Η αλήθεια γύρω από τις δωρεάν VPN υπηρεσίες το 2024

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Οι δωρεάν VPN υπηρεσίες υπόσχονται βελτιωμένο απόρρητο, υψηλότερη ασφάλεια, κρυπτογραφημένη σύνδεση, διαφορετική διεύθυνση IP και πρόσβαση σε γεωγραφικά αποκλεισμένο περιεχόμενο. Αλλά πως πληρώνουν όλα τα έξοδα τους όταν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν και είναι όντως αξιόπιστες;
Η αλήθεια γύρω από τις δωρεάν VPN υπηρεσίες
VPN | © Privecstasy στο Unsplash.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Για να αυξήσουν την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα τους, για να αλλάζουν την διεύθυνση της IP τους και να σερφάρουν ανώνυμα, αρκετοί χρήστες στρέφονται σε δωρεάν VPN υπηρεσίες για να γλιτώσουν έστω και τα 2-3 ευρώ που θα έδιναν μηνιαίως σε αντίστοιχη περίπτωση. Αλλά τι πραγματικά συμβαίνει με αυτές τις υπηρεσίες και είναι όντως τόσο αξιόπιστες όσο αναφέρουν ορισμένοι;

Ζούμε σε μια ψηφιακή εποχή όπου η χρήση VPN υπηρεσιών είναι σχεδόν απαραίτητη πλέον για κάθε χρήστη. Οι επαγγελματίες του χώρου γνωρίζουμε ακριβώς τι μπορεί να συμβεί αν δεν λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα μας, και οι περισσότεροι πλέον έχουμε τουλάχιστον μια VPN υπηρεσία που έχουμε ρυθμίσει ώστε να ανοίγει και να ενεργοποιείται αυτόματα κάθε φορά που χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή, το laptop, το smartphone ή το tablet μας. Κάποιοι, έχουμε ασφαλίσει μέχρι και τις Smart TVs μας.

Αρκετοί άνθρωποι στρέφονται κατευθείαν στις δωρεάν εναλλακτικές, προσπαθώντας να αποφύγουν τις μηνιαίες συνδρομές που περιλαμβάνουν οι περισσότερες VPN υπηρεσίες. Ωστόσο, η αλήθεια γύρω από τις δωρεάν VPN υπηρεσίες είναι ολίγο διαφορετική από αυτή που θα διαβάσεις στις περισσότερες ιστοσελίδες και θα ακούσεις απ’ τους περισσότερους “τζαμπατζήδες”.

Τι είναι οι δωρεάν VPN υπηρεσίες;

Τα δωρεάν VPN είναι υπηρεσίες που σου επιτρέπουν να συνδέεσαι και να χρησιμοποιείς εικονικά ιδιωτικά δίκτυα χωρίς να πληρώνεις ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, σου δίνουν την δυνατότητα να συνδεθείς σε έναν server μιας διαφορετικής ή της ίδιας χώρας, κρυπτογραφώντας την σύνδεση σου και παρέχοντας πρόσβαση σε γεωγραφικά μπλοκαρισμένες ιστοσελίδες και παρακάμπτοντας την λογοκρισία.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι δωρεάν VPN υπηρεσίες αξιόπιστες και ασφαλείς. Ορισμένες μπορεί να έχουν περιορισμούς στο μηνιαίο bandwidth που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, στην ταχύτητα ή ακόμα και στον αριθμό διαθέσιμων διακομιστών (servers) που παρέχονται. Ορισμένες δωρεάν VPN υπηρεσίες ενδέχεται επίσης να συλλέγουν ή να πωλούν τα προσωπικά σου δεδομένα και στοιχεία και να σε εκθέτουν σε διαφημιστικές εταιρείες ή σε κακόβουλο λογισμικό.

Επομένως, είναι σημαντικό να είσαι προσεκτικός/ή όταν επιλέγεις μια δωρεάν VPN υπηρεσία, κάνοντας μια βαθύτερη έρευνα προτού ξεκινήσεις να την χρησιμοποιείς.

