Πως να επιλέξεις την κατάλληλη VPN υπηρεσία | Οδηγός 2024

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Εάν ενδιαφέρεσαι για την online ιδιωτικότητα σου και θέλεις ύψιστη ασφάλεια καθώς σερφάρεις στο διαδίκτυο, τότε μια VPN υπηρεσία θα καλύψει όλα τα ψηφιακά σου αποτυπώματα. Αλλά πως λειτουργούν οι VPN πάροχοι και πως μπορείς να επιλέξεις τον κατάλληλο για εσένα;
Πως να επιλέξεις την κατάλληλη VPN υπηρεσία
VPN σε smartphone / © Petter Lagson στο Unsplash.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικές VPN υπηρεσίες που μπορείς να επιλέξεις ώστε να αλλάξεις την διεύθυνση της IP σου με ευκολία και να σερφάρεις το διαδίκτυο με ύψιστη ασφάλεια. Αλλά με τόσες πολλές επιλογές, ποια είναι η καλύτερη για εσένα και πως μπορείς να σιγουρευτείς πως σου παρέχει όσα χρειάζεσαι;

Στις μέρες μας δεν χρειάζεται αρκετή σκέψη γύρω από τη χρήση των VPN υπηρεσιών. Είναι απολύτως λογικό να θέλεις να προστατευτείς και να διατηρείς τα προσωπικά σου δεδομένα ασφαλή από διαδικτυακές κλοπές και επιθέσεις. Αν είσαι γονιός και τα παιδιά σου χρησιμοποιούν το ίντερνετ, τότε είναι ύψιστης σημασίας να έχουν πάντοτε μια VPN υπηρεσία ενεργοποιημένη, έτσι ώστε να μην μπορεί να εντοπίσει την τοποθεσία τους κανείς.

Αλλά τι ακριβώς είναι οι VPN υπηρεσίες; Πως λειτουργούν, πόσο κοστίζουν, πως σε προστατεύουν και πως μπορείς να επιλέξεις την κατάλληλη για εσένα; Μέσα από αυτό τον οδηγό θα δούμε όλα όσα πρέπει να ελέγχεις προτού χρησιμοποιήσεις μια VPN υπηρεσία, καθώς επίσης και πως κρατάνε την ψηφιακή σου ταυτότητα ιδιωτική.

Σημείωση: Αν είσαι γονιός και ενδιαφέρεσαι να προστατέψεις τις συσκευές των παιδιών σου, τότε οι VPN υπηρεσίες αναφέρονται και στην πρώτη ενότητα του οδηγού για την προστασία παιδιών από το διαδίκτυο.

Τι είναι οι VPN υπηρεσίες;

Surfshark VPN στο Samsung Galaxy A52s με Android 12
Surfshark VPN | © Παναγιώτης Σακαλάκης

Ένα Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο (αλλιώς γνωστό και ως VPN, του οποίου τα αρχικά βγαίνουν απ’ το Virtual Private Network) είναι ένα δίκτυο στο οποίο μπορεί να συνδεθεί ένας χρήστης μετά από μια ταυτοποίηση και στη συνέχεια να αποκτήσει πρόσβαση στο κεντρικό οργανωτικό δίκτυο της εταιρείας που του το παρέχει.

Μόλις ο χρήστης συνδεθεί, στη συνέχεια όλα τα δεδομένα του ασφαλίζονται με μια κρυπτογραφημένη τεχνολογία, η οποία εμποδίζει την διάδοση των ιδιωτικών του πληροφοριών σε μη εξουσιοδοτημένους τρίτους.

Μια VPN υπηρεσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλούς διαφορετικούς σκοπούς, από τη σύνδεση εκτυπωτών, διακομιστών και τη κοινή χρήση δεδομένων μεταξύ συσκευών, έως και το απλό σερφάρισμα σε διάφορες ιστοσελίδες. Αρκετές μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν επίσης VPN δίκτυα για να αυξήσουν την ασφάλεια τους και να μειώσουν συγκεκριμένα έξοδα από συγκεκριμένες λειτουργίες συστημάτων.

Διάβασε επίσης:

Τι οφέλη παρέχει μια VPN υπηρεσία;

Για τους απλούς χρήστες που δεν ασχολούνται με τεχνικά και servers, είναι το ιδανικό εργαλείο για να τους διατηρεί ασφαλείς οπουδήποτε κι αν συνδεθούν ή σερφάρουν, με το πάτημα ενός και μόνο κουμπιού. Κυρίως για αρχάριους ανθρώπους που δεν έχω αρκετές γνώσεις πάνω σε υπολογιστές και κακόβουλες ιστοσελίδες, μια VPN υπηρεσία θα τους παρέχει ύψιστη ασφάλεια, ενώ θα μπορούν να την ενεργοποιούν με ένα μόλις κλικ.

