Τι έμαθα ξυπνώντας στις 5 π.μ. κάθε μέρα για 2 χρόνια

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Θα βελτιωθεί ριζικά η ζωή σου αν ξεκινήσεις να ξυπνάς κάθε μέρα στις 5 π.μ.; Όχι, αλλά σίγουρα θα μεγαλώσουν οι μέρες σου και θα έχεις περισσότερο χρόνο να ασχοληθείς με αυτά που αγαπάς.
Τι έμαθα ξυπνώντας στις 5 π.μ. κάθε μέρα για 2 χρόνια
© Jon Tyson στο Unsplash.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Όλοι οι ηγέτες ξυπνάνε στις 5 π.μ. Ασκούνται σε καθημερινή βάση και αντί να δουλεύουν περισσότερο, δουλεύουν εξυπνότερα. Είναι συχνά πιο παραγωγικοί, πιο δημιουργικοί και με περισσότερη ενέργεια απ’ ότι οι υπόλοιποι “θνητοί” άνθρωποι – ή τουλάχιστον, αυτό έτεινα να διαβάζω και να βλέπω παντού.

Ως άνθρωπος που λατρεύει να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται συνεχώς, μου κέντριζε πάντα το ενδιαφέρον το πρόγραμμα που ακολουθούσαν ορισμένοι εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι, καλλιτέχνες και δημιουργοί. Ξύπνημα στις 5 π.μ. ανέφεραν αρκετές ιστοσελίδες, αυτό είναι που διατηρεί το πρόγραμμα τους και τους επιτρέπει να ολοκληρώνουν όλες τις εργασίες που έχουν, ακόμα και όταν πρέπει να διαχειρίζονται πολλαπλές επιχειρήσεις μαζί.

Έτσι, αποφάσισα να κάνω τους δικούς μου ελέγχους και να ξεκινήσω να ξυπνάω κάθε πρωί στις 5 π.μ. Ήθελα να δω αν θα υπάρξει κάποια διαφορά, ή αν όλα ήταν λόγια του αέρα για να καταφέρουν οι ιστοσελίδες να παράγουν περισσότερο περιεχόμενο για τα blogs τους. Και φυσικά, έχοντας κατά νου πως η κύρια δουλειά μου είναι το blogging, ποιος καλύτερος τρόπος για μια νέα περιπέτεια και ένα καινούργιο άρθρο;

Το ξεκίνημα μου με το πρωινό ξύπνημα στις 5 π.μ.

Από ταινίες και σειρές, βιβλία, e-books και audiobooks, μέχρι και από γνωστούς και άγνωστους ανθρώπους, έβλεπα ολοένα και περισσότερους να αλλάζουν εντελώς το βιολογικό τους ρολόι. Και απ’ ότι φαίνεται, αυτή η καταραμένη 5 π.μ. φαίνεται να είναι η νούμερο ένα επιλογή για όσους παίρνουν τέτοιες αποφάσεις.

Μα γιατί; Γιατί στις 5 π.μ.; Γιατί όχι στις 12 μ.μ.; Γιατί να μην κοιμόμαστε σαν να μην υπάρχει αύριο και πρέπει να ξυπνάμε ξημερώματα;

Δύο πράγματα απεχθάνεται το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων, απ’ όσο έχω καταλάβει: το πρωινό ξύπνημα και τις Δευτέρες. Από την στιγμή που θα φτάσουμε σε μια ηλικία, όπου ξεκινάμε το νηπιαγωγείο ή το δημοτικό, το πρωινό ξύπνημα γίνεται κομμάτι της καθημερινότητας μας. Έτσι λειτουργεί άλλωστε η κοινωνία. Και ποιο παιδί λατρεύει να ξυπνάει νωρίς το πρωί για να πάει στο σχολείο; Ή γενικά, να ξυπνάει το πρωί;

Η Δευτέρα από την άλλη πλευρά είναι η πιο αδικημένη μέρα, και για όλους τους λάθους λόγους. Η Δευτέρα συνδυάζεται στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων ως η πρώτη μέρα της εβδομάδας, που σημαίνει πως είτε ξεκινάει το σχολείο για τα πιτσιρίκια, είτε η δουλειά για τους μεγάλους. Δύο πράγματα που φαίνεται πως δεν θα αγαπηθούν ποτέ.

