Business VPN: Πως να προστατεύσεις την επιχείρηση σου

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Καθώς οι επιχειρήσεις καλούνται να προστατεύουν τόσο τα δικά τους όσο και τα ευαίσθητα δεδομένα των πελατών τους, τα Business VPN πακέτα έρχονται για να καλύψουν το μεγαλύτερο κενό. Παρέχοντας κρυπτογραφημένες συνδέσεις, διαφορετικές IPs και αποτρέποντας τρίτα μέρη απ' το να αποκτήσουν πρόσβαση, με μόλις 1 κλικ μπορείς να ασφαλίσεις κάθε συσκευή της επιχείρησης σου.
Surfshark VPN - Business VPN
Surfshark VPN | © Παναγιώτης Σακαλάκης

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Ένας από τους πιο απλούς και εύκολους τρόπους για να προστατεύεις τις προσωπικές πληροφορίες και τα στοιχεία της επιχείρησης σου είναι με τη χρήση μιας αξιόπιστης Business VPN υπηρεσίας. Με αυτό τον τρόπο, όλες οι συσκευές της επιχείρησης και των εργαζομένων σου θα είναι πλήρως κρυπτογραφημένες, με διαφορετικές διευθύνσεις IP και αδύνατο να εντοπιστεί η πραγματική τους τοποθεσία.

Τι είναι ένα Business VPN;

Surfshark VPN στο Samsung Galaxy A52s με Android 12
Surfshark VPN | © Παναγιώτης Σακαλάκης

Ένα Business VPN (Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο για Επιχειρήσεις ή Επαγγελματικό VPN) είναι ουσιαστικά ένα εργαλείο ασφάλειας το οποίο κρυπτογραφεί τις συνδέσεις όλων των συσκευών της επιχείρησης και των εργαζομένων της, καθώς επίσης και όλο το δίκτυο της. Πιο συγκεκριμένα, δημιουργεί μια κρυπτογραφημένη σήραγγα μεταξύ των υπαλλήλων σου και του εταιρικού λογισμικού, των δεδομένων και άλλων διαδικτυακών πόρων.

Αυτή η κρυπτογραφημένη σήραγγα αποτρέπει την έκθεση της διαδικτυακής κίνησης στο διαδίκτυο και αποτρέπει τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση τρίτων, κρύβοντας τα ευαίσθητα δεδομένα. Επιπλέον, αποτρέπει σε τρίτα μέλη να έχουν πρόσβαση στην τοποθεσία των συσκευών.

Η ύπαρξη ενός Business VPN σε μια επιχείρηση μπορεί μόνο να δημιουργήσει εμπιστοσύνη ανάμεσα στους εργαζομένους και τους πελάτες, καθώς διασφαλίζεις πως όλα τους τα δεδομένα θα είναι ασφαλή και ιδιωτικά. Επιπλέον, το ίδιο θα ισχύει και για όλα τα προσωπικά και σημαντικά δεδομένα της ίδιας της επιχείρησης και των συνεργατών της.

Ποια είναι τα οφέλη ενός Business VPN;

Ένα αξιόπιστο και γρήγορο Business VPN μπορεί μόνο καλά οφέλη να προσφέρει σε μια επιχείρηση, τους εργαζομένους και τους πελάτες της. Ορισμένα ωστόσο από τα βασικότερα από αυτά είναι τα εξής:

