YouTube Video Thumbnails: Τι είναι και πως να τα δημιουργείς δωρεάν

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ Παναγιώτης Σακαλάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ
Πως να δημιουργείς μοναδικά και ποιοτικά thumbnails για τα βίντεο σου στο YouTube μέσω του Canva, και πως να τα βελτιστοποιείς για SEO ώστε να εμφανίζονται συχνότερα και σε υψηλότερες θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Τα Video Thumbnails του TechGuides στο YouTube
Τα Video Thumbnails του TechGuides στο YouTube. / © ls.graphics Team

Google News

Ακολούθησε το TechGuides.gr στο Google News, ώστε να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα απευθείας μέσα από το κινητό ή το tablet σου!

Τα video thumbnails στο YouTube είναι οι εικόνες που βλέπεις προτού κλικάρεις για να ξεκινήσει η αναπαραγωγή ενός βίντεο. Τα thumbnails σχεδιάζονται με στόχο να προσελκύουν περισσότερα κλικ απ’ τους χρήστες του YouTube και είτε δημιουργούνται αυτόματα απ’ την πλατφόρμα, είτε ο δημιουργός δημιουργεί τις δικές του/ης εικόνες.

Οι γνωστότεροι YouTubers στον κόσμο τείνουν να δημιουργούν διαφορετικά και μοναδικά video thumbnails, τα οποία όχι μόνο προσελκύουν περισσότερες προβολές, αλλά εάν δημιουργηθούν με συγκεκριμένο στυλ, τότε μπορούν να διαμορφώσουν και ολόκληρο το YouTube Κανάλι ενός vlogger. Τα σωστά βελτιστοποιημένα video thumbnails στο YouTube μπορούν να γίνουν εξίσου καλοί παράγοντες για το on-site και off-site SEO, αποκτώντας έτσι ακόμα περισσότερες προβολές.

Συμβουλές για τη δημιουργία κατάλληλων YouTube video thumbnails

Αν και η τεχνική πλευρά των πραγμάτων θα παίξει σημαντικό ρόλο για το πόσο συχνά θα εμφανίζονται τα video thumbnails σου στα αποτελέσματα αναζήτησης, αν τα thumbnails που δημιουργείς δεν είναι καλά, τότε δεν θα καταφέρουν να προσελκύσουν ποτέ τα επιθυμητά αποτελέσματα. Επομένως, είναι σημαντικό να δημιουργείς μοναδικά, ποιοτικά και πιασάρικα thumbnails, τα οποία βρίσκονται μέσα στα πλαίσια της θεματολογίας κάθε βίντεο.

 • Χρησιμοποίησε το προτεινόμενο μέγεθος: Σύμφωνα με το YouTube, τα thumbnails για τα βίντεο θα πρέπει να δημιουργούνται στις διαστάσεις 1280×720 pixels με 16:9 αναλογία εικόνας (aspect ration).
 • Επέλεγε μοναδικές background εικόνες: Προσπάθησε η background εικόνα των thumbnails σου να είναι μια μοναδική και όμορφη φωτογραφία υψηλής ανάλυσης, η οποία απεικονίζει το θέμα του εκατοστέ βίντεο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κοντινές ή μακρινές λήψεις, να εισάγεις πρόσωπα ή σχέδια, κείμενα και illustrations, αλλά φρόντισε πως φαίνονται καλά όταν η φωτογραφία είναι μικρή.
 • Σχετικά video thumbnails: Χρησιμοποίησε κείμενα μέσα στα video thumbnails σου τα οποία εξηγούν το θέμα του βίντεο, ή συγκεκριμένα μέρη του.
 • Χρήση των δικών σου thumbnail templates: Προσπάθησε να διατηρήσεις ένα μοναδικό στυλ για όλα τα βίντεο σου, έτσι ώστε όλο το κανάλι σου να αποκτήσει το δικό του brand. Συστήνεται να δημιουργήσεις ένα template για τα thumbnails σου, το οποίο θα χρησιμοποιείς κάθε φορά, αλλάζοντας μόνο τα κείμενα και την εικόνα.
 • Clickbait και μη σχετικά thumbnails: Απέφυγε να εισάγεις clickbait thumbnails τα οποία δεν σχετίζονται απαραίτητα με το θέμα του βίντεο μόνο για τα κλικ. Με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσεις γρήγορα αρνητικά σχόλια, μεγάλο αριθμό από dislikes, θα διαλύσεις την φήμη σου ως δημιουργός και υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα ο αλγόριθμος της πλατφόρμας να ρίξει τα ranking του περιεχομένου σου.

