια κάρτα σου στο PayPal, άνοιξε την εφαρμογή και κάνε κλικ για να συνδέσεις μια χρεωστική, προπληρωμένη ή πιστωτική κάρτα, ή ακόμα και ένα τραπεζικό λογαριασμό. Θα πρέπει να έχεις τα στοιχεία του λογαριασμού ή της κάρτας ώστε να προχωρήσεις στη σύνδεση τους.

Πως κατεβάζω την εφαρμογή του PayPal;

Το PayPal παρέχεται αυτή την στιγμή για όλους τους κατόχους Android και iOS εφαρμογών, ενώ η υπηρεσία και όλες οι λειτουργίες της είναι εξίσου διαθέσιμες και μέσω του web. Παρόλα αυτά, οι εφαρμογές της υπηρεσίας δεν είναι τόσο εξελιγμένες όσο η έκδοση της ιστοσελίδας της. Για να κατεβάσεις την εφαρμογή, απλά άνοιξε το Google Play Store ή το Apple App Store και αναζήτησε “PayPal”.

Είναι το PayPal ασφαλές για online συναλλαγές;

Το PayPal είναι ο ασφαλέστερος τρόπος πληρωμής επειδή η εταιρεία διατηρεί τα οικονομικά στοιχεία των πελατών της ιδιωτικά. Η εταιρεία δεν μοιράζεται με κανέναν τρίτο αυτά τα στοιχεία όταν ολοκληρώνεις τις αγορές σου ή στέλνεις χρήματα, και έτσι δεν χρειάζεται να ανησυχείς για άγνωστες επιχειρήσεις και ιδιώτες που στέλνεις χρήματα. Επιπλέον, παρέχεται προστασία στην περίπτωση που δεν λάβεις ένα προϊόν, μια υπηρεσία δεν είναι έτσι όπως περιγράφεται και για οτιδήποτε βρίσκεται στους κανονισμούς προστασίας του αγοραστή.

Αξίζει να χρησιμοποιήσω το PayPal for Business;

Αν είσαι κάτοχος ενός ηλεκτρονικού καταστήματος και ενδιαφέρεσαι να προσθέσεις την PayPal ως μέθοδο πληρωμής για τους πελάτες σου, τότε το PayPal for Business είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να τους παρέχεις ύψιστη ασφάλεια και εύκολη, γρήγορη και αποτελεσματική ολοκλήρωση πληρωμής. Ωστόσο, θα πρέπει πρώτα να ελέγξεις την προμήθεια που διατηρεί η πλατφόρμα για κάθε συναλλαγή που γίνεται μέσω του συστήματος της.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Σχολιάστε