Πως να κάνω οριστική διαγραφή ή απενεργοποίηση του Facebook;

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Είτε ενδιαφέρεσαι να αυξήσεις την ιδιωτικότητα σου, είτε να κάνεις μια παύση από το κοινωνικό δίκτυο, μέσα από αυτό τον οδηγό ρίχνουμε μια κοντινότερη ματιά στη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ένας χρήστης για να προχωρήσει σε οριστική διαγραφή ή προσωρινή απενεργοποίηση του Facebook λογαριασμού του.
Πως να κάνεις οριστική διαγραφή ή απενεργοποίηση του Facebook
Facebook | © Timothy Hales Bennett στο Unsplash.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Ανάλογα με τις προσωπικές σου προτιμήσεις και ανάγκες, αν θέλεις να σταματήσεις τη χρήση του κοινωνικού δικτύου, μπορείς να προχωρήσεις τόσο σε οριστική διαγραφή, όσο και σε προσωρινή απενεργοποίηση του Facebook λογαριασμού σου. Μέσα από αυτό το άρθρο, ρίχνουμε μια κοντινότερη ματιά στα βήματα και των δύο περιπτώσεων.

Πως κάνω οριστική διαγραφή του Facebook;

Η οριστική διαγραφή του Facebook λογαριασμού σου θα διαγράψει οριστικά όλες τις πληροφορίες, το ιστορικό και οτιδήποτε έχεις ανεβάσει όλα αυτά τα χρόνια στο προφίλ σου. Επιπλέον, μόλις η οριστική διαγραφή του Facebook ολοκληρωθεί, δεν θα μπορέσεις μελλοντικά να αποκτήσεις ξανά πρόσβαση σε αυτόν τον λογαριασμό.

Με όλα αυτά κατά νου, για να προχωρήσεις σε οριστική διαγραφή του Facebook λογαριασμού σου, ακολούθησε τα εξής βήματα:

  1. Άνοιξε τις Ρυθμίσεις του Facebook λογαριασμού σου.
  2. Πήγαινε στη σελίδα “Οι πληροφορίες μου“.
  3. Κάνε κλικ στην επιλογή “Κατέβασμα πληροφοριών“.
  4. Επισκέψου τη σελίδα “Delete Facebook“.
  5. Κάνε κλικ στην επιλογή “Διαγραφή Λογαριασμού“.
Facebook Οριστική Διαγραφή Λογαριασμού

Όπως μπορείς να δεις, στα πρώτα τρία βήματα βλέπουμε με ποιον τρόπο μπορούμε να κρατήσουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) των στοιχείων και του περιεχομένου που έχουν ανεβάσει στο κοινωνικό δίκτυο.

Μπορείς να παραλήψεις τα πρώτα τρία βήματα εάν δεν θέλεις να διατηρήσεις αντίγραφο του λογαριασμού σου, προχωρώντας κατευθείαν στην οριστική διαγραφή.

Πως κάνω προσωρινή απενεργοποίηση του Facebook;

Η προσωρινή απενεργοποίηση είναι μια εξαιρετική δυνατότητα η οποία σου επιτρέπει να διατηρείς τον λογαριασμό σου απενεργοποιημένο. Αυτό σημαίνει πως κανένας δεν μπορεί να σε βρει άλλο στην πλατφόρμα, να σου στείλει μήνυμα ή να αλληλεπιδράσει με το προφίλ και το περιεχόμενο που έχεις δημοσιεύσει.

Με όλα αυτά κατά νου, για να προχωρήσεις σε προσωρινή απενεργοποίηση του Facebook λογαριασμού σου, ακολούθησε τα εξής βήματα:

  1. Άνοιξε τις Ρυθμίσεις του Facebook λογαριασμού σου.
  2. Πήγαινε στη σελίδα “Οι πληροφορίες μου“.
  3. Κάνε κλικ στην επιλογή “Κατέβασμα πληροφοριών“.
  4. Επισκέψου τη σελίδα “Delete Facebook“.
  5. Κάνε κλικ στην επιλογή “Απενεργοποίηση Λογαριασμού“.

