Δωρεάν Office: Οι 4 καλύτερες εναλλακτικές της Microsoft

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Βάλε τέλος στην μηνιαία συνδρομή των Microsoft Office και δοκίμασε αυτές τις τέσσερις εναλλακτικές σουίτες προγραμμάτων για να έχεις πάντοτε δωρεάν office για δημιουργία εγγράφων, παρουσιάσεων, υπολογιστικών φύλλων και πολλά ακόμα.
Δωρεάν Office: Οι 4 καλύτερες εναλλακτικές της Microsoft
Microsoft Office Apps | © Ed Hardie στο Unsplash.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Μέχρι και σήμερα, τα Microsoft Office παραμένουν μια απ’ τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες σουίτες προγραμμάτων παγκοσμίως. Με προγράμματα όπως το Word, το Excel, το Power Point, μεταξύ των υπολοίπων, να αποτελούν την ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να δημιουργούν έγγραφα, παρουσιάσεις, υπολογιστικά φύλλα και πολλά ακόμα. Αλλά τι εναλλακτικές υπάρχουν και ποια είναι τα καλύτερα δωρεάν Office που μπορείς να χρησιμοποιήσεις;

Αναζητάς για μια σουίτα προγραμμάτων η οποία να προσφέρεται δωρεάν και να παρέχει όλα όσα θα βρεις στα Microsoft Office, χωρίς περιορισμούς; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε μέσα από αυτό το άρθρο θα ρίξουμε μια ματιά στις γνωστότερες και αξιόπιστες δωρεάν σουίτες προγραμμάτων, βάζοντας τέλος στην μηνιαία συνδρομή που ζητάει η Microsoft για τα λογισμικά της.

1. Google Docs

Google Docs

Τα Google Docs είναι αναμφισβήτητα η δεύτερη πιο γνωστή σουίτα προγραμμάτων, η οποία βασίζεται στο cloud και προσφέρει εργαλεία όπως το Google Sheets (υπολογιστικά φύλλα), τα Google Forms (φόρμες, FAQs, μελέτες), τα Google Docs για να δημιουργείς κείμενα και αρχεία, καθώς επίσης και το Google Drive, στο οποίο μπορείς να διατηρείς αποθηκευμένα όλα τα αρχεία σου.

Το καλό με το Google Docs είναι πως μπορείς να τα χρησιμοποιείς παράλληλα με άλλους ανθρώπους, καθώς θα βλέπετε μεταξύ σας σε πραγματικό χρόνο ποιος/α επεξεργάζεται και τι. Επιπλέον, μπορείς να μοιράζεσαι όλα τα αρχεία σου και να αποκτάς πρόσβαση σε αυτά από οποιαδήποτε συσκευή ή τοποθεσία κι αν βρίσκεσαι. Σε αντίθεση με τα Microsoft Office, τα Google Docs δεν προσφέρουν κάποιο πρόγραμμα για τα Windows, οπότε θα χρειαστεί να τα χρησιμοποιείς από την επίσημη ιστοσελίδα.

2. WPS Office

WPS Office

Το WPS Office είναι μια δωρεάν, ελαφριά και γρήγορη σουίτα προγραμμάτων που περιλαμβάνει το WPS Writer (για κείμενα και έγγραφα), το WPS Spreadsheets (για υπολογιστικά φύλλα) και το WPS Presentation (για παρουσιάσεις). Μπορείς να εγκαταστήσεις τα προγράμματα στον υπολογιστή σου, να χρησιμοποιήσεις την ιστοσελίδα, ή ακόμα και να εγκαταστήσεις τις εφαρμογές στο κινητό ή το tablet σου.

Ως σουίτα προγραμμάτων, το WPS Office προσφέρει πλήρης υποστήριξη με όλα τα αρχεία του Microsoft Office, που σημαίνει πως θα έχεις την δυνατότητα να τα ανοίγεις και να τα επεξεργάζεσαι με ευκολία. Τέλος, η εταιρεία πίσω από τη σουίτα προγραμμάτων παρουσιάσει και το WPS AI, ένα εργαλείο που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και σου επιτρέπει να δημιουργείς έγγραφα, να τα γεμίζεις με κείμενα και να βρίσκεις νέες ιδέες συνεχώς, απευθείας μέσα απ’ τα προγράμματα.

