Πως να βγάζεις λεφτά κάνοντας live streaming στο Twitch

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Λατρεύεις το gaming και θέλεις να κερδίζεις λεφτά κάνοντας live streaming; Ρίχνουμε μια κοντινότερη ματιά στο Twitch και τις δυνατότητες που παρέχει στους streamers.
Πως να βγάζεις λεφτά κάνοντας live streaming στο Twitch
Twitch / © Mika Baumeister στο Unsplash.

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Το Twitch αποτελεί τη κορυφαία πλατφόρμα για live streaming παγκοσμίως. Αν και κυρίως γνωστή στον χώρο του gaming, οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να παρακολουθούν σε ζωντανή μετάδοση τους αγαπημένους τους gamers να παίζουν γνωστά παιχνίδια όπως τα Fortnite, Counter-Strike, League of Legends και άλλα. Το Twitch επιτρέπει επίσης στους streamers να βγάζουν λεφτά από το περιεχόμενο τους, κερδίζοντας χρήματα με διαφορετικούς τρόπους.

Στον σημερινό οδηγό θα επικεντρωθούμε κυρίως στο πως μπορείς να βγάλεις λεφτά κάνοντας live streaming στο Twitch.

Τι είναι το Twitch;

Το Twitch είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα παγκοσμίως για gamers που λατρεύουν το live streaming και θέλουν να κερδίζουν χρήματα από το περιεχόμενο τους. Αποτελεί τη νούμερο ένα στάση για όσους επιθυμούν να παρακολουθούν τους αγαπημένους τους gamers να παίζουν γνωστούς τίτλους παιχνιδιών.

Εκτός όμως από το gaming, οι δημιουργοί περιεχομένου μπορούν να χρησιμοποιήσουν επίσης το Twitch για να κάνουν άλλου είδους live streams, όπως για να συζητούν με το κοινό τους, να κάνουν παρουσιάσεις, να αναφέρονται σε συγκεκριμένα θέματα ή ακόμα και να παρουσιάζουν τις ικανότητες τους πάνω σε έναν κλάδο.

Το Twitch έχει περισσότερες από 140 εκατομμύρια επισκέψεις μηνιαίως και αναφέρεται πως σχεδόν σε κάθε ώρα της ημέρας υπάρχουν τουλάχιστον 103,000 live streams. Το 65% των χρηστών του Twitch είναι άνδρες, με το υπόλοιπο 35% να είναι γυναίκες.

Πως να κάνεις live streaming στο Twitch

TechGuides στο Twitch

Για να ξεκινήσεις να ασχολείσαι με το live streaming στο Twitch, το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να δημιουργήσεις ένα λογαριασμό. Στη συνέχεια, θα πρέπει να κατεβάσεις και να ρυθμίσεις το λογισμικό της επιλογής σου, μέσα απ’ το οποίο θα ξεκινάς και θα παράγεται όλη η ροή, σε συνδυασμό με το σύστημα του Twitch.

 1. Δημιούργησε ένα λογαριασμό στο Twitch

  Twitch

  Το πρώτο και βασικότερο βήμα είναι να δημιουργήσεις ένα λογαριασμό στο Twitch. Επισκέψου την πλατφόρμα και κάνε κλικ στο κουμπί “Εγγραφή” τέρμα επάνω δεξιά. Πρόσθεσε ένα όνομα χρήστη και έναν κωδικό πρόσβασης και στη συνέχεια συμπλήρωσε τον αριθμό τηλεφώνου σου ώστε να επαληθεύσεις τα στοιχεία σου. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το email σου ως τρόπο επαλήθευσης. Τέλος, πρόσθεσε την ημερομηνία γέννησης σου και στη συνέχεια συμπλήρωσε τον κωδικό που σου στάλθηκε ως SMS ή ως email.

