Ένα από τα πιο trend θέματα αυτή την στιγμή είναι το ChatGPT, το έξυπνο AI bot τεχνητής νοημοσύνης της OpenAI που κάνει τις απαντήσεις της Google να φαίνονται ένας παλιομοδίτικος τρόπος για να αναζητάς στο διαδίκτυο. Αλλά τι ακριβώς είναι το ChatGPT και πως λειτουργεί;
Πολλά συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό γύρω από το ChatGPT και τις δυνατότητες του. Το AI bot μπορεί να απαντήσει με έξυπνο τρόπο σχεδόν σε κάθε σου ερώτηση, να σου παρέχει κώδικα για να φτιάξεις μια ιστοσελίδα ή μια εφαρμογή, να γράψει ολόκληρα κείμενα, να σου δημιουργήσει ένα βιογραφικό, να γράψει ποιήματα, εκθέσεις και πολλά ακόμα.
Φυσικά, υπάρχει αρκετός χώρος βελτίωσης ακόμα για το ChatGPT, καθώς πρόκειται για το αρχικό του λανσάρισμα. Το σύστημα φαίνεται επίσης να περιορίζεται στον αριθμό χρηστών που δέχεται αυτή την στιγμή, που σημαίνει πως ίσως βρεις την ιστοσελίδα προσωρινά μη διαθέσιμη λόγω υπερβολικά μεγάλης κίνησης. Προσπάθησε ξανά αργότερα, όταν πιθανότατα θα έχει πέσει η κίνηση στην ιστοσελίδα. Σύμφωνα με την OpenAI, τα προβλήματα θα επιλυθούν σύντομα.
Μέσα από αυτό το άρθρο θα δούμε τι ακριβώς είναι το ChatGPT, πως λειτουργεί και τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τα μελλοντικά σχέδια της Microsoft ώστε να το ενσωματώσει στην Bing.
Τι είναι το ChatGPT;
Το ChatGPT είναι ένα AI chatbot (Τεχνητής Νοημοσύνης) το οποίο κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2022 από την OpenAI. Πρόκειται για ένα πανίσχυρο AI σύστημα το οποίο μπορείς να του κάνεις απεριόριστο αριθμό ερωτήσεων και συχνά θα λαμβάνεις χρήσιμες απαντήσεις.
Aν του γράψεις “Write me a poem” (γράψε μου ένα ποίημα), θα ξεκινήσει να σου γράφει ένα ποίημα. Μπορείς επίσης να γίνεις πιο συγκεκριμένος/η, ζητώντας να σου γράψει ένα ρομαντικό ποίημα. Μπορείς επίσης να του ζητήσεις να σου γράψει ή να σου διορθώσει ένα κείμενο, να γράψει για εσένα κώδικα, μια έκθεση ή ένα κείμενο και πολλά ακόμα. Μιας και πρόκειται για καινούργιο εργαλείο ωστόσο, μέχρι και η OpenAI προειδοποιεί πως μπορεί να παρέχει εντελώς λανθασμένα αποτελέσματα.
Χρησιμοποιώντας το ChatGPT της OpenAI, μπορούσα μόνο να αισθανθώ πως αυτή είναι η αρχή ενός μέλλοντος στο οι άνθρωποι θα μιλάνε καθημερινά με ρομπότ, μόνο. Πολλές από τις απαντήσεις που θα λάβεις με τη χρήση του ChatGPT ξεπερνάνε κάθε προσδοκία γύρω από τα αποτελέσματα που μπορεί να παρέχει μια μηχανή αναζήτησης και, σύμφωνα με ισχυρισμούς, η Google σήμανε κόκκινο συναγερμό καθώς ένας νέος καουμπόι βρίσκεται στην πόλη.
Ποιος κατασκεύασε το ChatGPT;
Το ChatGPT κατασκευάστηκε από την OpenAI, μια ερευνητική εταιρεία στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης. Η αποστολή της εταιρείας είναι να αναπτύξει ένα “ασφαλές και ωφέλιμο” σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ή να βοηθήσει άλλους να το κάνουν.
Η εταιρεία ιδρύθηκε στο Σαν Φρανσίσκο στα τέλη του 2015 από τον Sam Altman και τον Elon Musk, σε συνδυασμό με ορισμένους ακόμα. Ο Musk παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο τον Φεβρουάριο του 2018, αλλά παρέμεινε δωρητής. Το 2019, η OpenAI LP έλαβε επένδυση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από τη Microsoft και Matthew Brown Companies.