  • Προστασία της πρόσβασης των εργαζομένων στο Διαδίκτυο: Ένα VPN κρυπτογραφεί όλη την κίνηση στο Διαδίκτυο που την στέλνει μέσω μιας ιδιωτικής σήραγγας στην οποία κανείς άλλος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο τους κωδικούς πρόσβασης και τα αρχεία των υπαλλήλων σου, αλλά και τις εμπιστευτικές πληροφορίες των πελατών σου. Η παροχή κορυφαίας ασφάλειας θα εξασφαλίσει εμπιστοσύνη μεταξύ της εταιρείας σου και των συνεργατών της.
  • Προστασία πόρων cloud: Οι εφαρμογές που βασίζονται στο cloud αυξάνονται, μαζί με τον αριθμό των ατόμων που εργάζονται εξ αποστάσεως. Γι’ αυτό περισσότερες επιχειρήσεις πρέπει να εξασφαλίσουν πρόσβαση στους πόρους της εταιρείας τους. Μπορείς να ασφαλίσεις το cloud δίκτυο και να βελτιώσεις την προστασία του δικτύου σε χρήστες, συσκευές και εφαρμογές χρησιμοποιώντας ένα VPN.
  • Βοηθώντας στην επίτευξη συμμόρφωσης: Οι εταιρείες θα πρέπει να διαχειρίζονται πιθανούς κινδύνους προτού μετατραπούν σε πραγματικές απειλές. Με ισχυρά μέτρα ασφαλείας, όπως ένα Business VPN, η εταιρεία σου μπορεί να ελαχιστοποιήσει τους διαδικτυακούς κινδύνους και τις απειλές.
  • Απομακρυσμένη πρόσβαση: Ένα επαγγελματικό VPN σου επιτρέπει να έχεις πρόσβαση στα αρχεία, τις εφαρμογές και τους διακομιστές της εταιρείας σου από οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για υπαλλήλους που εργάζονται από το σπίτι ή ταξιδεύουν συχνά.
  • Βελτιωμένη απόδοση: Ένα επαγγελματικό VPN μπορεί να βελτιώσει την ταχύτητα και την αξιοπιστία του δικτύου σου μειώνοντας την καθυστέρηση και το εύρος ζώνης. Μπορεί επίσης να παρακάμψει γεωγραφικούς περιορισμούς και την λογοκρισία που μπορεί να επηρεάσουν τις λειτουργίες της επιχείρησης σου.
  • Βελτιωμένη ασφάλεια: Ένα επαγγελματικό VPN προστατεύει τα δεδομένα σου από χάκερ, εγκληματίες στον κυβερνοχώρο και άλλες απειλές. Επίσης, εμποδίζει τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) ή την κυβέρνηση να παρακολουθεί τις δραστηριότητές σου στο διαδίκτυο.
  • Εξοικονόμηση κόστους: Ένα Business VPN μπορεί να μειώσει τα τεχνικά έξοδα εξαλείφοντας την ανάγκη για ακριβό υλικό, λογισμικό και συντήρηση. Μπορεί επίσης να μειώσει το κόστος της επικοινωνίας, χρησιμοποιώντας υπηρεσίες VoIP (Voice over Internet Protocol).

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός Business VPN και ενός απλού VPN;

Ένα προσωπικό VPN προστατεύει τα προσωπικά σου δεδομένα, ενώ ένα Business VPN προστατεύει ολόκληρο το δίκτυο της εταιρείας και τα εμπιστευτικά της δεδομένα. Οι μεμονωμένοι χρήστες χρησιμοποιούν συνήθως ένα VPN για να προστατεύσουν την ψηφιακή τους ταυτότητα από hackers, παρόχους υπηρεσιών Internet, την κυβέρνηση κ.λπ.

Ένα επαγγελματικό VPN από την άλλη πλευρά προστατεύει τις εμπιστευτικές επιχειρηματικές πληροφορίες, παρέχει πρόσβαση στους πόρους της εταιρείας ενώ είναι συνδεδεμένο, παρέχει καλύτερη αντίσταση έναντι διαδικτυακών απειλών και επιθέσεων και πολλά άλλα. Επιπλέον, τα επαγγελματικά VPN προσφέρουν συνήθως μια αποκλειστική IP (μια αμετάβλητη διεύθυνση IP που προορίζεται αποκλειστικά για την επιχείρηση και τους υπαλλήλους της).

