Πως να αυξήσεις τα χρήματα που βγάζεις από το YouTube

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Το YouTube αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να κερδίζεις χρήματα από το περιεχόμενο που ανεβάζεις στην πλατφόρμα. Αν και παρέχονται αρκετοί τρόποι και εργαλεία για να αυξήσεις τα χρήματα που βγάζεις από τα βίντεο σου, ορισμένες απλές αλλαγές μπορούν να παρέχουν ακόμα μεγαλύτερα και πιο επιθυμητά αποτελέσματα.
Πως να αυξήσεις τα χρήματα που βγάζεις από το YouTube
© Rawpixel.com

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Το YouTube παραμένει μέχρι και σήμερα η γνωστότερη πλατφόρμα φιλοξενίας βίντεο παγκοσμίως, καθώς επίσης και ένα εξαιρετικό μοντέλο για να αυξήσεις τα χρήματα που βγάζεις online. Παρόλα αυτά, εξαιτίας του τεράστιου ανταγωνισμού στην πλατφόρμα, λίγοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να βγάλουν αρκετά χρήματα ώστε να αξίζει τον κόπο τους.

Αυτό δεν είναι εκπαιδευτικό περιεχόμενο, μα ορισμένοι τρόποι τους οποίους μπορείς να είτε για να ξεκινήσεις να βγάζεις χρήματα από τα βίντεο στο YouTube, είτε να αυξήσεις το τωρινό εισόδημα που κερδίζεις αυτή την στιγμή απ’ την πλατφόρμα.

1. Βρες λέξεις-κλειδιά και θέματα με υψηλό CPC

YouTube SEO

Για κάθε διαφήμιση που προβάλλεται μέσω των βίντεο σου, ένας διαφημιστής από πίσω επιλέγει έως πόσα χρήματα θέλει να διαθέσει σε YouTube Κανάλια ώστε να προβάλλουν τα προϊόντα, τις υπηρεσίες ή την επωνυμία του/ης. Εάν ο διαφημιστής δεν δώσει αρκετά χρήματα, τότε δεν θα εμφανίζεται τόσο συχνά όσο θα εμφανίζονται οι ανταγωνιστές του με μεγαλύτερο budget.

Ο διαφημιστής μπορεί επίσης να επιλέξει με ποιες λέξεις-κλειδιά θέλει να εμφανίζεται κυρίως. Έτσι, εάν κάποιοι διαφημιστές πληρώνουν αποκλειστικά για να βρεθούν σε συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά, εάν το περιεχόμενο σου και το κοινό σου δεν έχουν καμία σχέση με αυτού του είδους τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που παρέχει, πιθανότατα δεν θα δουν ποτέ την διαφήμιση του, ακόμα κι αν παράγει αρκετά χρήματα ανά κλικ λόγω του υψηλού budget.

Αυτό σημαίνει πως ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που θα θελήσεις να κάνεις είναι να αλλάξεις τον αλγόριθμο ώστε να σου προβάλλει κυρίως διαφημίσεις με υψηλό CPC (Cost Per Click ή Κόστος Ανά Κλικ). Για να το κάνεις αυτό, θα πρέπει αρχικά να δημιουργήσεις μια έρευνα αγοράς πάνω στον κλάδο σου και να δεις ποιες λέξεις-κλειδιά παράγουν το υψηλότερο CPC και έχουν σταθερή ζήτηση καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Για να ξεκινήσεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις εργαλεία όπως το SEMrush, το Google Keywords Planner, το VidIQ, το Ahrefs, το Google Trends και YouTube Trends. Θα βρεις εκατοντάδες άλλα διαθέσιμα που σου παρέχουν αρκετά στατιστικά και έναν εύκολο τρόπο ώστε να παρακολουθείς τις λέξεις-κλειδιά με το υψηλότερο CPC.

