10 Πράγματα που μπορείς να κάνεις με μια VPN εφαρμογή

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Γνωστές για την ασφάλεια που προσφέρουν, οι VPN εφαρμογές συχνά χρησιμοποιούνται για την αλλαγή της διεύθυνσης IP μας και την πρόσβαση σε γεωγραφικά αποκλεισμένο περιεχόμενο. Αλλά ήξερες πως υπάρχουν αρκετοί άλλοι έξυπνοι τρόποι με τους οποίους μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια VPN εφαρμογή;
Surfshark VPN στο Samsung Galaxy A52s με Android 12
Surfshark VPN | © Παναγιώτης Σακαλάκης

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Εκτός απ’ το να έχεις μια κρυπτογραφημένη σύνδεση και να αλλάζεις τη διεύθυνση της IP σου, υπάρχουν αρκετοί έξυπνοι τρόποι με τους οποίους μπορείς να αξιοποιήσεις μια VPN εφαρμογή. Απ’ το να κλείνεις φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία και άλλες υπηρεσίες, μέχρι και να αποκτάς πρόσβαση σε γεωγραφικά αποκλεισμένο περιεχόμενο και εφαρμογές, με μια VPN εφαρμογή μπορείς να κάνεις πολλά περισσότερα απ’ όσα νόμιζες.

Μπορεί η ασφάλεια και ιδιωτικότητα μας να είναι ζωτικής σημασίας στο σημερινό ψηφιακό τοπίο, μα με μια VPN εφαρμογή μπορείς να κάνεις πολλά περισσότερα απ’ το να καλύψεις τα ψηφιακά σου αποτυπώματα. Μπορείς να την χρησιμοποιείς για να εξοικονομείς χρήματα, για να ξεγελάς το αφεντικό σου, ή ακόμα και για να αυξήσεις την ταχύτητα του ίντερνετ σου.

Μέσα από αυτό το άρθρο, ρίχνουμε μια κοντινότερη ματιά σε όλα όσα μπορείς να κάνεις με μια VPN υπηρεσία. Αν δεν γνωρίζεις τι ακριβώς προσφέρει ένα εικονικό δίκτυο, τότε διάβασε το άρθρο μας με τίτλο “Τι είναι το VPN, πως λειτουργεί και τι τύποι υπάρχουν“.

1. Κλείσε οικονομικότερα αεροπορικά εισιτήρια

Οι αεροπορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία και οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων τείνουν να παρέχουν διαφορετικές τιμές σε κάθε χρήστη, ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται και το ιστορικό περιήγησης του. Αυτό σημαίνει πως την ίδια στιγμή μπορεί να βλέπεις ένα εισιτήριο που κοστίζει 300€ από Ελλάδα, και το ακριβώς το ίδιο να κοστίζει 200€ από μια διαφορετική χώρα.

Αυτό συμβαίνει φυσικά καθώς κάθε χώρα έχει διαφορετική οικονομία, ενώ κάποιες ευρωπαϊκές χώρες τείνουν να έχουν αρκετά πιο φθηνά αεροπορικά εισιτήρια απ’ ότι η χώρα μας. Χρησιμοποιώντας ένα VPN, μπορείς να αποφύγεις τις υψηλές τιμές και να ελέγχεις μόνο τις χαμηλότερες διαθέσιμες.

2. Λάβε αποκλειστικές προσφορές στις online αγορές σου

Όπως συμβαίνει με τα ξενοδοχεία και αεροπορικά εισιτήρια, έτσι και με εκατοντάδες άλλα προϊόντα και online υπηρεσίες, μπορείς να βρεις χαμηλότερες τιμές όταν τις επισκέπτεσαι από διαφορετικές χώρες. Για παράδειγμα, αρκετά γνωστά marketplaces προσφέρουν χαμηλότερες τιμές για ορισμένες χώρες, μιας και σε αυτές το Φ.Π.Α. είναι αρκετά πιο χαμηλό απ’ ότι στην Ελλάδα.

