Ποια φωτογραφική μηχανή ή κάμερα να αγοράσω; | Οδηγός

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Η επιλογή της πρώτης σου φωτογραφικής μηχανής ή κάμερας δεν χρειάζεται να είναι μια δύσκολη και περίπλοκη διαδικασία. Ανακάλυψε μέσα απ' τον οδηγό μας πως να επιλέξεις την κατάλληλη Mirrorless, DSLR, Combact ή Action Camera, τι συμβαίνει με τους φακούς, τα χαρακτηριστικά που πρέπει να κοιτάς, μέχρι και τη σημασία των SD καρτών.
Ποια φωτογραφική μηχανή ή κάμερα να αγοράσω
© Ben Eaton στο Unsplash.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Είτε είσαι ένας επαγγελματίας φωτογράφος, είτε μόλις ξεκίνησες το ταξίδι σου στην φωτογραφία, αν αναρωτιέσαι, “Ποια φωτογραφική μηχανή ή κάμερα να αγοράσω;”, τότε μέσα από αυτό τον οδηγό θα δούμε όλα όσα πρέπει να προσέχεις και να κοιτάς προτού κάνεις την πρώτη σου αγορά, τι τύποι καμερών υπάρχουν, τις διαφορές μεταξύ των φακών και τα τεχνικά χαρακτηριστικά ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σου.

Λίγο πολύ, όλοι κάναμε ορισμένα βασικά λάθη καθώς επιλέγαμε την πρώτη μας φωτογραφική μηχανή ή κάμερα, καθώς επίσης και στους φακούς που επενδύσαμε. Είτε πρόκειται για την μάρκα, το μοντέλο ή τα τεχνικά χαρακτηριστικά μιας φωτογραφικής μηχανής, μέσα από αυτόν τον οδηγό θα δούμε όλα όσα πρέπει να προσέξεις στην πρώτη σου αγορά, έτσι ώστε να αποφύγεις να κάνεις τα ίδια λάθη που κάναμε εμείς.

1. Αποφάσισε τι φωτογραφίες ή βίντεο θα τραβάς

Canon Φωτογραφική Μηχανή - Κάμερα
Canon Φωτογραφική Μηχανή | © Ben Griffiths στο Unsplash.

Αρχικά, το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να σκεφτείς είναι τι είδους φωτογραφιών ή βίντεο θέλεις να τραβάς, τι αποτελέσματα περιμένεις και αν την θέλεις και για τα δύο. Υπάρχουν αρκετοί τύποι φωτογραφικών μηχανών που έχουν διαφορετικά δυνατά και αδύναμα σημεία, ενώ ορισμένες μπορεί να είναι κατάλληλες μόνο για συγκεκριμένα είδη φωτογραφιών.

Για παράδειγμα, εάν σκοπεύεις να τραβάς πλάνα με το θέμα να βρίσκεται σε κίνηση, σπορ φωτογραφήσεις ή διάφορα αθλήματα, τότε θα χρειαστείς μια κάμερα που να διαθέτει γρήγορη αυτόματη εστίαση, υψηλό ρυθμό ριπής και μεγάλο εύρος ζουμ – για όλα εκ των οποίων θα αναφερθώ στη συνέχεια του οδηγού. Από την άλλη πλευρά, ίσως χρειάζεσαι μια φωτογραφική μηχανή αποκλειστικά για πορτρέτα και τοπία, όπου η επιλογή του κατάλληλου φακού θα βοηθήσει αρκετά.

Κάποιες φωτογραφικές μηχανές έχουν επίσης διαφορετικό στυλ χρωμάτων και αντίθεσης. Για παράδειγμα, η Sony α6400 είναι μια απ’ τις πιο γνωστές entry-level Mirrorless φωτογραφικές μηχανές της εταιρείας, μα για ένα μεγάλο ποσοστό φωτογράφων που θέλουν πιο cinematic αισθητική, το συγκεκριμένο μοντέλο τείνει να παράγει περισσότερη τύπου HDR λεπτομέρεια στις εικόνες.

Αν σκοπεύεις να αγοράσεις μια κάμερα για να βγάζεις βίντεο, τότε θα χρειαστεί να σκεφτείς τι είδους περιεχομένου θέλεις να δημιουργείς. Αν πρόκειται για απλό vlogging ή extreme αγώνες και αθλήματα, τότε μια action camera πιθανότατα να σε ωφελήσει περισσότερο, αλλά και αυτές έρχονται με τις δικές τους αδυναμίες. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι Mirrorless και οι DSLR, όπου διαχωρίζονται σε μια πληθώρα χαρακτηριστικών με καθεμία να έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της.

2. Θέσε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό

Λεφτά από το Σπίτι: 22 Τρόποι για να κερδίζεις χρήματα (2023)
© Sasun Bughdaryan στο Unsplash.

Θα χρειαστεί να σκεφτείς έως πόσα χρήματα είσαι διατεθειμένος/η να δώσεις. Στην αρχή, αρκετοί ξεκινάνε με τα οικονομικότερα entry-level μοντέλα, μόνο για να ανακαλύψουν λίγο καιρό αργότερα πως εάν επένδυαν μερικά χρήματα παραπάνω, ή έκαναν καλύτερη έρευνα, θα έπαιρναν κάτι καλύτερο που θα κάλυπτε τις μελλοντικές τους ανάγκες.

