Γιατί χαλάνε τα ακουστικά όλη την ώρα και τι να προσέχω;

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Χάλασαν για ακόμη μια φορά τα ακουστικά σου, μόλις λίγους μήνες αφότου τα απέκτησες; Μέσα από αυτό τον οδηγό θα δούμε τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε με τα ενσύρματα ακουστικά και μειώνουμε σημαντικά τη διάρκεια ζωής τους.
Γιατί χαλάνε τα ακουστικά όλη την ώρα και τι να προσέχω
© Chichi Onyekanne στο Unsplash.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Πόσο καιρό διήρκησαν τα προηγούμενα ακουστικά που είχες; Ένα χρόνο; Δύο χρόνια; Μερικούς μόλις μήνες; Σίγουρα όχι για πολύ περισσότερο. Συσκευές όπως τα ακουστικά τις οποίες μπορείς να μεταφέρεις μαζί σου όπου κι αν πας, συχνά παρέχουν μικρότερη διάρκεια ζωής, ακόμη και όταν τα προσέχεις αρκετά. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό, τι χαλάει γρηγορότερα και τι πρέπει να προσέχεις;

Αν και τα ακουστικά δεν έχουν απαραίτητα μια ημερομηνία λήξης, τα περισσότερα – ειδικά τα ακουστικά ψείρες – συχνά χαλάνε μέσα στον πρώτο κιόλας χρόνο. Θεωρητικά, μπορείς να φροντίσεις με ορισμένους τρόπους πως τα νέα σου ακουστικά θα διαρκέσουν έως και τρία χρόνια, ενώ υπάρχουν και ορισμένα πράγματα που μπορείς να κοιτάξεις πριν την επόμενη αγορά σου.

1. Πατάς το καλώδιο με διάφορους τρόπους

Ενσύρματα Eearbuds Ακουστικά
Ενσύρματα Eearbuds Ακουστικά / © Petr Macháček στο Unsplash.

Το πρόβλημα εδώ έρχεται με τα ακουστικά τα οποία έχουν μακρύ καλώδιο. Ακουστικά όπως τα Audio Technica ATH-M50x έχουν καλώδιο το οποίο φτάνει μέχρι και τα 10 πόδια, με φθηνότερα να προσφέρουν έως και 5-8 πόδια καλώδιο. Κι ενώ είναι βολικό να έχουν τα ακουστικά σου μακρύ καλώδιο, στην πραγματικότητα αυτός είναι συχνά ο νούμερο ένας λόγος που χαλάνε.

Όχι, δεν φταίει το μάκρος του καλωδίου, αλλά το γεγονός πως θα το πατάς αρκετά συχνά. Είτε πρόκειται για καλώδιο που φτάνει μέχρι το πάτωμα, είτε για ένα το οποίο έρχεται με το βασικό μάκρος, αν το πατάς, έχεις πράγματα από πάνω, βάζεις το πληκτρολόγιο από πάνω ώστε να κρατιέται σε ένα σημείο, ή έχεις συνεχώς τα χέρια σου από πάνω του, όπως τους αγκώνες, τότε το καλώδιο θα διαλυθεί γρήγορα.

Ένα από τα χειρότερα συνήθεια που έκοψα και βοήθησα στο να διαρκούν αρκετά περισσότερα χρόνια τα ακουστικά μου ήταν όταν δούλευα στον υπολογιστή. Τα άρθρα μπορούν να πάρουν αρκετές ώρες, ημέρες και άλλες φορές μήνες για να μελετηθούν σωστά και στη συνέχεια να γραφτούν. Ως εκ τούτου, τα ακουστικά ψείρες παρέχουν μεγαλύτερη άνεση για πολύωρες δουλειές. Ο αγκώνας του δεξί μου χεριού βρισκόταν σχεδόν πάντοτε πάνω από το καλώδιο των ακουστικών, με αποτέλεσμα λίγο καιρό αργότερα να χαλούσε εντελώς. Όταν έπαψα να βάζω τον αγκώνα πάνω απ’ το καλώδιο, τα ίδια ακουστικά σταμάτησαν να χαλάνε τόσο σύντομα.

