Shopify SEO: 7 Συμβουλές για eCommerce καταστήματα

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Ήξερες ότι μπορείς να βελτιστοποιήσεις το eCommerce κατάστημα σου στο Shopify με τεχνικές SEO, έτσι ώστε να κατατάσσονται τα προϊόντα και οι σελίδες σου σε υψηλότερες θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης; Διάβασε τις 7 καλύτερες συμβουλές για να βελτιώσεις την SEO στρατηγική σου στο Shopify.
Shopify SEO: 8 Συμβουλές για eCommerce καταστήματα
© Shopify

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Το Shopify SEO είναι η διαδικασία του να βελτιστοποιήσεις το ηλεκτρονικό σου κατάστημα για μηχανές αναζήτησης όπως η Google και η Bing. Με το SEO θα έχεις την δυνατότητα να αυξήσεις την οργανική κίνηση, τις πωλήσεις και το brand awareness της επιχείρησης σου και του ecommerce καταστήματος της.

Όπως και με άλλες πλατφόρμες κατασκευής ιστοσελίδων, έτσι και με το Shopify θα πρέπει να ακολουθήσουμε ορισμένες βασικές στρατηγικές, οι οποίες δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από τις παραδοσιακές. Παρόλα αυτά, στον σημερινό οδηγό θα εστιάσουμε αποκλειστικά στο Shopify SEO και στις δυνατότητες που μας προσφέρει η πλατφόρμα.

1. Χρησιμοποίησε τα εργαλεία της Google και Bing

Google Search Console
Google Search Console / © Justin Morgan στο Unsplash.

Το πρώτο και σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να καταχωρήσεις το ηλεκτρονικό σου κατάστημα στις μηχανές αναζήτησης. Και οι δύο εταιρείες παρέχουν τα δικά τους εργαλεία, μέσα από τα οποία όχι μόνο θα έχεις την δυνατότητα να καταχωρήσεις την ιστοσελίδα σου.

Επιπλέον, θα μπορείς να παρακολουθείς βασικά στατιστικά για το πως σε βρίσκει ο κόσμος, την απόδοση που έχει το περιεχόμενο σου στις μηχανές αναζήτησης, και να ειδοποιείσαι για τυχόν σφάλματα ή προβλήματα που επηρεάζουν το SEO και την εμπειρία των επισκεπτών.

Μπορείς να ξεκινήσεις αρχικά με το Google Search Console και το Google Analytics. Δημιούργησε από ένα λογαριασμό με το Gmail σου και στις δύο υπηρεσίες, και στη συνέχεια επαλήθευσε το ηλεκτρονικό σου κατάστημα τοποθετώντας τον κώδικα που σου παρέχεται στις ρυθμίσεις του Shopify. Παρόμοια βήματα θα χρειαστεί να ακολουθήσεις και για τα δύο εργαλεία, με τη διαδικασία να αλλάζει ελαφρώς.

Μόλις επαληθεύσεις το ηλεκτρονικό σου κατάστημα, στη συνέχεια πήγαινε στα Sitemaps (Ελλ: Χάρτες Ιστοτόπου) και κάνε επικόλληση τον URL σύνδεσμο του sitemap σου. Για να το βρεις, απλά πρόσθεσε στο τέλος του domain name σου το sitemap.xml, όπως για παράδειγμα example.gr/sitemap.xml.

Αμέσως μετά, επισκέψου το Bing Webmaster Tools, μέσα από το οποίο μπορείς να κάνεις σύνδεση με τον Google λογαριασμό σου και στη συνέχεια να δώσεις τα απαραίτητα δικαιώματα ώστε όλες οι πληροφορίες, τα sitemaps και οτιδήποτε άλλο πρόσθεσες στο Google Search Console, να μεταφερθούν αυτόματα και στο Webmaster Tools της Bing.

2. Έλεγξε την ταχύτητα και την ανταπόκριση

GTMetrix - Έλεγχος Ταχύτητας Ιστοσελίδας
GTMetrix

Μιας και το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων επισκέπτονται πλέον τα ηλεκτρονικά καταστήματα από το smartphone ή το tablet τους, είναι σημαντικό η ιστοσελίδα σου να ανταποκρίνεται σωστά και χωρίς κολλήματα από κάθε συσκευή. Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που καθυστερεί να φορτώσει τις σελίδες του ή κολλάει σε διάφορα σημεία μπορεί να χάσει σημαντικό αριθμό πελατών.

