Τι είναι το MLM Marketing και αξίζει να ασχοληθείς το 2024;

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Το MLM marketing (Multi-Level Marketing ή Δικτυακό Μάρκετινγκ) απαιτεί επικοινωνιακές δεξιότητες, επαφή με τους καταναλωτές και σωστή προσέγγιση και στρατηγική απέναντι στους πιθανούς πελάτες. Απαιτεί επίσης να προσκαλείς διανομείς για να πετύχεις ένα παθητικό εισόδημα. Αλλά κατά πόσο αξίζει να ασχοληθείς το 2023;
Τι είναι το MLM Marketing και αξίζει να ασχοληθείς το 2023;
© Fotos στο Unsplash.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Το MLM σημαίνει Multi-Level Marketing (Δικτυακό Μάρκετινγκ) και είναι ένα επιχειρηματικό μοντέλο που περιλαμβάνει την πώληση προϊόντων ή υπηρεσιών μέσω ενός δικτύου διανομέων. Πρόκειται για τις άμεσες πωλήσεις και βασίζεται στις προσπάθειες σου να πουλήσεις προϊόντα απευθείας σε καταναλωτές, κερδίζοντας μια προμήθεια από κάθε πώληση που πραγματοποιείς.

Τι είναι το MLM Marketing και πως λειτουργεί;

Στο MLM Marketing, οι διανομείς συνήθως αγοράζουν τα προϊόντα από την MLM εταιρεία σε μειωμένη τιμή, και στη συνέχεια τα πωλούν σε πελάτες με τιμή λιανικής. Κάθε διανομέας έχει επίσης την δυνατότητα να προσλάβει νέους διανομείς, το οποίο σχηματίζει μια ιεραρχική δομή ώστε να κερδίζουν ακόμα περισσότερα χρήματα.

Οι διανομείς κερδίζουν προμήθειες όχι μόνο από τις δικές τους πωλήσεις αλλά και από τις πωλήσεις που πραγματοποιούν οι διανομείς που έχουν προσκαλέσει στην εταιρεία, και μερικές φορές ακόμη και από πολλαπλά επίπεδα διανομέων κάτω από αυτούς υπό το ίδιο δίκτυο.

Στο MLM marketing όλη η έμφαση πηγαίνει στη δημιουργία μιας ομάδας ή ενός δικτύου, καθώς η επιτυχία κάθε ατόμου είναι στενά συνδεδεμένη με τον αριθμό πωλήσεων που έχει κάνει και τον αριθμό διανομέων που έχει προσκαλέσει.

Αν και το MLM marketing υπήρξε επιτυχές για ορισμένους ανθρώπους και εταιρείες, στην πραγματικότητα έχει υπάρξει μεγάλη αρνητική κριτική για τον συγκεκριμένο τρόπο εισοδήματος. Αρκετοί υποστηρίζουν πως το συγκεκριμένο μοντέλο μοιάζει με ένα σύστημα πυραμίδας, με τη στρατολόγηση νέων διανομών να είναι ο νούμερο ένας τρόπος για να δημιουργήσουν ένα δυνατό παθητικό εισόδημα.

Αν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις να ασχολείσαι σοβαρά με το MLM marketing, τότε συστήνεται να μάθεις τα πάντα γύρω από αυτό και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Εξέτασε τις ευκαιρίες, τα μειονεκτήματα και το εάν είσαι διατεθειμένος/η να έρχεσαι σε άμεση επαφή με τους καταναλωτές για τη πώληση προϊόντων ή υπηρεσιών – κι αν είναι κάτι το οποίο θα μπορούσες να κάνεις για αρκετά χρόνια.

Τα πλεονεκτήματα του MLM Marketing

Η ευελιξία και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρέχει το MLM marketing προσφέρουν σε ανθρώπους την ευκαιρία να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση με χαμηλό κόστος και ελάχιστο οικονομικό κίνδυνο. Σου παρέχει επίσης την ευελιξία να επιλέγεις τις ώρες εργασίας σου, ενώ σου επιτρέπει να είσαι το αφεντικό του εαυτού σου.

Μέσω του MLM marketing έχεις την δυνατότητα να δημιουργήσεις το δικό σου παθητικό εισόδημα και να γίνεις το αφεντικό του εαυτού σου.

Ένα από τα θετικά του MLM marketing είναι πως αρκετές εταιρείες παρέχουν βασική εκπαίδευση στους διανομείς τους, εστιάζοντας στην προσωπική ανάπτυξη, τις τεχνικές πωλήσεων και τις επικοινωνιακές δεξιότητες. Αυτό μπορεί να είναι ευεργετικό για άτομα που αναζητούν για αυτοβελτίωση και θέλουν να αποκτούν συνεχώς νέες δεξιότητες.

