Windows 10 vs. Windows 11: Αξίζει να αναβαθμίσεις; (2024)

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις προτού αναβαθμίσεις από τα Windows 10 στα Windows 11, εφόσον υποστηρίζει ο υπολογιστής σου το νέο λειτουργικό σύστημα.
Windows 10 vs. Windows 11 - Αξίζει να αναβαθμίσεις (2023)
Windows 11 © Surface

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Τα Windows 11 είναι η νεότερη έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft, σημειώνοντας την αντίστροφη μέτρηση για το τέλος των Windows 10. Η νέα έκδοση έρχεται με μεγάλες αλλαγές στο σχεδιασμό, μα συνεχίζει να διατηρεί την παραδοσιακή “καρδιά” των Windows 10, καθώς οι δύο εκδόσεις μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία μεταξύ τους.

Τα Windows 11 κυκλοφόρησαν τον Οκτώβριο του 2021, και η Microsoft από τότε συνεχίζει να αναπτύσσει τη νέα έκδοση παρέχοντας νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες, διορθώνοντας προβλήματα και κενά ασφάλειας και βελτιώνοντας το Fluent Design σχεδιασμό. Κι ενώ τα Windows 11 δεν είναι σε καμία περίπτωση το τέλειο λειτουργικό σύστημα, αυτή την στιγμή βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα καλή και σταθερή κατάσταση.

Αλλά αξίζει να αναβαθμίσεις από τα Windows 10 στα Windows 11; Ρίχνουμε μια ματιά σε όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των Windows 11.

Windows 10 vs. Windows 11: Τι καινούργιο υπάρχει;

Αν και τα Windows 11 δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας ανασχεδιασμός των Windows 10, το λειτουργικό σύστημα έρχεται με μια πληθώρα αλλαγών και νέων χαρακτηριστικών. Αν και οι περισσότερες αλλαγές είναι σχετικά μικρές, όπως το καινούργιο μενού της Έναρξης και η νέα Γραμμή Εργασιών, άλλες φέρνουν νέες σημαντικές λειτουργίες όπως την δυνατότητα να εγκαθιστάς Android εφαρμογές και παιχνίδια στα Windows 11 μέσω της εφαρμογής Amazon AppStore.

Καλύτερος σχεδιασμός και νέα χαρακτηριστικά

Windows 11 Fluent Design Greek
Το Fluent Design των Windows 11 στην Ultrawide Xiaomi Mi Curved 34.

Τα Windows 11 έρχονται με μεγάλες αλλαγές στον σχεδιασμό, παρέχοντας πλέον το μενού της Έναρξης στο κέντρο της Γραμμής Εργασιών, και όχι στα αριστερά όπως είχαμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια. Η εταιρεία ωστόσο επιτρέπει στους χρήστες της να μετακινήσουν το μενού της Έναρξης και στην αριστερή πλευρά της οθόνης μέσα από τις ρυθμίσεις.

Σε όσο αφορά τον σχεδιασμό των παραθύρων και των επιλογών, τα Windows 11 έχουν δει μεγάλη βελτίωση στο Fluent Design σχεδιασμό της Microsoft, παρέχοντας πλέον στρογγυλοποιημένες γωνίες και βελτιωμένα εφέ κίνησης. Όλα τα εικονίδια έχουν λάβει επίσης νέο σχεδιασμό, ενώ παρέχονται και μοντέρνα Fluent Emojis, τα οποία έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για τη νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος.

Το μενού της Έναρξης και η Γραμμή Εργασιών

Windows 10 vs Windows 11
Το παλιό μενού της Έναρξης των Windows 10 με το καινούργιο των Windows 11. / © Microsoft

Οι δύο μεγαλύτερες αλλαγές μεταξύ των Windows 10 και των Windows 11 είναι σίγουρα το καινούργιο μενού της Έναρξης και η Γραμμή Εργασιών. Ξεκινώντας με το μενού της Έναρξης στα Windows 11, είναι αρκετά πιο απλοποιημένο με τις βασικές εφαρμογές στο πάνω μέρος, με ορισμένες προτάσεις στο κάτω μέρος, και όλες τις εφαρμογές οργανωμένες στο αναδυόμενο παράθυρο.

Σε αντίθεση με τα Windows 10, στα Windows 11 δεν θα βρεις άλλο εκείνο το τεράστιο πεδίο αναζήτησης, ενώ η εταιρεία αφαίρεσε και όλες τις λειτουργίες της Cortana. Αντί αυτών, θα βρεις ένα εικονίδιο του Microsoft Teams, το οποίο ωστόσο μπορείς να αφαιρέσεις. Στην αριστερή πλευρά της Γραμμής Εργασιών θα βρεις το εικονίδιο με τις Ειδήσεις και τον Καιρό της Microsoft.

