6 Εφαρμογές για μέτρηση ταχύτητας Internet (2024)

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Ήξερες ότι τα στατιστικά και οι πληροφορίες που θα λάβεις από μια μέτρηση ταχύτητας του internet σου θα σε βοηθήσουν να προσδιορίσεις εάν υπάρχουν προβλήματα σε κάποια συσκευή σου, εάν λαμβάνεις την ταχύτητα που πληρώνεις στον πάροχο σου και ποιες εφαρμογές κάνουν υπερκατανάλωση; Ρίχνουμε μια κοντινότερη ματιά στις 6 πιο αξιόπιστες εφαρμογές για τη μέτρηση ταχύτητας του internet.
6 Εφαρμογές για μέτρηση ταχύτητας Internet (2023)
© Frederik Lipfert στο Unsplash.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Είτε αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα και αισθάνεσαι πως η σύνδεση σου άρχισε να καθυστερεί, είτε πως ο ISP (Πάροχος υπηρεσιών Διαδικτύου) δεν σου παρέχει την ταχύτητα που σου έχει υποσχεθεί, τότε υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για τη μέτρηση ταχύτητας του internet. Μέσα από αυτό το άρθρο θα ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στις καλύτερες από αυτές.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό απ’ το να καθυστερεί η σύνδεση σου στο διαδίκτυο. Ειδικότερα αν εργάζεσαι από το σπίτι και η σύνδεση στο internet είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια, τότε είναι σημαντικό να εντοπίσεις την αιτία του προβλήματος το συντομότερο.

Μέσα από αυτό το άρθρο θα δούμε γιατί είναι απαραίτητη η μέτρηση ταχύτητας του internet μας και ποιες εφαρμογές μπορείς να χρησιμοποιείς στον υπολογιστή, το laptop, το κινητό ή το tablet σου για αξιόπιστα αποτελέσματα.

Γιατί να κάνω μέτρηση ταχύτητας του internet μου;

Η μέτρηση ταχύτητας του internet σου διαρκεί μόλις μερικά δευτερόλεπτα και μπορείς να την κάνεις την οποιαδήποτε στιγμή, εντελώς δωρεάν. Τα αποτελέσματα που θα εμφανίσει θα σε βοηθήσουν να προσδιορίσεις για το εάν λαμβάνεις τις ταχύτητες για τις οποίες πληρώνεις στον πάροχο σου. Επιπλέον, θα σε βοηθήσουν να εντοπίσεις προβλήματα με το δίκτυο ή την συσκευή σου τα οποία μπορεί να προκαλούν χαμηλότερες ταχύτητες καθώς σερφάρεις στο διαδίκτυο.

Αν οι ταχύτητες του internet σου φαίνεται να βρίσκονται σε καλά επίπεδα, ή έχεις οπτικές είναι οι οποίες σου παρέχουν τις βέλτιστες ταχύτητες, τότε μπορείς να συγκρίνεις τις συσκευές σου. Πόσο γρήγορα ανοίγει τις σελίδες το κινητό σου και πόσο γρήγορα ο υπολογιστής σου; Αν παρατηρείς πως το πρόβλημα βρίσκεται μόνο σε μια συσκευή, τότε μπορείς να προβείς στις ανάλογες διορθώσεις.

Αν όλες οι συσκευές σου καθυστερούν, αλλά οι ταχύτητες σου παραμένουν υψηλές, τότε μπορεί κάποιος να έχει αποκτήσει πρόσβαση στο Wi-Fi σου και να τραβάει την ταχύτητα σου. Στην προκειμένη περίπτωση μπορείς να αλλάξεις τον κωδικό του Wi-Fi σου, ακολουθώντας τα βήματα ανάλογα με την εταιρεία και το router που έχεις.

5 εφαρμογές για τη μέτρηση ταχύτητας του Internet

Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που σου επιτρέπουν να μετράς την ταχύτητα του internet σου γρήγορα και εντελώς δωρεάν. Παρόλα αυτά, λίγες είναι αυτές που παρέχουν τα πιο αξιόπιστα αποτελέσματα και είναι ασφαλείς για χρήση σε οποιαδήποτε συσκευή κι αν τις χρησιμοποιείς.

