Πως ξεπέρασα την αναβλητικότητα αλλάζοντας 5 απλά πράγματα

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Η αναβλητικότητα είναι η τάση να αναβάλλουμε ή να καθυστερούμε την έναρξη ή την ολοκλήρωση μιας εργασίας ή μιας απόφασης. Είναι μια συνήθης ανθρώπινη συμπεριφορά που όλοι μας έχουμε βιώσει σε κάποιο βαθμό. Ωστόσο, όταν η αναβλητικότητα γίνεται χρόνια, μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα.
Πως ξεπέρασα την αναβλητικότητα αλλάζοντας 5 απλά πράγματα
© Nubelson Fernandes στο Unsplash.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Είναι τρεις τα ξημερώματα, και για άλλη μια φορά πιάνω τον εαυτό μου να προσπαθεί να σκοτώσει τον χρόνο του, αποφεύγοντας να ολοκληρώσει τις εργασίες του, να απαντήσει στα μηνύματα και τα emails του, ή ακόμα και να δώσει σημάδια ζωής. Για άλλη μια φορά, παρακολουθώ διάφορα βίντεο στο YouTube για το πως να ξεπεράσω την αναβλητικότητα. Και για άλλη μια φορά, αποτυγχάνω.

Αυτή η νύχτα ήταν η τελευταία νύχτα που άφησα την αναβλητικότητα να πάρει τον έλεγχο, και ήταν πριν πέντε χρόνια. Άλλωστε, η αναβλητικότητα σε συνδυασμό με την βαρεμάρα ήταν δύο βασικά πράγματα που ήθελα να αφανίσω εντελώς από την καθημερινότητα μου. Δυστυχώς όμως, ό,τι κι αν είχα δοκιμάσει δεν φαινόταν να λειτουργούσε, με βίντεο και ντοκιμαντέρ να έδιναν μια μικρή ώθηση στο να κάνω το σωστό, η οποία όμως περνούσε μέχρι το επόμενο πρωινό. Και άντε πάλι απ’ την αρχή.

Αν και γνώριζα πως η αναβλητικότητα σκότωνε την δουλειά και την ψυχολογία μου σε καθημερινή βάση, ενώ είχαν περάσει ήδη μερικά χρόνια που την ζούσα, έτεινα να μην κάνω απολύτως τίποτα για να διορθώσω την κατάσταση. Τελικά, έπρεπε να φτάσω σε ακραία σημεία για να καταλάβω πως έπρεπε να βάλω ένα τέλος στην αναβλητικότητα μου και να ξεκινήσω να παίρνω την ζωή και πάλι στα χέρια μου.

Σε καμία περίπτωση δεν είμαι ειδικός επί του θέματος. Μέσα από αυτό το άρθρο, στόχος μου είναι να σου διηγηθώ τι ακριβώς με βοήθησε να καταπολεμήσω και να εξαλείψω κάθε ίχνος αναβλητικότητας. Κάποια πράγματα μπορεί να σε βοηθήσουν, άλλα ίσως όχι. Σε κάθε περίπτωση, εύχομαι να σου δώσω έστω και λίγη μακροχρόνια ώθηση για να αλλάξεις και εσύ την ζωή σου προς το καλύτερο.

Τι είναι η αναβλητικότητα με απλά λόγια;

Η αναβλητικότητα είναι η τάση να αναβάλλουμε ή να καθυστερούμε την έναρξη ή την ολοκλήρωση μιας εργασίας ή μιας απόφασης. Είναι μια συνήθης ανθρώπινη συμπεριφορά που όλοι μας έχουμε βιώσει σε κάποιο βαθμό. Ωστόσο, όταν η αναβλητικότητα γίνεται χρόνια ή επηρεάζει σημαντικά την προσωπική ή επαγγελματική μας ζωή, μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα.

Οι λόγοι που οδηγούν στην αναβλητικότητα είναι πολλοί και ποικίλοι. Μπορεί να περιλαμβάνουν άγχος, φόβο αποτυχίας, έλλειψη κινήτρων, ανεπαρκή διαχείριση χρόνου, ή ακόμα και την προτίμηση για την άμεση ικανοποίηση. Η αναβλητικότητα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο άγχος, αίσθημα ενοχής, χαμένες ευκαιρίες και μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την ευημερία ενός ατόμου.