Τέλος, είναι σημαντικό η επιχείρηση να αποκτήσει το ανάλογο συνδρομητικό πακέτο, έτσι ώστε να έχει αρκετές θέσεις στην VPN εφαρμογή για κάθε μέλος της επιχείρησης.

Χρειάζεται η επιχείρηση μου ένα Business VPN;

Ναι. Η μη λήψη μέτρων για την ψηφιακή ασφάλεια στις μέρες μας μπορεί εύκολα να αφήσει τους οργανισμούς ανοιχτούς σε απειλές στον κυβερνοχώρο. Για να προστατεύσεις τους εργαζομένους σου, τις εμπιστευτικές πληροφορίες, τους πόρους και όλα τα σημαντικά έγγραφα και μηνύματα της επιχείρησης σου, είναι ύψιστης σημασίας να χρησιμοποιείς ένα Business VPN.

Δεν είναι μυστικό άλλωστε πως στις μέρες μας ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις όχι απλά πέφτουν θύματα από hacking και διαρροές, αλλά πολλές πληρώνουν μεγάλα προστύμματα και χάνουν εκατοντάδες πελάτες εξαιτίας των ελάχιστων μέτρων που είχαν παρθεί για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα τους.

Πόσο κοστίζει ένα Business VPN;

Όπως με κάθε υπηρεσία, η τιμή ενός Business VPN εξαρτάται από τις προτιμήσεις και τις ανάγκες κάθε επιχείρησης. Οι VPN υπηρεσίες τείνουν να παρέχουν διαφορετικά πακέτα στις επιχειρήσεις και έναν τρόπο ώστε να έρθουν σε επικοινωνία μαζί τους για κάτι πιο προσαρμοσμένο.

Αν και αρκετοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο για το τελικό κόστος ενός Business VPN, ένα αξιόπιστο κρυπτογραφημένο δίκτυο που είναι για τουλάχιστον 5 άτομα δεν θα έπρεπε να σου κοστίζει περισσότερα από 7.00€ – 10.00€ μηνιαίως. Ή τουλάχιστον, αυτό είναι το εξαιρετικά χαμηλό κόστος που παρέχει μια απ’ τις γνωστότερες VPN υπηρεσίες παγκοσμίως.

Ποιες VPN εταιρείες παρέχουν το καλύτερο Business VPN;

Με το VPN να γίνεται ολοένα και γνωστότερο τα τελευταία χρόνια και όλο και περισσότερους ανθρώπους να το χρησιμοποιούν, μια πληθώρα VPN υπηρεσιών αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια, παρέχοντας εκατοντάδες διαφορετικές λύσεις και επιλογές. Ωστόσο, οι εταιρείες που ξεχώρισαν και ανέπτυξαν τα δικά τους εργαλεία και τις δικές τους λειτουργίες είναι λίγες.

Ορισμένες από τις καλύτερες VPN υπηρεσίες με Business VPN είναι οι εξής:

1. Surfshark

Surfshark VPN Σύνδεση σε Αμερικανική IP
Το Surfshark VPN στα Windows 11.

Το Surfshark αναφέρει πως χρεώνει μόλις 7.00€ μηνιαίως για ένα Business VPN με 5 χρήστες. Με περισσότερους από 3,200 servers σε περισσότερες από 100 χώρες (συμπεριλαμβανομένων και της Ελλάδας), το Surfshark αποτελεί μια από τις καλύτερες, πιο αξιόπιστες και στάνταρ επιλογές για κάθε ιδιώτη και επιχείρηση που αναζητάει για ύψιστη ασφάλεια και ιδιωτικότητα.

