Πως να βγάλεις χρήματα ως φοιτητής δουλεύοντας από το σπίτι

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Είσαι φοιτητής/ρια και ενδιαφέρεσαι να βγάλεις χρήματα δουλευόντας από το σπίτι; Διάβασε τον οδηγό μας για να βρεις τις καλύτερες ευκαιρίες για απομακρυσμένες εργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Πως να βγάλεις χρήματα ως φοιτητής δουλεύοντας από το σπίτι
© Windows στο Unsplash.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Αν αυτή την στιγμή είσαι φοιτητής σε κάποια σχολή και παράλληλα θέλεις να βγάζεις μερικά χρήματα δουλεύοντας από το σπίτι είτε με τα δικά σου ωράρια, είτε ως πλήρη απασχόληση, τότε υπάρχουν αρκετές δουλειές που μπορείς να ελέγξεις. Μπορεί επίσης να θέλεις να αναπτύξεις κάτι δικό σου με το οποίο να ασχοληθείς αμέσως αφότου τελειώσεις με τις σπουδές σου.

Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσεις να χτίζεις το μέλλον σου απ’ όταν είσαι φοιτητής. Αν και είμαι ο άνθρωπος που στο τέλος παράτησε τα σχολεία και τα μαθήματα και έφτιαξα την δική μου επιχείρηση μετατρέποντας το χόμπι μου σε επάγγελμα, η τότε ηλικία μου ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόμουν. Είχα δύναμη, είχα θέληση και μπορούσα να είμαι ιδιαίτερα υπομονετικός, εφόσον όμως γνώριζα ακριβώς τι έκανα και πως σιγά-σιγά εκπλήρωνα τους στόχους μου.

Αν βρίσκεσαι σε μια φάση της ζωής σου που θέλεις να ξεκινήσεις κάτι δικό σου, τότε υπάρχουν αρκετές ιδέες με τις οποίες μπορείς να ξεκινήσεις. Επιπλέον, υπάρχουν και αρκετές διαθέσιμες θέσεις εργασίας που απευθύνονται σε νεαρούς και αποτελούν την ιδανική λύση για φοιτητές που θέλουν να δουλεύουν απομακρυσμένα από το σπίτι τους.

1. Καταχώρησε τις υπηρεσίες σου ως ελεύθερος επαγγελματίας

Το πρώτο και πιο εύκολο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να εργαστείς σε μια επιχείρηση. Παρόλα αυτά, αν σε ενδιαφέρει περισσότερο να έχεις τα δικά σου οράρια και να ασχολείσαι μόνο με κάτι συγκεκριμένο που σε ενδιαφέρει, τότε μπορείς να καταχωρήσεις τις υπηρεσίες που παρέχεις σε διάφορες ιστοσελίδες ώστε να κλείσεις τους πρώτους σου πελάτες.

Παρόλα αυτά, μιας και αυτές οι ιστοσελίδες λειτουργούν στα αγγλικά και εστιάζουν σε παγκόσμιο κοινό, θα πρέπει να έχεις καλές γνώσεις αγγλικών ώστε να μπορείς να ανταπεξέρχεσαι σωστά στην επικοινωνία σου με τους πελάτες. Ορισμένες από τις γνωστότερες και καλύτερες ιστοσελίδες για να καταχωρείς τις υπηρεσίες σου και να δουλεύεις ως ελεύθερος επαγγελματίας είναι το Fiverr, το Upwork και το Freelancer.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να δημιουργήσεις ένα λογαριασμό και στη συνέχεια να καταχωρήσεις όλες τις υπηρεσίες που μπορείς να παρέχεις. Για παράδειγμα, αν γνωρίζεις από Adobe Illustrator, μπορείς να σχεδιάζεις λογότυπα και αφίσες. Αν γνωρίζεις από κατασκευή ιστοσελίδων, τότε μπορείς να δημιουργείς ιστοσελίδες για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Μπορεί ακόμα και να μεταφράζεις κείμενα σε διαφορετικές γλώσσες, να δημιουργείς βίντεο και οτιδήποτε άλλο μπορείς να φανταστείς.