3. LibreOffice

LibreOffice

Τα LibreOffice είναι μια απ’ τις γνωστότερες δωρεάν και ανοιχτού-κώδικα σουίτες προγραμμάτων. Κυρίως γνωστή στον κόσμο του Linux ως η καλύτερη εναλλακτική των Microsoft Office, αποτελεί την ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν δωρεάν office εφαρμογές. Η σουίτα προσφέρει φυσικά όλα όσα θα χρειαστείς για να δημιουργείς και να επεξεργάζεσαι αρχεία κειμένων, υπολογιστικά φύλλα, να δημιουργείς βάσεις δεδομένων, να ζωγραφίζεις vectors, γραφικά και flowcharts και πολλά ακόμα.

Αν είσαι μαθηματικός, τότε θα βρεις ιδιαίτερα χρήσιμο το Math (ένας επεξεργαστής για κάθε φόρμουλα), ενώ είτε μπορείς να εγκαταστήσεις τα προγράμματα στον υπολογιστή σου, είτε ακόμα και τις portable εκδόσεις τους, τις οποίες θα μπορείς να μετακινείς με ένα USB φλασάκι ή εξωτερικό σκληρό δίσκο. Τα LibreOffice υποστηρίζουν επίσης τα αρχεία των Microsoft Office, αλλά δυστυχώς δεν προσφέρονται mobile εφαρμογές ή web έκδοση.

4. OpenOffice

Apache OpenOffice

Το OpenOffice δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τα LibreOffice που είδαμε παραπάνω. Πρόκειται για ένα δωρεάν λογισμικό ανοιχτού-κώδικα, το οποίο είναι επίσης ιδιαίτερα γνωστό στον κόσμο του Linux, ενώ προσφέρει κι αυτό με την σειρά του τα Writer, Calc, Impress, Base, Math και Draw προγράμματα ώστε να δημιουργείς αρχεία κειμένων, υπολογιστικά φύλλα, παρουσιάσεις, βάσεις δεδομένων και πολλά ακόμα.

Μπορείς να εγκαταστήσεις τη σουίτα προγραμμάτων στο Linux, στα Windows και στο macOS, αλλά δεν προσφέρεται mobile εφαρμογή ή web έκδοση ώστε να συνεχίζεις από το κινητό ή το tablet. Επιπλέον, η συγκεκριμένη σουίτα προγραμμάτων έχει μείνει αρκετά πίσω συγκριτικά με τις αντίστοιχες ανταγωνιστές επιλογές, αλλά συνεχίζει να λειτουργεί άψογα και χωρίς προβλήματα. Φυσικά, υποστηρίζονται σχεδόν όλοι οι τύποι αρχείων των Microsoft Office.

5. Canva Docs

Canva Docs

Από ένα απλό εργαλείο για την σχεδίαση λογοτύπων, εξωφύλλων και άλλων σχεδίων και προτύπων, το Canva πλέον περιλαμβάνει την δική του σουίτα προγραμμάτων για να δημιουργείς παρουσιαστικά φύλλα, έγγραφα κειμένων με γραφικά και εικόνες, ebooks (ηλεκτρονικά βιβλία), whiteboards και άλλου είδους ψηφιακών παρουσιάσεων.

Σε αντίθεση ωστόσο με τις υπόλοιπες σουίτες προγραμμάτων, το Canva προσφέρει εντελώς διαφορετικό σχεδιασμό και λιγότερες επιλογές σε όσο αφορά τις παραδοσιακές δυνατότητες. Μέσα από το Canva θα βρεις τα Docs (σαν το Microsoft Word), τα Presentations (σαν το Microsoft Power Point) και τα Whiteboards (για οργάνωση).

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Σχολιάστε