Τι είναι το WordPress; Οδηγός για αρχάριους 2024

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Περισσότερες από 35 εκατομμύρια ιστοσελίδες σε ολόκληρο τον κόσμο τρέχουν αυτή την στιγμή πάνω στο WordPress. Πρόκειται για τη δημοφιλέστερη CMS Πλατφόρμα παγκοσμίως με μια τεράστια κοινότητα ανθρώπων που βοηθάνε στην συνεχής ανάπτυξη της.
Τι είναι το WordPress
WordPress / © Choong Deng Xiang στο Unsplash.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Αν ενδιαφέρεσαι να κατασκευάσεις μια ιστοσελίδα, όπως ένα blog, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, ένα portfolio, μεταξύ άλλων τύπων, τότε πιθανότατα να έπεσες πάνω στο WordPress. Πρόκειται για μια πλατφόρμα η οποία κάνει την κατασκευή ιστοσελίδων πιο εύκολη από ποτέ άλλοτε, αλλά πως ακριβώς λειτουργεί και για ποιους είναι κατάλληλη;

Τι είναι το WordPress;

Το WordPress είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (αγγλικά: Content Management System ή CMS) το οποίο έχει κατασκευαστεί και χρησιμοποιεί ως κύριες γλώσσες προγραμματισμού την PHP και την MySQL. Είναι ένα ανοιχτού-κώδικα (open source) σύστημα, που σημαίνει πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή να μορφοποιηθεί απ’ τον καθένα εντελώς δωρεάν.

Η πλατφόρμα εστιάζει στο να παρέχει στους χρήστες της ένα προσεγμένο διαχειριστικό περιβάλλον μέσα από το οποίο μπορούν να κατασκευάζουν με ευκολία κάθε τύπου ιστοσελίδας και να διαχειρίζονται το περιεχόμενο τους. Το WordPress κατασκευάστηκε από την Automattic και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό στις 27 Μαΐου 2003 από τον Matt Mullenweg.

Ποιος χρησιμοποιεί το WordPress;

Όπως προαναφέρθηκε παραπάνω, το WordPress είναι μια ανοιχτού κώδικα πλατφόρμα, που σημαίνει πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί απ’ όλους. Μέχρι και αυτή την στιγμή, παραμένει η γνωστότερη CMS πλατφόρμα παγκοσμίως, με τα στατιστικά του W3Techs να αναφέρουν πως το WordPress είναι η πλατφόρμα πίσω απ’ το 43.2% όλων των ιστοσελίδων που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα του BuildWith, 35,087,777 εκατομμύρια ιστοσελίδες σε ολόκληρο τον κόσμο τρέχουν πάνω στο WordPress, με περισσότερες από 160 χιλιάδες να είναι ελληνικές. Η πλατφόρμα χρησιμοποιείται επίσης για διαφορετικούς σκοπούς, μα πιο συγκεκριμένα από:

  • Bloggers, Vloggers, Podcasters και Influencers.
  • Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Ηλεκτρονικά καταστήματα και dropshipping επιχειρήσεις.
  • Ελεύθερους επαγγελματίες και καλλιτέχνες.

Σε γενικές γραμμές, το WordPress μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή κάθε είδους ιστοσελίδας, ανεξαρτήτως των αναγκών που υπάρχουν.

WordPress.org vs. WordPress.com: Ποιες είναι οι διαφορές τους;

WordPress.com
WordPress.com

Με μια γρήγορη αναζήτηση, θα βρεις δύο εκδόσεις του WordPress: Το WordPress.org και το WordPress.com. Αυτές οι δύο εκδόσεις της πλατφόρμας μοιράζονται πολλά κοινά μεταξύ τους, μα διαφέρουν σημαντικά σε ορισμένα πράγματα και εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες.

Με απλά λόγια, το WordPress.com σου επιτρέπει να δημιουργήσεις ένα δωρεάν λογαριασμό και να δημιουργήσεις μέσα σε λιγότερο από 5 λεπτά μια ιστοσελίδα. Χρησιμοποιείται κυρίως από bloggers και όσου αναζητούν να δημιουργήσουν ένα portfolio, μα μπορεί να εξυπηρετήσει στα ακριβότερα πακέτα του και ηλεκτρονικά καταστήματα.