2. Μην αφήνεις το καλώδιο να κρέμεται

Άλλος ένας πολύ συχνός παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο για τη διάρκεια ζωής των ακουστικών είναι όταν κρέμεται το καλώδιο. Είτε κρέμεται από τα αφτιά σου προς την συσκευή που έχεις στη τσέπη σου, είτε απ’ το γραφείο προς τα κάτω, είτε με τον οποιονδήποτε τρόπο, τότε υπάρχει πρόβλημα. Αυτό φυσικά αφορά μόνο τα ενσύρματα ακουστικά και όχι τα ασύρματα.

Το πρόβλημα; Τα καλώδια είναι κολλημένα στα ακουστικά, με αποτέλεσμα να μην έχουν την δυνατότητα να περιστρέφονται. Όταν ένα καλώδιο κρέμεται συνεχώς, βρίσκεται ουσιαστικά σε γωνία 90 μοιρών, κάτι το οποίο δίνει αδικαιολόγητη πίεση στο εσωτερικό του καλωδίου σε συγκεκριμένα συνήθως σημεία. Το καλώδιο προσπαθεί συνεχώς να κάνει περιστροφές, με αποτέλεσμα αυτή η πίεση να σπάει ή να σκίζει κάποιο σημείο στο εσωτερικό του καλωδίου, το οποίο φέρνει και το τέλος των ακουστικών.

3. Τα απότομα μικρά χτυπήματα

Πόσες φορές έχεις χρησιμοποιήσει για αρκετές ώρες τα ακουστικά για να ακούς μουσική, να παίζεις παιχνίδια ή να παρακολουθείς ταινίες, μόνο για να βγάλεις κάποια στιγμή απ’ τα αφτιά σου και στη συνέχεια να τα κρατάς στο λαιμό σου, έτσι ώστε να τα ξανά φοράς γρήγορα και με άνεση; Αρκετές φαντάζομαι, όπως όλοι μας.

Το πρόβλημα εδώ είναι πως ως άνθρωποι τείνουμε να ξεχνάμε πως τα ακουστικά βρίσκονται στο λαιμό μας, με αποτέλεσμα πολλές φορές να κάνουμε απότομες μικρές κινήσεις με τα χέρια και να τα χτυπάμε ελαφρά. Άλλες φορές ίσως τα χτυπάμε με λίγη παραπάνω δύναμη, με αποτέλεσμα τα ακουστικά να δέχονται απότομες πιέσεις, κάτι το οποίο τα φθείρει ιδιαίτερα γρήγορα.

Άλλες φορές πάλι μπορεί να τύχει να πας στην τουαλέτα, ή να σηκωθείς βιαστικά επειδή χτύπησε το κουδούνι του σπιτιού, αφήνοντας τα ακουστικά με παραπάνω δύναμη στην επιφάνεια. Όλα αυτά τα απότομα χτυπήματα, είτε πρόκειται για μικρά, είτε για μεγάλα, δημιουργούν απότομες τάσεις στα εσωτερικά καλώδια των ακουστικών σε διάφορα σημεία τα οποία είναι απαραίτητα για τη σύνδεση τους. Επομένως, τα ακουστικά σταματάνε να λειτουργούν ή δυσλειτουργούν λίγο καιρό αργότερα.

4. Τυλίγεις τα ακουστικά σου συνεχώς

Τυλίγεις τα ακουστικά σου συνεχώς
Apple EarPods Earbuds Handsfree / © Debby Hudson στο Unsplash.

Όποιος σου είπε ποτέ πως το να τυλίγεις τα ακουστικά σου είναι σωστό, τότε δεν έχει την παραμικρή ιδέα για τι ακριβώς μιλάει. Ειδικότερα τα earbuds και τα handsfree ακουστικά μπορούν εύκολα να σταματήσουν να λειτουργούν, καθώς τα καλώδια τους συχνά δεν είναι ανθεκτικά. Αυτό σημαίνει πως όσο πιο πολύ και πιο συχνά τα τυλίγεις, τόσο το χειρότερο για τη διάρκεια ζωής τους.

