Απάτες στην Ελλάδα: Τα γνωστότερα scams του 2024

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Γνωστές τηλεφωνικές και διαδικτυακές απάτες στην Ελλάδα που πρέπει να γνωρίζεις, καθώς επίσης και τα βήματα που θα χρειαστεί να ακολουθήσεις στην περίπτωση που έπεσες θύμα ενός scammer.
Απάτες στην Ελλάδα Τα γνωστότερα scams του 2023
© GuerrillaBuzz στο Unsplash.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Οι τηλεφωνικές και ψηφιακές απάτες στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει να γίνονται ολοένα και συχνότερες τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα αν ο αριθμός τηλεφώνου σου είναι καταχωρημένος σε κάποιον διαδικτυακό κατάλογο, εκατοντάδες θα προσπαθήσουν να σε ξεγελάσουν με σκοπό να κλέψουν τα ευαίσθητα δεδομένα και τα χρήματα σου. Γνωστοί αλλιώς και ως scammers, έχουν σκεφτεί διάφορες τεχνικές γνωστές ως ‘scams’ για να ξεγελούν τους ανθρώπους και να πλουτίζουν από τα λάθη τους.

Αν και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καταφέρουμε να καλύψουμε όλες τις γνωστές απάτες στην Ελλάδα που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια, στο άρθρο θα βρεις μια πληθώρα τακτικών που χρησιμοποιούνται για να ξεγελούν ανθρώπους ώστε να τους κλέψουν τα χρήματα ή τα προσωπικά στοιχεία που οδηγούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Οι ίδιοι μπορούν επίσης να αποκτήσουν πρόσβαση σε διάφορους λογαριασμούς που έχεις σε κοινωνικά δίκτυα και forums, εκβιάζοντας πως θα ανεβάζουν φωτογραφίες ή βίντεο χωρίς την άδεια σου, ενώ άλλες φορές στέλνοντας μηνύματα στις επαφές σου με κακόβουλους συνδέσμους και αρχεία. Επομένως, θα δούμε και ποια βήματα μπορείς να ακολουθείς κάθε φορά, αλλά και πως μπορείς να ασφαλίσεις τις συσκευές σου καθώς σερφάρεις στο διαδίκτυο.

Χρησιμοποίησε τη φόρμα σχολίων στο τέλος του άρθρου για να αναφέρεις τη δική σου ιστορία, ή οποιαδήποτε απορία ή προβληματισμό έχεις.

Γνωστές τηλεφωνικές απάτες στην Ελλάδα

Οι τηλεφωνικές απάτες στην Ελλάδα είναι και οι πιο συχνές. Αρκετοί προσπαθούν να ξεγελάσουν με διάφορους τρόπους και έξυπνες τακτικές, λέγοντας ψέματα, παριστάνοντας άλλους ανθρώπους ή εταιρείες, ή ακόμα και εκβιάζοντας τον άνθρωπο που έχουν στο τηλέφωνο. Ορισμένες από τις γνωστότερες τηλεφωνικές απάτες στην Ελλάδα είναι οι εξής:

Αυτό το είδος απάτης μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι και ηχογραφημένα μηνύματα στα ελληνικά ή στα αγγλικά. Οι εγκληματίες προσποιούνται ότι είναι αστυνομικές αρχές και σε προτρέπουν να ακολουθήσεις συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να ενημερωθείς για εκκρεμείς ποινικές διώξεις που φέρονται να εκκρεμούν εναντίον σου.

Οι απατεώνες μπορεί να σου ζητήσουν να παρέχεις τους κωδικούς από τον web banking λογαριασμό σου, τα στοιχεία της πιστωτικής σου κάρτας ή άλλες ευαίσθητες πληροφορίες. Δύο απ’ τις γνωστότερες παρόμοιες απατές είναι οι παρακάτω, ενώ αρκετές άλλες δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από αυτές, ενώ παραλλάζονται ελάχιστα με την ιστορία που αναφέρουν [οι εγκληματίες].

Η απάτη με το Viber και την κατάθεση χρημάτων

Γνωστές τηλεφωνικές απάτες στην Ελλάδα
© Lindsey LaMont στο Unsplash.