Με το δωρεάν πακέτο, οι χρήστες είναι περιορισμένοι στο 1GB αποθηκευτικού χώρου και αντί για domain name, το όνομα της ιστοσελίδας τους τελειώνει σε .wordpress.com. Επιπλέον, έχουν περιορισμένες επιλογές και δεν μπορούν να εγκαταστήσουν plugins. Το οικονομικότερο πακέτο ξεκινάει από τα 4,00€ μηνιαίως και φτάνει τα 45,00€ ή και παραπάνω (με ετήσια συνδρομή), ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.

WordPress.org
WordPress.org

Το WordPress.org από την άλλη πλευρά δεν απαιτεί κάποιο λογαριασμό, καθώς παρέχεται εντελώς δωρεάν προς όλους, αλλά θα πρέπει να αποκτήσεις πρώτα ένα web hosting πακέτο και ένα domain name ώστε να την φιλοξενείς. Δεν υπάρχουν επίσης περιορισμοί ή συνδρομητικά πακέτα αν το εγκαταστήσεις σε δικό σου hosting πακέτο, καθώς το WordPress.com με το WordPress.org είναι δύο εντελώς ξέχωρες πλατφόρμες, δημιουργημένες από την ίδια εταιρεία.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του WordPress

Ως σύστημα διαχείρισης περιεχομένου, το WordPress από μόνο του ως προεπιλογή δεν έρχεται με πολλές επιλογές και δυνατότητες. Παρόλα αυτά, οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να επεκτείνουν τις λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά της πλατφόρμας με τη χρήση πρόσθετων, τα οποία θα αναλύσουμε περισσότερο στη συνέχεια του άρθρου.

Δημιουργία άρθρων, σελίδων, κατηγοριών και ετικετών

WordPress Σελίδες
Το διαχειριστικό περιβάλλον από το οποίο μπορείς να διαχειριστείς όλες τις σελίδες της ιστοσελίδας σου.

Μέσα από το διαχειριστικό περιβάλλον του WordPress, καθένας έχει την δυνατότητα να επεξεργάζεται τα άρθρα και τις σελίδες του, να δημιουργεί καινούργιες και να διατηρεί το περιεχόμενο του οργανωμένο σε κατηγορίες, υποκατηγορίες και ετικέτες. Όπως μπορείς να δεις από την παρακάτω φωτογραφία, όλες οι ενότητες βρίσκονται οργανωμένες μέσα από το αριστερό πλαϊνό μενού, το οποίο μπορείς να χρησιμοποιείς για να περιηγείσαι στο διαχειριστικό περιβάλλον της ιστοσελίδας σου.

WordPress Gutenberg
Ο κειμενογράφος Gutenberg του WordPress, μέσα απ’ τον οποίο μορφοποιείς τα άρθρα και τις σελίδες σου.

Το WordPress έχει αναπτύξει ένα μοναδικό και προσεγμένο κειμενογράφο το οποίο ονομάζει Gutenberg. Με αυτό, οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να δημιουργούν άρθρα και σελίδες, εισάγοντας κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο, τραγούδια, συνδέσμους, πίνακες και οτιδήποτε άλλο είναι σημαντικό για το περιεχόμενο τους. Ο κειμενογράφος έχει αναπτυχθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια ώστε να επιτρέπει ακόμα και σε αρχάριους χρήστες να σχεδιάζουν ολόκληρες ιστοσελίδες μέσα σε λίγα λεπτά.

Εγκατάσταση και ρύθμιση προτύπων (themes)

WordPress Themes
Ο κατάλογος με τα διαθέσιμα WordPress Themes.

Το WordPress παρέχει προς όλους τη δική του βιβλιοθήκη θεμάτων (αλλιώς γνωστά και ως themes), μέσα από την οποία καθένας έχει την δυνατότητα να εγκαταστήσει και να χρησιμοποιήσει ένα πρότυπο, αλλάζοντας τα χρώματα, τις γραμματοσειρές, τα στοιχεία και οτιδήποτε άλλο επιθυμεί. Όλα τα πρότυπα στην βιβλιοθήκη του WordPress παρέχονται εντελώς δωρεάν προς όλους, ενώ κάποια έχουν σχεδιαστεί από την ίδια την εταιρεία και άλλα από την κοινότητα.

