Πως να βγάλω λεφτά από το σπίτι δουλεύοντας εξ’ αποστάσεως;

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Είτε σκοπεύεις να εργαστείς για μια επιχείρηση, είτε να μετατρέψεις μια ιδέα σου σε πηγή εισοδήματος, είτε απλά αναζητάς για το τι υπάρχει διαθέσιμο, οι επιλογές είναι αρκετές και συχνά ιδιαίτερα ευέλικτες.
Πως να βγάλω λεφτά από το σπίτι δουλεύοντας εξ' αποστάσεως
© Amel Majanovic Montes στο Unsplash.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Η εργασία εξ’ αποστάσεως γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στις μέρες μας, με νέες startup εταιρείες να βασίζονται πλέον στο διαδίκτυο και εκατομμύρια άνθρωποι να εργάζονται από την άνεση του σπιτιού τους.

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να ξεκινήσεις εάν ενδιαφέρεσαι να εργάζεσαι εξ’ αποστάσεως: Είτε μπορείς να αναζητήσεις για τις εκατομμύρια διαθέσιμες θέσεις που προσφέρονται αυτή την στιγμή σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και στην Ελλάδα, είτε να ξεκινήσεις μια καριέρα ως freelancer.

Αν ο στόχος σου είναι να δημιουργήσεις ένα ισχυρό παθητικό εισόδημα, τότε έλεγξε το προηγούμενο άρθρο που είχαμε δημοσιεύσει: “Τι είναι και πως να δημιουργήσεις παθητικό εισόδημα“.

Βρες απομακρυσμένη εργασία (remote work) πάνω στον κλάδο σου

Οι καλύτερες ιστοσελίδες για εύρεση εργασίας
LinkedIn / © Souvik Banerjee στο Unsplash.

Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος για να βγάλεις λεφτά από το σπίτι δουλεύοντας εξ’ αποστάσεως είναι μέσω της απομακρυσμένης εργασίας σε κάποια εταιρεία.

Υπάρχει μια πληθώρα εταιρειών που χρησιμοποιεί την εργασία εξ’ αποστάσεως ως έναν τρόπο για να μειώσουν τα έξοδα που θα είχαν διαφορετικά εάν νοίκιαζαν κάποιο χώρο για το προσωπικό τους, ενώ άλλες λειτουργούν αποκλειστικά remote λόγω του κλάδου τους, ο οποίος δεν απαιτεί φυσικό χώρο.

Τι θέσεις απομακρυσμένης εργασίας προσφέρονται;

Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικές θέσεις τις οποίες μπορεί να καλύψει κανείς δουλεύοντας εξ’ αποστάσεως, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, απαιτούνται και οι απαραίτητες δεξιότητες. Κάποιες εταιρείες αναλαμβάνουν επίσης την εκπαίδευση, όπως για παράδειγμα για οτιδήποτε σχετίζεται με την εξυπηρέτηση πελατών και την τεχνική υποστήριξη σε βασικές υπηρεσίες.

Ανάλογα με τον κλάδο σου, μπορείς να βρεις αμέτρητες θέσεις εργασίας, όπως ως προγραμματιστής, γραφίστας, σχεδιαστής, project manager, αναλυτής, διαχειριστής, content writer, social media manager και πολλά πολλά ακόμα.

Φυσικά, δεν προσφέρεται κάθε θέση εργασίας απομακρυσμένα, αλλά με ένα τόσο ευρύ φάσμα τομέων και ειδικοτήτων να έχει καλυφτεί ήδη απ’ την απομακρυσμένη εργασία, οι επιλογές είναι αρκετές ώστε να καλύψουν ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων.

Πως μπορώ να αναζητήσω για θέσεις εργασίας εξ’ αποστάσεως;

Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος για να βρεις απομακρυσμένη εργασία είναι στέλνοντας το βιογραφικό σου σε όσες εταιρείες βρίσκονται πάνω στον κλάδο σου και προσφέρουν θέσεις εργασίας που είναι κατάλληλες για εσένα και τις δεξιότητες σου. Όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν επίσης αρκετές εταιρείες που προσφέρουν δωρεάν εκπαίδευση σε τομείς που δεν απαιτούν προηγούμενη εμπειρία.