Ποιες είναι οι δημοφιλέστερες δωρεάν VPN υπηρεσίες το 2023;

Υπάρχουν αρκετές δωρεάν VPN υπηρεσίες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, αλλά δεν είναι όλες το ίδιο αξιόπιστες και ασφαλείς. Παρόλα αυτά, ορισμένες από τις γνωστότερες παγκοσμίως είναι οι εξής:

  • Proton VPN: Η συγκεκριμένη υπηρεσία παρέχει ένα εξαιρετικό δωρεάν πακέτο, το οποίο σου δίνει πρόσβαση σε 219 servers σε 5 χώρες, χωρίς διαφημίσεις και με απεριόριστο μηνιαίο bandwidth, ώστε να μην αγχώνεσαι για τις πολύωρες χρήσεις. Η εταιρεία έχει ισχυρή φήμη για την ασφάλεια και την αξιοπιστία που προσφέρει στους χρήστες, ενώ χρησιμοποιεί AES-256 κρυπτογράφηση.
  • TunnelBear: Πρόκειται για μια απ’ τις γνωστότερες και πιο αξιόπιστες VPN υπηρεσίες παγκοσμίως. Ωστόσο, το δωρεάν πακέτο τους προσφέρει μόλις 500MB μηνιαίου bandwidth, το οποίο μπορείς να αυξήσεις στα 1.5GB εάν κάνεις ένα tweet για την υπηρεσία. Παρέχει servers σε 23 χώρες, ένα φιλικό προς τους αρχάριους διαχειριστικό περιβάλλον και εξαιρετικά συνδρομητικά πακέτα για όσους θέλουν περισσότερες δυνατότητες και λιγότερους περιορισμούς.
  • PrivadoVPN: Πρόκειται για μια απ’ τις γνωστότερες δωρεάν VPN υπηρεσίες για Windows και Mac. Προσφέρει 10GB διαθέσιμου bandwidth μηνιαίως, πρόσβαση σε 12 servers σε διαφορετικές τοποθεσίες και μια αυστηρή no-logs πολιτική, η οποία ουσιαστικά αναφέρει πως η εταιρεία δεν αποθηκεύει ή συλλέγει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της. Παρέχει επίσης μια λειτουργία kill-switch, η οποία αποσυνδέει την συσκευή από το ίντερνετ εάν αποσυνδεθεί από έναν VPN server, για ύψιστη ασφάλεια και ιδιωτικότητα.

Θα βρεις εκατοντάδες άλλες διαθέσιμες δωρεάν VPN υπηρεσίες, αλλά όπως προαναφέρθηκε, είναι σημαντικό να ελέγξεις πρώτα για την αξιοπιστία τους. Ξεκίνα διαβάζοντας τις κριτικές που έχουν αφήσει άλλοι χρήστες, πολλοί εκ των οποίων μπορεί να είναι ειδικοί στην κλάδο.

Οι παραπάνω υπηρεσίες θα εξυπηρετήσουν το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που δεν θέλουν να αποκτήσουν κάποιο συνδρομητικό πακέτο, αλλά θέλουν να αυξήσουν την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα τους.

Πόσο αξιόπιστες είναι οι δωρεάν VPN υπηρεσίες;

Δυστυχώς, δεν είναι εύκολο να απαντηθεί η συγκεκριμένη ερώτηση, μιας και δεν είναι όλα τα δωρεάν VPN το ίδιο. Κάποια είναι ασφαλέστερα από άλλα. Κάποια συλλέγουν τις πληροφορίες και τα δεδομένα των χρηστών τους, ενώ άλλα παρέχουν no-logs πολιτική. Ορισμένες υπηρεσίες μπορεί επίσης να πουλούν τα δεδομένα σου ή ακόμα και να προβάλλουν διαφημίσεις, να σου κατεβάζουν κακόβουλο λογισμικό και πολλά ακόμα.

Σε γενικές γραμμές, οι δωρεάν VPN υπηρεσίες δεν είναι τόσο ασφαλείς όσο οι premium επιλογές, ενώ προσφέρουν μικρότερο αριθμό διακομιστών σε διαφορετικές χώρες, συχνά περιορισμένο μηνιαίο bandwidth και τείνουν να παρέχουν μόνο στους συνδρομητές τους τις καλύτερες και πιο προσεγμένες κρυπτογραφημένες, λειτουργίες και χαρακτηριστικά.