Οι κάμερες ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό στην τιμή, ξεκινώντας από 100€ και ξεπερνώντας τα 10.000€, ανάλογα με τη μάρκα, το μοντέλο, τα χαρακτηριστικά και την ποιότητα. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο ακριβή είναι η κάμερα, τόσο καλύτερη είναι η απόδοση και τόσο πιο προηγμένα τα χαρακτηριστικά της. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξοδέψεις μια περιουσία για να αποκτήσεις μια ποιοτική κάμερα.

Υπάρχουν πολλές οικονομικές κάμερες που προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα, ανάλυση και χαρακτηριστικά για την τιμή τους, αρκεί να γνωρίζεις τι είναι αυτό που θέλεις να κάνεις με την συγκεκριμένη κάμερα. Θα πρέπει να υπολογίσεις και τα έξοδα για τον έξτρα εξοπλισμό που μπορεί να χρειαστείς, όπως για παράδειγμα έναν ακόμα φακό – τον οποίο ίσως βρεις σε οικονομικότερο κόστος αν περιλαμβάνεται σε κάποια kit συσκευασία.

Ο εξοπλισμός που πιθανότατα να χρειαστείς ως αρχάριος/α φωτογράφος:

  • Έξτρα φακός
  • SD Κάρτες
  • Έξτρα μπαταρία
  • Τρίποδο για φωτογραφίες
  • Gimbal για βίντεο
  • Τσάντα μεταφοράς
  • Φίλτρα και άλλα αξεσουάρ

Ανάλογα με το πόσο επαγγελματικός θέλεις να είναι ο εξοπλισμός σου, τόσο πιο μεγάλο θα είναι και το τελικό ποσό. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως ο ακριβότερος εξοπλισμός τείνει να παράγει και καλύτερα αποτελέσματα, αλλά υπάρχουν πάντοτε οικονομικότερες επιλογές που δεν απογοητεύουν για το εύρος της τιμής τους.

3. Ερεύνησε τους διαθέσιμους τύπους καμερών

Sony Mirrorless Κάμερα
Sony EOS R6 | © Christian Wiediger στο Unsplash.

Υπάρχουν αρκετοί τύποι καμερών που μπορείς να επιλέξεις, ανάλογα με τις ανάγκες, τον προϋπολογισμό που διαθέτεις και τις προσωπικές σου προτιμήσεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό των φωτογράφων ξεκινάνε συνήθως με μια DSLR φωτογραφική μηχανή και καταλήγουν είτε σε μια καλύτερη DSLR, είτε σε μια Mirrorless.

Για τις οικογένειες και όσους δεν ζητάνε πολλά από την φωτογραφική τους μηχανή, μια οικονομική Compact κάμερα πιθανότατα να τους ικανοποιούσε, αν και οι συγκεκριμένες έρχονται με ορισμένα σημαντικά μειονεκτήματα. Οι action cameras (όπως η GoPro για παράδειγμα) από την άλλη πλευρά είναι ιδανικές για όσους ασχολούνται με extreme sports ή αναζητάνε μια αδιάβροχη κάμερα με υψηλή ανάλυση για απλό vlogging ή άλλα προσωπικά βίντεο.

Mirrorless φωτογραφικές μηχανές

Canon EOS R5 Mirrorless Camera
Canon EOS R5 Mirrorless Camera | © Dollar Gill στο Unsplash.

Οι Mirrorless φωτογραφικές μηχανές αποτελούν τη νούμερο ένα επιλογή πλέον για κάθε επαγγελματία φωτογράφο. Οι νέοι φωτογράφοι τείνουν να τις αποφεύγουν καθώς είναι ακριβότερες από τα οικονομικότερα enty-level μοντέλα των DSLR καμερών, αλλά σε κάθε περίπτωση παράγουν καλύτερη εικόνα και περισσότερα χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για τις φωτογραφικές μηχανές που είναι ιδιαίτερα ελαφριές, πιο μικρές σε μέγεθος από τις παραδοσιακές DSLR, έχουν γρηγορότερη αυτόματη εστίαση, παράγουν πιο καθαρά αποτελέσματα και έρχονται συχνά με τελευταίας τεχνολογίας φακούς. Οι Mirrorless κάμερες έχουν επίσης γρηγορότερη εστίαση και περισσότερες λειτουργίες εστίασης κατά τη διάρκεια της λήψης βίντεο, ενώ πλέον παρέχεται μια ποικιλία διαφορετικών φακών.

Μιας και αποτελούν το μέλλον της φωτογραφίας, οι Mirrorless φωτογραφικές μηχανές θεωρούνται η κατάλληλη επιλογή αυτή την στιγμή, καθώς αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς και ολοένα και περισσότεροι κατασκευαστές δημιουργούν μοναδικούς φακούς γι ‘αυτά τα μοντέλα.

Αν ο προϋπολογισμός σου επαρκεί για μια entry-level Mirrorless φωτογραφική μηχανή, τότε τείνουν να είναι καλύτερες επιλογές απ’ ότι οι παραδοσιακές entry-level DSLRs.

DSLR φωτογραφικές μηχανές

Canon DSLR Φωτογραφική Μηχανή EOS 6D Mark II
Canon EOS 6D Mark II DSLR | © Oscar Ivan Esquivel Arteaga στο Unsplash.