2. Ανέβαζε βίντεο μεγαλύτερης διαρκείας

Τα βίντεο μεγαλύτερης διάρκειας (8 λεπτά ή περισσότερα) μπορούν να αποφέρουν περισσότερα χρήματα από τα μικρότερα βίντεο (κάτω των 3 λεπτών), επειδή μπορούν να προβάλλουν διαφημίσεις κατά τη διάρκεια του βίντεο, οι οποίες είναι διαφημίσεις αυτές που εμφανίζονται στη μέση του βίντεο. Οι διαφημίσεις κατά τη διάρκεια του βίντεο έχουν ως αποτέλεσμα περισσότερες εμφανίσεις διαφημίσεων και υψηλότερα κέρδη ανά θεατή.

Τα μεγαλύτερα βίντεο τείνουν επίσης να έχουν μεγαλύτερο χρόνο παρακολούθησης, κάτι που είναι βασικός παράγοντας για τον αλγόριθμο του YouTube για την κατάταξη και την πρόταση των βίντεο. Ωστόσο, τα μεγαλύτερα βίντεο δεν είναι απαραίτητα καλύτερα από τα μικρότερα βίντεο από όλες τις απόψεις.

Τα βίντεο μεγαλύτερης διάρκειας μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ελκύσουν κοινό και να κερδίσουν πολλές προβολές, ειδικά αν δεν είναι ελκυστικά ή σχετικά με το κοινό. Τα βίντεο μεγαλύτερης διάρκειας απαιτούν επίσης περισσότερο χρόνο και προσπάθεια για την παραγωγή και την επεξεργασία, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα και την ποσότητα του περιεχομένου σου.

Τα πιο σύντομα βίντεο (κάτω των 3 λεπτών) μπορούν να αποφέρουν λιγότερα χρήματα από τα βίντεο μεγαλύτερης διάρκειας (8 λεπτά ή περισσότερα), επειδή δεν μπορούν να προβάλλουν διαφημίσεις κατά τη διάρκεια του βίντεο, οι οποίες αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τους δημιουργούς του YouTube. Τα πιο σύντομα βίντεο τείνουν επίσης να έχουν χαμηλότερο χρόνο παρακολούθησης, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την κατάταξη σου στο YouTube.

Ωστόσο, τα πιο σύντομα βίντεο έχουν κάποια πλεονεκτήματα που δεν έχουν τα μεγαλύτερα βίντεο. Τα μικρότερα βίντεο είναι πιο αποτελεσματικά στην προσέλκυση περισσότερων θεατών, ειδικά σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπου οι άνθρωποι έχουν μικρότερο εύρος προσοχής και προτιμούν την προβολή με “χαμηλή δέσμευση”. Τα μικρότερα βίντεο είναι επίσης ευκολότερα στην παραγωγή και την επεξεργασία, γεγονός που μπορεί να σου επιτρέψει να δημιουργείς περισσότερο περιεχόμενο και να πειραματίζεσαι με διαφορετικά στυλ και θέματα.

Τελικά, η καλύτερη διάρκεια για τα βίντεο σου και τη δημιουργία εσόδων στο YouTube εξαρτάται από τον τύπο του περιεχομένου που θέλεις να δημιουργήσεις, το κοινό που θέλεις να προσεγγίσεις και τους στόχους που θέλεις να επιτύχεις. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη διάρκεια που να λειτουργεί καλύτερα για όλους τους τύπους περιεχομένου.

3. Χρησιμοποίησε το Affiliate Marketing

Affiliate Links σε YouTube Βίντεο

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να δημιουργήσεις ένα παθητικό εισόδημα είναι το affiliate marketing. Ως affliate marketer θα έχεις την δυνατότητα να ξεκινήσεις εντελώς δωρεάν και να προωθείς μόνο προϊόντα και υπηρεσίες που χρησιμοποιήσεις από επιχειρήσεις που εμπιστεύεσαι. Δεν υπάρχει επίσης κάποιος περιορισμός στα χρήματα που μπορείς να βγάζεις καθημερινά από τις πωλήσεις που ολοκληρώνονται.