Η ταχύτητα παίζει σημαντικό ρόλο τόσο για την εμπειρία που θα έχει ένας επισκέπτης στο ηλεκτρονικό σου κατάστημα, όσο και στο συνολικό SEO. Η Google θεωρεί σημαντικό μια ιστοσελίδα να είναι γρήγορη και να φορτώνει κάθε σελίδα της σε λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα. Οι ιστοσελίδες που δεν καταφέρνουν να καλύψουν τα Core Web Vitals της εταιρείας, αναμένεται να μην έχουν τόσο ισχυρή κατάταξη στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Για να ελέγξεις την ταχύτητα της ιστοσελίδας σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις δωρεάν εργαλεία όπως το Google PageSpeed Insights και το GTMetrix. Μιας και στο Shopify οι δυνατότητες για να βελτιστοποιήσουμε την ταχύτητα της ιστοσελίδας μας είναι πολύ λίγες, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να φροντίσουμε πως έχουμε μια καθαρή και γρήγορη αρχική σελίδα και οι φωτογραφίες των προϊόντων έχουν έχουν το κατάλληλο μέγεθος και έχουν υπέστη κάποια συμπίεση.

3. Τίτλοι και μετα-περιγραφές προϊόντων

Google Description

Οι μετα-περιγραφές είναι τα αποσπάσματα που εμφανίζονται κάτω από τον τίτλο στα αποτελέσματα αναζήτησης. Οι συγκεκριμένες περιγραφές μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το click-through rate (CTR) ποσοστό, το οποίο αφορά τον αριθμό των ατόμων που κάνουν κλικ στον σύνδεσμο σου αφού τον δουν στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Αναφέρεται πως όσο πιο υψηλό είναι το CTR ποσοστό, τόσο πιο καλό σημάδι δίνει η ιστοσελίδα στην Google και τόσο πιο χρήσιμη και σχετική την θεωρεί. Τα ηλεκτρονικά καταστήματα με υψηλό CTR τείνουν να εμφανίζονται επίσης συχνότερα και σε υψηλότερες θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google, οπότε μπορούμε μόνο να υποθέσουμε πως παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατάταξη των σελίδων μας.

Οι περιγραφές θα πρέπει να περιλαμβάνουν μέσα πάντοτε τις πιο σημαντικές λέξεις-κλειδιά, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τους τίτλους. Θα πρέπει να γράφεις αποτελεσματικές περιγραφές που περιλαμβάνουν την κύρια λέξη-κλειδί, να είναι σαφείς και να παροτρύνουν τον αναγνώστη να κλικάρει πάνω στο άρθρο.

4. Ενεργοποίησε τις κριτικές προϊόντων

Google Product Schema

Σκέψου τις κριτικές (ή βαθμολογίες) προϊόντων ως έναν εξαιρετικό τρόπο ώστε να αυξάνεις το SEO κάθε σου προϊόντος ή υπηρεσίας. Όταν ένα προϊόν έχει κριτικές από αγοραστές, όχι μόνο λαμβάνει στα αποτελέσματα αναζήτησης τα σχετικά αστεράκια και τη συνολική βαθμολόγηση που έχει πάρει, αλλά εμπλουτίζεται και με περισσότερο κείμενο και λέξεις-κλειδιά.

Οι κριτικές μπορούν επίσης να αυξήσουν την αξιοπιστία, καθώς δείχνουν κοινωνική απόδειξη από πραγματικούς πελάτες πως ένα ηλεκτρονικό κατάστημα παράγει πωλήσεις και έχει πελάτες. Επιπλέον, οι κριτικές μπορούν να δημιουργήσουν πλούσια αποσπάσματα (γνωστά και ως “schema”) στα αποτελέσματα αναζήτησης, όπως να εμφανίζονται τα αστέρια και ο αριθμός των κριτικών, κάτι το οποίο μπορεί να κάνει τα δικά σου αποτελέσματα πιο ελκυστικά και να αυξήσει το CTR.

5. Χρησιμοποίησε το blogging ως μέθοδο στρατηγικής

Δημιούργησε ένα blog για οργανική κίνηση
© Glenn Carstens-Peters στο Unsplash.

Η προσθήκη ενός blog στο Shopify ηλεκτρονικό κατάστημα σου είναι απαραίτητη για διάφορους λόγους. Πρώτα απ’ όλα, σου επιτρέπει να καθιερωθείς ως αυθεντία στον κλάδο σου και να χτίσεις εμπιστοσύνη με το κοινό σου. Μοιράζοντας τακτικά πολύτιμο και ενημερωτικό περιεχόμενο, τοποθετείς τον εαυτό σου ως πηγή γνώσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αξιοπιστία και αφοσίωση των πελατών.

