Πως να εγκαταστήσεις ένα AdBlock για αποκλεισμό διαφημίσεων

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Βαρέθηκες τις εκνευριστικές διαφημίσεις και ενδιαφέρεσαι να αυξήσεις την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια σου online; Χρησιμοποίησε μια AdBlock επέκταση για web browsers και απέκλεισε κάθε διαφήμιση προτού καν εμφανιστεί.
Πως να εγκαταστήσεις ένα AdBlock για αποκλεισμό διαφημίσεων
© Dell στο Unsplash.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Σε κανέναν δεν αρέσουν οι εκνευριστικές διαφημίσεις που προβάλλονται από ιστοσελίδες, ή τα επανειλημμένα διαφημιστικά σποτάκια που παίζουν στο YouTube. Τα AdBlock πρόσθετα παραμένουν μέχρι και σήμερα ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τον αποκλεισμό διαφημίσεων από ιστοσελίδες, ενώ είναι εύκολα στη χρήση και ιδιαίτερα ελαφριά.

Αν χρησιμοποιείς ένα πρόγραμμα περιήγησης (web browser) όπως το Vivaldi ή το Opera, τότε και οι δύο παρέχουν ενσωματωμένα AdBlock εργαλεία που εξαφανίζουν όλες τις διαφημίσεις από όλες τις ιστοσελίδες. Δυστυχώς, αυτά τα ενσωματωμένα εργαλεία δεν επαρκούν για να αποκλείσουν και τις διαφημίσεις από τα βίντεο στο YouTube, τα οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τα αποκλείσεις εντελώς.

Είτε χρησιμοποιείς το Google Chrome, είτε το Mazilla Firefox, είτε το Microsoft Edge, είτε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα περιήγησης, η εγκατάσταση μιας τρίτης επέκτασης θα βοηθήσει αρκετά στον αποκλεισμό διαφημίσεων από ιστοσελίδες που επισκέπτεσαι. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να υποστηρίζεις τις αγαπημένες σου ιστοσελίδες, οπότε θα δούμε και με ποιο τρόπο θα έχεις την δυνατότητα να συνεχίζεις να βλέπεις διαφημίσεις σε ιστοσελίδες που θέλεις να υποστηρίξεις.

Τι είναι και πως λειτουργεί μια AdBlock επέκταση;

Τεχνικά μιλώντας, οι adblockers δεν μπλοκάρουν διαφημίσεις. Για την ακρίβεια, αυτές οι επεκτάσεις μπλοκάρουν συγκεκριμένα αιτήματα (αλλιώς γνωστά και ως ‘web requests’) τα οποία κατεβαίνουν αυτόματα στο πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείς. Με άλλα λόγια, οι adblockers σταματάνε τις διαφημίσεις απ’ το να κατεβαίνουν στο πρόγραμμα περιήγησης, επιτρέποντας έτσι τις ιστοσελίδες να φορτώνουν αρκετά πιο γρήγορα, παρέχοντας παράλληλα ένα καθαρό σχεδιασμό.

Η τεχνολογία πίσω από τις AdBlock επεκτάσεις βασίζεται πάνω σε λίστες, αλλιώς γνωστές και ως λίστες φίλτρων, οι οποίες καθορίζουν για το ποια στοιχεία θα μπλοκαριστούν και θα κρυφτούν, ή ακόμα και τι να επιτρέπεται να εμφανίζεται κατά την επίσκεψη σε μια ιστοσελίδα. Όταν επισκέπτεσαι μια ιστοσελίδα, ανάλογα με τη λίστα φίλτρων της AdBlock επέκτασης που χρησιμοποιείς, θα σταματήσουν να κατεβαίνουν οι διαφημίσεις και άλλου τύπου διαφημιστικών μορφών.

Μια καλή και αξιόπιστη AdBlock επέκταση θα σου δίνει επίσης την δυνατότητα να απενεργοποιήσεις συγκεκριμένα φίλτρα, να προσθέσεις τα δικά σου, καθώς επίσης και να ενεργοποιείς και να απενεργοποιείς την επέκταση σε όποιες ιστοσελίδες θέλεις. Αυτό είναι σημαντικό καθώς αν μια ιστοσελίδα δεν λειτουργεί σωστά με τη χρήση ενός adblocker, θα πρέπει να μπορείς να το απενεργοποιείς με ευκολία μόνο για την συγκεκριμένη σελίδα και όχι για τις υπόλοιπες.

