5 Whois Search εργαλεία για να βλέπεις που ανήκει ένα domain

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Μάθε περισσότερα για μια ιστοσελίδα ή μια διεύθυνση IP χρησιμοποιώντας αυτές τις γνωστές whois ιστοσελίδες. Αναζήτησε με ένα κλικ, απλά κάνοντας επικόλληση τον σύνδεσμο στο διαθέσιμο whois search πεδίο.
Whois Search εργαλεία για να βλέπεις που ανήκει ένα domain
© upklyak στο Freepik.com.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Οι ιστοσελίδες whois (απ’ το ‘Who’ και ‘Is’ / Ελληνικά: “Ποιος είναι”) είναι εργαλεία που σου επιτρέπουν να αναζητάς απ’ τα search πεδία τους πληροφορίες για τον κάτοχο και των καταχωρητή ενός domain name ή μιας διεύθυνσης IP.

Τι είναι οι Whois ιστοσελίδες και τι προσφέρουν;

Όταν αναφερόμαστε σε whois ιστοσελίδες, συχνά εστιάζουμε σε μια συγκεκριμένη λειτουργία που προσφέρεται και όχι σε κάτι πιο περίπλοκο: Μια μηχανή αναζήτησης μέσα απ’ την οποία οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να πληκτρολογούν domain names και διευθύνσεις IP και στη συνέχεια να βλέπουν σημαντικές πληροφορίες γι ‘αυτά που αναζήτησαν.

Ορισμένα βασικά πράγματα που σου επιτρέπει να κάνεις μια whois ιστοσελίδα είναι τα εξής:

  • Έλεγχος της διαθεσιμότητας ενός domain name που θέλεις να καταχωρίσεις ή να αγοράσεις
  • Εύρεση των στοιχείων επικοινωνίας του κατόχου, του καταχωρητή ή του διαχειριστή ενός domain name ή μιας διεύθυνσης IP.
  • Διερεύνηση της πηγής, της αξιοπιστίας ή της νομιμότητας μιας ιστοσελίδας ή ενός διαδικτυακού εμπόρου.
  • Διάγνωση προβλημάτων για την εγγραφή ή τα DNS με τη χρήση domain name ή διευθύνσεων IP.
  • Προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ή επιβολή νομικών ενεργειών κατά της παραβίασης ή κατάχρησης του domain name σου.

Στο περίπου, όλες οι whois ιστοσελίδες προσφέρουν την ίδια δυνατότητα, ενώ αυτό που συχνά αλλάζει είναι ο σχεδιασμός και η ταχύτητα αναζήτησης και παροχής των κατάλληλων πληροφοριών.

Ποιες είναι οι δημοφιλέστερες Whois ιστοσελίδες;

Συνήθως, αυτές οι ιστοσελίδες δεν προσφέρουν μόνο μια μηχανή αναζήτησης, μα συχνά και web hosting πακέτα ή domain names προς πώληση. Άλλες φορές, παρέχονται και υπηρεσίες μεταφοράς ονομάτων (domain names) από μια τρίτη υπηρεσία στην εκατοστέ.

Επομένως, ακόμα και η web hosting εταιρεία που χρησιμοποιείς για να φιλοξενείς την ιστοσελίδα σου πιθανότατα να παρέχει το δικό της – ή μέσω τρίτου – whois πεδίο αναζήτησης. Ορισμένες από τις δημοφιλέστερες whois ιστοσελίδες για να αναζητάς πληροφορίες για domain names και διευθύνσεις IP είναι οι εξής:

  • Namecheap: Μια απ’ τις γνωστότερες ιστοσελίδες παγκοσμίως, είναι μια εταιρεία καταχώρισης domain names και φιλοξενίας ιστοσελίδων που διαθέτει μια εγκεκριμένη – από το ICANN – υπηρεσία αναζήτησης whois, καθώς και υπηρεσίες ονομάτων όπως δημοπρασίες, αγορές και premium domains.
  • Whois.com: Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα παρέχει δωρεάν αναζήτηση whois για domain names και διευθύνσεις IP, καθώς και άλλες υπηρεσίες, όπως εγγραφή ονομάτων, φιλοξενία και πιστοποιητικά SSL.
  • Who.is: Αυτή η ιστοσελίδα προσφέρει δωρεάν αναζήτηση whois για domain names και διευθύνσεις IP, μαζί με εργαλεία IP, υπηρεσίες ιστοσελίδων και ονομάτων, καθώς επίσης και πληροφορίες για τη διαθεσιμότητα των ονομάτων.
  • Name.com: Η συγκεκριμένη εταιρεία καταχώρισης ονομάτων και φιλοξενίας ιστοσελίδων διαθέτει ένα απλό και ισχυρό εργαλείο αναζήτησης whois, καθώς και άλλες υπηρεσίες ονομάτων, όπως μεταφορές, ανανεώσεις και προστασία του απορρήτου.
  • Papaki: Το Papaki είναι μια ελληνική web hosting εταιρεία η οποία προσφέρει το δικό της whois search και σου επιτρέπει να αναζητάς με ευκολία τις πληροφορίες και τη διαθεσιμότητα κάθε domain name.

Φυσικά, υπάρχουν εκατοντάδες άλλες ιστοσελίδες και εταιρείες που παρέχουν το δικό τους whois search πεδίο, αλλά οι πληροφορίες είναι σχεδόν σε όλες τις ιστοσελίδες οι ίδιες. Όπως προαναφέρθηκε, η web hosting εταιρεία που χρησιμοποιείς μπορεί επίσης να προσφέρει το δικό της ενσωματωμένο whois εργαλείο αναζήτησης, οπότε φρόντισε να ρίξεις και εκεί μια γρήγορη ματιά.

Γιατί δεν μπορώ να βρω τα στοιχεία του ιδιοκτήτη ενός domain name;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους τα πραγματικά στοιχεία ενός ιδιοκτήτη δεν είναι ορατά στα αποτελέσματα των whois ιστοσελίδων που χρησιμοποιείς. Αρχικά, ένας ιδιοκτήτης ονόματος έχει την δυνατότητα να ολοκληρώσει την εγγραφή ενός domain name που αγοράζει χωρίς να μοιράσει δημόσια τις πληροφορίες του (γνωστό και ως “Private Domain Registration“.

Υπάρχει επίσης πάντοτε η πιθανότατα ο ιδιοκτήτης του domain name να αγόρασε το όνομα από μια χώρα ή τοποθεσία η οποία δεν υποχρεώνει τα στοιχεία των ιδιοκτητών να εμφανίζονται δημόσια σε whois ιστοσελίδες. Για παράδειγμα, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν θέσει τον νόμο General Data Protection Regulation (GDPR), ο οποίος περιορίζει την πρόσβαση στις προσωπικές και ευαίσθητες πληροφορίες των ιδιοκτητών ονομάτων.

Παρόλα αυτά, εκτός από τις whois ιστοσελίδες μπορείς να χρησιμοποιήσεις και άλλες μεθόδους για να ανακαλύψεις περισσότερες πληροφορίες για τον κάτοχο μιας ιστοσελίδας, όπως για παράδειγμα αναζητώντας μέσω της Google και της Bing ή χρησιμοποιώντας AI εργαλεία όπως το ChatGPT και το Bing AI Chat.

Τι είναι το ICANN και τι σημαίνει;

Το ICANN σημαίνει Internet Corporation for Assigned Names and Numbers. Είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που διαχειρίζεται τα μοναδικά αναγνωριστικά του Διαδικτύου, όπως τα domain names, τις διευθύνσεις IP και τα root zones. Η αποστολή του ICANN είναι να διασφαλίσει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη διαλειτουργικότητα του Διαδικτύου για όλους τους χρήστες.