Αν και το μεγαλύτερο ποσοστό των προτύπων που παρέχονται στο WordPress είναι κυρίως απλά και εύκολα στη χρήση, υπάρχουν γνωστά marketplaces όπως το ThemeForest και το CreativeMarket τα οποία παρέχουν επαγγελματικά πρότυπα για την πλατφόρμα με κάποιο κόστος. Αυτά τα πρότυπα σχεδιάζονται από τρίτους προγραμματιστές ή εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν να τα αναπτύσσουν και να παρέχουν ενημερώσεις όποτε χρειάζεται.

Τα επί πληρωμής θέματα (premium themes) τείνουν να παρέχουν περισσότερες δυνατότητες και επιλογές, πιο ειδικευμένες λειτουργίες και χαρακτηριστικά, ενώ τείνουν ενημερώνονται τακτικά. Οι χρήστες των premium themes λαμβάνουν επίσης τεχνική υποστήριξη για όποιο θέμα σχετίζεται με το πρότυπο τους. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως κάθε theme παρέχει διαφορετικές δυνατότητες, λειτουργίες και ρυθμίσεις.

Εγκατάσταση και ρύθμιση πρόσθετων (plugins)

WordPress Plugins
Ο κατάλογος πρόσθετων (plugins) του WordPress.

Με απλά λόγια, τα πρόσθετα (αλλιώς γνωστά και ως plugins) είναι σαν εφαρμογές τις οποίες μπορείς να εγκαταστήσεις στην WordPress ιστοσελίδα σου ώστε να εισάγεις μια νέα λειτουργία. Για παράδειγμα, παρέχονται πρόσθετα για να δημιουργείς με ευκολία φόρμες επικοινωνίας, για να βελτιστοποιείς το περιεχόμενο σου για τις μηχανές αναζήτησης, για να κρατάς αντίγραφα ασφαλείας (backups) και πολλά ακόμα.

Όπως και τα πρότυπα, έτσι και τα πρόσθετα κατασκευάζονται τόσο από την ίδια την Automattic όσο και από την κοινότητα του WordPress. Κάποια παρέχονται εντελώς δωρεάν, άλλα πρέπει να τα αγοράσεις και άλλα παρέχουν μια περιορισμένη δωρεάν έκδοση με όλα τα ισχυρά χαρακτηριστικά να βρίσκονται διαθέσιμα στην συνδρομητική έκδοση.

Όπως και τα θέματα, έτσι και τα πρότυπα λαμβάνουν συνεχώς νέες ενημερώσεις οι οποίες ενισχύουν και καλύπτουν κενά ασφάλειας, παρουσιάζουν νέες δυνατότητες και βελτιώνουν την συνολική εμπειρία του χρήστη. Μπορείς να ανακαλύψεις εκατοντάδες χιλιάδες πρόσθετα μέσα από τη βιβλιοθήκη πρόσθετων του WordPress, ή ακόμα και από γνωστά marketplaces όπως το CodeCanyon, το οποίο περιλαμβάνει μόνο premium plugins.

Δυναμικά μενού και διαχείριση πολυμέσων

WordPress Menu
Η σελίδα από την οποία δημιουργείς, μορφοποιείς, ορίζεις και διαγράφεις τα μενού σου.

Μιας και το μεγαλύτερο ποσοστό των ιστοσελίδων χρησιμοποιούν κάποιο κύριο μενού για να προβάλλουν τις κατηγορίες και τις σημαντικές σελίδες τους, το WordPress παρέχει μια σελίδα μέσα από την οποία οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να δημιουργούν με ευκολία τα δικά τους μενού.