Πως λειτουργεί η απάτη:

Αν είσαι ένας από τους χιλιάδες ανθρώπους που ανεβάζουν διάφορα προϊόντα που έχουν στην κατοχή τους προς πώληση online, είτε μέσω του Facebook Marketplace, είτε μέσω τρίτων ιστοσελίδων όπως το Car.gr και αντίστοιχες άλλες, τότε υπάρχει μεγάλη περίπτωση να πέσεις θύμα αν δεν δώσεις ιδιαίτερη προσοχή.

Οι εγκληματίες θα σε πάρουν τηλέφωνο για το προϊόν που πουλάς. Συνήθως, θα σου πουν πως θέλουν να το στείλουν ως δώρο σε κάποιο κοντινό τους άτομο, ή πως βρίσκονται στο εξωτερικό. Αντί για αποστολή μέσω αντικαταβολής, όπως γίνεται συνήθως, ζητάνε έναν τραπεζικό λογαριασμό για να σου καταθέσουν τα χρήματα άμεσα. Μόλις στείλεις τον τραπεζικό λογαριασμό, θα σου πουν πως η τράπεζα τους εμφάνισε ένα σφάλμα και πως η αποστολή απέτυχε.

Μέχρι εδώ είσαι ασφαλής, έως ότου σου ζητήσουν να κάνεις επαλήθευση της μεταφοράς των χρημάτων. Θα σου πουν πως σου στάλθηκε ένας κωδικός μέσω Viber, τον οποίο ζητάει η τράπεζα τους ως επιβεβαίωση για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Μόλις στείλεις τον κωδικό, οι εγκληματίες έχουν άμεσα πρόσβαση στον τραπεζικό σου λογαριασμό, στον αριθμό τηλεφώνου σου και στο Viber.

Ποια βήματα να ακολουθήσεις:

Αν η παραπάνω απάτη σου συνέβη και ακολούθησες όλα τα βήματα, τότε πιθανότατα να έχεις χάσει ήδη την πρόσβαση από τον Viber λογαριασμό σου, ή ακόμα χειρότερα να σου έχουν κλέψει τα χρήματα από τον τραπεζικό λογαριασμό.

  • Επικοινώνησε με το Viber: Πήγαινε στην φόρμα επικοινωνίας του Viber και ανέφερε αναλυτικά την απάτη και τα βήματα που σε έβαλαν να ακολουθήσεις και ακολούθησες. Σιγουρέψου πως αναφέρεις το ονοματεπώνυμο σου, το email σου και τον αριθμό τηλεφώνου για τον οποίο αφορά το θέμα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα καθώς ο hacker μπορεί να χρησιμοποιήσει τον Viber λογαριασμό σου ώστε να βρει περισσότερα κοντινά σου άτομα τα οποία θα είναι τα επόμενα θύματα του.
  • Επικοινώνησε με την τράπεζα σου και ενημέρωσε τους επί του θέματος: Το πρώτο πράγμα που θα κάνουν είναι να απενεργοποιήσουν τις χρεωστικές, προπληρωμένες και πιστωτικές σου κάρτες, ώστε να μην υπάρξει κάποια μελλοντική αγορά από τους εγκληματίες. Στη συνέχεια, θα σου αλλάξουν και τους κωδικούς πρόσβασης απ’ τον Web Banking λογαριασμό σου.
  • Επικοινώνησε με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Αμέσως μετά τηλεφώνησε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναφέροντας ακριβώς τι συνέβη και ποια βήματα ακολούθησες. Μπορείς να τους τηλεφωνήσεις στο 11188, ενώ περισσότερα μπορείς να μάθεις στο Astynomia.gr.

Η τηλεφωνική απάτη με οφειλή λόγω επενδύσεων πάνω σε κρυπτονομίσματα

Κρυπτονομίσματα: Τι είναι και πως τα αγοράζω; | Οδηγός 2023
Κρυπτονομίσματα / © Behnam Norouzi στο Unsplash.

