Σπασμένα Προγράμματα: Τα πάντα γύρω από την πειρατεία

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Ρίχνουμε μια κοντινότερη ματιά στην πειρατεία, στα σπασμένα προγράμματα και την τροποποίηση που δέχονται ώστε να παρέχονται εντελώς δωρεάν προς όλους. Ποιοι τα παρέχουν ωστόσο και ποιοι είναι οι κίνδυνοι πίσω από τα κρακαρισμένα λογισμικά;
Σπασμένα Προγράμματα: Τα πάντα γύρω από την πειρατεία
© Nahel Abdul Hadi στο Unsplash.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Σε μια ψηφιακή εποχή όπου σχεδόν όλα παρέχονται με κάποιο κόστος, αρκετοί στρέφονται στην πειρατεία για να κατεβάζουν σπασμένα προγράμματα τα οποία σε κάθε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να πληρώσουν. Αλλιώς γνωστά και ως κρακαρισμένα προγράμματα ή games, πρόκειται για τα λογισμικά τα οποία έχουν τροποποιηθεί ώστε να λειτουργούν εντελώς δωρεάν. Η ιστορία πίσω από τα σπασμένα προγράμματα ωστόσο είναι αρκετά πιο μεγάλη.

Σε ποιον δεν αρέσει το δωρεάν περιεχόμενο; Σε κανέναν, φαντάζομαι. Με ολοένα και περισσότερα torrent sites να εμφανίζονται και άλλα να συνεχίζουν να διατηρούν την κυριαρχία στο χώρο, εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτές τις ιστοσελίδες για να κατεβάζουν σπασμένα προγράμματα, εφαρμογές, games, μουσική, ντοκιμαντέρ και πολλά πολλά ακόμα.

Αλλά τι ακριβώς υπάρχει πίσω από αυτά τα σπασμένα προγράμματα και γιατί παρέχονται εντελώς δωρεάν προς όλους;

Σχετικά άρθρα:

Τι είναι τα σπασμένα προγράμματα;

Τα σπασμένα προγράμματα και το κρακαρισμένο λογισμικό αναφέρονται συχνά σε προγράμματα, games και εφαρμογές των οποίων οι μηχανισμοί προστασίας αντιγραφής ή διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων (DRM) έχουν αφαιρεθεί, τροποποιηθεί ή παρακαμφθεί προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από τρίτους χωρίς άδεια χρήσης ή πληρωμή.

Αυτές οι προστασίες εφαρμόζονται από τους προγραμματιστές λογισμικού και τους εκδότες για να αποτρέψουν τη μη εξουσιοδοτημένη αντιγραφή, διανομή και χρήση του λογισμικού τους. Η διαδικασία διάρρηξης αυτών των προγραμμάτων συνήθως περιλαμβάνει την αντίστροφη μηχανική του κώδικα για τον εντοπισμό και την απενεργοποίηση ή την τροποποίηση των εξαρτημάτων που είναι υπεύθυνα για την επιβολή των περιορισμών αδειοδότησης.

Για να το καταφέρουν αυτό, συχνά περιλαμβάνουν τροποποιημένα εκτελέσιμα αρχεία, ενημερώσεις στον κώδικα, key generators ή ακόμα και εξομοιωτές κλειδιών με εικονικές άδειες χρήσης.

Είναι παράνομο να κατεβάζω σπασμένα προγράμματα;

Μέχρι και σήμερα, η χρήση κρακαρισμένων προγραμμάτων είναι παράνομη και ανήθικη στις περισσότερες περιπτώσεις. Με τη χρήση ενός κρακαρισμένου λογισμικού, παραβιάζεις τη συμφωνία της άδειας χρήσης που αφορά τον τελικό χρήστη του λογισμικού (γνωστό ως EULA) και μπορεί να οδηγήσει σε νομικές συνέπειες τόσο για τα άτομα που διανέμουν το σπασμένο λογισμικό όσο και για εκείνους που το χρησιμοποιούν.

Οι χρήστες που θέλουν να αποφύγουν την παρανομία και ενδιαφέρονται να βρουν εναλλακτικές λύσεις, μπορούν είτε να αγοράζουν τις άδειες χρήσης από τρίτους μεταπωλητές που τις πωλούν φθηνότερα, είτε να χρησιμοποιούν εναλλακτικά προγράμματα ανοιχτού-κώδικα που παρέχονται εντελώς δωρεάν, είτε ακόμα και να εξερευνούν για οικονομικότερες εναλλακτικές.