Ένα μενού μπορεί να περιλαμβάνει λίγες ή πολλαπλές κατηγορίες με ή χωρίς υποκατηγορίες. Στο μενού μπορούν να προστεθούν επίσης εσωτερικοί ή εξωτερικοί σύνδεσμοι, ετικέτες, άρθρα, κατηγορίες άρθρων και κατηγορίες προϊόντων. Ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ιστοσελίδας, μπορεί να υπάρχει μόλις ένα κύριο ή πολλαπλά διαφορετικά μενού, όπως ένα τέρμα πάνω, ένα κάτω απ’ το λογότυπο, ένα στο τέλος της ιστοσελίδας και πολλά άλλα σε όποια σημεία επιθυμεί ο χρήστης.

Δυναμικά μενού αποκαλούμε αυτά που συχνά μπορούμε να μορφοποιήσουμε με διάφορους τρόπους, εισάγοντας μέσα στα μενού μας εικόνες, τα πιο πρόσφατα άρθρα ή προϊόντα μας και πολλά ακόμα.

WordPress Media
Η σελίδα Media – ή Πολυμέσα – απ’ την οποία μπορείς να βλέπεις, να μορφοποιείς και να διαγράφεις πολλαπλά αρχεία.

Η σελίδα “Πολυμέσα” του WordPress περιλαμβάνει όλα όσα έχουμε ανεβάσει στην ιστοσελίδα μας, από φωτογραφίες και βίντεο μέχρι και PDF αρχεία. Από εκεί, μπορούμε να εισάγουμε τίτλους και περιγραφές σε κάθε αρχείο, να αντιγράφουμε τον σύνδεσμο του ή ακόμα και να διαγράφουμε ένα ή πολλαπλά αρχεία που δεν χρειαζόμαστε άλλο. Η ίδια ενότητα είναι επίσης προσβάσιμη όταν γράφουμε άρθρα ή δημιουργούμε σελίδες.

Πως λειτουργεί το WordPress;

Για να μπορέσει να στηθεί μια ιστοσελίδα πάνω στο WordPress, ο κάτοχος θα πρέπει να έχει αποκτήσει πρώτα ένα domain name (το όνομα της ιστοσελίδας) με μια κατάληξη (.gr, .com, .co, .org κ.τλ) και έναν διακομιστή (server) στο οποίο εγκαθίσταται η πλατφόρμα και είναι προσβάσιμη απ’ όλο τον κόσμο.

Αν και όλα αυτά ακούγονται αρκετά τεχνικά, απωθώντας εύκολα έναν αρχάριο χρήστη, στην πραγματικότητα υπάρχουν πλέον εκατοντάδες υπηρεσίες που κάνουν την διαδικασία αυτόματη, εύκολη και ιδιαίτερα γρήγορη.

Οι 3 καλύτερες hosting πλατφόρμες

Hostinger Review: Αξίζει η Web Hosting εταιρεία
© Hostinger

Αυτές οι υπηρεσίες είναι γνωστές ως Web Hosting πλατφόρμες και συχνά παρέχουν hosting πακέτα που έχουν βελτιστοποιηθεί αποκλειστικά για το WordPress – τα αποκαλούν “WordPress Hosting” πακέτα.

Οι ίδιες hosting πλατφόρμες συχνά παρέχουν την δυνατότητα στους πελάτες τους να αποκτήσουν τόσο ένα διακομιστή όσο και ένα domain name, συνδέοντας τα αυτόματα το ένα με το άλλο. Ορισμένες από τις καλύτερες και πιο αξιόπιστες WordPress Hosting πλατφόρμες είναι οι εξής:

  • Hostinger (προτείνεται): Παρέχονται ορισμένοι απ’ τους γρηγορότερους servers παγκοσμίως, ένα φιλικό προς τον αρχάριο χρήστη διαχειριστικό περιβάλλον και η δυνατότητα να εγκαταστήσεις και να ρυθμιστεί αυτόματα το WordPress με μόλις 1 κλικ.
  • NameCheap: Μια από τις γνωστότερες hosting πλατφόρμες παγκοσμίως με αξιόπιστους και γρήγορους servers, οικονομικά πακέτα για το WordPress και 1 κλικ εγκατάσταση.
  • Top.Host: Η πιο αξιόπιστη ελληνική hosting εταιρεία, η οποία ωστόσο δεν παρέχει 1 κλικ εγκατάσταση του WordPress αλλά ούτε και βελτιστοποιημένα πακέτα για την πλατφόρμα. Ωστόσο, παρέχεται εξαιρετική τεχνική υποστήριξη και dedicated servers που δεν κοστίζουν μια περιουσία.
  • DigitalOcean: Μια από τις μεγαλύτερες και γνωστότερες hosting πλατφόρμες παγκοσμίως με εκατοντάδες επιλογές, ειδικευμένο διαχειριστικό περιβάλλον και πολλαπλούς διαφορετικούς τύπους hosting (παρέχεται εξίσου 1 κλικ εγκατάσταση για το WordPress).