Το affiliate marketing είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να κερδίζεις προμήθειες από κάθε ολοκληρωμένη πώληση που γίνεται για ένα προϊόν ή μια online υπηρεσία. Κάθε brand παρέχει διαφορετικό ποσοστό προμήθειας ανά πώληση, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις πληρώνουν ακόμη και για απλές εγγραφές που γίνονται στην ιστοσελίδα τους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα λάβεις την προμήθεια μόλις η αγορά ολοκληρωθεί. Ωστόσο, κάποια affiliate προγράμματα σου επιτρέπουν να κερδίζεις χρήματα από τα leads (εγγραφές), από τους χρήστες που δοκιμάζουν μια υπηρεσία ακόμη και όταν χρησιμοποιούν τις δωρεάν δοκιμαστικές ημέρες που τους παρέχονται, από κλικ σε ιστοσελίδες μέχρι και για τη λήψη ενός προγράμματος, μιας εφαρμογής ή οποιουδήποτε λογισμικού.

Ως YouTuber, θα έχεις την δυνατότητα να προσθέτεις στις περιγραφές των βίντεο σου όλους τους affiliate συνδέσμους που έχεις στην κατοχή σου. Μπορείς επίσης να αναφέρεις στα βίντεο σου πως είσαι affiliate και κερδίζεις προμήθεια από κάθε αγορά που ολοκληρώνεται. Μπορείς να εισάγεις affiliate συνδέσμους για την αγορά του ίδιου εξοπλισμού με αυτό που χρησιμοποιείς, με τις συνδρομητικές υπηρεσίες που πληρώνεις για την μουσική σου ή για οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με την θεματολογία και το κοινό σου.

Σχετικά άρθρα:

4. Δημιούργησε πολλαπλές playlists

YouTube Playlists

Αν και δεν μπορείς να βγάλεις χρήματα απευθείας από τις playlists του YouTube, στην πραγματικότητα μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις προς όφελος σου. Όπως και τα βίντεο, έτσι και οι playlists εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης του YouTube, ενώ οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να τις διατηρήσουν αποθηκευμένες στους λογαριασμούς τους.

Μιας και οι playlists εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης της πλατφόρμας, αυτό μας δίνει άλλο ένα μέρος το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την SEO στρατηγική μας. Δημιουργώντας αρκετές playlists με βελτιστοποιημένους τίτλους και περιγραφές που συμπεριλαμβάνουν τις σημαντικότερες λέξεις-κλειδιά με τις οποίες θέλουμε να κατατάσσεται το περιεχόμενο μας, αυξάνουμε σημαντικά τις πιθανότητες να πέσει κάποιος πάνω στα δικά μας βίντεο.

Αν για παράδειγμα είσαι food vlogger και ανεβάζεις συνεχώς βίντεο με συνταγές και μέρη στα οποία δοκιμάζεις φαγητά, τότε μπορείς να δημιουργήσεις playlists όπως “Ελληνικές Συνταγές Μαγειρικής“, “Συνταγές για Γλυκά“, “Vegan Συνταγές“, “Vegeterian Συνταγές“, “Ασιατικές Συνταγές Μαγειρικής” και πολλά πολλά άλλα. Όλες αυτές οι playlists θα εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης του YouTube, κάτι το οποίο θα σου προσφέρει μια οργανική μηνιαία κίνηση χωρίς να κάνεις απολύτως τίποτα περισσότερο.

Φυσικά, για να εμφανιστεί μια playlists στα αποτελέσματα και στις πρώτες θέσεις, θα πρέπει πρώτα να βελτιστοποιήσεις σωστά τους τίτλους και τις περιγραφές τους και να σιγουρευτείς πως υπάρχουν τουλάχιστον μερικά βίντεο σε καθεμία, καθώς η πλατφόρμα δεν τείνει να προωθεί τις playlists με 4-7 βίντεο.

