App Tester: Πως να βγάλεις χρήματα δοκιμάζοντας εφαρμογές

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι για να βγάλεις χρήματα από το ίντερνετ, αλλά οι δοκιμές και τα τεστ mobile και web εφαρμογών είναι σίγουρα ένας απ' τους τους τρόπους που λίγοι επιλέγουν. Αλλά γιατί;
App Tester: Πως να βγάλεις χρήματα δοκιμάζοντας εφαρμογές
App Testing / © Alvaro Reyes στο Unsplash.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Ενδιαφέρεσαι να γίνεις app tester και να δοκιμάζεις συνεχώς νέες εφαρμογές, ιστοσελίδες και πλατφόρμες, λαμβάνοντας λίγα χρήματα για κάθε ολοκληρωμένη δοκιμή; Αν η απάντηση είναι “ναι”, τότε μέσα από αυτό τον οδηγό θα δούμε εν συντομία τι ακριβώς είναι οι app testers, ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους και από ποιες ιστοσελίδες βγάζουν χρήματα για να δοκιμάζουν εφαρμογές.

Για κάθε ιστοσελίδα, εφαρμογή ή πρόγραμμα που κατασκευάζεται, η εταιρεία ή οι προγραμματιστές πίσω από αυτό χρειάζονται ανθρώπους για να δοκιμάσουν, να ελέγξουν και να τεστάρουν στο μέγιστο όλες τις δυνατότητες και τις επιλογές που παρέχονται. Στη συνέχεια, η ομάδα λανσάρει την εφαρμογή προς το ευρύ κοινό, εφόσον έχουν διορθωθεί τα σημαντικότερα θέματα.

Μιας και δεν έχουν όλοι την δυνατότητα να δημιουργήσουν άμεσα μια ομάδα από δοκιμαστές που θα ελέγχουν όλες τις λειτουργίες της εφαρμογής, προσλαμβάνουν App Testers για να προχωρήσουν αυτοί στους ελέγχους. Αν σου αρέσει να δοκιμάζεις συνεχώς νέες εφαρμογές, υπηρεσίες και πλατφόρμες και να παρέχεις στη συνέχεια την κριτική σου και αν εντόπισες τυχόν προβλήματα ή σφάλματα, τότε μέσα από αυτό τον οδηγό θα δούμε πως βγάζουν χρήματα οι App Testers.

Τι είναι και πως μπορώ να γίνω App Tester;

Οι App Testers έχουν μια και μόνο δουλειά: Να δοκιμάζουν συνεχώς νέες εφαρμογές, υπηρεσίες, πλατφόρμες και οτιδήποτε βρίσκεται και λειτουργεί online προτού λανσαριστεί προς όλους. Ως App Tester, θα πρέπει να δοκιμάζεις εφαρμογές και στη συνέχεια να παρέχεις λεπτομερείς αναφορές για την εμπειρία σου και τα προβλήματα που συνάντησες.

Καθένας μπορεί να ασχοληθεί με το app testing, καθώς το μόνο που θα χρειαστείς είναι ένα σύγχρονο smartphone ή υπολογιστή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μια webcam. Για να πληρωθείς ως app tester, συχνά θα πρέπει να συμπληρώσεις είτε τον αριθμό του τραπεζικού σου λογαριασμού, είτε μέσω PayPal, η οποία τείνει να είναι η κύρια μέθοδος πληρωμών.

Δεν χρειάζεται να έχεις ειδικευμένες γνώσεις, να γνωρίζεις από γλώσσες προγραμματισμού ή να έχεις χρησιμοποιήσει στο παρελθόν κάτι σχετικό. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι ελεύθερος χρόνος για να ελέγχεις εφαρμογές και σταθερή σύνδεση στο ίντερνετ.

Τι ακριβώς θα κάνω ως App Tester;

Μιας και θα δοκιμάζεις συνεχώς διαφορετικές εφαρμογές, οι αναφορές που θα χρειαστεί να παρέχεις για κάθε εφαρμογή ή εταιρεία θα είναι διαφορετικές. Κάθε ομάδα προγραμματιστών παρέχει αναλυτικές οδηγίες στους app testers ώστε να ακολουθούν συγκεκριμένα βήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια δοκιμή διαρκεί από 15 λεπτά έως και μια ώρα.

