Αναζητάς να επεκτείνεις τις δυνατότητες του υπολογιστή ή του κινητού σου με ορισμένα δωρεάν προγράμματα και εφαρμογές, αλλά δεν γνωρίζεις από που μπορείς να κατεβάζεις με ασφάλεια; Μέσα από αυτόν τον οδηγό θα δούμε πως μπορείς να κατεβάζεις δωρεάν προγράμματα και εφαρμογές για Windows, Mac, Linux, Android και iOS με ασφάλεια σιγουριά.
Γιατί είναι σημαντικό να προσέχουμε τι προγράμματα και εφαρμογές κατεβάζουμε;
Με τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και των εφαρμογών, έχουν αναπτυχθεί πλέον ιοί και malware που είναι πιο ισχυροί και έξυπνοι από ποτέ άλλοτε. Κάθε μερικούς μήνες άλλωστε ακούμε και για κάτι καινούργιο που έχει “ξεσπάσει” στο διαδίκτυο και μεταφέρεται σαν φυσικός ιός από την μια συσκευή στην άλλη.
Κάποια malware και ιοί για την ακρίβεια έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό, που πολλές φορές ούτε τα AntiVirus που έχουμε μπορούνε να τους εντοπίσουν, ενώ σε συχνές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια βλέπουμε οι hackers να χρησιμοποιούν τους πόρους του επεξεργαστή μας για να κάνουν mining κρυπτονομισμάτων, και πιο συγκεκριμένα Βitcoins.
Ένα κακόβουλο πρόγραμμα ή μια εφαρμογή μπορεί εύκολα να μας χακάρει την συσκευή και οι hackers να αποκτήσουν πρόσβαση στις προσωπικές μας πληροφορίες και τους online λογαριασμούς μας. Και μιας και οι περισσότεροι πλέον κινούμαστε ψηφιακά, έχοντας τα πάντα μέσα στις συσκευές μας όπως τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς, τα ψηφιακά μας πορτοφόλια και ούτω καθεξής, οι hackers αν αποκτήσουν πρόσβαση ουσιαστικά μπορούν εύκολα να μας αδειάσουν τα πορτοφόλια.
Πως να Κατεβάζεις Δωρεάν Προγράμματα και Εφαρμογές για Υπολογιστή
Αν θέλεις να κατεβάζεις συνεχώς έμπιστα δωρεάν προγράμματα και εφαρμογές για τον υπολογιστή σου, όπως για τα Windows, το Mac ή το Linux, τότε υπάρχουν ορισμένες έμπιστες πηγές που μπορείς να χρησιμοποιείς για να κατεβάζεις και να εγκαθιστάς εκατοντάδες λογισμικά.
Πως να κατεβάζεις δωρεάν προγράμματα στα Windows
Μιας και τα Windows είναι το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα για υπολογιστές και laptops, τείνει να είναι συχνά ως κύριο στόχος για κάθε hacker που θέλει να αποκτήσει πρόσβαση σε μια συσκευή ή να εισάγει κακόβουλα αρχεία και ιούς.
Έτσι, όταν χρησιμοποιούμε το λειτουργικό σύστημα είναι σημαντικό να προσέχουμε από ποιες πηγές κατεβάζουμε τα προγράμματα μας. Πως κατεβάζουμε όμως δωρεάν προγράμματα στα Windows χωρίς να κινδυνεύουμε την ασφάλεια μας;
- Microsoft Store: Αν και δεν θα βρεις όλα τα προγράμματα που θα έβρισκες σε τρίτες επίσημες ιστοσελίδες, το Microsoft Store υπάρχει προ-εγκατεστημένο σε όλες τις νέες εκδόσεις των Windows και προσφέρει μια πληθώρα δωρεάν εφαρμογών, προγραμμάτων, θεμάτων, wallpapers και γραμματοσειρών που μπορείς να εγκαταστήσεις με 1 κλικ.
- Επίσημες ιστοσελίδες: Αν ένα πρόγραμμα δεν υπάρχει στο Microsoft Store, τότε ο πιο εύκολος τρόπος για να σιγουρευτείς πως θα κατεβάσεις ένα ασφαλές και έμπιστο .exe πρόγραμμα είναι μόνο από την επίσημη ιστοσελίδα του προγραμματιστή.
- PatchMyPC: Το PatchMyPC είναι ένα δωρεάν portable εργαλείο το οποίο μπορείς να κατεβάσεις και να εκτελείς κάθε φορά χωρίς καν να το εγκαταστήσεις στα Windows. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερα από 300 δωρεάν προγράμματα για τα Windows, τα οποία κατεβάζει και ενημερώνει απ’ την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας.