Ακόμα και τα ακουστικά που έρχονται με δικές τους θήκες, αν αυτές δεν παρέχουν αρκετό χώρο στο εσωτερικό ώστε να τοποθετούνται χωρίς να πρέπει να λυγίσεις το καλώδιο αρκετά, τότε καθίστανται ανούσιες. Είναι επίσης λάθος να βάζεις τα ακουστικά σε μικρά τσεπάκια στην τσάντα ή στο παντελόνι σου, ή σε στενά σημεία. Τα ακουστικά συστήνεται να βρίσκονται πάντοτε με ανοιχτό καλώδιο και ποτέ με μπερδεμένο καλώδιο, έτσι ώστε να διατηρούνται για περισσότερα χρόνια.

5. Τραβάς το καλώδιο και όχι το Jack 3.5mm

Είτε πρόκειται για handsfree ακουστικά, είτε πρόκειται για τα κλασικά ακουστικά, ένας απ’ τους συχνότερους λόγους για τους οποίους χαλάνε είναι επειδή τραβάς το καλώδιο και όχι το Jack 3.5mm που συνδέεται στις συσκευές. Όπως προανέφερα, η πίεση που δέχεται το καλώδιο είναι αρκετή για να μειώσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής των ακουστικών μας. Επομένως, όταν πας να βγάλεις τα ακουστικά από το laptop, τον υπολογιστή, το κινητό, ή από οποιαδήποτε άλλη συσκευή αναπαραγωγής, αν τα τραβάς απ’ το καλώδιο και όχι απ’ το Jack 3.5mm, τότε το καλώδιο δέχεται συνεχώς μεγάλες πιέσεις στο πιο αδύναμο σημείο τους.

Μπορεί το καλώδιο να μην χαλάσει την πρώτη, δεύτερη ή τρίτη φορά, μα δεν θα περάσουν αρκετοί μήνες προτού πάψουν να λειτουργούν εντελώς. Όταν πιάνεις τα ακουστικά και τα τραβάς για να αποσυνδεθούν απ’ το καλώδιο, όχι μόνο φθείρεται το καλώδιο εσωτερικά σε εκείνο το σημείο, αλλά υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα να σκιστεί εντελώς και το Jack 3.5mm να παραμείνει μέσα στην συσκευή. Το ίδιο συμβαίνει και όταν αφαιρείς τα ακουστικά απ’ τα αφτιά σου και δεν τα πιάνεις απ’ το κέλυφος, αλλά απ’ το καλώδιο.

6. Τα εκθέτεις στον ιδρώτα ή την υγρασία

Ασύρματα Bluetooth Earbuds
Ασύρματα Bluetooth Earbuds / © SCREEN POST στο Unsplash.

Δεν έχουν κατασκευαστεί όλα τα ακουστικά για να αντέχουν την υγρασία ή τον ιδρώτα. Αν πηγαίνεις για άσκηση συχνά, ιδρώνεις αρκετά ή βρίσκεσαι σε μέρη τα οποία έχουν μεγάλα ποσοστά υγρασίας, τότε προτείνεται να κοιτάξεις για ακουστικά τα οποία έχουν κατασκευαστεί για όσους ασκούνται.

Το νερό άλλωστε είναι γνωστό πως καταστρέφει τα ηλεκτρονικά, σε οποιαδήποτε μορφή κι αν έρχονται. Επιπλέον, υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα να κάψεις το smartphone ή το tablet σου βάζοντας ακουστικά τα οποία μάζεψαν αρκετή υγρασία και δεν είναι σχεδιασμένα γι ‘αυτό τον σκοπό.

Ο ιδρώτας είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα εδώ, κυρίως για όσους γυμνάζονται καθώς ακούνε τα αγαπημένα τους τραγούδια. Κι ενώ τα ακουστικά που κατασκευάζονται αποκλειστικά για όσους ασκούνται δεν παρέχουν την ίδια δύναμη και αποδοτικότητα στην μουσική και την ποιότητα, διαρκούν για μεγαλύτερα διαστήματα καθώς έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι αντοχικά.