Πως ξεπέρασα την αναβλητικότητα μου αλλάζοντας 5 απλά πράγματα

Για να αντιμετωπίσουμε την αναβλητικότητα, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις ρίζες της και να εφαρμόσουμε στρατηγικές που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την τάση για αναβάλουμε συνεχώς οτιδήποτε έχουμε να κάνουμε.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την οργάνωση των εργασιών μας, την οριοθέτηση συγκεκριμένων στόχων, την ανάπτυξη καλύτερων συνηθειών διαχείρισης χρόνου και την αναζήτηση υποστήριξης από φίλους, οικογένεια ή επαγγελματίες όποτε χρειάζεται.

Με την κατάλληλη προσέγγιση και την αφοσίωση, μπορούμε να μειώσουμε την αναβλητικότητα και να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα και την ευημερία μας.

1. Άλλαξα εντελώς το πρόγραμμα του ύπνου μου

Ξέρεις τι είναι χειρότερο (για εμένα) από τις βαρετές ώρες μέσα στη μέρα; Εκείνα τα βραδινά που δεν νυστάζεις καθόλου και προσπαθείς να σκοτώσεις την ώρα σου παρακολουθώντας βίντεο, stories, διαβάζοντας άρθρα ή βλέποντας ταινίες. Εκείνα τα βράδια που αν κοιμόσουν και ξυπνούσες νωρίς, δεν θα χρειαζόταν να τα σπαταλήσεις άδικα.

Άλλωστε, ο χρόνος είναι το μοναδικό πράγμα που δεν μπορούμε να αγοράσουμε, και έτσι είναι κρίμα να τον σπαταλάμε λόγω βαρεμάρας. Έτσι, αποφάσισα να αλλάξω εντελώς το πρόγραμμα μου, μπαίνοντας στο γκρουπ ανθρώπων που ξυπνάνε στις 5:00 π.μ. ώστε να μεγαλώσουν τις μέρες τους και να αποκτήσουν μια καλύτερη συνήθεια ύπνου και ξεκούρασης.

Φυσικά, είχα συνδυάσει τα πρωινά μου ως ένα από τα χειρότερα πράγματα που θα μπορούσαν να μου συμβούν. Να ξυπνάω στις 5:00 το πρωί; Δεν υπάρχει περίπτωση, έλεγα. Έχοντας προσπαθήσει ωστόσο τα “πάντα”, αποφάσισα να δώσω μια ευκαιρία στον εαυτό μου να αλλάξει μια απ’ τις σημαντικότερες συνήθειες του. Άλλωστε, αν δεν άντεχα, θα το σταματούσα λίγες ημέρες αργότερα. Το challenge μου ωστόσο ήταν να διατηρήσω αυτό το πρόγραμμα για τουλάχιστον 30 ημέρες.

Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για την συγκεκριμένη μου εμπειρία, πως ξεκίνησα και τι δυσκολίες αντιμετώπισα στην αρχή, από το προηγούμενο άρθρο που είχα δημοσιεύσει στο TechGuides:

2. Σταμάτησα να χρησιμοποιώ τόσο συχνά τα social media

Αν υπήρχε κάτι στο οποίο θα μπορούσα να χαθώ για ώρες ασταμάτητες, αυτά ήταν σίγουρα τα social media. Είτε θέλεις Facebook, είτε Instagram, είτε ακόμα και στο X (Twitter), έτεινα να περνάω πολύ χρόνο σερφάροντας και παρακολουθώντας τι έκαναν οι υπόλοιποι άνθρωποι που ακολουθούσα.

Στο εν τω μεταξύ, σταματώντας τη συχνή χρήση αυτών των κοινωνικών δικτύων, η ψυχολογία μου βελτιώθηκε σε υψηλό επίπεδο. Όταν το καλοκαίρι δούλευα και δεν μπορούσα να απολαύσω τα μπάνια μου, να επισκεφτώ τα νησιά που τόσο ήθελα και να πάω για κάμπινγκ με την τσακαλοπαρέα, έβλεπα φωτογραφίες και stories απ’ όσους ακολουθούσα που περνούσαν τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής τους – ή τουλάχιστον, αυτό που ήθελαν να παρουσιάσουν στον υπόλοιπο κόσμο.

Αν και εκείνη την στιγμή δεν το καταλάβαινα, αυτό με σκότωνε μέσα μου. “Μα γιατί να περνάνε τόσο καλά και εγώ να λιώνω στην δουλειά; Τι στο καλό έκανα λάθος με τις επιλογές μου;”. Τίποτα, είναι η πραγματική απάντηση, αλλά καθυστέρησα πολύ να συνειδητοποιήσω πως οι ευτυχισμένες στιγμές μπορούν να υπάρχουν και εντός της εργασίας, και όταν δεν πάω διακοπές, αλλά και όταν μένω σπίτι.

