Τι είναι το VPN; Πως λειτουργεί, τι τύποι υπάρχουν; (2024)

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Όλα όσα ήθελες να γνωρίζεις γύρω από τη χρήση ενός Virtual Private Network (VPN), τους τύπους που υπάρχουν, τα οφέλη που έρχονται με αυτό και τις VPN υπηρεσίες που παρέχουν αξιόπιστες κρυπτογραφημένες συνδέσεις.
Τι είναι το VPN; Πως λειτουργεί, τι τύποι υπάρχουν; (2023)
VPN σε smartphone / © Petter Lagson στο Unsplash.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Ο όρος VPN πηγάζει από το “Virtual Private Network” και περιγράφει την δυνατότητα του να αποκτήσεις μια προστατευμένη σύνδεση καθώς σερφάρεις στο διαδίκτυο από δημόσια δίκτυα. Τα VPNs κρυπτογραφούν την σύνδεση σου, αλλάζουν τη διεύθυνση της IP και αποτρέπουν τρίτους απ’ το να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα και τις κινήσεις σου. Όλα αυτά καθώς η κρυπτογράφηση λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο.

Πως λειτουργεί ένα VPN;

Το VPN κρύβει τη διεύθυνση της IP σου και την αντικαθιστά με μια διαφορετική, επιτρέποντας στο δίκτυο να την ανακατευθύνει σε έναν ιδανικά προσαρμοσμένο απομακρυσμένο server (διακομιστή). Αυτό σημαίνει πως καθώς σερφάρεις στο διαδίκτυο, αυτός ο VPN server γίνεται η πηγή των δεδομένων σου, με αποτέλεσμα ούτε ο Πάροχος Υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) αλλά ούτε και άλλα τρίτα μέρη να μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα σου.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να αποκτήσεις πρόσβαση σε ένα VPN server είναι με τη χρήση κάποιας VPN υπηρεσίας. Αυτή την στιγμή υπάρχουν αρκετές εταιρείες που παρέχουν εξαιρετικά VPN πακέτα και χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο. Συχνά, αυτές οι υπηρεσίες έχουν και τις δικές τους εφαρμογές για διάφορα λειτουργικά συστήματα και συσκευές, έτσι ώστε να παραμένεις προστατευμένος/η όπου κι αν βρίσκεσαι.

Διάβασε επίσης:

Ποια είναι τα οφέλη του VPN;

Το ίντερνετ είναι ένα τεράστιο μέρος γεμάτο από χρήσιμες πληροφορίες. Παρόλα αυτά, όπως και ο πραγματικός κόσμος, έτσι και ο διαδικτυακός μπορεί να ιδιαίτερα επικίνδυνος, ειδικότερα όταν δεν προσέχουμε πως το χρησιμοποιούμε. Με ένα VPN ουσιαστικά βάζεις ένα οριστικό τέλος στην online παρακολούθηση και αποτρέπει τα πάντα απ’ το να παρακολουθούν τις κινήσεις σου.

Με ολοένα και περισσότερα περιστατικά με ανθρώπους που έπεσαν θύματα από ψηφιακές απάτες να κυκλοφορούν συνεχώς, το τελευταίο που χρειάζεσαι είναι να ασχολείσαι με έναν hacker που έχει στην κατοχή του τα δεδομένα σου. Με ένα VPN, οι hackers και οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου δεν θα έχουν την δυνατότητα να αποκρυπτογραφήσουν τα δεδομένα σου και να λάβουν πρόσβαση στην συσκευή και τη τοποθεσία σου.