Όσο κάνεις κάτι που δεν αγαπάς, κάτι το οποίο δεν σε καλύπτει και δεν σε γεμίζει, δεν υπάρχει περίπτωση να αγαπήσεις την Δευτέρα.

Δε θα πω ψέματα, έτεινα κι εγώ να μπαίνω σε ένα πιο “drama queen” mood όταν ερχόταν η Δευτέρα, κάτι το οποίο ήταν ιδιαίτερα ειρωνικό για δύο λόγους: είναι μια μέρα σαν όλες τις άλλες και, γεννήθηκα Δευτέρα. Με το δεύτερο βέβαια να μην παίζει κανένα απολύτως ρόλο. Αλλά το θέμα της Δευτέρας νομίζω θα το πιάσω σε μια μελλοντική φάση, ίσως σε ένα άλλο άρθρο. Θα αναφέρω όμως, πως όσο κάνεις κάτι που δεν αγαπάς, κάτι το οποίο δεν σε καλύπτει και δεν σε γεμίζει, δεν υπάρχει περίπτωση να αγαπήσεις την Δευτέρα.

Αν όμως κάνεις αυτό που αγαπάς, τότε η Δευτέρα ξαφνικά μετατρέπεται σε πιο ευχάριστη και δημιουργική μέρα. Για την ακρίβεια, έχω φτάσει πλέον σε ένα σημείο της ζωής μου που περιμένω να έρθει η Δευτέρα πως και πως. Ξεκίνησα να συνδυάζω την συγκεκριμένη ημέρα ως μια καλή ευκαιρία για να ξεκινήσω άλλη μια δυναμική, δημιουργική και – συχνά – μοναδική βδομάδα, και όχι να ξεφυσάω όλη μέρα έως ότου περάσει και έρθει η Τρίτη.

Το πρωινό ξύπνημα στις 5 π.μ. δεν ήταν μια ιδέα που μου ήρθε απλά στο μυαλό. Ήταν κάτι για το οποίο διάβαζα συνεχώς σε διάφορα blogs και περιοδικά και συχνά αναφερόταν σε ενότητες που αφορούσαν την προσωπική ανάπτυξη, τους ηγέτες και τη δημιουργικότητα. Το έβλεπα επίσης συχνά μέσα από ταινίες και σειρές, όπου ο πρωταγωνιστής ξυπνούσε στις 5 π.μ. κάθε πρωί, ασκούταν, ετοιμαζόταν και περνούσε την υπόλοιπη μέρα του προσπαθώντας να επιτύχει τους στόχους του/ης.

Αλλά γιατί στις 5 π.μ.;

Μιας και το δικό μου πρόγραμμα δεν ήταν ακριβώς πρόγραμμα, αποφάσισα να αλλάξω “λίγο” τα πράγματα, κάνοντας μια στροφή 180 μοιρών. Cheers to me! Καθημερινό ξύπνημα στις 5 π.μ. ενώ συνήθως εκείνη την ώρα έπεφτα για ύπνο; Αμέ! Γυμναστική ενώ δεν είχα γυμναστεί ποτέ στην ζωή μου και κάπνιζα ασταμάτητα; Αμέ! Καλύτερη και πιο υγιή διατροφή; Yes, yes please!

Ήθελα να μάθω τι είναι αυτό που κάνει την συγκεκριμένη ώρα τόσο ιδανική για όλους τους μεγάλους ηγέτες που φαίνεται να τα καταφέρνουν τόσο καλά, σε συνδυασμό να αναπτύξω ένα πιο υγιή τρόπο ζωής. Δεν είχα επίσης να χάσω τίποτα προσπαθώντας να αλλάξω το ωράριο μου, οπότε είτε θα έβλεπα θετικά αποτελέσματα, είτε θα παρέμενα στο παραδοσιακό μου ωράριο (το ίδιο με αυτό μιας νυχτερίδας) έως ότου έβρισκα μια πιο αποτελεσματική λύση.

Ξύπνημα στις 5 π.μ. / Ο πρώτος μήνας

Αν και σκεφτόμουν η πρώτη επικεφαλίδα του άρθρου να γράφει, “Ξύπνημα στις 5 π.μ. / Η πρώτη μέρα,” αποφάσισα να την αλλάξω καθώς θα ήταν ιδιαίτερα σύντομη: Την πρώτη ημέρα δεν ξύπνησα. Για την ακρίβεια, δεν ξύπνησα τις πρώτες τρεις ημέρες. Πως να ξυπνήσεις άλλωστε στις 5 π.μ. όταν κοιμάσαι δύο ώρες νωρίτερα; Το βιολογικό μου ρολόι είχε αλλάξει εντελώς και αυτό ήταν κάτι το οποίο ήθελα να λύσω άμεσα.