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης VPN υπηρεσιών στις μέρες μας είναι επίσης πολύ απλά:

  • Μπορείς να περιηγείσαι με ασφάλεια και ανωνυμία σε ιδιωτικά και δημόσια Wi-Fi δίκτυα.
  • Μπορείς να αλλάζεις τη διεύθυνση της IP σου με ένα μόλις κλικ, επιλέγοντας την χώρα της προτίμησης σου.
  • Μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο του διαδικτύου, ακόμα και όταν μια ιστοσελίδα έχει μπλοκαριστεί σε μια χώρα ή είναι διαθέσιμη μόνο για ΗΠΑ.
  • Καθώς βρίσκεσαι υπό κρυπτογραφημένη σύνδεση, δεν αφήνεις ποτέ ψηφιακά ίχνη πίσω.
  • Τα cookies και οι trackers είναι ανίκανα να παρακολουθήσουν τις online κινήσεις σου.

Οι VPN υπηρεσίες είναι επίσης πολύ σημαντικές όταν πρόκειται για ανθρώπους που είτε ταξιδεύουν συχνά, είτε συνδέονται συνεχώς σε διαφορετικά δημόσια Wi-Fi δίκτυα, για τα οποία δεν γνωρίζουν τι ασφάλεια παρέχουν και σωστά ρυθμισμένα είναι. Μιας και στα περισσότερα δημόσια δίκτυα είναι εύκολο για έναν hacker να αποκτήσει πρόσβαση, τα προσωπικά μας δεδομένα δεν είναι ποτέ ασφαλή.

Πως λειτουργεί με απλά λόγια μια VPN υπηρεσία;

Οι VPN υπηρεσίες συχνά έρχονται σε μορφή εφαρμογών ή επεκτάσεων. Μια καλή και αξιόπιστη VPN υπηρεσία θα πρέπει να σου παρέχει μια εφαρμογή για όλες τις συσκευές σου, συμπεριλαμβανομένων για το Android ή iOS smartphone και tablet σου και για τον σταθερό υπολογιστή και το laptop σου.

Επιπλέον, θα πρέπει να παρέχεται και μια επέκταση για το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείς – όπως ο Chrome, Firefox, Vivaldi κ.ο.κ. – έτσι ώστε να έχεις πάντοτε την δυνατότητα να συνδέεσαι σε κρυπτογραφημένα δίκτυα.

Οι περισσότερες VPN υπηρεσίες παρέχουν επίσης και τις βασικές δυνατότητες τους μέσω των ιστοσελίδων τους, έτσι ώστε να μπορείς να διαχειρίζεσαι το λογαριασμό, τα στοιχεία και τα συνδρομητικά σου πακέτα.

Μόλις κατεβάσεις την εφαρμογή, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συνδεθείς στο λογαριασμό σου και στη συνέχεια να επιλέξεις σε ποιον VPN server θέλεις να συνδεθείς. Κάθε χώρα έχει την δική της διεύθυνση IP, ενώ θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ελληνική IP (εφόσον παρέχεται από την υπηρεσία) για ακόμα πιο ύψιστες ταχύτητες.

Πως να επιλέξεις την κατάλληλη VPN υπηρεσία

Αν αποφάσισες πως έφτασε η στιγμή να ξεκινήσεις να παίρνεις την online ασφάλεια σου πιο σοβαρά, ή έχεις ως στόχο να προστατεύσεις τις συσκευές των παιδιών σου, τότε μια VPN υπηρεσία θα σου λύσει όλα τα προβλήματα. Αλλά πως μπορείς να επιλέξεις μια η οποία και θα σου παρέχει όλες τις λειτουργίες που θα χρειαστείς, και θα είναι εύκολη στη χρήση, αλλά και αρκετά αξιόπιστη ώστε να μην σκέφτεσαι ποτέ την ιδιωτικότητα σου;

Surfshark VPN στο Samsung Galaxy A52s με Android 12
Surfshark VPN | © Παναγιώτης Σακαλάκης

Παρακάτω αναλύουμε όλα τα βασικά που πρέπει να κοιτάξεις σε μια VPN υπηρεσία προτού αποκτήσεις ένα συνδρομητικό πακέτο και ξεκινήσεις να την χρησιμοποιήσεις.

Πως βγάζει χρήματα;

Το πρώτο και βασικότερο πράγμα που πρέπει να μάθεις για μια VPN υπηρεσία είναι πως βγάζει το εισόδημα της. Οι δωρεάν VPN υπηρεσίες δεν είναι απαραίτητα κακές, αλλά ακόμα και οι καλύτερες πρέπει να καλύψουν με κάποιο τρόπο τα μεγάλα έξοδα που έχουν. Επομένως, αρκετές μπορεί να χρησιμοποιούν τα προσωπικά σου δεδομένα ώστε να μπορέσουν να βγάλουν χρήματα, παρέχοντας τα σε διαφημιστικές εταιρείες.