Ένας εξαιρετικός τρόπος με τον οποίο μπορείς να εξοικονομείς χρήματα με ένα VPN είναι αγοράζοντας εκδόσεις εφαρμογών και προγραμμάτων σε χαμηλότερο κόστος. Αν έχεις μια εφαρμογή που χρησιμοποιείς αρκετά συχνά, όπως για παράδειγμα το Notion, τότε μπορείς να αλλάξεις την τοποθεσία σου μέσω του VPN και να ελέγξεις σε ποιες χώρες προσφέρεται η συνδρομητική έκδοση σε χαμηλότερο κόστος.

3. Αύξησε την ταχύτητα του ίντερνετ σου

Εάν παρατηρείς πως η σύνδεση σου στο ίντερνετ αρχίζει και τρώει σκαλώματα, καθυστερούν να φορτώσουν τα βίντεο και οι φωτογραφίες, ή καμιά φορά πέφτει για μερικά δευτερόλεπτα και ξανά επανέρχεται, τότε πιθανότατα να “υποφέρεις” από τον περιορισμό του εύρους ζώνης του ISP παρόχου σου. Αλλιώς γνωστό και ως bandwidth, το εύρος ζώνης μπορεί είτε σκόπιμα να σε καθυστερεί, είτε να υπάρχουν άλλοι περιορισμοί.

Με μια VPN εφαρμογή θα μπορείς να παρακάμψεις χωρίς καμία επιπλέον αλλαγή όλους τους περιορισμούς του ISP παρόχου σου. Για να έχεις όμως πάντοτε σταθερή και γρήγορη σύνδεση, είναι σημαντικό να διατηρείς το VPN συνεχώς ενεργοποιημένο και να κρατάς τις συσκευές σου συνδεδεμένες στα εικονικά δίκτυα που σου παρέχονται. Για την υψηλότερη ταχύτητα, επέλεγε πάντοτε servers που βρίσκονται στην κοντινότερη απόσταση.

4. Ξεκλείδωσε social media εφαρμογές

Καθώς ταξιδεύεις, υπάρχει πάντοτε η περίπτωση να επισκεφτείς μια χώρα στην οποία απαγορεύεται η χρήση γνωστών κοινωνικών δικτύων, υπηρεσιών ή ιστοσελίδων που τείνεις να χρησιμοποιείς καθημερινά. Με μια VPN υπηρεσία, θα έχεις την δυνατότητα να παρακάμψεις με ευκολία όλους τους περιορισμούς της χώρας, αποκτώντας και πάλι πρόσβαση σε όλα όσα χρησιμοποιείς.

Έχεις επίσης την επιλογή να αποκτάς πάντοτε πρόσβαση σε γεωγραφικά αποκλεισμένες εφαρμογές, όπως για παράδειγμα στο Threads της Meta που δεν είναι διαθέσιμο ακόμα στην χώρα μας. Και το ίδιο φυσικά μπορείς να κάνεις για κάθε άλλη εφαρμογή, λειτουργικό σύστημα και συσκευή, αρκεί να έχεις εγκατεστημένη μια VPN εφαρμογή.

5. Απέκτησε πρόσβαση σε περισσότερο περιεχόμενο στο Netflix

Το Netflix, το HBO Max, το Disney Plus και εκατοντάδες άλλες γνωστές streaming πλατφόρμες προσφέρουν διαφορετικό περιεχόμενο σε κάθε χώρα, ανάλογα με τους νόμους της και τα δικαιώματα διανομείς που έχει η υπηρεσία. Αυτό σημαίνει πως σε χώρες όπως οι ΗΠΑ ή σε μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές χώρες απ’ την Ελλάδα, θα βρεις μια πληθώρα περισσότερων επιλογών, από ταινίες και σειρές μέχρι και ντοκιμαντέρ, παιδικά και anime.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ενεργοποιήσεις την VPN υπηρεσία σου, να επιλέξεις μια διαφορετική χώρα στην οποία θέλεις να συνδεθείς, και στη συνέχεια να συνδεθείς στην streaming πλατφόρμα και να ξεκινήσεις να ανακαλύπτεις τι καινούργιο υπάρχει. Φυσικά, το περιεχόμενο που δεν έχει διατίθεται ακόμα στην Ελλάδα μπορεί να μην περιλαμβάνει υπότιτλους.