Για να ενεργοποιήσεις ξανά τον λογαριασμό σου στο Facebook το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συνδεθείς ξανά με τα στοιχεία σου. Όσο δεν συνδέεσαι, από υπολογιστή ή κινητό, ο λογαριασμός σου θα παραμένει απενεργοποιημένος και θα μοιάζει σε κάθε χρήστη του κοινωνικού δικτύου σαν να έχει διαγραφεί οριστικά.

Τι θα αποφύγουν οι πληροφορίες μου μετά την διαγραφή του Facebook;

Όταν προχωρήσεις στην διαγραφή του Facebook λογαριασμού σου, η πλατφόρμα θα ξεκινήσει μια αυτοματοποιημένη διαδικασία η οποία περιλαμβάνει την αφαίρεση των περισσότερων δεδομένων σου από τους servers (διακομιστές) του κοινωνικού δικτύου. Το πρώτο βήμα φυσικά είναι η απόκρυψη των πληροφοριών και του προφίλ σου απ’ τους χρήστες και τους επισκέπτες του Facebook.

Αν προχωρήσεις σε προσωρινή απενεργοποίηση του λογαριασμού σου, τότε το κοινωνικό δίκτυο θα διατηρήσει όλα τα στοιχεία σου για τις επόμενες 30 ημέρες. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, θα έχεις την δυνατότητα να επαναφέρεις τον λογαριασμό σου και να αποκτήσεις ξανά πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες σου. Μετά από αυτή τη περίοδο, όλα τα δεδομένα σου θα διαγραφούν οριστικά.

Αν προχωρήσεις σε οριστική διαγραφή του λογαριασμό σου, τότε μετά από 30 ημέρες η υπηρεσία θα προχωρήσει στην διαγραφή όλων των πληροφοριών και των στοιχείων σου, διατηρώντας στους servers της μόνο οτιδήποτε έχεις μοιραστεί με άλλους χρήστες και το περιεχόμενο αυτό φιλοξενείται στους δικούς τους λογαριασμούς. Αυτό μπορεί να είναι φωτογραφίες, βίντεο και άλλα αρχεία ή μηνύματα που έχεις ανταλλάξει σε προσωπικές ή ομαδικές συνομιλίες.

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάσαι πως το Facebook ενδέχεται να διατηρήσει ορισμένα από τα δεδομένα σου σε ανώνυμη μορφή για νομικούς, λειτουργικούς ή λόγους ασφάλειας. Αυτά τα δεδομένα ωστόσο δεν συνδέονται με τον λογαριασμό σου και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προσωπική σου ταυτοποίηση.

Συνοψίζοντας: Αξίζει να διαγράψω τον Facebook λογαριασμό μου;

Αν και οι απόψεις εδώ διίστανται, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους κάποιος θα ήθελε να προχωρήσει σε οριστική διαγραφή του Facebook λογαριασμού του, ή ακόμα και σε προσωρινή απενεργοποίηση.

Είτε έχεις διαφορετικές πλατφόρμες από τις οποίες μπορείς να παραμένεις συνδεδεμένος/η και να έχεις επικοινωνία με τους ανθρώπους που έχουν σημασία για εσένα, είτε σκέφτεσαι τα προσωπικά σου δεδομένα, είτε απλά θέλεις να ηρεμήσεις από τη χρήση των κοινωνικών δικτύων και να εστιάσεις σε άλλα πράγματα, η διαγραφή του λογαριασμού σου πιθανότατα να σου δώσει λίγη έξτρα ηρεμία.

Μετά την διαγραφή του Facebook λογαριασμού σου θα έχεις την ευκαιρία να αποφασίσεις εάν θέλεις να το επαναφέρεις μέσα στις επόμενες 30 ημέρες που σου παρέχει το κοινωνικό δίκτυο. Στην περίπτωση ωστόσο που θέλεις να διαγράψεις την εφαρμογή από το κινητό σου για να μην πιάνει επιπλέον χωρητικότητα, τότε θα έχεις πρόσβαση είτε μέσω του προγράμματος περιήγησης (web browser), είτε και μέσω της ελαφρύτερης Facebook Lite εφαρμογής.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Σχολιάστε