Η εταιρεία είναι επίσης γνωστή για προηγούμενα έργα της, όπως το GPT-3 το οποίο μπορεί να δημιουργήσει κείμενα που ακούγονται σαν τα έγραψε άνθρωπος, και στη συνέχεια με το DALL-E, το οποίο δημιουργεί γενετική τέχνη βασισμένη σε αυτά που πληκτρολογεί ο χρήστης (οι γνωστές φωτογραφίες και τα illustrations που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη).
Το ChatGPT είναι βασισμένο στο GPT-3 και την GPT 3.5 ενημέρωση που χρησιμοποιεί μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, τα οποία έχουν εκπαιδευτεί για να δημιουργούν κείμενα βασισμένα σε αυτά που έχουν δει, ενώ μπορούν επίσης να εκπαιδεύονται αυτόματα.
Πόσο κοστίζει η χρήση του ChatGPT;
Μέχρι και αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο, καθένας έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το ChatGPT εντελώς δωρεάν. Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, Sam Altman, “Θα χρειαστεί να το κάνουμε monetize κάποια στιγμή: το υπολογιστικό κόστος είναι μεγάλο“.
Αν ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στα υπόλοιπα έργα της εταιρείας, η OpenAI χρεώνει για το DALL-E κάθε φορά που ο χρήστης υπερβαίνει τα όρια του δωρεάν πακέτου. Παρόλα αυτά, η εταιρεία έχει ήδη αρκετή δημοτικότητα και αναμένεται να λάβει 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2024 από την Microsoft, η οποία φαίνεται να έχει επίσης σχέδια για τη χρήση του ChatGPT, το οποίο φαίνεται να ενδιαφέρεται να ενσωματώσει στην Bing, την μηχανή αναζήτησης της.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τον Tom Goldstein, έναν καθηγητή στο Μέριλαντ που ειδικεύεται στην ΑΙ ασφάλεια και το απόρρητο, τα έξοδα του ChatGPT αυτή την στιγμή υπολογίζονται είτε στα 100 χιλιάδες δολάρια ημερησίως, είτε στα 3 εκατομμύρια δολάρια μηνιαίως.
Πως λειτουργεί το ChatGPT;
Στην επιφάνεια του, το ChatGPT είναι πολύ απλό στην χρήση του: Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνεις μια ερώτηση και στη συνέχεια να εκτελέσεις την αναζήτηση, ακριβώς όπως θα έκανες και στη Google ή την Bing. Παρόλα αυτά, όπως μπορείς να φανταστείς, η τεχνολογία που χρησιμοποιείται από πίσω είναι αρκετά πιο περίπλοκη.
Το μοντέλο αυτό, όπως αποκαλείται, έχει εκπαιδευτεί με τη χρήση βάσεων δεδομένων που περιλαμβάνουν μόνο κείμενο. Στο σύνολο, χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 570GB δεδομένων από βιβλία, κείμενα σε ιστοσελίδες, από τη Βικιπαίδεια, από eBooks και εκατοντάδες άρθρα από blogs. Για να είμαστε ακόμα πιο ακριβείς, περίπου 300 δισεκατομμύρια λέξεις εισήχθησαν μέσα στο σύστημα.
Σε αντίθεση με άλλες μηχανές αναζήτησης, το ChatGPT δεν υποστηρίζει φωτογραφίες, βίντεο και γενικότερα visual υλικό εκτός από απαντήσεις σε μορφή κειμένου. Όσο πιο πολύ χρησιμοποιείται, τόσο πιο έξυπνο γίνεται χάρη στην δυνατότητα να εκπαιδεύεται αυτόματα καθώς χρησιμοποιείται από ολόκληρο τον κόσμο.
Ένα από τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά του ChatGPT είναι η δυνατότητα του να μαντεύει ποια θα είναι η επόμενη ερώτηση που θα του κάνεις, ενώ μπορεί να απαντήσει σε δεύτερες και τρίτες ερωτήσεις που βασίζονται στην ίδια κύρια ερώτηση.
