Νόμος για την Πειρατεία και τις Online Ταινίες (και τι να κάνεις)

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο νόμο στην Ελλάδα, τα πρόστιμα και πως μπορείς να προστατευτείς.
Νόμος για την Πειρατεία και τις Online Ταινίες (και τι να κάνεις)
© Amy Syiek στο Unsplash.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες στο εξωτερικό, στην Ελλάδα η πειρατεία αποτελούσε για πολλά χρόνια το επίκεντρο της ψυχαγωγίας μας. Τώρα, ένας νέος νόμος που τέθηκε σε ισχύ τον στις Φεβρουαρίου του 2025, επιβάλλει πρόστιμα σε όσους παρακολουθούν online ταινίες και σειρές ή κατεβάζουν πειρατικό περιεχόμενο.

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο νόμο και την Πειρατεία

Ο νέος νόμος που εφαρμόστηκε πρόσφατα επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα σε άτομα που παρακολουθούν ή κατεβάζουν πειρατικές ταινίες και σειρές, ακόμα κι αν αυτό συμβαίνει χωρίς πρόθεση εμπορικής εκμετάλλευσης.

Οι ποινές κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες ευρώ για ιδιωτική χρήση έως αρκετές χιλιάδες ευρώ για επιχειρήσεις που προβάλλουν παράνομο περιεχόμενο. Η νομοθεσία αυτή δεν στοχεύει απλώς τους δημιουργούς του πειρατικού υλικού, αλλά και τους καθημερινούς χρήστες που το καταναλώνουν.

  • Ιδιώτες: 750 ευρώ για πρώτη παράβαση, που διπλασιάζεται σε 1.500 ευρώ σε περίπτωση επανάληψης.
  • Επιχειρήσεις: Από 1.500 έως 3.000 ευρώ για δημόσια προβολή.
  • Οικονομική εκμετάλλευση: Από 5.000 έως 10.000 ευρώ για εμπορική χρήση ή μεταπώληση παράνομου περιεχομένου.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν βλέπεις απλώς μια ταινία online, μπορείς να έρθεις αντιμέτωπος με νομικές συνέπειες.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για άλλου είδους περιεχομένο, όπως κρακαρισμένες ή σπασμένες εφαρμογές, προγράμματα, βιβλία, online courses και πολλά ακόμα.

Τι πρέπει να αποφεύγεις

Η πιο σημαντική συμβουλή είναι να αποφεύγεις οποιαδήποτε πλατφόρμα που προσφέρει πειρατικό περιεχόμενο. Μερικές ενδείξεις ότι μια ιστοσελίδα μπορεί να είναι παράνομη περιλαμβάνουν:

  • Μη επίσημες πηγές ταινιών ή σειρών.
  • Απουσία πιστοποιητικών ασφαλείας (π.χ., “https” στη διεύθυνση του ιστότοπου).
  • Εμφάνιση πολλών αναδυόμενων παραθύρων ή ύποπτων διαφημίσεων.

Με άλλα λόγια, για ταινίες και σειρές θα πρέπει να χρησιμοποιείς επίσιμες streaming πλατφόρμες όπως τα Netflix, HBO Max, Amazon Prime, Disney Plus, μεταξύ άλλων, ενώ για παιχνίδια θα πρέπει να αγοράζονται από πλατφόρμες όπως το Steam, Epic Games Store, μεταξύ άλλων.

Επίσης, απόφυγε να κατεβάζεις οποιοδήποτε αρχείο από αναξιόπιστες πηγές, καθώς μπορεί να περιέχει κακόβουλο λογισμικό που εκθέτει τα δεδομένα σου.

Πώς μπορείς να προστατευτείς με VPN υπηρεσίες

5 Τρόποι για να βγάλεις λεφτά με ένα VPN
Surfshark VPN | © Παναγιώτης Σακαλάκης για το TechGuides.

Ο πιο εύκολος και απλός τρόπος για να διασφαλίσεις την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια σου είναι χρησιμοποιώντας μια VPN υπηρεσία όπως η Surfshark VPN ή η NordVPN – εκ των οποίων και οι δύο προσφέρουν no-logs πολιτική, που σημαίνει πως δεν διατηρούν καθόλου στατιστικά από τους χρήστες τους.