 2. Μορφοποίησε το Twitch προφίλ σου

  Μορφοποίηση Twitch Προφίλ

  Αφότου δημιουργήσεις ένα λογαριασμό, στη συνέχεια κάνε κλικ στο εικονίδιο του προφίλ σου τέρμα επάνω δεξιά και ξεκίνα να το μορφοποιείς εισάγοντας περιγραφές, URL συνδέσμους προς την ιστοσελίδα και τα κοινωνικά σου δίκτυα, μια φωτογραφία προφίλ, μια εικόνα εξωφύλλου και οτιδήποτε άλλο θεωρείς πως είναι απαραίτητο και πρέπει να υπάρχει στο Twitch προφίλ σου.

 3. Κατέβασε ένα λογισμικό broadcasting για live streaming

  OBS Studio Ρυθμίσεις για Live Streaming στο Twitch

  Τα broadcasting λογισμικά σου επιτρέπουν να καταγράφεις την οθόνη, τον ήχο και την webcam του υπολογιστή σου και να τα στέλνεις απευθείας στο Twitch. Υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες επιλογές, αλλά ορισμένες από τις δημοφιλέστερες είναι το OBS Studio, το Twitch Studio και το Streamlabs OBS. Θα χρειαστεί να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις ένα από αυτά τα λογισμικά, καθώς είναι απαραίτητα για να ξεκινήσεις το live streaming στο Twitch.

 4. Σύνδεσε το broadcasting λογισμικό με το Twitch

  OBS Studio Ρυθμίσεις για Live Streaming στο Twitch

  Όποιο broadcasting λογισμικό κι αν επιλέξεις, σου επιτρέπει όχι μόνο να ρυθμίσεις και να μορφοποιήσεις ανάλογα την ποιότητα του stream και του ήχου, αλλά και να συνδέσεις το λογισμικό με τον Twitch λογαριασμό σου. Μόλις η σύνδεση ολοκληρωθεί, θα έχεις την δυνατότητα να βλέπεις απευθείας από την επιφάνεια του υπολογιστή σου τη συνομιλία, τα στατιστικά και άλλες δυνατότητες του Twitch.

 5. Ξεκίνα το live streaming στο Twitch

  TechGuides στο Twitch 1 jpg

  Τέλος, αφότου έχεις δημιουργήσει ένα λογαριασμό, έχεις μορφοποιήσει το Twitch προφίλ σου και έχεις κατεβάσει και ρυθμίσει ένα broadcasting λογισμικό, στη συνέχεια το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ξεκινήσεις την live ροή. Στο OBS Studio για παράδειγμα, μόλις ολοκληρωθεί επιτυχώς η σύνδεση, κάνε κλικ στο κουμπί “Έναρξη ροής” για να ξεκινήσει το live streaming στο Twitch.

Πως να βγάζεις λεφτά από το Twitch

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να βγάζεις λεφτά από το Twitch, παρόλα αυτά λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να λειτουργήσουν όσο έχεις μικρό κοινό. Οι περισσότεροι τρόποι απαιτούν να έχεις όχι μόνο εκατοντάδες ή χιλιάδες θεατές, αλλά και παθιασμένο κοινό το οποίο πληρώνει κάθε μήνα στο κανάλι σου αποκλειστικά για να σε υποστηρίζει και να σε παρακολουθεί συνεχώς.

Ορισμένοι από τους συχνότερους τρόπους με τους οποίους βγάζουν οι streamers λεφτά από το Twitch είναι οι εξής:

 • Εγγραφές (Subscriptions): Μπορείς να κερδίζεις χρήματα από το κοινό που εγγράφεται στο κανάλι σου. Οι subscribers πληρώνουν ένα μηνιαίο ποσό για να έχουν πρόσβαση σε έξτρα αποκλειστικές δυνατότητες, όπως να παρακολουθούν χωρίς διαφημίσεις, να έχουν τα δικά τους custom emoji και σήματα, καθώς επίσης περισσότερες δυνατότητες στην συνομιλία. Το Twitch σου παρέχει το 50% από κάθε συνδρομή, εκτός κι αν είσαι πολύ γνωστός streamer και καταφέρεις να διαπραγματευτείς την προμήθεια που διατηρείται.
 • Δωρεές (Donations): Μπορείς επίσης να λαμβάνεις δωρεές και φιλοδωρήματα από το κοινό σου που θέλει να σε υποστηρίξει. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις υπηρεσίες πληρωμών όπως η PayPal, η Venmo και η Streamlabs. Κάποιοι χρήστες κάνουν τις δωρεές τους και μέσω των Twitch Bits, τα οποία είναι τα ψηφιακά νομίσματα της πλατφόρμας.
 • Διαφημίσεις: Έχεις την δυνατότητα να προβάλλεις διαφημίσεις στα live streams σου και να κερδίζεις χρήματα από τον αριθμό προβολών και τα κλικ που παράγουν. Μπορείς να επιλέξεις πόσο συχνά θα παίζονται οι διαφημίσεις, αλλά θα πρέπει να βρεις μια σταθερότητα μεταξύ των διαφημίσεων και του περιεχομένου ώστε να μην εκνευρίζεις το κοινό σου. Το Twitch θα σε πληρώνει με βάση το CPM των διαφημίσεων, το οποίο μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον διαφημιστή και το κοινό που στοχεύεις.
 • Affiliate Marketing: Μπορείς να κερδίζεις χρήματα διατηρώντας μια προμήθεια από κάθε ολοκληρωμένη αγορά που γίνεται μέσω των affiliate συνδέσμων σου. Θα χρειαστεί να εγγραφείς πρώτα σε αξιόπιστα affiliate δίκτυα και στη συνέχεια να ξεκινήσεις να τοποθετείς στις περιγραφές των live streams σου τους affiliate συνδέσμους σου. Για κάθε αγορά που θα γίνεται μέσω των συνδέσμων σου, θα λαμβάνεις αυτόματα και την ανάλογη προμήθεια. Μάθε περισσότερα για το τι είναι το affiliate marketing, καθώς επίσης και το review μας για την Linkwise.
 • Σπόνσορες: Εάν καταφέρεις να αυξήσεις σημαντικά τον αριθμό των subscribers, followers, σχολίων και των συνδρομητών σου, τότε αρκετές επωνυμίες θα ενδιαφερθούν να προωθήσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους μέσω των live streams σου. Το ποσό και η συμφωνία που θα κλείσετε θα βασίζεται αποκλειστικά σε εσένα και το brand.
 • Merchandise: Μπορείς να σχεδιάσεις και να παρέχεις το δικό σου merchandise, όπως t-shirts, φούτερ, κούπες, αυτοκόλλητα, καπέλα και πολλά ακόμα. Μπορείς να τοποθετήσεις το λογότυπο σου ως σήμα σε όλο σου το merchandise, ή ακόμα και να το γράψεις με καλλιγραφικά γράμματα ή μια συγκεκριμένη γραμματοσειρά. Για να πουλάς το merchandise σου, διάβασε τα άρθρα μας στην κατηγορία “Κατασκευή Ιστοσελίδων“.
 • Πούλα games: Μπορείς να βγάλεις λεφτά από το Twitch πουλώντας games ή in-game items τα οποία παρέχεις ή προβάλλεις μέσω των live streams σου. Για να το κάνεις αυτό θα χρειαστεί πρώτα να εγγραφείς στο Affiliate Πρόγραμμα του Twitch ώστε να κερδίζεις μια προμήθεια για κάθε παιχνίδι που πωλείται μέσω των streams σου.

Το affiliate marketing είναι ο ευκολότερος τρόπος για να ξεκινήσεις, καθώς δεν απαιτεί συγκεκριμένο όριο στις προβολές σου ή να έχεις δημιουργήσει ήδη ένα κοινό ακολούθων. Επιπλέον, μπορείς να ξεκινήσεις από το μηδέν ενώ θα είσαι σίγουρος/η πως ξεκίνησες απ’ την αρχή με περιεχόμενο που έχει βελτιστοποιηθεί ώστε να μετατραπεί αργότερα σε μια πηγή παθητικού εισοδήματος.