Οι DSLR φωτογραφικές μηχανές είναι οι γνωστότερες παγκοσμίως και χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα απ’ το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων. Παρόλα αυτά, καθώς προχωράει η ψηφιακή τεχνολογία στις κάμερες, οι DSLR θα πάψουν κάποια στιγμή να κυκλοφορούν, ενώ αρκετές εταιρείες έχουν πάψει να κυκλοφορούν νέους φακούς για DSLR κάμερες. Είναι επίσης πιο βαριές και μεγάλες από τις νεότερες Mirrorless, αλλά τείνουν να έχουν περισσότερη διάρκεια ζωής στην μπαταρία.

Υπάρχουν επίσης εκατοντάδες διαφορετικοί φακοί για όποια DSLR κι αν επιλέξεις, καθώς όχι μόνο οι κατασκευάστριες εταιρείες, αλλά και τρίτοι κατασκευαστές δημιουργούν φακούς για διάφορα μοντέλα DSLR φωτογραφικών μηχανών. Οι entry-level DSLR κάμερες ωστόσο τείνουν να είναι χειρότερη επιλογή στα βίντεο, με τις περισσότερες να έχουν άθλια αυτόματη εστίαση όταν τραβάς σε 4K ποιότητα, ενώ συχνά ζουμάρουν και κόβουν αρκετά την εικόνα σε οτιδήποτε υψηλότερο από 1080p.

Για την εκμάθηση ενός αρχάριου στο χώρο της φωτογραφίας ωστόσο, οι DSLR κάμερες είναι μια εξαιρετική και σταθερή επιλογή μέχρι και σήμερα. Επιπλέον, θα συνεχίζουν να υπάρχουν για αρκετά χρόνια ακόμα, ενώ τρίτες κατασκευάστριες εταιρείες δεν έχουν πάψει να σχεδιάζουν νέους φακούς γι ‘αυτές. Επιπλέον, τα ακριβότερα DSLR μοντέλα τείνουν να παράγουν ύψιστα και επαγγελματικά αποτελέσματα τόσο στις φωτογραφίες όσο και στα βίντεο.

Αν ο προϋπολογισμός σου δεν επαρκεί για μια Mirrorless και θέλεις μια άμεσα μια αξιόπιστη και επαγγελματική φωτογραφική μηχανή, τότε μια entry-level DSLR κάμερα θα καλύψει το μεγαλύτερο ποσοστό των απαιτήσεων σου, ιδανικότερα αν επιλέξεις μια με τον κατάλληλο φακό.

Compact φωτογραφικές μηχανές

FujiFilm Finepix S3200
FujiFilm Finepix S3200 | © Marek Syroka στο Unsplash.

Οι Compact φωτογραφικές μηχανές τείνουν να είναι η καλύτερη επιλογή για οικογένειες που θέλουν να διατηρούν τις στιγμές τους σε ψηφιακή καθαρή μορφή, είτε αυτές είναι στο σπίτι, στην θάλασσα, σε διακοπές, ή ακόμα και τα πρώτα βήματα του παιδιού. Μπορούν να τραβήξουν υψηλής ποιότητας φωτογραφίες, δεν είναι αρκετά μεγάλες ή βαριές και μπορείς να βρεις αρκετές σε χαμηλό κόστος.

Συχνά, για τους αρχάριους φωτογράφους, οι Compact κάμερες τείνουν να φαίνονται η καλύτερη επιλογή, αλλά για τους περισσότερους δεν είναι.

Σε αντίθεση με τις Mirrorless και τις DSLR, οι Compact φωτογραφικές μηχανές έχουν ενσωματωμένο φακό, που σημαίνει πως δεν μπορείς να τον αλλάξεις με κάποιον άλλο. Αυτό είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα καθώς πολλές φορές για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλάζουμε τον φακό που χρησιμοποιούμε με όποιον είναι ο ιδανικός για την συγκεκριμένη λήψη. Ο ενσωματωμένος φακός όχι μόνο τείνει να παράγει χειρότερα αποτελέσματα από έναν επαγγελματικό φακό, αλλά μας περιορίζει σημαντικά και τις λήψεις που μπορούμε να τραβήξουμε.

Αν ο προϋπολογισμός σου δεν επαρκεί για μια DSLR ή μια Mirrorless, ή αναζητάς για μια απλή φωτογραφική μηχανή με καλή ανάλυση, τότε πιθανότατα μια Compact να είναι η ιδανική επιλογή για εσένα και τα πλάνα που θέλεις να τραβάς.

Action Cameras

GoPro Hero10 Black: Αξίζει να αποκτήσεις την Action Camera;
GoPro Hero10 Black | © Παναγιώτης Σακαλάκης

Οι action cameras έχουν αποκτήσει σημαντική δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια από εκατοντάδες χιλιάδες YouTubers και δημιουργούς περιεχομένου σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκατοντάδες εταιρείες έστρεψαν επίσης τα βλέμματα τους προς αυτές, καθώς είναι μικρές, ελαφριές και μπορούν να τραβήξουν καθαρά βίντεο υψηλής ανάλυσης ακόμα και στις πιο απαιτητικές συνθήκες. Οι περισσότερες είναι επίσης αδιάβροχες, κάτι που τις κάνει ιδανικές για υποβρύχιες λήψεις σε μικρό βάθος.