2. Αναζήτησε για απομακρυσμένες θέσεις εργασίας

Ειδικότερα μετά την εμφάνιση του Covid-19 στην καθημερινότητα μας, εκατομμύρια μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν όλα αυτά τα χρόνια. Πλέον, αρκετές εταιρείες σου επιτρέπουν να δουλεύεις από το σπίτι σου, είτε ακολουθώντας τα δικά τους αυστηρά οράρια, είτε ακόμα και με τα δικά σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να χρησιμοποιήσεις τις κατάλληλες υπηρεσίες για να βρεις και να κάνεις αίτηση σε αυτές τις δουλειές.

Στην Ελλάδα, ιστοσελίδες όπως το Jobfind, το Indeed, το Jooble και η Χρυσή Ευκαιρία παρέχουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να θέσεις στα φίλτρα αναζητήσεων να εμφανίζουν μόνο απομακρυσμένες θέσεις εργασίας ώστε να δουλεύεις από το σπίτι. Συχνά, αυτές οι θέσεις εργασίας περιλαμβάνουν να παρέχεις τηλεφωνική τεχνική υποστήριξη, να κλείνεις ραντεβού, να προωθείς συγκεκριμένα προγράμματα, προϊόντα ή υπηρεσίες, ή ακόμα και πιο ειδικευμένες δουλειές για προγραμματιστές, γραφίστες και ούτω καθεξής.

Φυσικά, προτείνεται να ελέγξεις για δουλειές οι οποίες σχετίζονται με την σχολή σου και με αυτό που θέλεις να ακολουθήσεις μελλοντικά. Όσο πιο γρήγορα αποκτήσεις άλλωστε προϋπηρεσία, τόσο πιο οργανωμένο και ισχυρό βιογραφικό θα έχεις σε συνδυασμό με την εμπειρία.

3. Ασχολήσου με το Affiliate Marketing

Το affiliate marketing είναι ένας από τους ευκολότερους και ισχυρότερους τρόπος για να δημιουργήσεις από μικρή ηλικία ένα παθητικό εισόδημα. Ως φοιτητής, το τελευταίο που χρειάζεσαι είναι να αποσπάται η προσοχή σου από τα μαθήματα και την σχολή, οπότε ένα παθητικό εισόδημα είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι. Παρόλα αυτά, για να καταφέρεις να δημιουργήσεις ένα παθητικό εισόδημα, θα πρέπει πρώτα να βρεις μια προωθητική στρατηγική, κάτι για το οποίο έχεις αρκετές γνώσεις, υπομονή, επιμονή και όρεξη για το online marketing.

Μπορείς να διαβάσεις τον προηγούμενο οδηγό για το τι είναι το affiliate marketing και πως μπορείς να βγάλεις χρήματα από αυτό. Θα χρειαστεί αρχικά να εγγραφείς σε ένα affiliate δίκτυο και στη συνέχεια να προχωρήσεις στην αίτηση για να εγγραφείς στα προγράμματα που παρέχουν τα αγαπημένα σου brands. Από εκεί και πέρα, το μόνο που θα έχεις να κάνεις είναι να προωθείς επιλεγμένα προϊόντα και υπηρεσίες, λαμβάνοντας την ανάλογη προμήθεια από κάθε πώληση, εγγραφή ή άλλου είδους lead.

Αν έχεις αρκετούς followers στα κοινωνικά δίκτυα, τότε χρησιμοποίησε τους για να ελέγξεις πως πάει η προώθηση των affiliate προϊόντα ή υπηρεσιών. Μπορείς επίσης να δημιουργείς ένα blog και να γράφεις reviews (αξιολογήσεις) για προϊόντα και υπηρεσίες που έχεις χρησιμοποιήσει και εμπιστεύεσαι. Οι Podcasters χρησιμοποιούν επίσης το affiliate marketing για να αυξήσουν τα χρήματα που βγάζουν και να δημιουργήσουν ένα σταθερό παθητικό εισόδημα. Διάβασε τον οδηγό για το πως να δημιουργήσεις το πρώτο σου Podcast κανάλι.