Το γελοίο της υπόθεσης εδώ είναι πως κατάφερα να λύσω το πρόβλημα μου με έναν πολύ απλό τρόπο, τον οποίο βέβαια δε θα περίμενε κανείς να διαβάσει σε ένα άρθρο: Έγινα κομμάτια μια μέρα από μπύρες και σφηνάκια, κοιμήθηκα στις 6 μ.μ. και ξύπνησα στις 4:30 π.μ. την επόμενη ημέρα.

Θυμάμαι πως προσπαθούσα απεγνωσμένα να βρω έναν τρόπο για να κλείνουν τα μάτια μου το βράδυ. Από διαλογισμό, τεχνικές χαλάρωσης, μέχρι και τη γνωστή τεχνική της Προοδευτικής Μυϊκής Χαλάρωσης, τίποτα δεν φαινόταν να λειτουργούσε. Αισθανόμουν πως το βράδυ ο εγκέφαλος μου λειτουργούσε καλύτερα, και έχοντας πάντα στο μυαλό μου πως τις βραδινές ώρες είχα άφθονη ησυχία, είχα συνηθίσει σε αυτό τον τρόπο ζωής.

Δεν θυμάμαι τι είχε εκείνη η μέρα. Θυμάμαι όμως χαρακτηριστικά πως είχε γίνει κάτι για το οποίο θέλαμε να γιορτάσουμε. Έτσι, ξεκινήσαμε να πίνουμε στις 1 μ.μ. και καταλήξαμε όλοι στα σπίτια μας έως τις 5:30 μ.μ. Έως τις 6 μ.μ. ήμουν στο κρεβάτι και βρισκόμουν ήδη στο δεύτερο όνειρο, έως ότου άνοιξα τα μάτια μου στις 4:30 π.μ.

Και κάπως έτσι, ξεκίνησε το ταξίδι μου με το καθημερινό ξύπνημα στις 5 π.μ.

Είχα δημιουργήσει στο μυαλό μου την τεράστια εντύπωση πως αυτό το ωράριο θα είναι ένας τεράστιος πόλεμος για εμένα έως ότου καταφέρω να προσαρμοστώ. Spoiler alert: Δεν ήταν. Για την ακρίβεια, το ξύπνημα στις 5 π.μ. είναι ιδιαίτερα εύκολο, αρκεί να ‘χεις κοιμηθεί νωρίς την προηγούμενη μέρα. Βέβαια, όταν ξυπνάς στις 5 π.μ., κάπου προς τις 8-9 μ.μ. αρχίζεις και αισθάνεσαι πως φτάνει η ώρα για να ξεκουραστείς, και έτσι έως τις 9-10 μ.μ. βρίσκεσαι ήδη στο κρεβάτι.

Υπήρχαν φυσικά και οι στιγμές όπου άκουγα το ξυπνητήρι και ήθελα να πέσει κεραυνός και να με κάψει, αλλά “αν μπεις στο χορό θα χορέψεις,” έτεινα να μου λέω χαμογελαστά, και σηκωνόμουν για να πιάσω δουλειά.

Ο πρώτος μήνας είχε τις περιπέτειες του, αλλά δεν ήταν τόσο δύσκολος όσο πίστευα. Ή καλύτερα, δεν είχε καμία σχέση με την εικόνα που είχα δημιουργήσει στο μυαλό μου. Τις πρώτες ημέρες αισθανόμουν μια μικρή αδιαθεσία. Οι μέρες ήταν πια πιο μεγάλες από πριν και έτσι όταν πλησίαζε το απόγευμα άρχισα να αισθάνομαι πως είχα έλλειψη ύπνου, ενώ στην πραγματικότητα κοιμόμουν τουλάχιστον 7 ώρες καθημερινά. Αυτή η αδιαθεσία και η κούραση έφυγαν μετά τις πρώτες δύο εβδομάδες.