7. Κοιμάσαι με τα ακουστικά στα αφτιά

Άλλος ένας παράγοντας για τον οποίο χαλάνε τα ακουστικά είναι όταν κοιμάσαι συνεχώς με αυτά. Μιας και δεν μπορείς να διαχειριστείς τον τρόπο με τον οποίο κινείται το σώμα σου κατά τη διάρκεια που κοιμάσαι, είναι απόλυτα φυσιολογικό τόσο το καλώδιο όσο και τα ίδια τα ακουστικά να πιέζονται αρκετές φορές μέσα στον ύπνο σου. Και όπως μπορείς να καταλάβεις, αυτό μειώνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής των ακουστικών, καθώς δέχονται σε πολλαπλά σημεία μεγάλες πιέσεις.

Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς χωρίς μουσική, τότε συστήνεται να χρησιμοποιήσεις ένα ηχείο, ή να βάλεις το κινητό σου να παίζει μουσική απ’ το ηχείο. Τα ακουστικά δεν σχεδιάζονται για να φοριούνται στον ύπνο, αλλά για όταν είσαι ξύπνιος/α. Και αν τα ακουστικά είναι απαραίτητα για να καταφέρεις να κοιμηθείς, τότε προτίμησε να επενδύσεις λίγα παραπάνω χρήματα σε ασύρματα, τα οποία θα διαρκέσουν περισσότερο μιας και δεν έχουν καλώδιο. Ωστόσο, ακόμη και τα ασύρματα δέχονται πιέσεις καθώς γυρνάς το κεφάλι σου στο κρεβάτι και τα πιέζεις με το μαξιλάρι.

8. Έχεις συνεχώς την ένταση στο 100%

Μπορεί τα ακουστικά να κατασκευάζονται για να αναπαράγουν μουσική, μα αυτό δεν σημαίνει πως μπορούν να αντέξουν στη πάροδο του χρόνου τις δυνατές εντάσεις. Εκτός κι αν επένδυσες περισσότερα από 70-100 ευρώ για Hi-Fi ακουστικά, οτιδήποτε ανήκει σε χαμηλότερη κατηγορία μπορεί εύκολα να χάσει την αποδοτικότητα του και να χαλάσει λόγω της μεγάλης έντασης στον ήχο.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Γιατί τα φθηνότερης κατασκευής ακουστικά δέχονται συνεχές πιέσεις από τα ηχητικά κύματα που δημιουργούνται. Τα ηχητικά κύματα δημιουργούνται απ’ τις δονήσεις και, όσο πιο υψηλή είναι η ένταση του ήχου, τόσο πιο μεγάλες είναι και οι δονήσεις που δημιουργούνται. Μιας και τα περισσότερα ακουστικά κατασκευάζονται από φθηνά υλικά, οι συνεχές δονήσεις τα καταστρέφουν ιδιαίτερα γρήγορα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις με ακουστικά που ανήκουν στο εύρος τιμών 10, 20, 30 και 40 ευρώ, όταν παίζουν συνεχώς με υψηλή ένταση τείνουν να χάνουν την απόδοση τους λίγους μήνες αργότερα. Στην αρχή, θα σταματήσεις να ακούς συγκεκριμένες συχνότητες. Ο ήχος θα μετατοπιστεί και θα υποβαθμιστεί, χάνοντας τις ικανότητες του με την πάροδο του χρόνου. Με τον καιρό, είτε θα πάψει να λειτουργεί κάποιο ακουστικό, είτε θα ξεκινήσεις να ακούς περίεργα βουητά ή παράσιτα, είτε θα πάψουν να λειτουργούν εντελώς.

9. Επένδυσε τα χρήματα σου σε Hi-Fi ακουστικά

Γιατί χαλάνε τόσο γρήγορα τα φθηνά ακουστικά; Γιατί είναι φθηνά! Δεν χρειάζεται να ψάξουμε για κάποια άλλη επεξήγηση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως τα ακριβότερα μοντέλα είναι πάντοτε πιο ανθεκτικά ή καλύτερα, καθώς θα βρεις και φθηνότερα ακουστικά που μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και αρκετά χρόνια. Ωστόσο, ό,τι δίνεις παίρνεις, όπως λέει και το ρητό.