4. Δημιούργησε ένα YouTube κανάλι

Το YouTube δεν είναι απλά ένα ισχυρό μέσο για να παρακολουθείς τα αγαπημένα σου βίντεο, αλλά και μια πλατφόρμα η οποία καλύπτει τα έξοδα εκατομμύριων YouTubers σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι άλλο μυστικό πως τα τελευταία χρόνια ήταν χιλιάδες αυτοί που κατάφεραν να όχι μόνο να βγάλουν πολλές χιλιάδες ευρώ απ’ την πλατφόρμα, αλλά και κάποιοι να φτάσουν στο σημείο να παίζουν μέχρι και σε ταινίες στο Χόλυγουντ. Αν και δεν είναι απαραίτητο να στοχεύεις στο να γίνεις celebrity, μπορείς πάντοτε να ξεκινήσεις εντελώς δωρεάν.

Το πρόβλημα με την δημιουργία περιεχομένου σε μορφή βίντεο ωστόσο είναι πως θα χρειαστείς έναν αρχικό εξοπλισμό για να ξεκινήσεις. Το YouTube δεν χρεώνει κάτι για τους δημιουργούς περιεχομένου, αλλά δεν τους παρέχει ούτε και τον απαραίτητο εξοπλισμό για να ξεκινήσουν, οπότε θα χρειαστείς μια κάμερα, ένα τρίποδο και ένα μικρόφωνο. Αν αποφασίσεις να δημιουργείς εκπαιδευτικά βίντεο μέσα από τον υπολογιστή σου, τότε θα χρειαστείς ένα καλό μικρόφωνο και ένα πρόγραμμα για καταγράφεις την οθόνη σου, όπως για παράδειγμα το OBS Studio.

Για να ξεκινήσεις να βγάζεις χρήματα από το YouTube ως φοιτητής, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις είναι το SEO. Το SEO αφορά τον τρόπο με τον οποίο γράφεις τους τίτλους και τις περιγραφές σε κάθε βίντεο που ανεβάζεις, καθώς επίσης και τα hashtags που εισάγεις. Αν σιγουρευτείς πως βελτιστοποιήσεις για SEO κάθε βίντεο σου, τότε θα δεις τα πρώτα σου χρήματα να εμφανίζονται στον λογαριασμό σου πολύ γρήγορα. Όσα πιο πολλά και ποιοτικά βίντεο ανεβάζεις, τόσο πιο γρήγορα θα μαζέψεις τους 1,000 subscribers και τις 4,000 ώρες προβολών στα βίντεο σου ώστε να αποκτήσεις πρόσβαση στα εργαλεία για την προσθήκη διαφημίσεων στο κανάλι σου.

Οι YouTubers στη συνέχεια αυξάνουν ακόμη περισσότερο τα χρήματα που βγάζουν χρησιμοποιώντας παράλληλα με τις διαφημίσεις της πλατφόρμας το affiliate marketing. Επιπλέον, αν αρχίζεις και έχεις αρκετές χιλιάδες προβολές σε κάθε βίντεο σου, τότε θα είναι αρκετά τα brands που θα επικοινωνήσουν μαζί σου ώστε να τους προωθήσεις με sponsored περιεχόμενο.

5. Δούλεψε ως Social Media Manager

Όσο περισσότερο χρόνο περνάνε οι άνθρωποι σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, το Instagram και το Twitter, τόσο πιο πολλές επιχειρήσεις θα εμφανίζονται σε αυτά και θα προωθούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Είναι επίσης σημαντικό για κάθε εταιρεία να αυξήσει τους followers, τα likes και τα σχόλια που λαμβάνει σε κάθε της ανάρτηση. Για να το καταφέρει αυτό, θα πρέπει να δημιουργεί και να ανεβάζει συνεχώς νέο περιεχόμενο με στόχο την προώθηση των προϊόντων ή υπηρεσιών της, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο.