Διάβασε επίσης: Πως να δημιουργήσω ένα βιογραφικό σημείωμα;

Εάν ενδιαφέρεσαι να εργαστείς για μια εταιρεία στο εξωτερικό, τότε μπορείς να ξεκινήσεις από το LinkedIn, το οποίο αποτελεί μέχρι και σήμερα το γνωστότερο κοινωνικό δίκτυο για επαγγελματίες παγκοσμίως.

Για την ακρίβεια, αυτή την στιγμή προσφέρονται μέσα απ’ το κοινωνικό δίκτυο περισσότερες από 15 χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και περισσότερες από 5.6 εκατομμύρια θέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ θα βρεις και άλλες θέσεις για απομακρυσμένη εργασία σχεδόν σε οποιαδήποτε χώρα κι αν αναζητήσεις.

Σε όσο αφορά την απομακρυσμένη εργασία στην Ελλάδα, υπάρχουν αρκετές εξαιρετικές ιστοσελίδες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να ξεκινήσεις την αναζήτηση σου, συμπεριλαμβανομένων των Indeed, Jooble, CareerJet και Jobfind.

Με μια γρήγορη αναζήτηση στην Google, “Απομακρυσμένη εργασία στην Ελλάδα”, θα βρεις επίσης μια πληθώρα διαθέσιμων θέσεων εργασίας που προσφέρονται, απευθείας απ’ τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης.

Ξεκίνα να εργάζεσαι ως ελεύθερος επαγγελματίας (Freelancing)

Τι είναι το Fiverr και μπορείς να βγάλεις χρήματα το 2023;
Fiverr

Εάν η απομακρυσμένη εργασία σε μια εταιρεία δεν είναι το φόρτε σου και προτιμάς να εργάζεσαι με το δικό σου πρόγραμμα ως ελεύθερος επαγγελματίας, τότε το freelancing αποτελεί εξίσου μια εξαιρετική επιλογή. Υπάρχουν πλέον πολλές πλατφόρμες που βοηθάνε ελεύθερους επαγγελματίες από κάθε χώρα και περιοχή να βρουν πελάτες και να αναδείξουν το ταλέντο τους στον κλάδο τους.

Δημιούργησε ένα επαγγελματικό portfolio

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να δημιουργήσεις το δικό σου online portfolio, καθώς είναι απαραίτητο για όποιον επιθυμεί να δει προηγούμενες δουλειές σου, ενώ σου δίνει την δυνατότητα να παρουσιάσεις τις δεξιότητες σου με τον δικό σου μοναδικό τρόπο.

Μπορείς να δημιουργήσεις μια ιστοσελίδα εύκολα, γρήγορα και ιδιαίτερα οικονομικά σε πλατφόρμες όπως το Squarespace, το Wix, ή ακόμα και το WordPress, χρησιμοποιώντας ένα portfolio πρότυπο που έχει σχεδιαστεί για ελεύθερους επαγγελματίες που επιθυμούν να παρουσιάσουν την δουλειά τους μέσα από μια προσεγμένη και επαγγελματική ιστοσελίδα.

Καταχώρησε τις υπηρεσίες που προσφέρεις σε μια πλατφόρμα για freelancers

Μιας και ο ανταγωνισμός στο διαδίκτυο είναι πλέον τεράστιος, ένα portfolio δεν επαρκεί για να προωθήσεις την δουλειά σου σε όσους την αναζητούν. Αν και καθένας έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το content marketing για να προωθήσει τις δεξιότητες του, η δημιουργία περιεχομένου απαιτεί συχνά μεγάλη επένδυση χρόνου, κάτι το οποίο αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν.

Ένας πρακτικός τρόπος για να βρεις πιο γρήγορα πελάτες, είναι να εγγραφείς σε μια πλατφόρμα για freelancers. Αυτές οι πλατφόρμες επιτρέπουν σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία να δημιουργήσει εντελώς δωρεάν ένα επαγγελματικό προφίλ, να χτίσει το βιογραφικό του, να προσθέσει τις προηγούμενες δουλειές και συνεργασίες του και να καταχωρηθεί σε μια πλατφόρμα που έχει ήδη εκατομμύρια επιχειρήσεις και ανθρώπους που αναζητούν συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Ορισμένες από τις γνωστότερες πλατφόρμες για freelancers αυτή την στιγμή είναι το UpWork, το Fiverr και το Freelancer. Μπορείς να εστιάσεις σε μια πλατφόρμα, ή ακόμα και να δημιουργήσεις λογαριασμό σε όλες, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να κλείνεις πιο συχνά νέους πελάτες.