Ξύπνημα στις 5 π.μ. / Οι υπόλοιποι μήνες

Θα μπορούσα να αναφερθώ για κάθε μήνα, μιας και κρατούσα σημειώσεις στο Notion μου για κάθε μέρα που περνούσε. Παρόλα αυτά, δεν θα σε κουράσω περισσότερο, μεταφέροντας την ιστορία στους υπόλοιπους μήνες, οι οποίοι μας φέρνουν στο σήμερα.

Ο δεύτερος μήνας είναι σαν όλους τους υπόλοιπους που ακολουθούν: το σώμα σου έχει προσαρμοστεί στο πρωινό ξύπνημα και τα μάτια σου ανοίγουν αρκετά πιο γρήγορα πλέον – να και κάτι που δεν περίμενα πως θα μου συνέβαινε ποτέ.

Κατέληξα σαν τον πατέρα μας,” είχα πει μια φορά στην αδερφή μου και γελούσε. Μόνο αυτόν θυμάμαι να ξυπνάει καθημερινά στις 4:30 – 5:00 τα ξημερώματα, έχοντας τελειώσει όλες τις δουλειές του σπιτιού έως ότου άνοιγα τα δικά μου μάτια. Τώρα κατάλαβα πόσο εύκολα ξυπνούσε και γιατί ήταν τόσο παραγωγικός στη δουλειά του.

Τα πρωινά ξυπνήματα έγιναν ακόμα καλύτερα όταν ξεκίνησα να τα συνδυάζω με διάφορα άλλα μικρά πραγματάκια, όπως το να ‘χω διαφορετικές γεύσεις καφέ στο σπίτι. Μιας και είμαι τεράστιος λάτρης του καφέ (και ναι, ξέρω ξέρω, το ‘χω αναφέρει εκατοντάδες φορές και μέχρι και η φωτογραφία εξωφύλλου του podcast καναλιού μου έχει καφέ) έχοντας να επιλέξω ανάμεσα από διαφορετικές γεύσεις το πρωί μου “γέμιζε” – κατά ένα περίεργο τρόπο – τη μέρα.

Ακόμα και η επιλογή της γεύσης του καφέ μου έδινε περισσότερη χαρά με το που άνοιγα τα μάτια μου το πρωί και έτσι σηκωνόμουν αρκετά πιο γρήγορα και ευχάριστα. Σε ευχαριστώ Jacobs (όχι, δεν είναι διαφήμιση, αλλά η προσωπική μου προτίμηση) για τη γεύση καραμέλας, τη γεύση φουντούκι, τη γεύση βανίλιας και τη κλασική).

Ένας εξίσου ωραίος συνδυασμός που μπήκε πριν από μερικούς μήνες στην ζωή μου ήταν και το ραδιόφωνο. Κάθε πρωί που ξυπνάω συνήθως ακούω Imagine 89.7 FM, καθώς οι πρωινές καθημερινές ραδιοφωνικές εκπομπές τους μου κρατάνε συντροφιά και με ενημερώνουν για οτιδήποτε συμβαίνει στον κόσμο καθώς δουλεύω (και δεν αναφέρομαι στο γέλιο που ρίχνω τα πρωινά με τους παρουσιαστές).

Η σκέψη του να ξυπνήσω το πρωί, να φτιάξω μερικές κούπες φίλτρου με όποια γεύση επιλέξω εκείνη την στιγμή, ακούγοντας μουσική, συζητήσεις και μαθαίνοντας όλα τα πρόσφατα νέα, κάνοντας παράλληλα αυτό που αγαπώ, δεν μου έδινε απλά κουράγιο, ήταν ο λόγος που ξυπνούσα (και ξυπνάω μέχρι και σήμερα) με ένα χαμόγελο. Το Podcasting έγινε επίσης μέρος της καθημερινότητας μου.

Τα οφέλη του πρωινού ξυπνήματος στις 5 π.μ.

Μιας και δεν σκοπεύω να σε κουράσω περισσότερο με αυτό το άρθρο, θεωρώ πως θα ήταν μια εξαιρετική ιδέα αν έγραφα τα οφέλη του πρωινού ξυπνήματος με τον ίδιο τρόπο που αναγράφω συνήθως τα τεχνικά χαρακτηριστικά εφαρμογών ή προϊόντων στο Inkstory Tech και στο TechGuides: αριθμητικά και σύντομα.