Με τη χρήση ενός VPN θα απολαμβάνεις και τα παρακάτω οφέλη:

 • Κρυπτογραφημένη Σύνδεση: Για να καταφέρει ένας hacker για διαβάσει τα δεδομένα σου, θα χρειαστεί το κρυπτογραφημένο κλειδί. Χωρίς αυτό, θα χρειαστούν εκατομμύρια χρόνια έως ότου το σύστημα καταφέρει να εντοπίσει το σωστό κλειδί. Με τη βοήθεια ενός VPN, οι online κινήσεις σου κρύβονται ακόμα και σε δημόσια δίκτυα που δεν έχουν προσαρμοστεί για ύψιστη ασφάλεια.
 • Διαφορετική Διεύθυνση IP: Με ένα VPN θα έχεις την δυνατότητα να αλλάζεις εύκολα και γρήγορα τη διεύθυνση της IP σε όποια συσκευή κι αν χρησιμοποιείς. Με αυτό το τρόπο θα έχεις επίσης πρόσβαση σε ιστοσελίδες και υπηρεσίες που λειτουργούν μόνο εντός συγκεκριμένων χωρών. Για παράδειγμα, θα έχεις πρόσβαση στο HBO Max, στο αμερικανικό περιεχόμενο του Netflix κ.ο.κ.
 • Μεταφορά Αρχείων με Ασφάλεια: Είτε θέλεις να μεταφέρεις σημαντικά αρχεία από τον υπολογιστή σου στον υπολογιστή της εταιρείας, είτε σε ένα καινούργιο κινητό που μόλις αγόρασες, είτε σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή μέσω απομακρυσμένης σύνδεσης ή WiFi, τότε το VPN θα φροντίσει πως κανένας δεν θα αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.
 • Απόκρυψη Τοποθεσίας: Μιας και οι VPN servers λειτουργούν ως proxies στο διαδίκτυο, επειδή τα δημογραφικά τους δεδομένα έρχονται από διαφορετική χώρα ή τοποθεσία, δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός της πραγματικής σου τοποθεσίας. Έτσι, είτε χρησιμοποιείς μια εφαρμογή, είτε ένα πρόγραμμα, είτε μια ιστοσελίδα, είτε συνδέεσαι σε οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό δίκτυο, κανένας δεν έχει πρόσβαση στα πραγματικά σου στοιχεία, στα δεδομένα, τη τοποθεσία και τη διεύθυνση IP.
 • Αυτόματη Διακοπή: Εάν η σύνδεση σου στο VPN server διακοπεί ξαφνικά, το ίδιο θα συμβεί αυτόματα και για τη πραγματική σου σύνδεση. Μια καλή VPN υπηρεσία μπορεί να ανιχνεύσει πότε κάποια λειτουργία προσπαθεί να τερματίσει μια απ’ τις υπηρεσίες της, με αποτέλεσμα να διακόπτει και τη σύνδεση για την αποφυγή παραβίασης των δεδομένων του χρήστη.
 • Έλεγχος Ταυτότητας Δύο Παραγόντων: Αλλιώς γνωστό και ως two-factor authorization, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία μεθόδων ελέγχου ταυτότητας, ένα ισχυρό VPN ελέγχει όλους όσους προσπαθούν να συνδεθούν στο λογαριασμό σου. Για παράδειγμα, κάθε φορά που θα προσπαθείς να συνδεθείς από μια άγνωστη συσκευή, θα πρέπει πρώτα να εγκρίνεις τη σύνδεση μέσω SMS ή μέσω κάποιας authenticator εφαρμογής.

Ανάλογα με τη VPN υπηρεσία που θα επιλέξεις (περισσότερα γι ‘αυτές στη συνέχεια του άρθρου), θα έχεις πρόσβαση και στα χαρακτηριστικά, τα εργαλεία και τις δυνατότητες που παρέχει. Κάποιες VPN υπηρεσίες επικεντρώνονται αποκλειστικά στο να παρέχουν ασφαλείς VPN συνδέσεις, ενώ άλλες έχουν δημιουργήσει και έξτρα υπηρεσίες, όπως να διαχειρίζεσαι τους κωδικούς πρόσβασης σου.