Ενσωματωμένα AdBlocks vs. AdBlocks τρίτων

Σε όσο αφορά τις AdBlock επεκτάσεις και τον αποκλεισμό διαφημίσεων, υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους μπορεί ένας χρήστης να εξαφανίσει κάθε είδος διαφημιστικής καμπάνιας:

  1. Χρήση ενσωματωμένων AdBlock επεκτάσεων: Δημοφιλή και αξιόπιστα προγράμματα περιήγησης (web browsers) όπως ο Vivaldi Browser και ο Opera Browser, παρέχουν και οι δύο ενσωματωμένους adblockers οι οποίοι αποκλίουν κάθε διαφήμιση. Και στα δύο προγράμματα θα πρέπει να ενεργοποιήσεις τις AdBlock λειτουργίες από τις ρυθμίσεις τους.
  2. Χρήση τρίτων επεκτάσεων: Αν χρησιμοποιείς το Google Chrome, το Microsoft Edge, ή οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης που δεν περιλαμβάνει ενσωματωμένο AdBlock σύστημα, τότε οι επεκτάσεις τρίτων (όπως αυτές που θα δεις στη συνέχεια του άρθρου) είναι τις περισσότερες φορές μονόδρομος. Επιπλέον, ακόμη κι αν χρησιμοποιείς web browsers όπως ο Vivaldi ή ο Opera, μπορείς να αναβαθμίσεις τις δυνατότητες τους χρησιμοποιώντας τόσο τα ενσωματωμένα adblock εργαλεία τους, όσο και επεκτάσεις τρίτων [παράλληλα] για ακόμα πιο υψηλό αποκλεισμό διαφημίσεων.
  3. Χρήση VPN υπηρεσιών: Υπάρχουν αρκετές VPN υπηρεσίες όπως η NordVPN που σε συνδυασμό με μια AdBlock επέκταση όχι μόνο μπορούν να αποκλείσουν κάθε είδους διαφήμισης, αλλά και να σταματήσουν εντελώς την online παρακολούθηση, τους trackers και να κρυπτογραφήσουν πλήρως την σύνδεση σου για ύψιστα αποτελέσματα. Η χρήση μιας VPN υπηρεσίας συστήνεται ανεπιφύλακτα για κάθε χρήστη, ειδικευμένο ή μη.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των AdBlock επεκτάσεων παρέχεται επίσης εντελώς δωρεάν, ενώ κάθε αρχάριος χρήστης θα έχει την δυνατότητα να εγκαταστήσει όποια επέκταση προτιμάει με το πάτημα μερικών μόλις κλικ.

Οι καλύτερες AdBlock επεκετάσεις για Web Browsers

Με όλα αυτά κατά νου, παρακάτω θα βρεις ορισμένες από τις καλύτερες και πιο αξιόπιστες AdBlock επεκτάσεις, για οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης κι αν χρησιμοποιείς.

1. AdBlock Plus

AdBlock Plus

Το AdBlock Plus είναι μια από τις παλαιότερες επεκτάσεις στο χώρο των adblockers, και υπάρχουν αρκετοί καλοί λόγοι για τους οποίους συνεχίζει και χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Η συγκεκριμένη επέκταση έχει την δυνατότητα να μπλοκάρει σχεδόν οποιονδήποτε τύπο διαφήμισης κι αν βρεθεί μπροστά της, ενώ οι προγραμματιστές της ανανεώνουν και διατηρούν όλη τη λίστα φίλτρων, εισάγοντας καινούργια στοιχεία συνεχώς.

Σε αντίθεση με αρκετές άλλες AdBlock επεκτάσεις, το AdBlock Plus έχει την δυνατότητα να μπλοκάρει το μεγαλύτερο ποσοστό των διαφημίσεων στο YouTube, με ορισμένες εξαιρέσεις. Αν και το AdBlock Plus είναι ένα εξαιρετικό AdBlock εργαλείο, δεν είχε καλά αποτελέσματα στο Cover Your Tracker με τον αποκλεισμό των online trackers. Αυτό σημαίνει πως ενώ είναι αποτελεσματικό στον αποκλεισμό διαφημίσεων, δεν προτείνεται για την αύξηση τις ιδιωτικότητας.