Χάρη στο μέγεθος τους, action cameras όπως η GoPro, η Insta360 και η DJI Action, είναι εξαιρετικές επιλογές για όσους θέλουν να τραβάνε extreme sports, οικογενειακές στιγμές και απλό vlogging καθώς προχωράνε και μιλάνε. Ωστόσο, εξαιτίας του μικρού φακού τους, δεν προτείνονται για βραδινές λήψεις καθώς η εικόνα τους παράγει υψηλό θόρυβο, ενώ δεν μπορούν επίσης να εστιάσουν σε αντικείμενα ώστε να θολώσει το παρασκήνιο (background) όπως συμβαίνει με τις DSLR και Mirrorless.

Αν έχεις μικρό προϋπολογισμό και αναζητάς μια κάμερα για extreme sports, απλές σκηνές ή vlogging, τότε μια action camera σίγουρα θα σε εξυπηρετήσει στο έπακρο.

4. Τι να προσέχεις σε μια κάμερα

Fujifilm X-T3
Fujifilm X-T3 | © Mulyadi στο Unsplash.

Προτού αγοράσεις μια φωτογραφική μηχανή / κάμερα, θα πρέπει να γνωρίζεις τι κοιτάς, μα κυριότερο, τι θα ήθελες να κοιτάς. Ένας πωλητής δεν γνωρίζει τις δικές σου ανάγκες, αλλά ακόμη κι αν τις αναφέρεις, πόσο εμπιστεύεσαι τους πωλητές στην Ελλάδα ώστε να επιλέξουν για εσένα;

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της κάμερας

Με πιο απλά λόγια, θα πρέπει να κοιτάς συγκεκριμένα και βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά, τα οποία είναι τα ίδια για όποιον τύπο κάμερας κι αν επιλέξεις να αγοράσεις. Ορισμένα από αυτά είναι τα εξής:

  • Ποιότητα (Megapixels): Τα megapixels προσδιορίζουν το επίπεδο ανάλυσης που θα έχουν οι φωτογραφίες και τα βίντεο σου. Μια DSLR ή Mirrorless κάμερα θα πρέπει να έχει από 16 (το ελάχιστο) έως 24 (ή παραπάνω) megapixels ανάλυσης. Όσο περνάνε τα χρόνια, ο αριθμός θα αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.
  • Εύρος ISO: Το ISO μετρά την ευαισθησία της κάμερας στο φως. Όσο πιο υψηλό είναι το εύρος του ISO, τόσο πιο καλή είναι η κάμερα στο να τραβάει λήψεις ή βίντεο σε διαφορετικές συνθήκες φωτισμού. Οι entry-level κάμερες συχνά παρέχουν από 100 έως 6400 ISO, αλλά μη διστάσεις να επιλέξεις μια που παρέχει υψηλότερο.
  • Αυτόματη εστίαση: Η αυτόματη εστίαση (Autofocus ή AF) είναι ζωτικής σημασίας για όσους σκοπεύουν να βγάζουν βίντεο ή να τραβάνε φωτογραφίες στις οποίες το θέμα κινείται με ταχείς ρυθμούς. Για παράδειγμα, αν θέλεις να ασχοληθείς με το sports photography, τότε η γρήγορη και αποτελεσματική αυτόματη εστίαση είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την επιλογή σου.
  • Λειτουργίες βίντεο: Αν σκοπεύεις να αγοράσεις μια κάμερα για βίντεο, τότε θα χρειαστεί να επιλέξεις μια που παράγει τουλάχιστον 4K ποιότητα στα 30fps. Φυσικά, αν ενδιαφέρεσαι για slow-motion σκηνές, ο προϋπολογισμός αυξάνεται σημαντικά για τις κάμερες που βγάζουν με περισσότερα fps (frames per second). Κάποιες νέες Mirroless παρέχουν επίσης διάφορα modes τα οποία επιτρέπουν την αυτόματη εστίαση σε ανθρώπους, πρόσωπα, αντικείμενα ή ακόμα και στα σημεία που επιλέγεις εσύ.
  • Σταθεροποίηση: Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με μια φωτογραφική μηχανή είναι όταν παράγει θολούρα ή βγάζει κουνημένες τις φωτογραφίες. Το ίδιο πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο για όσους τραβάνε βίντεο, καθώς φαίνονται αρκετά κουνημένα και έτσι ζαλίζουν τον χρήστη. Υπάρχουν αρκετές κάμερες που παρέχουν ενσωματωμένη σταθεροποίηση για τις φωτογραφίες και τα βίντεο, καθώς επίσης και φακοί που παρέχουν εξίσου σταθεροποίηση για τις κάμερες που τις υποστηρίζουν.
  • Ασύρματη συμβατότητα: Κάποιες φωτογραφικές μηχανές παρέχουν ασύρματη συμβατότητα μέσω Wi-Fi ή Bluetooth, επιτρέποντας στον κάτοχο να μεταφέρει τις φωτογραφίες και τα βίντεο του από την κάμερα στο smartphone ασύρματα. Αν αυτές οι δύο δυνατότητες είναι σημαντικό κριτήριο για την αγορά σου, τότε σιγουρέψου πως η νέα σου κάμερα θα περιλαμβάνει τουλάχιστον μια απ’ τις δύο λειτουργίες.
  • Η εταιρεία: Η κατασκευάστρια εταιρεία που θα επιλέξεις θα προσδιορίσει και τις επόμενες αγορές σου. Κάποιες εταιρείες παράγουν περισσότερους φακούς και αξεσουάρ από κάποιες άλλες. Διάφορα brands τείνουν επίσης να επιτρέπουν και σε τρίτους κατασκευαστές να κατασκευάζουν και να πωλούν δικούς τους φακούς και αξεσουάρ για τις κάμερες τους, παρέχοντας μια πληθώρα επιλογών στους φωτογράφους.
  • Διάρκεια μπαταρίας: Όσο περισσότερο διαρκεί η μπαταρία, τόσο το καλύτερο για έναν φωτογράφο. Ειδικότερα αν σκοπεύεις να τραβάς μεγάλης διάρκειας βίντεο, είναι σημαντικό να ελέγξεις ποια είναι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας, πόσο κοστίζει να αγοράσεις μια δεύτερη ή τρίτη και αν μπορείς να έχεις την κάμερα να φορτίζει καθώς κάνει λήψη.
  • Υπερθέρμανση: Αν σκοπεύεις να χρησιμοποιείς την κάμερα για μεγάλης διάρκειας βίντεο, τότε σιγουρέψου πως η κάμερα δεν υπερθερμαίνεται μετά από κάποια ώρα. Αρκετές κάμερες τείνουν είτε να κλείνουν αυτόματα περίπου 40 λεπτά με 1 ώρα όταν τις έχουμε σε ασταμάτητη λήψη, οπότε σιγουρέψου πως έχεις επιλέξει ένα μοντέλο που διαρκεί περισσότερο.