Αν κανένας δεν πληρώνει για μια VPN υπηρεσία, τότε αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσει. Τα στατιστικά και τα δεδομένα των χρηστών στις προκριμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ως κύρια μέθοδο για να κερδίζουν χρήματα.

Μια VPN υπηρεσία που παρέχει μόνο συνδρομητικά πακέτα από την άλλη πλευρά, βγάζει το εισόδημα της από τους συνδρομητές της, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται τα στατιστικά και τα δεδομένα τους. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς αυτές οι εταιρείες διατηρούν πλήρως την ιδιωτικότητα και την ανωνυμία των συνδρομητών τους.

Η μέθοδος πληρωμής είναι επίσης σημαντική, καθώς κάποιες υπηρεσίες υποστηρίζουν μέχρι και τις πληρωμές μέσω κρυπτονομισμάτων, κάτι το οποίο δείχνει πως δίνουν μεγάλη βάση στους χρήστες που θέλουν εξολοκλήρου πλήρης ανωνυμία ακόμα και στις πληρωμές τους.

Ποιος βρίσκεται πίσω από την εταιρεία;

Όταν εγγράφεσαι και χρησιμοποιείς μια VPN υπηρεσία, κατευθείαν βάζεις σε ισχύ την ανωνυμία σου και εξαφανίζεις κάθε ψηφιακό ίχνος. Παρόλα αυτά, ποιος μπορεί να σου εγγυηθεί πως το ίδιο θα κάνει και ο πάροχος που σου δίνει το VPN; Αν και οι συγκεκριμένες εταιρείες λατρεύουν να παραμένουν ανώνυμες, με ορισμένες να κρύβουν μέχρι και τα πραγματικά τους στοιχεία, οι μοναδικοί άνθρωποι που μπορούν να σου παρέχουν κάποιο είδος έξτρα εμπιστοσύνης είναι οι ίδιοι οι συνδρομητές τους.

Είναι σημαντικό μια VPN υπηρεσία να λαμβάνει καλές κριτικές από τους συνδρομητές της, καθώς επίσης και μεγάλη βαθμολογία από ιστοσελίδες που γράφουν reviews και ελέγχουν για την ασφάλεια και την αξιοπιστία online υπηρεσιών. Αν δεν βρίσκεις αρκετές κριτικές και λίγοι αναφέρονται για μια υπηρεσία, τότε προσπάθησε να την αποφύγεις και επέλεξε να χρησιμοποιήσεις μια πιο διαδεδομένη και γνωστή.

Ποια είναι η πολιτική για τα δεδομένα της;

Η πολιτική που έχει κάθε εταιρεία για τα δεδομένα των χρηστών της είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση σου. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει νόημα να χρησιμοποιείς μια VPN υπηρεσία η οποία διατηρεί ένα μεγάλο μέρος από τις κινήσεις των χρηστών της, παρέχοντας αυτά τα δεδομένα σε κυβερνήσεις.

Ο ιδανικός VPN πάροχος θα πρέπει να παρέχει Zero-Logs πολιτική, η οποία ουσιαστικά σημαίνει πως δεν αποθηκεύονται τα δεδομένα των χρηστών στους servers της. Φυσικά, το ονοματεπώνυμο, τα στοιχεία επικοινωνίας και ο τρόπος πληρωμής που έχεις επιλέξει θα διατηρούνται για την σωστή λειτουργία του συνδρομητικού σου πακέτο, και αυτό εφόσον δεν επιλέξεις να πληρώσεις με τη χρήση κρυπτονομισμάτων. Η no logs πολιτική ωστόσο δεν διατηρεί τις κινήσεις των χρηστών, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο για έναν τρίτο να δει τι έκανες όσο βρισκόσουν υπό ένα κρυπτογραφημένο δίκτυο.

Ένας επίσης εξαιρετικός τρόπος για να ελέγξεις την αξιοπιστία μια VPN υπηρεσίας είναι μέσω των mobile εφαρμογών που παρέχει. Μόλις εγκαταστήσεις την εφαρμογή στην Android ή iOS συσκευή σου, έλεγξε τα δικαιώματα που ζητάει. Καμία VPN υπηρεσία δεν θα χρειαστεί δικαιώματα στο μικρόφωνο ή την κάμερα της συσκευής σου, ενώ συχνά τα δικαιώματα που ζητάνε είναι εντός του φυσιολογικού βαθμού ώστε να λειτουργούν σωστά.

Πόσους servers διατεθεί;

Μια γνωστή, μεγάλη και αξιόπιστη VPN υπηρεσία θα πρέπει να παρέχει μια πληθώρα επιλογών σε όσο αφορά τον αριθμό από τους servers που παρέχει. Άλλωστε, όσο πιο μεγάλος από είναι ο αριθμός, τόσο πιο ύψιστη είναι η ιδιωτικότητα και η ανωνυμοτητα των χρηστών. Επιπλέον, όσοι πιο πολλοί διαθέσιμοι VPN servers παρέχονται σε διαφορετικές χώρες, τόσες πιο πολλές IP διευθύνσεις θα έχεις στη διάθεσή σου.