Πως μπορώ να αλλάξω το thumbnail σε ένα YouTube βίντεο;

Όταν ανεβάζεις ένα βίντεο και εισάγεις τον τίτλο και την περιγραφή του, λίγο πιο κάτω θα βρεις και την επιλογή για να επιλέξεις ένα thumbnail από αυτά που δημιουργεί το YouTube αυτόματα για κάθε βίντεο, είτε να ανεβάσεις το δικό σου. Παρόλα αυτά, θα χρειαστεί να ακολουθήσεις διαφορετικά βήματα για να ανεβάσεις ένα thumbnail που μόλις δημιούργησες σε ένα ήδη δημοσιευμένο βίντεο.

Για να ανεβάσεις ένα thumbnail σε ένα υπάρχον βίντεο στο YouTube, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

 1. Επισκέψου το YouTube και κάνε σύνδεση στο λογαριασμό σου.
 2. Κάνε κλικ στην εικόνα του προφίλ σου τέρμα επάνω δεξιά και κάνε κλικ στην επιλογή “YouTube Studio“.
 3. Από το αριστερό μενού, κάνε κλικ στην ενότητα “Περιεχόμενο“.
 4. Κάνε κλικ στο βίντεο που θέλεις να αλλάξεις το thumbnail.
 5. Λίγο πιο κάτω, επέλεξε το thumbnail που θέλεις να ανεβάσεις.
 6. Κάνε κλικ στην επιλογή “Αποθήκευση“.

Τα παραπάνω βήματα αφορούν τους χρήστες από σταθερούς υπολογιστές και laptops. Αν έχεις ένα Android ή iOS smartphone ή tablet, τότε θα χρειαστεί να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις την εφαρμογή YouTube Studio από το Play Store (Android) ή το App Store (iOS).

Πως να δημιουργείς thumbnails για τα YouTube βίντεο σου δωρεάν

Αν και το μεγαλύτερο ποσοστό των full-time YouTubers τείνουν να χρησιμοποιούν επαγγελματικά προγράμματα όπως το Adobe Photoshop και το Adobe Illustrator για να δημιουργούν μοναδικά και ποιοτικά YouTube thumbnails, ένας νέος vlogger πιθανότατα να μην μπορεί να διαθέσει το μηνιαίο ή ετήσιο ποσό και τον χρόνο που θα χρειαστεί για να μάθει να τα λειτουργεί.

Υπάρχουν ορισμένες δωρεάν επιλογές που σου επιτρέπουν να δημιουργείς εύκολα, γρήγορα και εντελώς δωρεάν τα δικά σου thumbnails. Είναι τα ιδανικά εργαλεία για κάθε αρχάριο ή επαγγελματία vlogger που θέλει να πάει τις εικόνες του στο επόμενο επίπεδο, ενώ με τα ίδια θα μπορείς να δημιουργείς λογότυπα, εξώφυλλα, social media posts και πολλά ακόμα που θα σε βοηθήσουν να αναπτύξεις και να προωθήσεις περισσότερο το περιεχόμενο σου.

Ορισμένα από τα καλύτερα εργαλεία για τη δημιουργία video thumbnails για το YouTube είναι τα παρακάτω:

 • Canva: Πρόκειται για το δημοφιλέστερο εργαλείο παγκοσμίως για να δημιουργείς μοναδικά, ποιοτικά και πιασάρικα thumbnails και εξώφυλλα για το YouTube. Παρέχονται εκατοντάδες προ-σχεδιασμένα πρότυπα τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις και να μορφοποιήσεις με εκατοντάδες διαφορετικούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένων αλλάζοντας τις γραμματοσειρές, τα κείμενα, τα χρώματα, τα σχέδια, τις εικόνες και οτιδήποτε άλλο περιλαμβάνεται.
 • VistaCreate: Το εργαλείο έρχεται με ένα περιβάλλον χρήσης που θυμίζει αρκετά αυτό του Canva, ενώ λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Παρέχονται εκατοντάδες video thumbnails πρότυπα για το YouTube τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις δωρεάν και να μορφοποιήσεις ανάλογα με τις προτιμήσεις σου.
 • Adobe Express: Σε αντίθεση με άλλα ανταγωνιστικά εργαλεία, το Adobe Express δεν έχει τον ίδιο μεγάλο κατάλογο με έτοιμα πρότυπα, αλλά παρέχεται μια γκαλερί με YouTube thumbnails templates τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις με ένα κλικ.
 • Promeo: Μια δωρεάν εφαρμογή για Android και iOS συσκευές που παρέχει περισσότερα από 200 διαφορετικά στυλ από thumbnail templates. Θα βρεις όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να εισάγεις κείμενα, φωτογραφίες, σχέδια και για να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές σε υπάρχοντα πρότυπα.
 • Bing Image AI: Πρόκειται για το πασίγνωστο εργαλείο που κυκλοφόρησε το 2023 από την Microsoft και βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Το Bing Image AI δεν μπορεί προς το παρόν να δημιουργήσει thumbnails για το YouTube, αλλά μπορεί να δημιουργήσει μοναδικές και ξεχωριστές εικόνες τις οποίες μπορείς στη συνέχεια να προσαρμόσεις και να εισάγεις στα thumbnails σου.

Τα thumbnails μπορείς να τα κατεβάσεις τόσο σε JPG, JPEG ή PNG μορφή και στη συνέχεια να τα εισάγεις για κάθε βίντεο σου ξεχωριστά. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις κάποιο από τα αυτόματα thumbnails που δημιουργεί το YouTube, αλλά αυτά θα είναι ουσιαστικά εικόνες από συγκεκριμένα σημεία του βίντεο σου και όχι ξεχωριστά thumbnails με εικόνες, σχέδια και κείμενα.

Πως να βελτιστοποιείς τα YouTube thumbnails για SEO

Ήξερες ότι τα thumbnails των βίντεο σου εκτός απ’ το YouTube, εμφανίζονται επίσης και στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης; Τόσο η Google όσο και η Bing ανιχνεύουν τα thumbnails των βίντεο που ανεβαίνουν στην πλατφόρμα και στη συνέχεια τα καταχωρούν στα αποτελέσματα τους.

Αν κάποιος χρήστης κάνει κλικ πάνω στην εικόνα, η μηχανή αναζήτησης θα τον μεταφέρει απευθείας στο βίντεο σου, κερδίζοντας έτσι περισσότερες προβολές. Αρκετοί YouTubers που δημιουργούν διαχρονικό περιεχόμενο, εστιάζουν ιδιαίτερα στην βελτιστοποίηση των thumbnails τους ώστε να δημιουργούν μια παθητική κίνηση από τα αποτελέσματα προς τα βίντεο τους, διατηρώντας έτσι συνεχής επισκεψιμότητα και νέες προβολές.

Τι είναι το SEO; Τα αρχικά του βγαίνουν απ’ το Search Engine Optimization (Ελλ: Βελτιστοποίηση για τις Μηχανές Αναζήτησης) κι ενώ διαχωρίζεται σε αρκετούς τομείς και υπο-τομείς, η στρατηγική που ακολουθούν οι YouTubers για τα thumbnails τους είναι ιδιαίτερα απλή: Σιγουρέψου πως προτού ανεβάσεις ένα thumbnail σε βίντεο σου, πως έχεις μετονομάσει την εικόνα και της έχει βάλει τον ίδιο ή παρόμοιο τίτλο με αυτό του εκατοστέ βίντεο.

Αν ο τίτλος και η περιγραφή του βίντεο σου περιλαμβάνουν μέσα τις λέξεις-κλειδιά στις οποίες στοχεύεις να εμφανίζεται το περιεχόμενο σου, τότε με τις ίδιες λέξεις-κλειδιά θα εμφανίζεται το βίντεο στα αποτελέσματα για βίντεο της Google και της Bing, όσο και το thumbnail σου στα αποτελέσματα εικόνων τους. Με αυτό τον απλό τρόπο, το βίντεο και τα thumbnails σου θα εμφανίζονται σε υψηλότερες θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης και του YouTube και τρίτων πλατφορμών.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social:

Διάβασε Επίσης

Σχολιάστε