Θα έχεις επίσης την δυνατότητα να θέσεις το δικό σου χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα παραδίδεις κάθε υπηρεσία, το χρηματικό ποσό που ζητάς και επιπρόσθετα πακέτα που θα μπορεί καθένας να επιλέξει εάν θέλει κάτι επιπλέον ή σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Ασχολήσου με την διαδικτυακή εκπαίδευση

Online Courses: Πως να δημιουργείς και να πουλάς μαθήματα
Udemy / © Lewis Keegan στο Unsplash.

Η διαδικτυακή εκπαίδευση αποτελεί έναν απ’ τους πιο σημαντικούς παράγοντες του διαδικτύου, καθώς επιτρέπει σε κάθε άνθρωπο να διδαχθεί πάνω σε έναν συγκεκριμένο τομέα ή κλάδο και να αποκτήσει περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες πάνω σε κάτι που αγαπάει από την άνεση του σπιτιού του.

Οι εκπαιδευτές και καθηγητές χρησιμοποιούν τα τελευταία χρόνια το διαδίκτυο για να διδάσκουν online, αυξάνοντας σημαντικά το εισόδημα που κερδίζουν και παράλληλα προωθώντας τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Υπάρχουν δύο τρόποι που συχνά χρησιμοποιούνται πάνω στην διαδικτυακή εκπαίδευση:

Διαδικτυακή εκπαίδευση (online tutoring)

Ο πρώτος αφορά τους καθηγητές και εκπαιδευτές που προσφέρουν διαδικτυακά μαθήματα και πληρώνονται με την ώρα. Αυτά τα διαδικτυακά μαθήματα μπορούν να πραγματοποιηθούν από εκατοντάδες διαφορετικά προγράμματα και πλατφόρμες, όπως για παράδειγμα μέσω του Skype, του Zoom, του Google Meet και ούτω καθεξής.

Αν επιλέξεις ωστόσο τον συγκεκριμένο τρόπο, θα χρειαστεί είτε να ξεκινήσεις μια δική σου πλατφόρμα εκπαίδευσης ώστε να προωθείς τα μαθήματα που διδάσκεις, είτε ακόμα και να χρησιμοποιήσεις μια από τις εκατοντάδες υπάρχουσες πλατφόρμες εκπαιδευτών.

Ορισμένες από τις καλύτερες πλατφόρμες εκπαιδευτών αυτή την στιγμή είναι το Tutor.com, το VIPKid, το Chegg Tutors και το Wyzant. Αν και οι συγκεκριμένες πλατφόρμες προσφέρουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες, όλες χρησιμοποιούνται για τον ίδιο κοινό σκοπό: Οι εκπαιδευτές να έχουν μια πλατφόρμα για να προσφέρουν τα μαθήματα τους και οι μαθητές έναν εύκολο τρόπο για να επωφελούνται από αυτά.

Ανάλογα με τη γλώσσα, τη χώρα και την ειδικότητα, το κόστος ανά ώρα μπορεί να ποικίλοι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ελάχιστο κόστος για κάθε μάθημα βρίσκεται λίγο παραπάνω από 10,00€, ενώ υπάρχουν εκπαιδευτές που χρεώνουν έως και 25,00€ ή και παραπάνω για κάθε ώρα εκπαίδευσης.

Πώληση ψηφιακών μαθημάτων (online courses)

Ο δεύτερος τρόπος αφορά την δημιουργία και παροχή ψηφιακών μαθημάτων σε μορφή βίντεο, γνωστά και ως online courses. Οι εκπαιδευτές δημιουργούν μια σειρά μαθημάτων που ξεκινάνε από μια παρουσίαση και καταλήγουν να εξηγούν από την αρχή έως το τέλος βήμα προς βήμα οτιδήποτε πρέπει να γνωρίζει ένας αρχάριος.

Τα μαθήματα μπορούν να τραβηχτούν εύκολα με μια σχετικά απλή κάμερα και ένα αξιόπιστο μικρόφωνο.

