Windows 12: Όσα γνωρίζουμε για το επόμενο Windows OS

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Όλα όσα γνωρίζουμε για τα Windows 12 και τα νέα χαρακτηριστικά που περιλαμβάνουν, από γνωστές διαρροές και φήμες.
Windows 12 - Όσα γνωρίζουμε για το νέο λειτουργικό της Microsoft
© Pikisuperstar στο Freepik.com.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Τα Windows 12 είναι το όνομα της επερχόμενης κύριας έκδοσης των Windows, του πιο δημοφιλούς λειτουργικού συστήματος στον κόσμο. Αν και η Microsoft δεν έχει ανακοινώσει ή επιβεβαιώσει ακόμη τίποτα επίσημα για τα Windows 12, υπάρχουν πολλές διαρροές και φήμες που υποδηλώνουν πώς μπορεί να μοιάζει και τι χαρακτηριστικά μπορεί να έχει το νέο λειτουργικό σύστημα.

Τα νέα χαρακτηριστικά των Windows 12

Σύμφωνα με ορισμένες φήμες και διαρροές, υπάρχουν αρκετοί ισχυρισμοί για τα νέα χαρακτηριστικά που μπορεί να περιλαμβάνουν τα Windows 12. Ορισμένες από τις πιο γνωστές φήμες και διαρροές ωστόσο είναι οι παρακάτω:

  • Τα Windows 12 αναμένεται να κυκλοφορήσουν το 2024, τρία χρόνια μετά τα Windows 11.
  • Τα Windows 12 θα έχουν μια νέα διεπαφή χρήστη, με μια αιωρούμενη γραμμή εργασιών, μια αιωρούμενη γραμμή αναζήτησης, τα εικονίδια συστήματος θα μεταφερθούν στην επάνω δεξιά γωνία και ένα κουμπί καιρού θα υπάρχει στην επάνω αριστερή γωνία.
  • Τα Windows 12 θα έχουν ενσωματωμένα χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης, όπως έλεγχο φωνής και χειρονομίας, αναγνώριση προσώπου και έξυπνες προτάσεις.
  • Τα Windows 12 θα μεταβούν σε έναν ελαφρύ αρθρωτό κώδικα, ο οποίος θα διευκολύνει την ενημέρωση και την προσαρμογή του λειτουργικού συστήματος.
  • Η κωδική ονομασία των Windows 12 είναι Hudson Valley, η οποία είναι μια περιοχή στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.
  • Ο σχεδιασμός των Windows 12 ενδέχεται να έχει πιο στρογγυλεμένες γωνίες, νέο μενού Έναρξης, νέο Κέντρο Εργασιών και Ενεργειών και μια νέα Εξερεύνηση Αρχείων.
  • Τα Windows 12 ενδέχεται να έχουν μια αρθρωτή κατάτμηση με το CorePC, το οποίο είναι ένα έργο που στοχεύει στην απομόνωση των βασικών στοιχείων των Windows από το υπόλοιπο λειτουργικό σύστημα. Αυτό θα επέτρεπε στα Windows 12 να εκτελούνται σε διαφορετικούς τύπους συσκευών, όπως φορητούς υπολογιστές, tablet, τηλέφωνα, ακόμη και σε smartwatches.

Ωστόσο, όπως ανέφερα προηγουμένως, κανένα από αυτά δεν επιβεβαιώνεται επίσημα από τη Microsoft και ενδέχεται να αλλάξουν ή να είναι ανακριβή.

Πόσο θα κοστίζουν τα Windows 12;

Αν λάβουμε υπόψη τις προηγούμενες κυκλοφορίες των Windows, τότε τα Windows 12 πιθανότατα να παρέχονται δωρεάν προς λήψη απ’ όλους. Ωστόσο, τα Windows 11 ως λειτουργικό έχουν αυστηρές απαιτήσεις από το υλικό (hardware) που χρησιμοποιείται, με αποτέλεσμα να μην είναι συμβατό σε εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές και laptops. Ευελπιστούμε πως αυτές οι απαιτήσεις θα παραμείνουν και στα Windows 12, χωρίς να αυξηθούν περαιτέρω.