  1. Meteor by OpenSignal: Πρόκειται για μια iOS εφαρμογή που παρέχει αξιόπιστα αποτελέσματα από τις μετρήσεις ταχύτητας και παρέχει μια ένα κομψό και εύκολο στη χρήση περιβάλλον. Με την εφαρμογή θα έχεις επίσης την δυνατότητα να ελέγχεις αν κάποια συγκεκριμένη εφαρμογή όπως το YouTube, το Facebook, το TikTok – μεταξύ άλλων – καταναλώνει την περισσότερη ταχύτητα.
  2. SpeedTest Master: Πρόκειται για μια εφαρμογή που είναι διαθέσιμη για Android και iOS συσκευές και σου επιτρέπει να πραγματοποιείς μέτρηση ταχύτητας του internet με στατιστικά για τις λήψεις, τις μεταμορφώσεις και το ping σε διάφορες πλατφόρμες. Το καλό με την συγκεκριμένη εφαρμογή είναι πως σου επιτρέπει να δοκιμάζεις την ισχύ του σήματος του Wi-Fi και σου επιτρέπει να ελέγχεις σε ποιο σημείο του σπιτιού παράγει το καλύτερο σήμα.
  3. Speedtest by Ookla: Πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς και αξιόπιστες εφαρμογές δοκιμής ταχύτητας στον κόσμο. Μπορεί να κάνει μέτρηση ταχύτητας του internet σε οποιαδήποτε συσκευή και οποιοδήποτε δίκτυο. Παρέχει λεπτομερείς στατιστικά στοιχεία και γραφήματα από το ιστορικό μετρήσεων σου. Μπορείς επίσης να συγκρίνεις την ταχύτητα σου με το παγκόσμιο μέσο όρο ταχυτήτων απ’ τη βάση δεδομένων της εφαρμογής.
  4. Fast by Netflix: Πρόκειται για μια ελαφριά, γρήγορη και απλή εφαρμογή που σου επιτρέπει να μετράς την ταχύτητα του internet σου. Η εφαρμογή ανήκει στο Netflix, όπως υποδηλώνει και το όνομα, και χρησιμοποιεί τους servers του για να μετρήσει την ταχύτητα σου.
  5. Speed of Me: Το Speed of Me είναι μια εφαρμογή για τη μέτρηση ταχύτητας του internet που βασίζεται στην HTML5 και JavaScript για να μετράει την ταχύτητα του internet. Παρέχει στατιστικά για την ταχύτητα λήψεων, μεταμορφώσεων, του ping και jitter, ενώ εμφανίζει γράφημα της ταχύτητας με την πάροδο του χρόνου και σου επιτρέπει να εξάγεις τα αποτελέσματα σε αρχείο CSV (για το Microsoft Excel).
  6. Network Speed Test by Microsoft: Πρόκειται για μια απλή – αλλά ιδιαίτερα αξιόπιστη – εφαρμογή για τη μέτρηση ταχύτητας του internet σε συσκευές με Windows. Μπορεί να μετρήσει τις ταχύτητες λήψεων, μεταμορφώσεων και το ping, εμφανίζοντας επίσης και εφαρμογές, προγράμματα ή παιχνίδια που μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά την ταχύτητα σου. Τέλος, παρέχεται και ιστορικό ώστε να συγκρίνεις τις μετρήσεις σου.

Όλες οι εφαρμογές και οι ιστοσελίδες που αναφέρονται παραπάνω λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο: Είτε ξεκινάνε να κάνουν μέτρηση ταχύτητας του internet αυτόματα με το που τις εκτελέσεις, είτε θα πρέπει να κάνεις κλικ σε κάποιο κουμπί, όπως “Start” ή “Go“.

Στη συνέχεια, περίμενε μερικά δευτερόλεπτα έως ότου η εφαρμογή ελέγχει την ταχύτητα λήψεων, μεταμορφώσεων και το ping και εμφανίσουν τα τελικά αποτελέσματα.

Γιατί το internet μου αργεί ενώ έχω υψηλές ταχύτητες;

Εφόσον έχεις κάνει μέτρηση ταχύτητας του internet σου και τα αποτελέσματα ήταν θετικά, αλλά η συσκευή σου συνεχίζει να καθυστερεί, τότε θα πρέπει να προσδιορίσεις από που προέρχεται το πρόβλημα. Όπως προανέφερα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ελέγξεις αν η καθυστέρηση οφείλειται σε όλες τις συσκευές σου ή σε μια συγκεκριμένη.