- Ninite: Όπως και το PatchMyPC παραπάνω, έτσι και το Ninite είναι ένα έμπιστο εργαλείο που μας προσφέρει μια πληθώρα προγραμμάτων και εφαρμογών που μπορούμε να εγκαταστήσουμε με 1 κλικ, σώζοντας μας χρόνο και σιγουρεύοντας πως όλα παρέχονται από αξιόπιστες και επίσημες πηγές.
- Έμπιστες ιστοσελίδες: Υπάρχουν ορισμένες ιστοσελίδες που προσφέρουν αρκετά δωρεάν προγράμματα και εφαρμογές για τα Windows, όπως το FileHippo, το Softpedia και το MajorGeeks.
- Github Repositories: Αρκετοί προγραμματιστές επιλέγουν να παρέχουν τα προγράμματα και τις εφαρμογές που δημιουργούν μέσω του Github, μια πλατφόρμα που εξαγοράστηκε από την Microsoft και αποτελεί “θησαυρό” για εκατομμύρια προγραμματιστές και εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Εν ολίγης, τα Windows είναι το λειτουργικό σύστημα που μπορεί να παραβιαστεί πιο εύκολα από οποιοδήποτε άλλο, ειδικότερα εάν εγκαταστήσεις ένα κακόβουλο πρόγραμμα ή εφαρμογή. Τέλος, μπορείς πάντοτε να εγκαθιστάς Android εφαρμογές στα Windows.
Πως να κατεβάζεις δωρεάν προγράμματα στο Mac
Μιας και προσφέρονται χιλιάδες δωρεάν προγράμματα για το λειτουργικό σύστημα της Apple, οι χρήστες με Mac συσκευές θα πρέπει να είναι έξτρα προσεκτικοί με τα λογισμικά που κατεβάζουν και εγκαθιστούν από τρίτες πηγές.
- Επίσημες ιστοσελίδες: Όλα τα δωρεάν προγράμματα που κατεβάζεις στο Mac θα πρέπει να είναι από επίσημες ιστοσελίδες ή από αξιόπιστους διανομείς εφαρμογών. Για παράδειγμα, εάν αναζητάς ένα γνωστό λογισμικό όπως το Photoshop, τότε μπορείς να το κατεβάσεις απευθείας από την επίσημη ιστοσελίδα της Adobe.com.
- App Store: Το Mac App Store είναι από τα ασφαλέστερα μέρη – αν όχι το ασφαλέστερο – για να κατεβάζεις επί πληρωμής ή δωρεάν προγράμματα, καθώς όλα τα λογισμικά που καταχωρούνται ελέγχονται πρώτα από την Apple. Αυτό σημαίνει πως κάθε πρόγραμμα που κατεβάζεις έχει περάσει από μια διαδικασία ελέγχων.
- Αξιόπιστες πηγές: Αν θέλεις να κατεβάζεις δωρεάν προγράμματα για το Mac από τρίτες ιστοσελίδες, τότε προτίμησε αξιόπιστες πηγές όπως το MacUpdate, το Softonic, ή ακόμα και το Download.com του CNET. Αυτές οι ιστοσελίδες φιλοξενούν χιλιάδες δωρεάν προγράμματα που μπορείς να κατεβάσεις με ασφάλεια, ενώ συχνά θα βρεις και κριτικές από τους χρήστες που τα χρησιμοποίησαν.
Σε κάθε περίπτωση, απέφυγε να χρησιμοποιείς σπασμένα δωρεάν προγράμματα που εναλλακτικά θα πλήρωνες για να αποκτήσεις (περισσότερα γι ‘αυτό στην τελευταία ενότητα) και μην κατεβάζεις ποτέ από ιστοσελίδες που είτε δεν είναι επίσημες, είτε τα αρχεία που περιλαμβάνουν δεν έχουν ανέβει από την εταιρεία ή τους προγραμματιστές που δημιούργησαν το πρόγραμμα.
Πως να κατεβάζεις δωρεάν προγράμματα στο Linux
Μπορεί οι περισσότεροι χρήστες του Linux να μην χρησιμοποιούν κάποιο AntiVirus ή Anti-Malware πρόγραμμα, μα αυτό δεν σημαίνει πως οι συσκευές τους είναι απαραβίαστες ή πως δεν μπορούν να χακαριστούν από μια κακόβουλη εφαρμογή που εγκατέστησαν. Επομένως, μέχρι και οι Linuxάδες θα πρέπει να δίνουν έμφαση στην ασφάλεια και την ιδιωτικότητα τους.
- Επίσημα αποθετήρια: Κάθε Linux διανομή διαθέτει τα δικά της επίσημα αποθετήρια (αλλιώς και repositories) που περιλαμβάνουν χιλιάδες δωρεάν προγράμματα τα οποία διατηρούνται από τους προγραμματιστές της διανομής. Χρησιμοποίησε τον διαχειριστή πακέτων που σου παρέχεται για να εγκαθιστάς προγράμματα με μόλις 1 κλικ.