Κάποιες πλατφόρμες προϋποθέτουν επίσης να γίνεται εγγραφή της κάμερας σου καθώς χρησιμοποιείς μια εφαρμογή, έτσι ώστε να δουν τις κινήσεις των ματιών και του προσώπου για να καταλάβουν περισσότερα για την εμπειρία που λαμβάνεις μέσω της εφαρμογής τους. Κάποιες πλατφόρμες ή δοκιμές προϋποθέτουν επίσης να ηχογραφήσεις τις σκέψεις σου με τη χρήση ενός μικροφώνου.

Στο περίπου, θα χρειαστεί:

  • Να εξηγήσεις τι σου άρεσε και τι δεν σου άρεσε με την εφαρμογή.
  • Να εξηγήσεις γιατί έκανες συγκεκριμένα πράγματα μέσα στην εφαρμογή.
  • Να παρέχεις προσωπικές απόψεις και συμβουλές για τη βελτίωση της εφαρμογής.
  • Να αναφέρεις τις σκέψεις σου γύρω απ’ τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής.

Αυτές οι αναφορές και οι πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια από τους προγραμματιστές προτού λανσάρουν την πρώτη σταθερή έκδοση του προϊόντος ή της υπηρεσίας τους.

Πόσα χρήματα βγάζουν οι App Testers;

Δυστυχώς, σπάνια θα πετύχεις άνθρωπο που ασχολείται full-time με το app testing. Για να καταφέρεις να βγάλεις αρκετά χρήματα, θα πρέπει να επιλεχτείς πρώτα ώστε να τεστάρεις αρκετές εφαρμογές, το οποίο ωστόσο περιορίζεται αρκετά βάση της τοποθεσίας στην οποία ζεις, βάση του φύλου, βάση της ηλικίας και συγκεκριμένων προτιμήσεων.

Μόλις σε αποδεχθούν σε μια ομάδα με beta testers, στη συνέχεια θα λαμβάνεις περίπου 10,00$ για κάθε επιτυχημένη και ολοκληρωμένη δοκιμή. Κάποιες ομάδες ή πλατφόρμες πολλές φορές σου καταθέτουν και μια προκαταβολή (συχνά των 100,00$), ενώ άλλες σου παρέχουν απλά μια premium συνδρομή στην εφαρμογή τους ως ευχαριστώ για τον χρόνο που διέθεσες ώστε να την τεστάρεις.

Σε γενικά πλαίσια, αν τεστάρεις τουλάχιστον μερικές εφαρμογές κάθε βδομάδα, τότε θα βγάζεις περίπου 100-200$ το μήνα, ανάλογα τον χρόνο που έχεις να διαθέσεις, οπότε δεν πρόκειται ούτε για σταθερό εισόδημα, ούτε για full-time εργασία.

Ποιες ιστοσελίδες πληρώνουν για App Testers;

Υπάρχει μια πληθώρα επιλογών σε όσο αφορά τους app testers. Αρκετές από αυτές τις ιστοσελίδες επιτρέπουν στους προγραμματιστές και τις εταιρείες να καταχωρούν τις δοκιμές που θέλουν να γίνουν στις εφαρμογές τους, και στη συνέχεια η ιστοσελίδα τις προωθεί στους εγγεγραμμένους app testers της βάση πολλαπλών διαφορετικών προδιαγραφών που ανέφερα και προηγούμενος.