Γιατί είναι ο αριθμός των servers τόσο απαραίτητος; Αν θέλεις να αποκτήσεις πρόσβαση στο Αμερικανικό περιεχόμενο του Netflix, ή να εγγραφείς στο HBO το οποίο δεν είναι διαθέσιμο ακόμα στην Ελλάδα, τότε θα χρειαστεί να συνδεθείς σε έναν VPN server που βρίσκεται στις ΗΠΑ. Αν ο πάροχος που επέλεξες δεν σου παρέχει server στις ΗΠΑ, τότε απευθείας χάνεις την πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες ή το περιεχόμενο τους.

Από την άλλη πλευρά μπορεί να σε ενδιαφέρει περισσότερο η ταχύτητα και η ανταπόκριση ώστε να παρακολουθείς ταινίες, σειρές και βίντεο στο YouTube, όπου στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να είσαι συνδεδεμένος/η στον πιο κοντινό server. Αν ο πάροχος παρέχει server στην Ελλάδα, τότε η ταχύτητα θα είναι και αρκετά πιο υψηλή.

Ένας VPN πάροχος θα πρέπει να σου παρέχει τουλάχιστον 60 servers σε διαφορετικές χώρες, ενώ αρκετοί παρέχουν και πολλαπλές επιλογές για διαφορετικές τοποθεσίες στην ίδια χώρα.

Σε ποια χώρα βρίσκεται ο VPN πάροχος;

Ένα από τα πιο λογικά πράγματα που πρέπει να κοιτάξεις είναι η χώρα στην οποία βρίσκεται και λειτουργεί η βάση της εταιρείας. Σε όποια χώρα βρίσκεται, θα πρέπει να ακολουθεί και να τηρεί τους νόμους της.

Επομένως, σε μια χώρα όπου η κυβέρνηση έχει θέσει νόμους περί παρακολούθησης ή διαμοιρασμό αρχείων με δεδομένα χρηστών, ο πάροχος θα είναι ανίκανος να προστατεύσει τα ευαίσθητα και προσωπικά σου δεδομένα.

Πόσο γρήγοροι είναι οι servers;

Αν χρησιμοποίησες ποτέ δωρεάν VPN υπηρεσίες ή κάποιο Proxy όπως αυτό που παρέχει ο Opera Browser, τότε θα παρατήρησες άμεσα το πόσο πολύ έπεσε η ταχύτητα και η απόδοση στο φόρτωμα των ιστοσελίδων. Με τόσο αργές ταχύτητες, είναι σχεδόν ανούσιο να προσπαθείς να ανοίξεις μεγάλα αρχεία, να παρακολουθείς βίντεο σε υψηλή ανάλυση, ή ακόμα και να σερφάρεις γρήγορα μεταξύ σελίδων.

Πληρώνοντας όμως για μια VPN υπηρεσία σημαίνει πως αυτά τα προβλήματα αποτελούν παρελθόν. Πλέον οι πάροχοι VPN υπηρεσιών παρέχουν γρήγορους και αξιόπιστους servers με σταθερά δίκτυα τα οποία είναι ικανά να αναπαράγουν μέχρι και ταινίες σε 4K ποιότητα. Είναι σημαντικό λοιπόν να ελέγξεις την ταχύτητα και την απόδοση που σου παρέχουν οι servers μιας εταιρείας προτού αποκτήσεις ένα πακέτο σε αυτή.

Ο καλύτερος και πιο εύκολος τρόπος για να ελέγξεις την ταχύτητα μιας VPN υπηρεσίας είναι μέσω των λίγων δωρεάν δοκιμαστικών ημερών που παρέχουν οι περισσότεροι πάροχοι.

Τι λένε οι χρήστες της υπηρεσίας;

Οι κριτικές σε γνωστές ιστοσελίδες όπως το TrustPilot είναι επίσης σημαντικές για να ελέγξεις για τυχόν πολλαπλές αναφορές πάνω σε συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία αναφέρθηκαν από διαφορετικά άτομα. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου θα δεις αναφορές για καθυστέρηση στο φόρτωμα των σελίδων, ίσως αναφορές για παραβίαση της ιδιωτικότητας, ή ακόμα και άλλα προβλήματα που μπορεί να αφορούν την εφαρμογή ή το πρόγραμμα.

Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως αρκετές VPN εταιρείες τείνουν να παρέχουν αρκετά ψεύτικά testimonials από υποτιθέμενους χρήστες τους. Προτού πάρεις στα σοβαρά τις κριτικές που έχουν μέσα στις επίσημες ιστοσελίδες τους, έλεγξε πρώτα και σε άλλες για να δεις τι αναφέρουν οι χρήστες σε τρίτα μέρη στα οποία δεν έχει έλεγχο ή πρόσβαση αυτή η εκατοστέ εταιρεία.