Άλλοι παράγοντες είναι φυσικά και το βάρος της κάμερας, όπου αρκετοί επιλέγουν τις Mirrorless χάρη στο ελάχιστο βάρος τους (συγκριτικά με αυτό κάποιων DSLR καμερών), καθώς επίσης και αν είναι αδιάβροχη και παρέχει προστασία στην σκόνη χωρίς κάποια θήκη προστασίας.

Crop-Frame vs Full-Frame κάμερες

Σε όσο αφορά την επιλογή της κατάλληλης κάμερας, ίσως ένα από τα χαρακτηριστικά που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις φωτογραφίες και τα βίντεο σου να είναι αν πρόκειται για Crop-Frame ή Full-Frame. Οι Crop-Frame κάμερες έρχονται με μικρότερο μέγεθος στον αισθητήρα τους, πράγμα που τις κάνει οικονομικότερες και πιο προσιτές για ερασιτέχνες φωτογράφους.

Απευθυνόμενες σε επαγγελματίες φωτογράφους και λάτρεις που απαιτούν τη μέγιστη δυνατή λεπτομέρεια και βάθος, οι Full-Frame κάμερες αποτελούν την κορυφή στον κόσμο της φωτογραφίας. Οι Full-Frame κάμερες διαθέτουν μεγαλύτερες διαστάσεις και έτσι καταγράφουν περισσότερο φως, προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα και εικόνα μεγαλύτερων διαστάσεων απ’ ότι τα Crop-Frame μοντέλα.

Ωστόσο, οι Full-Frame φωτογραφικές μηχανές / κάμερες είναι αρκετά πιο ακριβές και έτσι επιλέγονται συχνά από επαγγελματίες του χώρου. Το ίδιο συμβαίνει και με τους Full-Frame φακούς, οι οποίοι ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σου μπορεί να φτάσουν έως και μερικά χιλιάρικα ο καθένας.

Οι συμβατότητα και οι φακοί (lenses)

Η επιλογή του σωστού φακού κάμερας είναι μια καθοριστική απόφαση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα των φωτογραφιών σου. Ακολουθεί μια αναλυτική λίστα με όλα όσα πρέπει να κοιτάξεις σε έναν φακό προτού τον επιλέξεις.