Αναμένουμε να δούμε τα Windows 12 ως μια δωρεάν αναβάθμιση από τις προηγούμενες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος. Φυσικά, όπως συμβαίνει και με τα Windows 10 και 11, αν δεν έχεις μια συμβατή συσκευή ή αποκτήσεις μια που δεν έχει προ-εγκατεστημένα τα Windows μέσα, θα πρέπει να τα αγοράσεις ξεχωριστά.

Με την εταιρεία να πιέζει κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερο τους χρήστες της να αναβαθμίσουν στις νεότερες εκδόσεις του λειτουργικού της συστήματος, σταματώντας επίσημα την υποστήριξη για παλαιότερα λειτουργικά της, αμφιβάλλουμε εάν θα παρέχει έξτρα χρέωση για την αναβάθμιση στα Windows 12. Παρόλα αυτά, ακόμα δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από την Microsoft.

Έως πότε θα υποστηρίζονται τα Windows 11;

Αναμένουμε ότι τα Windows 11 θα υποστηρίζονται με ενημερώσεις ασφαλείας τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2028. Τα Windows 10 κυκλοφόρησαν στις 29 Ιουλίου 2015. Τα Windows 11 κυκλοφόρησαν στις 5 Οκτωβρίου 2021, περισσότερα από έξι χρόνια αργότερα. Η Microsoft θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα Windows 10 με ενημερώσεις ασφαλείας μέχρι τις 14 Οκτωβρίου 2025, δηλαδή μόλις τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία των Windows 11.

Εάν η Microsoft τηρήσει το σχέδιο κυκλοφορίας για τα τέλη του 2024, η εταιρεία θα μπορούσε να τερματίσει την υποστήριξη για τα Windows 11 στα τέλη του 2028, τέσσερα χρόνια αργότερα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ νωρίς για να ανησυχούμε για τον κύκλο υποστήριξης των Windows 11. Η Microsoft δεν έχει ανακοινώσει τίποτα ακόμα και τα Windows 11 θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται με ενημερώσεις ασφαλείας για πολλά χρόνια. Επιπλέον, η εταιρεία θα ενημέρωση για τη λήξη υποστήριξη του λειτουργικού της συστήματος μερικά χρόνια νωρίτερα.

Τα Windows 12 αναφέρθηκαν από την Intel (9-10-2023)

Στο πρόσφατο Παγκόσμιο Τεχνολογικό Συνέδριο City 2023, ο David Zinsner, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Οικονομικός Διευθυντής της Intel, έκανε ένα σχόλιο που ανέφερε ότι υπήρχε “ανανέωση των Windows” το 2024.

Κατά τη διάρκεια της εικονικής εκδήλωσης, ο Zinsner επιβεβαίωσε ότι μια νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft, που ονομάζεται ως “Windows refresh”, πρόκειται να κυκλοφορήσει το 2024, δημιουργώντας την ισχυρότερη επιβεβαίωση μέχρι τώρα ότι μια σημαντική αναβάθμιση για τα Windows βρίσκεται καθοδόν.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η επόμενη γενιά των Windows ενδέχεται να παρουσιάσει σημαντικές βελτιώσεις στο σχεδιασμό. Εκτός από ένα πλήρες Windows 12 για υπολογιστές, η Microsoft εργάζεται επίσης σε μια νέα παραλλαγή των Windows που εστιάζει αποκλειστικά σε λειτουργίες που σχετίζονται με τον ιστό, παρόμοια με τα Windows 11 S.

Η “επικεντρωμένη στον ιστό” ή “web-focused” παραλλαγή των Windows 12 πιστεύεται ότι είναι χτισμένη σε μεγάλο βαθμό γύρω από το cloud και τις τεχνολογίες ιστού, όπως τις εφαρμογές PWA και τον Edge browser. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αυτή θα είναι μια νέα παραλλαγή λειτουργικού συστήματος προσαρμοσμένη για συγκεκριμένες αγορές και hardware και δεν θα αντικαταστήσει την παραδοσιακή ή υπάρχουσα εμπειρία στους υπολογιστές.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Σχολιάστε