Αντί να σκέφτομαι τις επιλογές μου, ξεκίνησα να σκέφτομαι τι μπορώ να κάνω για να αλλάξω το επόμενο καλοκαίρι μου. Σκεφτόμουν επίσης αν αυτό που έκανα εκείνη την στιγμή με βοηθούσε στο να βελτιώσω την ζωή μου προς το καλύτερο.

Δούλευα γιατί ήμουν αναγκασμένος και χρειαζόμουν τα χρήματα; Υπέροχα, ξεκίνησα άμεσα να βελτιώνω τις τελευταίες ημέρες μου σε εκείνη τη θέση, άρχισα να αναζητώ για καλύτερες εναλλακτικές που θα μου άρεσαν και έθεσα ένα σχέδιο για να την αλλάξω άμεσα. Και έτσι έγινε, λίγο καιρό αργότερα. Το επόμενο καλοκαίρι, δεν πήγα απλά διακοπές, χάρη στην πρόοδο που έκανα, πήρα τον κολλητό μου και τον πήγα σε πληρωμένες διακοπές με ιστιοπλοϊκό, γυρνώντας τις Βόρειες Σποράδες.

3. Δημιούργησα ένα πρόγραμμα με βάση την τεχνική Pomodoro

Δεν είμαι ιδιαίτερος οπαδός των τεχνικών που παρουσιάζονται για να ολοκληρώνεις πιο αποτελεσματικά τις εργασίες σου, να έχεις καλύτερες καθημερινές συνήθειες και ούτω καθεξής. Για την ακρίβεια, δεν ήταν ότι απλά δεν ήθελα, αρνιόμουν κατηγορηματικά να ασχοληθώ με τεχνικές αυτοβελτίωσης.

Ωστόσο, μια τεχνική η οποία μου κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον ήταν η τεχνική Pomodoro. Πρόκειται για μια τεχνική η οποία έχει ένα κύριο στόχο: Να εστιάζεις αποκλειστικά σε ένα πράγμα κάθε φορά, κάνοντας μικρά διαλύματα ανά μερικά λεπτά. Ακούγεται απλό, γιατί είναι. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ρυθμίσεις ένα ξυπνητήρι να χτυπάει κάθε 25-30 λεπτά, κάνοντας ένα σύντομο διάλυμα πέντε λεπτών. Στο τέταρτο διάλυμα που θα κάνεις, αύξησε τον χρόνο στα 15 λεπτά.

Με αυτό τον απλό και εύκολο τρόπο, εστιάζεις αποκλειστικά σε μια εργασία κάθε φορά, αλλά φροντίζεις να ξεκουράζεις τον εαυτό σου ανά μερικά λεπτά.

Στο άρθρο της με τίτλο “Συγκέντρωση στη μελέτη με βίντεο study with me και τεχνική pomodoro“, η αγαπητή Μαρία εξηγεί στο Ανθομέλι με απλά λόγια τι ακριβώς είναι η τεχνική Pomodoro και πως λειτουργεί.

Μόνο η τεχνική Pomodoro δεν μπορεί να βοηθήσει όμως, καθώς θα χρειαστείς και ένα πρόγραμμα ώστε να γνωρίζεις σε ποια εργασία να μετακινηθείς αφότου ολοκληρώσεις την προηγούμενη.

Προσωπικά, χρησιμοποιώ την εφαρμογή Notion για να βλέπω όλο το πρόγραμμα μου, να βάζω υπενθυμίσεις και ειδοποιήσεις, να προγραμματίζω τα ραντεβού μου, να κρατάω τις σημειώσεις μου και όλες τις to-do λίστες μου. Χρησιμοποιώ επίσης την ίδια εφαρμογή για να σημειώνω ό,τι ιδέες μου έρχονται στο μυαλό, πράγματα τα οποία δεν θέλω να ξεχάσω, για να ενημερώνομαι για τα γενέθλια των κοντινών μου ανθρώπων και για να μοιράζομαι την δουλειά μου με τους πελάτες μου.

4. Ξεκίνησα να αφήνω σημειώσεις στην οθόνη μου

Η δουλειά μου βρίσκεται μπροστά από μια οθόνη. Ο πιο εύκολος για να δω κάτι είναι κολλώντας μια μικρή σημείωση στο κάτω μέρος της οθόνης, η οποία κρέμεται λες και την κρατάς με μανταλάκι. Εκεί, δεν γράφω τις σημειώσεις και τις to-do λίστες μου, καθώς τα έχω όλα οργανωμένα στο Notion.