1. Ξεκίνησα να αποδίδω καλύτερα

Όταν ξυπνάς στις 5 π.μ. και έχεις αρκετό χρόνο για να ολοκληρώσεις τις βασικότερες εργασίες σου, ή να ασχοληθείς με τα προσωπικά σου projects χωρίς να σε αποσυντονίζει κάποιος και έχοντας φρέσκο και ξεκούραστο μυαλό, μπορείς προφανώς και να ανταπεξέλθεις καλύτερα.

Η αλλαγή της διατροφής, το ξεκίνημα της γυμναστικής και η καλύτερη οργάνωση του προγράμματος μου, ήταν επίσης σημαντικοί παράγοντες για να αυξήσω σημαντικά την απόδοση και την παραγωγικότητα μου. Μιας και ξυπνάω νωρίτερα, έχω περισσότερο χρόνο να προετοιμαστώ για οτιδήποτε θέλω να κάνω, ενώ όταν εμφανίζονται προβλήματα σε ιστοσελίδες πελάτων, μου είναι πιο εύκολο να τα λύσω καθώς εκείνη την ώρα δεν μου αποσπάει κανένας την προσοχή.

Με άλλα λόγια, μειώθηκε αρκετά η πίεση, το άγχος και το στρες, αλλά με συνδυασμών όλων των αλλαγών που έκανα και όχι αποκλειστικά λόγω της ώρας.

2. Έχω χρόνο να ασχοληθώ με τα προσωπικά μου projects

Έως τις 8 π.μ. είχα το χρόνο να κάτσω και να δουλέψω πάνω σε όλα τα projects που είχα τόσο καιρό στο μυαλό μου, αλλά δεν έβρισκα ποτέ τον χρόνο για να τα ξεκινήσω. Σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, και αφότου ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα projects που ήθελα, δύο από αυτά τα ολοκλήρωσα και τα κυκλοφόρησα (πιο συγκεκριμένα, το Inkstory Tech και το Inkstory Dispatch).

Δεν πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα προτού βρω την ευκαιρία να ξεκινήσω να γράφω τα δικά μου eBooks, να δημιουργώ και να πουλάω τα δικά μου Notion Templates και να κατασκευάσω το blog που διαβάζεις αυτή την στιγμή.

3. Απέκτησα περισσότερη ενέργεια για γυμναστική

Αυτή η αίσθηση χαράς που νιώθεις μέσα σου όταν έχεις τελειώσει με την άσκηση, έχεις κάνει μπάνιο και έχεις φάει σωστά, ενώ έχεις όλη τη μέρα μπροστά σου, είναι μια αίσθηση που σκοπεύω να κρατήσω. Αυτή είναι η αίσθηση του “έχω φροντίσει τον εαυτό μου και το σώμα μουέχω ολοκληρώσει όλα τα σημαντικά tasks και έχω όλη τη μέρα μπροστά μου“.

Όταν κρατάς την ίδια ρουτίνα γυμναστικής για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, αισθάνεσαι – και γίνεσαι – δυνατότερος/η, έχεις περισσότερη αυτοπεποίθηση και κοιτώντας πίσω στο χρόνο, δε θες να ξανά επιστρέψεις. Και γιατί να το κάνεις άλλωστε;

Τα καλοκαίρια συνήθως παίρνω το ποδήλατο και φεύγω για μια δίωρη άσκηση πάνω στο βουνό, εφόσον δεν υπάρχει κάτι που να επείγει στην δουλειά. Το χειμώνα δεν φαίνονται και πολλά έξω στις 5 π.μ., οπότε κρατάω τα μεσημέρια μου ελεύθερα για ποδηλασία και ολοκληρώνω όλες τις βασικές ασκήσεις γυμναστικής στο σπίτι με το που ξυπνάω.

4. Κατάφερα να ακούω τουλάχιστον 2 podcasts τη μέρα

Εκτός και αν γράφω άρθρο, το Spotify ή το Castbox είναι πάντα ανοιχτά και παίζουν κάποιο podcast επεισόδιο. Από διάφορα ελληνικά podcast κανάλια έως και ξένα από αγαπημένους hosts, το podcasting έγινε γρήγορα κομμάτι της καθημερινότητας μου και ένας εξαιρετικός τρόπος για να μαθαίνω νέα πράγματα και να ακούω μοναδικές ιστορίες.