Μόλις μια σειρά μαθημάτων έχει ολοκληρωθεί, ο εκπαιδευτής έχει την δυνατότητα να την ανεβάσει και να την προσφέρει για ένα χρηματικό ποσό μέσα από τη δική του ιστοσελίδα, ή ακόμα και να χρησιμοποιήσει πλατφόρμες όπως το Udemy και το Coursera για μεγαλύτερη ευκολία. Καθένας έχει την δυνατότητα στη συνέχεια να αγοράσει και να παρακολουθεί όλα τα διαδικτυακά μαθήματα πολλαπλές φορές.

Η πώληση ψηφιακών μαθημάτων είναι επίσης ένας απ’ τους γνωστότερους τρόπους αυτή την στιγμή για τη δημιουργία παθητικού εισοδήματος, ενώ οι μαθητές που θα ολοκληρώνουν κάθε online course έχουν στη συνέχεια την δυνατότητα να αξιολογήσουν το μάθημα και να αφήσουν την κριτική σου.

Όσες πιο πολλές κριτικές έχει ένας εκπαιδευτής, τόσο πιο υψηλά και συχνά εμφανίζεται η σειρά μαθημάτων του στην πλατφόρμα που την καταχώρησε.

Ασχολήσου με το Content Marketing

Τι είναι το Content Marketing; Οδηγός για αρχάριους (2023)
© ExpressWriters στο Pixabay.

Έως και αυτή την στιγμή, το Content Marketing αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη δημιουργία online εισοδήματος.

Υπάρχουν επίσης εκατοντάδες τομείς στους οποίους μπορείς να εργαστείς ως content creator, συμπεριλαμβανομένων να δημιουργείς βίντεο και να τα ανεβάζεις σε γνωστές πλατφόρμες όπως το YouTube και το TikTok, να γράφεις άρθρα και να τα δημοσιεύεις σε δικές σου ή τρίτες ιστοσελίδες και blogs, να ηχογραφείς διαφημιστικά spots ή podcasts, μεταξύ άλλων.

Υπάρχει μια πληθώρα εταιρειών εκεί έξω που αναζητάει για ταλαντούχους content creators που λατρεύουν να δημιουργούν περιεχόμενο το οποίο μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη και την βελτίωση της συνολικής τους εικόνας. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εταιρειών στοχεύει επίσης στο brand awareness, όπου το content marketing αποτελεί σημαντικό κομμάτι αυτής της στρατηγικής τους.

Σε κάθε περίπτωση, η δημιουργία ενός εισοδήματος από το δικό σου περιεχόμενο απαιτεί μεγάλη επένδυση χρόνου, ενώ υπάρχει πάντοτε η περίπτωση να μην λάβεις τα επιθυμητά αποτελέσματα από αυτό. Το content marketing άλλωστε αποτελεί μια απ’ τις πιο χρονοβόρες και περίπλοκες διαδικασίες, και γι ‘αυτό το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων στοχεύει στο να προσλαμβάνει έμπειρους content creators που δημιουργούν μοναδικό και ποιοτικό περιεχόμενο.

Δημιούργησε τη δική σου online επιχείρηση

Πως να ακυρώσεις μια dropshipping παραγγελία
© Tima Miroshnichenko στο Pexels.

Πλέον, η διαδικασία για τη δημιουργία μιας καινούργιας startup επιχείρησης είναι πιο εύκολη και γρήγορη από ποτέ άλλοτε, με τη γραφειοκρατία να λιγοστεύει ολοένα και περισσότερο και όλα να πραγματοποιούνται σήμερα ηλεκτρονικά.

Ωστόσο, όπως και κάθε αρχή, έρχεται με τις δικές της δυσκολίες, ενώ οι νέοι επιχειρηματίες τείνουν να πέφτουν στην αρχή αρκετά εμπόδια, πολλά εκ των οποίων μπορούν εύκολα να τους βγάλουν εκτός προγράμματος, διαχείρισης και προϋπολογισμού.

Παρόλα αυτά οι online επιχειρήσεις τείνουν να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για εκατοντάδες ηγέτες εκεί έξω που θέλουν να δημιουργήσουν κάτι δικό τους, αφήνοντας πίσω τους τα βιογραφικά και τα σταθερά ωράρια. Στο άρθρο με τίτλο, “Πως να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση σωστά”, θα βρεις περισσότερες σημαντικές πληροφορίες οι οποίες θα σε βοηθήσουν να κάνεις τα πρώτα σου βήματα.