Με το που ανοίξει το παράθυρο θα βρεις όλα τα γραφικά στοιχεία που έχεις προσθέσει ή υπάρχουν από προεπιλογή, όλα τα πρόσφατα νέα από την ιστοσελίδα MSN, πρόσφατες καιρικές προγνώσεις, καθώς επίσης και τις φωτογραφίες σου, τις to-do λίστες που έχεις δημιουργήσει στο Microsoft To-Do, μεταξύ άλλων. Στις τελευταίες εκδόσεις των Windows 11, οι χρήστες έχουν πλέον την δυνατότητα να βάζουν τα Γραφικά Στοιχεία σε Πλήρη Οθόνη.

Βελτιωμένα Gaming Χαρακτηριστικά

Αν παίζεις games σε καθημερινή βάση, τότε τα Windows 11 είναι η καλύτερη επιλογή αυτή την στιγμή. Η νέα έκδοση έχει λάβει σημαντικές βελτιώσεις στον τομέα της απόδοσης για τα games και στο gaming με λειτουργία παραθύρου, ενώ παρέχεται καλύτερη υποστήριξη σε λειτουργίες όπως το Auto HDR και το DirectStorage για καλύτερη εικόνα και γρηγορότερο loading.

Η Microsoft έχει καταστήσει σαφές ότι το gaming είναι μια μεγάλη εστίαση για τα Windows 11, επομένως είναι η καλύτερη πλατφόρμα για τους παίκτες αυτή την στιγμή, και ειδικά τώρα που η εταιρεία έχει επιλύσει τα περισσότερα και μεγαλύτερα προβλήματα. Το λειτουργικό σύστημα θα λαμβάνει επίσης συχνότερα νέες ενημερώσεις με βελτιώσεις πάνω στον τομέα του gaming.

Ταχύτητα

Η Microsoft έχει αναφέρει αρκετές φορές σε βίντεο της για τα Windows 11 και την δουλειά που κάνουν με τη σωστή διαχείριση της μνήμης, χάρη στις έξυπνες λειτουργίες και τη σωστή διαχείριση παραθύρων και εφαρμογών που τρέχουν στο παρασκήνιο.

Αυτό εξασφαλίζει επίσης περισσότερη ισχύ από τον επεξεργαστή, ενώ η εταιρεία έχει αναπτύξει και ένα σύστημα που αναστέλλει ορισμένα δεδομένα στη μνήμη RAM καθώς ο υπολογιστής βρίσκεται σε λειτουργία ύπνου, επιτρέποντας το να αφυπνίζεται έως και 25% πιο γρήγορα.

Τα Windows 11 φαίνεται να λαμβάνουν και περισσότερες ενημερώσεις με βελτιώσεις στην απόδοση και τη συνολική ταχύτητα, ενώ τον Φεβρουάριο του 2022 έλαβαν και μια νέα ενημέρωση η οποία ενίσχυσε τις ταχύτητες των SSD δίσκων.

Android εφαρμογές και το καινούργιο Microsoft Store

Windows 11 Microsoft Store
Το Microsoft Store στα Windows 11.

Μπορεί τα Windows 10 και τα Windows 11 να μοιράζονται τον ίδιο σχεδιασμό στο Microsoft Store, αλλά το Store στα Windows 11 παρέχει υποστήριξη για Android εφαρμογές και παιχνίδια μέσω της εφαρμογής Amazon Appstore. Μέχρι στιγμής παρέχονται μόνο επιλεγμένες εφαρμογές και δεν θα βρεις διαθέσιμες όλες όσες υπάρχουν στο Play Store της Google, αλλά υπάρχει πάντοτε και το Bluestacks ως εναλλακτική.

Οι χρήστες των Windows 10 θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στις Universal Windows Platform (UWP) εφαρμογές, καθώς επίσης και στις Win32 εφαρμογές, όπως ο Mozilla Firefox, το Epic Games Store, μεταξύ αρκετών άλλων.

Αξίζει να αναβαθμίσεις στα Windows 11;

Με όλα αυτά κατά νου, αξίζει να αναβαθμίσεις στα WIndows 11; Και ναι, ποια είναι η διαδικασία;

Ο τρόπος αναβάθμισης

Αναβάθμιση από τα Windows 10 στα Windows 11
Αναβάθμιση από τα Windows 10 στα Windows 11.

Η αναβάθμιση από τα Windows 10 στα Windows 11 είναι ιδιαίτερα απλή, ενώ μπορεί να την ακολουθήσει μέχρι και ένας αρχάριος χρήστης. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ανοίξεις τις Ρυθμίσεις των Windows 10, να πας στην ενότητα “Ενημερώσεις και ασφάλεια” και να ελέγξεις εκεί για νέες ενημερώσεις. Μόλις εμφανιστεί το παράθυρο για τα Windows 11, η Microsoft θα σε ενημερώσει αν ο υπολογιστής σου είναι συμβατός με τη νέα έκδοση.

Αν ο υπολογιστής σου είναι συμβατός, τότε κάνε κλικ στο κουμπί “Download and Install“. Τα Windows στη συνέχεια θα κατεβάσουν και θα εγκαταστήσουν αυτόματα τα Windows 11, και το μοναδικό πράγμα που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να συμπληρώσεις τα στοιχεία σου, να συνδεθείς στο Microsoft λογαριασμό σου, να επιλέξεις τη γλώσσα και την τοποθεσία, και να επιλέξεις ποια δεδομένα επιθυμείς να μοιράζεσαι με την Microsoft.