Μιας και τις περισσότερες φορές θα πρέπει να έρχεσαι σε άμεση επαφή με τους καταναλωτές ή τα άτομα που θέλεις να προσκαλέσεις ως διανομείς, οι επικοινωνιακές δεξιότητες είναι ύψιστης σημασίας για να καταφέρεις να παράγεις πολλές πωλήσεις και να δημιουργήσεις ένα δίκτυο διανομέων.

Αν καταφέρεις ωστόσο να δημιουργήσεις ένα δίκτυο από διανομείς, τότε θα δεις παράλληλα να δημιουργείται και ένα παθητικό εισόδημα, ανάλογα με τη προμήθεια που σου παρέχει η εταιρεία, καθώς επίσης και με τις πωλήσεις που κάνουν οι διανομείς που προσκάλεσες.

Τα μειονεκτήματα του MLM Marketing

Όπως και κάθε τύπος marketing στρατηγικής, έτσι και το MLM έρχεται με τα δικά του μειονεκτήματα, κάποια εκ των οποίων είναι σημαντικό να τα γνωρίζεις από την αρχή ακόμα. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι πως το MLM marketing βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόσκληση νέων διανομέων, καθώς η δομή της προμήθειας που θα λαμβάνεις είναι αυτή που συχνά δημιουργεί το ισχυρό παθητικό εισόδημα που σου “υπόσχονται” όλες αυτές οι εταιρείες.

Για την πώληση προϊόντων ή υπηρεσιών θα πρέπει επίσης να έρχεσαι σε άμεση επαφή με τους καταναλωτές, πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει να επενδύσεις αρκετά στις επικοινωνιακές σου δεξιότητες και στην άνεση που έχεις απέναντι σε πιθανούς πελάτες. Οι πωλήσεις που θα πραγματοποιηθούν βασίζονται καθαρά και μόνο από τη δουλειά που θα κάνεις, οπότε οι ώρες που θα επενδύσεις και οι στρατηγικές που θα ακολουθήσεις θα παίξουν σημαντικό παράγοντα για τις πωλήσεις και τις προσκλήσεις που θα επιτυχείς.

Με αυτά κατά νου, θα πρέπει επίσης να λάβεις υπόψη το υψηλό ποσοστό αποτυχίας, μιας και είναι δεδομένο πως οι περισσότερες MLM επιχειρήσεις έχουν τεράστια ποσοστά αποτυχίας.

Το 63% των MLM συμμετέχοντων συμμετέχουν για να κερδίσουν χρήματα, 25% βγάζουν κέρδος, και το 53% θα βγάλουν λιγότερα από 5,000$. Αυτό δείχνει πως ενώ αρκετοί άνθρωποι συμμετέχουν στο MLM για να βγάλουν χρήματα, πλοιοψηφία αυτών που καταφέρνουν να βγάλουν χρήματα, βγάζουν πολύ λίγα. Αυτό υποδικνύει ότι τα MLMs μπορεί να μην είναι μια αξιόπιστη πηγή εισοδήματος.

Gitnux.com

Για να καταφέρουν να ζήσουν, θα πρέπει οι συμμετέχοντας να αγωνίζονται ώστε να πωλήσουν τα προϊόντα τους με στόχο να δημιουργήσουν ένα παθητικό εισόδημα. Επομένως, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων είτε κερδίζει ελάχιστα κέρδη, ή χάνει χρήματα λόγω διαφορετικών παραγόντων, όπως τον υψηλό ανταγωνισμό, την ποιότητα των προϊόντων, την ελάχιστη ζήτηση κ.ο.κ.

Η άσχημη πλευρά των πραγμάτων

Από μόνο του, το MLM marketing έχει εκμεταλλευτική φύση, καθώς οι διανομείς του προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ή να πιέσουν αδικαιολόγητα τους κοντινούς τους ανθρώπους για να κερδίσουν περισσότερο την εμπιστοσύνη τους για σκοπούς “στρατολόγησης”. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή συναισθηματική δυσφορία μεταξύ των κοντινών ή γνωστών ανθρώπων, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται να αγοράσουν από την MLM εταιρεία ή να λάβουν μέρος σε αυτή.

Επιπλέον, παρατηρούνται εξίσου συμπεριφορές λατρείας, μιας και αρκετές MLM επιχειρήσεις καλλιεργούν μια κουλτούρα έντονης πίστης και κατήχησης, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην απομόνωση των συμμετεχόντων από μεγάλες προοπτικές και ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται πιθανότατα από τρίτα μέρη. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια ψευδή αίσθηση κοινότητας και να ενισχύσει την πεποίθηση ότι η επιτυχία εξαρτάται αποκλειστικά από την ατομική προσπάθεια, αγνοώντας εξωτερικούς παράγοντες όπως τις συνθήκες της αγοράς.