Επιπλέον, ένα blog μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της επισκεψιμότητας στο ηλεκτρονικό σου κατάστημα. Βελτιστοποιώντας τις αναρτήσεις του blog για τις μηχανές αναζήτησης, μπορείς να βελτιώσεις την προβολή της ιστοσελίδας σου και να προσελκύσεις περισσότερη οργανική επισκεψιμότητα.

Τα άρθρα τείνουν επίσης να μοιράζονται περισσότερο σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Pinterest, κάτι που μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την απήχηση της ιστοσελίδας σου και να προσελκύσει νέους πελάτες και followers. Φυσικά, θα χρειαστεί να καλύψεις ένα μεγάλο εύρος του κλάδου σου, ξεκινώντας από τα σημαντικότερα που αναζητάει ο κόσμος.

6. Αύξησε τα external backlinks

Backlinks Checker
Έλεγχος των external backlinks με το Seoreviewtools.com.

Τα backlinks είναι οι σύνδεσμοι από άλλες ιστοσελίδες που οδηγούν στο ηλεκτρονικό σου κατάστημα. Ο αριθμός των ιστοσελίδων που σε αναφέρουν παίζει σημαντικό ρόλο και μπορεί να αυξήσει σημαντικά την κατάταξη των προϊόντων σου στα αποτελέσματα αναζήτησης. Όσο πιο υψηλός ο αριθμός, τόσο το καλύτερο.

Παρόλο όμως που τα backlinks μπορούν να οφελήσουν σημαντικά μια ιστοσελίδα, μπορούν επίσης να ρίξουν την κατάταξη της όταν έρχονται από πολλές ανεπιθύμητες ιστοσελίδες που έχουν χαμηλό SEO ή έχουν δηλωθεί ως spam. Έτσι, ορισμένα backlinks μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στο SEO σου, ενώ άλλα μπορεί να έχουν αρνητικό.

Μπορείς να προσεγγίσεις αξιόπιστες και έγκυρες ιστοσελίδες και blogs ώστε να τοποθετήσουν έναν σύνδεσμο προς το ηλεκτρονικό σου κατάστημα. Ο πιο εύκολος τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι είτε μέσω του guest blogging, είτε μέσω κάποιας συμφωνίας.

7. Έλεγξε τις λέξεις-κλειδιά των ανταγωνιστών σου

Ahrefs - Ανάλυση Ανταγωνιστικών Ιστοσελίδων

Μπορείς να περνάς μήνες ολόκληρους γράφοντας άρθρα, ανεβάζοντας προϊόντα και αυξάνοντας τα backlinks του ηλεκτρονικού σου καταστήματος, μα αν η Shopify SEO στρατηγική σου δεν περιλαμβάνει μια αναλυτική έρευνα αγοράς γύρω από τους ανταγωνιστές σου, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χάνεις αρκετές πωλήσεις ήδη.

Είναι σημαντικό να ελέγξεις με ποιον τρόπο λαμβάνουν οργανική κίνηση τα ανταγωνιστικά σου ηλεκτρονικά καταστήματα. Ποιες λέξεις-κλειδιά τους παράγουν τις περισσότερες επισκέψεις κάθε μήνα και πόσο μεγάλος είναι ο ανταγωνισμός σε αυτές; Χρησιμοποίησε εργαλεία όπως το Similarweb.com και το Ubersuggest για να παρακολουθείς τις αποδόσεις των ανταγωνιστών σου.

Επαγγελματικές και premium πλατφόρμες όπως το Ahrefs και το Semrush παρέχουν ισχυρά εργαλεία τα οποία σου επιτρέπουν να αναλύεις βαθύτερα τις SEO στρατηγικές των ανταγωνιστών σου, κάνοντας την διαδικασία της βελτιστοποίησης ακόμα πιο εύκολη και στοχευμένη.

Έλεγξε ποιες λέξεις-κλειδιά τους παράγουν το μεγαλύτερο ποσοστό της επισκεψιμότητας, τι SEO στρατηγική ακολουθούν, εάν συνεργάζονται με άλλες εταιρείες, ποια είναι η social media marketing στρατηγική τους, εάν συνεργάζονται με influencers και πολλά ακόμα. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε τα αποτελέσματα για να δημιουργήσεις άρθρα, να εισάγεις προϊόντα που έχουν υψηλή ζήτηση και να βελτιώσεις την υπάρχουσα στρατηγική σου.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides, του Norpan Gaming και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Σχολιάστε