  • Χαμηλή ταχύτητα internet σε laptop: Αν αντιμετωπίζεις το πρόβλημα σε κάποιο laptop σου, τότε δοκίμασε να το συνδέσεις στο internet με τη χρήση ενός Ethernet καλωδίου. Με αυτό τον τρόπο θα ελέγξεις μήπως το πρόβλημα προέρχεται από το Wi-Fi του laptop. Αν αυτή είναι η αιτία του προβλήματος, τότε έλεγξε για νέες ενημερώσεις στα Windows, έλεγξε για νέες ενημερώσεις στους drivers της συσκευής σου που αφορούν το Wi-Fi, ή χρησιμοποίησε ένα ασύρματο Wi-Fi USB Stick.
  • Πρόβλημα με το υλικό της συσκευής: Αν έχεις ένα smartphone, ένα tablet ή ένα laptop τα οποία γενικότερα αντιμετωπίζουν προβλήματα με χαμηλή ταχύτητα σε οποιοδήποτε Wi-Fi δίκτυο κι αν συνδεθείς, ενώ οι υπόλοιποι δεν αντιμετωπίζουν την ίδια καθυστέρηση, τότε το πρόβλημα μπορεί να προέρχεται από το υλικό (hardware) της συσκευής, το οποίο δεν παρέχει υψηλές ταχύτητες μέσω Wi-Fi, ή ακόμα έχουν μεγάλο περιορισμό στην απόσταση που μπορεί να έχει η συσκευή από το router.
  • Ιός ή malware: Υπάρχει πάντοτε η περίπτωση κάποιος ιός ή malware που έχει εισχωρήσει στην συσκευή σου να καταναλώνει το μεγαλύτερο ποσοστό της ταχύτητας του internet σου. Στη προκειμένη περίπτωση θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις κάποια Anti-Virus εφαρμογή, όπως για παράδειγμα το MalwareBytes, το οποίο παρέχει μια αξιόπιστη δωρεάν έκδοση.
  • Ο αριθμός συνδεδεμένων χρηστών: Η ταχύτητα του internet σου βασίζεται αρκετά στον αριθμό ατόμων που είναι συνδεδεμένοι παράλληλα στο ίδιο δίκτυο. Με αυτό κατά νου, αν είστε αρκετά μέλη συνδεδεμένα ταυτόχρονα, δοκίμασε να αποσυνδέσεις όλες τις συσκευές εκτός την δική σου ώστε να ελέγξεις αν συνεχίζει το πρόβλημα. Αν το πρόβλημα επιλυθεί, τότε ίσως θελήσεις να αναβαθμίσεις την ταχύτητα του internet σου, βάζοντας οπτικές ίνες.
  • Προγράμματα και εφαρμογές: Υπάρχουν αρκετά προγράμματα και εφαρμογές που αποκτούν πρόσβαση στο internet σου ώστε να λειτουργούν σωστά και να συνδέονται με τους servers της εταιρείας που τα κατασκεύασε. Κάποια ίσως τρέχουν συνεχώς στο παρασκήνιο και ανεβάζουν ή κατεβάζουν συνεχώς δεδομένα ή αρχεία. Τέτοιες εφαρμογές μπορεί να είναι είτε cloud υπηρεσίες όπως το Microsoft OneDrive, Google Drive, Dropbox, μεταξύ άλλων, καθώς επίσης και torrent clients που κατεβάζουν torrents.
  • Προβληματική ιστοσελίδα ή server: Αν η καθυστέρηση οφείλειται σε μια συγκεκριμένη εφαρμογή, ιστοσελίδα ή πλατφόρμα, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ευθύνεται σε αυτό ο κατασκευαστής. Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα σε εκατοντάδες μέρη του κώδικα, ή ακόμα και ο server να έχει φτάσει τα όρια του, να αντιμετωπίζει προβλήματα, ή ακόμα και η Datacenter να έχει θέματα με τον πάροχο δικτύου της.

Αν το πρόβλημα βρίσκεται σε όλες τις συσκευές του σπιτιού, τότε θα χρειαστεί να επικοινωνήσεις με τον πάροχο σου ώστε να ελέγξουν για τυχόν προβλήματα από πλευράς τους. Μπορεί επίσης να κάνουν αλλαγές, αναβαθμίσεις, ενημερώσεις, ή ακόμα και να αντιμετωπίζουν κάποιο προσωρινό πρόβλημα. Με ένα τηλεφώνημα θα λυθούν οι απορίες σου για το εάν το πρόβλημα προέρχεται από τον πάροχο ή από τις συσκευές σου.

Άλλα προβλήματα με την ταχύτητα του internet σου μπορεί να ευθύνονται και στις καιρικές συνθήκες, όπου υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, διακοπές και άλλα παρόμοια προβλήματα. Στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορείς να κάνεις κάτι περισσότερο απ’ το να αναβαθμίσεις το ίντερνετ σου με οπτικές ίνες, να σιγουρευτείς πως έχεις ένα σύγχρονο router, ή να αλλάξεις τον πάροχο σου με έναν πιο αξιόπιστο.

Πως μπορώ να αυξήσω την ταχύτητα του ίντερνετ μου;

Εφόσον το πρόβλημα δεν προέρχεται από την συσκευή σου και έχεις λόγους να πιστεύεις πως ο πάροχος δικτύου σου έχει περιορίσει την ταχύτητα του ίντερνετ σου, τότε υπάρχει μόλις μια εύκολη λύση: η χρήση μιας VPN υπηρεσίας.

Με μια VPN εφαρμογή εγκατεστημένη σε κάθε συσκευή σου, είτε πρόκειται για υπολογιστές είτε για smartphones, θα παρακάμπτει όλους τους περιορισμούς που έχει θέσει ο πάροχος δικτύου σου, ενώ παράλληλα θα διατηρεί την ανωνυμία σου. Επιπλέον, θα έχεις την δυνατότητα να αλλάζεις με 1 κλικ τη διεύθυνση της IP σου, αποκτώντας έτσι πρόσβαση σε ιστοσελίδες ή περιεχόμενο που είναι γεωγραφικά μπλοκαρισμένο.

Όσο είσαι συνδεδεμένος/η σε ένα ιδιωτικό δίκτυο, η σύνδεση σου κρυπτογραφείται αυτόματα, πράγμα που σημαίνει πως δεν θα αφήνεις ποτέ πίσω ψηφιακά αποτυπώματα, κανένας δεν θα γνωρίζει την τοποθεσία σου και με αξιόπιστες υπηρεσίες όπως η Surfshark VPN με το Surfshark AntiVirus, θα έχεις την δυνατότητα να πας την ασφάλεια σου σε άλλο επίπεδο.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Σχολιάστε