Αν γνωρίζεις πως να χρησιμοποιείς τα γνωστότερα κοινωνικά δίκτυα και γνωρίζεις πως να διαβάζεις τα στατιστικά για κάθε ανάρτηση, τότε μπορείς να αναζητήσεις για εργασία ως social media manager. Η δουλειά σου θα είναι να διατηρείς ενεργά όλες τις σελίδες της εταιρείας στα κοινωνικά δίκτυα, να δημιουργήσεις συνεχώς καινούργιο περιεχόμενο και να το προωθείς με έξυπνους τρόπους. Φυσικά, είναι απαραίτητο να μάθεις πως λειτουργεί ο αλγόριθμος κάθε κοινωνικού δικτύου προτού ξεκινήσεις, έτσι ώστε να δημοσιεύεις διαφορετικές αναρτήσεις στο καθένα και ανάλογα την ώρα, τη μέρα και τα visuals.

Οι social media managers δεν χτίζουν απλά κοινότητες για τις εταιρείες στις οποίες εργάζονται, αλληλοεπιδρούν και στις συζητήσεις αφήνοντας σχόλια και ενθαρρύνουν τους followers ώστε να λάβουν δράση διαβάζοντας ένα άρθρο, παρακολουθώντας ένα βίντεο, κάνοντας εγγραφή σε ένα newsletter, ή για να αγοράσουν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως λειτουργούν γνωστά κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter, Pinterest, LinkedIn και TikTok.

Αυτές οι επιχειρήσεις συχνά χρησιμοποιούν επίσης και υπηρεσίες τρίτων για να διαχειρίζονται τα κοινωνικά τους δίκτυα και να παρακολουθούν από ένα μέρος όλα τα στατιστικά τους. Αυτά τα online εργαλεία είναι συνήθως ιδιαίτερα απλά στη χρήση και σου επιτρέπουν να δημοσιεύεις από ένα μέρος σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα απευθείας.

6. Δημιούργησε τα δικά σου Online Courses

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να δημιουργήσεις παθητικό εισόδημα είναι η δημιουργία online courses (αλλιώς γνωστά και ως ‘Σειρές Μαθημάτων’). Τα online courses σου δίνουν την δυνατότητα να μοιράζεσαι τις γνώσεις σου πάνω σε συγκεκριμένα αντικείμενα με άλλους ανθρώπους, παρέχοντας τους την επιλογή να αγοράσουν όλα τα μαθήματα ώστε να εξελιχθούν πάνω σε αυτό που τους ενδιαφέρει. Για παράδειγμα, αν είσαι YouTuber που βγάζει χρήματα από το κανάλι του, μπορείς να δημιουργήσεις μια σειρά μαθημάτων για το πως να επιτύχεις στο vlogging. Αν είσαι προγραμματιστής που σχεδιάζει ιστοσελίδες, μπορείς να δημιουργήσεις μια σειρά μαθημάτων με βήμα προς βήμα οδηγίες για το πως να κατασκευάζεις τις δικές σου ιστοσελίδες.

Ως φοιτητής σπουδάζεις επίσης μια συγκεκριμένη ιδιότητα, την οποία αν γνωρίζεις ήδη καλά, μπορείς να δημιουργήσεις μια σειρά από online courses τα οποία θα διδάσκουν στους υπόλοιπους φοιτητές για το πως να ξεκινήσουν με το συγκεκριμένο επάγγελμα, τι πρέπει να περιμένουν, τι αξίζει να μάθουν και πως πρέπει να κινηθούν. Μπορεί επίσης να θέλεις να ασχοληθείς με κάτι που αγαπάς, όπως για παράδειγμα η μαγειρική, για την οποία μπορείς να παρέχεις μια σειρά μαθημάτων για το πως εκτελούνται αρκετές γνωστές συνταγές, ή παρέχοντας οδηγίες για να το πως να μαγειρεύεις φθηνά και ποιοτικά ως φοιτητής. Οτιδήποτε κι αν είναι αυτό για το οποίο έχεις αρκετές γνώσεις, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που μόλις ξεκίνησαν να ψάχνονται πάνω σε αυτό και αναζητούν για σοβαρά και επαγγελματικά μαθήματα.

Ανάλογα με την σειρά μαθημάτων που δημιουργείς θα χρειαστείς και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Για παράδειγμα, αν θέλεις τα βίντεο σου να είναι γυρισμένα δείχνοντας εικόνες με εσένα και τα βήματα, τότε θα χρειαστείς μια επαγγελματική κάμερα και ένα αξιόπιστο μικρόφωνο ώστε να ακούγεσαι καθαρά. Αν τα μαθήματα αφορούν online εργασίες, τότε μπορείς να καταγράφεις την οθόνη του υπολογιστή σου με προγράμματα όπως το OBS Studio (το οποίο αναφέρθηκε παραπάνω) και το Camtasia Studio.