6. Ασφάλισε όλες τις συσκευές του σπιτιού σου

Με μια VPN υπηρεσία δεν θα διατηρείς ασφαλή απλά τον υπολογιστή και το κινητό σου, μα και το laptop, το tablet, το router, μέχρι και την SmartTV σου. Αν και οι περισσότερες VPN υπηρεσίες σε περιορίζουν στον αριθμό των συσκευών που μπορείς να τις χρησιμοποιείς, με γνωστές εταιρείες όπως η NordVPN να σε περιορίζουν σε έως 6 συσκευές ανά λογαριασμό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την Surfshark, η οποία προσφέρει όχι μόνο απ’ τα οικονομικότερα πακέτα, μα και σύνδεση σε απεριόριστο αριθμό συσκευών.

Μια αξιόπιστη και καλή VPN υπηρεσία θα σου προσφέρει εφαρμογές για όλες τις mobile και tablet συσκευές σου, για τον σταθερό υπολογιστή ή το laptop σου, καθώς επίσης και την δυνατότητα να τις εγκαταστήσεις στο router του σπιτιού σου για ύψιστη ασφάλεια. Κάποιες μπορείς επίσης να τις κατεβάσεις και σε SmartTVs, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις θα βρεις και διαθέσιμες επεκτάσεις για γνωστά προγράμματα περιήγησης όπως ο Microsoft Edge, Google Chrome και Mozilla Firefox.

7. Σχολίαζε online εντελώς ανώνυμα

Δεν είναι μυστικό πως ζούμε σε εποχές που μπορείς πολύ εύκολα να βρεις τον “μπελά” σου για ένα μικρό λαθάκι. Ακόμα και μια κακή κριτική για ένα προϊόν / υπηρεσία που χρησιμοποίησες, ή για μια εταιρεία με την οποία συνεργάστηκες, μπορεί να σου γυρίσει σε νομικά προβλήματα. Και δεν θα αρχίσω να αναφέρομαι καν στις πολιτικές και θρησκευτικές απόψεις, οι οποίες μπορούν πολύ εύκολα να οδηγήσουν σε οργή.

Το πρόβλημα αυτό δεν το αντιμετωπίζουν τόσα χρόνια μόνο οι δημοσιογράφοι και οι bloggers, μα και οι απλοί αναγνώστες που θέλουν να σχολιάζουν και να μοιράζονται τις απόψεις και τις γνώμες τους.

Αν θέλεις να βάλεις τέλος στην αβεβαιότητα και να μην αφήνεις ποτέ απολύτως κανένα ψηφιακό αποτύπωμα με τα πραγματικά σου στοιχεία, τότε μπορείς να τα κρυπτογραφήσεις και να τα κρύψεις όλα με μια VPN υπηρεσία. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι πως θα κρύβεις την πραγματική διεύθυνση της IP σου, πράγμα που σημαίνει πως όποιος προσπαθήσει να σε ψάξει, θα βρεθεί γρήγορα σε μια αδιέξοδο, ή έναν τεράστιο λαβύρινθο για τον οποίο δεν υπάρχουν χάρτες και GPS.