Συχνές Ερωτήσεις για το Twitch

Σε ποιες συσκευές είναι διαθέσιμη η εφαρμογή του Twitch;

Το Twitch αυτή την στιγμή είναι διαθέσιμο μέσω του web χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα περιήγησης σου, ενώ παρέχονται και εφαρμογές για Android και iOS συσκευές. Η πλατφόρμα είναι επίσης διαθέσιμη για τα Fire TV, PlayStation 4, Xbox One, NVIDIA Shield, Chromecast και Apple TV.

Τι είναι το Πρόγραμμα Συνεργατών του Twitch;

Το Πρόγραμμα Συνεργατών του Twitch είναι ουσιαστικά το affiliate πρόγραμμα της πλατφόρμας, μέσα από το οποίο οι streamers έχουν την δυνατότητα να κερδίζουν λεφτά από τα παιχνίδια που πουλάνε μέσω των live streams τους.

Με ποιους τρόπους κερδίζουν χρήματα οι streamers στο Twitch;

Το affiliate marketing, το Twitch Affiliate πρόγραμμα, οι σπόνσορες, η πώληση του δικού τους merchandise, οι δωρεές και τα subscriptions είναι μερικοί από τους πιο γνωστούς τρόπους με τους οποίους κερδίζουν χρήματα οι streamers στο Twitch.

Με ποια προγράμματα μπορώ να κάνω live streaming στο Twitch;

Ορισμένες από τις δημοφιλέστερες επιλογές προγραμμάτων για live streaming στο Twitch είναι το OBS Studio, το Twitch Studio και το Streamlabs OBS. Θα χρειαστεί να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις ένα από αυτά τα λογισμικά, καθώς είναι απαραίτητα για να ξεκινήσεις το live streaming στο Twitch.

Μπορώ να βγάλω λεφτά από το Twitch ως ανήλικος;

Όχι. Αυτή είναι μια απόφαση που θα πρέπει να παρθεί σε συνδυασμό με τους γονείς σου, οι οποίοι θα πρέπει να παρέχουν τα δικά τους στοιχεία και τους δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Θα πρέπει επίσης να επικοινωνήσουν με τον λογιστή ή την λογίστρια τους ώστε να τους ενημερώσει σχετικά με την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να δηλώνουν νόμιμα το εισόδημα σου απ’ το Twitch στην εφορία.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Εκπτωτικά Κουπόνια & Προσφορές

50% ΕΚΠΤΩΣΗ
Hostinger
Προσφορές
Hostinger - Έως και 50% έκπτωση στο Cloud Hosting
Απέκτησε έως και 50% έκπτωση σε όλα τα Cloud Hosting...Εμφάνιση περισσότερων
Απέκτησε έως και 50% έκπτωση σε όλα τα Cloud Hosting πακέτα της Hostinger και 2 μήνες δωρεάν. Εμφάνιση λιγότερων
45% για 36 μήνες
BlueHost
BlueHost - WordPress Hosting από 2.95$
Απέκτησε έως 45% έκπτωση αποκτώντας ένα WordPress hosting...Εμφάνιση περισσότερων
Απέκτησε έως 45% έκπτωση αποκτώντας ένα WordPress hosting πακέτο για 36 μήνες. Εμφάνιση λιγότερων
69% Έκπτωση
NordVPN
Προσφορές
NordVPN - 69% έκπτωση και 3 μήνες δωρεάν
Λάβε 69% έκπτωση και 3 μήνες δωρεάν για το πλάνο των...Εμφάνιση περισσότερων
Λάβε 69% έκπτωση και 3 μήνες δωρεάν για το πλάνο των 2 ετών. Εμφάνιση λιγότερων

Σχολιάστε