2. uBlock Origin

uBlock Origin

Αν αναζήτησες ποτέ στο διαδίκτυο για τους καλύτερους adblockers, τότε θα είδες πως αρκετές ιστοσελίδες προτείνουν το uBlock Origin ως την καλύτερη AdBlock επέκταση για web browsers. Και η πραγματική αλήθεια είναι η μια: Αν υπάρχει διαφήμιση, τότε το uBlock Origin θα την εντοπίσει και θα την εξαφανίσει. Πρόκειται για ένα απ’ τα καλύτερα Ad-Block εργαλεία για τον αποκλεισμό διαφημίσεων και η νούμερο ένα στάση για χιλιάδες ανθρώπους.

Στις δοκιμές στο Cover Your Tracks το uBlock Origin κατάφερε να πάρει εξαιρετική βαθμολογία για τον αποκλεισμό των online trackers, ενώ κατάφερε να αποκλείσει και όλες τις διαφημίσεις στο YouTube. Παρόλα αυτά, σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρήσαμε πως οι διαφημίσεις συνέχιζαν να εμφανίζονται σε ορισμένα σημεία σε κάποιες ιστοσελίδες, αλλά αρκετά με αρκετά μειωμένο αριθμό.

3. Ghostery

Ghostery

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πιθανότατα να λατρέψεις με το Ghostery είναι ο προσεγμένος και μοντέρνος σχεδιασμός του. Σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό διαφημίσεων και online trackers, το Ghostery αποτελεί την ιδανική επιλογή σχεδόν για όλους. Για την ακρίβεια, η συγκεκριμένη επέκταση έλαβε εξαιρετική βαθμολογία στο AdBlock Tester και κατάφερε να αποκλείσει ένα μεγάλο αριθμό από online trackers.

Ακριβώς όπως συμβαίνει και με το uBlock Origin, έτσι και το Ghostery σου παρέχει ένα φιλικό περιβάλλον χρήσης με σημαντικά στατιστικά και επιλογές για να μορφοποιήσεις τις λειτουργίες του σύμφωνα με τις δικές σου προτιμήσεις. Η επέκταση ωστόσο έρχεται και με ένα συνδρομητικό πακέτο το οποίο σου παρέχει πρόσβαση σε ακόμη περισσότερα και πιο αναλυτικά στατιστικά, αλλά η δωρεάν έκδοση θα καλύψει το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων.

Πιθανά προβλήματα που μπορεί να συναντήσεις με τη χρήση ενός AdBlock

Ενώ οι AdBlock επεκτάσεις είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για αποκλείουμε τις διαφημίσεις από τις περισσότερες ιστοσελίδες, η χρήση τους έρχεται με ορισμένα πλεονεκτήματα. Μια ισχυρή AdBlock επέκταση μπορεί εύκολα να σπάσει τον σχεδιασμό σε πολλαπλές ιστοσελίδες, να σταματήσει τη χρήση συγκεκριμένων λειτουργιών όπως την αναπαραγωγή βίντεο, ή ακόμα και να σου αποτρέπεται η πρόσβαση λόγω χρήσης AdBlock τεχνολογίας.

Έχουν αναφερθεί επίσης αρκετά προβλήματα από χρήστες AdBlock επεκτάσεων πάνω σε γνωστές ιστοσελίδες όπως το Google, την Bing και το Amazon. Υπάρχουν επίσης αρκετές online υπηρεσίες οι οποίες ζητάνε από τους χρήστες τους να απενεργοποιήσουν το AdBlock τους για να επαναφερθεί η λειτουργία συγκεκριμένων στοιχείων που παρέχουν. Προβλήματα με τη χρήση μπορούν επίσης να εντοπιστούν και σε γνωστά κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, το Twitter και το Pinterest.

Με άλλα λόγια, αν θέλεις να βλέπεις μια ιστοσελίδα ακριβώς όπως την σχεδίασαν και όπως θα έπρεπε να είναι, τότε η χρήση AdBlock εργαλείων δεν συστήνεται. Αν όμως ενδιαφέρεσαι να αποκλείσεις όλες τις διαφημίσεις και να απενεργοποιείς το AdBlock για μεμονωμένες ιστοσελίδες, τότε οι παραπάνω επεκτάσεις θα σε καλύψουν πλήρως.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Σχολιάστε