Οι 5 κύριοι τύποι του WordPress Hosting

Hostinger - Σύνδεση στο WordPress

Υπάρχουν πέντε κύριοι διαφορετικοί τύποι WordPress hosting που μπορεί να αποκτήσει κάποιος για να στήσει την ιστοσελίδα του πάνω στην πλατφόρμα, εκ των οποίων καθένας παρέχεται για να εξυπηρετεί διαφορετικούς σκοπούς και ανάγκες.

  • Shared Hosting: Πρόκειται για τα οικονομικότερα πακέτα που παρέχουν περιορισμένους πόρους αλλά είναι ιδανικά για κάθε νέα και μικρή ιστοσελίδα η οποία δεν έχει αρκετό κόσμο. Συνήθως, χρησιμοποιούνται από νέους bloggers και όσους αναζητούν να δημιουργήσουν ένα απλό portfolio.
  • Managed Hosting: Πρόκειται για τα hosting πακέτα που είναι λίγο πιο ακριβά από τα shared hosting και τα οποία παρέχουν λίγους περισσότερους πόρους, υψηλότερη ασφάλεια και έχουν ρυθμιστεί από την εταιρεία ώστε να τρέχουν με ύψιστες αποδόσεις τις WordPress ιστοσελίδες.
  • Cloud Hosting: Πρόκειται για τους πιο μοντέρνους και προσεγμένους servers που αντί μια ιστοσελίδα να φιλοξενείται και να παρέχονται τα αρχεία της από έναν και μόνο server, στο cloud hosting τα αρχεία παρέχονται από τον κοντινότερο server της περιοχής για ύψιστες ταχύτητες.
  • VPS Servers: Οι VPS servers είναι ιδανικοί για ηλεκτρονικά καταστήματα με περισσότερες απαιτήσεις, blogs με υψηλή επισκεψιμότητα και όσους ενδιαφέρονται να έχουν υψηλές ταχύτητες και αρκετούς πόρους ώστε να τρέχουν όλα ομαλά και γρήγορα.
  • Dedicated Servers: Οι Dedicated Servers είναι οι πιο ακριβοί όλων και εστιάζουν στο να παρέχουν το μέγιστο σε ταχύτητα και απόδοση. Χρησιμοποιούνται μόνο από ιστοσελίδες που έχουν τεράστια επισκεψιμότητα και εκατοντάδες live επισκέπτες σε πραγματικό χρόνο. Κάθε dedicated server ενοικιάζεται αποκλειστικά σε έναν πελάτη και δεν διαμοιράζεται με άλλους, όπως συμβαίνει με τους υπόλοιπους τύπους hosting.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός server ή hosting πακέτου δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από αυτά που θα κοιτούσες σε ένα καινούργιο PC ή smartphone. Πιο συγκεκριμένα, όση περισσότερη μνήμη RAM και όσοι πιο πολλοί πυρήνες επεξεργαστή βρίσκονται διαθέσιμοι, τόσο πιο υψηλές θα είναι οι ταχύτητες και τόσο πιο πολύ κόσμο θα μπορεί ο server να αντέξει. Η χωρητικότητα παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο, ασχέτως που οι περισσότερες ιστοσελίδες συμπιέζουν αυτόματα όλα τα αρχεία τους.

Τι τύπους ιστοσελίδων μπορώ να κατασκευάσω στο WordPress;

WordPress.org
Η αρχική σελίδα του WordPress.org.