Οι καλύτερες VPN υπηρεσίες για το 2023

Εφόσον γνωρίζεις τι είναι οι VPN υπηρεσίες, πως λειτουργούν, τι λειτουργίες και χαρακτηριστικά παρέχουν και τι ακριβώς να προσέξεις σε καθεμία προτού την επιλέξεις, οι παρακάτω πάροχοι είναι ορισμένοι απ’ τους γνωστότερους και πιο αξιόπιστους στον χώρο.

1. Surfshark

Surfshark VPN
© Surfshark VPN

Αν έχει ξανά πέσει το μάτι σου πάνω στο Surfshark, τότε δεν είσαι ο/η μόνος/η. Το Surfshark είναι αναμφισβήτητα ένας από τους μεγαλύτερους και γνωστότερους VPN παρόχους παγκοσμίως, παρέχοντας περισσότερους από 3,200 servers σε περισσότερες από 100 χώρες.

Αν χρησιμοποιήσεις την εφαρμογή για Android και iOS, θα έχεις επίσης την δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις τις λειτουργίες της υπηρεσίας εντελώς δωρεάν για 7 ημέρες. Εναλλακτικά, αν αποκτήσεις το συνδρομητικό τους πακέτο, παρέχονται 30 ημέρες επιστροφής χρημάτων. Φυσικά, παρέχεται πρόγραμμα για όσους χρησιμοποιούν Windows, Linux και macOS.

Παρέχοντας ύψιστες ταχύτητες με έως και 10Gbit, μια επέκταση για Chrome, Firefox και Microsoft Edge, καθώς επίσης και την δυνατότητα να ασφαλίσεις την Smart TV σου (Apple TV, Android TV, Samsung TV, Amazon Fire TV). Όπως και η NordVPN (περισσότερα παρακάτω), έτσι και το Surfshark είναι εύκολο στη χρήση και προτείνεται για αρχάριους. Το μόνο που έχεις να κάνεις άλλωστε είναι να δημιουργήσεις ένα λογαριασμό, να αποκτήσεις το συνδρομητικό πακέτο, να κατεβάσεις την εφαρμογή σε όσες συσκευές επιθυμείς και στη συνέχεια να συνδεθείς στο λογαριασμό σου.

Αν αποφασίσεις να αποκτήσεις ένα από τα συνδρομητικά πακέτα της υπηρεσίας, τότε θα βρεις το οικονομικότερο στα 2.49€ μηνιαίως, το οποίο πληρώνεται για 24 μήνες. Για 12 μήνες το κόστος ανεβαίνει στα 3.99€ μηνιαίως, ενώ αν θέλεις να πληρώνεις κάθε μήνα, τότε η τιμή ανεβαίνει στα 12.95€ μηνιαίως. Το καλύτερο απ’ όλα; Μπορείς να συνδέσεις το λογαριασμό σου σε απεριόριστο αριθμό συσκευών, ενώ σου παρέχεται και ένα Ad-Block εργαλείο το οποίο εξαφανίζει τις διαφημίσεις και τους trackers που σε παρακολουθούν για διαφημιστικούς σκοπούς και συλλογή δεδομένων.

2. NordVPN

NordVPN
© NordVPN

Η NordVPN μπαίνει πρώτη στη λίστα με τις καλύτερες VPN υπηρεσίες για αρκετούς καλούς λόγους. Αρχικά, παρέχεται ένα εύκολο περιβάλλον χρήσης το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει με ευκολία ακόμη κι ένας αρχάριος χρήστης, ενώ σου δίνει την δυνατότητα να συνδέεσαι σε όποιον από τους 5,600+ servers που παρέχει σε περισσότερες από 59 χώρες (συμπεριλαμβανομένων και της Ελλάδας).

Παρέχεται επίσης ένα πρόγραμμα για Windows και macOS, εφαρμογές για Android και iOS συσκευές, καθώς επίσης και μια επέκταση για να εγκαταστήσεις στο πρόγραμμα περιήγησης (web browser) που χρησιμοποιείς. Χάρη στους γρήγορους και αξιόπιστους servers της εταιρείας, η NordVPN θεωρείται ως η ιδανική VPN υπηρεσία για να κάνεις μέχρι και streaming περιεχόμενο σε 4K ποιότητα.

Για τους gamers της παρέας, οι servers είναι τόσο γρήγοροι και σταθεροί, που δεν θα δεις ποτέ το ping σου να ανεβαίνει λόγω της σύνδεσης ή κάποιου προβλήματος.

Ο συγκεκριμένος πάροχος παρέχει επίσης τη ‘No Logs’ πολιτική, που σημαίνει πως δεν αποθηκεύει και διατηρεί τα στοιχεία των χρηστών του στους servers του. Το συνδρομητικό πακέτο της υπηρεσίας σου επιτρέπει επίσης να έχεις ενεργοποιημένο το VPN σε έως και 6 διαφορετικές συσκευές.