5. Εστίασε στο SEO των τίτλων και των περιγραφών

Τι είναι το SEO (Search Engine Optimization)
SEO / © Froy στο Rawpixel.com

Το SEO (Search Engine Optimization) αφορά τη βελτιστοποίηση του περιεχομένου για τις μηχανές αναζήτησης όπως οι Google, Bing, Yandex και αρκετές άλλες. Όσο πιο σωστά βελτιστοποιείς τους τίτλους και τις περιγραφές στα βίντεο, τόσο πιο υψηλά θα τα δεις να εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης της πλατφόρμας. Επιπλέον, όσο πιο σωστά βελτιστοποιημένα είναι, τόσο πιο συχνά θα εμφανίζονται ως προτεινόμενα βίντεο σε άλλα βίντεο παρόμοιας θεματολογίας.

Ξεκινώντας με τον τίτλο, θα πρέπει να φροντίζεις πως περιλαμβάνει πάντοτε τις πιο κύριες λέξεις-κλειδιά για τις οποίες θέλεις να κατατάσσεται. Επιπλέον, ο τίτλος θα πρέπει να είναι πιασάρικος και να μην είναι πολύ μικρός ή πολύ μεγάλος. Αντιγράφοντας τους τίτλους άλλων ανταγωνιστών σου πιθανότατα να μην ωφελήσει το περιεχόμενο σου, αλλά μπορείς να τους ελέγχεις για να παίρνεις νέες ιδέες και να δίνεις μεγαλύτερη έμφαση στην στρατηγική που ακολουθούν.

Η περιγραφή κάθε βίντεο θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει τις πιο βασικές λέξεις-κλειδιά, ενώ οι σύνδεσμοι που εισάγεις – εκτός απ’ τους βασικούς προς την ιστοσελίδα και τα social media σου – θα πρέπει να σχετίζονται επίσης με τη θεματολογία του βίντεο. Η Google, άλλωστε, μπορεί να αναγνωρίσει με ευκολία τους τίτλους, τις περιγραφές, τους συνδέσμους και τις περισσότερες φορές την ομιλία και την εικόνα κάθε βίντεο.

6. Χρησιμοποίησε τα YouTube Memberships για να κερδίζεις χρήματα κάθε μήνα

Τα memberships πακέτα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να δημιουργήσεις ένα ισχυρό παθητικό εισόδημα. Παρόλα αυτά, είναι απ’ τους πιο χρονοβόρους και περίπλοκους τρόπους, καθώς απαιτεί από τον δημιουργό να όχι μόνο να πείθει με το περιεχόμενο που παρέχει, αλλά και να δικαιολογεί το μηνιαίο ποσό που θα τον πληρώνουν οι συνδρομητές του.

Μπορείς να αναφέρεις στα βίντεο σου και να παρέχεις σύνδεσμο στην περιγραφή ώστε να μπορούν να μπουν και να εγγραφούν με ευκολία. Ανέφερε τι ακριβώς θα παρέχεις στους συνδρομητές σου και πως θα επωφελούνται από το περιεχόμενο σου. Αρκετοί δημιουργοί παρέχουν επίσης σύντομα βίντεο από αυτά που ανεβάζουν για τους συνδρομητές τους, δίνοντας μια καλύτερη ματιά στο περιεχόμενο που λαμβάνουν όσοι πληρώνουν μηνιαίως.

Εάν τα YouTube Memberships δεν αποτελούν την ιδανική λύση για εσένα, τότε μπορείς πάντοτε να δημιουργήσεις ένα λογαριασμό και μια σελίδα στο Patreon και να παρέχεις από εκεί τα συνδρομητικά σου πακέτα, χωρίς να εστιάζεις αποκλειστικά σε μια πλατφόρμα. Άλλωστε, το YouTube για τους περισσότερους είναι μια πλατφόρμα για βίντεο, ενώ το Patreon μια πλατφόρμα για να παρακολουθούν το αποκλειστικό περιεχόμενο των αγαπημένων τους δημιουργών.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Σχολιάστε