Χρήματα μέσω Market Pass: Τι είναι και πως κάνω αίτηση;

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Αν και το χρηματικό ποσό σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται μεγάλο, το Market Pass ήρθε ως ένα μέτρο ενίσχυσης για όλα τα νοικοκυριά στην Ελλάδα που δυσκολεύονται να καλύψουν τα είδη διατροφής λόγω της σημαντικής αύξησης των τιμών στους καταναλωτές. Αλλά ποια είναι η διαδικασία και πως λαμβάνεις την κάρτα του Market Pass;
Χρήματα μέσω του Market Pass - Τι είναι και πως κάνω αίτηση

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Το Market Pass είναι ένα μέτρο ενίσχυσης των νοικοκυριών στην Ελλάδα, με σκοπό την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους αγορών, ιδίως ειδών διατροφής, λόγω της σημαντικής αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Έως πότε θα διαρκέσει το Market Pass;

Αρχικά κάλυψε την περίοδο από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούλιο του 2023 και στη συνέχεια επεκτάθηκε για τους μήνες Αύγουστο έως και Οκτώβριο 2023.

Με την τελευταία ρύθμιση, η ενίσχυση επεκτείνεται για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2023, για τους δικαιούχους της οικονομικής ενίσχυσης του άρθρου 46 του ν. 5045/2023 που είναι κάτοικοι σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές.

Πόσα χρήματα λαμβάνει κάποιος μέσω του Market Pass;

Τα ποσά που λαμβάνει κάποιος μέσω του Market Pass εξαρτώνται από το μέγεθος του νοικοκυριού. Αναλυτικά, τα ποσά είναι τα εξής:

 • Μονομελές νοικοκυριό: 22 ευρώ το μήνα.
 • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 32 ευρώ το μήνα.
 • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 32 ευρώ το μήνα.
 • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 42 ευρώ το μήνα.
 • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 42 ευρώ το μήνα.
 • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 52 ευρώ το μήνα.
 • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 62 ευρώ το μήνα.
 • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 72 ευρώ το μήνα.

Τα ποσά αυτά πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων. 

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

Ποια είναι η διαδικασία για να λάβω το Market Pass;

Για να λάβεις το Market Pass θα πρέπει να προχωρήσεις σε αίτηση, η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί σε λίγα λεπτά μέσω του Gov.gr. Επιπλέον, μπορεί να αναλάβει την διαδικασία και ένας λογιστής, μα είναι ιδιαίτερα εύκολη και απλή ακόμα και για τους αρχάριους πολίτες.

Για να λάβεις το Market Pass, θα πρέπει να ακολουθήσεις την παρακάτω διαδικασία:

 1. Επισκέψου την πλατφόρμα vouchers.gov.gr.
 2. Κάνε σύνδεση χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet.
 3. Υπόβαλλε την αίτηση σου για το Market Pass.
 4. Επέλεξε τον τρόπο που θέλεις να λαμβάνεις την οικονομική ενίσχυση:
  • Εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία θα αποθηκεύσεις στο κινητό σου και θα επιδεικνύεις στις αγορές σου μέσω ανέπαφων πληρωμών.
  • Μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσεις, εφόσον δεν διαθέτεις ένα κινητό ή δεν επιθυμείς να χρησιμοποιήσεις την κάρτα.

Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ. των δικαιούχων. Οι αιτήσεις για το Market Pass μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και την ορισμένη προθεσμία.

Συνιστάται να ελέγχεις την πλατφόρμα για τις πιο πρόσφατες πληροφορίες και οδηγίες. Εάν χρειάζεσαι περαιτέρω βοήθεια, μπορείς να απευθυνθείς στις αρμόδιες υπηρεσίες για επιπλέον υποστήριξη.

Ποια είναι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το Market Pass;

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το Market Pass για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023 παρατείνεται έως και την 8η Ιανουαρίου 2024 για όλους τους δικαιούχους. 

Επίσης, παρατείνεται η διάρκεια της ισχύος των ψηφιακών καρτών, όπου καταβάλλεται η οικονομική ενίσχυση έως και την 29η Φεβρουαρίου 2024. Συνιστάται να ελέγχεις την πλατφόρμα vouchers.gov.gr για τις πιο πρόσφατες πληροφορίες και οδηγίες.

Πότε θα λάβω την κάρτα Market Pass;

Η διαδικασία παραλαβής της κάρτας για το Market Pass είναι ολίγο διαφορετική, μιας και οι δικαιούχοι δεν λαμβάνουν μια φυσική κάρτα για τις αγορές τους, μα μια ψηφιακή που μπορούν να χρησιμοποιούν για ανέπαφες πληρωμές μέσω του smartphone τους ή άλλων συσκευών που υποστηρίζουν την τεχνολογία NFC.

Αφότου ολοκληρώσεις την αίτηση, θα λάβεις μια ειδοποίηση μέσω SMS ή email από την τράπεζα που έχεις επιλέξει. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ακολουθήσεις τις οδηγίες που σου παρέχονται για να ενεργοποιήσεις την ψηφιακή σου κάρτα. Μόλις η νέα σου κάρτα ενεργοποιηθεί, στη συνέχεια μπορείς να την εισάγεις σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι ώστε να ξεκινήσεις τις ανέπαφες πληρωμές.

Αν έχεις μια συσκευή με Android λειτουργικό σύστημα, τότε μπορείς να συνδέσεις την κάρτα του Market Pass στην εφαρμογή Google Pay (Πορτοφόλι Google). Αν είσαι κάτοχος iPhone, τότε μπορείς να συνδέσεις την κάρτα σου στην εφαρμογή Apple Pay.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Σχολιάστε