Με ποιους τρόπους μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα VPN;

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα VPN. Οι εταιρείες τείνουν να παρέχουν συγκεκριμένες οδηγίες στους εργαζομένους τους για το πως να συνδεθούν στους κρυπτογραφημένους servers τους. Οι απλοί χρήστες που ενδιαφέρονται απλά να αυξήσουν την ασφάλεια τους στο διαδίκτυο μπορούν απλά να αποκτήσουν ένα συνδρομητικό πακέτο και να εισέρχονται με ένα μόλις κλικ σε όποιο VPN server προτιμούν.

 • VPN Clients: Οι VPN clients είναι ουσιαστικά προγράμματα τα οποία μπορείς να εγκαταστήσεις σε λειτουργικά συστήματα όπως τα Windows, το macOS και το Linux. Μόλις εγκαταστήσεις το πρόγραμμα και συνδεθείς στο λογαριασμό σου, στη συνέχεια θα έχεις την δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις όλες τις λειτουργίες και τις δυνατότητες που σου παρέχονται από την εκατοστέ υπηρεσία.
 • VPN Εφαρμογές: Οι VPN εφαρμογές λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως και οι VPN clients, αλλά απευθύνονται στους χρήστες των Android και iOS συσκευών. Αυτές οι εφαρμογές λειτουργούν τέλεια με smartphones και tablets και συχνά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι και SmartTVs που τις υποστηρίζουν.
 • Επεκτάσεις για Προγράμματα Περιήγησης: Αρκετές VPN υπηρεσίες παρέχουν μέχρι και τις δικές τους επεκτάσεις (browser extensions / add-ons) τις οποίες μπορείς να εγκαταστήσεις με ευκολία. Αυτές οι επεκτάσεις συχνά είναι διαθέσιμες για όλα τα γνωστά προγράμματα περιήγησης, όπως το Microsoft Edge, το Google Chrome, το Firefox και πολλά ακόμα.
 • Router VPN: Αν συνδέονται πολλαπλές συσκευές στο ίδιο δίκτυο, τότε ίσως θελήσεις να κρυπτογραφήσεις ολόκληρη τη σύνδεση σου και όχι να εγκαθιστάς ξεχωριστά σε κάθε συσκευή τη VPN εφαρμογή ή το client. Για να το κάνεις αυτό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα Router VPN, το οποίο θα κρυπτογραφεί οποιαδήποτε συσκευή συνδέεται στο VPN δίκτυο, ακόμα και την τηλεόραση. Συνήθως δεν χρειάζεται μεγάλη διαδικασία για να εγκαταστήσεις ένα Router VPN στο σπίτι ή το γραφείο, ενώ παράλληλα βάζεις τέλος στα προγράμματα, τις εφαρμογές και τις συνδέσεις. Θα βρεις αρκετά διαθέσιμα VPN Routers στο e-shop.gr.
 • Εταιρικά VPN: Τα εταιρικά VPN, ή τα VPN που σου παρέχονται από μια εταιρεία, έχουν προσαρμοστεί και ρυθμιστεί ανάλογα με τη χρήση της εκατοστέ επιχείρησης και των λειτουργιών που χρησιμοποιεί. Η εταιρεία αναλαμβάνει να διατηρεί ενημερωμένο και λειτουργικό το VPN της, ενώ ως χρήστης δεν θα έχεις πρόσβαση στις διαχειριστικές λειτουργίες. Η εταιρεία συχνά παρέχει όλες τις οδηγίες και τα στοιχεία για να συνδεθείς στους VPN servers της.

Ποιες είναι οι καλύτερες VPN υπηρεσίες;

Μπορεί να υπάρχει μια πληθώρα διαθέσιμων επιλογών, μα αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως είναι όλες οι VPN υπηρεσίες το ίδιο αξιόπιστες και ασφαλείς. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κοιτάξεις είναι αν μια εταιρεία παρέχει no-logs πολιτική, η οποία ουσιαστικά υποδηλώνει πως οι υπηρεσίες της δεν διατηρούν και αποθηκεύουν δεδομένα από τους χρήστες της.