Με μια VPN υπηρεσία, μπορείς να αλλάζεις με 1 κλικ τη διεύθυνση IP σου και να κρυπτογραφείς τη διαδικτυακή σου δραστηριότητα, κάτι το οποίο όχι μόνο σχεδόν εξαφαλίφει τον κίνδυνο εντοπισμού, μα κρύβει κάθε ψηφιακό σου αποτύπωμα.

Διάβασε τα εξής σχετικά άρθρα:

Είναι σημαντικό σε αυτό το σημείο να σημειωθεί πως οι δωρεάν VPN υπηρεσίες δεν είναι αξιόπιστες καθώς λειτουργούν συχνά περισσότερο ως proxy υπηρεσίες παρά ως πραγματικές VPN υπηρεσίες.

Είναι εξίσου σημαντικό να σημειωθεί εδώ πως μια VPN υπηρεσία θα πρέπει να κατέβει και να εγκατασταθεί ως πρόγραμμα στον υπολογιστή ή το laptop και ως εφαρμογή στην Android ή iOS συσκευή μας.

Αξιόπιστες και premium VPN εφαρμογές προσφέρουν επίσης επιπλέον ρυθμίσεις για την έξτρα ασφάλεια και ανανωνυμία, όπως το χαρακτηριστικό “Kill Switch“, το οποίο απενεργοποιεί αυτόματα τη σύνδεση στο ίντερνετ για την αποφυγή σπάνιων διαρροών της IP διεύθυνσης σου, το “Rotating IP“, το οποίο “γυρνάει” τη διεύθυνση της IP σου διατηρώντας το ίδιο VPN δίκτυο, μεταξύ άλλων.

Οι πιο αξιόπιστες VPN υπηρεσίες αυτή την στιγμή

Έχω δοκιμάσει πάρα πολλές διαφορετικές VPN υπηρεσίες την τελευταία δεκαετία, αλλά λίγες είναι αυτές που πραγματικά προσφέρουν ύψιστη ασφάλεια, είναι αρκετά οικονομικές, και έχουν όλα τα χαρακτηριστικά που θα χρειαστείς για να αποκρύψεις εντελώς τη διεύθυνση της IP σου.

Surfshark VPN - Business VPN
Surfshark VPN | © Παναγιώτης Σακαλάκης

Ορισμένες από τις καλύτερες που έχω χρησιμοποιήσει είναι οι εξής:

  1. Surfshark VPN: Αυτή είναι η εφαρμογή που χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Την έχω ρυθμίσει να ανοίγει αυτόματα και στον υπολογιστή και στο κινητό και να συνδέεται αυτόματα στο πιο κοντινό VPN δίκτυο. Μπορείς επίσης να την χρησιμοποιείς σε απεριόριστο αριθμό συσκευών με τον ίδιο λογαριασμό.
  2. NordVPN: Αναμφισβήτητα μια απ’ τις γνωστότερες και πιο αξιόπιστες VPN υπηρεσίες παγκοσμίως. Δεν διατηρεί τα στατιστικά των χρηστών, προσφέρει προσιτά πακέτα και πάνω από 6,000 VPN servers.
  3. PureVPN: Με περισσότερους από 6,000+ VPN servers σε ολόκληρο τον κόσμο, σχετικά οικονομικά πακέτα, και όλα τα χαρακτηριστικά που θα χρειαστείς, η PureVPN είναι αναμφισβήτητα μια απ’ τις καλύτερες επιλογές της αγοράς αυτή την στιγμή.

Υπάρχουν εκατοντάδες άλλες VPN υπηρεσίες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, μα οι παραπάνω είναι οι καλύτερες των καλυτέρων, ιδιαίτερα για όσους ενδιαφέρονται να έχουν ύψιστη ασφάλεια και ανωνυμία online.


Εκτός από την ασφάλεια που προσφέρουν τα VPN, είναι σημαντικό να επενδύσεις σε νόμιμες πλατφόρμες streaming.

Υπηρεσίες όπως το Netflix, το Disney+ ή το Amazon Prime Video προσφέρουν μεγάλη ποικιλία περιεχομένου σε προσιτές τιμές, εξασφαλίζοντας παράλληλα την υποστήριξη των δημιουργών.

Τέλος, θυμήσου ότι η γνώση είναι δύναμη. Ενημερώσου για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σου ως χρήστης του διαδικτύου και υιοθέτησε υπεύθυνες πρακτικές.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides, του Norpan Gaming και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Σχολιάστε