Πως λειτουργεί η απάτη:

Οι εγκληματίες σε καλούν στο τηλέφωνο και αναφέρουν πως είναι από κάποια δικηγορική εταιρεία. Αμέσως μετά, ισχυρίζονται πως έχει πιστωθεί ένα υπόλοιπο στον λογαριασμό σου, αποφεύγοντας να αναφέρουν τον λόγο. Ζητώντας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πίστωση και πιέζοντας να σου απαντήσουν, πιθανότατα να αναφέρουν πως μπορείς να τηλεφωνήσεις και την τράπεζα σου για επιβεβαίωση, αλλά είναι σημαντικό να επιλυθεί αυτή την στιγμή.

Αν συνεχίσεις την κλήση, με διάφορες τακτικές θα σε πάνε στο σημείο ώστε να τους καταθέσεις το ανάλογο ποσό που ζητάνε, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα με την οφειλή. Σε κάποιους αναφέρουν πως η πίστωση γίνεται εξαιτίας επενδύσεων που έκαναν σε κρυπτονομίσματα. Σε άλλους αναφέρουν πως είναι από συνδρομητικές υπηρεσίες που εγγράφηκαν, τυχερά παιχνίδια που έπαιξαν ή οτιδήποτε άλλο σκεφτούν.

Ποια βήματα να ακολουθήσεις:

Αν σε τηλεφώνησαν αλλά κανονίσατε να σε πάρουν κάποια άλλη στιγμή, τότε επικοινώνησε πρώτα με την τράπεζα σου και ζήτα τους να ελέγξουν για τυχόν οφειλές. Αν δεν υπάρχουν οφειλές, κάλεσε στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και κατήγγειλε το περιστατικό, παρέχοντας τους τον αριθμό τηλεφώνου από τον οποίο σε κάλεσαν οι εγκληματίες.

Αν τους κατέθεσες τα χρήματα, τότε κάλεσε άμεσα την τράπεζα σου και ζήτα τους να ακυρώσουν την συναλλαγή, στην περίπτωση που βρίσκεται ακόμα σε λογιστικό υπόλοιπο. Εναλλακτικά, αυτοί θα σε καθοδηγήσουν για τα επόμενα βήματα, όπου πιθανότατα να κάνεις μια αίτηση για έλεγχο, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα σου επιστρέψει η τράπεζα τα χρήματα.

Στη συνέχεια, κάλεσε στη την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και κατήγγειλε και εκεί το περιστατικό, καθώς είναι απαραίτητο ώστε να φτάσουν οι άνθρωποι πιο κοντά στο να πιάσουν άλλη μια τέτοια σπείρα ανθρώπων που κλέβουν αθώο κόσμο.

Οι γνωστότερες phishing διαδικτυακές απάτες στην Ελλάδα

Online Phishing - Hacking - Hacker
© Towfiqu barbhuiya στο Unsplash.

Σύμφωνα με μια μελέτη της Outseer, η Ελλάδα κατέλαβε την πέμπτη θέση στον κόσμο για επιθέσεις phishing το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Πως λειτουργεί η απάτη:

Πρόκειται για ένα είδος διαδικτυακής απάτης όπου οι εγκληματίες προσπαθούν να σε εξαπατήσουν ώστε να αποκαλύψεις τις προσωπικές ή τις οικονομικές σου πληροφορίες στέλνοντας σου ψεύτικα email, μηνύματα ή ιστότοπους που μοιάζουν σαν να ανήκουν σε νόμιμους οργανισμούς.

Ποια βήματα να ακολουθήσεις:

Στην περίπτωση που έκανες κλικ πάνω σε έναν κακόβουλο σύνδεσμο, το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να ασφαλίσεις τον λογαριασμό σου. Αν ήσουν για παράδειγμα συνδεδεμένος/η στο Facebook και έκανες κλικ από το Messenger, τότε πήγαινε στις ρυθμίσεις του λογαριασμού σου, άλλαξε τον κωδικό πρόσβασης και κάνε αποσύνδεση απ’ όλες τις συσκευές.

Αν η κακόβουλη ιστοσελίδα σου ζήτησε να κάνεις σύνδεση με κάποια υπηρεσία ή πλατφόρμα, τότε θα χρειαστεί να μπεις στην ανάλογη και να αλλάξεις τον κωδικό πρόσβασης.