Πρόκειται επίσης για μια από τις οικονομικότερες VPN εταιρείες, ενώ προσφέρει και το Surfshark Antivirus, το οποίο έρχεται για να καλύψει όλα τα υπόλοιπα κενά ασφάλειας. Χάρη στον αριθμό των χωρών που φιλοξενεί τους servers του, το Surfshark προσφέρει μπόλικες επιλογές σε όσο αφορά το δίκτυο διακομιστών του, που σημαίνει πως οι εργαζόμενοι σου θα έχουν υψηλές ταχύτητες σύνδεσης στα δεδομένα της επιχείρησης σου απ’ όπου κι αν εργάζονται.

2. NordLayer

NordVPN στα Windows
© NordVPN

Η NordLayer σου επιτρέπει να συνδεθείς σε περισσότερους από 5600 ταχύτατους servers σε 30-60 χώρες και αποτελεί μέρος της NordVPN. Το οικονομικότερο πακέτο τους για το Business VPN ξεκινάει από τα 7.00$ μηνιαίως για 5 χρήστες, ενώ ακόμα ένα πακέτο παρέχεται στα 9.00$ μηνιαίως πάλι για τον ίδιο αριθμό ατόμων, αλλά με περισσότερα χαρακτηριστικά και λιγότερους περιορισμούς.

Αναφορικά, η εταιρεία παρέχει από τα γρηγορότερα VPN δίκτυα στον κόσμο, ενώ θεωρείται απ’ τις γνωστότερες (αν όχι η γνωστότερη) VPN υπηρεσίες παγκοσμίως. Ωστόσο, ο μικρός αριθμός από τις διαθέσιμες χώρες που παρέχονται στο Business VPN πακέτο της την κάνουν λιγότερο ελκυστική απ’ ότι αντίστοιχες VPN υπηρεσίες.

3. ExpressVPN

ExpressVPN
© ExpressVPN

Η ExpressVPN είναι άλλη μια εξαιρετική και αξιόπιστη επιλογή, παρέχοντας ένα πακέτο που εάν πληρωθεί ετησίως κοστίζει 8.32$, πράγμα που την κάνει πιο ακριβή απ’ τις υπόλοιπες δύο υπηρεσίες που αναφέρθηκαν παραπάνω. Αν και ο αριθμός των διαθέσιμων servers δεν έχει επιβεβαιωθεί, η εταιρεία προσφέρει VPN servers σε 94 χώρες, κάτι το οποίο είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι αντίστοιχων εταιρειών όπως η NordLayer.

Για τη συντριπτική πλειονότητα αυτών των τοποθεσιών, ο φυσικός διακομιστής και η καταχωρημένη διεύθυνση IP βρίσκονται στην ίδια χώρα. Ωστόσο, περίπου το 3% των διακομιστών του ExpressVPN είναι εικονικοί, που σημαίνει ότι δεν έχουν φυσική παρουσία στην ίδια χώρα. Η εταιρεία προσφέρει επίσης no-logs πολιτική, 24/7 τεχνική υποστήριξη και 30 ημέρες επιστροφής χρημάτων.

Πως μπορώ να εγκαταστήσω ένα Business VPN;

Αν και κάθε VPN υπηρεσία προσφέρει διαφορετική τεχνική υποστήριξη και χρόνους ανταπόκρισης, εταιρείες όπως η Surfshark αναλαμβάνουν τις επιχειρήσεις από το πρώτο κιόλας λεπτό, βοηθώντας με την αγορά του πακέτου και την εγκατάσταση του Business VPN τους σε όλο το δίκτυο της επιχείρησης.

Εάν έχεις ήδη συνδεδεμένη μια άλλη αντίστοιχη Business VPN υπηρεσία, η ομάδα τους αναλαμβάνει να σε βοηθήσει με την εναλλαγή. Παρόλα αυτά, το μοναδικό πράγμα που θα χρειαστεί στην πραγματικότητα να κάνεις είναι να κατεβάσεις τις VPN εφαρμογές σε όσες συσκευές θέλεις να είναι ασφαλισμένες, και στη συνέχεια απλά να συνδεθείς με τα στοιχεία σου.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Σχολιάστε