- Επίσημες ιστοσελίδες: Όπως και για τα υπόλοιπα λειτουργικά συστήματα, έτσι και στο Linux θα βρεις αρκετά λογισμικά που προσφέρονται απευθείας από την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας και όχι μέσω των επίσημων αποθετηρίων.
- Flatpak: Το Flatpak είναι πασίγνωστο στις κοινότητες του Linux και είναι ένας από τους ευκολότερους και ασφαλέστερους τρόπους ώστε να κατεβάζεις και να εγκαθιστάς εντελώς δωρεάν επίσημα προγράμματα που διατηρούνται και αναπτύσσονται από τις εταιρείες τους.
- Gihub και Gitlub: Θα βρεις εκατοντάδες διαθέσιμα δωρεάν προγράμματα για Linux σε επίσημες πλατφόρμες ανοιχτού-κώδικα όπως το Github και το GitLab, αλλά διάβαζε πάντοτε τις περιγραφές και τις σελίδες με τις αναφορές προβλημάτων ώστε να διπλοτσεκάρεις αυτό που ετοιμάζεσαι να εγκαταστήσεις.
Απέφυγε να κατεβάζεις προγράμματα από άγνωστες πηγές. Όπως συμβαίνει και με τα .exe προγράμματα στα Windows, έτσι και στο Linux προσφέρονται .deb και .rpm και άλλα εκτελέσιμα αρχεία τα οποία μπορείς να εγκαταστήσεις και είναι κακόβουλα.
Πως να Κατεβάζεις Δωρεάν Προγράμματα και Εφαρμογές για Κινητά
Μιας και όλοι πλέον διαθέτουν από ένα σύγχρονο smartphone με Android ή iOS λειτουργικό σύστημα, τα κινητά τείνουν να γίνονται πλέον ο νούμερο ένας στόχος για εκατομμύρια hackers.
Όσο περνάνε τα χρόνια, τόσες πιο πολλές νέες αναφορές βλέπουμε από μεγάλα χακαρίσματα και malware που είναι σχεδόν ασταμάτητα, αλλά πως μπορούμε να αυξήσουμε την ασφάλεια της mobile συσκευής μας;
Πως να κατεβάζεις δωρεάν εφαρμογές για Android
Ως το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα στον κόσμο των κινητών και των tablets, το Android αποτελεί τον μεγαλύτερο στόχο για hacks, malware, phising επιθέσεις και εκατοντάδες κακόβουλες εφαρμογές είναι ήδη διαθέσιμα σε διάφορα σημεία του διαδικτύου. Επομένως, απαιτεί έξτρα προσοχή στις εφαρμογές που κατεβάζουμε και τις πηγές που εμπιστευόμαστε.
- Google Play Store: Μέχρι και αυτή την στιγμή, το Google Play Store αποτελεί την ασφαλέστερη επιλογή για τους χρήστες του Android. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν είναι διαπέραστο.
- Επίσημες ιστοσελίδες: Υπάρχουν ορισμένες εταιρείες που προσφέρουν το .apk εκτελέσιμο αρχείο της εφαρμογής τους απευθείας από την ιστοσελίδα τους, αλλά φρόντισε πως πρόκειται για επίσημη και αξιόπιστη πηγή.
- Galaxy Store: Το Galaxy Store είναι το επίσημο app store της Samsung και προσφέρει μια μεγάλη γκάμα από εφαρμογές και παιχνίδια που έχουν προσαρμοστεί και βελτιστοποιηθεί για όλα τα smartphones και τα tablets της εταιρείας.
- F-Droid: Το F-Droid είναι ένα app store ανοιχτού κώδικα που φιλοξενεί δωρεάν λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Δεδομένου ότι εστιάζει σε εφαρμογές ανοιχτού κώδικα, το επίπεδο ασφάλειας και διαφάνειας τείνει να είναι υψηλότερο.
- Aptoide: Το Aptoide είναι ένα ανεξάρτητο app store όπου οι χρήστες μπορούν να δημιουργούν και να διαχειρίζονται τα καταστήματά τους. Παρόλο που προσφέρει μια ευρεία ποικιλία εφαρμογών, είναι απαραίτητο να είσαι προσεκτικός/ή και να εστιάζεις μόνο σε γνωστά, αξιόπιστα καταστήματα εντός του Aptoide για να αποφύγεις τις επιβλαβείς εφαρμογές.