Προτού αλλάξω τη ρουτίνα μου, έτεινα να ακούω podcast επεισόδια μόνο όταν ταξίδευα ή όταν έβρισκα ελεύθερο χρόνο τις βραδινές ώρες. Πλέον, έχω την δυνατότητα να ακούω κάθε πρωί και από δύο διαφορετικά επεισόδια. Και αν αναρωτιέσαι γιατί έβαλα το podcasting στα οφέλη του να ξυπνάς στις 5 π.μ., τότε ο λόγος που πρέπει να γνωρίζεις είναι απλός: Βρήκα χρόνο για να κάνω κάτι που αγαπώ σε καθημερινή βάση, και αυτό για εμένα είναι το άκουσμα podcast επεισοδίων.

Για εσένα μπορεί να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, ή κάτι παρόμοιο. Doesn’t really matter, αρκεί να σου αρέσει.

Τα αρνητικά του πρωινού ξυπνήματος στις 5 π.μ.

Ο λόγος που ξεκίνησα να ξυπνάω στις 5 π.μ. κάθε μέρα ήταν γιατί είχα την ανάγκη να αλλάξω τον τρόπο ζωής μου. Πάντα αναζητάω τρόπους για να γίνομαι πιο δημιουργικός, πιο έξυπνος, πιο παραγωγικός, καλύτερος ηγέτης, μα πάνω απ’ όλα, καλύτερος άνθρωπος. Συχνά θα με δεις να κάνω τεράστιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μου, αλλά επιλέγω να τις κάνω μόνο επειδή γνωρίζω πως θα βελτιώσουν τον τρόπο ζωής μου.

Το πρωινό ξύπνημα στις 5 π.μ. ήταν ένας καλός τρόπος για να βάλω μια τάξη στην ζωή μου και να ξεκινήσω να προσέχω τον εαυτό μου και το σώμα μου περισσότερο. Παρόλα αυτά, δεν είναι για όλους.

Αν διαβάζεις αυτό το άρθρο περιμένοντας να μάθεις εάν τελικά το πρωινό ξύπνημα στις 5 π.μ. είναι μια ιδανική λύση για εσένα, τότε επίτρεψε μου να σου αναφέρω τα δύο βασικά προβλήματα που έρχονται με αυτό το ωράριο.

  1. Δεν είναι για όσους δεν προλαβαίνουν να κοιμηθούν νωρίς το βράδυ: Το πράγματα είναι απλά: αν δεν είσαι στο κρεβάτι έως τις 9-10 μ.μ., τότε την επόμενη ημέρα θα είσαι πτώμα. Ακολουθώντας την ίδια τακτική, δεν θα αργήσει να έρθει και η υπερκόπωση λόγω έλλειψης ύπνου και λανθασμένου τρόπου ξεκούρασης. Αν δεν μπορείς να κοιμάσαι νωρίς τα βράδια, τότε δεν μπορείς να ξυπνάς και νωρίς – όχι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τουλάχιστον.
  2. Δεν είναι για όσους δεν είναι σταθεροί και υπομονετικοί: Το να ακολουθάς ένα πρόγραμμα πιστά, θέλει αρκετή υπομονή και επιμονή έως ότου δεις τα πρώτα αποτελέσματα. Αν ξυπνάς διαφορετικές ώρες κάθε πρωί, τότε ο οργανισμός σου δεν θα καταφέρει να προσαρμοστεί με τη νέα σου ρουτίνα.

Όπως μπορείς επίσης να καταλάβεις, αυτή η αλλαγή θα μεγαλώσει τις μέρες σου, αλλά δεν θα αλλάξει εσένα ως άνθρωπο, το σώμα ή το μυαλό σου. Για όλα αυτά, θα είσαι εσύ υπεύθυνος/η του εαυτού σου.

Η κοινωνική σου ζωή δεν θα αλλάξει

Θα συνεχίσεις να έχεις τη δύναμη να βγαίνεις τα Σαββατόβραδα για τα περιστασιακά ποτάκια με τη παρέα σου, αλλά δεν είναι αρκετή για να ξενυχτάς. Θα είσαι σε θέση να κάθεσαι μέχρι πιο αργά το βράδυ, αλλά θα το πρωί θα δυσκολεύεσαι περισσότερο με το ξύπνημα. Άσχετα με την ηλικία, την περιοχή και τον τρόπο με τον οποίο περνάς τις μέρες μου, το πρωινό ξύπνημα στις 5 π.μ. δεν θα αλλάξει τόσο ριζικά την κοινωνική σου ζωή όσο αναφέρουν ορισμένοι Bloggers και YouTubers.