Αυτό σημαίνει πως ακόμα κι αν οι αρχές κατασχέσουν τους servers μιας VPN υπηρεσίας, ή κάποιοι hackers αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο της, δεν υπάρχουν αρχεία χρηστών. Αυτό καθιστά ανούσια την οποιαδήποτε επίθεση, μιας και δεν θα υπάρχουν δεδομένα, ενώ ακόμα κι αν υπήρχαν, θα ήταν πλήρως κρυπτογραφημένα. Ένας επίσης καλός τρόπος για να επιλέξεις την κατάλληλη υπηρεσία είναι διαβάζοντας όλες τις κριτικές που έχουν αφήσει οι συνδρομητές της.

1. Surfshark VPN

Surfshark VPN
© Surfshark VPN

Το Surfshark είναι μια σχετικά καινούργια VPN υπηρεσία στον χώρο, αλλά κατάφερε γρήγορα να κερδίζει την αγάπη και την εμπιστοσύνη χιλιάδων ανθρώπων. Κι ενώ δεν παρέχει όλες τις δυνατότητες, τις λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά που θα βρεις σε ανταγωνιστικές VPN υπηρεσίες, διατηρεί σταθερές και γρήγορες συνδέσεις και υποστηρίζει πλήρως το WireGuard πρωτόκολλο.

Ως μπόνους χαρακτηριστικό, το Surfshark παρέχει στους χρήστες του και ένα Ad-Block χαρακτηριστικό, έτσι ώστε να αποφεύγουν να βλέπουν διαφημίσεις στις ιστοσελίδες που επισκέπτονται. Η υπηρεσία παρέχει επίσης υποστήριξη για πολλαπλά λειτουργικά συστήματα και συσκευές, ενώ θα βρεις και επεκτάσεις για όλα τα προγράμματα περιήγησης.

2. NordVPN

NordVPN macOS App
Η εφαρμογή της NordVPN στο macOS / © NordVPN

Ο λόγος που η NordVPN προστίθεται πρώτη στη λίστα είναι πολύ απλός: Παρέχει ένα φιλικό περιβάλλον χρήσης, όλες τις εφαρμογές, τους clients και τις επεκτάσεις που θα χρειαστείς, ισχυρές λειτουργίες και δυνατότητες για μέγιστη ασφάλεια, δεν διατηρεί logs αρχεία και παρέχει απ’ τις σταθερότερες και πιο γρήγορες συνδέσεις στον κόσμο.

Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν μια VPN υπηρεσία με μια πληθώρα επιλογών σε όσο αφορά τους VPN servers θα λατρέψουν τη NordVPN, μιας και φιλοξενεί εκατοντάδες servers σε διαφορετικές τοποθεσίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι επίσης ιδανική για όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο, ιστοσελίδες και υπηρεσίες που λειτουργούν αποκλειστικά σε συγκεκριμένες χώρες.

3. ExpressVPN

ExpressVPN
© ExpressVPN

Με μια πληθώρα επιλογών από διαθέσιμους VPN servers σε ολόκληρο τον κόσμο, το ExpressVPN είναι μια απ’ τις γνωστότερες VPN υπηρεσίες. Η συγκεκριμένη υπηρεσία ενώ περιλαμβάνει το WireGuard VPN πρωτόκολλο, χρησιμοποιεί κυρίως τη δική του τεχνολογία, γνωστή ως LightWay, σε συνδυασμό με του ανοιχτού-κώδικα OpenVPN πρωτοκόλλου.

Το ExpressVPN έρχεται με ένα μοντέρνο και προσεγμένο περιβάλλον χρήσης, είναι εύκολο να χρησιμοποιηθεί από αρχάριους χρήστες και παρέχει Split Tunneling υποστήριξη. Τέλος, ίσως βρεις τα συνδρομητικά πακέτα της υπηρεσίας ολίγο ακριβά, ενώ δεν παρέχονται επίσης browser extensions για άλλα προγράμματα περιήγησης εκτός απ’ το Google Chrome.