Μιας και οι περισσότερες σειρές μαθημάτων παραμένουν διαχρονικές, αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να δημιουργήσεις ένα παθητικό εισόδημα από καθημερινές αγορές των online courses σου. Μπορείς επίσης να τα προωθήσεις μέσω κοινωνικών δικτύων, να δημιουργήσεις ένα blog και να γράφεις για την συγκεκριμένη θεματολογία, ή ακόμα και να ανοίξεις ένα κανάλι στο YouTube παρέχοντας μικρά αποσπάσματα από τη σειρά μαθημάτων σου, με ένα σύνδεσμο για αγορά στην περιγραφή του κάθε βίντεο που ανεβάζεις.

7. Δούλεψε ως αρθρογράφος σε blogs

Ως freelance αρθρογράφος, στόχος σου είναι να παρέχεις μοναδικό, ποιοτικό και SEO βελτιστοποιημένο περιεχόμενο για κατόχους ιστοσελίδων που θέλουν να ανεβάσουν ένα συγκεκριμένο θέμα, ή για επιχειρήσεις που θέλουν να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Δυστυχώς, για να μπορέσεις να αναλάβεις αρκετές ιστοσελίδες, θα πρέπει πρώτα να έχεις ένα ισχυρό βιογραφικό που να υποδεικνύει το ταλέντο σου στη γραφή. Μπορείς να ξεκινήσεις γράφοντας στην αρχή guest άρθρα, τα οποία παρέχεις εντελώς δωρεάν, αλλά εμφανίζεται το όνομα σου και προστίθενται στο βιογραφικό σου.

Στην Ελλάδα, ακόμα και οι μεγάλες και γνωστές ιστοσελίδες δέχονται guest άρθρα συχνά-πυκνά, ενώ κάθε guest άρθρο που γράφεις σε πηγαίνει ένα βήμα πιο κοντά για μελλοντική συνεργασία με την εκατοστέ ιστοσελίδα. Παρόλα αυτά, στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη περίπτωση να πληρώνεσαι ανά άρθρο και όχι ανά ώρα, όπως συνηθίζεται στο εξωτερικό και οι αρθρογράφοι βγάζουν περίπου 30$ την ώρα ως freelance αρθρογράφοι. Με πιο απλά λόγια, ωστόσο, θα πρέπει να ξεκινήσεις δωρεάν για να μπορέσεις να φτάσεις σε ένα σημείο ώστε να γράφεις μόνο επί πληρωμή.

Μπορείς επίσης να εργαστείς ως βοηθός συντάκτη, όπου στόχους σου θα είναι να μελετάς συγκεκριμένα θέματα που θα σου αναθέτει ο αρχισυντάκτης, καθώς επίσης και να ελέγχεις για ορθογραφικά και συντακτικά λάθη προτού στείλεις το άρθρο για δημοσίευση. Μιας και το γράψιμο για μεγάλα και ποιοτικά άρθρα προϋποθέτει να επενδύσεις και τον κατάλληλο χρόνο, ως φοιτητής που δουλεύει ως freelance αρθρογράφος, θα έχεις την δυνατότητα να θέσεις τα δικά σου οράρια ενώ θα βελτιώνεται συνεχώς η γραφή σου, κάτι το οποίο μπορεί επίσης να σε ωφελήσει στην σχολή.

8. Ασχολήσου με το Graphic Design

Αν σπουδάζεις γραφιστική ή έχεις γνώσεις πάνω σε προγράμματα όπως το Adobe Photoshop και το Adobe Illustrator, τότε το να δουλεύεις ως ελεύθερος επαγγελματίας αναλαμβάνοντας πελάτες online είναι ιδιαίτερα εύκολο. Μιας και το graphic design διαχωρίζεται σε πολλούς τομείς, μπορείς να ξεκινήσεις επιλέγοντας αυτόν που σου αρέσει περισσότερο και φυσικά για το οποίο έχεις τις απαραίτητες γνώσεις:

  • Σχεδιασμός λογοτύπων.
  • Σχεδιασμός ιστοσελίδων.
  • Σχεδιασμός αφισών, φυλλαδίων και εξωφύλλων.
  • Δημιουργία καρτών για επιχειρήσεις ή βιογραφικά.
  • Αλλαγή του branding για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Σχεδιασμός e-book εξωφύλλων.