Μιας και οι VPN υπηρεσίες πληρώνουν μεγάλα ποσά χρημάτων κάθε μήνα για τους servers που νοικιάζουν ή έχουν τοποθετήσει σε πολλαπλά Data Centers, είναι λογικό να βρίσκουν τρόπους ώστε να επωφελούνται απ’ τις δωρεάν υπηρεσίες που προσφέρουν. Κάποια θα σε βομβαρδίζουν με διαφημίσεις, αλλά θα πουλάνε τα στατιστικά σου, ενώ άλλες εταιρείες το κάνουν αποκλειστικά για την δωρεάν διαφήμιση που θα λάβουν από το δωρεάν πακέτο τους.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των δωρεάν και premium VPN;

Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές ενός VPN είναι οι δυνατότητες που προσφέρει. Αυτά περιλαμβάνουν τον αριθμό των διακομιστών, τοποθεσιών, συσκευών, πρωτοκόλλων, προτύπων κρυπτογράφησης και επιπλέον λειτουργίες που παρέχει ένα VPN. Σε γενικές γραμμές, τα επί πληρωμή VPN προσφέρουν περισσότερες και καλύτερες δυνατότητες από τα δωρεάν VPN.

Για παράδειγμα, τα επί πληρωμή VPN έχουν συνήθως χιλιάδες διακομιστές σε εκατοντάδες χώρες, ενώ τα δωρεάν VPN έχουν λιγότερους διακομιστές σε λιγότερες τοποθεσίες. Αυτό σημαίνει ότι τα επί πληρωμή VPN μπορούν να προσφέρουν περισσότερες επιλογές για την αλλαγή της IP διεύθυνσης και την πρόσβαση σε γεωγραφικά μπλοκαρισμένο περιεχόμενο.

Τα επί πληρωμή VPN υποστηρίζουν επίσης περισσότερες συσκευές και πλατφόρμες, όπως τα Windows, Mac, Linux, Android, iOS, routers, Smart TVs, κονσόλες παιχνιδιών κ.λπ. Τα δωρεάν VPN μπορούν να λειτουργούν μόνο σε περιορισμένο αριθμό συσκευών και πλατφορμών.

Εξίσου σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως τα επί πληρωμή VPN χρησιμοποιούν πιο προηγμένα και ασφαλή πρωτόκολλα και πρότυπα κρυπτογράφησης από τα δωρεάν VPN. Τα πρωτόκολλα είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί ένα VPN για να δημιουργήσει μια σύνδεση μεταξύ της συσκευής σου και του VPN server.

Πως ελέγχω την αξιοπιστία μιας δωρεάν VPN υπηρεσίας;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις δωρεάν VPN υπηρεσίες είναι όταν δεν παρέχουν ύψιστη κρυπτογράφηση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαρροές στα δεδομένα, την διεύθυνση IP και σε άλλες πληροφορίες του χρήστη. Ορισμένοι τρόποι για να ελέγξεις για την αξιοπιστία μιας δωρεάν υπηρεσίας, είναι κάνοντας συγκεκριμένες δοκιμές.

  • IP διαρροές: Αυτές συμβαίνουν όταν το VPN αποτυγχάνει να κρύψει την πραγματική διεύθυνση της IP σου, εκθέτοντας την πραγματική σε ιστοσελίδες, υπηρεσίες και εφαρμογές που χρησιμοποιείς. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις εργαλεία όπως το Astrill VPN, το οποίο θα σου δείξει εάν η δημόσια διεύθυνση IP που έχεις είναι όντως η πραγματική σου τοποθεσία.
  • WebRTC διαρροές: Αυτές συμβαίνουν όταν το πρόγραμμα περιήγησης (web browser) χρησιμοποιεί ένα πρωτόκολλο που ονομάζεται WebRTC (Web Real-Time Communication) για τη δημιουργία συνδέσεων peer-to-peer με άλλες συσκευές, όπως για κλήσεις βίντεο ή ήχου. Το WebRTC μπορεί να αποκαλύψει την πραγματική σου IP ακόμα κι αν χρησιμοποιείς ένα VPN. Μπορείς να ελέγξεις για διαρροές WebRTC χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως το IPLeak.org, το οποίο θα σου εμφανίσει εάν εντοπίζοντας αιτήματα WebRTC.
  • Διαρροές DNS: Αυτές συμβαίνουν όταν το VPN σου αποτυγχάνει να δρομολογήσει τα DNS αιτήματα σου μέσω των servers του, και αντί αυτού χρησιμοποιεί τους servers του ISP (ίντερνετ παρόχου) σου. Χρησιμοποιώντας τους διακομιστές του ISP σας ή άλλους διακομιστές τρίτων, το VPN εκθέτει το ιστορικό περιήγησης σου και τη δραστηριότητα σου σε αυτούς. Και οι δύο παραπάνω υπηρεσίες που αναφέρθηκαν για τις IP και WebRTC διαρροές μπορούν να σου δείξουν εάν υπάρχει κάποια διαρροή στα DNS σου.