- APKMirror: Αν και δεν είναι ένα παραδοσιακό κατάστημα εφαρμογών, το APKMirror φιλοξενεί αρχεία APK διαφόρων εφαρμογών για Android. Είναι γνωστό για τη δέσμευσή του να παρέχει μόνο πρωτότυπα APK από προγραμματιστές και χρησιμοποιείται συχνά ως πηγή για εκδόσεις ή ενημερώσεις εφαρμογών.
- Amazon Appstore: Το Amazon Appstore αναπτύσσεται από την Amazon και προσφέρει μια μεγάλη γκάμα από εφαρμογές για Android. Οι εφαρμογές που είναι διαθέσιμες εδώ υποβάλλονται σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο ελέγχου, καθιστώντας το app store μια σχετικά ασφαλή εναλλακτική του Play Store.
Το καλό με το Android είναι πως προτού εγκατασταθεί μια εφαρμογή, μας επιτρέπει πρώτα να ελέγξουμε τι πρόσβαση χρειάζεται στο σύστημα μας και στη συνέχεια να δώσουμε τα δικαιώματα ώστε να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση. Αν μια εφαρμογή ζητάει περισσότερα δικαιώματα στην συσκευή σου απ’ ότι χρειάζεται, τότε απέφυγε να την εγκαταστήσεις.
Πως να κατεβάζεις δωρεάν εφαρμογές για iOS
Σε όσο αφορά το iOS, δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να αναφερθούν. Πρόκειται για ένα από τα ασφαλέστερα λειτουργικά συστήματα, ενώ η Apple ελέγχει και επαληθεύει όλες τις εφαρμογές και τα προγράμματα που καταχωρούνται στο App Store της.
Με αυτά κατά νου, προτείνεται να χρησιμοποιείς αποκλειστικά το Apple App Store για να εγκαθιστάς εφαρμογές στις Apple συσκευές σου. Εναλλακτικά, κατέβαζε μόνο τα εκτελέσιμα αρχεία εφαρμογών και προγραμμάτων από αξιόπιστες και επίσημες πηγές, μιας και ορισμένοι κατασκευαστές προτιμούν να προσφέρουν τις εφαρμογές και τα προγράμματα τους μέσω των δικών τους ιστοσελίδων.
Σε κάθε περίπτωση, είναι επίσης σημαντικό να αποφύγεις να κάνεις jailbreaking την συσκευή σου για τη λήψη εφαρμογών από τρίτες πηγές, καθώς μπορεί να θέσει τις πληροφορίες και τους λογαριασμούς σου σε υψηλό κίνδυνο εάν δεν γνωρίζεις τι κάνεις. Παρέμεινε στο App Store για να είσαι πάντοτε ασφαλής.
Πως μπορώ να αυξήσω την ασφάλεια μου;
Εκτός από τη χρήση αξιόπιστων app stores και πηγών για να κατεβάζεις δωρεάν προγράμματα και εφαρμογές, είναι σημαντικό να εξασφαλίσεις και με άλλους τρόπους την ασφάλεια σου καθώς σερφάρεις online.
Αρχικά, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς μια VPN υπηρεσία για να κρυπτογραφείς με 1 κλικ την σύνδεση σου, να είσαι πλήρως ανώνυμος/η online και για να μην αφήνεις ποτέ ψηφιακά αποτυπώματα πίσω. Θα βρεις αρκετές αξιόπιστες VPN υπηρεσίες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, αλλά με διαφορά οι καλύτερες είναι Surfshark VPN και η NordVPN.
Προσπάθησε επίσης να αποφεύγεις να κατεβάζεις σπασμένα προγράμματα και εφαρμογές που συχνά διατίθενται μέσω παράνομων ιστοσελίδων όπως από γνωστά torrent sites. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα δωρεάν προγράμματα και οι εφαρμογές που κατεβάζεις και που σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να πληρώσεις για να τα αποκτήσεις, περιλαμβάνουν ιούς, malware και χρησιμοποιούν τον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών σου για να κάνουν mining κρυπτονομισμάτων.
Αν έχεις κινητά ή υπολογιστές παιδιών που θέλεις να ασφαλίσεις, τότε διάβασε τον οδηγό που είχα γράψει με τίτλο “Οδηγός για την προστασία παιδιών από το διαδίκτυο“. Και φυσικά, να μην ξεχνάς να ελέγχεις πάντοτε έγκυρες τεχνολογικές ιστοσελίδες για μεγάλες και γνωστές επιθέσεις, κακόβουλα προγράμματα και αρχεία, ή ακόμα και τεχνικές που κυκλοφορούν και χακάρουν χιλιάδες χρήστες.
Διάβασε επίσης για τις συχνές απάτες στην Ελλάδα που κυκλοφορούν και προσπαθούν να κλέψουν τα χρήματα χιλιάδων ανθρώπων στην χώρα μας.