Το MLM marketing έχει αντιμετωπίσει κριτικές για παραπλανητικές πρακτικές, όπως οι υπερβολικές αξιώσεις εισοδήματος, τα υπερτιμημένα προϊόντα και η ομοιότητα με τα συστήματα πυραμίδων. Ορισμένες MLM εταιρείες έχουν υποβληθεί επίσης σε νομικές ενέργειες και έρευνες για δόλιες δραστηριότητες.

Οι καλύτερες εναλλακτικές του MLM Marketing

Εάν αναζητάς τρόπους για να βγάλεις λεφτά online και από το σπίτι, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις το affiliate marketing ως εναλλακτική του MLM marketing. Με το affiliate marketing μπορείς να ξεκινήσεις γρηγορότερα, θα έχεις στη διάθεση σου προϊόντα από εκατοντάδες χιλιάδες πασίγνωστα ηλεκτρονικά καταστήματα, καθώς επίσης και την άνεση του να προωθείς μόνο όσα εμπιστεύεσαι και χρησιμοποιείς αποκλειστικά online.

Για κάθε ολοκληρωμένη πώληση μέσω των affiliate συνδέσμων σου, θα κερδίζεις μια προμήθεια, ανάλογα με το ποσοστό που παρέχει η κάθε επιχείρηση. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να προσπαθείς να πουλήσεις τα προϊόντα έχοντας άμεση επαφή με τους καταναλωτές, δεν περιορίζεσαι στα προϊόντα και το brand και δεν χρειάζεται να επενδύσεις τίποτα απολύτως.

Μια άλλη εξαιρετική εναλλακτική είναι και το dropshipping. Το dropshipping είναι ένας εξαιρετικά κερδοφόρος τρόπος ώστε να δημιουργήσεις μια επιτυχημένη eCommerce επιχείρηση χωρίς χρήματα. Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ του dropshipping και του τυπικού μοντέλου λιανικής είναι ότι ο έμπορος που πουλάει τα προϊόντα, δεν τα διαθέτει σε απόθεμα, ενώ ενεργεί ως μεσάζων.

Επομένως, αν έχεις μια επιχείρηση και σκοπεύεις να υιοθετήσεις το μοντέλο του Dropshipping, τότε θα ενεργείς ως “βιτρίνα” από την οποία θα σε επισκέπτονται πελάτες και θα ολοκληρώνουν τις παραγγελίες τους. Για κάθε επιβεβαιωμένη παραγγελία, εσύ θα χρεώνεις τον αποστολέα και ο drop shipper θα χρεώνει εσένα.

Πως να αυξήσεις τις πωλήσεις των MLM προϊόντων

Σε μια ψηφιακή εποχή όπου το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων προτιμάει και εμπιστεύεται περισσότερο τα ηλεκτρονικά καταστήματα παρά τους πωλητές που συχνά τους φέρνουν σε αμήχανες στιγμές, ένα από τα πρώτα πράγματα που αξίζει να κάνεις είναι να δημιουργήσεις ένα online store, ή αλλιώς, ηλεκτρονικό κατάστημα.

Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα θα σου δώσει την δυνατότητα όχι μόνο να παρέχεις όλα τα προϊόντα της MLM εταιρείας σε όλο τον κόσμο, αλλά θα μπορείς να τα προωθείς ευκολότερα και γρηγορότερα με τη χρήση του content marketing, του email marketing και άλλων στρατηγικών για e-shops που θέλουν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.

Ορισμένες εξαιρετικές πλατφόρμες για την κατασκευή e-shop για αρχάριους είναι οι εξής:

Επιπλέον, στις μέρες μας η κατασκευή ιστοσελίδων είναι υπόθεση μόλις μερικών ωρών και δεν είναι απαραίτητες οι γνώσεις πάνω σε γλώσσες προγραμματισμού, εκτός κι αν θέλεις να υλοποιήσεις κάτι περίπλοκο. Στη προκειμένη περίπτωση, μπορείς να προσλάβεις έναν ή μια freelancer προγραμματίστρια από πλατφόρμες όπως το UpWork και το Fiverr.


Είναι σημαντικό να ερευνήσεις και να αξιολογήσεις κάθε πλευρά το MLM marketing. Λάβε υπόψη τους κινδύνους, τις πιθανές ανταμοιβές και κατανόησε το επιχειρηματικό μοντέλο, την ποιότητα των προϊόντων της εκατοστέ εταιρείας, την επιτυχία που έχει και τη δομή της προτού αποφασίσεις να ξεκινήσεις μια συνεργασία ή να αναλάβεις μια έξτρα υποχρέωση.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Σχολιάστε