4. CyberGhost VPN

CyberGhost VPN
© CyberGhost VPN

Το CyberGhost παρέχει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές από VPN servers που είναι διαθέσιμοι σε διάφορα σημεία του πλανήτη μας. Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, παρέχονται servers σε περισσότερες από 90 τοποθεσίες, πράγμα που σημαίνει πως δεν θα δυσκολευτείς να βρεις VPN servers σε κοντινή απόσταση απ’ όπου κι αν βρίσκεσαι.

Το καλό με το CyberGhost VPN είναι πως όχι μόνο παρέχει ένα φιλικό περιβάλλον χρήσης ιδανικό για αρχάριους, αλλά και ύψιστη υποστήριξη για εκατοντάδες τρίτες συσκευές και λειτουργικά συστήματα. Για την ακρίβεια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την υπηρεσία στα Windows, macOS, Linux, Android, iOS, καθώς επίσης και στην Smart TV σου, στο Amazon Fire TV Stick και στο Xbox ή το PlayStation.

5. TunnelBear VPN

TunnelBear VPN
© TunnelBear VPN

Δεν είναι εύκολο να σου περάσει απαρατήρητο το περιβάλλον χρήσης του TunnelBear με τα λαμπρά του χρώματα, το διασκεδαστικό “αρκουδίσιο” σχεδιασμό του και την απλότητα που παρέχει. Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα η υπηρεσία δεν παρέχει υποστήριξη σε αρκετά ισχυρά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα multi-hop συνδέσεις και split tunneling σε όλες τις πλατφόρμες, αλλά το όνομα της είναι αρκετά γνωστό και έχει εμπιστευτεί από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Το TunnelBear είναι μια απ’ τις πιο εύκολες VPN υπηρεσίες που θα συναντήσεις, ενώ σου επιτρέπει να ξεκινήσεις σε λίγα μόλις λεπτά. Το περιβάλλον χρήσης είναι επίσης ιδιαίτερα διασκεδαστικό, οι συνδέσεις παρέχουν ύψιστη σταθερότητα και ταχύτητα και θα έχεις την δυνατότητα να συνδέεσαι στο λογαριασμό σου από απεριόριστο αριθμό συσκευών και λειτουργικών συστημάτων. Τέλος, παρέχεται και ένα δωρεάν πακέτο, το οποίο όμως περιορίζεται στα μόλις 500MB κίνησης κάθε μήνα.

Σύνοψη: Αξίζει να χρησιμοποιείς ένα VPN;

Η σύντομη απάντηση είναι: Ναι, αξίζει να χρησιμοποιείς ένα VPN, ειδικότερα αν ταξιδεύεις συχνά, συνδέεσαι σε δημόσια δίκτυα, έχεις σημαντικά αρχεία και πληροφορίες στις συσκευές σου, ή απλά θέλεις να κρατάς κρυφά όλα τα ψηφιακά σου αποτυπώματα. Ένα αξιόπιστο VPN δεν θα διατηρεί τις πληροφορίες και τα δεδομένα σου, θα κρυπτογραφεί τη σύνδεση σου, θα σου παρέχει πρόσβαση σε διαφορετικές διευθύνσεις IP και πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο.

Για να ξεκινήσεις, το μόνο που θα χρειαστεί είναι να επιλέξεις πρώτα μια VPN υπηρεσία που καλύπτει τις ανάγκες σου και σου παρέχει όλα όσα χρειάζεσαι. Κάθε υπηρεσία έχει κάτι μοναδικό να παρέχει και συχνά περιλαμβάνει διαφορετικό σχεδιασμό, τρόπο λειτουργίας και υποστήριξη μεταξύ συσκευών και λειτουργικών συστημάτων. Μόλις επιλέξεις τη καλύτερη για εσένα, στη συνέχεια απλά απέκτησε ένα από τα συνδρομητικά της πακέτα, κατέβασε την εφαρμογή το client και κάνε σύνδεση στο λογαριασμό σου ώστε να αποκτήσεις πρόσβαση σε όλους τους VPN servers της εταιρείας.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Σχολιάστε