Αυτές οι επιλογές διασφαλίζουν ότι το λογισμικό χρησιμοποιείται νόμιμα, με ασφάλεια και με την κατάλληλη υποστήριξη από τους προγραμματιστές. Επιπλέον, γνωρίζεις πότε έχει γίνει μια αλλαγή στον κώδικα και μπορείς να τα χρησιμοποιείς άφοβα και με ασφάλεια.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα σπασμένα προγράμματα;

Μπορεί τα σπασμένα προγράμματα και games να παρέχονται εντελώς δωρεάν, μα αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως όλοι οι διανομείς εργάζονται τόσες ώρες στην τροποποίηση του κώδικα ενός λογισμικού μόνο για να το παρέχουν δωρεάν. Σε αρκετές περιπτώσεις, κάποιοι διανομείς ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα και να εκθέσουν τους χρήστες σε κακόβουλα λογισμικά.

Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι γύρω από τη χρήση σπασμένων προγραμμάτων, και ορισμένοι από τους κυριότερους είναι οι εξής:

  • Τροποποιημένος κώδικας: Για να κρακάρεις ένα λογισμικό θα πρέπει πρώτα να ξεκινήσεις να τροποποιείς τον κώδικα του για την απενεργοποίηση των μηχανισμών προστασίας από αντιγραφή και των ελέγχων αδειοδότησης. Αυτή η τροποποίηση μπορεί να εισάγει τρωτά σημεία ή να αποδυναμώσει την ασφάλεια του λογισμικού.
  • Εισχώρηση Malware: Ένα μεγάλο ποσοστό των ιστοσελίδων που προσφέρουν σπασμένα προγράμματα δεν αποτελούν αξιόπιστες πηγές, με εγκληματίες του κυβερνοχώρου να τις αξιοποιούν για να χακάρουν υπολογιστές και λογαριασμούς. Συνήθως, τείνουν να βάζουν μέσα λογισμικό υποκλοπής όπως spyware, ransomware, malware και άλλους τύπους ιών.
  • Απώλεια απόδοσης: Μιας και τα σπασμένα προγράμματα τροποποιούνται κάποιες φορές σε μεγάλους βαθμούς ώστε να αφαιρεθεί κάθε λειτουργία που αναφέρει στον προγραμματιστή ή την εταιρεία πως πρόκειται για κρακαρισμένο λογισμικό, οι αλλαγές αυτές πολλές φορές οδηγούν σε απροσδόκητα σφάλματα, καταστροφές δεδομένων και αστάθεια του λειτουργικού συστήματος.
  • Έλλειψη ενημερώσεων: Το σπασμένο λογισμικό δεν λαμβάνει επίσημες ενημερώσεις από τους νόμιμους προγραμματιστές του. Και μιας και αυτές οι ενημερώσεις συχνά περιλαμβάνουν διορθώσεις σε σημαντικά κενά ασφάλειας και χαρακτηριστικά που δεν λειτουργούν σωστά, οι χρήστες που τα χρησιμοποιούν παραμένουν εκτεθειμένοι σε γνωστά ελαττώματα ασφάλειας.
  • Καμία πηγή εμπιστοσύνης: Οι επίσημες πηγές λογισμικού προσφέρουν ένα επίπεδο εμπιστοσύνης όσον αφορά την προέλευση του λογισμικού και εάν έχει παραβιαστεί. Τα σπασμένα προγράμματα στερούνται αυτής της πηγής εμπιστοσύνης, γεγονός που καθιστά επικίνδυνη την εγκατάσταση και τη χρήση τους.
  • Keygens: Τα Keygens είναι λογισμικά τα οποία έχουν ένα και μόνο κύριο σκοπό: Να καταγράφουν όλα τα στοιχεία σύνδεσης από ιστοσελίδες, εφαρμογές και υπηρεσίες στις οποίες συνδέεται ο χρήστης. Ως αποτέλεσμα, οι hackers έχουν την δυνατότητα να καταγράψουν όλους τους κωδικούς πρόσβασης και τα emails από οπουδήποτε συνδέεσαι.
  • Επιθέσεις phishing: Οι hackers ενδέχεται να δημιουργήσουν ψεύτικες ιστοσελίδες για τις διανομές σπασμένων προγραμμάτων. Οι χρήστες που επισκέπτονται αυτές τις ιστοσελίδες τείνουν να γίνονται θύματα phishing επιθέσεων, γεγονός που οδηγεί στη κλοπή των προσωπικών τους πληροφοριών.
  • Νομικές και ηθικές συνέπειες: Η χρήση σπασμένου λογισμικού είναι παράνομη και ανήθικη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νομικές ενέργειες κατά των χρηστών που τα κατεβάζουν και τα χρησιμοποιούν.

Τα παραπάνω είναι μόλις μερικά από τα συχνότερα παραδείγματα ανθρώπων που πέφτουν θύματα καθώς κατεβάζουν και χρησιμοποιούν σπασμένα προγράμματα στους υπολογιστές τους. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν επίσης και για αρκετά λειτουργικά συστήματα, όπως για Windows, macOS, Android και iOS, με το Linux να αποτελεί μέχρι και σήμερα τη μοναδική ασφαλής εναλλακτική.