Χρησιμοποιώ αυτές τις σημειώσεις για να υπενθυμίζω τον εαυτό μου ορισμένα βασικά πράγματα, όπως τα οφέλη που θα ακολουθήσουν όταν ολοκληρώσω όλες τις εργασίες και τα projects μου. Σημειώσεις όπως, “Εστίασε“, “Αναβλητικότητα Who?” και “Μάντεψε πως θα κοιμηθείς το βράδυ εάν τα ολοκληρώσεις όλα” είναι μόλις μερικά παραδείγματα απ’ τις σημειώσεις μου.

Αυτές οι μικρές και απλές σημειώσεις όχι απλά με βοηθούσαν σε καθημερινή βάση, μα πολλές φορές τις κοιτούσα και με ένα χαμόγελο συνέχιζα την δουλειά μου ή αυτό που έκανα. Ήταν επίσης εκεί κάθε φορά που έπιανα το κινητό μου για να απαντήσω σε ένα μήνυμα πελάτη μα αμέσως μετά έμπαινα να σερφάρω στο Instagram, υπενθυμίζοντας μου για την αναβλητικότητα και την προσπάθεια που έκανα.

5. Είδα τα πραγματικά μειονεκτήματα της αναβλητικότητας

Αν βρίσκεσαι σε αυτό το άρθρο καθώς προσπαθείς να βρεις λύσεις για να αντιμετωπίσεις την αναβλητικότητα, φαντάζομαι πως όχι μόνο γνωρίζεις τα μειονεκτήματα που έρχονται με την αναβλητικότητα, μα τα ζεις κιόλας.

Το να καθυστερείς να ολοκληρώσεις τις εργασίες σου άλλωστε είναι μόλις ένα από τα πιο απλά πράγματα της αναβλητικότητας, η οποία σε αποτρέπει απ’ το να ξεκινήσεις ή να κάνεις το οτιδήποτε έχει σημασία. Προσωπικά, βίωσα πολλές φορές και αρνητικά συναισθήματα για τις δυνατότητες και τις δεξιότητες μου και αν ήταν αρκετές ώστε να ολοκληρώσω μια εργασία, άσχετα αν ήξερα μέσα μου πως μπορούσα.

Όταν όμως παίρνεις την οριστική απόφαση να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο ζεις, αφαιρώντας μια για πάντα την αναβλητικότητα από την καθημερινότητα σου, με τα πρώτα κιόλας οφέλη θα βρεις τη δύναμη να διατηρήσεις μια συνέπεια. Γιατί ξέρεις και νιώθεις πως μετά από λίγη προσπάθεια, η διαφορά στο πως αισθάνεσαι και πως λειτουργείς σαν άνθρωπος έχει αλλάξει και βελτιωθεί σημαντικά.

Γιατί επέλεξα να γράψω σχετικά με την αναβλητικότητα

Αν είσαι συχνός/ή αναγνώστης/ρια του TechGuides, τότε έχεις παρατηρήσει πως δεν ασχολούμαι ούτε σκοπεύω να εστιάσω ποτέ σε τέτοιου είδους θέματα. Ωστόσο, ως ελεύθερος επαγγελματίας που τρέχει την δική του online επιχείρηση, καταλαβαίνω πόσο δύσκολη μπορεί να γίνει η αναβλητικότητα για κάθε επαγγελματία και μη.

Μέσα από τους οδηγούς που γράφω για το πως μπορείς να δημιουργήσεις ένα παθητικό εισόδημα, να ξεκινήσεις την δική σου online επιχείρηση και εκατοντάδες άλλους τρόπους για να εργάζεσαι από το σπίτι σου, θεωρώ πως αν κάτι μπορεί να τα “σκοτώσει” όλα αυτά, αυτή είναι σίγουρα η αναβλητικότητα.

Έχοντας ζήσει την αναβλητικότητα στα χειρότερα της, ήθελα να μοιραστώ την εμπειρία μου και ορισμένα απλά πράγματα που συνείσφεραν στο να καλυτερεύσω την καθημερινότητα μου, να ολοκληρώνω άμεσα τις εργασίες μου και να νιώθω πλέον πιο ικανός, ευτυχισμένος και ευχαριστημένος με τον εαυτό μου και τις αποφάσεις του.

Ευελπιστώ πως, έστω και λίγο, βοήθησα και εσένα.

Procrastination GIF
Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Σχολιάστε