Ως ελεύθερος επαγγελματίας, είναι φυσιολογικό να δουλεύω περισσότερες ώρες απ’ ότι θα δούλευα σε μια άλλη εργασία. Τα 48ωρα και 72ωρα που έχω κλείσει είναι πλέον αμέτρητα και οι διακοπές που ήταν να κάνω, αλλά απέτυχα να ευχαριστηθώ λόγω προβλημάτων στην δουλειά, είχαν ξεπεράσει και αυτές τα όρια.

Όταν άλλαξα εντελώς το πρόγραμμα εργασίας μου και σταμάτησα να δουλεύω μετά τις 2 μ.μ., τα πράγματα καλυτέρευαν τόσο για εμένα, όσο και για την παραγωγικότητα που είχα καθώς δούλευα. Οι φίλοι μου ξεκίνησαν να με βλέπουν συχνότερα, είχα περισσότερο χρόνο να επισκεφτώ διάφορα μέρη και να τρέξω στα βουνά τους με το ποδήλατο μου, καθώς επίσης και να επισκέπτομαι την οικογένεια μου. Ήταν όλες μικρές ευχαριστήσεις χάρη στην αλλαγή που έκανα.

Παρακολουθώντας ένα από τα βίντεο του Fitness YouTuber Browney, ο οποίος αποφάσισε να ξεκινήσει το challenge του να ξυπνάς κάθε μέρα στις 5 π.μ. για 30 ημέρες, παρατήρησα πως στο τέλος αποφάσισε να σταματήσει αυτό το ωράριο.

Ένας από τους λόγους ήταν το έντονο πρόγραμμα του, το οποίο πολλές φορές τον οδηγούσε να μένει ξύπνιος έως και μετά τις 10 μ.μ., κάτι το οποίο τον δυσκόλευε αρκετά. Στη συνέχεια, η κοπέλα του δε φαινόταν ιδιαίτερα ευχαριστημένη με τα πρωινά του ξυπνήματα, αλλά δεν θα πιάσω τη συγκεκριμένη συζήτηση, αυτοί οι δύο πρέπει να την πιάσουν.

Αυτό που μου άρεσε στο βίντεο του, ωστόσο, ήταν ο τρόπους που παρουσίασε τα πράγματα με την ρεαλιστική τους μορφή: Για κάποιους λειτουργεί, για άλλους όχι. Ο Browney εστίασε σε ορισμένα βασικά πράγματα:

  1. Να αποκτήσει μια καλύτερη πρωινή ρουτίνα.
  2. Να γίνει πιο παραγωγικός.
  3. Να εξασκείται περισσότερο αλλάζοντας το βιολογικό ρολόι του σώματος του.

Αυτοί οι στόχοι βασίστηκαν πάνω σε διάφορα άρθρα που διάβασε επί του θέματος και τον οδήγησαν στο να ξεκινήσει το Challenge 30 ημερών. Βέβαια, θα τολμήσω να πω πως το challenge θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 60 ημέρες, έτσι ώστε να προλάβει το σώμα να προσαρμοστεί στη νέα αλλαγή.

Καθώς παρακολουθούσα το βίντεο του γέλασα αρκετές φορές βλέποντας το ύφος που είχε κάθε πρωί, μου θύμιζε αρκετά το δικό μου. Αλλά μέσα σε ένα διάστημα 30 ημέρων και με ένα τόσο έντονο πρόγραμμα, όπως παρατήρησε γρήγορα και ο ίδιος του, τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά – και αυτός ήταν φυσικά και ο κύριος λόγος που δεν κράτησε τη νέα του ρουτίνα, απλά δεν λειτουργούσε γι ‘αυτόν.

Ίσως τελικά το challenge 30 ημερών να είναι όντως βολικό, τουλάχιστον για να δεις αν μπορείς να το στηρίξεις και εάν λειτουργεί για εσένα. Αν δεις ότι ολοκληρώνεις τον πρώτο μήνα, τότε μπορείς να προχωρήσεις στο Challenge 60 ημερών (το οποίο δεν υπάρχει αλλά μόλις δημιούργησα).

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Σχολιάστε