Το Standard συνδρομητικό πακέτο της NordVPN κοστίζει αυτή την στιγμή 3.69€ μηνιαίως και πληρώνεται ετησίως. Το Plus πακέτο κοστίζει στα 4.69€ μηνιαίως και σου παρέχει ένα εργαλείο για να ελέγχεις αν κάποιος λογαριασμός σου έχει κλαπεί και τα στοιχεία του βρίσκονται online, καθώς επίσης και ένα password manager εργαλείο για να διαχειρίζεσαι με ασφάλεια όλους τους κωδικούς πρόσβασης που έχεις σε ιστοσελίδες, υπηρεσίες και εφαρμογές.

Τέλος, το Compete πακέτο κοστίζει 5.99€ μηνιαίως και σου παρέχει 1TB χωρητικότητας στην cloud υπηρεσία της NordVPN, για αποθήκευση σημαντικών αρχείων σε servers με ύψιστη ασφάλεια.

3. AtlasVPN

Atlas VPN

Το AtlasVPN είναι μια VPN υπηρεσία που προσφέρει γρήγορη, ασφαλή και οικονομικά προσιτή προστασία στο διαδίκτυο. Διαθέτει περισσότερους από 1,000 διακομιστές σε 49 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι μπορούν να σε βοηθήσουν να αποκτήσεις πρόσβαση σε περιεχόμενο και ιστοσελίδες με γεωγραφικούς περιορισμούς.

Διαθέτει επίσης λειτουργίες όπως το SafeBrowse, το οποίο αποκλείει κακόβουλα προγράμματα και διαφημίσεις, και το Data Breach Monitor, το οποίο σε ειδοποιεί εάν το email ή ο κωδικός πρόσβασης σου έχει παραβιαστεί. Το AtlasVPN υποστηρίζει απεριόριστες συσκευές και δεδομένα και έχει εγγύηση επιστροφής χρημάτων 30 ημερών.

Μπορείς να κατεβάσεις την εφαρμογή του AtlasVPN δωρεάν από την ιστοσελίδα του ή από το App Store της συσκευής σου. Μπορείς επίσης να κάνεις αναβάθμιση στο premium πακέτο τους για περισσότερες δυνατότητες και προνόμια. Το AtlasVPN είναι συμβατό με Windows, macOS, Linux, Android, iOS, Android TV και Amazon Fire TV.

4. ExpressVPN

ExpressVPN
© ExpressVPN

Σε αντίθεση με τη NordVPN που αναφέραμε παραπάνω, η ExpressVPN είναι εξίσου μια πασίγνωστη VPN υπηρεσία, η οποία ωστόσο δεν συστήνεται απαραίτητα για αρχάριους χρήστες που δεν έχουν ξανά χρησιμοποιήσει κάποια VPN εφαρμογή στο παρελθόν.

Αν και το περιβάλλον χρήσης θα είναι εύκολο στη διαχείριση από έναν γνώστη, παρέχονται εξαιρετικά γρήγοροι servers σε 94 χώρες και προτείνεται για streaming ταινιών σε υπηρεσίες όπως το Netflix και το Disney Plus, κάτι το οποίο θα καλύψει τις μεγαλύτερες ανάγκες των περισσότερων ανθρώπων.

Το πακέτο της υπηρεσίας κοστίζει 8.32$ ετησίως, εφόσον πληρωθεί ετησίως. Εναλλακτικά, αν θέλεις να πληρώνεις την υπηρεσία κάθε μήνα, τότε το κόστος ανεβαίνει στα 12.95$ μηνιαίως. Αν αποκτήσεις το ετήσιο πακέτο ωστόσο και δεν μείνει ευχαριστημένος/η από τις υπηρεσίες της εταιρείας, τότε θα έχεις την δυνατότητα να ζητήσεις επιστροφή χρημάτων εντός των πρώτων 30 ημερών.

Όπως και η NordVPN, έτσι και η ExpressVPN παρέχει ‘No activity logs & connection logs’ πολιτική, η οποία αποτρέπει την εταιρεία απ’ το να αποθηκεύει και να διατηρεί τα δεδομένα των χρηστών της.

Τέλος, παρέχεται και το ExpressVPN Keys, το οποίο είναι ένα password manager εργαλείο που αποθηκεύει τους κωδικούς πρόσβασης που έχει και στη συνέχεια τους συμπληρώνει αυτόματα κάθε φορά που θέλεις να συνδεθείς σε μια ιστοσελίδα, εφαρμογή, ή ακόμα και online υπηρεσία.