Συμβατότητα με υπολογιστές και laptops

Ένα τεράστιο ποσοστό ανθρώπων δεν θα καταφέρει να αναβαθμίσει δυστυχώς στα Windows 11, λόγω της ασυμβατότητας που θα υπάρχει το hardware του. Για την ακρίβεια, θα χρειαστεί να έχεις ένα σύγχρονο επεξεργαστή από όγδοη και νεότερη γενιά της Intel (8th-generation) ή ένα AMD Ryzen 2000 ή νεότερο μοντέλο. Μιας και η τεχνολογία TPM 2.0 αποτελεί ισχυρή αναβάθμιση στην ασφάλεια, η Microsoft την καθιστά απαραίτητη τόσο για τους μέσους χρήστες, όσο και για τις εταιρείες που έχουν επιλέξει να χρησιμοποιούν τα Windows 11.

Φυσικά, υπάρχει τρόπος για να παρακάμψεις αυτό τον περιορισμό με τη χρήση δωρεάν εργαλείων όπως το Rufus. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κατεβάσεις το .ISO αρχείο των Windows δωρεάν από την επίσημη ιστοσελίδα της, να συνδέσεις ένα USB φλασάκι με τουλάχιστον 8GB αποθηκευτικού χώρου, και τέλος να το κάνεις bootable με το Rufus, επιλέγοντας να παρακάμψει τον έλεγχο για το TPM 2.0.

Η χρήση των Windows 11 σε ασύμβατο hardware δεν συστήνεται σε καμία περίπτωση από την Microsoft, ενώ η εταιρεία μπορεί να πάψει την λειτουργία του λειτουργικού συστήματος σε κάθε ασύμβατο επεξεργαστή ανά πάσα στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, αν έχεις έναν υπολογιστή ή ένα laptop που είναι παλαιότερο από 4-5 χρονών, τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υποστηρίζει το TPM 2.0.

Αν το hardware σου υποστηρίζει το TPM 2.0., τότε μπορείς να ελέγξεις τις πληροφορίες της Microsoft για την ενεργοποίηση του TPM 2.0.

Πότε σταματάει η υποστήριξη των Windows 10;

Όπως έκανε τόσα χρόνια και η Apple με το macOS, έτσι και η Microsoft θα κυκλοφορεί μόλις μια μεγάλη ενημέρωση κάθε χρόνο. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα Windows 10 θα συνεχίζουν να λαμβάνουν ενημερώσεις ασφάλειας έως το 2025, αλλά οι χρήστες δεν θα έπρεπε να περιμένουν νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες στο λειτουργικό σύστημα. Σε αντίθεση με τις μεγάλες ετήσιες ενημερώσεις που θα λαμβάνουν τα Windows 11, θα βλέπουν επίσης συχνές μικρές ενημερώσεις και νέα χαρακτηριστικά να κυκλοφορούν μέσα στον χρόνο.

Αν λατρεύεις την σταθερότητα, τότε τα Windows 10 θα συνεχίσουν να παραμένουν το ίδιο αξιόπιστα και για τα επόμενα χρόνια, οπότε δεν υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλος λόγος για να τα αφήσεις προς το παρόν. Αν παρόλα αυτά θέλεις να απολαμβάνεις το νέο Fluent Design των Windows 11, το νέο File Manager, τις ανανεωμένες εφαρμογές, Android υποστήριξη και όλα τα νέα χαρακτηριστικά που κυκλοφορούν, τότε δεν θα δυσκολευτείς να προχωρήσεις στην αναβάθμιση.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Εκπτωτικά Κουπόνια & Προσφορές

50% ΕΚΠΤΩΣΗ
Hostinger
Προσφορές
Hostinger - Έως και 50% έκπτωση στο Cloud Hosting
Απέκτησε έως και 50% έκπτωση σε όλα τα Cloud Hosting...Εμφάνιση περισσότερων
Απέκτησε έως και 50% έκπτωση σε όλα τα Cloud Hosting πακέτα της Hostinger και 2 μήνες δωρεάν. Εμφάνιση λιγότερων
45% για 36 μήνες
BlueHost
BlueHost - WordPress Hosting από 2.95$
Απέκτησε έως 45% έκπτωση αποκτώντας ένα WordPress hosting...Εμφάνιση περισσότερων
Απέκτησε έως 45% έκπτωση αποκτώντας ένα WordPress hosting πακέτο για 36 μήνες. Εμφάνιση λιγότερων
69% Έκπτωση
NordVPN
Προσφορές
NordVPN - 69% έκπτωση και 3 μήνες δωρεάν
Λάβε 69% έκπτωση και 3 μήνες δωρεάν για το πλάνο των...Εμφάνιση περισσότερων
Λάβε 69% έκπτωση και 3 μήνες δωρεάν για το πλάνο των 2 ετών. Εμφάνιση λιγότερων

Σχολιάστε