Αν και το WordPress από μόνο του δεν παρέχει την δυνατότητα στους χρήστες του να δημιουργήσουν κάθε είδους ιστοσελίδας, μπορούν να επεκτείνουν τις δυνατότητες τους εγκαθιστώντας διάφορα plugins. Υπάρχουν πρόσθετα για ηλεκτρονικά καταστήματα, για forums και κοινότητες, για συνταγές, για reviews και για οτιδήποτε άλλο ενδιαφέρεσαι να προσφέρεις στο κοινό σου.

Έτσι και με τα themes, κάποια σχεδιάζονται πολλές φορές για να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες, όπως food themes για food bloggers που εστιάζουν στα φαγητά και τις συνταγές, eCommerce themes τα οποία αφορούν τα ηλεκτρονικά καταστήματα, τα portfolios για καλλιτέχνες και μπάντες και ούτω καθεξής. Φυσικά, δεν έχει σημασία αν χρησιμοποιείς ένα food theme σε ένα travel blog για παράδειγμα, αλλά ίσως δεν βρεις έτοιμες βασικές επιλογές που αφορούν τα travel blogs.

Ορισμένα απ’ τα γνωστότερα WordPress plugins για να κατασκευάζεις διαφορετικούς τύπους ιστοσελίδων είναι τα παρακάτω:

  • Ηλεκτρονικά Καταστήματα: Με πρόσθετα όπως το WooCommerce (ένα plugin της Automattic) καθένας έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει το δικό του επαγγελματικό ηλεκτρονικό κατάστημα. Παρέχονται και τρίτα plugins που επεκτείνουν τις λειτουργίες και τις δυνατότητες του WooCommerce.
  • Online Courses: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις plugins όπως το LearnPress και το Tutor LMS, εκ των οποίων και τα δύο σου επιτρέπουν να δημιουργείς ψηφιακές σειρές μαθημάτων και είτε να τις παρέχεις εντελώς δωρεάν, είτε να τις πουλάς. Ένας εξαιρετικός τρόπος για τη δημιουργία παθητικού εισοδήματος.
  • Παροχή Αρχείων & Υπηρεσιών: Με plugins όπως το Easy Digital Downloads θα μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου ψηφιακό κατάστημα παρέχοντας υπηρεσίες, αρχεία και προϊόντα (φυσικά ή ψηφιακά).
  • Συνδρομές & Χρήστες: Με plugins όπως τα Ultimate Member, Members και Paid Memberships Pro θα μπορείς να κλειδώνεις το περιεχόμενο σου και να παρέχεις πρόσβαση σε αυτό μόνο όταν κάποιος πληρώσει γι ‘αυτό ή είναι μηνιαίως συνδρομητής. Παρόμοιο με το Patreon, αλλά σε δική σου ιστοσελίδα.
  • Forums & Κοινότητες: Πρόσθετα όπως το Asgaros Forum σου επιτρέπουν να δημιουργείς με ευκολία και ταχύτητα τα δικά σου forums με ενότητες. Θα μπορείς επίσης να διαχειρίζεσαι με ευκολία τα μέλη του forum σου και να κάνεις βασικές αλλαγές. Αν θέλεις να δημιουργήσεις ένα κοινωνικό δίκτυο ή μια πλατφόρμα κοινότητες, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις το BuddyPress.

Σε γενικές γραμμές, κάνοντας μια γρήγορη αναζήτηση ή σερφάροντας στον κατάλογο θεμάτων και πρόσθετων του WordPress, θα βρεις εκατοντάδες διαφορετικά plugins που έχουν σχεδιαστεί ώστε να καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες.

Θα πρέπει όμως να είσαι προσεκτικός/ή με τη χρήση των πρόσθετων, καθώς όσα πιο πολλά εγκαθιστάς και χρησιμοποιείς, τόσο πιο πολύ θα δεις την ταχύτητα και την ανταπόκριση της ιστοσελίδας σου να πέφτει, ενώ είναι ο νούμερο ένας παράγοντας για τις περισσότερες παραβιάσεις WordPress ιστοσελίδων.