5. CyberGhost

CyberGhost VPN
© CyberGhost VPN

Το CyberGhost είναι μέχρι και αυτή την στιγμή ο VPN πάροχος με τους περισσότερους διαθέσιμους servers που έχουμε δει, παρέχοντας περισσότερους από 9,200+ servers σε περισσότερες από 90 διαφορετικές χώρες. Για να αναλύσουμε ακόμη περισσότερο την ταχύτητα του στην Ελλάδα, η υπηρεσία παρέχει αυτή την στιγμή 36 servers μόνο στην χώρα μας.

Το CyberGhost είναι επίσης cross-platform, που σημαίνει πως θα βρεις εφαρμογές για Windows, macOS, Linux, Android και iOS, καθώς επίσης και μια επέκταση για το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείς.

Σε αντίθεση με αρκετές άλλες VPN υπηρεσίες του χώρου, το CyberGhost εστιάζει ιδιαίτερα στους gamers, παρέχοντας μέχρι και εφαρμογές για το Xbox Series X, One και PlayStation 4 και 5. Έτσι, θα έχεις την δυνατότητα να ασφαλίσεις μέχρι και την gaming κονσόλα σου, παίζοντας με ύψιστη ασφάλεια και ανωνυμία και χωρίς κολλήματα και καθυστερήσεις.

Αν λατρεύεις το streaming, τότε το CyberGhost υποστηρίζει όλες τις γνωστές streaming υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων του Netflix, Disney Plus, Hulu, HBO Max και πολλές ακόμη. Χρειάζεσαι μια VPN τηλεόραση και στην Smart TV σου; Αν ναι, τότε το CyberGhost είναι διαθέσιμο για όλες τις Android TVs, για την Amazon Fire TV, για Apple TV, για Roku και για Samsung και LG τηλεοράσεις.

Σε όσο αφορά τα συνδρομητικά πακέτα της υπηρεσίας, η κορυφαία επιλογή του CyberGhost είναι το διετές πακέτο τους με 2.19€ μηνιαίως (το οποίο πληρώνεις για δύο χρόνια) και σου παρέχονται δύο έξτρα μήνες δωρεάν. Για 6 μήνες το πακέτο βγαίνει στα 6.99€ μηνιαίως, ενώ για ένα μήνα θα σου κοστίζει 11.99€ μηνιαίως. Με το διετές πακέτο παρέχεται επίσης και επιστροφή χρημάτων εντός 45 ημερών από την αγορά, στην περίπτωση που δεν μείνεις ευχαριστημένος/η από την υπηρεσία και τις λειτουργίες της.

Τέλος, η αυστηρή ‘No-Logs’ πολιτική του CyberGhost διασφαλίζει ότι η εταιρεία δεν θα μπορεί να συλλέξει, να αποθηκεύσει, ή να κοινοποιήσει τις πληροφορίες και τα δεδομένα σου με τον οποιονδήποτε τρόπο. Ο ISP παρόχος του ίντερνετ σου και η κυβέρνηση δεν θα έχει επίσης ποτέ πρόσβαση στα προσωπικά σου δεδομένα.

6. TunnelBear VPN

TunnelBear VPN
© TunnelBear VPN

Το TunnelBear δεν είναι απλά μια από τις πιο δημοφιλείς VPN υπηρεσίες, αλλά και μια απ’ τις πιο ευχάριστες που θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις. Το περιβάλλον χρήσης της εφαρμογής είναι φωτεινό, παρέχει διαφορετικά themes και σε αντίθεση με αρκετούς άλλους VPN παρόχους, δεν σε περιορίζει στον αριθμό συσκευών που θα έχεις ενεργό το VPN. Η εφαρμογές είναι επίσης πανεύκολες στη χρήση, οπότε συστήνεται σε χρήστες που δεν έχουν ξανά ασχοληθεί στο παρελθόν με παρόμοιες υπηρεσίες.

Ο συγκεκριμένος παρόχος φαίνεται να είναι επίσης ιδιαίτερα αξιόπιστος – αν όχι απ’ τους πιο αξιόπιστους παρόχους – παρέχοντας ‘No-Logs’ πολιτική και έχοντας λάβει το Editors’ Choice βραβείο. Επιπλέον, η υπηρεσία δεν διατηρεί τις IP διευθύνσεις, τα DNS queries, δεν καταγράφει πόση ώρα χρησιμοποιούν τους VPN servers της οι χρήστες και δεν αποθηκεύει δεδομένα όπως τις ιστοσελίδες που επισκέφτηκες.

Το TunnelBear παρέχει εφαρμογές για Android και iOS συσκευές, είναι διαθέσιμο για Windows και macOS, παρέχει δύο επεκτάσεις για Chrome και Firefox και ένα Ad-Block εργαλείο για προγράμματα περιήγησης που βασίζονται στο Chromium έργο, όπως για το Opera και το Vivaldi. Δυστυχώς, δεν παρέχεται εφαρμογή για Linux.