  • Focal Length (Εστιακό μήκος): Ένα μικρότερο εστιακό μήκος (ευρυγώνιο) είναι κατάλληλο για τη λήψη εκτεταμένων σκηνών, ενώ τα μεγαλύτερα εστιακά μήκη (τηλεφακοί) είναι ιδανικά για μεγέθυνση (ζουμ).
  • Διάφραγμα (f-stop): Δώσε προσοχή στο διάφραγμα του φακού, που υποδηλώνεται με το f-stop. Ένα χαμηλότερο f-stop (π.χ. f/1,8) επιτρέπει την είσοδο περισσότερου φωτός, καθιστώντας το κατάλληλο για συνθήκες χαμηλού φωτισμού και επιτυγχάνοντας το επιθυμητό βάθος πεδίου.
  • Συμβατότητα φακού: Βεβαιώσου ότι ο φακός είναι συμβατός με το μοντέλο της φωτογραφικής σου μηχανής. Διαφορετικά μοντέλα και μάρκες φωτογραφικών μηχανών μπορεί να έχουν συγκεκριμένες βάσεις φακών, επομένως επαλήθευσε τη συμβατότητα πριν προχωρήσεις με την αγορά.
  • Σταθεροποίηση εικόνας: Η σταθεροποίηση εικόνας (IS ή VR) είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της θολότητας που προκαλείται από το κούνημα της κάμερας, ειδικά σε τηλεφακούς ή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Φυσικά, αν σκοπεύεις να τραβάς βίντεο, η σταθεροποίηση είναι σχεδόν απαραίτητη.
  • Σύστημα αυτόματης εστίασης: Όσο πιο γρήγορη και σωστή είναι η αυτόματη εστίαση, τόσο πιο εύκολα και γρήγορα θα τραβάς τις λήψεις σου. Αν σκοπεύεις να φωτογραφίζεις κινούμενα αντικείμενα και θέματα, ή να ασχοληθείς με το vlogging, τότε μια κάμερα με αξιόπιστη αυτόματη εστίαση είναι ύψιστης σημασίας. Δεν έρχονται άλλωστε μόνο οι φωτογραφικές μηχανές και οι κάμερες με αυτόματη εστίαση, αλλά και οι φακοί οι ίδιοι.
  • Έλεγξε την ποιότητα κατασκευής: Αν σκοπεύεις να χρησιμοποιείς την κάμερα και τον φακό σου σε απαιτητικές καιρικές συνθήκες, τότε είναι σημαντικό να ελέγξεις την ποιότητα κατασκευής και αν είναι αδιάβροχος ή παρέχει επιπλέον προστασία ενάντια στην σκόνη. Έλεγξε επίσης για το διαθέσιμο προστατευτικό εξοπλισμό που παρέχεται από τρίτα καταστήματα ή την κατασκευάστρια εταιρεία για να προστατεύεις ακόμα περισσότερο την κάμερα σου.
  • Βάρος και μέγεθος: Λάβε υπόψη πως το βάρος και το μέγεθος του φακού παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο. Αν έχεις ήδη μια βαριά DSLR κάμερα, ίσως θελήσεις να επιλέξεις έναν ελαφρύτερο φακό, ενώ μια Mirrorless οι επιλογές αυξάνονται χάρη στο μικρό τους βάρος. Από την άλλη πλευρά, το μέγεθος συχνά φέρνει ανώτερη ποιότητα στην εικόνα μας, αλλά μπορεί να είναι πιο δυσκίνητοι στη μεταφορά και τις λήψεις.
  • Ειδικά χαρακτηριστικά (Macro, Tilt-Shift, κ.λπ.): Προσδιόρισε για το εάν ο φακός έρχεται με ειδικά χαρακτηριστικά που ευθυγραμμίζονται με τα φωτογραφικά σου ενδιαφέροντα. Για παράδειγμα, οι Macro φακοί είναι ιδανικοί για κοντινές λήψεις, ενώ οι Tilt-Shift φακοί εστιάζουν στις πιο δημιουργικές εικόνες.

Μιας και η φωτογραφία αποτελεί ακριβό χόμπι, ο προϋπολογισμός που διαθέτεις για την αγορά ενός φακού θα παίξει ίσως το σημαντικότερο ρόλο στην επιλογή σου. Αν το budget σου είναι περιορισμένο, τότε ένας Crop-Frame φακός είναι η κατάλληλη επιλογή. Αν εστιάζεις για τα καλύτερα αποτελέσματα και ο προϋπολογισμός που έχεις σου επιτρέπει να πας σε έναν Full-Frame φακό, τότε μειώνεις σημαντικά τους περιορισμούς που θα είχες εναλλακτικά με έναν Crop-Frame φακό.

Από εκεί και πέρα, είτε επιλέξεις Crop-Frame είτε Full-Frame, τα χαρακτηριστικά και οι δυνατότητες του φακού είναι αυτές που θα κάνουν την μεγαλύτερη διαφορά. Για παράδειγμα, ένας Full-Frame φακός χωρίς σταθεροποίηση μπορεί να μην σου αποφέρει τα αποτελέσματα που θα είχες με έναν Crop-Frame που προσφέρει σταθεροποίηση. Ωστόσο, μιας και ο Full-Frame τραβάει μεγαλύτερο εύρος εικόνας, είναι πιο εύκολο να σταθεροποιήσεις στα βίντεο την εικόνα, ζουμάροντας ελάχιστα και χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα προγράμματα επεξεργασίας βίντεο.

5. Εντόπισε τις καλύτερες φωτογραφικές μηχανές της αγοράς

Εφόσον έχει θέσει ένα ρεαλιστικό προϋπολογισμό, γνωρίζεις τους τύπους των διαφορετικών καμερών που υπάρχουν και τι να κοιτάς στις φωτογραφικές μηχανές, συνέχεια έχει να ελέγξεις τι παρέχεται στο εύρος τιμών που κινείσαι. Επισκέψου γνωστά ηλεκτρονικά καταστήματα και ξεκινά να συγκρίνεις τα τεχνικά χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν παραπάνω με το κόστος στο οποίο κυμαίνεσαι.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά μόνο δεν είναι αρκετά ωστόσο για να μας πείσουν κάποιες φορές με ορισμένα μοντέλα. Επομένως, είναι σημαντικό να ελέγχεις πάντοτε τις κριτικές που έχει μια κάμερα, καθώς επίσης και τις εντυπώσεις που έχει αφήσει σε γνωστούς YouTubers.

Συνήθως, υπάρχουν αρκετά βίντεο και φωτογραφίες που δείχνουν παραδείγματα φωτογραφιών και βίντεο από μια κάμερα, οπότε σιγουρέψου πως τα έχεις ελέγξει και αυτά.

6. Έλεγξε την κάμερα από κοντά

Έλεγξε την κάμερα από κοντά
Κατάστημα με κάμερες | © Musa Haef στο Unsplash.

Θα μείνεις έκπληκτος/η απ’ το πόσο διαφορετικές είναι οι περισσότερες κάμερες μεταξύ τους. Κάποιες έχουν σχεδιασμένο σώμα τα οποίο είναι βολικό στο χέρι και παρέχει ασφαλές κράτημα, ενώ άλλες έχουν δώσει λιγότερη σημασία στον σχεδιασμό, με διάφορα προβλήματα όπως να παρέχονται οι USB και Jack 3.5mm υποδοχές στο δεξί μέρος της κάμερας – κάτι το οποίο εμποδίζει το χέρι σου απ’ το να κρατάει την κάμερα όσο έχεις συνδεδεμένο κάποιο μικρόφωνο.