Αν η VPN υπηρεσία που χρησιμοποιείς δεν καταφέρει να περάσει και τα τρία από τα παραπάνω και εμφανίζονται διαρροές έστω και για ένα από αυτά, τότε είναι σημαντικό να αλλάξεις την συγκεκριμένη υπηρεσία με μια πιο αξιόπιστη.

Χρησιμοποίησε μόνο VPN υπηρεσίες που προσφέρουν δυνατότητες και λειτουργίες όπως το Switch Kill, IPv6 blocking, προστασία DNS και WebRTC blocking. Μια VPN υπηρεσία θα πρέπει επίσης να προσφέρει no-logs πολιτική στους πελάτες της, η οποία τους βεβαιώνει πως δεν διατηρούνται, αποθηκεύονται ή διαμοιράζονται μεταξύ τρίτων τα στατιστικά περιήγησης και τα προσωπικά σου δεδομένα.

Τι είναι το δωρεάν VPN του Opera Browser και πόσο αξιόπιστο είναι;

Το VPN του Opera Browser είναι μια δυνατότητα που είναι ενσωματωμένη στο πρόγραμμα περιήγησης και παρέχεται εντελώς δωρεάν προς όλους τους χρήστες που χρησιμοποιούν το πρόγραμμα στους υπολογιστές ή την εφαρμογή στο Android.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το Opera VPN επιτρέπει στους χρήστες του πασίγνωστου web browser να περιηγούνται με βελτιωμένη ασφάλεια και απόρρητο, κρυπτογραφώντας την επισκεψιμότητα τους και αποκρύπτοντας την πραγματική διεύθυνση της IP τους. Το VPN του Opera παρέχεται επίσης δωρεάν, είναι απεριόριστο και αναφέρεται πως δεν καταγράφει τα δεδομένα των χρηστών.

Ωστόσο, το VPN του Opera δεν είναι ένα αληθινό VPN, μα μια proxy υπηρεσία. Πιο συγκεκριμένα, είναι μια υπηρεσία μεσολάβησης, μια τεχνολογία που δρομολογεί την επισκεψιμότητα σου μέσω ενός απομακρυσμένου server, αλλά δεν προσφέρει το ίδιο επίπεδο προστασίας και ασφάλειας όπως ένα πραγματικό VPN. Το VPN είναι μια τεχνολογία που δημιουργεί μια ασφαλή και κρυπτογραφημένη σήραγγα μεταξύ της συσκευής σου και ενός διακομιστή και προσφέρει περισσότερες δυνατότητες και λειτουργίες από μια proxy υπηρεσία.

Το VPN της Opera λειτουργεί επίσης μόνο μέσα από το πρόγραμμα περιήγησης, ενώ ένα πραγματικό VPN λειτουργεί σε όλο το σύστημα και προστατεύει όλη την επισκεψιμότητα στο Διαδίκτυο, ανεξάρτητα από το πρόγραμμα περιήγησης ή την εφαρμογή που χρησιμοποιείς. Επιπλέον, παρέχονται μόλις τρεις διαθέσιμες τοποθεσίες που μπορείς να επιλέξεις (Αμερική, Ευρώπη και Ασία), ενώ ένα πραγματικό VPN μπορεί να ξεπεράσει τις 60-100 χώρες στις οποίες διαθέτει servers.

Το VPN της Opera χρησιμοποιεί μόνο ένα πρωτόκολλο (HTTP/SOCKS5), ενώ ένα πραγματικό VPN χρησιμοποιεί πολλαπλά πρωτόκολλα (OpenVPN, WireGuard κ.λπ.) που προσφέρουν διαφορετικά επίπεδα ταχύτητας και ασφάλειας. Επιπλέον, δεν διαθέτει σημαντικές λειτουργίες όπως το Kill Switch, split tunneling, προστασία των DNS και πολλά άλλα που ενισχύουν την ασφάλεια, το απόρρητο και την εμπειρία του χρήστη.

Επομένως, το VPN της Opera δεν είναι τόσο ασφαλές όσο ένα πραγματικό VPN. Είναι επίσης αρκετά πιο αργό απ’ ότι μια premium VPN υπηρεσία, που σημαίνει πως θα παρατηρείς μια συνεχής καθυστέρηση στη φόρτωση των σελίδων και του περιεχομένου, ακόμα κι αν έχεις υψηλές ταχύτητες ίντερνετ με οπτικές ίνες.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Σχολιάστε