Τι είδους online επιχείρησης μπορώ να ανοίξω;

Αν και δεν θεωρείται απαραίτητο να ξεκινήσεις μια online επιχείρηση για την οποία γνωρίζεις αρκετά και έχεις γνώσεις στον συγκεκριμένο κλάδο, θεωρείται πάντοτε σοφότερο να γνωρίζεις όσα περισσότερα γίνεται γι ‘αυτό που ετοιμάζεσαι να επενδύσεις χρόνο και πιθανότητα χρήματα.

Με απλά λόγια, οι online επιχειρήσεις είναι αυτές που μπορούν να λειτουργούν διαδικτυακά και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς την απαραίτητη προϋπόθεση ενός φυσικού χώρου.

Υπάρχουν εκατοντάδες τομείς που μπορείς να καλύψεις με μια online επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένων να δημιουργήσεις ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και να πουλάς δικά σου ή dropshipping προϊόντα, να δημιουργείς και να προσφέρεις τα δικά σου προγράμματα ή εφαρμογές, να αναπτύξεις μια online υπηρεσία ή ένα εργαλείο που λύνει κάποιο πρόβλημα, να ασχοληθείς με τη γραφιστική αναλαμβάνοντας το visual περιεχόμενο εταιρειών, να προσφέρεις μεταφραστικές υπηρεσίες και πολλά πολλά ακόμα.

Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, μια γνωστή online επιχείρηση που ξεκινάνε αρκετοί είναι, “Βασικές Υπηρεσίες Διαδικτύου“, όπου μπορείς να την χρησιμοποιήσεις για να κόβεις αποδείξεις και τιμολόγια κάθε φορά που προσφέρεις τις διαδικτυακές σου υπηρεσίες ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Σε κάθε περίπτωση, ένας λογιστής ή μια λογίστρια θα σε βοηθήσει και θα σε κατευθύνει προς την κατάλληλη έναρξη επιχείρησης που θα χρειαστείς βάση του κλάδου και των στόχων σου.

Πως μπορώ να ξεκινήσω μια επιχείρηση οργανωμένα και με πλάνο;

Πως να φτιάξω ένα eshop μόνος μου σε 10 βήματα
© Laura Chouette στο Unsplash.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι νέες online startup επιχειρήσεις που ξεκινούν χωρίς να έχουν κάνει πρώτα μια αναλυτική έρευνα αγοράς και χωρίς να έχουν δημιουργήσει ένα ευέλικτο και μακροπρόθεσμο πλάνο, έχουν υψηλότερες πιθανότητες να αποτύχουν ή να έρθουν αντιμέτωπες με εμπόδια που δεν μπορούν να ξεπεράσουν.

Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι πως δεν χρειάζεται να κάνουν τέτοιο ξεκίνημα, καθώς υπάρχουν επαγγελματίες οι οποίοι μπορούν να τους βοηθήσουν να ξεκινήσουν σωστά. Εδώ έρχεται και λαμβάνει μέρος το Business Coaching, όπου ένας business coach θα σε καθοδηγεί και θα σε βοηθάει σε οτιδήποτε χρειαστείς ώστε να θέσεις ένα αποτελεσματικό πλάνο και να ξεκινήσεις να επιτυγχάνεις κάθε σου στόχο.

Επενδύοντας από την αρχή στη σωστή δόμηση της νέας σου online επιχείρησης, μειώνεις σημαντικά τις πιθανότητες να χάσεις σημαντικό χρόνο, να ξεφύγεις από τον προϋπολογισμό σου αργότερα και, πάνω απ’ όλα, να μην προχωράς στα “τυφλά”. Άλλωστε, κανένας νέος επιχειρηματίας και ηγέτης δεν ξεκίνησε γνωρίζοντας τα βασικά και έχοντας τις απαραίτητες γνώσεις για να αναπτύξει μια επιχείρηση, ενώ το να ζητάμε βοήθεια όταν κάνουμε τα πρώτα μας βήματα είναι απολύτως φυσιολογικό και κατανοητό.

Εάν ετοιμάζεσαι να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση, θέλεις να κυνηγήσεις την καριέρα σου στο έπακρο, ή ακόμα και να γίνεις ο ηγέτης που πάντα ονειρευόσουν, μπορείς να ξεκινήσεις κλείνοντας μια δωρεάν online συνεδρία στο Kalifos.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides, του Norpan Gaming και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Σχολιάστε