Προσπάθησε να πας σε κάποιο τοπικό κατάστημα ή εμπορικό κέντρο στο οποίο διατίθεται. Στα περισσότερα θα έχεις την δυνατότητα να την κρατήσεις και πολλές φορές να την χρησιμοποιήσεις. Οι φωτογραφίες άλλωστε δεν μπορούν να συγκριθούν με την αίσθηση που νιώθεις όταν κρατάς μια φωτογραφική μηχανή, οπότε σιγουρέψου πως σε βολεύει.

7. Ρίξε μια ματιά στις μεταχειρισμένες κάμερες

Αν ο προϋπολογισμός σου δεν είναι αρκετός ώστε να καλύψει ένα μοντέλο που πιθανότατα να θέλεις, τότε μπορείς να ελέγξεις τι γίνεται στην αγορά των μεταχειρισμένων. Υπάρχουν αρκετοί φωτογράφοι που έχουν κάμερες με μόλις μερικές χιλιάδες κλικ, την οποία συνήθως χρησιμοποιούσαν ως δεύτερη κάμερα στο στούντιο τους.

Μια καλή ευκαιρία είναι αρκετή ώστε να αποκτήσεις ένα επαγγελματικό μοντέλο σε καλή κατάσταση και χαμηλότερο κόστος. Επιπλέον, κάποιοι κάτοχοι περιλαμβάνουν μέσα πολλαπλούς φακούς, SD κάρτες και έξτρα μπαταρίες, όλα εκ των οποίων θα σου κόστιζαν περισσότερα χρήματα. Φυσικά, εκτός κι αν αγοράσεις την κάμερα από επαγγελματία, προτείνεται να την ελέγξεις πρώτα από κοντά.

Κάποια καταστήματα – συνήθως στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη – παρέχουν με εγγύηση δύο χρόνων φωτογραφικές μηχανές οι οποίες είχαν χαλάσει, τις έφτιαξαν και της προσφέρουν για χαμηλότερο κόστος. Με δύο χρόνια εγγύηση, αν η κάμερα δεν πάθει κάποια βλάβη, τότε είναι απίθανο να πάθει λίγο αργότερα, μιας και οι περισσότερες κρατάνε αρκετά χρόνια όταν γίνεται σωστή μεταχείριση.

Συνήθως, οι έμπειροι φωτογράφοι που πουλάνε τον εξοπλισμό τους σε ιστοσελίδες με μεταχειρισμένα είδη, φροντίζουν να αναφέρουν πάντα πόσες χιλιάδες κλικ έκαναν με την κάμερα. Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να δεις πόσο έχει δουλευτεί η φωτογραφική μηχανή, ανάλογα με τον αριθμό των κλικ.

Για παράδειγμα, οι επαγγελματικές DSLR όπως η Canon EOS 5D IV και η Nikon D850 έχουν προσδόκιμο ζωής κλείστρου 150.000 και 200.000 αντίστοιχα. Οι Mirrorless κάμερες λειτουργούν λίγο διαφορετικά, καθώς δεν διαθέτουν καθρέφτη που πάει πάνω-κάτω, θεωρητικά θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Για παράδειγμα, η Canon EOS R5 έχει αναμενόμενη διάρκεια ζωής 500.000 κλικ.

8. Πάρε απόψεις από κοινότητες και forums

Reddit - Cameras Subreddit
Το subreddit r/cameras στο Reddit.com.

Υπάρχουν εκατοντάδες κοινότητες σε διάφορα social media όπως το Facebook, στις οποίες θα βρεις επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους που μοιράζονται τις απόψεις τους, αναφέρουν περισσότερες πληροφορίες για τα νεότερα μοντέλα και απαντάνε στις ερωτήσεις αρχάριων που μόλις ξεκίνησαν το ταξίδι τους στη φωτογραφία.

Προσπάθησε να γίνεις μέρος στις δημοφιλέστερες κοινότητες, αναζητώντας για τα ήδη υπάρχοντα θέματα που σε ενδιαφέρουν και κάνοντας τις δικές σου ερωτήσεις, ανάλογα με τις απορίες και τους προβληματισμούς που έχεις. Μια εξαιρετική επιλογή είναι και το Reddit (r/cameras), στο οποίο θα βρεις χιλιάδες sub-reddits που αφορούν τους φωτογράφους.

Από ποια κάμερα να επιλέξεις μέχρι και εκατοντάδες διαθέσιμα εφέ και φίλτρα για προγράμματα όπως το Adobe Lightroom και το Photoshop, το Reddit αποτελεί τη νούμερο ένα στάση για ένα μεγάλο ποσοστό φωτογράφων σε ολόκληρο τον κόσμο.

9. Επένδυσε σε γρήγορες SD κάρτες και ποιοτικούς φακούς

Μπορεί οι SD κάρτες να φαίνονται ως το μοναδικό χαρακτηριστικό στο οποίο δεν θα έδινε ποτέ κανείς σημασία, μα όταν έμαθα μετά από μερικούς μήνες την σημασία τους, δε μπορούσα παρά να πετάξω αυτή που είχα. Βλέπεις, όταν είχα αγοράσει την πρώτη μου entry-level DSLR κάμερα, την Nikon D5200, το burst mode της – αυτό που την κάνει να τραβάει συνεχόμενα χωρίς σταματημό και είναι ιδανικό για κινούμενα πλάνα και σπορ φωτογραφήσεις – δεν λειτουργούσε.