ChatGPT vs. Google LaMDA vs. Google Search vs. Bing
Το ChatGPT και το Google Search παρέχουν μια εντελώς ξεχωριστή εμπειρία σε όσο αφορά τα αποτελέσματα τους. Αν γράψεις στην Google, “γράψε μου ένα ποίημα,” θα σου εμφανίσει μια στήλη από ιστοσελίδες που συμπεριλαμβάνουν ποιήματα, ή έχουν χτυπήσει σε αυτές τις λέξεις-κλειδιά. Αν ωστόσο γράψεις το ίδιο στο ChatGPT, το AI bot θα σου γράψει ένα ποίημα, το οποίο θα δημιουργήσει εκείνη την στιγμή σε πραγματικό χρόνο.
Μιας και πρόκειται για μια ιδιαίτερα καινούργια τεχνολογία, το ChatGPT δεν μπορεί να αντικαταστήσει – ακόμα τουλάχιστον – την δύναμη των αποτελεσμάτων της Google και της Bing. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να χτυπήσει και τις δύο μηχανές αναζήτησης με ιδιαίτερη άνεση, καθώς οι έξυπνες απαντήσεις φαίνεται να λειτουργούν καλύτερα για το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων, ενώ παρέχουν ύψιστη διευκόλυνση σε πολλά θέματα.
Το Language Model for Dialog Applications (LaMDA), ένα μοντέλο νευρικής γλώσσας που βασίζεται σε έναν μετασχηματιστή, έχε έως και 137 δισεκατομμύρια παραμέτρους. Είναι προεκπαιδευμένο χρησιμοποιώντας 1,56 τρισεκατομμύρια λέξεις δεδομένων από διαλόγους και δεδομένα που βρίσκονται διαθέσιμα στο ίντερνετ.
Το μοντέλο μπορεί να ρυθμιστεί με ακρίβεια χρησιμοποιώντας τρεις μετρήσεις: Την Ασφάλεια, την Ποιότητα και τη Γείωση. Πρόκειται για ένα παρόμοιο AI bot με αυτό που βλέπουμε στο ChatGPT, παρέχοντας ωστόσο εντελώς διαφορετικούς αλγορίθμους και απαντήσεις.
Σύνοψη: Αξίζει να χρησιμοποιήσεις το ChatGPT;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το GPT-3 είναι ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό λογισμικό. Κι ενώ το ChatGPT λειτουργεί μέχρι στιγμής πολύ καλύτερα απ’ ότι θα περίμενε κανείς, έρχεται και αυτό με τα δικά του μειονεκτήματα, πολλά εκ των οποίων αναμένεται να επιλυθούν.
Ένα από τα πρώτα και μεγαλύτερα προβλήματα είναι πως το σύστημα είναι περιορισμένο στις γνώσεις και τα γεγονότα. Για την ακρίβεια, μέχρι και αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο, η βάση δεδομένων του ChatGTP σταματάει στο 2021, με αποτέλεσμα να μην έχει την δυνατότητα να απαντήσει για πρόσφατα γεγονότα.
Αν και αυτό δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη λόγω του ότι είναι τεράστια η διαδικασία για να καταγράφονται όλα τα πρόσφατα γεγονότα, ενώ παράλληλα το μοντέλο θα πρέπει να εκπαιδεύεται αυτόματα ενώ γίνονται και χειροκίνητες βελτιώσεις. Αυτό ωστόσο μπορεί να αποφέρει εύκολα σε λανθασμένες απαντήσεις, ή σε κάποιο σφάλμα λόγω μηδαμινών αποτελεσμάτων για ένα πρόσφατο γεγονός πως δεν έχει καταγραφεί ακόμα στη βάση δεδομένων του ChatGPT.
Αξίζει να δοκιμάσεις το ChatGPT και τις δυνατότητες του, μιας και πρόκειται για ένα καινούργιο και πανίσχυρο AI bot, το οποίο αλλάζει όλο τον τρόπο με τον οποίο κάναμε και λαμβάναμε απαντήσεις όλα αυτά τα χρόνια. Η μελλοντική του εξέλιξη δεν γνωρίζεις κανένας ακόμα ποια θα είναι, αλλά με τη συνεχής βελτίωση και τους εκατομμύρια χρήστες να χρησιμοποιούν ήδη το σύστημα, το μόνο σίγουρο είναι πως θα δούμε μεγάλες αλλαγές στο σύντομο μέλλον.