Συχνές Ερωτήσεις για το WordPress

Είναι το WordPress δωρεάν;

Ναι, το WordPress είναι ένα ανοιχτού-κώδικα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (ή CMS Πλατφόρμα) και παρέχεται εντελώς δωρεάν προς όλους. Ωστόσο, το WordPress απαιτεί ένα domain name και ένα web hosting πακέτο για να είναι προσβάσιμο απ’ όλους.

Πως κάνω εγκατάσταση το WordPress;

Το WordPress μπορείς να το εγκαταστήσεις είτε κατεβάζοντας, ανεβάζοντας και στη συνέχεια ρυθμίζοντας χειροκίνητα την πλατφόρμα σε έναν server, είτε χρησιμοποιώντας τα αυτοματοποιημένα εργαλεία και τα διαχειριστικά περιβάλλοντα από γνωστές web hosting υπηρεσίες. Παρέχονται εργαλεία που σου επιτρέπουν να κάνεις εγκατάσταση το WordPress με μόλις 1 κλικ.

Πρέπει να γνωρίζω από κώδικα για να χρησιμοποιήσω το WordPress;

Όχι, δεν χρειάζεται να γνωρίζεις από κώδικα ή γλώσσες προγραμματισμού για να χρησιμοποιείς το WordPress και να κατασκευάζεις ιστοσελίδες σε αυτό. Φυσικά, θα χρειαστεί να επενδύσεις χρόνο στην εκμάθηση και τον τρόπο χρήσης της πλατφόρμας, καθώς επίσης και στο πως χρησιμοποιούνται όλα τα plugins και τα themes που θα χρησιμοποιείς.

Πως μπορώ να επιλέξω ένα καλό WordPress theme;

Υπάρχουν εκατοντάδες διαθέσιμα themes για το WordPress, αλλά δεν είναι όλα αξιόπιστα και ποιοτικά. Επέλεξε είτε αυτά που θα βρεις στον κατάλογο του WordPress και παρέχονται δωρεάν, είτε αγόρασε ένα αξιόπιστο για να ξεκινήσεις δυναμικά. Το theme θα πρέπει να είναι γρήγορο, να παρέχει όλα όσα θέλεις να προσφέρεις στο κοινό σου και να είναι συμβατό με κάθε συσκευή.

Τι είναι το Demo Content στα premium themes;

Το demo content στα premium themes σου επιτρέπει με 1 μόλις κλικ να φορτώσεις όλες τις εικόνες, τα άρθρα, τις σελίδες, τα βίντεο, τα προϊόντα και οτιδήποτε παρουσιάζεται σε ένα theme ώστε να βρεις όλη την ιστοσελίδα έτοιμη με παραδειγματικό υλικό. Στη συνέχεια, μπορείς να διαγράψεις το παραδειγματικό περιεχόμενο και απλά να διατηρήσεις τα δικά σου κείμενα και τις δικές σου φωτογραφίες. Το demo content μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και να παρέχει καλύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του θέματος.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Εκπτωτικά Κουπόνια & Προσφορές

50% ΕΚΠΤΩΣΗ
Hostinger
Προσφορές
Hostinger - Έως και 50% έκπτωση στο Cloud Hosting
Απέκτησε έως και 50% έκπτωση σε όλα τα Cloud Hosting...Εμφάνιση περισσότερων
Απέκτησε έως και 50% έκπτωση σε όλα τα Cloud Hosting πακέτα της Hostinger και 2 μήνες δωρεάν. Εμφάνιση λιγότερων
45% για 36 μήνες
BlueHost
BlueHost - WordPress Hosting από 2.95$
Απέκτησε έως 45% έκπτωση αποκτώντας ένα WordPress hosting...Εμφάνιση περισσότερων
Απέκτησε έως 45% έκπτωση αποκτώντας ένα WordPress hosting πακέτο για 36 μήνες. Εμφάνιση λιγότερων
69% Έκπτωση
NordVPN
Προσφορές
NordVPN - 69% έκπτωση και 3 μήνες δωρεάν
Λάβε 69% έκπτωση και 3 μήνες δωρεάν για το πλάνο των...Εμφάνιση περισσότερων
Λάβε 69% έκπτωση και 3 μήνες δωρεάν για το πλάνο των 2 ετών. Εμφάνιση λιγότερων

Σχολιάστε