Όσο κι αν προσπαθούσα, το burst mode απλά σταματούσε περίπου τέσσερις με πέντε φωτογραφίες μετά, πράγμα που με έκανε να πιστεύω πως υπήρχε είτε θέμα με το κλείστρο, είτε κάποιο θέμα στο λειτουργικό σύστημα της κάμερας. Ευτυχώς, ήταν απλά η SD κάρτα που μου έδωσε τότε το κατάστημα δωρεάν, η οποία ήταν τόσο αργή που δεν μπορούσε καν να υποστηρίξει το burst mode.

Η ταχύτητα σε μια SD κάρτα παίζει σημαντικό ρόλο για την ποιότητα των φωτογραφιών σου, για τα frame rates (καρό ανά δευτερόλεπτο) και τα burst που είναι και γρήγορα αλλά και διατηρούνται για περισσότερο χρονικό διάστημα χωρίς σταματημό.

Το καλό ωστόσο με τις SD κάρτες είναι πως μπορείς να κοιτάς μόλις τρία βασικά πράγματα ώστε να επιλέγεις πάντοτε την κατάλληλη:

  • Μέγεθος: Οι παλαιότερες DSLR και SLR κάμερες χρησιμοποιούν μεγαλύτερου μεγέθους SD κάρτες, όπως τις Compact Flash και τις CFast. Τα νεότερα μοντέλα χρησιμοποιούν τις παραδοσιακές SD κάρτες, ενώ τα ακόμα νεότερα χρησιμοποιούν τις microSD κάρτες. Είναι σημαντικό λοιπόν να δεις τι κάρτα είναι συμβατή με τη δική σου κάμερα.
  • Class: Όσο πιο υψηλό είναι το class μιας κάρτας, τόσο πιο υψηλή είναι η ταχύτητα της. Στις μέρες μας, αν θέλεις να τραβάς σε 4K ή 8K, θα πρέπει να έχεις μια SD κάρτα με V60 ή V90 για να σιγουρευτείς πως θα σου παρέχει σταθερά, ομαλά και χωρίς προβλήματα πλάνα. Αυτές οι κάρτες είναι επίσης λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα, ή να πάψουν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια μιας λήψης.
  • Χωρητικότητα: Με τα σημερινά τεχνικά χαρακτηριστικά που έχουν οι φωτογραφικές μηχανές και οι κάμερες, είναι εύκολο για μια SD κάρτα να γεμίσει, καθώς οι φωτογραφίες και τα βίντεο γίνονται ολοένα και μεγαλύτερα σε μέγεθος καθώς αυξάνεται η ποιότητα τους. Έτσι, είναι σημαντικό να επιλέξεις να αγοράσεις είτε μια κάρτα μεγάλης χωρητικότητας, είτε δύο ή τρεις ώστε να έχεις μαζί σου για κάθε περίπτωση.

Συνοψίζοντας, η ταχύτητα της κάρτας SD που θα επιλέξεις θα πρέπει να ταιριάζει με τον τύπο των λήψεων που θέλεις να τραβάς. Όσο πιο γρήγορη η SD κάρτα σου, τόσο πιο λίγοι οι περιορισμοί που θα έχεις στις λήψεις σου. Μια πιο αργή κάρτα SD μπορεί να είναι αρκετή για ορισμένες περιπτώσεις, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα ή απογοήτευση.

10. Αγόρασε την πρώτη σου φωτογραφική μηχανή

Ποια φωτογραφική μηχανή ή κάμερα να αγοράσω
© Andre Furtado στο Unsplash.

Τώρα που γνωρίζεις όλα όσα θα πρέπει να περιλαμβάνει μια φωτογραφική μηχανή / κάμερα ανάλογα με τις προσωπικές σου προτιμήσεις και τις ανάγκες των λήψεων σου, σειρά έχει να ξεκινήσεις με μια έρευνα αγοράς, μέσα απ’ την οποία θα ελέγξεις το κόστος τιμών στο εύρος των καμερών που αναζητάς, τις κριτικές που έχουν αφήσει άλλοι κάτοχοι και όσα περισσότερα παραδειγματικά βίντεο μπορείς στο YouTube με πλάνα της κάμερας.

Αν συνεχίζεις να μην είσαι σίγουρος/η με την αγορά σου, τότε μπορείς να ανοίξεις επίσης διάφορα θέματα σε γνωστά forums όπως το Reddit, ή να κάνεις τις ερωτήσεις σου σε πλατφόρμες όπως το Quora. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να λάβεις αναλυτικότερες απαντήσεις, συχνά από ανθρώπους που γνωρίζουν αρκετά πάνω στον κλάδο, ενώ θα λάβεις απαντήσεις πάνω σε ερωτήσεις που πιθανότατα να μην προσφέρονται σε αυτό το άρθρο.

Μπορείς επίσης να αφήσεις το σχόλιο σου στο τέλος αυτού του άρθρου, αναφέροντας τον τύπο των λήψεων που θέλεις να τραβάς, αν θέλεις να προχωρήσεις ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά και ποιες είναι οι προσδοκίες και ο προϋπολογισμός σου.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Σχολιάστε