Σε όσο αφορά τα συνδρομητικά πακέτα της υπηρεσίας, αρχικά θα βρεις ένα δωρεάν πακέτο, το οποίο ωστόσο σε περιορίζει στα μόλις 500MB bandwidth χρήσης μηνιαίως. Το δωρεάν πακέτο είναι ιδανικό για όσους ενδιαφέρονται να ελέγξουν την ταχύτητα και την αξιοπιστία των VPN servers που παρέχει το TunnelBear, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν αυτά τα megabytes για αρκετή ώρα σερφαρίσματος στο διαδίκτυο.

Το Unlimited πακέτο κοστίζει μόλις 3.33$ μηνιαίως αν πληρωθεί για 3 χρόνια, 4.49$ αν πληρώνεται ετησίως, ή 9.99$ αν πληρώνεται μηνιαίως. Όλα τα πακέτα της υπηρεσίας σου επιτρέπουν να συνδέεσαι στο λογαριασμό σου από απεριόριστο αριθμό συσκευών, οπότε καθίσταται ιδανική για οικογένειες με πολλά μέλη.

Συχνές ερωτήσεις για τις VPN υπηρεσίες

Ποια είναι η καλύτερη VPN υπηρεσία;

Αν και κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις από τις υπηρεσίες που χρησιμοποιεί, η NordVPN φαίνεται να είναι η πιο εύκολη στη χρήση VPN υπηρεσία. Παρέχει όλες τις εφαρμογές και τις επεκτάσεις που θα χρειαστείς, ένα εύκολο και προσεγμένο περιβάλλον για να ενεργοποιείς με ένα κλικ το VPN, καθώς επίσης και την δυνατότητα να αλλάζεις διευθύνσεις IP με ένα κλικ.

Είναι αξιόπιστες οι δωρεάν VPN υπηρεσίες;

Η αξιοπιστία κάθε VPN υπηρεσίας βασίζεται αποκλειστικά στην χώρα στην οποία εδρεύει, την πολιτική που παρέχει για τα δεδομένα και τις αναφορές που έχει από χρήστες που την χρησιμοποιούν. Για να βρεις τον πιο αξιόπιστο και καλύτερο VPN πάροχο θα πρέπει να αναζητήσεις αρκετά πίσω από την εταιρεία και τις λειτουργίες που παρέχει.

Πόσο κοστίζει μια αξιόπιστη VPN υπηρεσία;

Κάθε εταιρεία έχει το δικό της κόστος και παρέχει τα δικά της συνδρομητικά πακέτα, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες που χρειάζεται ένας χρήστης. Μια VPN υπηρεσία δεν θα έπρεπε να κοστίζει περισσότερα από 100-150 ευρώ ετησίως, αλλά θα βρεις αρκετές premium εταιρείες που σε ορισμένες περιπτώσεις χρεώνουν ακόμη περισσότερο.

Τι συσκευές μπορεί να προστατέψει ένα VPN;

Ένας αξιόπιστος VPN πάροχος θα πρέπει να σου παρέχει όλες τις mobile εφαρμογές που θα χρειαστείς για να προστατεύεις την Android και iOS συσκευή σου (smartphone και tablet), καθώς επίσης και επεκτάσεις για το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείς (Chrome, Firefox, μεταξύ άλλων). Ένα λογισμικό για τον σταθερό υπολογιστή ή το laptop θα πρέπει να παρέχεται επίσης, ενώ θα πρέπει να δώσεις έμφαση στα λειτουργικά συστήματα που υποστηρίζει. Κάποιες VPN υπηρεσίες παρέχουν επίσης λειτουργίες για servers.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Εκπτωτικά Κουπόνια & Προσφορές

50% ΕΚΠΤΩΣΗ
Hostinger
Προσφορές
Hostinger - Έως και 50% έκπτωση στο Cloud Hosting
Απέκτησε έως και 50% έκπτωση σε όλα τα Cloud Hosting...Εμφάνιση περισσότερων
Απέκτησε έως και 50% έκπτωση σε όλα τα Cloud Hosting πακέτα της Hostinger και 2 μήνες δωρεάν. Εμφάνιση λιγότερων
45% για 36 μήνες
BlueHost
BlueHost - WordPress Hosting από 2.95$
Απέκτησε έως 45% έκπτωση αποκτώντας ένα WordPress hosting...Εμφάνιση περισσότερων
Απέκτησε έως 45% έκπτωση αποκτώντας ένα WordPress hosting πακέτο για 36 μήνες. Εμφάνιση λιγότερων
69% Έκπτωση
NordVPN
Προσφορές
NordVPN - 69% έκπτωση και 3 μήνες δωρεάν
Λάβε 69% έκπτωση και 3 μήνες δωρεάν για το πλάνο των...Εμφάνιση περισσότερων
Λάβε 69% έκπτωση και 3 μήνες δωρεάν για το πλάνο των 2 ετών. Εμφάνιση λιγότερων

Σχολιάστε