  • UserTesting: Πρόκειται για μια απ’ τις γνωστότερες ιστοσελίδες ώστε να δοκιμάζεις και να τεστάρεις εφαρμογές και ιστοσελίδες. Για να εγκριθείς ως δοκιμαστής, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσεις ένα πεντάλεπτο τεστ και στη συνέχεια θα λαμβάνεις περίπου 10-15$ για κάθε δοκιμή διάρκειας 20 λεπτών καθώς αναφέρεις τις σκέψεις σου στο μικρόφωνο.
  • Userlytics: Δεν χρειάζεται να εγκριθείς στο Userlytics για να ξεκινήσεις. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μια webcam, ένα μικρόφωνο, έναν υπολογιστή με Windows ή macOS και σύγχρονο smartphone με πρόσφατη έκδοση του Android ή iOS. Θα πληρώνεσαι από 10,00$ για κάθε τεστ που ολοκληρώνεις, ενώ οι πληρωμές γίνονται μέσω PayPal.
  • TestBirds: Στην συγκεκριμένη πλατφόρμα μπορείς να παρέχεις το feedback σου για εφαρμογές, ιστοσελίδες, παιχνίδια και άλλους τύπους online υπηρεσιών. Συχνά πληρώνεσαι τουλάχιστον 10,00$ για κάθε τεστ, ενώ υπάρχουν και προκαταβολές των 70,00$. Κάποιοι testers λαμβάνουν επίσης διάφορα μπόνους κάθε φορά που βρίσκουν προβλήματα ή σφάλματα. Το καλό με την συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι πως σε πληρώνει κάθε φορά που το ελάχιστο ποσό φτάσει τα 10,00€ και ο τρόπος πληρωμής είναι η PayPal.
  • UserFeel: Το UserFeel σου επιτρέπει να τεστάρεις τόσο εφαρμογές, όσο και ιστοσελίδες. Για κάθε ολοκληρωμένη δοκιμή θα λαμβάνεις 10,00$, ενώ από την συγκεκριμένη πλατφόρμα μπορείς να κερδίζεις έως και πάνω από 200,00$, ανάλογα με το πόσο καλή απόδοση έχεις. Όλες οι πληρωμές γίνονται επίσης εβδομαδιαίως.
  • Ferpection: Οι beta testers στο Ferpections βγάζουν τουλάχιστον 100,00$ μηνιαίως δοκιμάζοντας συνεχώς εφαρμογές και ιστοσελίδες. Για κάθε τεστ θα χρειαστεί να παρέχεις screenshot φωτογραφίες από το κινητό ή το tablet σου σε συνδυασμό με αναλυτικές περιγραφές και feedback για την εμπειρία που είχες. Οι πληρωμές γίνονται μόλις το ελάχιστο ποσό φτάσει τα 20,00£ μέσω PayPal.
  • Beta Family: Η πλατφόρμα Beta Family εστιάζει κυρίως στις δοκιμές Android και iOS εφαρμογών, ενώ τα περισσότερα τεστ τους διαρκούν περίπου 45-60 λεπτά και η πληρωμή φτάνει τα 10,00$. Όσες πιο πολλές δοκιμές ολοκληρώνεις θα λαμβάνεις και μια βαθμολογία, η οποία όσο πιο υψηλή είναι, τόσο πιο συχνά θα εγκρίνεσαι για να δοκιμάζεις εφαρμογές. Το ελάχιστο ποσό πληρωμής είναι τα 50,00$.
  • UpWork: Το UpWork δεν παρέχει κάτι έτοιμο. Αντίθετα, σου επιτρέπει να δηλωθείς ως ελεύθερος επαγγελματίας. Αν το beta testing βρίσκεται στα πλάνα σου, τότε ανέβασε τις υπηρεσίες που παρέχεις και το κόστος που ζητάς γι ‘αυτές.

Αν γνωρίζεις κάποια άλλη πλατφόρμα που δεν έχω καταχωρήσει στην παραπάνω λίστα, τότε θα χαρώ να τη δω ως πρόταση στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.

Δοκιμάζοντας εφαρμογές χωρίς πληρωμή

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάσαι πως δεν πληρώνουν όλες οι πλατφόρμες χρήματα στους app testers τους. Για την ακρίβεια, υπάρχουν αρκετές οι οποίες αντί για πληρωμή, σου παρέχουν είτε πρώιμη πρόσβαση στις δοκιμαστικές εφαρμογές τους, είτε ένα συνδρομητικό πακέτο για να έχεις πρόσβαση σε όλες τις δυνατότητες και τις λειτουργίες της εφαρμογής ή της ιστοσελίδας.

Συνήθως, προγραμματιστές και λάτρεις των beta εφαρμογών δηλώνουν ως beta testers ώστε να απολαμβάνουν όλες τις δοκιμαστικές ενημερώσεις και τις νέες λειτουργίες που παρουσιάζουν οι αγαπημένες τους εφαρμογές. Ιστοσελίδες όπως το BetaList περιλαμβάνουν ολόκληρους καταλόγους με ιστοσελίδες και εφαρμογές που βρίσκονται αυτή την στιγμή σε δοκιμαστική έκδοση και χρειάζονται feedback από εθελοντές beta testers.


Μπορεί ως app tester να μην γίνεις πλούσιος, αλλά ανάλογα με το πόσο καλός ή καλή είσαι στο να αναφέρεις και να καταγράφεις προβλήματα και σφάλματα σε εφαρμογές και ιστοσελίδες, τόσα πιο πολλά χρήματα θα κερδίζεις κάθε μήνα. Με τη χρήση πολλαπλών πλατφορμών ίσως καταφέρεις να κερδίζεις τα διπλάσια χρήματα, μιας και ως νέος χρήστης δεν θα λαμβάνεις ιδιαίτερη προσοχή στην αρχή ώστε να εγκρίνεσαι ως beta tester.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides, του Norpan Gaming και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Σχολιάστε