Μπορείς επίσης να εγγραφείς σε πλατφόρμες όπως το 99designs, ή στο Upwork και το Fiverr που προαναφέρθηκαν παραπάνω, έτσι ώστε να ξεκινήσεις να βλέπεις τους πρώτους σου πελάτες. Θα χρειαστείς φυσικά ένα portfolio με προηγούμενες δουλειές σου. Αν δεν έχεις δημιουργήσει ένα ή δεν έχεις αναλάβει πελάτες στο παρελθόν καθώς είσαι φοιτητής ακόμη, τότε μπορείς να ψάξεις σε αυτές τις πλατφόρμες τα σχέδια που αποφέρουν τα περισσότερα χρήματα και έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον βάση κριτικών και πωλήσεων, και στη συνέχεια να εστιάσεις σε αυτά.

Ξεκίνα δημιουργώντας πρόχειρα λογότυπα, εξώφυλλα ή οποιοδήποτε άλλο σχέδιο με το οποίο σκοπεύεις να ασχοληθείς επαγγελματικά και σχεδίασε όσα πιο πολλά μπορείς για φανταστικές επιχειρήσεις. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναδείξεις τα σχέδια που μπορείς να δημιουργήσεις μόνος/η σου και τις γνώσεις που έχεις πάνω σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αν καταφέρεις να δημιουργήσεις ένα μεγάλο πελατολόγιο έως ότου ολοκληρώσεις την σχολή σου, τότε θα έχεις την δυνατότητα να πας από φοιτητής σε ιδιοκτήτη μικρής επιχειρήσεις, αναλαμβάνοντας μεγαλύτερες εταιρείες και projects.

9. Υπεύθυνος ηλεκτρονικού καταστήματος

Με ολοένα και περισσότερα ηλεκτρονικά καταστήματα να εμφανίζονται κάθε μέρα στο διαδίκτυο, οι επιχειρήσεις είναι απαραίτητο πλέον να έχουν μια επαγγελματική παρουσία στο ίντερνετ. Μιας και το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεων γίνεται επίσης από τα ηλεκτρονικά καταστήματα, είναι λογικό να υπάρχει τεράστια ζήτηση για ανθρώπους με τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να διαχειρίζονται e-shops για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

Ορισμένες από τις ευθύνες σου θα είναι πως όλα τρέχουν όπως πρέπει. Οι νέες παραγγελίες θα πρέπει να φτάνουν γρήγορα και όλοι οι νέοι πελάτες θα πρέπει να ενημερώνονται για κάθε εξέλιξη της παραγγελίας τους. Επιπλέον, θα πρέπει να απαντάς σε όλα τα emails πελατών, να επικοινωνείς όποτε χρειάζεται με τους προγραμματιστές της ιστοσελίδας, να προσθέτεις νέα προϊόντα και ιδιότητες προϊόντων, να ακυρώνεις παραγγελίες ή να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές και πολλά ακόμη.

Για να μπορέσεις ωστόσο να αναλάβεις ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, θα πρέπει πρώτα να αποκτήσεις και τις απαραίτητες γνώσεις πάνω σε συγκεκριμένες CMS πλατφόρμες. Αυτή την στιγμή, τα περισσότερα e-shops έχουν κατασκευαστεί πάνω στο WordPress, ενώ θα βρεις και αρκετά σε πλατφόρμες όπως το Shopify και το Magento. Έλεγξε σε ιστοσελίδες για αναζήτηση εργασίας για ποια πλατφόρμα υπάρχει η μεγαλύτερη ζήτηση και στη συνέχεια χρησιμοποίησε την και μάθε όλες τις δυνατότητες, τις λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά που παρέχει στους κατόχους ιστοσελίδων.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Σχολιάστε