Το ICANN λειτουργεί βάσει ενός μοντέλου πολλαπλών συμμετοχών, πράγμα που σημαίνει ότι εμπλέκει διάφορες ομάδες και κοινότητες στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων που παίρνονται. Το ICANN οργανώνει επίσης δημόσιες συναντήσεις, δημοσιεύει εκθέσεις και ζητά σχόλια από το κοινό σχετικά με το έργο και τις πολιτικές του.

Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα σχετικά με το ICANN, μπορείς να επισκεφτείς την επίσημη ιστοσελίδα ή να χρησιμοποιήσεις το εργαλείο αναζήτησης ICANN για να αποκτήσεις πρόσβαση στα τρέχοντα δεδομένα εγγραφών για domain names και άλλους διαδικτυακούς αριθμούς.

Γιατί είναι οι Whois ιστοσελίδες σημαντικές;

Οι ιστοσελίδες που προσφέρουν τα δικά τους whois search πεδία προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την ιδιοκτησία ή την καταχώριση ονομάτων (domain names) και διευθύνσεων IP.

Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να βοηθήσουν τους απλούς χρήστες να επαληθεύσουν μια πηγή, την αξιοπιστία ή τη νομιμότητα της, τόσο για απλές ιστοσελίδες όπως blogs, όσο και για ηλεκτρονικά καταστήματα που μπορεί να μην εμπιστεύεσαι. Περισσότερα ωστόσο για τις απάτες και τους κινδύνους στο διαδίκτυο θα βρεις στην σχετική κατηγορία μας.

Υποστηρίζουν επίσης τη σταθερότητα και την ασφάλεια του Διαδικτύου επιτρέποντας σε χειριστές δικτύου, ομάδες αντιμετώπισης περιστατικών στο διαδίκτυο, παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου και αξιωματούχους επιβολής του νόμου να έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες επαφές και δεδομένα για τις έρευνες ή τις δραστηριότητές τους.

Βοηθούν στην προστασία και την επιβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως τα εμπορικά σήματα, βοηθώντας τους χρήστες να εκθέσουν ή να αποτρέψουν παραβίαση, κλοπή ή κακή χρήση συγκεκριμένων domain names. Τέλος, προσφέρουν επιχειρηματικές ευκαιρίες σε χρήστες που θέλουν να αγοράσουν, να πουλήσουν ή να μεταφέρουν domain names, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να βρουν και να επικοινωνήσουν με τους τρέχοντες ή πιθανούς κατόχους.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Εκπτωτικά Κουπόνια & Προσφορές

50% ΕΚΠΤΩΣΗ
Hostinger
Προσφορές
Hostinger - Έως και 50% έκπτωση στο Cloud Hosting
Απέκτησε έως και 50% έκπτωση σε όλα τα Cloud Hosting...Εμφάνιση περισσότερων
Απέκτησε έως και 50% έκπτωση σε όλα τα Cloud Hosting πακέτα της Hostinger και 2 μήνες δωρεάν. Εμφάνιση λιγότερων
45% για 36 μήνες
BlueHost
BlueHost - WordPress Hosting από 2.95$
Απέκτησε έως 45% έκπτωση αποκτώντας ένα WordPress hosting...Εμφάνιση περισσότερων
Απέκτησε έως 45% έκπτωση αποκτώντας ένα WordPress hosting πακέτο για 36 μήνες. Εμφάνιση λιγότερων
69% Έκπτωση
NordVPN
Προσφορές
NordVPN - 69% έκπτωση και 3 μήνες δωρεάν
Λάβε 69% έκπτωση και 3 μήνες δωρεάν για το πλάνο των...Εμφάνιση περισσότερων
Λάβε 69% έκπτωση και 3 μήνες δωρεάν για το πλάνο των 2 ετών. Εμφάνιση λιγότερων

Σχολιάστε