Πως να σερφάρεις με ασφάλεια online από κάθε συσκευή

Αν θέλεις να αποφύγεις να πέσεις θύμα πάνω σε κάποια από αυτές τις γνωστές απάτες στην Ελλάδα, τότε υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να σερφάρεις ανώνυμα και με ασφάλεια. Ακολουθώντας αυτά τα βήματα θα σιγουρευτείς επίσης πως κανένας δεν θα έχει την δυνατότητα να αποκτήσει πρόσβαση στην τοποθεσία και τα προσωπικά σου δεδομένα.

  1. Χρησιμοποίησε μια VPN υπηρεσία: Οι VPN υπηρεσίες μπορούν με μόλις 1 κλικ να κρυπτογραφήσουν την σύνδεση μας στο διαδίκτυο, αλλάζοντας τη διεύθυνση της IP μας με μια ανώνυμη. VPN υπηρεσίες όπως η Surfshark προσφέρουν τόσο εκατοντάδες χώρες για να συνδεθείς, όσο και ένα ενσωματωμένο VPN που ελέγχει την ασφάλεια των αρχείων, των εφαρμογών και των ιστοσελίδων που επισκέπτεσαι.
  2. Ενεργοποίησε τη σύνδεση δύο παραγόντων: Αλλιώς γνωστή και ως “2-Factor Authorization”, πρόκειται για μια έξτρα ασπίδα ασφάλειας σε όλους τους λογαριασμούς, μιας και για να γίνει σύνδεση από άγνωστη συσκευή, θα πρέπει πρώτα να δοθεί έγκριση από το smartphone του κατόχου. Είναι ύψιστης σημασίας να έχεις ενεργοποιημένη τη σύνδεση δύο παραγόντων σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα και υπηρεσία την υποστηρίζει.
  3. Έλεγχε πάντοτε τους συνδέσμους και τα emails: Όταν λαμβάνεις ένα email με ένα σύνδεσμο, ή ένα σύνδεσμο μέσω κάποιου μηνύματος, να ελέγχεις πάντοτε την αυθεντικότητα του. Οι επίσημοι σύνδεσμοι δεν είναι περίεργοι και συχνά έχουν την επίσημη κατάληξη στο τέλος. Το ίδιο ισχύει και για τα emails, τα οποία μπορείς να αντιγράψεις και να επικολλήσεις σε μια μηχανή αναζήτησης ώστε να δεις αν είναι τα πραγματικά μιας εταιρείας. Αν δεν είσαι σίγουρος/η για την αξιοπιστία ενός συνδέσμου, μπορείς να αντιγράψεις τον σύνδεσμο και να τον ελέγξεις μέσω του VirusTotal.
  4. Κράτα τα Bluetooth απενεργοποιημένα: Να απενεργοποιείς το Bluetooth όταν δεν το χρησιμοποιείς, καθώς οι hackers μπορεί να το χρησιμοποιήσουν για να αποκτήσουν πρόσβαση στη συσκευή ή στα δεδομένα σου χωρίς την άδεια σου (κυρίως σε παλαιότερες συσκευές).
  5. Σιγουρέψου πως έχεις τα πάντα ενημερωμένα: Το να διατηρείς κάθε συσκευή και λογισμικό ενημερωμένο στην πιο πρόσφατη έκδοση είναι ζωτικής σημασίας για να είσαι πάντα ασφαλής στο διαδίκτυο. Οι περισσότερες ενημερώσεις τείνουν να καλύπτουν διάφορα κενά ασφάλειας που μπορεί να έχει μια εφαρμογή, ένα πρόγραμμα ή ακόμα και μια συσκευή, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητες. Οι hackers άλλωστε επιτίθενται πιο εύκολα στις ευάλωτες συσκευές.

Μην χρησιμοποιείς επίσης ποτέ τα στοιχεία της χρεωστικής, προπληρωμένης ή πιστωτικής σου κάρτας σε ιστοσελίδες που δεν γνωρίζεις και εμπιστεύεσαι. Αν θέλεις να αυξήσεις την ασφάλεια σου, δημιούργησε ένα λογαριασμό στην WISE ή την Revolut και χρησιμοποίησε τις ψηφιακές κάρτες μιας χρήσεως που προσφέρουν ώστε να μην φοβάσαι ποτέ για την ασφάλεια της πραγματικής σου κάρτας.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Σχολιάστε