8. Παίζε games στην δουλειά σου

Οκ, εντάξει, προφανώς και δεν προτείνεται να αφήνεις τις εργασίες σου για να παίζεις games, αλλά υπάρχει ένας εξαιρετικός τρόπος για να υποδείξεις στο αφεντικό σου πως οι τρόποι με τους οποίους μπλοκάρουν την πρόσβαση σου στο διαδίκτυο δεν ισχύουν με μια VPN υπηρεσία. Αυτό, φυσικά, εάν θέλεις να το μάθει. Και αν είσαι απλά ένα πιτσιρίκι, τότε μπορείς να παραπέμψεις την ασφάλεια που σου έβαλε η μητέρα σου στον υπολογιστή ή το κινητό ώστε να μην έχεις πρόσβαση σε γνωστούς game servers.

Τα firewalls στα routers μπορούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση σου σε πασίγνωστους gaming servers από μικρές και μεγάλες εταιρείες. Κάνοντας σύνδεση σε ένα VPN server ωστόσο, όλος ο περιορισμός λύνεται εκείνη την στιγμή, καθώς θα έχεις και πάλι πρόσβαση σε όλους τους servers παγκοσμίως, με το firewall σου να συνεχίζει να λειτουργεί όπως το έθεσαν και χωρίς να φαίνεται απολύτως καμία διαφορά ή παράκαμψη.

9. Δούλευε από το σπίτι χωρίς να είσαι σπίτι

Μετά το ξέσπασμα της καραντίνας, ένας αμέτρητος αριθμός επιχειρήσεων ξεκίνησε να προσφέρει στους εργαζομένους τους την δυνατότητα να εργάζονται από το σπίτι. Αν η δουλειά σου είναι remote, ακόμα κι αν η διαμόρφωση του γραφείου σου στο σπίτι είναι σαν αυτές που βλέπεις σε boards στο Pinterest, ίσως θελήσεις ένα πιο ζεστό κλήμα, να ανακαλύψεις νέα μέρη, ή απλά να πας για μερικές ημέρες διακοπές στο εξωτερικό. Αλλά τι γίνεται με την εργασία σου;

Μιας και οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να ελέγχουν την τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε όταν συνδεόμαστε στα δίκτυα ή τους διακομιστές τους, μπορούμε να τους ξεγελάσουμε πολύ εύκολα με τη χρήση μιας VPN εφαρμογής. Απλά κάνε σύνδεση σε έναν ελληνικό server και θα φαίνεται πως βρίσκεται στην Ελλάδα, απ’ όπου κι αν εργάζεσαι εκείνη την στιγμή. Κανένας δεν θα είναι σε θέση να καταλάβει την πραγματική σου τοποθεσία.. εκτός κι αν σου ζητήσουν να κάνετε βίντεο κλήση.

10. Παρακολούθα τους ανταγωνιστές σου ανώνυμα

Χάρη σε γνωστά εργαλεία όπως το Google Analytics, οι διαχειριστές ιστοσελίδων έχουν την δυνατότητα να παρακολουθούν τα βασικά στατιστικά και δεδομένα των επισκεπτών τους. Από τη διεύθυνση της IP σου, την τοποθεσία και τα ενδιαφέροντα σου βάση του ιστορικού και των cookies σου, υπάρχουν αρκετά δεδομένα που μοιράζονται αυτόματα την ώρα που επισκέπτεσαι μια ιστοσελίδα.

Το πρόβλημα εδώ είναι πως ένας ανταγωνιστής σου, διατηρώντας και οργανώνοντας σωστά τη βάση στατιστικών του, έχει την δυνατότητα να δει αν υπάρχουν άτομα που τους παρακολουθούν. Παρακολουθώντας τα ψηφιακά σου δεδομένα και διατηρώντας μια συνέπεια στον έλεγχο, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει ένας διαχειριστής πότε κάποιος ανταγωνιστής του τον παρακολουθεί. Για να το αποτρέψεις αυτό, κάνε σύνδεση σε έναν VPN server και αμέσως θα αφανίσεις όλα τα δεδομένα που αναφέρουν τα πραγματικά σου στοιχεία.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Σχολιάστε