Τα στιβαρά υλικά, τα έξυπνα σχέδια και ο ποιοτικός έλεγχος έχουν μια τιμή. Όταν πληρώνεις λιγότερα, τότε σημαίνει πως παράλληλα συμβιβάζεσαι με τις θυσίες που θα κάνεις, όπως την ποιότητα και την ανθεκτικότητα. Προτίμησε να επενδύσεις σε καλύτερα Hi-Fi ακουστικά και έλεγχε πάντοτε τις κριτικές που αφήνουν οι χρήστες που τα απέκτησαν ώστε να ελέγξεις για την ποιότητα και την ανθεκτικότητα τους.

10. Επένδυσε σε ασύρματα ακουστικά

Xiaomi Mi True Wireless Earbuds Basic 2 Bluetooth Handsfree
Xiaomi Mi True Wireless Earbuds Basic 2 Bluetooth Handsfree / © Nilay Kamu στο Unsplash.

Οκ, δεν αρέσουν σε όλους τα ασύρματα ακουστικά, κατανοητό! Έχοντας ενσύρματα ακουστικά, δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι αν τα έχεις φορτίσει και αν έχει απομείνει αρκετή μπαταρία ώστε να συνεχίσεις να απολαμβάνεις την αγαπημένη σου μουσική. Παρόλα αυτά, τα ασύρματα ακουστικά αποτελούν το μέλλον των ακουστικών και έχουν μεγαλύτερη αντοχή καθώς δεν έχουν καλώδιο, το οποίο φαίνεται να είναι η πιο συχνή αιτία που χαλάνε τα ακουστικά.

Υπάρχουν αυτή την στιγμή εκατοντάδες κατασκευαστές που έχουν κυκλοφορήσει αξιόπιστα και καλά ασύρματα ακουστικά, τα οποία λειτουργούν άψογα με κάθε συσκευή που υποστηρίζει την Bluetooth τεχνολογία. Αν και θα πρέπει να τα φορτίζεις και να ελέγχεις πάντοτε την μπαταρία τους, πλέον έρχονται και με θήκες οι οποίες τα φορτώνουν ασύρματα για ακόμη περισσότερες ώρες αναπαραγωγής. Επιπλέον, όταν ταξιδεύεις ή δεν τα χρησιμοποιείς, μιας και δεν έχουν καλώδιο μπορείς να τα τοποθετείς με άνεση στην θήκη τους και χωρίς φόβο.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Εκπτωτικά Κουπόνια & Προσφορές

50% ΕΚΠΤΩΣΗ
Hostinger
Προσφορές
Hostinger - Έως και 50% έκπτωση στο Cloud Hosting
Απέκτησε έως και 50% έκπτωση σε όλα τα Cloud Hosting...Εμφάνιση περισσότερων
Απέκτησε έως και 50% έκπτωση σε όλα τα Cloud Hosting πακέτα της Hostinger και 2 μήνες δωρεάν. Εμφάνιση λιγότερων
45% για 36 μήνες
BlueHost
BlueHost - WordPress Hosting από 2.95$
Απέκτησε έως 45% έκπτωση αποκτώντας ένα WordPress hosting...Εμφάνιση περισσότερων
Απέκτησε έως 45% έκπτωση αποκτώντας ένα WordPress hosting πακέτο για 36 μήνες. Εμφάνιση λιγότερων
69% Έκπτωση
NordVPN
Προσφορές
NordVPN - 69% έκπτωση και 3 μήνες δωρεάν
Λάβε 69% έκπτωση και 3 μήνες δωρεάν για το πλάνο των...Εμφάνιση περισσότερων
Λάβε 69% έκπτωση και 3 μήνες δωρεάν για το πλάνο των 2 ετών. Εμφάνιση λιγότερων

Σχολιάστε