Κρακαρισμένο λογισμικό vs. Γνήσιο λογισμικό: Ποιες είναι οι διαφορές;

Έχεις απορίες σχετικά με τις κύριες διαφορές που έχουν τα σπασμένα προγράμματα από τα γνήσια; Τι είναι αυτό που λαμβάνεις από ένα γνήσιο πρόγραμμα το οποίο πληρώνεις αλλά δεν λαμβάνεις από ένα σπασμένο λογισμικό; Ορισμένες από τις σημαντικότερες διαφορές είναι οι εξής:

Σπασμένο λογισμικό

  • Δεν παρέχονται ενημερώσεις.
  • Δεν παρέχεται τεχνική υποστήριξη.
  • Περιλαμβάνουν τροποποιημένο κώδικα.
  • Μπορεί να χαμηλώσουν τις επιδόσεις του συστήματος.
  • Τείνουν να περιλαμβάνουν ιούς όπως malware, spyware κ.α.

Γνήσιο λογισμικό

  • Παρέχονται νέες ενημερώσεις που βελτιώνουν και κάνουν τα προγράμματα πιο ασφαλή.
  • Παρέχεται τεχνική υποστήριξη.
  • Χρησιμοποιείς γνήσιο και καθαρό κώδικα ο οποίος δεν επηρεάζει αρνητικά το σύστημα.
  • Δεν περιλαμβάνονται ποτέ ιοί.
  • Βοηθάς στην περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος.

Είναι σημαντικό επίσης να θυμάσαι πως σε περίπτωση που κλαπούν οι λογαριασμοί σου ή τραβηχτούν τα χρήματα σου και μετατραπούν σε κρυπτονομίσματα λόγω σπασμένου υλικού, δεν σου παρέχεται απολύτως καμία ασφάλεια ή επιστροφή των χρημάτων σου.

Μπορώ να μείνω ασφαλής με ένα AntiVirus ή μια VPN υπηρεσία;

Ενώ οι VPN υπηρεσίες όπως η NordVPN θα φροντίσουν να ασφαλίσουν την σύνδεση σου και να αφαιρέσουν κάθε ψηφιακό σου αποτύπωμα, στην πραγματικότητα δεν μπορούν να σε αποτρέψουν απ’ το να κατεβάζεις κακόβουλα σπασμένα προγράμματα από τρίτες ιστοσελίδες.

Τα AntiVirus από την άλλη πλευρά έχουν μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Ενώ πολλές φορές είναι σε θέση να εντοπίσουν άμεσα ένα κακόβουλο πρόγραμμα, πολλές φορές μπορούν επίσης να μπερδευτούν και να το αναφέρουν ως malware ή trojan ενώ δεν είναι. Άλλες φορές, είναι εντελώς ανίκανα να ανιχνεύσουν το κακόβουλο λογισμικό που υπάρχει μέσα.

Με ολοένα και περισσότερους πιο έξυπνους ιούς να εμφανίζονται στον κυβερνοχώρο, είναι ιδιαίτερα δύσκολο για κάθε ομάδα πίσω από ένα AntiVirus να τους εντοπίζει όλους γρήγορα. Με αυτά κατά νου, τα AntiVirus δεν παρέχουν πλήρη προστασία και σε καμία περίπτωση δεν θα σε βοηθήσουν πάνω σε μια δίκη για τη χρήση παράνομου υλικού.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Εκπτωτικά Κουπόνια & Προσφορές

50% ΕΚΠΤΩΣΗ
Hostinger
Προσφορές
Hostinger - Έως και 50% έκπτωση στο Cloud Hosting
Απέκτησε έως και 50% έκπτωση σε όλα τα Cloud Hosting...Εμφάνιση περισσότερων
Απέκτησε έως και 50% έκπτωση σε όλα τα Cloud Hosting πακέτα της Hostinger και 2 μήνες δωρεάν. Εμφάνιση λιγότερων
45% για 36 μήνες
BlueHost
BlueHost - WordPress Hosting από 2.95$
Απέκτησε έως 45% έκπτωση αποκτώντας ένα WordPress hosting...Εμφάνιση περισσότερων
Απέκτησε έως 45% έκπτωση αποκτώντας ένα WordPress hosting πακέτο για 36 μήνες. Εμφάνιση λιγότερων
69% Έκπτωση
NordVPN
Προσφορές
NordVPN - 69% έκπτωση και 3 μήνες δωρεάν
Λάβε 69% έκπτωση και 3 μήνες δωρεάν για το πλάνο των...Εμφάνιση περισσότερων
Λάβε 69% έκπτωση και 3 μήνες δωρεάν για το πλάνο των 2 ετών. Εμφάνιση λιγότερων

Σχολιάστε